|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#3931 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 364
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
moje U, mo¿e kto¶ siê w koñcu pokusi o ocenê?
![]() ![]() ![]() 1.porcja jajecznicy na kie³basie(nie znam proporcji, bo by³a robiona na ca³± rodzinê), pó³ bu³ki orkiszowej z mas³em i rzodkiewkami, pó³ z mas³em, szynk± pomidorem i papryk±, potem ma³y koszyczek truskawek. 2.mc flurry oreo, latte z mc donalda, ga³ka lodów o smaku zielonej herbaty. 3.szybki obiad, bo mama robi³a g³ówne danie do¶æ niesmaczne : pó³ woreczka ry¿u br±zowego,1/4bialego,przyprawy naturalne,1/3warzywnej mieszanki na patelnie-wszystko na oleju + kilka mlodych marchewek zaprawionych lekko mas³em i m±k±, pó³ kalarepy faszerowanej farszem pieczarkowym4.pó³ ma³ego arbuza, szklanka malibu z mlekiem, kilka delicji i innych ciasteczek.. 5.miska lekkiego kapusniaczku z ziemniakami i kromka razowego chleba gdyby nie to, ¿e by³am w biegu to pewnie bym dzisiaj wiele wiêcej zjad³a - jaka¶ nienasycona jestem mam ochotê na jaki¶ jogurt albo cos s³odkiego, tak¿e pewnie co¶ jeszcze zjem...mama piecze jakie¶ ciasto :/ a potem bêdê narzekaæ ¿e mi tu i ówdzie co¶ ro¶nie ))na pewno wypije sch³odzone malibu z mlekiem i to chyba nawet zaraz ![]() ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- zapomnia³am napisaæ o piciu - by³o 0,5 l herbaty czerwonej liptona, szklanka lemoniady domowej (z cukrem trzcinowym) i herbata i woda
|
|
#3932 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
U
¦niadanie: owsianka - 5 ³y¿ek p³atków górskich, szklanka mleka 2%, pó³ banana, gar¶æ truskawek, ³y¿eczka miodu; skrzypopokrzywa II ¶niadanie: sa³atka - kawa³ek grillowanej piersi z kurczaka, warzywa, ¿ytnie grzanki czosnkowe, sos jogurtowo - zio³owy; gruszka Obiad: pieczone dzwonko ³ososia w sosie cytrynowym; kilka ³y¿ek kaszy jaglanej; parowane broku³y Podwieczorek: serek wiejski (150 g) z pestkami s³onecznika i wkrojon± po³ówk± banana Kolacja: bu³ka ¿ytnia na pó³: mas³o, sa³ata, szynka drobiowa, pomidor, szczypiorek/mas³o, sa³ata, jajko ugotowane na twardo, papryka + 2l wody z lodem, miêt± i sokiem z cytryny |
|
|
|
#3933 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 571
|
Cytat:
teraz wrzucam jad³ospis mojej siostry (pisalam juz kiedys - 9 lat, dosc okraglutka mimo zdrowego odzywiania, ale przyzna, ze ostatnio cos chyba spad³o, bo wydaje sie smuklejsza i mniej nabita . U lekarza nie by³a jeszcze sn - jogurt naturalny (jakies 250g na oko) z miodem i ³yzka kakao naturalnego /okolo 1h 20 minut roweru = do sklepu -> zakupy -> spowrotem/ 2sn - d³uga kromka (jak dwie/trzy zwyk³e) ¿ytniego chleba z serem ¿ó³tym i pomidorem, brzoskiwnia ob - kilka kawa³ków kurczaka smazonego na oliwie w panierce z p³atków migda³owych/sezamu, brokuly zapieczone z mozzarella, duzo salatki z sa³aty, pomidora, ogórka, cebuli, oliwek i bu³garskiego sera *t³usty* z oliwa pod - miseczka lodów -> sorbet mango, sorbet truskawkowy, smietankowe, pistacja kol - omlet (3 ³yzki otrebów owsianych, 2 jajka, przyprawy) w srodku 2 kawa³ki kurczaka z obiadu, sa³ata, pomidor, ogorek + sos czosnkowy na jogurcie, 1/4 grapefruita. teraz widze, ze sniadanie ma³e, a kolacja dosc duza, ale taki miala apetyt wiec nie bede w nia wpychac wiecej. pokusi sie ktos o ocenke? |
|
|
|
|
#3934 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 168
|
Mia³o byc Peee ... ale chyba wyszlo za ma³o
¦.2 garsci musli z jogurtem naturalnym (activia z nutka slodyczy) i bananem+ herbata z opuncj± II¦. a) bakus waniliowy + kubus (na szybko przed wyjsciem) b) dlugi paluch wieloziarnisty z maslem, salata, wkrojona polowa kotleta mielonego z indyka, pomidorem i rzodkiewka O. miska zupy warzywnej (z fasoli, kalarepy, ziemniakow itd oraz z miesem z piersi kurczaka) + duze jablko P. omlet z 2 jaj posmarowany jogurtem i na niego sporo truskawek Przed. 2 ³y¿ki s³onecznika K. 3 kromki slonecznikowego: kazda z maslem, Salata, i rzodkiewkai pomidorem, szynka drobiowa i serkiem zoltym. + herbata zielona z opuncja
|
#3935 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 731
|
Cytat:
co do jako¶ci posi³ków ok aczkolwiek niech siê uda do lekarza bo to dziwne
|
|
#3936 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3937 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Cytat:
|
|
#3938 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 168
|
to musze jeszcze cos pozniej dojesc czy nie koniecznie ?
niestety ale obiadki nie zalezne ode mnie za bardzo ... nie zawsze jest taki piekny
|
#3939 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 339
|
na obiad? przeciez tam na wszystko jest ma³o sniadanie masakra.
|
|
#3940 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w sumie jej porcje sa duze, ja bym czasem nie dala rady tyle zjesc, a NIE MAM skurczonego zo³±dka ani nic ![]() a gdzie bys ewentualnie cos doda³a? w sumie moja druga siostra tez je dosc ma³o, tzn na sniadanie 1/3 bu³ki z salata i szynka, potem lody, porcja obiadu jak dla 3 latka, znowu lody, na kolacje musli z mlekiem w mini miseczce a potem znowu lody ma duzo ruchu, nie ma nic z g³owa, ostatnio chyba troche schudla, ale tyle poprostu potrzebuje, tak mi sie przynajmniej wydaje..
|
|
|
|
|
#3941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3942 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 75
|
Poczyta³am co nieco...
![]() moje P ¶niadanie: owsianka na mleku 3,2% (4 ³y¿ki musli ze s³onecznikiem, ³y¿ka cukru, ³y¿ka mas³a, ³y¿kaPuchatka, 3 ³ychy domowego d¿emu z ca³ymi truskawkami, gar¶æ orzechów arachidowych, pasek gorzkiej czekolady) - i meeeega ból brzucha i wzdêcia ![]() zielona herbata z cytryn± i cukrem 2 ¶niadanie 2 kromki chleba pszennego z mas³em, ¿ó³tym serem, smaczkiem konserwowym, sa³at± i pomidorem kawa z mlekiem i cukrem obiad 2 krokiety z kapust± i grzybami, barszcz zabielany, bia³y lion podwieczorek truskawki ze ¶mirtan±, cukrem i start± czekolad± (pó³ tabliczki) kolacja: jak na drugie tylkochleb z ziarnami, bez sa³aty i usma¿one na ma¶le, z sosem 1000 wysp na majonezie, Big milk jeszcze wpadnie kakao, paczek z lukrem i jak zmieszcze to gruszka prosze o ocene |
|
|
|
#3943 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko na kolacje ja bym da³a co¶ innego. tak jak juz wyzej pisa³am jakis makaron zapiekanki sa³atka z tunczyka jajka czy cos
|
|
|
#3944 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3945 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
|
|
#3946 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 966
|
Cytat:
a tak poza tym to napisz co¶ w koñcu wstawiam moje utrzymanie. przez d³ugi, d³ugi czas od¿ywiam siê raczej niezdrowo. wróci³am do pewnych produktów, jem bardziej na luzie, ale czujê siê przez to czasem trochê gorzej, bo sk³ad wielu tych produktów nie jest ciekawy, a i du¿o niezdrowego ¿arcia i s³odyczy siê przejawia w moich jad³ospisach. Chcia³abym od¿ywiaæ siê zdrowiej, ale z drugiej strony chcia³abym je¶æ lu¼no ale z umiarem 1.kajzerka wieloziarnista: pó³ z margaryn± i pó³ kielbasy ¶l±skiej sma¿onej na 2 pry¶niêciach (mam taki pojemnik i siê tym pryska ) oleju + ketchup i chrzan, pó³ z szynk± drobiow±, ogórkiem i rzodkiewk±2.paczka paluszków solonych xxl(40 g), 2 pralinki lindt takie czerwone i kilka malin talerz marchewki m³odej gotowanej z roso³u 3 (grill) dwie kielbasy ¶l±skie... dwie kromki chleba s³onecznikowego (pszenno ¿ytni) przypieczone na grillu + du¿o ketchupu i chrzanu i troche musztardy, kilka ogórków z pieprzem i sol± i siemieniem 4. 1,5 paska czekolady mlecznej, danonek waniliowo-truskawkowy 5. kromka s³onecznikowego z 2 plastrami pieczonego kurczaka z przyprawami, rzodkiew± z ogrodu i ogórkiem, pó³ kalarepy ok. 0,7 l zielonej herbaty, jedna herbata slim cos tam...(50% czerwonej, zielona kawa + grejpfrut bodaj¿e...), woda zwyk³a niegazowana i oko³o litra truskawkowej s³odzonej substancjami s³odz±cymi - rzadko j± pijê eh... oceni ktos? |
|
|
|
|
#3947 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3948 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 799
|
moja dzisiejsza Redukcja:
¦n. kromka razowca (taka d³uga, cieñka ale ciê¿ka ), serek wiejski ok. 200g, 4 plastry szynki wiejskiej, pó³ pomidora, kawa³ek papryki2¶n. miseczka truskawek z jogo.nat i 2-3 ³y¿ki otrêbów truskawkowych Ob. spaghetti (makaron z pszenicy durum, miêso jaka¶ chuda wo³owina, sos z pomidorów z puszki) K. bêdzie sa³atka, swie¿e warzywa, awokado i upieczona pier¶ kury Ma³o siê tego wydaje, ale jako¶ g³odna nie chodzi³am. Przez ostatnie 3 dni moje jedzenie by³o okropne (brak czasu, nie gotowa³am, ¿ycie na waflach ry¿owych i kabanosach) a mimo wszystko waga mi spad³a dziwne to, ale ogólnie ca³y proces chudniêcia mnie dziwi, wiêc bêdê sie po prostu cieszyæ, ¿e tym razem mi siê upiek³o, a nie zastanawiaæ czemu tak a nie inaczej.![]() aha i proszê ³adnie o ocenkê
|
#3949 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 75
|
Cytat:
Hehe, no troche ich by³o ![]() Dziêkujê za ocene. Muszê zmieniæ ¶niadania bo taka owsianka jest za ciê¿kadla mnie
|
|
|
|
|
#3950 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- ¦niadanie mia³a¶ ³adne. Moze nastêpnym razem dodaj trochê mniej dodatków ?
|
|
#3951 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 966
|
Cytat:
![]() ta kie³basa to dzisiaj tak spontanicznie wysz³o, bo grill. A rano po prostu mia³am ochotê i uda³o mi siê to zrobiæ na szybko, bo nie mia³am zbyt wiele czasu. Nie jem jej codziennie, ostatnio by³ podobny obiad, bo te¿ by³ grill pieczywo niestety pojawia sie czasem a¿ za czêsto, ale mam problem ze sniadaniami i kolacjami, bo jestem mocno wybredna i nie smakuj± mi placuszki, nalesniczki, owsianeczki,a p³atkami z mlekiem siê nie najadam. Jak zjem raz na ruski rok ciasto na sniadanie, bo tak akurat wypadnie, to i tak zjem jak±s kanapkê, bo bywam g³odna. No i mam tendencje do podjadania, ale nie jestem pewna, czy gdybym nie podjada³a slodyczy (ostatnio przez d³ugi czas ciastka - bo zrobi³am i jadlam a¿ siê skoñcz± ) to nie wychodziloby kcal ponizej normy (tzn tysiac)... a zbyt obfitych posi³ków staram siê nie je¶æ, bo potem brzuch daje popalic, s³odycze, które podjadam, ¿eby nie wysz³a g³odowa ilosc kcal nie zalegaj± mi a¿ tak na ¿o³±dku... ¯arciem niestety zdarza mi sie przejmowac, ale nie umiem sobie odmówiæ czego¶ s³odkiego (no np ciastka, pralinki czy czekoladki). Umiem sobie jedynie odmówiæ wiêksz± ilo¶æ, wyznaczyæ sobie "odpowiedni±" ilo¶æ Truskawek nie rusza³am, bo ma³o zosta³o, a mia³y byæ do muffinek/potem sernika. W rezultacie nie powsta³o nic , ale to nic, mo¿e jeszcze jutro bêd± dobre ![]() o nnkt nie dbam praktycznie wcale |
|
|
|
|
#3952 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moze wstawie swoje u bezmiesne 1. miska sa³atki z roszponki, kie³ków lucerny (oby nie okaza³y sie zakazone 2. duzo lodu, ³ycha presidenta naturalnego tego na sernik, miód, kawa = koktajl 3. salatka sk³ad jak na sniadanie (1,5 porcji) + duzo fasolki szparagowej 4. pomidory z cebula i oliwa + pokruszony bia³y ser w ogromnej ilosci. w sa³atce sie zakocha³am i jad³abym ja na kazdy posi³ek, generalnie nie ma wegli nawet tych z³ozonych, ale podobnie jak polny mak usypiaja mnie i po zjedzeniu owsianki na sniadanie mam ochote wrócic do ³ó¿ka i dalej spaæ. na codzien przewaznie wpada jakas kasza do obiadu, ale dzis wolalam salatke. z owoców w domu tylko truskawki, a mam na nie alergie. nie chodze g³odna, wage mam w normie choc slysze czesto, ze moglabym przytyc. lubie jesc to co jem i dobrze sie czuje. zalezaloby mi na ocenie santos, ale wiem, ze zniknela na jakis czas z wizazu, takze czekam na ocene kogos innego kto ma wiedze na temat zarcia. |
|
|
|
|
#3953 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 231
|
Co jest dla ciebie norm±?
Nie wiem, czy znam siê na od¿ywianiu, ale oceniê. ![]() Cytat:
|
|
#3954 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
rozumiem, ze dzisiejszy moze wydawac sie przesada, jutro wieczorem wstawie jad³o, wtedy bedzie mozna wiecej powiedziec. a co do wagi to nie waze sie, ostatnio (styczen?) bylo kolo 45/165 ALE przyty³am troche jakos w miedzyczasie i mysle, ze jest juz w normie. i jeszcze co do nabia³u to kocham nabia³ i wiem, ze jem go sporo, choc i tak bardzo mocno go ograniczylam. byly czasy ze zjadalam na raz dwa 500g opakowania wiejskiego, albo 750 g twarogu. Edytowane przez wizjaa Czas edycji: 2011-06-11 o 22:01 |
|
|
|
|
#3955 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 231
|
Cytat:
![]() Zaintrygowa³a¶ mnie kruszonk±. Mogê prosiæ przepis? Wstaw jutro jad³o, porównamy. Jak przyty³a¶ chocia¿ piêæ kilo, to mo¿emy uznaæ, ¿e wagê masz w normie.
|
|
#3956 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kruszonka to poprostu serek wiejski, do którego na oko dosypalam platkow (lekko je zmielilam w blenderze, ale nie na puch) tak zeby bylo gesto i dalam jedna lyzke miodu. na blasze dalam owoce, na to kolo 1,5 cm warstwe serka z platkami i miodem i do piekarnika na 20 minut chyba. generalnie do czasu az owoce puszcza sok, a platki sie przypieka. nie ma tu przpeisu, poprostu tak se kombinowalam, moglam dodac zmielonych orzechow, by³oby jeszcze lepsze. http://owsiankowo.blogspot.com/2011/...jabkowa-z.html tu jest cos podobnego i sa jakies tam proporcje, moze to Ci pomoze. Edytowane przez wizjaa Czas edycji: 2011-06-11 o 22:24 |
|
|
|
|
#3957 |
|
Raczkowanie
|
dzisiejsze dziwne i rozpustne U
![]() start: woda z wyci¶niêtym sokiem z cytryny I: wie¶niak z musli, jab³ko, kawa rozpuszczalna z mlekiem w miêdzyczasie: woda z wyci¶nietym sokiem z cytryny II: w McDonaldzie - du¿y lód ¶mietankowy III: wie¶niak lekki, gar¶æ musli tropikalnego, kromka razowca, kilka rzodkiewek do pochrupania spotkanie z rodzink±: pieróg z kapust±, sa³atka warzywna z majonezem, klopsik jaki¶, pomidor i kilka ogórków kiszonych + trzy ¶rednie kawa³ki ciasta [dwa z galaretk± i truskawkami, jeden sernik]
|
|
#3958 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 799
|
Cytat:
|
|
#3959 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 359
|
jeszcze raz dzisiejsze, troszke zmienione P. SN. owsianka(4 lyzki-25g platkow owsianych, jogurt naturalny 180g, wkrojony banan-75g) 2SN. 1,5 kromy(50g) eko. chleba zagranicznego, pol puszki tunczyka z wody(55g), troche pomidora. OBIAD. surowka z pekinki i polowy pomidora z lyzeczka oliwy, 130g grilowanej bez tluszczu piersi z kurczaka, 50g(przed ugotowaniem) ryzu naturalnego brazowego. PODW. ok 180g jogurtu naturalnego AlproSoya z wkruszona duza kostka gorzkiej czekolady(86% kakao), kilkanascie orzechow laskowych. KOL. 2 duze kromki ciemnego zagranicznego chleba(65g): 1 z pasta z awokado-skropiona sokiem z cytryny i posypana pieprzem cytrynowym, 2 z maslem + 2 jaja na miekko, troche pomidora. OK 22 miseczka truskawek-200g. NIEDAWNO siemie lniane-lyzka. I JAK? TE TRUSKAWKI TO BYL ZLY POMYSL, WROCE DO SERKOW NATURALNYCH-BIALKO, bo zle sie czuje po weglowodanach na noc. Chyba malo bialka ogolnie?
|
|
|
|
#3960 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 768
|
U;
I.3kromki ¶wie¿ego pszenno-¿ytniego dwie z mas³em,serem ¿ó³tym i pomidorem,/ogorkiem i obie posypane szczpiorem, jedna z twrogiem urobionym ze smieta i rzodkiewkami oraz szczpiorem. pol duzej jogobelli borowkowej lub jagodowej (nie pamietam teraz)-jakies 200g, kawa pomiedzy nektarynka, pasek milki z ciasteczkami, II.watrobka na oleju z cebulka,porem i papryka, na dwoch kromkach z maslem III.miska chlodniku ogorkowo-koperkowego, na jogurcie i smietanie, w miedzczasie mieszanka orzeszkow i bakalii 90g (nerkowce,makadamia,rodzy nki,wisnie,zurawina) mala nestea brzoskwiniowa IV.2 male omety biszkoptowe z 2zielonych jaj (z otrebami i zarodkami pszennymi bez maki bo dzis i tak mega wegli )jeden z wedlina,papryka, i parmezanem, drugi z lycha domowego masla orzchowego i garscia truskaw moze jednak ktos sie pokusi...
"Dopóki walczysz, jeste¶ zwyciêzc±. " ¶w. Augustyn zarêczona 30.03.2012 mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012 nied³ugo ¿ona nied³ugo matura wygra³am swoje ¿ycie ! Edytowane przez zielona_zabcia Czas edycji: 2011-06-11 o 23:39 |
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.

: pó³ woreczka ry¿u br±zowego,1/4bialego,przyprawy naturalne,1/3warzywnej mieszanki na patelnie-wszystko na oleju + kilka mlodych marchewek zaprawionych lekko mas³em i m±k±, pó³ kalarepy faszerowanej farszem pieczarkowym
mam ochotê na jaki¶ jogurt albo cos s³odkiego, tak¿e pewnie co¶ jeszcze zjem...mama piecze jakie¶ ciasto :/ a potem bêdê narzekaæ ¿e mi tu i ówdzie co¶ ro¶nie