![]() |
#2581 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2582 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;27450663] wysyłam ci ten test o który pytałam mam jeszcze jeden jakiś bez odpowiedzi wiec tez ci wyślę ![]() aaaa i to nie czerwiec 2009 bo ten mam osobno ![]() Dzięki dzięki, już się drukuje ![]() Ktoś pytał o wodę na egzaminie. U nas szkoła zapewnia,ale będzie można tylko podejść się napić, nie można wziąć do stolika. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2583 |
Raczkowanie
|
witam wszytkich. czytam to forum od pewnego czasu bo również w poniedziałek i srode będe zdawała egzamin.
Z tym że u nas możemy mieć w poniedzialek KALKULATORY!!! w środe też możemy, tylko dyrekcja w szkole zaznaczyła to ze nie mogą to być kalkulatory w telefonie komórkowym i tyle!!! Więc jeszcze się dowiedzcie co i jak u was z tymi kalkulatorami bo u nas przysięgam wszyscy idziemy z nimi i z długopisami :P |
![]() ![]() |
![]() |
#2584 |
Zakorzenienie
|
A jeśli będzie Rp na mixture i nie będą podane ile ma łyzka wody czy syropu itd do wyliczenia śrdniej łyzki to jak wyliczyć średnią mase łyzki? Nauczyć się "na pamięć" ile co ma czy jeszcze innym sposobem robić?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2585 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2586 |
Zakorzenienie
|
A właśnie przy okazji łyżki ... Jeśli w recepcie mamy syrop/nalewkę/wodę to zawsze wyciągamy średnią,prawda?
Bo koleżanka z innej szkoły uważa,że uśredniamy tylko wtedy kiedy np.:wody albo syropu jest dużo więcej. Dla mnie to głupota,ale ich tak uczyli. |
![]() ![]() |
![]() |
#2587 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2588 |
Raczkowanie
|
Uśrednić ale proporcjonalnie do zawartości w mieszance poszczególnych składników!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2589 | |
Raczkowanie
|
moooniaaaa testy masz wysłane na Twoj email mam nadzieje ze doszły
![]() ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2590 |
Zakorzenienie
|
Coś takiego? http://allegro.pl/zegarek-z-kalkulat...644835633.html
![]() A nie boicie się,że zobaczą i wylecicie? Dziewczyny, zapodajcie jakąś receptę na proszki z tabletką i jakąś miksturę,w której jest np.:tussipect albo pini i obliczenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2591 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2592 |
Przyczajenie
|
Życzę Wszystkim powodzenia na egzaminach, opanowania i jasności umysłu. Trzymajcie się dzielnie
![]() Ja za to 17 mam taki fantastyczny egzamin, że strach się bać ... P.S. Coś mi się wydaje, że z tym województwem, to Pan Dr troszkę skłamał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2593 |
Przyczajenie
|
Cześć Dziewczyny ,jestem tu nowa ale mam pytanko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2594 |
Zadomowienie
|
Mam kilka wątpliwości co do tej recepty:
Rp. Sol. sal Erlenmeyeri 5,0/50,0 Ephedrini h/ch 0,3 Luminali natrici 1,5 Papaverini h/ch 0,8 Tussipecti sir. 50,0 Aquae ad 150,0 D.S. 3 x łyżka, dla dziecka 12-letniego Czy najpierw sprawdzić stężenia luminalu sodowego i bromku amonu, żeby dowiedzieć się czy zajdzie niezgodność CZY sprawdzić najpierw dawki, zrobić korekty i dopiero później stężenia i w tabelce czy zajdzie niezgodność... Już mi się wszystko miesza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2595 |
Zakorzenienie
|
A to tylko bromek amonu powoduje niezgodność z luminalem sodowym? Inne bromki nie?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2596 |
Zadomowienie
|
Najpierw sprawdzić dawki i zrobić korektę, stężenie na końcu.
Tak, z bromków tylko amonowy powoduje niezgodność z luminalem sodowym (w zależności od stężenia). Edytowane przez Jazzlyn Czas edycji: 2011-06-12 o 08:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#2597 |
Zadomowienie
|
Ok, czyli tak jak zawsze robiłam
![]() To pytanie moje było stąd, bo widziałam u kogoś najpierw obliczone stężenia, NH4Br zamieniony na inny bromek, a dopiero później obliczone dawki. A macie jakieś recepty, w których bromek amonu trzeba zamienić na inny, który nie da niezgodności z luminalem sodowym albo aminofiliną? Byłabym wdzięczna. |
![]() ![]() |
![]() |
#2598 |
Przyczajenie
|
Hej, może się dołączę do wątku
![]() ![]() ![]() Dla poćwiczenia podrzucam 2 recepty: Rp. Sal.Erlenmayeri 16,0 Luminali natrici 0,6 Codeini phosp. 0,2 Aquae ad 200,0 M.f.mixt DS 3xłyżka Rp. Mixtura Nervina 100,0 Luminali n. 1,0 M.f.mixt. DS 3x łyżka |
![]() ![]() |
![]() |
#2599 |
Zakorzenienie
|
Czy ktoś ma i może wypisać receptę z próbnego z 2006?
I do ilu liczb zaokrąglać na egzaminie wyniki? Bo czytam to forum i zgłupiałam kompletnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2600 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale mam stresa. Na jutrzejszym myślę, że sobie poradzę, ale recepta... Jakby było pięknie, gdyby był tylko ten test ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2601 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I nie wiem może gdyby wparował ktos z CKE do nas to by może i nawet przerwali egzamin, no ale jak dotąd nigdy się tak nie wydarzyło :P a z tego co wiem to będą nas pilnować osoby z naszej szkoły więc luzik :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2602 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() - maceracje,odwary,napary - powtórzyć jak wyliczać tabletki - powtórzyć jak wyliczać syropy z efedryną,kodeiną - powtórzyć liczenie stężeń - z grubsza powtórzyć proszki,czopki - porządnie powtórzyć krople - powtórzyć skróty - wałkować niezgodności w mixt. O czymś zapomniałam?:P ---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2603 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2604 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2605 |
Raczkowanie
|
Tzn jedna jest osoba z zewnątrz i ona bedzie przewodniczącą komisji ale z tego co wiem to będzie to osoba która przeszła na emeryturę, a ona u nas w szkole uczyla pare lat temu ( i zdobyła uprawnienia czy coś tam że może być przewodniczącą komisji)
Więc wszystko zostanie w jednej szkolnej rodzinie :P (ja nazwałam naszą szkołę Instytut Kombinatorstwa i Bałaganu bo i tego i tego jest u nas pełno :P) ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- A powiedzcie mi jak wam idzie aseptyka związana z wykonaniem kropli ocznych??? Bo u nas 13.05 była standaryzacja i właśnie mieliśmy krople oczne Nie pamiętam jaka to była recepta ale chyba leciało to tak: Rp. 0,5% sol. Argentum Colloidale et Conservatrix 10,0 M.f. gutt. opht. S. 1kropla |
![]() ![]() |
![]() |
#2606 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny nie wiem jak Wy, ale ja to mam mega stresora przed jutrem
![]() boję się tego testu... mam nadzieję, że większość pytań będzie dotyczyło TPL-u. bo farmakologia to jedna wielka odchłań... jednek lek stosowany jest w różnych schorzeniach, przez co robi mi się mętlik w głowie ... u mnie ofc nie ma kalkulatorów na I części, ale myślę, że jakoś sobie poradzę z liczeniem ![]() poza tym piszę jutro na stołówce ![]() ![]() ![]() 3mam za Nas wszystkie kciuki ![]() W ogóle to podobno zabiera się ze sobą arkusz a oddaje tylko kartę odpowiedzi... a we wtorek ma się pojawić klucz odpowiedzi.... no ciekawe.... z jednej strony fajnie wiedzieć wcześniej jak poszło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2607 |
Zakorzenienie
|
zaczynam się stresować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2608 |
Raczkowanie
|
kropelko ja też się zaczynam stresować i to tak już poważnie.
Jejku chciałabym sobie wziąć ten arkusz i potem sobie na spokojnie w domu sprawdzić, przyjamniej nie będe żyć nadzieją przez dwa miesiące i się zastanawiać czy zdałam czy nie?? A powiedzcie mi można jak się napisze projekt zabrac ze sobą arkusz?? czy tylko wolno z testu?? czy wogóle wolno je brać?? |
![]() ![]() |
![]() |
#2609 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, nie stresujcie się poniedziałkiem
![]() ![]() ![]() Będę trzymać kciuki od samego rana! ![]() ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- sonk u nas nie można było zabierać.. i jak np. w poniedziałek był test, to ten arkusz z pytaniami mogliśmy dopiero zabrać w środę z sekretariatu.. w innych szkołach zabierali od razu, ale nasza zawsze była inna ;]
#2610 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze testem nie stresuje się tak bardzo uczyłam się, ale jak myśle o środzie to już gorzej różne rzeczy moga się trafić...
u nas podobno też będzie można już jutro zabrać ze sobą test więc będziemy sobie mogły posprawdzać odp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:32.