Druty - podstawy, ściegi - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-14, 14:05   #181
bany
Przyczajenie

Dot.: Druty - podstawy, ściegi

Cytat:
Napisane przez misia2 Pokaż wiadomość
A dlaczego robiłaś je osobno? a nie od razu łączyłaś?A jełśi oni tak zalecali to pewnie tez podają jak dalej je z sobą łączyć.
Moim zdanie teraz możesz z połączyć szydełkiem tak jak łączy się kwadraty szydełkowe -znajdziesz coś w tym temacie w wątku-szydełko podstawy ,albo zszywać je ściegiem ozdobnym.
A co proponuje gazeta?
Też robię pled. Z tego, co doczytałam, instrukcję łączenia kwadratów znajdziesz w ostatnim numerze (marketing...). Ja póki co ich nie łączę, ponieważ staram się dorabiać nowe kwadraty korzystając z zakładki "wszystko o ściegach", jako że kwadraty do pledu są bez przerwy takie same - nudne, oparte na rzędach oczek prawych i lewych, bez polotu... Tak czy inaczej życzę powodzenia! ;-)

---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------

Cytat:
Napisane przez aganieszkab Pokaż wiadomość
Właśnie! zacznij drugi rząd oczkiem prawym na pewno wyjdzie ryż
Udało mi się zrobić ryż, a nawet podwójny ryż. Jedno tylko co chciałam powiedzieć to to, że ryż wychodzi gdy nad prawym oczkiem jest prawe a nad lewym lewe czyli:
1 rząd: P L P L P L P
P L P L P L P
Tak wynika z moich obserwacji Być może dlatego nie mogłam zrozumieć instrukcji i nie widziałam różnicy między ryżem a ściągaczem.

Bardzo dziękuję Ci za pomoc!
bany jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-14, 17:36   #182
aga__tka
Zakorzenienie

Znalazlam obrazkowy kurs laczenia dzianiny - jest kilka metod, wiec pewnie cos sie znajdzie co by pasowalo...

http://www.druty-pani.yoyo.pl/index....1&limitstart=2

po angielsku na youtubie tez jest calkiem fajnie pokazane - ze w sumie mozna sie obyc bez rozumienia

http://www.youtube.com/watch?v=L3rvJ...eature=related

Edytowane przez aga__tka
Czas edycji: 2011-04-14 o 17:37 Powód: zapomnialam linka
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 17:00   #183
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość

ja do tej pory robilam z Virginii (chyba), Alminy i Camilli tylko... czy ta Myra lub Miya sa jakos lepsze? bo np pomiedzy Virginia a Almina to jest duza roznica, szczegolnie w kolorze...

no wlasnie niekoniecznie - maly zaczal teraz chodzic (a ja chodze do pracy) i czas nagle zniknal... szczegolnie ze moje dzieciatko jest nocnym markiem i sie nie da o 20 polozyc go spac i sobie cos porobic fajnego...
Myra i Miya raczej porównywalne do Alminy : i Camilli
Malinka_5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-16, 06:39   #184
aga__tka
Zakorzenienie

to super - bo u mnie w pasmanterii tylko to, a koszty przesyłki przy ilościach jakie zużywam (mało) znacznie podrożyłyby imprezę.
Mam za to kolejne pytanie
zrobiłam przed zimą taki ala szalik na drutach (taki golf), w czasie uzytkowania trochę się porozciągał i nie do końca spełnia teraz swoją rolę. Gdyby jednak dorobić mu kilkanaście rządków na dodatkową "zakładkę" to wydaje się że byłoby ok, tyle że część golfowa jest od strony nabierania oczek . Czy jest jakaś możliwość dorobienia rządków na początku robótki? ale w taki sposób, żeby wypruć początkowy rząd, bo mój brak wprawy powoduje, że nie jest to elastyczne (metodę nabierania oczek na robótce znam...).
Zastanawiałam się nad tym czy nie dałoby się wykorzystać jakoś tzw tubular cast on - nie wiem jakby to było po polsku - bo te metode nabierania oczek można m.in. wykorzystać do nabierania oczek na dwa druty tak, żeby rządki robić w obie strony, ale nie bardzo mam pomysł jak to zrobić....
Ale może któraś z Was wie jak sobie poradzić z moim problemem?
Stary 2011-04-22, 17:07   #185
lochi
Przyczajenie

Ja od niedawna zaczęłam robić na drutach i powiem że wciagające zajęcie.
rękawiczki z jednym palcem były moją pierwszą robótką i mam problem ze wzorem żeby przemieszać kolory.Jednokolowe były naprawde konkretne i bez dziur;P
potem to już leciało szalik na urodziny taki gryby szeroki (owinął sie nim 3 razy aż)
drugi szalik dla siostry.Komin w kolorze oranżu.I takie getry pod kolana ocieplane.Teraz chciałam czapkę ale nie umiem na więcej niż na 2 drutach więc jakbym mogła prosić o wzory na czapkę na 2 druty;D
lochi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-23, 08:40   #186
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lochi Pokaż wiadomość
Ja od niedawna zaczęłam robić na drutach i powiem że wciagające zajęcie.
rękawiczki z jednym palcem były moją pierwszą robótką i mam problem ze wzorem żeby przemieszać kolory.Jednokolowe były naprawde konkretne i bez dziur;P
potem to już leciało szalik na urodziny taki gryby szeroki (owinął sie nim 3 razy aż)
drugi szalik dla siostry.Komin w kolorze oranżu.I takie getry pod kolana ocieplane.Teraz chciałam czapkę ale nie umiem na więcej niż na 2 drutach więc jakbym mogła prosić o wzory na czapkę na 2 druty;D
rękawiczki robiłaś na dwóch drutach ? i zszywałaś ?

jak dla mnie czapka zdecydowanie łatwiejsza do zrobienia niż rękawiczki jeśli chodzi o robienie na okrągło bez zszywania
ze wzoru na druty pończosznicze spokojnie mozna robić na 2 drutach, różnica będzie taka , ze na lewej stronie na dwóch drutach zamiast prawych z robótki na okrągło przerabiasz lewe a lewe jako prawe
na 2 drutach dojdzie zszywanie...
http://www.abc_robotek_na_drutach.re..._kids/007.html
http://www.abc_robotek_na_drutach.re...pisy/czar.html
Stary 2011-05-03, 16:17   #187
agnieszkaxxx
Przyczajenie

Rozszyfrowanie opisu sweterka - druty

Dziewczyny, nie bardzo wiem, gdzie się podłączyć z zapytaniem, stąd rozpoczynam od nowa.
Mam problem ze zrozumieniem opisu wykonania sweterka. w opisie jest:
"na wys.37 cm zakończyć z obu stron 1x4 o., na skos raglanu zamknąć z obu stron w co 4. rz. 2x1 o. i w co 2. rz. 23x1 o."
jak mam to rozumieć, że jak zrobiłam 37 cm robótki, to na tym 37 cm po lewej i prawej stronie za jednym razem zamykam po kolei 4 oczka? w tym samym rzędzie po prawej i po lewej stronie? da się tak zrobić?? czy muszę najpierw po prawej stronie zakończyć 4 oczka, odwrócić robótkę i wtedy w drugim rządku po lewej stronie zakończyć 4 oczka na lewą stronę??. a te pierwsze zamknięcie na raglan od jakiego momentu liczę?? jak wykonam zamknięcie tych 4 oczek po lewej i prawej stronie wtedy robić 4 rzędy normalnie i wtedy dopiero zacząć zamknięcie na raglan?? czy zamknięcie na raglan zaczynam od razu po zamknięciu tych czterech oczek z lewej i prawej strony?? w co 4. rz. oznacza zamknięcie oczek w pierwszym, piątym, dziewiątym rządku??
proszę pomóżcie??mam nadzieje że coś zrozumiałyście z mojego pytania
agnieszkaxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 16:24   #188
Malinka_5
Zakorzenienie

Dot.: Rozszyfrowanie opisu sweterka - druty

Cytat:
Napisane przez agnieszkaxxx Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie bardzo wiem, gdzie się podłączyć z zapytaniem, stąd rozpoczynam od nowa.
Mam problem ze zrozumieniem opisu wykonania sweterka. w opisie jest:
"na wys.37 cm zakończyć z obu stron 1x4 o., na skos raglanu zamknąć z obu stron w co 4. rz. 2x1 o. i w co 2. rz. 23x1 o."
jak mam to rozumieć, że jak zrobiłam 37 cm robótki, to na tym 37 cm po lewej i prawej stronie za jednym razem zamykam po kolei 4 oczka? w tym samym rzędzie po prawej i po lewej stronie? da się tak zrobić?? czy muszę najpierw po prawej stronie zakończyć 4 oczka, odwrócić robótkę i wtedy w drugim rządku po lewej stronie zakończyć 4 oczka na lewą stronę??.

DOKŁADNIE tak, odwrócic robótkę trzeba

a te pierwsze zamknięcie na raglan od jakiego momentu liczę?? jak wykonam zamknięcie tych 4 oczek po lewej i prawej stronie wtedy robić 4 rzędy normalnie i wtedy dopiero zacząć zamknięcie na raglan??

tak
czy zamknięcie na raglan zaczynam od razu po zamknięciu tych czterech oczek z lewej i prawej strony?? w co 4. rz. oznacza zamknięcie oczek w pierwszym, piątym, dziewiątym rządku??
tak )

proszę pomóżcie??mam nadzieje że coś zrozumiałyście z mojego pytania
i potem 23 oczka po jednym oczku, wtedy da sie w jednym rzędzie (na poczatku i na końcu) zamykac po tym jednym oczku
tu możesz jeszcze zajrzeć )
http://www.abc_robotek_na_drutach.re...zielne_01.html
http://www.abc_robotek_na_drutach.re...ekaw-raglanowy
Stary 2011-05-03, 20:46   #189
agnieszkaxxx
Przyczajenie

Dot.: Rozszyfrowanie opisu sweterka - druty

Dzięki Ci Malinka mam nadzieję, że się uda i ładnie wyjdzie robię sweterek dla Męża
Stary 2011-05-04, 15:56   #190
agnieszkaxxx
Przyczajenie

Oczka brzegowew sweterku

Jakie oczka brzegowe najlepiej robić w sweterku, który potem trzeba zszyć?
Z tego co znalazłam to są naprawdę różne i różniste metody robienia oczek brzegowych - ale nie wiem który powinnam wybrać, aby brzegi były dostatecznie mocne i aby można je łatwo zszyć no i żeby szew nie wyszedł duży i brzydki :-( Podpowiedzcie proszę
Stary 2011-05-04, 17:39   #191
Malinka_5
Zakorzenienie

Dot.: Oczka brzegowew sweterku

Cytat:
Jakie oczka brzegowe najlepiej robić w sweterku, który potem trzeba zszyć?
Z tego co znalazłam to są naprawdę różne i różniste metody robienia oczek brzegowych - ale nie wiem który powinnam wybrać, aby brzegi były dostatecznie mocne i aby można je łatwo zszyć no i żeby szew nie wyszedł duży i brzydki :-( Podpowiedzcie proszę
ja nie przerabiam pierwszego oczka zszywam igłą specjalną do szycia swetrów (z tępym zakończenie), zszywam na tzw okrętkę, taką samą nitką (włóczka, wełna) z jakiej zrobiony jest wyrób, a oczka łapię w ten sposób, że wbijam igłę między oczka zszywanych części, i w miejsce wyglądające jak supełek, to w którym nitka się krzyżuje ... ciężko to opisac... w kazdym razie nie tylko w jakby dziury z oczek ale też i między tymi dziurami ....

a taki ciekawy sposób wyszukałam:
http://rozowyklebuszek.blogspot.com/...iarskiego.html

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-06, 15:45   #192
agnieszkaxxx
Przyczajenie

Rozumiem Malinka o co Ci chodzi z tymi supełkami i oczkami.
ciekawy link mi wysłałaś, merci
Stary 2011-05-06, 16:37   #193
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem Malinka o co Ci chodzi z tymi supełkami i oczkami.
ciekawy link mi wysłałaś, merci
Stary 2011-05-12, 22:00   #194
chilanes
Zakorzenienie

Dot.: Oczka brzegowew sweterku

Dziewczynki pomóżcie
Mamuśka robi sweter - plecy w tym momencie.
Jak zrobić podcięcie pod pachę?
Zapomniała i się męczy, a ja kompletnie się na tym nie znam.
Stary 2011-05-12, 22:08   #195
Malinka_5
Zakorzenienie

http://www.abc_robotek_na_drutach.re...rabianie-pachy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-12, 22:26   #196
chilanes
Zakorzenienie

Bardzo dziękuję
Stary 2011-05-13, 09:27   #197
Princes00
Przyczajenie

Kocyk dla dzidzi

Witam.Chce zrobic kocyk dla mojego malenstwa,tylko opis jest po angielsku i nie bardzo go rozumiem.Przetlumaczcie mi na polski.Ten kocyk zaczyna sie wzorem czy robi sie na poczatku ryzem?I wloczka ma byc cieniutka?

http://www.bernat.com/pattern.php?PID=4742
Princes00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-13, 10:34   #198
marewasob
Raczkowanie

Dot.: Kocyk dla dzidzi

tylko, że tu sie nie wyświetla wzór a login
marewasob jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-13, 10:49   #199
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in

Cytat:
Napisane przez marewasob Pokaż wiadomość
tylko, że tu sie nie wyświetla wzór a login
Bo trzeba mieć konto na tej stronie, żeby wyświetlić wzór.

Princes00, możesz go wstawić na forum?

Zapraszam serdecznie do oglądania moich wyczynów szydełkowych i nie tylko... o tu

To już ...
Just-in jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-13, 11:36   #200
Princes00
Przyczajenie

MEASUREMENT
Approx 38 x 40 ins [96.5 x 101.5 cm].
MATERIALS
Bernat® Softee Baby

(140 g/5 oz; 361 m/395 yds)
02000 (White) 4 balls
OR
02001 (Pink) 4 balls
OR
02002 (Pale Blue) 4 balls
OR
02004 (Mint) 4 balls
OR
02003 (Lemon) 4 balls
Size 4 mm (U.S. 6) circular knitting needle 36 ins [90 cm] long or size needed to obtain gauge.
GAUGE
22 sts and 30 rows = 4 ins [10 cm] in stocking st.
ABBREVIATIONS
www.bernat.com/glossary
INSTRUCTIONS
Cast on 210 sts. Do not join in rnd.
Working back and forth across needle, knit 5 rows (garter st), noting first row is WS.
Cont in pat as follows:
1st row: (RS). Knit.
2nd row: K6. Purl to last 6 sts. K6.
3rd row: As 1st row.
4th row: As 2nd row.
5th row: K6. *(K2tog) 3 times. (yo. K1) 6 times. (K2tog) 3 times. Rep from * to last 6 sts. K6. 6th row: Knit.
These 6 rows form Feather and Fan pat.
Cont in pat until Blanket measures approx 39½ ins [100.5 cm], ending on a 6th row of pat.
Knit 5 rows. Cast off knitwise (WS).

To jest opis jak zrobic,a zdjecia nie umiem wstawic
Stary 2011-05-13, 12:27   #201
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Witam.Chce zrobic kocyk dla mojego malenstwa,tylko opis jest po angielsku i nie bardzo go rozumiem.Przetlumaczcie mi na polski.Ten kocyk zaczyna sie wzorem czy robi sie na poczatku ryzem?I wloczka ma byc cieniutka?

http://www.bernat.com/pattern.php?PID=4742
co do włóczki to oni maja w 140g 361m, u nas sa głównie 50 lub 100g...
w 50g dawaloby to ok 128m, czyli w 100g 256m,
podobna grubosc ma camilla (bawelna) - jak na bawelne to nie jest to cienka wloczka, ale nie jest tez gruba - taka srednia raczej ;P
musialabys zobaczyc jesli chcesz podobny wymiar kocyka ile metrow w ilu gramach... z tym ze ktos pisal ze np bawelna jest ciezsza, wiec ciensza wloczka ma tyle samo metrow co odrobine grubszy akryl...

INSTRUCTIONS

Cast on 210 sts.
Do not join in rnd.
nabierz 210o. nie łącz w kółko (bo oni piszą żeby wziąć druty z żyłką - pewnie żeby miejsca starczyło na tyle oczek)
Working back and forth across needle, knit 5 rows
Pracując w przód i w tył robisz 5 rzędów oczek prawych (wychodzi garter stich to jest chyba ścieg francuski po polsku (nie ryż))
(garter st), noting first row is WS.
Pierwszy rząd traktujesz jako stronę lewą...
Cont in pat as follows:
Póżniej masz taki wzór
1st row

:
(RS). Knit.
1szy rząd (strona prawa) oczka prawe
2nd row:

K6. Purl to last 6 sts. K6.
2 rząd 6 oczek prawych, oczka lewe, tak żeby zostało 6, 6 oczek prawych
3rd row:

As 1st row.
3ci rząd - jak pierwszy
4th row:

As 2nd row.
jak drugi
5th row:

K6. *(K2tog) 3 times. (yo. K1) 6 times.
(K2tog) 3 times. Rep from * to last 6 sts. K6.
5ty rząd: 6prawych, *(2oczka razem przerobione na prawo)-3 razy. (narzut, oczko prawe)-6 razy. (2oczka razem przerobione na prawo)-3razy*powtarzac to co w gwiazdkach tak zeby zostalo 6 oczek, ktore sie przerabia na prawo
6th row:

Knit.
6ty rząd - oczka prawe
These 6 rows form Feather and Fan pat.
Cont in pat until Blanket measures approx 39˝ ins
[100.5 cm], ending on a 6th row of pat.
Knit 5 rows. Cast off knitwise (WS).

P.O.
Te 6 rzędów formują ten wzorek, kontynuje się do osiągniecia ok 100cm,
Na koniec przerabia się jeszcze 5 rzędów na prawo i zakańcza na lewej stronie "knitwise" - tego nie jestem pewna, który to jest rodzaj zakonczenia, ale ja bym normalnie zakonczyla prawymi oczkami (przerabiasz 2razem, przerzucasz powstale oczko na lewy drut i znow 2 razem itd...)

Stary 2011-05-13, 14:19   #202
Princes00
Przyczajenie

Wielkie dzieki za przetlumaczenie.Moge zrobic welna akrylowa Nie wyjdzie za ciezki?Czy polecasz m i inna welne?Jestem poczatkujaca,wiec nie mam pojecia jaka welna bedzie lepsza.Mam akrylowa,ale mechaci sie.
Stary 2011-05-15, 19:43   #203
aga__tka
Zakorzenienie

wloczka akrylowa jest raczej lekka, ale jej wada jest rzeczywiscie to ze sie mechaci...
ja mam kilka kocykow polarowych i jeden bawelniany i musze przyznac ze w tych sztucznych maly sie strasznie pocil, jak chcialam go przykryc latem (np jak wialo), wiec jakbym miala robic sama, to chyba zdecydowalabym sie na bawelne, lub cos z dodatkiem welny (na zime) - choc kocyk wyszedlby drozszy. Sama mialam kiedys koc welniany, to musze przyznac ze byl nieporownywalnie fajniejszy od polarowych czy z mikrofazy...
Z drugiej strony na + akrylu trzeba przyznac ze jest leciutki i do tego jak zrobilam buciki szydelkowe, to choc sa grube to nawet w ostatnie dni kiedy bylo tak cieplo nozka sie dziecku nie pocila, w przeciwienstwie do kupnych skarpetek z podklejona guma....
Kocykow na szydelku/drutach mi sie nigdy nie chcialo robic - duzo zmudnej pracy i sporo wloczki trzeba zuzyc... a ja leniwa jestem z natury i lubie szybkie efekty ;P
Stary 2011-05-17, 20:14   #204
Talantea
Zakorzenienie

Jejku jak ja nie lubie czytac schematow, kiedys babcia mnie nauczyla podstaw robienia na drutach, ale zwykle nie nauczyla mnie jak czytac jakies tam schematy. Teraz przypominam sobie po paru latach wszystko, ale te wszystkie cyferki mnie dobijaja hehe chcialabym nauczyc sie wzrorow ale samo czytanie co i jak mnie meczy ;<

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 08:12   #205
Princes00
Przyczajenie

aga_tka ,ja taka zdolna nie jestem,nie mam zielonego pojecia jak sie robi na szydelku,moze sie kiedys naucze,najpierw probuje na drutach.Umiem robic oczka,tylko nie umiem robic dekoltow ani pach,ale wytrwale sie ucze.Robie i pruje.Na razie robie ten kocyk i przyznam sie,ze wychodzi ladny.
Stary 2011-06-15, 13:17   #206
summer_0
Raczkowanie

Dziewczyny, a czy nie znacie jakichś kursów w realu z drutami w roli głównej? Jak widzę tę masę info w necie o robieniu na drutach to z jednej strony super, ale z drugiej - kiedy ja znajdę czas na to, żeby się przekopać przez wszystkie strony, fora i filmiki? Może jakby ktoś mi to na żywo pokazał byłoby szybciej...

A pytanie drugie: ile czasu trzeba poświęcić na naukę podstaw? Tak, żeby można było już coś samemu wykonać, bez większych bajerów, ale już swoje własne i ładne
summer_0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-15, 19:20   #207
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in

Cytat:
Napisane przez summer_0 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a czy nie znacie jakichś kursów w realu z drutami w roli głównej? Jak widzę tę masę info w necie o robieniu na drutach to z jednej strony super, ale z drugiej - kiedy ja znajdę czas na to, żeby się przekopać przez wszystkie strony, fora i filmiki? Może jakby ktoś mi to na żywo pokazał byłoby szybciej...

A pytanie drugie: ile czasu trzeba poświęcić na naukę podstaw? Tak, żeby można było już coś samemu wykonać, bez większych bajerów, ale już swoje własne i ładne
Myślę, że możesz na plotkowym popytać, czy któraś Wizażanka nie mieszka w okolicy i nie miałaby ochoty udzielić paru lekcji. Ja np. bardzo chętnie, jeśli bywasz w Kaliszu

A z tą nauką, to wszystko zależy od osoby. Byłam kiedyś na warsztatach dla początkujących i niektóre osoby łapały szybciutko, a niektóre dopiero na drugich, trzecich zajęciach. W sumie na drutach (oprócz nabierania oczek) to spokojnie wystarczy prawe i lewe oczko, czyli niedużo

Zapraszam serdecznie do oglądania moich wyczynów szydełkowych i nie tylko... o tu

To już ...
Just-in jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-16, 12:04   #208
summer_0
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Just-in Pokaż wiadomość
Myślę, że możesz na plotkowym popytać, czy któraś Wizażanka nie mieszka w okolicy i nie miałaby ochoty udzielić paru lekcji. Ja np. bardzo chętnie, jeśli bywasz w Kaliszu

A z tą nauką, to wszystko zależy od osoby. Byłam kiedyś na warsztatach dla początkujących i niektóre osoby łapały szybciutko, a niektóre dopiero na drugich, trzecich zajęciach. W sumie na drutach (oprócz nabierania oczek) to spokojnie wystarczy prawe i lewe oczko, czyli niedużo
No właśnioe, chyba wpierw wypytam znajome, a nuż któraś się przyczaiła i robi na drutach a ja o tym nie wiem

A z nauką to mnie trochę podniosłaś na duchu, że to nie takie znowu trudne jest, jak się w końcu zbiorę to postaram się zdać relację z pierwszych kroków - dzięki!
summer_0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-16, 20:28   #209
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez summer_0 Pokaż wiadomość

moze jednak ktoś skorzysta internetowo

obok oczek przedstawionych graficznie oczek jest kamerka (wystarczy kilknąć)

niestety nie przy tych dwóch najważniejszych , czyli prawych i lewych (tylko nizej - zaczynają sie filmiki
od : "Oczka brane podwójnie"
http://abc_robotek_na_drutach.republ...any_oczek.html
Stary 2011-06-20, 17:16   #210
agnieszkaxxx
Przyczajenie

Dot.: Objaśnienie do schematu

Czy możecie objaśnić mi (tak bardziej po polsku ) zapis w schemacie: "3 o. przełożyć na drut pomoc. z tyłu roboty, następne 3 o. przer. z 2 o. p. i 1 o. l., po czym o. z drutu pomoc. przer. z 1 o. l. i 2 o. p."
jest to do wzoru plecionego.
trochę po chińsku jak dla mnie..nie umiem sobie tego wyobrazić
proszę pomóżcie mi to rozszyfrować.
Ps. Dzięki Waszej pomocy mój poprzedni sweterek wyszedł bardzo ładnie, dzięki
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości