![]() |
#1411 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Cytaty z ksiazek
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1412 |
Raczkowanie
|
"Wielkie ciężarówki wyjeżdżają z morza" M.Fox
;-)
![]() |
#1413 |
Zakorzenienie
|
może to nie konkretnie książka - powieść, ale wklejam, bo spodobał mi się niesamowicie:
*** czasami tylko przez podrażnione spojówki zatapiam się w zapamiętanej głębi odtwarzam dotyk i uderzający zapach świtu pod powiekami szaleje burza nie mówię, że tęsknię J. Sztejka
![]() |
#1414 |
Zakorzenienie
|
Czasami wydaje mi się, że to ja nie żyję. Wszystko, co się dzieje, jest jakby poza mną. Patrze na siebie z boku jak na obcego faceta. To on je, uczy się, słucha muzyki, gapi się w sufit, budzi się o trzeciej rano. Ma dobre stosunki z rodzicami. Dostaje znów kieszonkowe, które gromadzi w blaszanym pudełku po piłkach tenisowych. Na bliżej nieokreślone później.
Mam, czego chciałem. Czy na pewno lepiej jest wiedzieć, czy też żyć w nieświadomości, bawiąc sie przypuszczeniami? Gapie się na porozrzucane zdjęcia. Okruchy bezpowrotnie minionej przeszłości. Chciałbym, aby czas mógł się zwinąć jak czarodziejski dywan. Idąc po nim, mijam nieruchome krzesło, ojca w piżamie i Gienię w nylonowej koszuli, pamiętam, że była różowa. Mój świat jest czarno-biały, czasem sie zastanawiam czy tak go nie widzę. Są jeszcze odcienie szarości, bogata paleta rozświetlonych cieni i zamazanych konturów. Bywają takie dni i noce, które zmieniają wszystko. Bywają takie rozmowy, własne lub zasłyszane, które są w stanie wywrócić do góry nogami cały nasz świat. Nie możemy ich przewidzieć. Nie możemy się na nie przygotować. Czyhają gdzieś na nas, zapisane w łańcuchu pozornych przypadków, nieuchronne jak świt po ciemności. Boli mnie głowa, ręce i nogi. Mięśnie, kości, paznokcie, włosy, zęby i serce. A najbardziej dusza. Anna Onichimowska "Hera moja miłość" Wiedziałam intuicyjnie, że nie moge z nim być, ale nie mogłam żyć bez niego. S. Abraham , D.Llevelyn-Jones "Bulimia i anoreksja.
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. Edytowane przez lazurrowaa Czas edycji: 2011-05-31 o 21:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1415 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1416 |
Przyczajenie
|
Steinbeck napisał, że miłości nie powstrzyma nawet łupież i łojotok.
(nie znalazłam tego cytatu w wersji Steinbecka) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1417 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1418 | |
astro-loszka
|
Cytat:
Garść cytatów z "Cierpkości wiśni" "Ja tak się boję ciemności, że jak myję twarz, to najpierw zamykam jedno oko i namydlam połowę, spłukuję i dopiero zabieram się do drugiej. " (Milka) "Jeśli cię wszędzie wożą, to przestajesz chodzić, bo nie musisz używać nóg. A potem to już nie możesz, nawet jeśli chcesz."(Miłosz do Wiśni) "Moja mama jest jak GI Jane: ma więcej ikry niż syberyjski jesiotr. " (Trawka) "Po trzydziestce życie traci smak. A wiecie dlaczego? Bo wszystkie najważniejsze wspomnienia powstają wcześniej."(Daniel) "W grze wszystko jest proste. Zabijasz potwory i idziesz dalej. A co zrobić z potworami w prawdziwym życiu?"(Irek)
![]() |
![]() |
#1419 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() "-dodaj że przed snem zaglądasz na szafę i pod stół żeby sprawdzić czy nie ma wampirów. - no właśnie nie wspomnę już o tym że od dziesięciu lat śpię z zasłoniętą szyją, nadgarstkami i kostkami. - po co? - dla ochrony przed wyssaniem krwi. - jakby nie można było wyssać z palca albo policzka - rzuciła wiktoria" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1420 |
Elwirka-Elmirka :D
|
"(...)- Wiesz, Ron... Tak przywykłam do tajemniczych bohaterów sag, że chyba nie mogłabym się spotykać ze współczesnym... no, z moim rówieśnikiem. Nie umiałabym się do tego zmusić.Czy mogę myśleć o tobie jako o... Feorninie?
Spoglądał na nią zbity z tropu. - Ale dlaczego? - Bo wtedy łatwiej mi z tobą rozmawiać. Nie jesteś taki... materialny. Roześmiał się cicho. - Ty naprawdę zachowujesz się jak mała dziewczynka. Wzruszająca dziewczynka -dodał. - Ale proszę bardzo, jeśli ma to nas zbliżyć! Bo przecież wiesz, że ja potrzebuję twojej przyjaźni i życzliwości! - Dziękuję! - zwróciła się ku niemu i wykonała głęboki dworski ukłon. -Dziękuję, książę Feornin! - Głuptas! - śmiał się Ron. (...) -Anniko, moja droga.... Ty byłaś troszeczkę zakochana w tym Feorninie, prawda? - To z pewnością głupie, ale masz rację, troszkę byłam. Przyglądał jej się badawczo. - I mimo to chciałaś mnie nazywać jego imieniem? Czy zdajesz sobie sprawę z tego, co ty teraz wyznajesz?(...) " *Feornin był synem króla Cadallana. Ojciec zostawił mu wiadomość-zapisaną pismem ogamicznym- gdzie ukrył koronę i królewski miecz. Feornin nigdy ich nie odnalazł, ponieważ na obcej ziemi-Norewgii- natknął się na wrogów. Annika, Martin( studenci j. celtyckiego),Tone i Jorgen rozszyfrowali pismo ogamiczne i odnaleźli 'grób' księcia, który zmarł najprawdopodobniej nadziany na własny miecz. Przy odszyfrowywaniu pisma i w poszukiwaniach korony i królewskiego miecza pomaga im Ron, który na końcu okazuje się... zmarłym ponad 2 tys. lat temu księciem Feorninem... ![]()
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2011-06-05 o 20:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1421 |
Zakorzenienie
|
skąd te cytaty?
![]()
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1422 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1423 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1424 |
astro-loszka
|
Obstawiam, że to "Irlandzki romans" Margit Sandemo - zgadza się?
![]() |
#1425 |
Raczkowanie
|
Dziewczynki pomocy, czy któraś z Was wie może skąd pochodzi cytat Dostojewskiego "W ciągu całego życia człowiek nie tyle jest ile stwarza siebie". Potrzebna mi taka informacja do pracy mgr
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1426 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Jak najbardziej
![]() Ilekroć czytam tę opowieść, to zawsze na końcu ![]() Dziewczyna w moim avatarze to właśnie Annika ![]()
![]() |
#1427 |
Rozeznanie
|
„Przyjaźń rodzi się w momencie, gdy jedna osoba mówi do drugiej: "Co? Ty też? Myślałem, że tylko ja"
„W chwili, kiedy zastanawiasz się czy kogoś kochasz, przestałeś go już kochać na zawsze.” „Dziura w moim sercu ma twój kształt i nikt inny do niej nie pasuje.” „Wolę jedno życie z Tobą niż samotność przez wszystkie ery tego świata.”
I) włosy za talie II) włosomaniaczka od lutego 2012 III) wegetarianka od 2005 http://ochdearme.tumblr.com http://www.bonjourdisko.blogspot.com - założyłam! http://instagram.com/lilyhatesroses 29.09 - kosmetyki LUSH: peeling RUB RUB RUB, lotion Charity Pot, peeling do ust Bubblegum |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1428 |
Raczkowanie
|
„Wolę jedno życie z Tobą niż samotność przez wszystkie ery tego świata.”[/QUOTE]
boooskie ! ![]()
![]() |
#1429 |
Raczkowanie
|
Garść cytatów z Grocholi
![]() Uśmiechnęłam się, słowo „pamiętasz" wyciąga z zakamarków mózgu miliony rzeczy, które na co dzień są całkiem nieprzydatne, a jeśli zaczynasz o nich mówić, nabierają barw, ożywają, mienią się i pachną. Rzuciłam okiem za siebie i osłabłam. Setki samochodów, identycznych jak Adama. No, może się różniły marką i kolorem, ale w końcu co to za różnice? I czuję, że bolały mnie oczy, ponieważ nie widziałam go tyle miesięcy i to był jedyny powód. Chcę być sama! - krzyczę - chcę być sama, zawsze jestem sama, nic mi się nie udaje, nie ma nic stałego w moim życiu, nie chcę teraz z tobą rozmawiać, bo zacznę wyć z rozpaczy, a ty będziesz mi mówić, jak to wspaniale przeżyć życie z jednym mężczyzną, i jaki wspaniały jest Eksio, nie chcę tego słuchać! Twoje życie nie jest moim życiem! Wkrótce przestanie boleć serce albo się przyzwyczaję, że boli. Ponieważ takie jest życie. Czy można kochać kogoś, kto nas nie kocha? Można. Tak właśnie będzie ze mną. Nie będę się złościć na los, może takie jest moje przeznaczenie? Po co z nim walczyć? Mogę sobie przecież przechowywać te wszystkie wspaniałe rzeczy, które mi się przydarzyły. Niektórym w ogóle nie zdarza się kochać. Mnie się zdarzyło. I tak mnie los obdarował. Będę się umiała jeszcze cieszyć z tego, że spotkałam Adama, kiedyś będę się umiała z tego cieszyć. Wiem to. Przynajmniej umiem kochać. To nie szkodzi, że bez wzajemności. Za parę lat przestanie to mi przeszkadzać. Patrzy na mnie z nadzieją. Właśnie tego jej zazdroszczę, jej i wszystkim nastolatkom. Nie ma rzeczy ostatecznych, wszystko można odwołać, naprawić, jakoś to będzie, dziś jest tak, a jutro może być inaczej, wystarczy jeden ekskjuz, żeby świat odwrócił się do góry nogami... tylko dzisiejszy dzień się liczy, wczoraj minęło, jutro jeszcze nie nadeszło. Rozejrzyj się wokół siebie i znajdź choć parę rzeczy, które mogą cię ucieszyć. Najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku. Szklanka może być do połowy pusta lub do połowy pełna. Bądź cierpliwa, w czekaniu też można znaleźć przyjemność... pomiędzy przyjściem listu a zdjęciem pieczęci z pośpiechem śpi szczęście, co najwyższą rozkosz daje łonu... Trzy tygodnie to nie wieczność, zajmij się czymś... Może z przyjaźnią jest tak jak z miłością, to, co nas drażni, nie może być odsunięte na potem?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1430 |
Przyczajenie
|
" Dawno, dawno temu, za siedmioma górami, za siedmioma lasami pewna piękna, niezależna, bogata księżniczka, siedząc nad brzegiem czystego jak łza stawu nieopodal swojego zamku i kontemplując dobrodziejstwa ekologii, zobaczyła pośród bujnej trawy żabę.
Żaba wskoczyła Księżniczce na kolana i powiedziała : Słodka Pani, byłem kiedyś przystojnym Księciem, ale zła czarownica rzuciła na mnie czar. Wystarczy jednak jeden twój pocałunek, a zmienię się z powrotem w wytwornego młodego Księcia, którym w istocie jestem. Wtedy, moja słodka, będziemy się mogli pobrać i zamieszkać w twoim zamku. Będziesz mi gotowała, prała i niańczyła moje dzieci, nie posiadając się ze szczęścia, że spotkałaś mnie na swej drodze i wdzięczna losowi za to po wsze czasy. Tego wieczoru, przy wieczerzy, delektując się żabimi udkami duszonymi w sosie własnym, Księżniczka zachichotała pod nosem i pomyślała: A takiego!" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1431 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1432 |
Raczkowanie
|
Niezmiennie "Wielkie ciężarówki..."
![]() "Powinnam dziękować Bogu za to co mam, a nie koncentrować się na tym, co straciłam" "Najważniejsze, aby nóż ciągle służył do krojenia chleba" "Jeżeli Ty sama się nie upilnujesz, to nikt Cię nie upilnuje" "Było za dobrze i za pięknie, więc bałam się, że czar może prysnąć" "Rozpoczynał się nowy etap w moim życiu, o którym wiedziałam tlyko tyle, że musi być piękniejszy niż ten, ktory minął" "Spotkałam go i dużo energii musialam zużyć, by mu wytłumaczyć, że wszystko, co między nami, dlatego było tak niesamowite, ponieważ miało się nigdy nie powtórzyć" "Było mi dobrze dobrocią, jakiej potrzebowałam od dawna" "Spróbuj tej poniewierki i innej samotności. Tę starą, oswojoną już znasz. Wiesz rownież, że od samotności nie ma ucieczki. Wyjazdy - tu i tam? Kochana... coś tam zapełniają, jakieś minuty, chwile, po których, kto wie, czy jeszcze nie większe rozdygotanie" "Upierałam się przy zasadach i próbowałam teoretycznie żyć z Toba, czyli praktycznie bez Ciebie, czyli bez nikogo" "Może choć przez chwilę uda nam się oszukać świat, no bo przecież nie siebie..." "Moja samotność jest moja i ją też akceptuję. Nie będę jej topić w niepotrzebnych kontaktach towarzyskich, ani się od niej na siłę odrywać. Czas. Muszę dać jej czas. Niech się sobą nacieszy i przesyci" " Rozwiej, proszę, moje wątpliwości czsystym spojrzeniem w oczy, dotykiem, ktory nie przyniesie cienia wątpliwości, a wprost przeciwnie - zgromadzone pośle do wszystkich diabłów i 40 rozbójników! Dodaj do tego, proszę, trochę ciepła, zmieszaj z moim oddechem, a zobaczysz: zagadki uciekną, pozostanie tylko tajemna mowa drżeń, wypełniona miłością i dobrem. Po prostu." ![]()
![]() |
#1433 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1434 |
Zakorzenienie
|
POLECAM wątek tylko z cytatami, wierszami MIŁOSNYMI:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=533955 Charlie był upośledzony, a potem przeszedł operację podniesienia inteligencji. Już jako geniusz wypowiada te słowa w kierunku lekarzy którzy go operowali i poddali eksperymentowi: ***
Charlie istnieje, zgoda, ale wcale ze mną nie walczy! Czeka. Nigdy nie próbował przejąć kontroli, powstrzymywać mnie od zrobienia czegos, co miałem ochotę zrobić. Łagodny i pokorny Charlie, o którym wszyscy przed chwilą mówiliście, po prostu czeka cierpliwie. Przyznaję że pod wieloma względami jestem do niego podobny, nie mam jednak ani jego pokory, ani łagodności. Nauczyłem się, jak mało ten świat daje człowiekowi. Prawda wygląda nieco inaczej. Przekonałem się tylko, że sama inteligencja nie oznacza nic. Tu, na uniwersytecie, inteligencja, wykształcenie, wiedza i cała reszta nabrały cech boskich. Teraz wiem, że przeoczyliście jedną prawdę: inteligencja i wykształcenie nie wzbogacone ludzkimi uczuciami nie mają żadnego znaczenia.. Proszę mnie dobrze zrozumieć. Inteligencja to jeden z największych ludzkich darów. Za często jednak poszukiwanie wiedzy wypiera poszukiwanie miłości. Oto jeszcze coś innego, co odkryłem ostatnio na własne potrzeby. Prezentuję wam moją najnowszą hipotezę: inteligencja bez zdolności dawania i brania uczuć prowadzi do umysłowego i emocjonalnego załamania, do neuroz, a także, być może, psychoz. Powiem więcej: umysł całkowicie zaprzątnięty samym sobą jako celem głównym, przy jednoczesnym wykluczeniu normalnych stosunków międzyludzkich, rodzi wyłącznie gwałt i ból. /Daniel Keys - Kwiaty dla Algernona / (Tytuł oryginału: Flowers for Algernon. 1996)
![]() |
#1435 |
Raczkowanie
|
Są takie oczy, nie pozna pan po nich, że płakały. Wystarczy je otrzeć. A są takie, że płacz długo w nich stoi, nawet gdy dawno płakały.
Wiesław Myśliwski Traktat o łuskaniu fasoli To nie takie jednak proste spojrzeć, gdy się spojrzeniem dotyka bólu. Wiesław Myśliwski Widnokrąg
![]() |
#1436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
piękne .... ![]() chyba przeczytam tą 1. pozycję .. ![]()
![]() |
![]() |
#1437 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1438 |
Zadomowienie
|
Pierwsza seria cytatów z Kiedy byłem dziełem sztuki Eric-Emmanuel Schmitt
"Tysiącom ludzi na Ziemi brak siły, sprytu, urody czy szczęścia, mnie jednak odróżnia od nich ta nieszczęsna przypadłość, że jestem tego świadomy" "Do tej pory nie miałem żadnego wpływu na swoją egzystencję: zostałem poczęty przez nieuwagę i lekkomyślność, urodziłem się przez wypchnięcie, dorosłem dzięki zaprogramowaniu genetycznemu, słowem, biernie siebie znosiłem. Miałem dwadzieścia lat i... te dwadzieścia lat też potulnie znosiłem. Trzy razy próbowałem przejąć nad sobą kontrolę i trzy razy zawodziły mnie przedmioty: sznur, na którym chciałem się powiesić, urwał się pod moim ciężarem, środki nasenne okazały się pigułkami placebo, a plandeka ciężarówki, która akurat przejeżdżała, zapewniła mi miękkie lądowanie, kiedy spadałem z piątego piętra. Tutaj miałem się sprawdzić, rozwinąć skrzydła" "Z samobójstwem jest jak ze spadochroniarstwem: pierwszy skok jest najlepszy. Powtórka osłabia emocje, recydywa zniechęca" "Z rzadka widywane piękno opromienia świat. Dostępne na co dzień rani, pali i zadaje rany, które się nigdy nie zabliźnią" "Siła piękna polega na wmówieniu tym, którzy się z nim stykają, że oni sami stają się piękni" "Oczywiście. Po urodzie trzeba wybrać brzydotę. Bez wahania. Jeśli brzydal nie przyciąga od razu, to przecież daje się zauważyć, wywołuje komentarze, ciemność ustępuje, anonimowość znika, droga się otwiera - co ja mówię, droga? - autostrada! Brzydal może tylko robić postępy. Bez przerwy będzie zadziwiał. Im mniej jest uwodzicielski, tym większym uwodzicielem się okaże. Będzie konwersował z wyszukaną galanterią tym lepiej, że kiedy milczy, przegrywa. Będzie odważniejszy, szybszy, bardziej zakochany, bardziej skory do pochlebstw, bardziej się będzie upijał, będzie bardziej hojny, słowem, bardziej skuteczny. Brzydale są wybornymi kochankami. Wystarczy z resztą rozejrzeć się wokół siebie, ile wspaniałych kobiet wychodzi za mąż za orangutanów. Nie mówiąc o atletach godnych greckich posągów, którzy zawierają małżeństwa z obrzydliwymi larwami. I pomijam nawet stronę pieniężną. Uroda, piękno są przekleństwem, które wywołuje tylko rozleniwienie i gnuśność. Brzydota jest błogosławieństwem, dzięki któremu możesz stać się kimś wyjątkowym, może przemienić życie we wspaniałą egzystencję" "Czas płynie powoli, gdy się czeka na odpowiedź" "Trafiłem kiedyś na pole róż, tak, tak, cale pole, róże jak okiem sięgnąć: to straszne doznanie dla kogoś, kto zachował odrobinę szacunku dla artystycznego talentu, jaki się przypisuje Naturze. Zero! Sztuka przemysłowa! Mechaniczne odtwarzanie! Wszystkie wady wychodzą na jaw: monotonia, wiara w stare kanony, rutyna, absolutna niezdolność do odnawiania się" "Zazdrośnik pluje tylko na tego, kto go przewyższa" "Natura, ta to się świetnie wyspecjalizowała w praktyczności! Praktyczne i mało kosztowne. Bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Inżynier nędzy" "Każdy z nas ma trzy formy życia. Życie materialne: jesteśmy ciałem. Życie umysłowe: jesteśmy świadomością. I życie dyskursywne: jesteśmy tym, co o nas mówią. Pierwsze życie, życie cielesne, nie zależy od nas, nie mamy wpływu, ani na to, czy będziemy niscy czy garbaci, ani na to, że będziemy dorastać, ani że się zestarzejemy, podobnie jak na to, że się rodzimy i umieramy. Drugie życie, to od świadomości, okazuje się z kolei bardzo zawodne: możemy uświadomić sobie tylko to, co jest, to, czym jesteśmy, dość powiedzieć, że świadomość jest tylko lepkim łagodnym pędzlem, który przylega do rzeczywistości. Jedynie trzecie życie pozwala nam ingerować w nasz los, oferuje nam teatr, scenę, publiczność; wywołujemy, dementujemy, tworzymy wrażenia na innych, manipulujemy nimi; jeżeli jesteśmy zdolni, to, co mówią inni, zależy od nas" "-Duszę? Mówi pan jak ksiądz, panie Fichet! Pan uważa, że dusza istnieje, tak? - Niestety. To rana, która wciąż krwawi i nigdy się nie goi. Można ją usunąć tylko wraz z życiem" "Trzeba hałasu, żeby usłyszeć ciszę" "Ludzie utożsamiają to, o czym się mówi, z tym, co ma wartość"
![]() |
#1439 |
Przyczajenie
|
Życie składa się z wielkich nadziei.
Jest pan zbyt surowym sędziom dla siebie, co zresztą jest cechą wyróżniającą jednostki wartościowe. Wiem, że żywi pan w sercu wielkie nadzieje i że żadna z nich się nie ziściła, i wiem, że właśnie to, choć nie zdaje sobie pan z tego sprawy, zabija pana po trochu każdego mijającego dnia. Nie ufam tym, którzy są przekonani, że mają wielu przyjaciół. To znak, iż nie znają ludzi. Nawet najtragiczniejsze wiadomości przynoszą ulgę, kiedy okazują się tylko potwierdzeniem naszych najgorszych przeczuć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1440 |
Przyczajenie
|
Puste kieszenie nigdy nie powstrzymały nikogo przed podjęciem działania.
Mogą to zrobić tylko puste głowy i puste serca. Norman Vincent Peale i chwalę się fajną stroną na facebooku, którą znalazłam jak szukałam podobnych z cytatami. może nie są to cytaty o miłości, życiu i filozofii ale są bardzo ciekawe... aż chce się zajrzeć do tych książek: http://www.facebook.com/pages/Cytaty...37473032993728 asiasinka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:49.