Technik farmacji -warto? - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-11, 18:08   #2581
edytka8787
Rozeznanie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Cytat:
Napisane przez Dr PajChiWo Pokaż wiadomość
Niestety muszę Was zmartwić:
Otóż okazuje się, że faktycznie praca ma się zmieścić w arkuszu, czyli teoretycznie nie można będzie dobierać kartek, a dokładniej CKE ogłosiła, że egzaminatorzy mają nie zwracać uwagi na dodatkowe kartki tylko mają czytać te co są w arkuszu pracy egzaminacyjnej!!!
Tak, że musicie się zmieścić
Brak slów , co wymyslaja
Stary 2011-06-11, 18:11   #2582
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jakona21 Pokaż wiadomość
dziewczyny, a jak się czujecie przed częścią teoretyczną ?
mnie osobiście to ona przeraża

najgorsza farmakologia
Dużo pytań się powtarza, więc jeśli chodzi o test to chyba najlepszy sposób to: przeczytanie notatek,a potem rozwiązywanie testów z poprzednich lat. Wszystkiego i tak się nie wykuje na blachę

[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;27450663]
wysyłam ci ten test o który pytałam mam jeszcze jeden jakiś bez odpowiedzi wiec tez ci wyślę

aaaa i to nie czerwiec 2009 bo ten mam osobno [/QUOTE]
Dzięki dzięki, już się drukuje

Ktoś pytał o wodę na egzaminie. U nas szkoła zapewnia,ale będzie można tylko podejść się napić, nie można wziąć do stolika.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 19:19   #2583
sonk
Raczkowanie

witam wszytkich. czytam to forum od pewnego czasu bo również w poniedziałek i srode będe zdawała egzamin.

Z tym że u nas możemy mieć w poniedzialek KALKULATORY!!! w środe też możemy, tylko dyrekcja w szkole zaznaczyła to ze nie mogą to być kalkulatory w telefonie komórkowym i tyle!!! Więc jeszcze się dowiedzcie co i jak u was z tymi kalkulatorami bo u nas przysięgam wszyscy idziemy z nimi i z długopisami :P
sonk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 19:44   #2584
kropelkaa
Zakorzenienie

A jeśli będzie Rp na mixture i nie będą podane ile ma łyzka wody czy syropu itd do wyliczenia śrdniej łyzki to jak wyliczyć średnią mase łyzki? Nauczyć się "na pamięć" ile co ma czy jeszcze innym sposobem robić?
kropelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 19:56   #2585
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kropelkaa Pokaż wiadomość
A jeśli będzie Rp na mixture i nie będą podane ile ma łyzka wody czy syropu itd do wyliczenia śrdniej łyzki to jak wyliczyć średnią mase łyzki? Nauczyć się "na pamięć" ile co ma czy jeszcze innym sposobem robić?
Nauczyć się ile co ma i wyliczyć średnią w oparciu o ilości składników
Dr PajChiWo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 20:02   #2586
moooniaaaa
Zakorzenienie

A właśnie przy okazji łyżki ... Jeśli w recepcie mamy syrop/nalewkę/wodę to zawsze wyciągamy średnią,prawda?

Bo koleżanka z innej szkoły uważa,że uśredniamy tylko wtedy kiedy np.:wody albo syropu jest dużo więcej. Dla mnie to głupota,ale ich tak uczyli.
Stary 2011-06-11, 20:06   #2587
kropelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Nauczyć się ile co ma i wyliczyć średnią w oparciu o ilości składników
dziękuje za odp

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
A właśnie przy okazji łyżki ... Jeśli w recepcie mamy syrop/nalewkę/wodę to zawsze wyciągamy średnią,prawda?

Bo koleżanka z innej szkoły uważa,że uśredniamy tylko wtedy kiedy np.:wody albo syropu jest dużo więcej. Dla mnie to głupota,ale ich tak uczyli.
zawsze wyciągamy nie wiem skąd ta teorie wzieli

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-11, 20:31   #2588
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:

Uśrednić ale proporcjonalnie do zawartości w mieszance poszczególnych składników!!!
Dr PajChiWo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 20:51   #2589
farma4755
Raczkowanie

moooniaaaa testy masz wysłane na Twoj email mam nadzieje ze doszły

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ----------

Cytat:
Napisane przez sonk Pokaż wiadomość
witam wszytkich. czytam to forum od pewnego czasu bo również w poniedziałek i srode będe zdawała egzamin.

Z tym że u nas możemy mieć w poniedzialek KALKULATORY!!! w środe też możemy, tylko dyrekcja w szkole zaznaczyła to ze nie mogą to być kalkulatory w telefonie komórkowym i tyle!!! Więc jeszcze się dowiedzcie co i jak u was z tymi kalkulatorami bo u nas przysięgam wszyscy idziemy z nimi i z długopisami :P
Super tylko na jakiej podstawie dyrekcja w Twojej szkole wydała takie pozwolenie? CKE ponoc nie wydała takiego pozwolenia na egzamin teoretyczny .., można to sprawdzic na stronie CKE ..,wiec w naszej szkole nie mozemy miec kalkulatorow na teście.., ale poradzilismy sobie ..,mamy ..., ZEGARKI Z CZYM ? hmm ..,kto zgadnie
farma4755 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 20:54   #2590
moooniaaaa
Zakorzenienie

Coś takiego? http://allegro.pl/zegarek-z-kalkulat...644835633.html
A nie boicie się,że zobaczą i wylecicie?

Dziewczyny, zapodajcie jakąś receptę na proszki z tabletką i jakąś miksturę,w której jest np.:tussipect albo pini i obliczenia Przyda się do powtórki.
Stary 2011-06-11, 21:19   #2591
farma4755
Raczkowanie

Cytat:
A bo tak mi sie przypomnialo ze jest taka jedna egzaminatorka ze Slaska, co w kolko powtarza o tych kroplach i czopkach, ktore to niby maja byc na egzaminie i na razie ich nie ma... i mi sie tak przypomnialo i pomyslalem sobie ze to ona napewno Cie uczy
krople hmmm..,całkiem możliwe doktorze PajChiWo..,lub mieszanka z zielskiem .., czyli jakas decoctum..,infusum.., lub maceratio ..,oczywiscie jesli bedzie TEN egzamin układał Wrocław..,lub mieszanka z bromkami ..,oczywiscie przekroczona dawka wiec korekta bromkow .., jeszcze dodatkowo bedzie to dla dziecka ..,może jeszcze bedzie w tej mieszance dodatkowo sprawa z efedryna jako substancja pro receptura + z syropu Tussipect a jesli bedą czopeczki to jesli beda to mogą byc z lekiem gotowym ..jak ..,tabletki lub drażetki

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Cytat:
Coś takiego? http://allegro.pl/zegarek-z-kalkulat...644835633.html
A nie boicie się,że zobaczą i wylecicie?

Dziewczyny, zapodajcie jakąś receptę na proszki z tabletką i jakąś miksturę,w której jest np.:tussipect albo pini i obliczenia Przyda się do powtórki.
moooniaaaa please ja musze miec czasomierz w koncu trzeba wiedziec ile mi zostało do konca pisania egzaminu ..,w naszej szkole w zeszłym roku tez tak ludzie rozwiazali sprawe z kalkulatorami .., poprostu nie moga nas pozbawic zegarkow
farma4755 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 21:57   #2592
Amelie Catherine
Przyczajenie

Życzę Wszystkim powodzenia na egzaminach, opanowania i jasności umysłu. Trzymajcie się dzielnie

Ja za to 17 mam taki fantastyczny egzamin, że strach się bać ...

P.S. Coś mi się wydaje, że z tym województwem, to Pan Dr troszkę skłamał
Amelie Catherine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 22:13   #2593
anecik1976
Przyczajenie

Cześć Dziewczyny ,jestem tu nowa ale mam pytanko ) czy uczycie się na pamięć masy kropli ?? U nas kalkulatorów nie można i wydaje mi się że nigdzie nie będzie można . Jeżeli komisja dojrzy a będzie dobrze poinformowana to mogą nawet unieważnić egzamin . pozdrawiam cieplutko
anecik1976 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 07:13   #2594
Yoanna21
Zadomowienie

Mam kilka wątpliwości co do tej recepty:

Rp.
Sol. sal Erlenmeyeri 5,0/50,0
Ephedrini h/ch 0,3
Luminali natrici 1,5
Papaverini h/ch 0,8
Tussipecti sir. 50,0
Aquae ad 150,0
D.S. 3 x łyżka, dla dziecka 12-letniego

Czy najpierw sprawdzić stężenia luminalu sodowego i bromku amonu, żeby dowiedzieć się czy zajdzie niezgodność CZY sprawdzić najpierw dawki, zrobić korekty i dopiero później stężenia i w tabelce czy zajdzie niezgodność...

Już mi się wszystko miesza

Yoanna21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 08:49   #2595
martynusia222
Zakorzenienie

A to tylko bromek amonu powoduje niezgodność z luminalem sodowym? Inne bromki nie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-12, 08:51   #2596
Jazzlyn
Zadomowienie

Najpierw sprawdzić dawki i zrobić korektę, stężenie na końcu.
Tak, z bromków tylko amonowy powoduje niezgodność z luminalem sodowym (w zależności od stężenia).

Edytowane przez Jazzlyn
Czas edycji: 2011-06-12 o 08:54
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 09:09   #2597
Yoanna21
Zadomowienie

Ok, czyli tak jak zawsze robiłam
To pytanie moje było stąd, bo widziałam u kogoś najpierw obliczone stężenia, NH4Br zamieniony na inny bromek, a dopiero później obliczone dawki.

A macie jakieś recepty, w których bromek amonu trzeba zamienić na inny, który nie da niezgodności z luminalem sodowym albo aminofiliną? Byłabym wdzięczna.

Stary 2011-06-12, 10:09   #2598
Sincere
Przyczajenie

Hej, może się dołączę do wątku również zdaję egzamin jutro i jestem przerażona.. Najbardziej obawiam się farmakologii na teście i oczywiście moją zmorą jest recepta stawiam na mieszankę, ale pewnie zaskoczą mnie zupełnie czymś innym
Dla poćwiczenia podrzucam 2 recepty:
Rp. Sal.Erlenmayeri 16,0
Luminali natrici 0,6
Codeini phosp. 0,2
Aquae ad 200,0
M.f.mixt DS 3xłyżka

Rp. Mixtura Nervina 100,0
Luminali n. 1,0
M.f.mixt. DS 3x łyżka
Sincere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 10:31   #2599
moooniaaaa
Zakorzenienie

Czy ktoś ma i może wypisać receptę z próbnego z 2006?

I do ilu liczb zaokrąglać na egzaminie wyniki? Bo czytam to forum i zgłupiałam kompletnie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-12, 10:48   #2600
Yoanna21
Zadomowienie

Cytat:
I do ilu liczb zaokrąglać na egzaminie wyniki? Bo czytam to forum i zgłupiałam kompletnie.
Zaokrąglasz do 3 liczb po przecinku. To zresztą pewnie będzie napisane w arkuszu, także uważnie go czytajcie/czytajmy
Ale mam stresa. Na jutrzejszym myślę, że sobie poradzę, ale recepta... Jakby było pięknie, gdyby był tylko ten test

Stary 2011-06-12, 10:53   #2601
sonk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez farma4755 Pokaż wiadomość

[/COLOR]
Super tylko na jakiej podstawie dyrekcja w Twojej szkole wydała takie pozwolenie? CKE ponoc nie wydała takiego pozwolenia na egzamin teoretyczny .., można to sprawdzic na stronie CKE ..,wiec w naszej szkole nie mozemy miec kalkulatorow na teście.., ale poradzilismy sobie ..,mamy ..., ZEGARKI Z CZYM ? hmm ..,kto zgadnie
Nie wiem na jakiej podstawie i szczerze to jakoś mnie to nie interesowało, wiem bo czytałam na stronie CKE co może wziąć ze sobą zdający i tam nie pisze o kalkulatorze, ale z tego co wiem to tak jest już kilka lat, a u nas w szkole zawsze kalkulatory można mieć.
I nie wiem może gdyby wparował ktos z CKE do nas to by może i nawet przerwali egzamin, no ale jak dotąd nigdy się tak nie wydarzyło :P a z tego co wiem to będą nas pilnować osoby z naszej szkoły więc luzik :P
Stary 2011-06-12, 10:56   #2602
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yoanna21 Pokaż wiadomość
Zaokrąglasz do 3 liczb po przecinku. To zresztą pewnie będzie napisane w arkuszu, także uważnie go czytajcie/czytajmy
Ale mam stresa. Na jutrzejszym myślę, że sobie poradzę, ale recepta... Jakby było pięknie, gdyby był tylko ten test
Mnie ogarnęła taka panika,że sobie wypisałam wszystko na kartce co jeszcze 10razy powtórzyć,żeby niczego nie pominąć
- maceracje,odwary,napary
- powtórzyć jak wyliczać tabletki
- powtórzyć jak wyliczać syropy z efedryną,kodeiną
- powtórzyć liczenie stężeń
- z grubsza powtórzyć proszki,czopki
- porządnie powtórzyć krople
- powtórzyć skróty
- wałkować niezgodności w mixt.
O czymś zapomniałam?:P

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

Cytat:
Nie wiem na jakiej podstawie i szczerze to jakoś mnie to nie interesowało, wiem bo czytałam na stronie CKE co może wziąć ze sobą zdający i tam nie pisze o kalkulatorze, ale z tego co wiem to tak jest już kilka lat, a u nas w szkole zawsze kalkulatory można mieć.
I nie wiem może gdyby wparował ktos z CKE do nas to by może i nawet przerwali egzamin, no ale jak dotąd nigdy się tak nie wydarzyło :P a z tego co wiem to będą nas pilnować osoby z naszej szkoły więc luzik :P
Jak to możliwe?
Stary 2011-06-12, 10:59   #2603
sonk
Raczkowanie

Cytat:
Jak to możliwe?
Bo nie mogą nas pilnować osoby które nas uczą, ale mogą osoby które pracują w naszej szkole, czyli nauczyciele którzy nas znają ale z widzenia :P
Stary 2011-06-12, 11:03   #2604
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Bo nie mogą nas pilnować osoby które nas uczą, ale mogą osoby które pracują w naszej szkole, czyli nauczyciele którzy nas znają ale z widzenia :P
Nie ma nikogo z zewnątrz? Dziwne :P
Stary 2011-06-12, 11:27   #2605
sonk
Raczkowanie

Tzn jedna jest osoba z zewnątrz i ona bedzie przewodniczącą komisji ale z tego co wiem to będzie to osoba która przeszła na emeryturę, a ona u nas w szkole uczyla pare lat temu ( i zdobyła uprawnienia czy coś tam że może być przewodniczącą komisji)

Więc wszystko zostanie w jednej szkolnej rodzinie :P (ja nazwałam naszą szkołę Instytut Kombinatorstwa i Bałaganu bo i tego i tego jest u nas pełno :P)

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

A powiedzcie mi jak wam idzie aseptyka związana z wykonaniem kropli ocznych??? Bo u nas 13.05 była standaryzacja i właśnie mieliśmy krople oczne
Nie pamiętam jaka to była recepta ale chyba leciało to tak:

Rp.
0,5% sol. Argentum Colloidale et Conservatrix 10,0
M.f. gutt. opht.
S. 1kropla
Stary 2011-06-12, 11:32   #2606
jakona21
Raczkowanie

Dziewczyny nie wiem jak Wy, ale ja to mam mega stresora przed jutrem

boję się tego testu... mam nadzieję, że większość pytań będzie dotyczyło TPL-u. bo farmakologia to jedna wielka odchłań... jednek lek stosowany jest w różnych schorzeniach, przez co robi mi się mętlik w głowie ...

u mnie ofc nie ma kalkulatorów na I części, ale myślę, że jakoś sobie poradzę z liczeniem

poza tym piszę jutro na stołówce mam nadzieję, że chociaż kucharki nie będą się tłuc garami za ścianą, bo chyba nie zdzierżę, a już o skupieniu mogę w ogóle zapomnieć.....

3mam za Nas wszystkie kciuki

W ogóle to podobno zabiera się ze sobą arkusz a oddaje tylko kartę odpowiedzi... a we wtorek ma się pojawić klucz odpowiedzi....
no ciekawe.... z jednej strony fajnie wiedzieć wcześniej jak poszło no gorzej jak nie pójdzie za specjalnie ...
jakona21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 11:33   #2607
kropelkaa
Zakorzenienie

zaczynam się stresować
Stary 2011-06-12, 11:37   #2608
sonk
Raczkowanie

kropelko ja też się zaczynam stresować i to tak już poważnie.

Jejku chciałabym sobie wziąć ten arkusz i potem sobie na spokojnie w domu sprawdzić, przyjamniej nie będe żyć nadzieją przez dwa miesiące i się zastanawiać czy zdałam czy nie??

A powiedzcie mi można jak się napisze projekt zabrac ze sobą arkusz?? czy tylko wolno z testu?? czy wogóle wolno je brać??
Stary 2011-06-12, 11:40   #2609
miodova
Raczkowanie

Dziewczyny, nie stresujcie się poniedziałkiem Prawda jest taka, że test zdają wszyscy, no chyba, że ktoś jest aż tak 'wybitny' Pytania naprawdę nie są skomplikowane i jeżeli ktoś w miarę systematycznie się uczył to bezproblemowo zdobędzie 50%, a nawet i więcej
Będę trzymać kciuki od samego rana!

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ----------

sonk u nas nie można było zabierać.. i jak np. w poniedziałek był test, to ten arkusz z pytaniami mogliśmy dopiero zabrać w środę z sekretariatu.. w innych szkołach zabierali od razu, ale nasza zawsze była inna ;]
Stary 2011-06-12, 11:42   #2610
kropelkaa
Zakorzenienie

Jeszcze testem nie stresuje się tak bardzo uczyłam się, ale jak myśle o środzie to już gorzej różne rzeczy moga się trafić...

u nas podobno też będzie można już jutro zabrać ze sobą test więc będziemy sobie mogły posprawdzać odp
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości