|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#3991 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 195
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
olik187, zmien lekarza! serio!
|
#3992 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 769
|
Dzisiejsze - w kierunku U:
Placek z ok. 60g p³atków owsianych z ser twarogowy zmieszany z truskawkami i cukrem trzcinowym trening si³owy zaraz po: ¶redni banan pó¼niej: mielona cielêcina z porcj± bia³ego ry¿u i zestawem trzech surówek : z marchwi, czerwonej kapusty i sa³aty kawa z mlekiem 3,2 % z ³y¿eczk± cukru trzcinowego i maciupka czekoladka ![]() grahamka z szynk± z indyka, sa³at±, pomidorem basen- sauna, jacuzzi- odnowa biologiczna i mo¿e parê d³ugo¶ci przep³ynê po: tuñczyk w sosie w³asnym z kawa³kiem pomidora ![]() i jak to siê prezentuje? idê w dobrym kierunku?
|
|
#3993 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 358
|
u
no i jak ogólnie?
|
|
|
|
#3994 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 571
|
Cytat:
![]() ok, to wrzuce sswoje u sn - salatka ukochana (duzo roszponki, kie³ków lucerny, peczek rzodkiewek, pomidor, 2 jajca, s³onecznika duuuu¿o, troche serka wiejskiego (g³ównie smietanka :P) i twaróg pokruszony + masa pieprzu. 2 sn - koktajl (lód, sporo twarogu na sernik president, miód, kawa) i po jakis 30 min ca³a kalarepka gigantyczna ob - pulpeciki z kaszy jaglanej (kasza jaglana rozgotowana+siemie lniane+jajeczko+cebula+cz osnek+maka orkiszowa do sklejenia) smazone na oliwce w sosie z soczewicy czerwonej (soczewica, pomidory z puchy -> duuuu¿o sosu) *mia³ byc piekny obiadek bez nabia³u, ale niestety jakies 25 min po obiedzie nasz³a mnie ochota na pomidora z cebula i bia³ym serem i w efekcie zjad³am chyba 400 g twarogu, z pomidorkiem, cebula i masa pieprzu* kol - narazie jestem ful, ale w lodówce mam arbuza wiec wieczorem zblenderuje go z lodem i bede miala lody arbuzowe moze dojem tez sa³atki mojej ukochanej, z tym, ze nie mam juz twarogu i jajec, wiec to nie bedzie to samoi jak? dzis sa wegle chyba ok juz. stara³am sie wyrzucic nabia³ choc z jednego posi³ku, ale u mnie skutkuje to tym, ze potem jem go 3 razy wiecej niz normalnie, dlatego zostawiam tak jak jest = w kazdym posi³ku, ale mniejsze ilosci. Edytowane przez wizjaa Czas edycji: 2011-06-12 o 16:51 |
|
|
|
|
#3995 |
|
Raczkowanie
|
U, jedzenie z nudów
![]() start: woda z wyci¶niêtym sokiem z cytryny ¶niadanie: wie¶niak, torebeczka musli, skrojone jab³ko i kawa rozpuszczalna z mlekiem [kurczê, muszê zmieniæ ¶niadania, bo ju¿ mnie trochê nudz±. nie mam czasu na eksperymenty, kanapek rano z kolei nie lubiê.] II ¶niadanie: danio intenso waniliowy, trzy ³y¿ki musli tropikalnego, gruszka i pó¼niej kilka ¿elków obiad: kotlet schabowy w bu³ce tartej i p³atkach owsianych, zapiekanka ziemniaczana - dwie dok³adki [ziemniaki, ser ¿ó³ty, pomidory, szczypiorek] w miêdzyczasie: kawa zbo¿owa waniliowa z mlekiem kolacja: trzy kromki chleba razowego - jedna z mas³em, wêdlin± i warzywami, druga z d¿emem, trzecia z kremem kakaowo-orzechowym lub dwie kanapki i wie¶niak z otrêbami granulowanymi
Dop³ynê³am do siebie samej. ♥♥♥ Wierzê w marzeñ zieleñ ponad nieba b³êkit! Edytowane przez zglowawchmurach Czas edycji: 2011-06-12 o 17:21 |
|
|
|
#3996 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 859
|
utrzymanie
na luzie, na dzia³ce.... mam wra¿enie, ¿e masakryczna ilo¶æ ![]() ..ale olewam to. |
|
|
|
#3997 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 966
|
Cytat:
nie wiem gdzie jest to "jedzenie z nudów" spodziewa³am siê podjadania, tak jak u mnie mnie te¿ strasznie nudza ¶niadania, teraz wakacje ju¿ prawie i mam zamiar sobie co¶ innego robiæ w miarê mo¿liwo¶ci. Takie ¶niadanie jak u Ciebie by mnie nie nasyci³o z kolei, ostatnio zjadlam truskawki z musli i odrobina jogurtu i kiepsko by³o Moje u, moze bede wstawiac od czasu do czasu 1. jeden i pó³^^ kajzerki wieloziarnistej, z margaryna chrzanem szynka pieczona z kurczaka rzodkiewk± i ogórkiem/pasztetow± drobiow± (wiem, syf, ale lubie... postaram siê na dniach zrobiæ w³asn± pasztetow±) rzodkiewk± i pieprzem 2. kilka malin, truskawek, czere¶ni, pralinka lindt i pasek du¿ej mlecznej czekolady ![]() 3.dwa ziemniaki, sznycel z indyka w sosie, du¿o koperku + ogórki z siemieniem, pieprzem, sol± morsk± i ³y¿k± jogurtu-3/4 tej "mizerii" znowu kilka truskawek, czere¶ni i pralinka, pyszne s± truskawki w tym roku 4.pó³ sznycla z obiadu, ogórek, marchewka z roso³u i kilka plastrów pol.³ososiowej z indyka Edytowane przez moja imaginacja Czas edycji: 2011-06-12 o 18:49 |
|
|
|
|
#3998 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 024
|
U.
1¶n - kromka ¿ytniego razowego z pomidorem, dwa jajka na twardo z majonezem i duu¿o groszku. 2 h rozgrywek tenisowych 2¶n - micha twarogu zmiksowanego z jogurtem naturalnym i jagodami, z kilkoma ³y¿kami domowego musli i otrêbów ¶liwkowych. 2 h roweru obiad - miseczka m³odej kapusty, kawa³ek grillowanego ³ososia i kie³baska. podwieczorek - wie¶niak z dwoma du¿ymi gar¶ciami orzechów ziemnych. kolacja - kawa³ek wêdzonego ³ososia z cytryn±.
|
#3999 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 621
|
Cytat:
i jak smakuje ten krem ? ![]() moje U: 1¶niadanie: owsianka z 4 ³y¿ek z bananem, mas³em orzechowym i serkiem homo naturalnym 2¶niadanie: dwie morele, trzy kromki razowca; z mas³em, wêdlin± z indyka, pomidorem i cebulk±, z mas³em, serem ¿ó³tym, pomidorem i cebulk±, z mas³em, serkiem w³oskim i d¿emem brzoskwiniowym obiad: nale¶niki pe³noziarniste z polew± kakaow±; standardowo - ze sma¿onym bananem i mas³em orzechowym, z serkiem homo nat. wymieszanym z miodem, rodzynkami i morelami kolacja: dwie kromki razowca; z mas³em, wêdlin± z indyka i pomidorem, z mas³em, serkiem w³oskim i d¿emem brzoskwiniowym..
nie marnuj swego czasu, inaczej czas zmarnuje ciebie... Edytowane przez ifellinlovewithadeadboy Czas edycji: 2011-06-12 o 18:52 |
|
|
|
|
#4000 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
U
¦niadanie: owsianka - 5 ³y¿ek p³atków górskich, szklanka mleka 2%, pó³ banana, gar¶æ truskawek i ³y¿eczka miodu; kawa zbo¿owa z mlekiem i syropem klonowym II ¶niadanie: talerzyk sa³atki z warzyw, wêdzonego ³ososia, jajka i sosu czosnkowego na jogurcie naturalnym; kromka ¿ytniego z mas³em Obiad: makaron pe³noziarnisty spaghetti z krewetkami i warzywami na ostro Podwieczorek: serek wiejski (150 g) z pra¿onym s³onecznikiem i wkrojonymi czere¶niami Kolacja: bruschetta (1/4 bagietki razowej natarta czosnkiem i oliw± z oliwek, zapieczona, ob³o¿ona farszem z ogórka, pomidora, startego parmezanu, oregano i bazylii); skrzypopokrzywa + 2l wody z lodem, miêt± i sokiem z cytryny |
|
|
|
#4001 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 98
|
Cytat:
"If you can dream it, you can do it" ~`Walt Disney 'Czy gdyby ³zy potrafi³y mówiæ, wyt³umaczy³yby ideê smutku?' Edytowane przez samarableed Czas edycji: 2011-06-12 o 19:07 |
|
|
|
|
#4002 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 563
|
R
I: 3 kromki chleba chrupkiego z odrobink± mas³a: 2 z pasztetem z ¿urawin±, 1 z wêdlin± i pomidorem. Szklanka mleka 3,2% (wiem, ¿e tutaj ogólnie preferuje siê razowy, ale niestety on nie sprzyja mojej diecie), 2 kostki gorzkiej czekolady 85%; II: miseczka truskawek z po³ow± ma³ego jogurtu i kilkunasotoma pestkami s³onecznika (mniej ni¿ gar¶æ ;p); III: ok 5 ¶rednich ró¿yczek broku³a, kawa³ek piersi z kurczaka w przyprawie gyros sma¿ona na ma¶le. Ciê¿ko powiedzieæ ile, ale bêdzie tak z 1/3 takiej du¿ej piersi podwójnej. To wszystko polane sosem czosnkowym (druga po³owa jogurtu, z±bek czosnku, pieprz, sól). Do tego jeszcze taka kopiasta ³y¿ka kapusty gotowanej z pomidorami; IV: Serek wiejski z Pi±tnicy normalny(nie by³o w sklepie light) z 3 rzodkiewkami, szczypiorkiem i kawa³kiem ogórka zielonego. Szklanka mleka 3,2%(chcia³am wypiæ zanim siê zepsuje, bo to takie z folii, poza tym bardzo lubiê );V: Bêdzie kalarepa. Edytowane przez Mgie³ka91 Czas edycji: 2011-06-12 o 19:16 |
|
|
|
#4003 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 22
|
no to wrzucam moje P
¶niadanie: 2 gar¶ci p³atków zbo¿owych z rodzynkami zalanych mlekiem, kawa, ciastko owsiane 2 ¦niadanie: proncessa toffie, miseczka truskawekObiad: zupa gor±cy kubek serowa z makaronem szpinakowym 3 szasz³yki( miêso drobiowe, papryka cebula)kromka chleba Podwieczorek: miseczka poziomek kolacja: 2 kromki razowca z mas³em jedna z serem ¿ó³tym druga z polêdwic±, pomidor szklanka ma¶lanki naturalnej z cynomonem \ proszê o ocenê |
|
|
|
#4004 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 999
|
Bardzo proszê o ocenê mojego U. Jeszcze niedawno by³am na r i teraz nie jestem pewna czy odpowiednio siê od¿ywiam ...
Aha, zazwyczaj mam 2 ¶niadania, ale dzisiaj tak jako¶ wysz³o, ¿e nie by³am g³odna po tej owsiance i zjad³am po jakich¶ 4,5 h obiad. ¶niadanie - owsianka (4 ³y¿ki p³atków owsianych, 1 otrêbów ¿ytnich) na szklance mleka 1,5 % z ³y¿k± mas³a orzechowego Felix (tego o obni¿onej zaw. t³uszczu ), gar¶ci± ¶liwek wêgierek, 2 daktylami i kilkoma nerkowcami*45 minutowy jogging + 18 minut marszu obiad - jajko sadzone + ziemniaczki m³ode z koperkiem polane oliw±, na której sma¿y³am jajko (ok. ³y¿ka) + szklanka ma¶lanki + surówka (duuu¿y, g³êboki talerz) z kapusty pekiñskiej, papryki czerwonej, ogórka, groszku konserwowego z dressingiem z jogurtu naturalnego z czosnkiem i chilli ![]() podwieczorek - talerz owoców po³owê z niego (ma³y, obiadowy) stanowi³ arbuz, do tego pó³ banana i du¿a gar¶æ czere¶ni3 daktyle + gar¶æ nerkowców (z 30 sztuk na oko ) + zbo¿ówka Anatol z odrobin± mlekakolacja - 1,5 kromki razowca z siemieniem lnianym (to jest ten chleb marki Mastermacher, gdzie kromka jest wielko¶ci dwóch zwyczajnych, na pewno wiecie o który chodzi ) podzielone na 3 standardowej wielko¶ci kromki - 2 x z twarogiem pó³t³ustym, bananem (po³ówka) i truskawkami , 1 x z serem ¿ó³tym, ogórkiem ¶wie¿ym i ketchupemspora miseczka truskawek Co s±dzicie? |
|
|
|
#4005 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 859
|
Cytat:
bardzo mi siê podoba. ![]() Mi mleko 3,2 utrudnia³o chudniêcie, ale je¶li w Twoim przypadku jest inaczej- super.. ![]() a kolacja boska, dobrze,¿e nie by³o serka light, to paskudztwo! |
|
|
|
|
#4006 |
|
Raczkowanie
|
lekki z pi±tnicy jest pycha. <3
|
|
#4007 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 835
|
moje dzisiejsze R z prosba o ocenke bo ostatnie przeszlo echem :P
Sniadanie: owsianka(duzo),cale opakowanie wiesniaka lekkiego,rodzynki,slonecz nik,migdaly,daktyle suszone II sniadanie: wstalam pozno,wiec nie bylo nic konkretnego: 2 duze galki lodow owocowych Obiad: makaron pelnoziarnisty z duzo iloscia szpinaku,pomidorki z puszki,groszek,szparagi,k ukurydza Podwieczorek: duza micha owocow:morele,kiwi,jablko ,winogrono,polane jogurtem Kolacja: jajko na twardo,pol opakowania tunczyka w sosie wlasnym,2 marchewki,2 chrupkie pieczywa z szynka drobiowa i jak? |
|
|
|
#4008 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 731
|
jak jest ¶wie¿y to ju¿ w ogóle
|
#4009 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W³a¶nie trochê obawiam siê o to mleko, ale ju¿ wypite Na szczê¶cie ju¿ siê skoñczy³o A kalarepy by³o jednak pó³, bo po tym mleku czu³am siê dosyæ pe³na. W sumie kolacja by³a jako¶ godzinê po podwieczorku, wiêc to pewnie dlatego. Ogólnie, to staram siê robiæ wiêksze przerwy miêdzy posi³kami, teraz tylko tak wysz³o
|
|
|
|
|
#4010 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 621
|
i mi równie¿
chocia¿ w sumie nie powinnam za bardzo je¶æ lightów, to wiejski lekki po prostu uwielbiam
nie marnuj swego czasu, inaczej czas zmarnuje ciebie... Edytowane przez ifellinlovewithadeadboy Czas edycji: 2011-06-12 o 21:04 |
|
|
|
#4011 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 800
|
a ja szczerze to nie zauwa¿y³am ¿adnej ró¿nicy miêdzy light a normalnym z pi±tnicy
wklejam dzisiejsze Utrzymanie I. Owsianka z 4 ³y¿ek p³atków na mleku sojowym z otrêbami, truskawkami i mas³em orzechowym. kawa z mlekiem sojowym II. Ma³a pier¶ kurczaka faszerowana pieczarkami, ziemniaki w mundurkach z koperkiem, pomidorki z cebulk± i fet±, duszona kapusta. Na deser jedno ptasie mleczko ^^. III. Serek homo 150g z truskawkami i orzeszkami. IV. ¯ytnia bu³ka podpieczona na chrupko, obie po³ówki z mas³em, twaro¿kiem i pomidorem, na jednej ³oso¶ wêdzony, a na drugiej wêdlina drobiowa; kawa z mlekiem sojowym. + przez ca³y dzieñ podjadam orzeszki. rzuci kto¶ okiem? |
|
|
|
#4012 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To znaczy w smaku, bo jest ró¿nica w pojemno¶ci, light ma 150gr, a normalny 200 A skoro nie czuæ ró¿nicy, to lepiej wybraæ ten z mniejsz± zawarto¶ci± t³uszczu
Edytowane przez Mgie³ka91 Czas edycji: 2011-06-12 o 22:13 |
|
|
|
|
#4013 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 731
|
ja z pi±tnicy kupuje 150g
|
#4014 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 168
|
Peee ...
¦.3 kromki chleba s³onecznikowego: wszystkie z mas³em, sa³at±, pomidorem i rzodkiewk±. Dwie z serem ¿ó³tym. Jedna z camenbertem. + herbata z opuncj± II¦. a) kaszka manna waniliowa z 200g wkrojonych truskawek i garstka platkow kukurydzianych + sok multiwitamina (330ml z biedronki) b) serek homogenizowany danio waniliowy z ³y¿k± slonecznika i ³y¿ka amarantusa O. miska zupy warzywnej (z fasoli, kalarepy, ziemniakow itd oraz z miesem z piersi kurczaka) + duze jablko P. (na miescie) sa³atka z tunczyka (pomidor, kukurydza, cebula, salata lodowa, tunczyk, sos jogurtowy i nie pamietam ![]() Przed. ³y¿ka s³onecznika K. 4 kromki slonecznikowego: Zrobione z nich 2 podwojne tosty z camenbertem. Do tego sporo pomidora i rzodkiewka. I wyjadlam kilka warzyw z zupy + herbata zielona z opuncja i jak ?
|
#4015 |
|
Wtajemniczenie
|
rzucicie okiem?
naczyta³am siê, ¿e bia³ko musi byæ podawane w os³onie t³uszczu, a okulista zaleci³ mi bia³kowe kolacje ! o.o 1.bu³ka z mas³em i d¿emem brzoskwiniowym, kawa z mlekiem 2.truskawki z kremowym t³ustym serkiem pos³odzonym 3.makaron w zio³ach prowansalskich na s³onince, gotowane udko z kurczaka, m³oda kapustka z marchewk± i mase³kiem, koperek 4.truskawki z bita ¶mietan± i koktajl truskawkowy na mleku (niedos³adzane bo truskawki sa jamiiiii!) 5. omlet z 2 wiejskich jajec na s³oninie, troszkê groszku, i rzodkiewek, trochê sosu czosnkowego 6.nieca³e pól opakowania kremowego serka z wiorkami kokosowymi
Mówienie ludziom „nie” jest wspania³± rzecz±, jest to czê¶æ przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by ¿yli ¿yciem, które akurat tobie wydaje siê najw³a¶ciwsze. To jest egoizm. ¯yæ swoim ¿yciem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Ciê ¿ycie! |
|
|
|
#4016 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 165
|
Mogê siê do³±czyæ?
Ju¿ mnie zmobilizowa³y¶cie ¿eby patrzeæ ile czego jem. Jutrzejsze posi³ki bêd± zapisane No i dowiedzia³am siê,¿e trzeba je¶æ wiêcej rano (ja rano wogóle nie mam apetytu),a za to wieczorem mniej (hahahhah... <tak,z SIEBIE siê ¶miejê, wszystko na odwrót>).Bêdzie fajnie jak mi trochê pomo¿ecie,bo na razie ¼le jem i bardzo dobrze o tym wiem, tylko jako¶ trudno porzuciæ s³odycze...
|
#4017 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4018 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
Dawno nie wstawia³am.
![]() Dzisiejsze U: 1. 6 pancakes pe³noziarnistych z rabarbarem obficie polanych miodem (przepis na blogu). w miêdzyczasie wpad³a miseczka gulaszu z miêsem z udka kurczaka. 2. du¿y kotlet z piersi kurczaka panierowany (bu³ka tarta & otrêby) i sma¿ony, 2 ziemniaki z koperkiem, miska sa³aty ze ¶mietan± i cukrem. 3. puchar ró¿nych owoców (winogrona, mandarynki, kiwi, banan, jagody) z bit± ¶mietan± i posypk±. w miêdzyczasie wpad³o trochê farszu szpinakowo-twarogowo-serowego do pierogów i jeden pieróg na próbê .4. 2 ciê¿kie kromki chleba ¿ytniego z guacamole. 2 marchewki, herbata owocowa. wypad³o II ¶niadanie, bo niedziela. ![]() ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Cytat:
taa...?
|
|
#4019 |
|
Raczkowanie
|
Mgie³ka, nieprawda. ja chyba za bardzo ograniczy³am t³uszcze na diecie i przez to rozregulowa³am sobie maksymalnie cykl...
|
|
#4020 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 768
|
Cytat:
siostra
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:04.

moze dojem tez sa³atki mojej ukochanej, z tym, ze nie mam juz twarogu i jajec, wiec to nie bedzie to samo
..ale olewam to.

W³a¶nie trochê obawiam siê o to mleko, ale ju¿ wypite 
chocia¿ w sumie nie powinnam za bardzo je¶æ lightów, to wiejski lekki po prostu uwielbiam