Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-06-11, 20:19   #3931
Izaczka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 364
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

moje U, mo¿e kto¶ siê w koñcu pokusi o ocenê?

1.porcja jajecznicy na kie³basie(nie znam proporcji, bo by³a robiona na ca³± rodzinê), pó³ bu³ki orkiszowej z mas³em i rzodkiewkami, pó³ z mas³em, szynk± pomidorem i papryk±, potem ma³y koszyczek truskawek.
2.mc flurry oreo, latte z mc donalda, ga³ka lodów o smaku zielonej herbaty.
3.szybki obiad, bo mama robi³a g³ówne danie do¶æ niesmaczne : pó³ woreczka ry¿u br±zowego,1/4bialego,przyprawy naturalne,1/3warzywnej mieszanki na patelnie-wszystko na oleju + kilka mlodych marchewek zaprawionych lekko mas³em i m±k±, pó³ kalarepy faszerowanej farszem pieczarkowym
4.pó³ ma³ego arbuza, szklanka malibu z mlekiem, kilka delicji i innych ciasteczek..
5.miska lekkiego kapusniaczku z ziemniakami i kromka razowego chleba

gdyby nie to, ¿e by³am w biegu to pewnie bym dzisiaj wiele wiêcej zjad³a - jaka¶ nienasycona jestem mam ochotê na jaki¶ jogurt albo cos s³odkiego, tak¿e pewnie co¶ jeszcze zjem...mama piecze jakie¶ ciasto :/ a potem bêdê narzekaæ ¿e mi tu i ówdzie co¶ ro¶nie))
na pewno wypije sch³odzone malibu z mlekiem i to chyba nawet zaraz

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

zapomnia³am napisaæ o piciu - by³o 0,5 l herbaty czerwonej liptona, szklanka lemoniady domowej (z cukrem trzcinowym) i herbata i woda

staruch ze mnie,
Izaczka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-11, 20:20   #3932
emelie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 262

U

¦niadanie: owsianka - 5 ³y¿ek p³atków górskich, szklanka mleka 2%, pó³ banana, gar¶æ truskawek, ³y¿eczka miodu; skrzypopokrzywa

II ¶niadanie: sa³atka - kawa³ek grillowanej piersi z kurczaka, warzywa, ¿ytnie grzanki czosnkowe, sos jogurtowo - zio³owy; gruszka

Obiad: pieczone dzwonko ³ososia w sosie cytrynowym; kilka ³y¿ek kaszy jaglanej; parowane broku³y

Podwieczorek: serek wiejski (150 g) z pestkami s³onecznika i wkrojon± po³ówk± banana

Kolacja: bu³ka ¿ytnia na pó³: mas³o, sa³ata, szynka drobiowa, pomidor, szczypiorek/mas³o, sa³ata, jajko ugotowane na twardo, papryka

+ 2l wody z lodem, miêt± i sokiem z cytryny
emelie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-11, 20:24   #3933
wizjaa
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 571

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Poka¿ wiadomo¶æ
u
  1. jajko na miêkko z majonezem, kromka orkisza (du¿a) z mas³em, szynk± wiejsk±, ogórkiem, rzodkiewkami, szklanka mleka 1,5%
  2. kabanos, kilkana¶cie rzodkiewek
  3. pier¶ z kurczaka sma¿ona, 2 ziemniaczki z wody, surówka z papryk± i kapust± kwa¶n±, 2 piwka
  4. wpadnie 1/2 homo, ³ycha tuñczyka w oleju pewnie...
nie za du¿o w sensie kalorii?
kcal nie duzo, ale jakosc slaba. zamiast 2 piwek mog³y wpasc orzeszki, zamiast kabanosa jaka¶ rybka tlusta, do kolacji jakies warzywa. generalnie wyglada to tak jakbys zapomniala napaisaæ po³owy jadlospisu.

teraz wrzucam jad³ospis mojej siostry (pisalam juz kiedys - 9 lat, dosc okraglutka mimo zdrowego odzywiania, ale przyzna, ze ostatnio cos chyba spad³o, bo wydaje sie smuklejsza i mniej nabita . U lekarza nie by³a jeszcze ale ciagle brakuje czasu, eh...)

sn - jogurt naturalny (jakies 250g na oko) z miodem i ³yzka kakao naturalnego
/okolo 1h 20 minut roweru = do sklepu -> zakupy -> spowrotem/
2sn - d³uga kromka (jak dwie/trzy zwyk³e) ¿ytniego chleba z serem ¿ó³tym i pomidorem, brzoskiwnia
ob - kilka kawa³ków kurczaka smazonego na oliwie w panierce z p³atków migda³owych/sezamu, brokuly zapieczone z mozzarella, duzo salatki z sa³aty, pomidora, ogórka, cebuli, oliwek i bu³garskiego sera *t³usty* z oliwa
pod - miseczka lodów -> sorbet mango, sorbet truskawkowy, smietankowe, pistacja
kol - omlet (3 ³yzki otrebów owsianych, 2 jajka, przyprawy) w srodku 2 kawa³ki kurczaka z obiadu, sa³ata, pomidor, ogorek + sos czosnkowy na jogurcie, 1/4 grapefruita.

teraz widze, ze sniadanie ma³e, a kolacja dosc duza, ale taki miala apetyt wiec nie bede w nia wpychac wiecej. pokusi sie ktos o ocenke?
wizjaa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-11, 20:26   #3934
Agashia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

Mia³o byc Peee ... ale chyba wyszlo za ma³o

¦.2 garsci musli z jogurtem naturalnym (activia z nutka slodyczy) i bananem+ herbata z opuncj±

II¦. a) bakus waniliowy + kubus (na szybko przed wyjsciem)
b) dlugi paluch wieloziarnisty z maslem, salata, wkrojona polowa kotleta mielonego z indyka, pomidorem i rzodkiewka

O. miska zupy warzywnej (z fasoli, kalarepy, ziemniakow itd oraz z miesem z piersi kurczaka) + duze jablko

P. omlet z 2 jaj posmarowany jogurtem i na niego sporo truskawek

Przed. 2 ³y¿ki s³onecznika
K. 3 kromki slonecznikowego:
kazda z maslem, Salata, i rzodkiewkai pomidorem, szynka drobiowa i serkiem zoltym. + herbata zielona z opuncja

Stary 2011-06-11, 20:27   #3935
Tynusia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 731

Cytat:
Napisane przez wizjaa Poka¿ wiadomo¶æ
kcal nie duzo, ale jakosc slaba. zamiast 2 piwek mog³y wpasc orzeszki, zamiast kabanosa jaka¶ rybka tlusta, do kolacji jakies warzywa. generalnie wyglada to tak jakbys zapomniala napaisaæ po³owy jadlospisu.

teraz wrzucam jad³ospis mojej siostry (pisalam juz kiedys - 9 lat, dosc okraglutka mimo zdrowego odzywiania, ale przyzna, ze ostatnio cos chyba spad³o, bo wydaje sie smuklejsza i mniej nabita . U lekarza nie by³a jeszcze ale ciagle brakuje czasu, eh...)

2sn - d³uga kromka (jak dwie/trzy zwyk³e) ¿ytniego chleba z serem ¿ó³tym i pomidorem, brzoskiwnia
ob - kilka kawa³ków kurczaka smazonego na oliwie w panierce z p³atków migda³owych/sezamu, brokuly zapieczone z mozzarella, duzo salatki z sa³aty, pomidora, ogórka, cebuli, oliwek i bu³garskiego sera *t³usty* z oliwa
kol - omlet (3 ³yzki otrebów owsianych, 2 jajka, przyprawy) w srodku 2 kawa³ki kurczaka z obiadu, sa³ata, pomidor, ogorek + sos czosnkowy na jogurcie, 1/4 grapefruita.

teraz widze, ze sniadanie ma³e, a kolacja dosc duza, ale taki miala apetyt wiec nie bede w nia wpychac wiecej. pokusi sie ktos o ocenke?
powiem Ci ,¿e jak na rozwijaj±ce dziecko to ma³o je.
co do jako¶ci posi³ków ok aczkolwiek niech siê uda do lekarza bo to dziwne

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-11, 20:27   #3936
wizjaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Izaczka Poka¿ wiadomo¶æ
moje U, mo¿e kto¶ siê w koñcu pokusi o ocenê?

1.porcja jajecznicy na kie³basie(nie znam proporcji, bo by³a robiona na ca³± rodzinê), pó³ bu³ki orkiszowej z mas³em i rzodkiewkami, pó³ z mas³em, szynk± pomidorem i papryk±, potem ma³y koszyczek truskawek.
2.mc flurry oreo, latte z mc donalda, ga³ka lodów o smaku zielonej herbaty.
3.szybki obiad, bo mama robi³a g³ówne danie do¶æ niesmaczne : pó³ woreczka ry¿u br±zowego,1/4bialego,przyprawy naturalne,1/3warzywnej mieszanki na patelnie-wszystko na oleju + kilka mlodych marchewek zaprawionych lekko mas³em i m±k±, pó³ kalarepy faszerowanej farszem pieczarkowym
4.pó³ ma³ego arbuza, szklanka malibu z mlekiem, kilka delicji i innych ciasteczek..
5.miska lekkiego kapusniaczku z ziemniakami i kromka razowego chleba

gdyby nie to, ¿e by³am w biegu to pewnie bym dzisiaj wiele wiêcej zjad³a - jaka¶ nienasycona jestem mam ochotê na jaki¶ jogurt albo cos s³odkiego, tak¿e pewnie co¶ jeszcze zjem...mama piecze jakie¶ ciasto :/ a potem bêdê narzekaæ ¿e mi tu i ówdzie co¶ ro¶nie))
na pewno wypije sch³odzone malibu z mlekiem i to chyba nawet zaraz

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

zapomnia³am napisaæ o piciu - by³o 0,5 l herbaty czerwonej liptona, szklanka lemoniady domowej (z cukrem trzcinowym) i herbata i woda
praktycznie /po za sniadaniem/ zero bia³ka, nnkt tez malutko, ale rozumiem, ze jestes zabiegana i mog³o tak wyj¶æ.
Stary 2011-06-11, 20:29   #3937
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 432

Cytat:
Napisane przez Agashia Poka¿ wiadomo¶æ
Mia³o byc Peee ... ale chyba wyszlo za ma³o

¦.2 garsci musli z jogurtem naturalnym (activia z nutka slodyczy) i bananem+ herbata z opuncj±

II¦. a) bakus waniliowy + kubus (na szybko przed wyjsciem)
b) dlugi paluch wieloziarnisty z maslem, salata, wkrojona polowa kotleta mielonego z indyka, pomidorem i rzodkiewka

O. miska zupy warzywnej (z fasoli, kalarepy, ziemniakow itd oraz z miesem z piersi kurczaka) + duze jablko

P. omlet z 2 jaj posmarowany jogurtem i na niego sporo truskawek

Przed. 2 ³y¿ki s³onecznika
K. 3 kromki slonecznikowego:
kazda z maslem, Salata, i rzodkiewkai pomidorem, szynka drobiowa i serkiem zoltym. + herbata zielona z opuncja

Ogólnie ³adnie tylko na obiad troszkê za ma³o

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-11, 20:31   #3938
Agashia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
to musze jeszcze cos pozniej dojesc czy nie koniecznie ?
niestety ale obiadki nie zalezne ode mnie za bardzo ... nie zawsze jest taki piekny
Stary 2011-06-11, 20:31   #3939
Agu¦87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 339

Cytat:
na obiad? przeciez tam na wszystko jest ma³o sniadanie masakra.
Stary 2011-06-11, 20:32   #3940
wizjaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Tynusia Poka¿ wiadomo¶æ
powiem Ci ,¿e jak na rozwijaj±ce dziecko to ma³o je.
co do jako¶ci posi³ków ok aczkolwiek niech siê uda do lekarza bo to dziwne
to mnie zaskoczy³as.
w sumie jej porcje sa duze, ja bym czasem nie dala rady tyle zjesc, a NIE MAM skurczonego zo³±dka ani nic

a gdzie bys ewentualnie cos doda³a? w sumie moja druga siostra tez je dosc ma³o, tzn na sniadanie 1/3 bu³ki z salata i szynka, potem lody, porcja obiadu jak dla 3 latka, znowu lody, na kolacje musli z mlekiem w mini miseczce a potem znowu lody ma duzo ruchu, nie ma nic z g³owa, ostatnio chyba troche schudla, ale tyle poprostu potrzebuje, tak mi sie przynajmniej wydaje..
Stary 2011-06-11, 20:32   #3941
Agu¦87
Zakorzenienie

Cytat:
niestety ale obiadki nie zalezne ode mnie za bardzo ... nie zawsze jest taki piekny
ryze kasze makaronyyyyyyyyyy ! a nie jakies kanapki na kolacje, zapiekanki sobie zrob 3 sznyty chleba ser po³z szynka co tam chcesz i dawaj do piekarnika. dziewczyny to naprawde jest chwila robienie takich rzeczy. ja jestem na P i w ogole nie jem chleba tylko na snaidanie a tak sobie cos przyrzadzam, czas robiernia ten sam.
Stary 2011-06-11, 20:34   #3942
Paprykowa89
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 75

Poczyta³am co nieco...
moje P

¶niadanie:
owsianka na mleku 3,2% (4 ³y¿ki musli ze s³onecznikiem, ³y¿ka cukru, ³y¿ka mas³a, ³y¿kaPuchatka, 3 ³ychy domowego d¿emu z ca³ymi truskawkami, gar¶æ orzechów arachidowych, pasek gorzkiej czekolady) - i meeeega ból brzucha i wzdêcia
zielona herbata z cytryn± i cukrem

2 ¶niadanie
2 kromki chleba pszennego z mas³em, ¿ó³tym serem, smaczkiem konserwowym, sa³at± i pomidorem
kawa z mlekiem i cukrem

obiad
2 krokiety z kapust± i grzybami, barszcz zabielany, bia³y lion

podwieczorek
truskawki ze ¶mirtan±, cukrem i start± czekolad± (pó³ tabliczki)

kolacja:
jak na drugie tylkochleb z ziarnami, bez sa³aty i usma¿one na ma¶le, z sosem 1000 wysp na majonezie, Big milk

jeszcze wpadnie kakao, paczek z lukrem i jak zmieszcze to gruszka

prosze o ocene
Paprykowa89 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-11, 20:36   #3943
Agu¦87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paprykowa89 Poka¿ wiadomo¶æ
Poczyta³am co nieco...
moje P

¶niadanie:
owsianka na mleku 3,2% (4 ³y¿ki musli ze s³onecznikiem, ³y¿ka cukru, ³y¿ka mas³a, ³y¿kaPuchatka, 3 ³ychy domowego d¿emu z ca³ymi truskawkami, gar¶æ orzechów arachidowych, pasek gorzkiej czekolady) - i meeeega ból brzucha i wzdêcia

2 ¶niadanie
2 kromki chleba pszennego z mas³em, ¿ó³tym serem, smaczkiem konserwowym, sa³at± i pomidorem
kawa z mlekiem i cukrem

obiad

podwieczorek

kolacja:
jak na drugie tylkochleb z ziarnami, bez sa³aty i usma¿one na ma¶le, z sosem 1000 wysp na majonezie, Big milk

prosze o ocene
Moze sza³u nie ma ale ujdzie. tylko na kolacje ja bym da³a co¶ innego. tak jak juz wyzej pisa³am jakis makaron zapiekanki sa³atka z tunczyka jajka czy cos
Stary 2011-06-11, 20:44   #3944
Agu¦87
Zakorzenienie

Cytat:
No pasowa³oby by¶ nadrobi³a

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

£adnie. A truskawek by³a porz±dna micha ?
nie wiem czy jestes kompetent± osob± do oceniania jad³ospisów jak sama walczysz z choroba i sama masz problem z prawid³owym jedzeniem..

Stary 2011-06-11, 20:44   #3945
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
No pasowa³oby by¶ nadrobi³a

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

Cytat:
Poczyta³am co nieco...
moje P

¶niadanie:

2 ¶niadanie
kawa z mlekiem i cukrem

obiad

podwieczorek

kolacja:

prosze o ocene

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Agu¦87 Poka¿ wiadomo¶æ
Moze sza³u nie ma ale ujdzie. tylko na kolacje ja bym da³a co¶ innego. tak jak juz wyzej pisa³am jakis makaron zapiekanki sa³atka z tunczyka jajka czy cos
Wiesz nie wmuszaj tych ry¿ i kasz na kolacje. Jak kto¶ woli kanapki to niech je kanapki

Stary 2011-06-11, 20:56   #3946
moja imaginacja
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 966

Cytat:

Jestem mile zaskoczona tym, ze tak mlode osoby potrafi± siê zdrowo od¿ywiaæ i jednocze¶nie je¶æ smacznie, bo ka¿da osoba jak± napotkam w takim wieku przechodzi obok mnie z paczka chipsów/batonikiem/slodkim napojem itp... ale jezeli juz chodzi o jad³ospis to wydaje mi siê, ¿e mog³aby je¶æ wiêcej wêgli zlo¿onych, do obiadu np troche ryzu br±zowego.. ale generalnie fajnie, skomplikowana jest sytuacja z tyciem o którym pisala¶ kiedy¶ wiêc faktycznie dobrze by³oby ¿eby posz³a do lekarza
a tak poza tym to napisz co¶ w koñcu

wstawiam moje utrzymanie. przez d³ugi, d³ugi czas od¿ywiam siê raczej niezdrowo. wróci³am do pewnych produktów, jem bardziej na luzie, ale czujê siê przez to czasem trochê gorzej, bo sk³ad wielu tych produktów nie jest ciekawy, a i du¿o niezdrowego ¿arcia i s³odyczy siê przejawia w moich jad³ospisach. Chcia³abym od¿ywiaæ siê zdrowiej, ale z drugiej strony chcia³abym je¶æ lu¼no ale z umiarem czyli - mam ochotê na loda w taki upa³, to jem, mam ochotê na kawalek czekolady-jem... gubi mnie to. ale nic, wstawiam..

1.kajzerka wieloziarnista: pó³ z margaryn± i pó³ kielbasy ¶l±skiej sma¿onej na 2 pry¶niêciach (mam taki pojemnik i siê tym pryska) oleju + ketchup i chrzan, pó³ z szynk± drobiow±, ogórkiem i rzodkiewk±
2.paczka paluszków solonych xxl(40 g), 2 pralinki lindt takie czerwone i kilka malin
talerz marchewki m³odej gotowanej z roso³u
3 (grill) dwie kielbasy ¶l±skie... dwie kromki chleba s³onecznikowego (pszenno ¿ytni) przypieczone na grillu + du¿o ketchupu i chrzanu i troche musztardy, kilka ogórków z pieprzem i sol± i siemieniem
4. 1,5 paska czekolady mlecznej, danonek waniliowo-truskawkowy
5. kromka s³onecznikowego z 2 plastrami pieczonego kurczaka z przyprawami, rzodkiew± z ogrodu i ogórkiem, pó³ kalarepy

ok. 0,7 l zielonej herbaty, jedna herbata slim cos tam...(50% czerwonej, zielona kawa + grejpfrut bodaj¿e...), woda zwyk³a niegazowana i oko³o litra truskawkowej s³odzonej substancjami s³odz±cymi - rzadko j± pijê

eh... oceni ktos?
moja imaginacja jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-11, 21:06   #3947
wizjaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moja imaginacja Poka¿ wiadomo¶æ
Jestem mile zaskoczona tym, ze tak mlode osoby potrafi± siê zdrowo od¿ywiaæ i jednocze¶nie je¶æ smacznie, bo ka¿da osoba jak± napotkam w takim wieku przechodzi obok mnie z paczka chipsów/batonikiem/slodkim napojem itp... ale jezeli juz chodzi o jad³ospis to wydaje mi siê, ¿e mog³aby je¶æ wiêcej wêgli zlo¿onych, do obiadu np troche ryzu br±zowego.. ale generalnie fajnie, skomplikowana jest sytuacja z tyciem o którym pisala¶ kiedy¶ wiêc faktycznie dobrze by³oby ¿eby posz³a do lekarza
a tak poza tym to napisz co¶ w koñcu
do obiadu by³ ryz brazowy, ale agata poprosi³a bez niego, mimo, ze lubi i je go normalnie.
odezwalabym sie, ale moje gg zwariowa³o i znik³o z laptopa, a na fb cie nie widze

wstawiam moje utrzymanie. przez d³ugi, d³ugi czas od¿ywiam siê raczej niezdrowo. wróci³am do pewnych produktów, jem bardziej na luzie, ale czujê siê przez to czasem trochê gorzej, bo sk³ad wielu tych produktów nie jest ciekawy, a i du¿o niezdrowego ¿arcia i s³odyczy siê przejawia w moich jad³ospisach. Chcia³abym od¿ywiaæ siê zdrowiej, ale z drugiej strony chcia³abym je¶æ lu¼no ale z umiarem czyli - mam ochotê na loda w taki upa³, to jem, mam ochotê na kawalek czekolady-jem... gubi mnie to. ale nic, wstawiam..

1.kajzerka wieloziarnista: pó³ z margaryn± i pó³ kielbasy ¶l±skiej sma¿onej na 2 pry¶niêciach (mam taki pojemnik i siê tym pryska) oleju + ketchup i chrzan, pó³ z szynk± drobiow±, ogórkiem i rzodkiewk±
2.paczka paluszków solonych xxl(40 g), 2 pralinki lindt takie czerwone i kilka malin
talerz marchewki m³odej gotowanej z roso³u
3 (grill) dwie kielbasy ¶l±skie... dwie kromki chleba s³onecznikowego (pszenno ¿ytni) przypieczone na grillu + du¿o ketchupu i chrzanu i troche musztardy, kilka ogórków z pieprzem i sol± i siemieniem
4. 1,5 paska czekolady mlecznej, danonek waniliowo-truskawkowy
5. kromka s³onecznikowego z 2 plastrami pieczonego kurczaka z przyprawami, rzodkiew± z ogrodu i ogórkiem, pó³ kalarepy

ok. 0,7 l zielonej herbaty, jedna herbata slim cos tam...(50% czerwonej, zielona kawa + grejpfrut bodaj¿e...), woda zwyk³a niegazowana i oko³o litra truskawkowej s³odzonej substancjami s³odz±cymi - rzadko j± pijê

eh... oceni ktos?
widac, ze luzno, i to dobrze /chyba/ ale troche monotonnie, zapamieta³am tylko pieczywo i kie³base w sumie jad³ospis jak takiej zwyk³ej nastolatki niezbyt przejmujacej sie zarciem, ale nie wiem czy w twojej sytuacji to na plus czy na minus. mog³y wpasc jakies owoce (truskawy -> ja na nie jestem uczulona, a na sam ich widok dostaje slinotoku!) no i moze nnkt, bo cos ma³o ich.
Stary 2011-06-11, 21:09   #3948
always naughty
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 799

moja dzisiejsza Redukcja:

¦n. kromka razowca (taka d³uga, cieñka ale ciê¿ka), serek wiejski ok. 200g, 4 plastry szynki wiejskiej, pó³ pomidora, kawa³ek papryki
2¶n. miseczka truskawek z jogo.nat i 2-3 ³y¿ki otrêbów truskawkowych
Ob. spaghetti (makaron z pszenicy durum, miêso jaka¶ chuda wo³owina, sos z pomidorów z puszki)
K. bêdzie sa³atka, swie¿e warzywa, awokado i upieczona pier¶ kury

Ma³o siê tego wydaje, ale jako¶ g³odna nie chodzi³am. Przez ostatnie 3 dni moje jedzenie by³o okropne (brak czasu, nie gotowa³am, ¿ycie na waflach ry¿owych i kabanosach) a mimo wszystko waga mi spad³a dziwne to, ale ogólnie ca³y proces chudniêcia mnie dziwi, wiêc bêdê sie po prostu cieszyæ, ¿e tym razem mi siê upiek³o, a nie zastanawiaæ czemu tak a nie inaczej.

aha i proszê ³adnie o ocenkê
Stary 2011-06-11, 21:14   #3949
Paprykowa89
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 75

Cytat:
Ba³am siê, ¿e mo¿e byæ ma³o kcal
Cytat:
Hehe, no troche ich by³o

Dziêkujê za ocene. Muszê zmieniæ ¶niadania bo taka owsianka jest za ciê¿kadla mnie
Paprykowa89 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-11, 21:16   #3950
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem czy jestes kompetent± osob± do oceniania jad³ospisów jak sama walczysz z choroba i sama masz problem z prawid³owym jedzeniem..

Wiesz wyraziæ opiniê mogê, ale nikt nie musi braæ tego pod uwagê

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Cytat:
Ba³am siê, ¿e mo¿e byæ ma³o kcal

Hehe, no troche ich by³o

Dziêkujê za ocene. Muszê zmieniæ ¶niadania bo taka owsianka jest za ciê¿kadla mnie
¦niadanie mia³a¶ ³adne. Moze nastêpnym razem dodaj trochê mniej dodatków ?

Stary 2011-06-11, 21:25   #3951
moja imaginacja
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 966

Cytat:
widac, ze luzno, i to dobrze /chyba/ ale troche monotonnie, zapamieta³am tylko pieczywo i kie³base w sumie jad³ospis jak takiej zwyk³ej nastolatki niezbyt przejmujacej sie zarciem, ale nie wiem czy w twojej sytuacji to na plus czy na minus. mog³y wpasc jakies owoce (truskawy -> ja na nie jestem uczulona, a na sam ich widok dostaje slinotoku!) no i moze nnkt, bo cos ma³o ich.
jak ciê zobaczê na fb to napiszê
ta kie³basa to dzisiaj tak spontanicznie wysz³o, bo grill. A rano po prostu mia³am ochotê i uda³o mi siê to zrobiæ na szybko, bo nie mia³am zbyt wiele czasu. Nie jem jej codziennie, ostatnio by³ podobny obiad, bo te¿ by³ grill pieczywo niestety pojawia sie czasem a¿ za czêsto, ale mam problem ze sniadaniami i kolacjami, bo jestem mocno wybredna i nie smakuj± mi placuszki, nalesniczki, owsianeczki,a p³atkami z mlekiem siê nie najadam. Jak zjem raz na ruski rok ciasto na sniadanie, bo tak akurat wypadnie, to i tak zjem jak±s kanapkê, bo bywam g³odna. No i mam tendencje do podjadania, ale nie jestem pewna, czy gdybym nie podjada³a slodyczy (ostatnio przez d³ugi czas ciastka - bo zrobi³am i jadlam a¿ siê skoñcz± ) to nie wychodziloby kcal ponizej normy (tzn tysiac)... a zbyt obfitych posi³ków staram siê nie je¶æ, bo potem brzuch daje popalic, s³odycze, które podjadam, ¿eby nie wysz³a g³odowa ilosc kcal nie zalegaj± mi a¿ tak na ¿o³±dku...
¯arciem niestety zdarza mi sie przejmowac, ale nie umiem sobie odmówiæ czego¶ s³odkiego (no np ciastka, pralinki czy czekoladki). Umiem sobie jedynie odmówiæ wiêksz± ilo¶æ, wyznaczyæ sobie "odpowiedni±" ilo¶æ
Truskawek nie rusza³am, bo ma³o zosta³o, a mia³y byæ do muffinek/potem sernika. W rezultacie nie powsta³o nic, ale to nic, mo¿e jeszcze jutro bêd± dobre
o nnkt nie dbam praktycznie wcale nie wiem na co ja liczê, chyba na cud..
moja imaginacja jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-11, 21:25   #3952
wizjaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez always naughty Poka¿ wiadomo¶æ
moja dzisiejsza Redukcja:

¦n. kromka razowca (taka d³uga, cieñka ale ciê¿ka), serek wiejski ok. 200g, 4 plastry szynki wiejskiej, pó³ pomidora, kawa³ek papryki
2¶n. miseczka truskawek z jogo.nat i 2-3 ³y¿ki otrêbów truskawkowych
Ob. spaghetti (makaron z pszenicy durum, miêso jaka¶ chuda wo³owina, sos z pomidorów z puszki)
K. bêdzie sa³atka, swie¿e warzywa, awokado i upieczona pier¶ kury

Ma³o siê tego wydaje, ale jako¶ g³odna nie chodzi³am. Przez ostatnie 3 dni moje jedzenie by³o okropne (brak czasu, nie gotowa³am, ¿ycie na waflach ry¿owych i kabanosach) a mimo wszystko waga mi spad³a dziwne to, ale ogólnie ca³y proces chudniêcia mnie dziwi, wiêc bêdê sie po prostu cieszyæ, ¿e tym razem mi siê upiek³o, a nie zastanawiaæ czemu tak a nie inaczej.

aha i proszê ³adnie o ocenkê
bardzo mi sie podoba, serio. doda³abym tylko troche orzeszków do 2 sn, chyba ze t³uszcz + wegle utrudnia ci chudniecie.

moze wstawie swoje u bezmiesne

1. miska sa³atki z roszponki, kie³ków lucerny (oby nie okaza³y sie zakazone), pomidorka, peczka rzodkiewek, 2 jajek, duzej garsci pestek slonecznika, 2 plastrów grubych bia³ego sera i serka wiejskiego.
2. duzo lodu, ³ycha presidenta naturalnego tego na sernik, miód, kawa = koktajl
3. salatka sk³ad jak na sniadanie (1,5 porcji) + duzo fasolki szparagowej
4. pomidory z cebula i oliwa + pokruszony bia³y ser w ogromnej ilosci.

w sa³atce sie zakocha³am i jad³abym ja na kazdy posi³ek, generalnie nie ma wegli nawet tych z³ozonych, ale podobnie jak polny mak usypiaja mnie i po zjedzeniu owsianki na sniadanie mam ochote wrócic do ³ó¿ka i dalej spaæ. na codzien przewaznie wpada jakas kasza do obiadu, ale dzis wolalam salatke. z owoców w domu tylko truskawki, a mam na nie alergie.

nie chodze g³odna, wage mam w normie choc slysze czesto, ze moglabym przytyc. lubie jesc to co jem i dobrze sie czuje. zalezaloby mi na ocenie santos, ale wiem, ze zniknela na jakis czas z wizazu, takze czekam na ocene kogos innego kto ma wiedze na temat zarcia.
Stary 2011-06-11, 21:48   #3953
Winky
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 231

Cytat:
wage mam w normie choc slysze czesto, ze moglabym przytyc.
Co jest dla ciebie norm±?
Nie wiem, czy znam siê na od¿ywianiu, ale oceniê.
Cytat:
1. miska sa³atki z roszponki, kie³ków lucerny (oby nie okaza³y sie zakazone), pomidorka, peczka rzodkiewek, 2 jajek, duzej garsci pestek slonecznika, 2 plastrów grubych bia³ego sera i serka wiejskiego. OK, ale mimo wszytko doda³abym kromkê chleba.
2. duzo lodu, ³ycha presidenta naturalnego tego na sernik, miód, kawa = koktajl Nie lubiê takich rzeczy, ale skoro ci smakuje, to okej, fajnie.
3. salatka sk³ad jak na sniadanie (1,5 porcji) + duzo fasolki szparagowej Ja rozumiem, ¿e lubisz, ale przyda³oby siê co¶ innego. Nie jesz w ogóle miêsa? Ja to tu bym da³a kawa³ miecha, trochê wêgli (z tego, co pamiêtam, Santos jest zwolenniczk± wêgli o niskim IG, wiêc pewnie powiedzia³by podobnie) i tê fasolkê.
4. pomidory z cebula i oliwa + pokruszony bia³y ser w ogromnej ilosci. ok
W ka¿dym posi³ku masz nabia³. Wg mnie to za du¿o. Za miast twarogu przyda³oby siê miêcho, ryby, owoce morza. Strasznie monotonnie. Serio nie lubisz nic prócz tej sa³atki? ¯adnych omletów/placuszków? Przyda³by siê jakie¶ orzeszki, owoce, no i jakie¶ wêgle. Polny Mak je tylko ograniczy³a, a nie wyeliminowa³a. Wg mnie przesadzasz.
Oto jest ¿ycie: nic a jak¿e dosyæ...
Winky jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-11, 21:56   #3954
wizjaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Winky Poka¿ wiadomo¶æ
Co jest dla ciebie norm±?
Nie wiem, czy znam siê na od¿ywianiu, ale oceniê.

W ka¿dym posi³ku masz nabia³. Wg mnie to za du¿o. Za miast twarogu przyda³oby siê miêcho, ryby, owoce morza. Strasznie monotonnie. Serio nie lubisz nic prócz tej sa³atki? ¯adnych omletów/placuszków? Przyda³by siê jakie¶ orzeszki, owoce, no i jakie¶ wêgle. Polny Mak je tylko ograniczy³a, a nie wyeliminowa³a. Wg mnie przesadzasz.
ja z jedzeniem mam fazy, tzn jak cos mi zasmakuje jem na kazdy posi³ek, dzien w dzien az do znudzenia. wczesniej jadlam non stop omlety ze szpinakiem, placki cukiniowe, frittate z cukinia i tofu wedzonym itd. na wegle dzis nie mialam ochoty, ale nie wyeliminowa³am ich w 100%. wczoraj np. jadlam zupe z mlodej kapusty z kasza jaglana i crumble truskawkowo-brzoswiniowe (kruszonka z platków owsianych, miodu i serka wiejskiego)

rozumiem, ze dzisiejszy moze wydawac sie przesada, jutro wieczorem wstawie jad³o, wtedy bedzie mozna wiecej powiedziec.

a co do wagi to nie waze sie, ostatnio (styczen?) bylo kolo 45/165 ALE przyty³am troche jakos w miedzyczasie i mysle, ze jest juz w normie.

i jeszcze co do nabia³u to kocham nabia³ i wiem, ze jem go sporo, choc i tak bardzo mocno go ograniczylam. byly czasy ze zjadalam na raz dwa 500g opakowania wiejskiego, albo 750 g twarogu.

Edytowane przez wizjaa
Czas edycji: 2011-06-11 o 22:01
Stary 2011-06-11, 22:10   #3955
Winky
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 231

Cytat:
ja z jedzeniem mam fazy, tzn jak cos mi zasmakuje jem na kazdy posi³ek, dzien w dzien az do znudzenia. wczesniej jadlam non stop omlety ze szpinakiem, placki cukiniowe, frittate z cukinia i tofu wedzonym itd. na wegle dzis nie mialam ochoty, ale nie wyeliminowa³am ich w 100%. wczoraj np. jadlam zupe z mlodej kapusty z kasza jaglana i crumble truskawkowo-brzoswiniowe (kruszonka z platków owsianych, miodu i serka wiejskiego)

rozumiem, ze dzisiejszy moze wydawac sie przesada, jutro wieczorem wstawie jad³o, wtedy bedzie mozna wiecej powiedziec.

a co do wagi to nie waze sie, ostatnio (styczen?) bylo kolo 45/165 ALE przyty³am troche jakos w miedzyczasie i mysle, ze jest juz w normie.

i jeszcze co do nabia³u to kocham nabia³ i wiem, ze jem go sporo, choc i tak bardzo mocno go ograniczylam. byly czasy ze zjadalam na raz dwa 500g opakowania wiejskiego, albo 750 g twarogu.
JA bym tak nie mog³a je¶ przez kilka dni to samo, ale skoro tak lbuisz, to tak jedz.
Zaintrygowa³a¶ mnie kruszonk±. Mogê prosiæ przepis?
Wstaw jutro jad³o, porównamy.
Jak przyty³a¶ chocia¿ piêæ kilo, to mo¿emy uznaæ, ¿e wagê masz w normie.
Oto jest ¿ycie: nic a jak¿e dosyæ...
Winky jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-11, 22:20   #3956
wizjaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Winky Poka¿ wiadomo¶æ
JA bym tak nie mog³a je¶ przez kilka dni to samo, ale skoro tak lbuisz, to tak jedz.
Zaintrygowa³a¶ mnie kruszonk±. Mogê prosiæ przepis?
Wstaw jutro jad³o, porównamy.
Jak przyty³a¶ chocia¿ piêæ kilo, to mo¿emy uznaæ, ¿e wagê masz w normie.
mysle, ze gdzie 3-4 przytylam, ale jak mowie nie waze sie, wiec jedynie widze, ze ciuchy ktore spadaly ze mnie sa teraz dobre co mnie cieszy.

kruszonka to poprostu serek wiejski, do którego na oko dosypalam platkow (lekko je zmielilam w blenderze, ale nie na puch) tak zeby bylo gesto i dalam jedna lyzke miodu. na blasze dalam owoce, na to kolo 1,5 cm warstwe serka z platkami i miodem i do piekarnika na 20 minut chyba. generalnie do czasu az owoce puszcza sok, a platki sie przypieka. nie ma tu przpeisu, poprostu tak se kombinowalam, moglam dodac zmielonych orzechow, by³oby jeszcze lepsze.
http://owsiankowo.blogspot.com/2011/...jabkowa-z.html tu jest cos podobnego i sa jakies tam proporcje, moze to Ci pomoze.

Edytowane przez wizjaa
Czas edycji: 2011-06-11 o 22:24
Stary 2011-06-11, 22:43   #3957
zglowawchmurach
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 221
GG do zglowawchmurach

dzisiejsze dziwne i rozpustne U
start: woda z wyci¶niêtym sokiem z cytryny
I: wie¶niak z musli, jab³ko, kawa rozpuszczalna z mlekiem
w miêdzyczasie: woda z wyci¶nietym sokiem z cytryny
II: w McDonaldzie - du¿y lód ¶mietankowy , ma³a kawa z mlekiem
III: wie¶niak lekki, gar¶æ musli tropikalnego, kromka razowca, kilka rzodkiewek do pochrupania
spotkanie z rodzink±: pieróg z kapust±, sa³atka warzywna z majonezem, klopsik jaki¶, pomidor i kilka ogórków kiszonych + trzy ¶rednie kawa³ki ciasta [dwa z galaretk± i truskawkami, jeden sernik]

Wierzê w marzeñ zieleñ ponad nieba b³êkit!

zglowawchmurach jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-11, 22:51   #3958
always naughty
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 799

Cytat:
bardzo mi sie podoba, serio. doda³abym tylko troche orzeszków do 2 sn, chyba ze t³uszcz + wegle utrudnia ci chudniecie.
dziêkujê W sumie nie wiem czy utrudnia czy nie, bo staram siê jednak nie ³±czyæ. Zjad³abym jakie¶ orzechy ale nie mam w domu, st±d awokado bo to chyba te¿ ¼ród³o nnkt
Stary 2011-06-11, 23:31   #3959
skomplikowana_18
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 359

jeszcze raz dzisiejsze, troszke zmienione P. SN. owsianka(4 lyzki-25g platkow owsianych, jogurt naturalny 180g, wkrojony banan-75g) 2SN. 1,5 kromy(50g) eko. chleba zagranicznego, pol puszki tunczyka z wody(55g), troche pomidora. OBIAD. surowka z pekinki i polowy pomidora z lyzeczka oliwy, 130g grilowanej bez tluszczu piersi z kurczaka, 50g(przed ugotowaniem) ryzu naturalnego brazowego. PODW. ok 180g jogurtu naturalnego AlproSoya z wkruszona duza kostka gorzkiej czekolady(86% kakao), kilkanascie orzechow laskowych. KOL. 2 duze kromki ciemnego zagranicznego chleba(65g): 1 z pasta z awokado-skropiona sokiem z cytryny i posypana pieprzem cytrynowym, 2 z maslem + 2 jaja na miekko, troche pomidora. OK 22 miseczka truskawek-200g. NIEDAWNO siemie lniane-lyzka. I JAK? TE TRUSKAWKI TO BYL ZLY POMYSL, WROCE DO SERKOW NATURALNYCH-BIALKO, bo zle sie czuje po weglowodanach na noc. Chyba malo bialka ogolnie?
skomplikowana_18 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-11, 23:37   #3960
zielona_zabcia
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 768

U;
I.3kromki ¶wie¿ego pszenno-¿ytniego
dwie z mas³em,serem ¿ó³tym i pomidorem,/ogorkiem i obie posypane szczpiorem, jedna z twrogiem urobionym ze smieta i rzodkiewkami oraz szczpiorem. pol duzej jogobelli borowkowej lub jagodowej (nie pamietam teraz)-jakies 200g, kawa
pomiedzy nektarynka, pasek milki z ciasteczkami,
II.watrobka na oleju z cebulka,porem i papryka, na dwoch kromkach z maslem miseczka buraczkow (kocham taki obiad,jedlam taki z 3lata tamu ostatnio)
III.miska chlodniku ogorkowo-koperkowego, na jogurcie i smietanie,
w miedzczasie mieszanka orzeszkow i bakalii 90g (nerkowce,makadamia,rodzy nki,wisnie,zurawina) mala nestea brzoskwiniowa
IV.2 male omety biszkoptowe z 2zielonych jaj (z otrebami i zarodkami pszennymi bez maki bo dzis i tak mega wegli)
jeden z wedlina,papryka, i parmezanem, drugi z lycha domowego masla orzchowego i garscia truskaw

moze jednak ktos sie pokusi...

zarêczona 30.03.2012
mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012
nied³ugo ¿ona
nied³ugo matura
wygra³am swoje ¿ycie !

Edytowane przez zielona_zabcia
Czas edycji: 2011-06-11 o 23:39
zielona_zabcia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.

© 2000 - 2026 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.