Czy ktoś się z Was buduje? Jaki koszt? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-22, 12:01   #1
marlena901
Raczkowanie

Czy ktoś się z Was buduje? Jaki koszt?

WItam pytam bo mąż ma takie plany woli budowac jak kupić coś do remontu tylko na to potrzeba pieniędzy a my ich nie mamy. Niby działkę teść nam daje ale to początek a gdzie reszta? Myślimy o najprostszym ok 120m domku z dwu spadowym dachem.
marlena901 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 14:12   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Czy ktoś się z Was buduje? Jaki koszt?

Moze tu znajdziesz odp
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=116171

swoja droga zadziwiaja mnie ludzie porywający sie z motyką na słońce żeby przez kolejnych 20 lat samodzielnie po kosztach lepic swój domek-skarbonkę.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 21:15   #3
_vixen_
Zakorzenienie

Dorosły człowiek umie mierzyć siły na zamiary i nie porywa się z motyką na słońce...

Jak się nie ma pieniędzy, to się domu nie buduje, tylko zapier...ostro pracuje , żeby była lepsza sytuacja finansowa. Znajomi w wybudowanie domu i doprowadzenie go do stanu umożliwiającego zamieszkanie (ale w tanim standardzie, tanie płytki i tak dalej), zapłacili 300 000 zł. Jednak sporo rzeczy zrobili sami, mieli jakiś tam wkład własny, kasa od rodziny, ale i tak było ciężko i jeszcze jest trochę rzeczy do zrobienia. Tak więc w Twojej sytacji, kiedy piszesz, że nie macie pieniędzy, jakoś sobie tego nie wyobrażam.

Można JAK BANK DA, a o to coraz trudniej, wziąć kredyt na 30 lat, przepłacić go kilka razy i gorzko płakać, że nic z życia nie ma, a dzieci spędzają wakacje przed telewizorem
Albo zaczniecie budowę, kasa się szybko skończy, jak jej mało będzie, a dom będzie latami stał niewykończony i stanowił tylko powód do frustracji. A budowanie domu z materiałów najgorszej jakości zawsze się zemści...
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 08:55   #4
marlena901
Raczkowanie

Tak tylko ja wole pracować na coś co będę wiedziała że jest moje i mieć święty spokój niż całe życie mieszkac nie u siebie w ciągłych kłótniach i pretensjach. WOle dla swojemu dziecku zapewnić normalny bezpieczny dom bez kłótni na które ono musi patrzeć.
marlena901 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 09:59   #5
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marlena901 Pokaż wiadomość
Tak tylko ja wole pracować na coś co będę wiedziała że jest moje i mieć święty spokój niż całe życie mieszkac nie u siebie w ciągłych kłótniach i pretensjach. WOle dla swojemu dziecku zapewnić normalny bezpieczny dom bez kłótni na które ono musi patrzeć.

Wystarczy kupić mieszkanie na miare swoich mozliwości.

Stary 2010-11-23, 10:02   #6
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Wystarczy kupić mieszkanie na miare swoich mozliwości.
Dokładnie, do mieszkania zawsze się możesz wprowadzić, masz gotowy dach nad głową. Ewentualnie później realizować marzenie o domu.

A jak się weźmiecie za budowę, może się okazać, że się na 10 albo i 15 lat udupicie na nie swoim, atmosfera będzie nerwowa, bo wiadomo, jak to jest, gdy kasy mało, a potrzeby ogromne.
Stary 2010-11-23, 10:21   #7
paula78
Zakorzenienie

A jeszcze jak teść dzialke daje to juz na pewno kolejnych decyzji sami podejmować nie będą .

Wiadomo ,że niektórzy chcieliby mieszkac w pieknym ,duzym domu ale jak nie ma za co to nie rouzmiem po co sie oszukiwac i szarpać,szczegolnie jak sie ma lat 20+.

Stary 2010-11-23, 13:19   #8
candy111
Zakorzenienie

najpierw to dostancie dzialke sprzedajcie i bedzie czesc na mieszkanie w bloku bo bez pieniedzy nie ma szansy na wybudowanie i wykonczenie domu. media, plany, cegły, murarz to jest nawet koszt ok 30 tys za taki dom
candy111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-16, 15:02   #9
turekdi
Raczkowanie

chyba 300 tys nie 30-tu, chociaż nie wiem czy tyle nawet wystarczy, my za sam projekt zapłaciliśmy za nadbudowę ponad 100m2 i dobudówkę ok. 40m2 z garażem pod ok. 12tys. zł (projekt na pół z drugą osobą)
nie wiem jak to z kosztami domu, ale my z mężem na nadbudowę tych ponad 100m2 wydaliśmy ok. 250tys, a trafiliśmy na duży spadek cen materiałów w 2009 roku, w tym porządny dach i częściowa elewacja (każdy z mieszkańców się dołożył swojej części)
Mamy sporo jeszcze do wykończenia, jak oświetlenie, podłogi, meble, ale mieszkać już możemy, teraz będziemy dopiero kłaść deskę podłogową lub panele, bo na to trzeba było też nazbierać, ale w tej podanej cenie zmieściliśmy się z oknami i grzejnikami, no i łazienkę wykończyliśmy, resztę po trochu na bieżąco
Więc zanim przystąpi się do kupna ziemi to trzeba się zastanowić, czy będzie za co na niej wybudować dom, bo ziemia kosztuje, materiały budowlane, trzeba dociągnąć kanalizację, ogrzewanie, itp. my na szczęście tylko się podłączaliśmy do już istniejących

Edytowane przez turekdi
Czas edycji: 2011-05-16 o 15:05
turekdi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 21:10   #10
jacoco
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez candy111 Pokaż wiadomość
najpierw to dostancie dzialke sprzedajcie i bedzie czesc na mieszkanie w bloku bo bez pieniedzy nie ma szansy na wybudowanie i wykonczenie domu. media, plany, cegły, murarz to jest nawet koszt ok 30 tys za taki dom

30 tyś? Boże .. Nie!
Moi rodzice w zeszłym roku odebrali przybudówkę.. 50 m kw. Koszt stanu surowego, otwartego : 100.000 PLN.

Nie wspomnę o planach, geodecie , zakładzie energetycznym - przeniesienie tablicy w inne miejsce..(4.000 PLN!!) .. itd.

Do tego doszedł koszt okien , kaloryferów, podłogi, ... itp.

Sumując .. można się doliczyć niezłej sumki, a to tylko przybudówka domu 50 m kw.

Ludzie.. nie porywajmy sie z motyką na słońce..
Przecież koszty budowy, to nie jedyne koszty związane z uzytkowaniem nieruchomości .. a gdzie koszty eksploatacyjne? Ogrzewanie, woda, energia ... ?

Tak czy inaczej życzę powodzenia
Stary 2011-06-07, 22:02   #11
a4sq
Zadomowienie

Wszystko zależy od działki. :P
Jak się ma własną to można dużo zaoszczędzić (np przypisaną po kimś z rodziny)
Mój Tż ma dużą działkę, to znaczy jego ojciec. Na tej działce stoją dwa domy, jeden rodziców a jeden Tż (nasz), niewielki 80mk ale z możliwością dobudowy :P Jeśli się potrafi samemu dużo zrobić tak jak on (fachowiec był tylko raz - do prądu) Stan surowy 25tysięcy:P Teraz jeszcze wykończenie ok 15 i w 40 się pewnie da zamknąć, bo na robocizne poszło 0zł :P
a4sq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 11:28   #12
turekdi
Raczkowanie

na dobudowę również potrzebne zezwolenie, a to również koszty, a co do reszty, jak się zna na budownictwie to jestem za, mojego męża nie zachęcałabym... mam kolegę, który zna się na elektryce i potrafi wiele rzeczy zrobić sam, ale to kwestia tylko wykończenia, zresztą inaczej jest jak się tylko mamy dobudować, wszystkie instalacje tylko pociągamy dalej, a inaczej jak mamy samą ziemię i wszystko od podstaw trzeba robić
ceny też uzależnione od jakości materiałów
ale nadal nie przekonuje mnie kwota 30 tysięcy

Edytowane przez turekdi
Czas edycji: 2011-06-08 o 11:30
turekdi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 11:49   #13
a4sq
Zadomowienie

Kosztów pozwoleń i geodety i tych wszystkich formalności nie wliczam ponieważ nawet nie wiem ile to kosztowało, to było dużo wcześniej niz się poznaliśmy i jakoś nigdy nie interesowałam się tym
a4sq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 20:16   #14
MAGDAJ7
Raczkowanie

Ja razem z mężem jakieś 1,5 roku temu stanęliśmy przed dylematem: dom czy mieszkanie? Po rozpatrzeniu za i przeciw zdecydowaliśmy się na budowę. Pół roku szukaliśmy działki bo to lokalizacja działki, bo to wielkość(zaznaczam, że zależało nam na działce do max 10a), bo to cena!!! W końcu po wielu trudach się udało, a naprawdę nie było łatwo Zaczęło się załatwianie papierów Masakra poszło jakieś 10 tys( wliczam tutaj koszt zakupu projektu-gotowego i jego adaptacji u projektantki+ geodetę i wszystkie mapki, wyrysy i wypisy + sąd i księgi wieczyste + notariusz + bank i wszelkie związane z nim formalności).
W chwili obecnej mamy wylane fundamenty(- koszt materiałów i robocizny to 25 tys.), no i są też już mury. Natomiast w sobotę przyjeżdżają wylać drugą płytę, czyli strop. Trzymajcie kciuki
Najgorsze jest to, że w poszczególnych składach budowlanych są tak różne ceny takich samych materiałów, że można zgłupieć.
Jednak mimo wszystko jestem zadowolona z decyzji
MAGDAJ7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 21:03   #15
201607280909
Konto usunięte

moim zdaniem to niemożliwe, żeby postawić dom za 30 tys. (chyba, że domek w ogródku działkowym )

moi rodzice dokładnie 10 lat temu wybudowali nieduży dom za 120 tys. bez ceny działki. warto dodać, że wtedy ceny robocizny były dużo niższe (a tata też dużo robił sam), był niższy VAT na materiały budowlane i generalnie rodzice oszczędzali na czym się da (zrezygnowali z okien dachowych, tarasu, zamiast cegły wzięli pustaki, blacha zamiast dachówki itp.). tata stwierdził, że gdyby dziś chciał zbudować ten dom musiałby zapłacić ponad 200 tys.

kwota 30 tys. zł za budowę domu jest nierealna.
201607280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-09, 12:55   #16
śliweńka
Zakorzenienie

mój brat 5 lat temu podstawił mury bez poddasza
wydał razem z innymi pierdołami 50tyś. później kredyt 150tyś. który starczył na wykończenie domu w środku podstawowe bez płotu, tynku, kafelek na balkonach dwóch i tarasie i wszystko robiła rodzina przez dwa lata dzień w dzień, teściu robił mu dach, bratowa podbitki i kostkę, wujek murował i kafelkował, brat mój drugi wujki i reszta rodziny tez pomagała dzień w dzień jeździli na budowę firma zrobiła tylko gładzie na ścianach, kuzyn ogrzewanie, kolega instalacje elektryczną, brat robił schody drewniane parapety, okna taniej po znajomości
http://www.sztachetki.republika.pl
wiele osób pyta dlaczego się nie budowaliśmy
kupiliśmy mieszkania na jakie nas stać a nie z motyką na słońce się nie porywaliśmy bo przy domu trzeba ciągle coś robić

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png

Edytowane przez śliweńka
Czas edycji: 2014-12-03 o 13:08
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-09, 20:34   #17
MAGDAJ7
Raczkowanie

Wszelkie koszty budowy uzależnione są od tego jakie mamy wymagania i oczekiwania, a już nie wspomnę o wykańczaniu. Jeden wybierze kafelki po 100 zł za metr natomiast drugi za 40 zł i niekoniecznie te tańsze ustępują w czymś tym droższym Jeżeli jeden bierze do każdej roboty ekipę, a drugi dużo robi sam...to już wogóle nie ma o czym mówić...
Stary 2011-06-12, 19:57   #18
śliweńka
Zakorzenienie

zgadzam się

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-06-12, 22:51   #19
kwaskowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jacoco Pokaż wiadomość
Ludzie.. nie porywajmy sie z motyką na słońce..
Przecież koszty budowy, to nie jedyne koszty związane z uzytkowaniem nieruchomości .. a gdzie koszty eksploatacyjne? Ogrzewanie, woda, energia ... ?
a to przepraszam, w mieszkaniu nie ma tych kosztów?

w mieszkaniu, w przypadku kredytu, masz za to koszt w postaci: rata+czynsz+opłaty... w domu masz za to kredyt+opłaty.
Ja np. nie chciałabym spłacać kredytu 20 lat za "niby-własnościowe" mieszkanie, za które potem do końca życia i tak będę opłacać czynsz.

Edytowane przez kwaskowa
Czas edycji: 2011-06-12 o 22:52
kwaskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-12, 23:24   #20
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kwaskowa Pokaż wiadomość
a to przepraszam, w mieszkaniu nie ma tych kosztów?
Są, ale mniejsze, bo jest mniejsza powierzchnia, mniej też spraw do remontu. I nie w każdym mieszkaniu się płaci czynsz, np. we wspólnocie się nie płaci.

Widzę u moich rodziców, ile trzeba pieniędzy wkładać w dom, ogród, żeby to wszystko jakoś wyglądało i się za rok nie rozsypało i nikt i nic mnie nie przekona, że mieszkanie w bloku jest droższe niż w domu; no chyba, że komuś po latach z niedogrzania w domu wyrośnie piękny grzyb i z braku inwestycji zamieni się w ruinę, a ogród w dżunglę, to wtedy można zaoszczędzić
Stary 2011-06-13, 09:16   #21
śliweńka
Zakorzenienie

hmmm teściowie mają wspólnotę i mój brat tez i czynsz płacą
a w domku trzeba doliczyć koszty ogrzewania w zależności jakie mój brat na mroźną zimę wydał 2tyś. na zakup groszku jest wiele rzeczy w domu które musisz kupić zrobić które tak naprawdę zamiast płacić czynsz to idą w dom

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-06-13, 09:22   #22
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
hmmm teściowie mają wspólnotę i mój brat tez i czynsz płacą
a w domku trzeba doliczyć koszty ogrzewania w zależności jakie mój brat na mroźną zimę wydał 2tyś. na zakup groszku jest wiele rzeczy w domu które musisz kupić zrobić które tak naprawdę zamiast płacić czynsz to idą w dom
We wspólnocie nie ma czynszu:

Cytat:
Opłaty to nie czynsz
Koniecznie trzeba zwrócić uwagę na fakt, że nazywanie opłat ponoszonych we wspólnocie mieszkaniowej czynszem jest błędne, ponieważ czynsz płaci się w przypadku najmu pomieszczeń od osoby fizycznej lub prawnej, a w przypadku wspólnoty mieszkaniowej, budynek należy do właścicieli lokali w zależności od udziału jaki posiadają w nieruchomości.

http://nieruchomosci.wieszjak.pl/wsp...zkaniowej.html
Stary 2011-06-13, 17:36   #23
kwaskowa
Raczkowanie

Ok, nie "czynsz", he he. Ale chociaż pod inną nazwą, to nadal jest kosztem stałym miesięcznym mieszkania w bloku.

Moim zdaniem, generalna zasada jest taka, że jak ktoś jest całe życie przyzwyczajony do domu, to raczej będzie się skłaniał ku posiadaniu własnego domu w przyszłości.
Osoby mieszkające zawsze w mieszkaniach, będą wolały mieć mieszkanie. Nie mówię, że tak jest zawsze

Dla mnie np. nie do przyjęcia jest wieczne wąchanie tego, co na obiad je sąsiadka (zapachy na klatce), albo kiedy dzieci sąsiadów z góry grają w berka przykłady tego można mnożyć. I nie mówcie tylko, że hałasy to kwestia wyciszenia

Stary 2011-06-13, 20:36   #24
MAGDAJ7
Raczkowanie

Cytat:
Ok, nie "czynsz", he he. Ale chociaż pod inną nazwą, to nadal jest kosztem stałym miesięcznym mieszkania w bloku.

Moim zdaniem, generalna zasada jest taka, że jak ktoś jest całe życie przyzwyczajony do domu, to raczej będzie się skłaniał ku posiadaniu własnego domu w przyszłości.
Osoby mieszkające zawsze w mieszkaniach, będą wolały mieć mieszkanie. Nie mówię, że tak jest zawsze

Dla mnie np. nie do przyjęcia jest wieczne wąchanie tego, co na obiad je sąsiadka (zapachy na klatce), albo kiedy dzieci sąsiadów z góry grają w berka przykłady tego można mnożyć. I nie mówcie tylko, że hałasy to kwestia wyciszenia
Całkowicie się z Tobą zgadzam.
Ja już mam dość mieszkania w bloku.
Zwłaszcza, że 2 piętra wyżej mieszka rodzina, która nie stroni od "zakrapianych" imprez do późnych godzin nocnych, a Policja już nawet nie reaguje.
Wszyscy w klatce mają już ich dosyć, ale nic nie można zrobić(bo czynsz i opłaty regulują)
Stary 2011-06-13, 20:50   #25
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Ja dodałabym też, że jest też lepszy czas na dom i mieszkanie. Budując dom, niejako decydujemy się na dłuższe życie (może nawet do śmierci) w jednym miejscu. A czasy mamy takie, kiedy młodzi ludzie powinni jednak wykazywać się jakąś mobilnością, jeśli myślą o dobrej pracy i lepszych zarobkach, niż 2 tysiące przez całe życie. Mieszkanie można łatwo wynająć, z domem już jest trudniej. Mieszkamy tam, gdzie jest praca - i zwykle tez droższe nieruchomości.

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Cytat:
Napisane przez MAGDAJ7 Pokaż wiadomość
.
Zwłaszcza, że 2 piętra wyżej mieszka rodzina, która nie stroni od "zakrapianych" imprez do późnych godzin nocnych, a Policja już nawet nie reaguje.
Wszyscy w klatce mają już ich dosyć, ale nic nie można zrobić(bo czynsz i opłaty regulują)
Niestety, jak masz dom, małą działkę, to też można mieć takich typów w sąsiedztwie
Stary 2011-06-13, 21:32   #26
candy111
Zakorzenienie

oczywiście chodziło mi o 300 tys a nie 30

przez tą pomyłkę zamieszanie się zrobiło.

Jestem osobą która ma i mieszkanie i dom.(a raczej rodzice mają-mówię to nie po to żeby się chwalić)

Rzeczywiście utrzymanie domu jest znacznie wyższe niż mieszkania w bloku. Placisz czynsz i masz prawie wszystko z głowy. A w domu trzeba o wszystko samemu zadbać. Utrzymanie mieszkania w bloku to ok 60-70% tego co się wydaje w przypadku domu.
candy111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-14, 06:36   #27
kwaskowa
Raczkowanie

Ja mieszkam w domu i nie jest tak, że cały czas coś się psuje.
Normalne, że każde urządzenie ma swoją określoną żywotność. I nieważne, co to jest i czy jest w domu, czy w mieszkaniu.

A perspektywa dla dzieci...? W domu wychodzi na podwórko, urządzone według Twoich upodobań, ewentualne sprzęty też są zgodne z tym, czego Ty oczekujesz, iiiii - uwaga - w piaskownicy nie ma psich kup
Wiem, że na osiedlach już coraz częściej są zamknięte place zabaw, gdzie pieski nie wchodzą, ale też nie jest to jeszcze regułą. Znam osobiście wiele osób, które planu zabaw przed blokiem nie mają wcale. Ba, na całym osiedlu go nie mają.

Edytowane przez kwaskowa
Czas edycji: 2011-06-14 o 06:37
Stary 2011-06-14, 08:55   #28
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mieszkam w domu i nie jest tak, że cały czas coś się psuje.
Normalne, że każde urządzenie ma swoją określoną żywotność. I nieważne, co to jest i czy jest w domu, czy w mieszkaniu.
Jasne, że tak. Ale ogród, obejście wymagają większych nakładów finansowych i czasowych niż mieszkanie w bloku. Zawsze jest coś za coś
Stary 2011-06-14, 11:24   #29
śliweńka
Zakorzenienie

nie znam żadnej osoby która mieszka we wspólnocie i nie płaci czynszu
moi teściowie jak pisałam i brat nadal płacą czynsz i mają wspólnotę

ale są też minusy mieszkania w domku ale już mniej, koleżanka mieszka np. koło teściów i jak palą śmieciami albo cokolwiek to wszystko leci w ich stronę bo to dom w dom i prania nawet nie można powiesić a co powiesz im to się obrażą ale to jest tylko jeden przypadek co znam są plusy mieszkania w domku ale kosztem pieniędzy bo kasa to nie mała wybudować i później ciągle remontować i wkładać kase

ja bym wolała domek ale niestety nie stać nas przy dzisiejszych zarobkach w naszym kraju

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-06-14, 15:11   #30
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości