BEZROBOTNI łączmy się część 2 - Strona 166 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-14, 12:56   #4951
rodzynekkkk
Raczkowanie

Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 2

do samej książeczki sanepidowskiej nie trzeba badań krwi ani rtg... Tylko z sanepidu wyniki na nosicielstwo i pieczątka lekarza medycyny pracy, która kosztuje 50 zł. Natomiast jak pracodawca ma życzenie, to sam ze swojej kieszeni kieruje pracownika na badania - jeszcze by tego brakowało,żeby bezrobotni musieli wszystko ze swojej kieszeni płacić...

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Moja droga bierz co dają. Najważniejszy jest kontakt z klientem. Ja sama nie wiedziałam ale wiecie czemu mnie przyjęli do tej pracy? Nie z powodu poważniejszego doświadczenia jakie miałam, ale dlatego że pracowałam jako hostessa stwierdzili że na pewno mam gadane i podejście do klientów bo cała długa lista różnych eventów nieskromnie mówiąc nie pomylili się ale sama byłam zdziwiona że zapytali mnie TYLKO o pracę jako hostessa i promotor a trochę więcej tego jest w cv

Złożyłam tam swoją aplikację, więc może się odezwą...
rodzynekkkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 15:06   #4952
Ariena
Zakorzenienie

Dostałam wyniki egzaminu z angielskiego, wyszedł mi poziom B2, czyli taki jak chciałam uzyskać. Szkoda że brakło mi 5 punktów do C1... ale to nie zmieniłoby koloru certyfikatu, który będę miała niebieski. Złoty jest 60 punktów więcej. Może kiedyś poprawię, ale ma to sens jak pójdę na jakiś kurs i faktycznie będę się pewniej że mogę wyższy poziom uzyskać, teraz pewnie będzie tak samo.

Co myślicie o pracy magazyniera? Dziś teściowa do mnie dzwoniła "czy by mi taka praca pasowała"bo siostra mojego męża dostała pracę na jakąś tam część etatu na magazynie Decathlonu. Niby szybko ją wzięli na rozmowę i przyjęli, szlag mnie trafia bo ona nie szukała pracy. Jest studentką logistyki, pracują tam jej koleżanki, może te czynniki zadecydowały. Denerwuje mnie to bo jeszcze sobie pomyślą że skoro ona tak szybko pracę znalazła to jestem jakaś lewa i nie umiem szukać, albo wybrzydzam. Po prostu miała fuksa, zresztą studentów logistyki 20 paru letnich chętniej przyjmą do pracy logistycznej, niż mnie 2 lata po studiach przyrodniczych, będącej w wieku rozrodczym z obrączką. Że też tak osoby z biegu dostają pracę, a ja rok już szukam... :/
Przedzwonię do niej i popytam dziś.

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2011-06-14 o 15:08
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 15:41   #4953
yoona
Zakorzenienie

a mnie dzisiaj znajomi z ZK uswiadomili, ze jesli nie mam plecow to nie mam szans w tym ZK w ktorym bylam na rozmowie....
a nie mam.
podlamalam sie znow

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 16:24   #4954
verda
Inkwizytor

Smutno mi. Wszystkie moje koleżanki z LO wyszły za mąż, albo do roku mają poustalane daty ślubów. Nie żebym miała jakieś parcie na ślub w tej chwili, ale bardzo chciałabym już zamieszkać z moim chłopakiem, niestety oboje pracy szukamy więc ze wspólnego życia nici Czy one wszystkie są jakoś bardziej zaradne ode mnie? Mam doła Wszyscy w okół idą jakoś do przodu ze swoim życiem, buduja domy, rodzą dzieci lub robią karierę a ja wiecznie w miejscu stoję. Powinnam pisać magisterkę a się nad sobą użalam Czasem mam ochotę rzucić wszystkim w cholerę i gdzies sobie wyjechać...

wymianka książkowa
verda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 16:42   #4955
enii
Wtajemniczenie

verda - tak samo ja sie czuje ( pomijając śluby, dzieci itp)

22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket)
enii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 16:42   #4956
madzia2306
Zakorzenienie

a ja się czuję beznadziejnie bo chodze na te rozmowy chodze i nic zawsze ktos jest lepszy ode mnie

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 17:34   #4957
VwVampirka
Zakorzenienie

Ariena, nie patrz się na prace dla studentów, bo oni są przyjmowani wg zupełni innych kryteriów! Niski, albo żaden ZUS górą!

Ja jak byłam na studiach, to cały czas pracowałam. Były to co prawda promocje i inwentaryzacje, ale innej pracy nie potrzebowałam, a tamte załatwiałam sobie co tydzień i zajmowało mi to co najwyżej godzinę (w najgorszym wypadku). A po studiach to już chyba pamiętasz ile siedziałam na bezrobociu i jak już miałam coś to tylko na chwilę (obecnie moja chwila będzie trwała rok co jest dużym sukcesem).

Gwiazdeczka, a Twoja koleżanka stara się może o fundusze z PUPy? Jakbyście obie zakładały to przedszkole, to może te fundusze będą 2 razy większe? W razie czego to możesz jej i taką spółkę zaproponować

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 18:11   #4958
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
Smutno mi. Wszystkie moje koleżanki z LO wyszły za mąż, albo do roku mają poustalane daty ślubów. Nie żebym miała jakieś parcie na ślub w tej chwili, ale bardzo chciałabym już zamieszkać z moim chłopakiem, niestety oboje pracy szukamy więc ze wspólnego życia nici Czy one wszystkie są jakoś bardziej zaradne ode mnie? Mam doła Wszyscy w okół idą jakoś do przodu ze swoim życiem, buduja domy, rodzą dzieci lub robią karierę a ja wiecznie w miejscu stoję. Powinnam pisać magisterkę a się nad sobą użalam Czasem mam ochotę rzucić wszystkim w cholerę i gdzies sobie wyjechać...
Zapewniam Cię że jeszcze gorzej jest mieszkać z mężem i być na jego utrzymaniu. Cały czas mam świadomość że wydaję JEGO kasę i że bez niego wylądowałabym pod mostem gdybym nie miała rodziców. On ciągle mówi że to są nasze pieniądze, ale tak nie czuję, nie moje mieszkanie, nie mój samochód, nie moje wyposażenie, jedzenie, prąd gaz itd bo ja za to nie płacę. Jak mam coś sobie kupić to wpierw pytam męża o zdanie i tego nienawidzę! Mimo tego że mi mówi że niepotrzebnie się pytam tylko mam sobie kupić co chcę.
Do tego dochodzi fakt że nie możemy mieć dzieci, skoro ja nie mam pracy, nie stać nas i zresztą bym sobie wtedy sama strzeliła samobója w moją karierę.
Także mieszkanie z kimś bez pracy jest jakimś horrorem i wcale to nie jest przyjemne i nie czuję tego szczęścia. Nawet w dniu ślubu pamiętałam o tym że nie mam pracy.

Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
a ja się czuję beznadziejnie bo chodze na te rozmowy chodze i nic zawsze ktos jest lepszy ode mnie
Ja też tak mam, zawsze ktoś będzie lepszy ode mnie.

Cytat:
Napisane przez VwVampirka Pokaż wiadomość
Ariena, nie patrz się na prace dla studentów, bo oni są przyjmowani wg zupełni innych kryteriów! Niski, albo żaden ZUS górą!

Ja jak byłam na studiach, to cały czas pracowałam. Były to co prawda promocje i inwentaryzacje, ale innej pracy nie potrzebowałam, a tamte załatwiałam sobie co tydzień i zajmowało mi to co najwyżej godzinę (w najgorszym wypadku). A po studiach to już chyba pamiętasz ile siedziałam na bezrobociu i jak już miałam coś to tylko na chwilę (obecnie moja chwila będzie trwała rok co jest dużym sukcesem).

Czyli co sugerujesz? Że to żaden wyczyn dostać taką pracę, czy żebym sobie dała spokój?

Pogadałam z nią i normalnie wysłała CV i LM przez ich stronę, odezwali się po miesiącu, miała rozmowę i 2 dni potem telefon żeby przyjechała po skierowanie na badania i pracuje od dziś.
W takim razie też im wyślę, ale z okrojonym CV żeby nie wyszło na to że mam za wysokie kwalifikacje na pracę magazyniera.
Stary 2011-06-14, 18:28   #4959
enii
Wtajemniczenie

Ariena- doskonale wiem co masz na mysli ( straszny to jest dyskomfort)-mój to nic nie mówi - ale czasami zdarza sie sytuacja,że wybuchnie jak przeszadzę ..Nie mam do niego pretensji, życie z tygodnia na tydzień jest coraz droższe........

Stary 2011-06-14, 18:29   #4960
advena85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
Ehhh chociaż chodzisz na rozmowy, a ja od kwietnia nic
advena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 18:49   #4961
Vampirria
Raczkowanie

Dziewczyny pracowałyście kiedyś w windykacji telefonicznej???Dzwoniła do mnie przyjaciółka że szukają u Niej w firmie, i żebym przesłała Cefałkę....Sama nie wiem,telemarketing mnie brzydzi, a tutaj dzwonić po obcych ludziach i rozmawiać o długach...Chyba trzeba mieć bardzo mocną psychikę;/Płaca nienajgorsza,1300 na rękę,ale sama nie wiem;/
Vampirria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 19:22   #4962
szafiarka
Zadomowienie

witajcie.
Może wy mi pomocie być moze lepsza wiedzę macie w tym temacie. Otóz dostałam propozycję pracy w branży telekomunikacyjnej w punkcie jako sprzedawca (play ) i warunkiem jest załozenie własnej działanosci. I co to w ogole oznacza? bo zawsze mialam umowe albo o prace albo zlecenie a o co z tą działanością chodzi ?

szafiarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 19:51   #4963
meesha
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to meesha

Cytat:
Napisane przez Vampirria Pokaż wiadomość
Dziewczyny pracowałyście kiedyś w windykacji telefonicznej???Dzwoniła do mnie przyjaciółka że szukają u Niej w firmie, i żebym przesłała Cefałkę....Sama nie wiem,telemarketing mnie brzydzi, a tutaj dzwonić po obcych ludziach i rozmawiać o długach...Chyba trzeba mieć bardzo mocną psychikę;/Płaca nienajgorsza,1300 na rękę,ale sama nie wiem;/
widze ze z wroclawia jestes o jakiej firmie mowisz? bo o jednej z takich slyszalam slabe opinie glownie o atmosferze
Stary 2011-06-14, 20:18   #4964
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szafiarka Pokaż wiadomość
witajcie.
Może wy mi pomocie być moze lepsza wiedzę macie w tym temacie. Otóz dostałam propozycję pracy w branży telekomunikacyjnej w punkcie jako sprzedawca (play ) i warunkiem jest załozenie własnej działanosci. I co to w ogole oznacza? bo zawsze mialam umowe albo o prace albo zlecenie a o co z tą działanością chodzi ?
Chyba chodzi o to że musisz się zarejestrować jako działalność gospodarcza i sama sobie płacić ZUS i składki zdrowotne, generalnie lipa (jak dla mnie). Tak przeważnie działają agencje ubezpieczeniowe i mieszkaniowe gdzie mają agentów z własną dg.
Stary 2011-06-14, 20:28   #4965
szafiarka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Chyba chodzi o to że musisz się zarejestrować jako działalność gospodarcza i sama sobie płacić ZUS i składki zdrowotne, generalnie lipa (jak dla mnie). Tak przeważnie działają agencje ubezpieczeniowe i mieszkaniowe gdzie mają agentów z własną dg.
a czy mi jako pracownikowi sie to opłaci ?
bo na pewno pracodawca ma w tym zysk ale ja?

Stary 2011-06-14, 20:35   #4966
kalae
Rozeznanie

Cytat:
Czyli co sugerujesz? Że to żaden wyczyn dostać taką pracę, czy żebym sobie dała spokój?

Pogadałam z nią i normalnie wysłała CV i LM przez ich stronę, odezwali się po miesiącu, miała rozmowę i 2 dni potem telefon żeby przyjechała po skierowanie na badania i pracuje od dziś.
W takim razie też im wyślę, ale z okrojonym CV żeby nie wyszło na to że mam za wysokie kwalifikacje na pracę magazyniera.
wysłać możesz, nic nie stoi na przeszkodzie, ale ja wzieli bo jest studentką i inne pieniądze (mniejsze) na nia wydają, ty jestes po studiach, masz certufikat z angielskiego wiec na prace w magazynie masz za duze kwalifikacje. Niemniej moze się uda, ja do magazynu w decathlonie bym poszła pracować, chyba nawet zaraz wyślę tez.

zresztą sama widzisz ile jest ogłoszeń o pracę gdzie w wymaganiem jest student.

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

Cytat:
a czy mi jako pracownikowi sie to opłaci ?
bo na pewno pracodawca ma w tym zysk ale ja?
ja ogłoszenia gdzie mam zalozyc wlasna dzialalność odrzucam

ale jesli jestes zainteresowana to przygotuj sobie zestaw pytan na jakies zasadzie ta wspolpraca ma wygladac.

taki pracodawca, nie placi za ciebie skladek, je oplacasz sobie sama jesli chcesz dokladnie nie pamietam ktore skladki sa obowiazkowe. Działasz tak jakbys sobie zalozyla firme.
to co działa na zasadzie fracyzy (czy jak sie to pisze)

i nie jestes pracownikiem, a jelsi juz to pracownikiem swoim

jesli oplacisz wszystkie skladki i wyjdzziesz na plus to bedziesz miala zysk.

Edytowane przez kalae
Czas edycji: 2011-06-14 o 20:38
kalae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 21:12   #4967
szafiarka
Zadomowienie

dla mnie to czarna magia
czyli jakie ja mam zarobki to nie wiem do konca?
bo umowa o prace/zlecenie to wiem ile mam na godzine i juz a tutaj jak to działa?

Stary 2011-06-14, 21:17   #4968
luffka
Zakorzenienie

Cytat:
dla mnie to czarna magia
czyli jakie ja mam zarobki to nie wiem do konca?
bo umowa o prace/zlecenie to wiem ile mam na godzine i juz a tutaj jak to działa?
To już zależy od tego, co Ci pracodawca zaoferuje... Pamiętaj, że musisz płacić sama składki ( czyli pewnie ok. 700 zł- nie pamiętam dokładnie) więc zarobki muszą być stosunkowo wyższe żeby taka praca byla opłacalna...

Też miałam taką propozycję, miałam dostawać 1200 zł, po odliczeniu składek wyszłoby, że pracuję za 500 zł miesięcznie...
Stary 2011-06-14, 21:21   #4969
szafiarka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez luffka Pokaż wiadomość
To już zależy od tego, co Ci pracodawca zaoferuje... Pamiętaj, że musisz płacić sama składki ( czyli pewnie ok. 700 zł- nie pamiętam dokładnie) więc zarobki muszą być stosunkowo wyższe żeby taka praca byla opłacalna...

Też miałam taką propozycję, miałam dostawać 1200 zł, po odliczeniu składek wyszłoby, że pracuję za 500 zł miesięcznie...
a jak ja juz oplacam składki w krus to jest chyba inaczej ?

zreszta nie znam sie na tej d.g. wiec dam sobie z tym spokój...

Stary 2011-06-14, 21:38   #4970
luffka
Zakorzenienie

Cytat:

nie wiem jak jest w krus, musiałabyś to sprawdzić...
Stary 2011-06-14, 21:54   #4971
Melissa86
Zakorzenienie

Dziewczyny orientujecie się może czy jeśli sama złożę wniosek o rezygnację ze statusu bezrobotnego w PUP, to kiedy będę mogła się tam ponownie zarejestrować i czy będę mogła ubiegać się o staż??
Melissa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 22:08   #4972
ellish
Zakorzenienie

a ja dostałam prace tydzien temu w salonie kosmetycznym, niby ok, zaraz obok domu, sama sobie grafik ustalam. Jesli mam wyrobione 168h to mam 1500, jesli mniej, to mi płaca na godziny (10zl-1h). Raz pracuje po 10h a czasami po 5. Ale atmosfera beznadziejna, zle sie czuje, zwłaszcza z jedna dziewczyna i szefową. Bede chodzic tam, poki nic innego nie ma , ale nadal będę szukać.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 23:08   #4973
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Cytat:
Napisane przez VwVampirka Pokaż wiadomość

Gwiazdeczka, a Twoja koleżanka stara się może o fundusze z PUPy? Jakbyście obie zakładały to przedszkole, to może te fundusze będą 2 razy większe? W razie czego to możesz jej i taką spółkę zaproponować
Hmm, właściwie to nie wiem gdzie ona stara się od dotację...
Musiałabym z nią pogadać i zapytać co myśli o takim rozwoju sprawy

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 23:11   #4974
kalae
Rozeznanie

Cytat:

no jesli bys zaczela prowadzic dzialalnosc gosp pozarolnicza to stajesz sie platnikiem zus i z krusu sie wyrejestrowac musisz. hmm choc nawet jest haczyk http://www.money.pl/forum/temat,38,1...ialalnosc.html ze mozna zostac w krusie.

a tu masz koszty http://www.mala-firma.pl/dla-poczatk...wadzenia-firmy do 2lat 300zł zus/miesiac potem 700zl chyba

a ponadto samo zalozenie firmy kosztuje

a tu masz jak sie zaklada http://www.mala-firma.pl/dla-poczatk...-krok-po-kroku

a najlepiej dowiedziec sie u źródła

ale jesli nie masz zielonego pojecie a tym jak to wyglada to najlepiej w to nie brnac.

Edytowane przez kalae
Czas edycji: 2011-06-14 o 23:13
kalae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 23:47   #4975
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Melissa86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny orientujecie się może czy jeśli sama złożę wniosek o rezygnację ze statusu bezrobotnego w PUP, to kiedy będę mogła się tam ponownie zarejestrować i czy będę mogła ubiegać się o staż??
Zależy jaki powód rezygnacji, jak się dostaje pracę to można od razu bez czekania tych 3 miesięcy. Tak samo jak się wyjeżdża gdzieś, np na urlop to też można od razu się potem rejestrować.
Stary 2011-06-15, 09:21   #4976
verda
Inkwizytor

Ma w ogóle sens wysyłanie CV na oferty w których wymagają doświadczenia a się go nie ma? Bo ja już sama nie wiem czy mam wysyłać wszędzie czy patrzeć bardziej na wymagania. Do tej pory patrzyłam na to czy mam odp. wykształcenie i np jeżeli nie wymagali np. 5 lat doświadczenia wysyłałam. Czy jeżeli wymagają np 2 lat to jest sens wysyłać skoro mam tylko praktyki i jakieś umowy na zlecenie do tego nie do końca w zawodzie? Ktoś tak dostał pracę?

wymianka książkowa
Stary 2011-06-15, 09:27   #4977
Zmienna kobieta
Wtajemniczenie

Cytat:
Zapewniam Cię że jeszcze gorzej jest mieszkać z mężem i być na jego utrzymaniu. Cały czas mam świadomość że wydaję JEGO kasę i że bez niego wylądowałabym pod mostem gdybym nie miała rodziców. On ciągle mówi że to są nasze pieniądze, ale tak nie czuję, nie moje mieszkanie, nie mój samochód, nie moje wyposażenie, jedzenie, prąd gaz itd bo ja za to nie płacę. Jak mam coś sobie kupić to wpierw pytam męża o zdanie i tego nienawidzę! Mimo tego że mi mówi że niepotrzebnie się pytam tylko mam sobie kupić co chcę.
Do tego dochodzi fakt że nie możemy mieć dzieci, skoro ja nie mam pracy, nie stać nas i zresztą bym sobie wtedy sama strzeliła samobója w moją karierę.
Także mieszkanie z kimś bez pracy jest jakimś horrorem i wcale to nie jest przyjemne i nie czuję tego szczęścia. Nawet w dniu ślubu pamiętałam o tym że nie mam pracy.
Ariena podpisuję się pod tym wszystkim, co napisałaś... Mój mąż też stale powtarza, że to są nasze pieniądze i mam je brać, gdy czegoś potrzebuję... Ale jak nasze??? Skoro to on je zarabia, a ja się do niczego nie dokładam... I też się zawsze pytam, czy mogę POŻYCZYĆ (!) 10 zł... I jak tylko skądś skombinuję, to odkładam te 10 zł z powrotem na kupkę, z której wzięłam... Wiem, może trochę to chore, ale źle się z tym czuję...

No nic, siadam i przeglądam oferty pracy...

Do mnie jeszcze nie odezwali się z ZK, ani liściku, że jestem za głupia i dziękują za kolejną makulaturę, ani zaproszenia na rozmowę... A minęło już 3 tygodnie od końca terminu składania podań...

Zmienna kobieta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 09:38   #4978
201609062117
Konto usunięte

Melduje się ze u mnie dalej NIC zastanawiam się czy jestem już tak zdesperowana żeby wysyłać cv na przedstawiciela handlowego lub pierwszą linię obsługi w bankach Bo wyżej wymienione są dla mnie psychiczną masakrą, ale chyba trzeba się poddać i wziąć wszystko co się da o ile cos będzie
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 10:30   #4979
verda
Inkwizytor

Ja mam dzisiaj(i wczoraj) doła... Babcia dzwoniła. Rozmowa wyglądała mniej więcej tak " Co ta u ciebie kochanie? Pracę mgr piszę i przeglądam ofery pracy Jak to? To JESZCZE nie masz pracy?" Masakra. Kochana babcia nie chciał nic złego, ale mnie takie rozmowy strasznie dołują, zwłaszcza jka rozmówca jets tak szczerze zdziwiony i zatroskany

wymianka książkowa
Stary 2011-06-15, 10:34   #4980
enii
Wtajemniczenie

albo co gorsza wścipski -- pyta sie tylko aby siebie dowartościować ( bo przeciez pracuje)

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości