Coś nas kopie coś nas trąca... czuć już ruchy naszego brzdąca XI/XII - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Propozycje na następny temat wątku
zamiast sanek wózki pchamy o to my zimowe mamy. Listopad/grudzień 2011 11 18,03%
Wiosna, lato, jesień z brzuchem a na zimę już z maluchem. Listopad/grudzień 2011 46 75,41%
Zimowe mamy humor mają wspaniały, bo cały rok z brzuchem biegały 0 0%
Upalne lato z brzuszkiem a zimą już z maluszkiem 0 0%
Upalne lato z brzuszkiem a zima z naszym maluszkiem 0 0%
Upale lato z brzuszkiem a na zimę już z maluszkiem 5 8,20%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 61. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-15, 11:34   #1111
rudominka
Raczkowanie

Dot.: Coś nas kopie coś nas trąca... czuć już ruchy naszego brzdąca XI/XII

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
hej dziewczynki ufff nadrobilam was

sluchajcie jak to jest z tymi waszymi USG ze juz macie daty na pol lipca? to na NFZ?
Ja chodzę do lekarza prywatnie, ale ze względu na to że skończyłam 35 lat zostałam skierowana na badania prenatalne. Pierwsze w 13 tyg - usg i PAPPA (czy jakos tak, z krwi w każdym razie) i drugie 20-24 tyg - żeby sprawdzić głównie serce. Zapisałam się już teraz, bo zależało mi na konkretnym terminie, a zaraz wyjeżdżamy na wakacje, więc chciałam mieć to ustalone. Poza tym co miesiąc chodzę do swojego lekarza i on za każdym razem robi usg, za wizytę płacę 100 pln. Chciałam chodzić na NFZ, ale lekarz który przyjmuje w mojej przychodni był strasznym olewusem - na zasadzie: może jest Pani w ciąży, a może nie, może to widać zarodek ale nie wiem, czy się rozwinie itp (w 7 tc!). Dwa tygodnie później nie mógł wcale znaleźć fasolki w macicy (bo mu się schowała gdzieś z boku, jakby macica była nie wiadomo jak wielka), a byłam już po prywatnej wizycie i słyszałam serduszko! I wtedy stwierdziłam, że więcej nie pójdę do niego - szkoda moich nerwów, zaufania zero. A badania częściowo mi internistka przepisuje.
Wózek mam wybrany, obserwuję ceny używanych na allegro...
rudominka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 11:34   #1112
magolina
Wtajemniczenie

Hej mamusie
w poniedziałek byłam na wizycie, wszystko ok ale niestety płci nie poznałam bo dzidzia takie fikała koziołki że aż lekarz sie smiał bo przez całe usg można było zobaczyć generalnie główkę i dupkę - tak fikało
no więc może na nastepnej wizycie 11.07 się dowiem czy chłopaczek czy dziewczynka.
A generalnie wszystko ok, szyjka długa i ładnie zamknięta, dzidzia ok, a wczoraj znów ból brzucha i brązowe plamienie ale wiecie co? zauważyłam że przytrafia mi się to mniej więcej co 4,5 tyg czyli tak jakbym miała mieć @ dziś już ból brzucha mniejszy i plamienia już nie ma także trochę się uspokoiłam.
A tak w ogóle to wyłączyli mi internet i włączyli dopiero dzisiaj

witaminka
mój gin powiedział na te wyniki że on nie widzi nic niepokojącego, i stwierdził że on np nie robi badań na cytomegalie z tego względu że wprowadza to za dużo stresu do życia kobiety a i tak nic się z tym zrobić nie da. Powiedział, że w razie czego można powtórzyć badanie.
Ale Ty już to wszystko wiesz przez ten wyłączony net nawet nie miałam jak Ci napisać.

idę zjeść obiadek
magolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 11:37   #1113
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bienioka Pokaż wiadomość
Tez wydaje mi sie, ze spacerowka jest wazniejsza. Gondola dzidzia bedzie tak i tak tylko zima jezdzila, a n awiosne juz do spacerowki. Tym bardziej sie wkurzam, ze wszystkie takie niskie. Dziecko nic nie widzi tylko nogi przechodniow (szczegolnie jak sie mieszka w miescie) i wdycha spaliny samochodow.

glamourous - nie dziwie sie,ze twoje dziecko nie chcialo jezdzic w "przyziemnej" spacerowce. Dlaczego pedagodzy i lekarze tak chwala husty do noszenia? Nie tylko dlatego, ze dziecko blisko matki, ale tez dlatego, ze maluchy widza swiat z "normalnej" perspektywy. Wiecie jaki to ma wplyw na ich rozwoj?!

Ach...musze szukac jak najwyzszego wozka chyba.
no ja w chuscie bardzo duzo nosilam i to jest najgenialniejszy wynalazek jak dla mnie jak mala miala 4 miesiace to lecielismy z nia do usa na wesele szwagierka- nawet z soba wozka nie zabieralam, ale i tak codzienne spacerki byly i malutka byla zachwycona
Stary 2011-06-15, 11:38   #1114
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

my mamy w miare niską spacerowke, z jakies pol metra nad ziemia 60cm, mala nie narzeka, be przesady dzieciaki umieja glowkami machac jak chca cos zobaczyc moga wziac je wyzej
Wielofunkcyjny ktory wybralam tym razem tez jakos super extra wysoki nie jest, gondola ok ale spacerowka tez dosc niska.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 11:40   #1115
dreamnes
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ania21_21 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ale jestem szczęśliwa:ju pi: przed chwilą dzwonił tż był w biurze menager umył ręce i odesłał do jego córki żeby to sprawdziła(jego prawej ręki) mam 39 tyg macierzyńskiego będę siedzieć do połowy kwietnia na macierzyńskim i to płatnym bo na bezpłatnym mogę siedzieć do roku czasu
A pismo do nich już ma tylko muszę przepisać wydrukować, podpisać z datą 1 czerwca i on jutro im doniesie
A też się pytał kiedy mam powiadomić firmę że wrócę, po urlopie mają dać znać jak znajdą w papierach
gratuluje ja tez sie swojego macierzynskiego nie moge doczekac... o ile sie uda

jestem szczęśliwą mamą
dreamnes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 11:42   #1116
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

my malej od maluszka nie uczylismy noszenia i nie znosi do tej pory.bawilismy sie lezac siedzac kreca sie na boki ale tak zeby sobie ja brac noszona na spacer nie szlam nigdy.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 11:43   #1117
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
my mamy w miare niską spacerowke, z jakies pol metra nad ziemia 60cm, mala nie narzeka, be przesady dzieciaki umieja glowkami machac jak chca cos zobaczyc moga wziac je wyzej
Wielofunkcyjny ktory wybralam tym razem tez jakos super extra wysoki nie jest, gondola ok ale spacerowka tez dosc niska.
Darusia a jaki wybralas? kupujesz taki dla rodzenstwa- dwojeczki? no bo Twoja myszka to w sumie jeszcze dosc mala bedzie jak sie jej brat lub siostra urodzi...
ja planuje dokupienie takiej dostawki dla Soni ale ona ju zgeneralnie az tak duzo w wozku nie jezdzi. zreszta nie wiem bo wozek bede miala dlugi sam w sobie, jeszcze jak dostawke doczepie to w ogole bedzie jak pociag
Stary 2011-06-15, 11:47   #1118
witaminkaccc
Zadomowienie

Cytat:
witaminko glupi to on chyba nie jest tylko kilka kwestii
kola duze- to dobrze przednie skretne chyba?
rozumiem ze fotelik sie da zamontowac na stelazu i samo siedzisko tez pewnie mmozna przodem i tylem do kierunku jazdy- to bardzo przydatna opcja i na to radze zwrocic uwage
ALE- kwestia gondolki. bo to mi wyglada na spacerowke z mozliwoscia rozlozenia na plask? gadalam z naprawde kompetentnym gosciem w sklepie z wozkami i on radzi przy dziecku na zime jednak kupic cos z porzadna gondolka. owszem do tego pewnie tez mozna dokupic miekkie uniwersalne nosidelko- gondolke. ale powiem ci ze ogladalam takowe w sklepie- bo tez rozwazalam opcje kupienia wozka z rozkladana spacerowka i miekkich nosidel do niej- to rozwiazanie OK na wiosne/ jesien ale raczej na pewno nie na zime

wlasnie ja jestem z tych megacieplolubnych, wiec znajac siebie i zycie, zima nie zamierzam wychodzic zbyt na spacer ... moze w marcu, jak bedzie juz 0 czy pare na + ....

kolejna wizyta ---> 23.09 08:00 USG ----> 19.09 13:00

22t 4d - 422 gramy miłości
30t 1d - ?
witaminkaccc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 11:55   #1119
Magdalena512
Raczkowanie

Cytat:
Darusia a jaki wybralas? kupujesz taki dla rodzenstwa- dwojeczki? no bo Twoja myszka to w sumie jeszcze dosc mala bedzie jak sie jej brat lub siostra urodzi...
ja planuje dokupienie takiej dostawki dla Soni ale ona ju zgeneralnie az tak duzo w wozku nie jezdzi. zreszta nie wiem bo wozek bede miala dlugi sam w sobie, jeszcze jak dostawke doczepie to w ogole bedzie jak pociag
Taka dostawka to jest bardzo dobry pomysł. Jak ja urodziłam synka, to córa miała niecałe 3 latka. generalnie też już w wózku nie jeździła za wiele. Ale czasem jak trzeba było długo chodzić,( a nie byłam wtedy zmotoryzowana i mieszkałam na wsi, więc często do miasta trzeba było jeździć,) to sadzałam ją na rączce od wózka, a Ona trzymała się mnie za szyję i tak chodziłam z dzieciaczkami, bo nie bylo wtedy dostawek ( albo były a ja o nich nie wiedziałam)
Magdalena512 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 11:58   #1120
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez witaminkaccc Pokaż wiadomość
wlasnie ja jestem z tych megacieplolubnych, wiec znajac siebie i zycie, zima nie zamierzam wychodzic zbyt na spacer ... moze w marcu, jak bedzie juz 0 czy pare na + ....
wiesz ale dla dobra maluszka najlepiej jest go uodparniac na rozne temperatury... juz kiedys pisalam, pediatra to mi mowil ze do -5 spacerek codzienny jest obowiazkowy, potem opcjonalny ale na kilka chwil chociaz warto...
poza tym pomysle sobie jak to jest strasznie nuuuudno siedziec w domu caly dzien z maluszkiem....ja wiem ze zajec jest w sumie sporo ale sama nie potrafilabym calej zimy w domu przesiedziec, zawsze sie chce gdzies wyskoczyc- a to na zakupy a to do parku chociaz ludzi jakis na oczy zobaczyc. mialam taka sytuacje ze siedzialam calymi dniami w domu i tylko czekalam na powrot tzta i zapewniam cie ze mile to nie jest. a z wozeczkiem ladujesz malucha i lecisz spotkac sie z inna mloda mama w parku i o kupkach pogadac

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Magdalena512 Pokaż wiadomość
Taka dostawka to jest bardzo dobry pomysł. Jak ja urodziłam synka, to córa miała niecałe 3 latka. generalnie też już w wózku nie jeździła za wiele. Ale czasem jak trzeba było długo chodzić,( a nie byłam wtedy zmotoryzowana i mieszkałam na wsi, więc często do miasta trzeba było jeździć,) to sadzałam ją na rączce od wózka, a Ona trzymała się mnie za szyję i tak chodziłam z dzieciaczkami, bo nie bylo wtedy dostawek ( albo były a ja o nich nie wiedziałam)
no wlasnie ja planuje kupic ale mi wyszlo ze na all one strasznie drogie sa, zdaje mi sie ze widzialam je w irlandii za grosze a u nas 150-200zl...musze sprawdzic i najwyzej poprosze kogos o doslanie...
Stary 2011-06-15, 12:09   #1121
muffinka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magolina Pokaż wiadomość
Hej mamusie
w poniedziałek byłam na wizycie, wszystko ok ale niestety płci nie poznałam bo dzidzia takie fikała koziołki że aż lekarz sie smiał bo przez całe usg można było zobaczyć generalnie główkę i dupkę - tak fikało
no więc może na nastepnej wizycie 11.07 się dowiem czy chłopaczek czy dziewczynka.
A generalnie wszystko ok, szyjka długa i ładnie zamknięta, dzidzia ok, a wczoraj znów ból brzucha i brązowe plamienie ale wiecie co? zauważyłam że przytrafia mi się to mniej więcej co 4,5 tyg czyli tak jakbym miała mieć @ dziś już ból brzucha mniejszy i plamienia już nie ma także trochę się uspokoiłam.
A tak w ogóle to wyłączyli mi internet i włączyli dopiero dzisiaj

witaminka
mój gin powiedział na te wyniki że on nie widzi nic niepokojącego, i stwierdził że on np nie robi badań na cytomegalie z tego względu że wprowadza to za dużo stresu do życia kobiety a i tak nic się z tym zrobić nie da. Powiedział, że w razie czego można powtórzyć badanie.
Ale Ty już to wszystko wiesz przez ten wyłączony net nawet nie miałam jak Ci napisać.

idę zjeść obiadek
Magolina ja mialam planienia w 2 i 3 mies w terminie @, trwaly jeden wieczor doslownie, wiec moze to to?
A dzidzi slicznej i ruchliwej gratuluje, da ci popalic pwnie jak moj lobuziak

Myszeczko brzusio i maluszek fajnie rosna doczytalam tam z boku wymiary, wszystko tak pieknie rowno rosnie

Aniu to swietnie, wypoczywaj teraz i mysl tylko o maluszku i wyjezdzie

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-15, 12:09   #1122
oolong
Zakorzenienie

o właśnie też myślę o takiej dostawce, jak fasol sie urodzi, to synek będzie miał 1,5 roku, więc niezbyt będzie chciał sam chodzić na spacerze
tylko nie wiem, czy można je doczepiać do dowolnego wózka? ja mam pancerny i siermiężny Roan Marita

oolong jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 12:24   #1123
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oolong Pokaż wiadomość
o właśnie też myślę o takiej dostawce, jak fasol sie urodzi, to synek będzie miał 1,5 roku, więc niezbyt będzie chciał sam chodzić na spacerze
tylko nie wiem, czy można je doczepiać do dowolnego wózka? ja mam pancerny i siermiężny Roan Marita
sprawdzalam- zalezy od rozstawu kolek- 35 do 47 cm i tego czy ma "osie pionowe stelaza"

http://allegro.pl/buggy-boot-dostawk...654004216.html

a tu znalazlam troche ladnych ciuszkow ciazowych- wlasnie te koszulki nocne co mi sie podobaly i bluzy dresowe. po wyplacie chyba sobie zamowie bo z dlugim rekawem nic nie mam... no oprocz sweterka ktory sobie dzis zamowilam- ale to taki elegancki do pracy a ja potrzebuje cos do lasu...

http://moda.allegro.pl/listing.php/user?us_id=4322485

aha Misiula wyslalam ci wczoraj tunike mam nadzieje ze na dniach dojdzie i bedzie dobra. a jak nie to moze na koszule nocna sie nada albo ja dalej na forum puscisz

Edytowane przez glamourous
Czas edycji: 2011-06-15 o 12:25
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 12:41   #1124
witaminkaccc
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ania21_21 Pokaż wiadomość
Kurczę jak ja mam walczyć z tym formu u mnie wszystko jest podopisywane

Mamy grudniowe:

Pluusia21 (Paulina, lat24), tp. 01.12.2011
gosiaczekkk85 (Gosia, lat26), tp.02.12.2011 - wózek Tako Jumper X
sozaa (lat26), tp.02.12.2011

U mnie takto wygląda
Dziękuję dziewczyny jesteście kochane ja też już jestem mega szczęśliwa wypocznę w końcu i psychicznie i fizycznie

aniu u mnie wszystko widac OK
gratuluje ze dluzej pobedziesz z maluszkiem i super lista pod naszymi danymi apropo wyprawek

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

Cytat:
Napisane przez magolina Pokaż wiadomość
witaminka mój gin powiedział na te wyniki że on nie widzi nic niepokojącego, i stwierdził że on np nie robi badań na cytomegalie z tego względu że wprowadza to za dużo stresu do życia kobiety a i tak nic się z tym zrobić nie da. Powiedział, że w razie czego można powtórzyć badanie.

idę zjeść obiadek

mimo wszystko bardzo dziekuje za info

---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Cytat:
wiesz ale dla dobra maluszka najlepiej jest go uodparniac na rozne temperatury... juz kiedys pisalam, pediatra to mi mowil ze do -5 spacerek codzienny jest obowiazkowy, potem opcjonalny ale na kilka chwil chociaz warto...
poza tym pomysle sobie jak to jest strasznie nuuuudno siedziec w domu caly dzien z maluszkiem....ja wiem ze zajec jest w sumie sporo ale sama nie potrafilabym calej zimy w domu przesiedziec, zawsze sie chce gdzies wyskoczyc- a to na zakupy a to do parku chociaz ludzi jakis na oczy zobaczyc. mialam taka sytuacje ze siedzialam calymi dniami w domu i tylko czekalam na powrot tzta i zapewniam cie ze mile to nie jest. a z wozeczkiem ladujesz malucha i lecisz spotkac sie z inna mloda mama w parku i o kupkach pogadac ...

pomysl moze i nie jest zly, ale u mnie nie ma z kim pogadac :P kiepska lokalizacja niestety do pogaduszek z kimkolwiek .... zobaczymy, wyjdzie w praniu... pewnie do dziadkow podrozowac bedziemy wiec opcja- dom-samochod wchodzi w gre :P

30t 1d - ?
Stary 2011-06-15, 12:45   #1125
glamourous
Zakorzenienie

dziewczyny trzymac kciukasy i mi tu energie pozytywna wysylac, mam nowego klienta ktory chce mi gigantyczne zamowienie zlozyc tylko musi warunek przedplaty zaakceptowac jakby sie udalo to do konca miesiaca mam co robic i moge spoczac na laurach a szef mnie bedzie po rekach calowal

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-15, 12:49   #1126
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Bienioka ja mialam przy pierwszej ciazy britaxa- on chyba w niemczech jako Roemer funkcjonuje? i byl dosc wysoki, na tyle ze jak pozniej sie przesiadlysmy do spacerowki a pozniej chcialam mala w parasokce wozic (bo jednak britax mial dosc szeroki rozstaw kol z tylu)- to protest byl ogromny i zdaje mi sie ze chodzilo wlasnie o ta wysokosc siedzenia. bo w spacerowce pupa przy ziemi prawie a w britaxie z 15-20 cm wyzej aha no i raczke tez mial regulowana
o co chodzi z ta parasolką??prosze o wyjaśnienie
Cytat:
poza tym pomysle sobie jak to jest strasznie nuuuudno siedziec w domu caly dzien z maluszkiem....ja wiem ze zajec jest w sumie sporo ale sama nie potrafilabym calej zimy w domu przesiedziec, zawsze sie chce gdzies wyskoczyc- a to na zakupy a to do parku chociaz ludzi jakis na oczy zobaczyc. mialam taka sytuacje ze siedzialam calymi dniami w domu i tylko czekalam na powrot tzta i zapewniam cie ze mile to nie jest. a z wozeczkiem ladujesz malucha i lecisz spotkac sie z inna mloda mama w parku i o kupkach pogadac

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

no wlasnie ja planuje kupic ale mi wyszlo ze na all one strasznie drogie sa, zdaje mi sie ze widzialam je w irlandii za grosze a u nas 150-200zl...musze sprawdzic i najwyzej poprosze kogos o doslanie...
ja to nie będę miała gdzie na ludzi popatrzeć zimą

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 12:51   #1127
glamourous
Zakorzenienie

parasolka to jest taki lekki skladany wozek
popatrz sobie tu http://www.bobowozki.com.pl/index.php?cPath=4_480

Edytowane przez glamourous
Czas edycji: 2011-06-15 o 12:52
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 12:51   #1128
Anusiak 83
Raczkowanie

Cytat:
dziewczyny trzymac kciukasy i mi tu energie pozytywna wysylac, mam nowego klienta ktory chce mi gigantyczne zamowienie zlozyc tylko musi warunek przedplaty zaakceptowac jakby sie udalo to do konca miesiaca mam co robic i moge spoczac na laurach a szef mnie bedzie po rekach calowal

Anusiak 83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 12:52   #1129
bienioka
Rozeznanie

glamourous - trzymam kciuki

Dziewczynki mam pytanie. Moze glupie dla was, ale ja nie wiem, wiec sie pytam.

Co dokladnie jest badane na badaniu polowkowym. Jak juz pewnie wiecie mieszkam za granica i to okreslenie nic mi nie mowi.

Ja jutro ide na badanie prenatalne w 21tc (mozna je robic ok 20-23tc). Tutaj to sie nazywa Organscreening. Wszystkie organy sa dokladnie mierzone i badane. Czy to to badanie polowkowe o ktorym tutaj na forum tyle sie mowi?

Aaaa i jeszcze cos. To badanie, ktore ja jutro bede miala nie przeprowadza moj prowadzacy ginekolog, tylko musze jechac do centrum badan prenatalnych. Bedzie robione tylko USG, zadne tam igly w brzuch itp.

Edytowane przez bienioka
Czas edycji: 2011-06-15 o 12:55
bienioka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-15, 12:53   #1130
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość
Magolina ja mialam planienia w 2 i 3 mies w terminie @, trwaly jeden wieczor doslownie, wiec moze to to?
A dzidzi slicznej i ruchliwej gratuluje, da ci popalic pwnie jak moj lobuziak

Myszeczko brzusio i maluszek fajnie rosna doczytalam tam z boku wymiary, wszystko tak pieknie rowno rosnie

Aniu to swietnie, wypoczywaj teraz i mysl tylko o maluszku i wyjezdzie

Lekarz tez mówił że wszystkie wymiarki są OK
Bardzo sie ciesze

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

wymarzona osiagnięta 58 a nawet mniej 55,500
Myszeczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 12:57   #1131
goldika
Zakorzenienie

glamourous

co do polowkowego to ja tez chetnie sie dowiem co sie bada. Rozni sie od badania w 12-14tygodniu?

zrobilam sobie nalesniki z waniliowym serkiem homo + dżemik truskawkowy
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 13:02   #1132
Magdalena512
Raczkowanie

Cytat:

Co dokladnie jest badane na badaniu polowkowym. Jak juz pewnie wiecie mieszkam za granica i to okreslenie nic mi nie mowi.

Ja jutro ide na badanie prenatalne w 21tc (mozna je robic ok 20-23tc). Tutaj to sie nazywa Organscreening. Wszystkie organy sa dokladnie mierzone i badane. Czy to to badanie polowkowe o ktorym tutaj na forum tyle sie mowi?

Aaaa i jeszcze cos. To badanie, ktore ja jutro bede miala nie przeprowadza moj prowadzacy ginekolog, tylko musze jechac do centrum badan prenatalnych. Bedzie robione tylko USG, zadne tam igly w brzuch itp.
Z tego co ja się orientuję, to jest właśnie to samo badanie o którym pisza dziewczyny. Będę miała takie samo za dwa tygodnie, również w Niemczech i również będzie je wykonywał inny lekarz. Jest to po prostu USG 3D, na którym lekarz obejrzy i zmierzy dokładnie wszystkie organy dziecka, w ten sposób dowiemy się czy nasze dzidzie rozwijaja się prawidłowo. Badanie trwa około godziny i jest darmowe ( nie wiem czy wszystkie Krankenkasse pokrywają koszty, moja tak)
Magdalena512 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 13:02   #1133
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:

to jest dokladnie to polowkowe- czyli okolo polowy ciazy. ja to tez mialam w poprzedniej ciazy w Irlandii- lekarz sprawdza dokladnie jak sie serduszko rozwija, te wszystkie komory, przeplyw krwi, rozwoj mozgu, wszystkich narzadow wewnetrznych itd. w sumie chyba nie wiele sie rozni od tego w 12 tc bo tez jest wszystko szczegolowo badane przy czym o ile w 12 tc badaja czy sie te wszystkie organy wyksztalcily to teraz juz mozna sprawdzic jak sie rozwijaja i przejmuja swoje funkcje 9no bo mlode juz pija plyn owodniowy wiec pecherz, nerki itd) i ogolnie rozwoj i specjalizacja organow sie doskonala

REKLAMA
Stary 2011-06-15, 13:04   #1134
glamourous
Zakorzenienie

aha i w irlandii tez je wykonywal inny lekarz niz prowadzacy- tzn na inny oddzial szpitala sie szlo
Stary 2011-06-15, 13:04   #1135
witaminkaccc
Zadomowienie

Cytat:

trzymam kciuki

30t 1d - ?
Stary 2011-06-15, 13:06   #1136
witaminkaccc
Zadomowienie

chodza za mna nalesniki, ale nie umiem ich robić kiedys pracowalam w nalesnikarni i przepis na 15 l pamietam, ale tak, zeby dla siebie w domu machnac to porazka .... kiepska ze mnie kucharka

30t 1d - ?
Stary 2011-06-15, 13:08   #1137
dygotka8
Zakorzenienie

glamourous trzymam kciuki

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2011-06-15, 13:10   #1138
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez witaminkaccc Pokaż wiadomość
chodza za mna nalesniki, ale nie umiem ich robić kiedys pracowalam w nalesnikarni i przepis na 15 l pamietam, ale tak, zeby dla siebie w domu machnac to porazka .... kiepska ze mnie kucharka
ja ciasto robie na oko sypie make, daje cale jajko, sole lekko i dolewam mleka. Miksuje i obserwuje konsystencje. Jak jest za gest to dolewam mleka. Ja lubie jak ciasto jest konsystencji smietany. Takie lejace.
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 13:10   #1139
bienioka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Magdalena512 Pokaż wiadomość
Z tego co ja się orientuję, to jest właśnie to samo badanie o którym pisza dziewczyny. Będę miała takie samo za dwa tygodnie, również w Niemczech i również będzie je wykonywał inny lekarz. Jest to po prostu USG 3D, na którym lekarz obejrzy i zmierzy dokładnie wszystkie organy dziecka, w ten sposób dowiemy się czy nasze dzidzie rozwijaja się prawidłowo. Badanie trwa około godziny i jest darmowe ( nie wiem czy wszystkie Krankenkasse pokrywają koszty, moja tak)
U mnie to badanie jest platne (ok.250€) jesli sie nie ma skierowania od prowadzacego ginekologa. Moja ginekolog mi jednak sama od siebie to skierowanie wystawila, bo powiedziala, ze za malo waze i woli sprawdzic, czy dzidzia sie dobrze rozwija i wystarczajaco duzo "je". Badanie nie bedzie 3D, tylko normalne - podobno na normalnym wysokorozdzielczym usg lepiej mozna wszystko zbadac i pomierzyc.
bienioka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 13:11   #1140
witaminkaccc
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
ja ciasto robie na oko sypie make, daje cale jajko, sole lekko i dolewam mleka. Miksuje i obserwuje konsystencje. Jak jest za gest to dolewam mleka. Ja lubie jak ciasto jest konsystencji smietany. Takie lejace.

a tej maki szklanka- pół ? to moze powalcze dzis z tym w domu :P

ps. dla duuuuuuzych rodzin przepis na 15 l ..... : ok 1,5 kg maki, 12 jajek, 2l mleka

30t 1d - ?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości