|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#36121 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Cytat:
właśnie o to chodzi że "trzeba wiedzieć kiedy silikonu użyć" ale wydaje mi się że jednak codzienne używanie mijało by się z celem, przecież kupujemy produkty bez silikonów, i innych ... można pójść na łatwiznę i nakupować produktów w typie pantene, i po sprawie, ale w takim razie po co porady na wizażu?
|
|
#36122 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Zrobiłam dziś eksperyment i umyłam Kallosem, dałam lekkiego żelu lnianego na mokre i huzia z dyfuzorem - omg mam lwia grzywe i loki. Jestem zachwycona, bo próbowałam suszenia z dyfuzorem miesiąc temu i nic z tego nie było. Chociaż wtedy był rosmanowski żel zamiast lnianego i mycie babydreamem a nie odżywką, może po prostu znalazłam swój zestaw W ogóle, Kallos jako maska robi mi szopę i oklapłe siano, a jako myjadło - włosy gładkie, nie spuszone i błyszczące. O co chodzi ![]() Bogowie, jak sprawdzi mi się mycie odżywką to będę wniebowzięta!
|
|
#36123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są gdzieś zdjęcia Twoich włosów?
|
|
#36124 |
|
Raczkowanie
|
blackeye79, przecież nie jest tak, że pielęgnacja CG jest jedyną właściwą. trzeba dopasować ją do swoich włosów. to prawda, że raczej unikamy tu silikonów, ale to tylko raczej wynika z ogólnej filozofii podejścia do pielęgnacji - wiemy jakie właściwości mają określone składniki i jak ich używać. silikony nie odżywią ani nie zadziałają w żaden magiczny sposób na włosy, natomiast wygładzą powierzchnię włosa tworząc na niej film, który trzeba zmywać co najmniej betainą. ale np. latem, kiedy pogoda jest niesprzyjająca dla loków i trudno im jest utrzymać wodę, to takie zabezpieczenie, jakie dają silikony właśnie, jest pożądane.
no i druga sprawa: popadanie w skrajności. ktoś tu już pisał wcześniej (chyba Eloe), że warto na początek odstawić całkowicie silikony i podobne im substancje i zobaczyć jak zareagują włosy. dopiero wtedy można sprawdzić jakie składniki rzeczywiście działają. uprawianie ortodoksyjnej CG jest jedną opcją, na drugim skraju jest pielęgnacja napakowana silikonami. trzeba mieć doświadczenia z oboma przypadkami, żeby znaleźć drogę dla siebie |
|
|
|
#36125 |
|
Zakorzenienie
|
Wrzucałam ze dwa miesiące temu, więc były jeszcze krótsze(szybko mi rosną), ale są w tym wątku :P (tzn. w poprzedniej części)
|
#36126 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#36127 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
BD ma najpierw Lauryl Glucoside potem Betainę. Glukozydy są jednak łagodniejsze, ale WYDAJE MI SIĘ że możesz zaryzykować odstawienie SLS, ale niech to będzie raz w miesiącu, nie? Oczywiście - zależy ile tych silikonów chcesz używać, jeśli to będzie przysłowiowa kropla na końcówki to nie ma obaw.Kojarzysz już pewnie jak wygląda moja pielęgnacja - zazwyczaj używam różnych dziwnych myjadeł, 100% chaos. Mogę powiedzieć że nie pamiętam kiedy ostatnio używałam SLS, co nie znaczy że nie używałam głównie jeszcze delikatniejsze niż Betaina - Sodium Cocoamphoacetate lub napar z przechów piorących = glucosidy. Wróciłam do silikonów a włosy nadal zachowują się jak moje naturalsy: reagują na każdą pojedynczą porcję emolientów i protein, znaczy nie zostały obklejone na amen.Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Tylko odstawiając silikony na początku dowiesz się, jak się Twoje włosy zachowują gdy są takie "gołe". Efekt może zaskoczyć, moje okazały się zupełnie inne niż przez całe życie myślałam, np są o wiele delikatniejsze a ich sztywność wynikała z wiecznego przesuszenia. Drugą kwestią jest wyrobienie świadomości na temat składów i składników. Np jak dla mnie skład typowego drogeryjnego szamponu to sprzeczność sama w sobie: fundowanie huśtawki pH, szczotka druciana (SLS) i szpachla (silikon) w jednym? |
||||
|
|
|
#36128 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#36129 |
|
Zakorzenienie
|
Jak się będzie czym pochwalić to pewnie wstawię
. Ale póki co nawet nie mam możliwości zrobienia zdjęcia.
|
#36130 |
|
Raczkowanie
|
Rozumiem że każda z nas powinna znaleźć swój złoty środek, chodzi mi tylko o to czy codzienne stosowanie silikonów w typie pantene może włosom zaszkodzić?
sama używam panten do loków ale od czasu do czasu.
|
#36131 |
|
Zadomowienie
|
Użyłam dziś do mycia włosów (całości) Babydream i zacznę od tego co zrobiło się z moimi rękoma, mianowicie dosłownie po chwili zrobiły się takie jakbym cały dzień moczyła je w wodzie, całe pomarszczone i przez to w sumie ciężko mi stwierdzić czy włosy były takie szorstkie i drapiące od szamponu czy po prostu ręce takie miałam i mi się tylko wydawało
Nie wiem, ale nigdy po niczym nie miałam takich rąk. Oczywiście o splątanych włosach już nic nie powiem... No chyba, że właśnie tak powinien ten szampon działać?
|
|
#36132 |
|
Raczkowanie
|
blackeye79, jeśli będzie zmywany regularnie i stosowany w połączeniu z odżywkami i maskami, które faktycznie odżywiają, a nie tylko maskują uszkodzenia, to nie sądzę, żeby zaszkodził
|
|
|
|
#36133 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak wydaje mi sie ze ten pantene na koniec trzyma fason moich wlosow moje wlosy nie maja tendencji do prostowania ... Cytat:
duzy ksztalt nadaje moim wlosom plunking
Edytowane przez caskada Czas edycji: 2011-06-12 o 15:00 |
||
|
|
|
#36134 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ale z tymi rękami mnie zdziwiłaś, bo uzywam BD od samego początku, to jedyny szampon który mi właśnie NIE niszczy rąk, ba, wreszcie zapuściłam paznokcie. I włosy też - w końcu to ten sam budulec. Stosuję go do ogólnego ciała znacznie dłużej niż do włosów i on ma jedną charakterystyczną cechę: Jak coś jest w kiepskim stanie, to po kąpieli będzie masakra. Dla nawilżonej i zadbanej skóry jest neutralny i delikatny, ale wystarczy coś podsuszyć czy na słońcu, czy na mrozie, i będzie się sypać. Jak stosuję kwasy to twarzy nim nie umyję za żadne skarby ![]() Roztoczyła mi się dzisiaj przed oczami wizja pięknych loków dzięki suszarce z dyfuzorem, ale nie jestem pewna, czy spłukana odżywka + żel lniany to wystarczająca ochrona przed gorącem. Myję włosy codziennie i nie miałyby nawet czasu na regenerację. W Pottersie mam silikony spłukiwane wodą, byłyby fajne, ale toto robi mi straszne siano : (
Dbam z wizazem o włosy ![]() Od ucha 32cm, cel 1: 40cm do końca 2011 cel 2: 50cm do końca 2012 Edytowane przez Festris Czas edycji: 2011-06-12 o 17:30 |
|
|
|
|
#36135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#36136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Ach, tylko zapomniałam, że w zasadzie wybieram się w najbliższym czasie do fryzjera, bo może te moje prostujące się wierzchnie warstwy to kwestia złego cięcia. Nie planuję ścinać zbytnio z długości, ale niestety to że ja nie planuję, nie znaczy, że fryzjer mi nie zetnie 10cm (mam traume!!). Swoją drogą te moje włosy to nic spektakularnego, więc nie ma na co czekać .
|
|
#36137 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#36138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie idź do fryzjera, ja się boję o Twoją długość.
|
|
#36139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Muszę iść do fryzjera, bo chcę zaszaleć z cieniowaniem :P.
|
|
#36140 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może nie taki panten straszny ![]() Fakt wolałabym aby ładnie się trzymały bez silikonów ![]() ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Cytat:
Częsć z nich prostuje się jednak po wysuszeniu na mocnym wietrze, w nocy lub jak są spięte. Ale nie są to zupełnie proste włosy, końce nadal skręcone i jest puch, nigdy lsniąco-gładkie, nawet po wyprostowaniu prostownicą. Po zwilżeniu ich wodą natychmiast wracają do swojej pokręconej postaci
|
|
#36141 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no u mnie ze zmywaniem nie ma problemu, bo moje włosy nie tolerują mycia bez sls ;/ ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Nie, czemu? Przy odpowiednim zmywaniu i dodatkowej pielęgnacji nic włosom nie robi, a dobrze się sprawdza jako zabezpieczenie u mnie ;p |
|
|
|
|
#36142 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja właśnie dzisiaj zakręciłam włosy na moje "papiloty aluminiowe"
Jeśli ktoś będzie ciekawy efektu, to mogę jutro wrzucić zdjęcie (bo zostawiam je na noc). Zastanawiam się czy skręt będzie mocniejszy, bo po zmianie sposobu pielęgnacji mam bardziej kręcone włosy, więc liczę na to, że przy takiej stylizacji też będzie bardziej trwalszy efekt
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". Edytowane przez ojp Czas edycji: 2011-06-12 o 21:55 |
|
|
|
#36143 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#36144 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Zauważyłam. Miałam pisać do Eloe, ale zapomniałam
. Teraz Eloe sama zobaczy wpis w Twoim poście
|
|
|
|
#36145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stara wersja nie ma składu, nowa jest na parafinie. Podaj skład albo link do składu. Parafinę na twarz odradzam
|
|
|
|
|
#36146 |
|
Strażnik Wizażu
|
Cześć, jeszcze Was nie nadrobiłam, ale spieszę się pochwalić, zdjęcia sprzed chwili
znów się zakochałam w swoich włosach (ale narcystyczne )...użyłam dziś Amli (niestety źle ją rozrobiłam, bo nie doczytałam, ale chyba zadziałała...) i to będzie moje kolejne KWC coś czuję.Widzę lekkie prześwity, ale nie żabkowałam dziś, więc i tak jest cacy. Jeszcze lekko mokre i żel nie jest odgnieciony. Jestem ciekawa ile z tych loków zostanie rano...
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-06-12 o 23:39 |
|
|
|
#36147 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale ładne loczki
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". |
|
|
|
|
#36148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#36149 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, od zawsze, naturalne blond, nigdy nie farbowane
.
|
#36150 |
|
Zakorzenienie
|
O
To się pomyliłam... Wydawało mi się, że kiedyś była tu dziewczyna "Winyl" z ciemnymi loczkami... Przepraszam Ale na foty i tak czekam - długość do bioder...mmm...
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:19.

z tym wyjątkiem, że 'z największą mocą', bo mi się spieszy(suszę włosy tylko w przypadkach kiedy nie mam tych 3-4h na samodzielne schnięcie, czyli bardzo sporadycznie, aczkolwiek teraz chodzę na basen także raz-dwa razy w tygodniu), a mam włosy długie do bioder. Nie wiem czy to może mieć taki wpływ? Na pewno oczywiście spróbuję
.
Są gdzieś zdjęcia Twoich włosów?

. Teraz Eloe sama zobaczy wpis w Twoim poście
To się pomyliłam... Wydawało mi się, że kiedyś była tu dziewczyna "Winyl" z ciemnymi loczkami... Przepraszam