![]() |
#181 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Druty - podstawy, ściegi
Cytat:
---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Udało mi się zrobić ryż, a nawet podwójny ryż. Jedno tylko co chciałam powiedzieć to to, że ryż wychodzi gdy nad prawym oczkiem jest prawe a nad lewym lewe czyli: 1 rząd: P L P L P L P P L P L P L P Tak wynika z moich obserwacji ![]() Bardzo dziękuję Ci za pomoc! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
Znalazlam obrazkowy kurs laczenia dzianiny - jest kilka metod, wiec pewnie cos sie znajdzie co by pasowalo...
http://www.druty-pani.yoyo.pl/index....1&limitstart=2 po angielsku na youtubie tez jest calkiem fajnie pokazane - ze w sumie mozna sie obyc bez rozumienia http://www.youtube.com/watch?v=L3rvJ...eature=related Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2011-04-14 o 17:37 Powód: zapomnialam linka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
to super - bo u mnie w pasmanterii tylko to, a koszty przesyłki przy ilościach jakie zużywam (mało) znacznie podrożyłyby imprezę.
Mam za to kolejne pytanie ![]() zrobiłam przed zimą taki ala szalik na drutach (taki golf), w czasie uzytkowania trochę się porozciągał i nie do końca spełnia teraz swoją rolę. Gdyby jednak dorobić mu kilkanaście rządków na dodatkową "zakładkę" to wydaje się że byłoby ok, tyle że część golfowa jest od strony nabierania oczek ![]() ![]() ![]() Zastanawiałam się nad tym czy nie dałoby się wykorzystać jakoś tzw tubular cast on - nie wiem jakby to było po polsku - bo te metode nabierania oczek można m.in. wykorzystać do nabierania oczek na dwa druty tak, żeby rządki robić w obie strony, ale nie bardzo mam pomysł jak to zrobić.... Ale może któraś z Was wie jak sobie poradzić z moim problemem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Przyczajenie
|
Ja od niedawna zaczęłam robić na drutach i powiem że wciagające zajęcie.
rękawiczki z jednym palcem były moją pierwszą robótką i mam problem ze wzorem żeby przemieszać kolory.Jednokolowe były naprawde konkretne i bez dziur;P potem to już leciało szalik na urodziny taki gryby szeroki (owinął sie nim 3 razy aż) drugi szalik dla siostry.Komin w kolorze oranżu.I takie getry pod kolana ocieplane.Teraz chciałam czapkę ale nie umiem na więcej niż na 2 drutach więc jakbym mogła prosić o wzory na czapkę na 2 druty;D ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak dla mnie czapka zdecydowanie łatwiejsza do zrobienia ![]() ![]() ![]() ze wzoru na druty pończosznicze spokojnie mozna robić na 2 drutach, różnica będzie taka , ze na lewej stronie na dwóch drutach zamiast prawych z robótki na okrągło przerabiasz lewe a lewe jako prawe ![]() na 2 drutach dojdzie zszywanie... http://www.abc_robotek_na_drutach.re..._kids/007.html http://www.abc_robotek_na_drutach.re...pisy/czar.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Przyczajenie
|
Rozszyfrowanie opisu sweterka - druty
Dziewczyny, nie bardzo wiem, gdzie się podłączyć z zapytaniem, stąd rozpoczynam od nowa.
Mam problem ze zrozumieniem opisu wykonania sweterka. w opisie jest: "na wys.37 cm zakończyć z obu stron 1x4 o., na skos raglanu zamknąć z obu stron w co 4. rz. 2x1 o. i w co 2. rz. 23x1 o." jak mam to rozumieć, że jak zrobiłam 37 cm robótki, to na tym 37 cm po lewej i prawej stronie za jednym razem zamykam po kolei 4 oczka? w tym samym rzędzie po prawej i po lewej stronie? da się tak zrobić?? czy muszę najpierw po prawej stronie zakończyć 4 oczka, odwrócić robótkę i wtedy w drugim rządku po lewej stronie zakończyć 4 oczka na lewą stronę??. a te pierwsze zamknięcie na raglan od jakiego momentu liczę?? jak wykonam zamknięcie tych 4 oczek po lewej i prawej stronie wtedy robić 4 rzędy normalnie i wtedy dopiero zacząć zamknięcie na raglan?? czy zamknięcie na raglan zaczynam od razu po zamknięciu tych czterech oczek z lewej i prawej strony?? w co 4. rz. oznacza zamknięcie oczek w pierwszym, piątym, dziewiątym rządku?? proszę pomóżcie??mam nadzieje że coś zrozumiałyście z mojego pytania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozszyfrowanie opisu sweterka - druty
Cytat:
![]() tu możesz jeszcze zajrzeć ![]() http://www.abc_robotek_na_drutach.re...zielne_01.html http://www.abc_robotek_na_drutach.re...ekaw-raglanowy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Przyczajenie
|
Dot.: Rozszyfrowanie opisu sweterka - druty
Dzięki Ci Malinka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Przyczajenie
|
Oczka brzegowew sweterku
Jakie oczka brzegowe najlepiej robić w sweterku, który potem trzeba zszyć?
Z tego co znalazłam to są naprawdę różne i różniste metody robienia oczek brzegowych - ale nie wiem który powinnam wybrać, aby brzegi były dostatecznie mocne i aby można je łatwo zszyć no i żeby szew nie wyszedł duży i brzydki :-( Podpowiedzcie proszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oczka brzegowew sweterku
Cytat:
![]() a taki ciekawy sposób wyszukałam: http://rozowyklebuszek.blogspot.com/...iarskiego.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Przyczajenie
|
Rozumiem Malinka o co Ci chodzi z tymi supełkami i oczkami.
ciekawy link mi wysłałaś, merci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oczka brzegowew sweterku
Dziewczynki pomóżcie
![]() Mamuśka robi sweter - plecy w tym momencie. Jak zrobić podcięcie pod pachę? Zapomniała i się męczy, a ja kompletnie się na tym nie znam.
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Bardzo dziękuję
![]() |
#197 |
Przyczajenie
|
Kocyk dla dzidzi
Witam.Chce zrobic kocyk dla mojego malenstwa,tylko opis jest po angielsku i nie bardzo go rozumiem.Przetlumaczcie mi na polski.Ten kocyk zaczyna sie wzorem czy robi sie na poczatku ryzem?I wloczka ma byc cieniutka?
http://www.bernat.com/pattern.php?PID=4742 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kocyk dla dzidzi
tylko, że tu sie nie wyświetla wzór a login
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Moderatozaur
|
Bo trzeba mieć konto na tej stronie, żeby wyświetlić wzór.
Princes00, możesz go wstawić na forum?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Przyczajenie
|
MEASUREMENT
Approx 38 x 40 ins [96.5 x 101.5 cm]. MATERIALS Bernat® Softee Baby (140 g/5 oz; 361 m/395 yds) 02000 (White) 4 balls OR 02001 (Pink) 4 balls OR 02002 (Pale Blue) 4 balls OR 02004 (Mint) 4 balls OR 02003 (Lemon) 4 balls Size 4 mm (U.S. 6) circular knitting needle 36 ins [90 cm] long or size needed to obtain gauge. GAUGE 22 sts and 30 rows = 4 ins [10 cm] in stocking st. ABBREVIATIONS www.bernat.com/glossary INSTRUCTIONS Cast on 210 sts. Do not join in rnd. Working back and forth across needle, knit 5 rows (garter st), noting first row is WS. Cont in pat as follows: 1st row: (RS). Knit. 2nd row: K6. Purl to last 6 sts. K6. 3rd row: As 1st row. 4th row: As 2nd row. 5th row: K6. *(K2tog) 3 times. (yo. K1) 6 times. (K2tog) 3 times. Rep from * to last 6 sts. K6. 6th row: Knit. These 6 rows form Feather and Fan pat. Cont in pat until Blanket measures approx 39½ ins [100.5 cm], ending on a 6th row of pat. Knit 5 rows. Cast off knitwise (WS). To jest opis jak zrobic,a zdjecia nie umiem wstawic |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w 50g dawaloby to ok 128m, czyli w 100g 256m, podobna grubosc ma camilla (bawelna) - jak na bawelne to nie jest to cienka wloczka, ale nie jest tez gruba - taka srednia raczej ;P musialabys zobaczyc jesli chcesz podobny wymiar kocyka ile metrow w ilu gramach... z tym ze ktos pisal ze np bawelna jest ciezsza, wiec ciensza wloczka ma tyle samo metrow co odrobine grubszy akryl... INSTRUCTIONS Cast on 210 sts. Do not join in rnd. nabierz 210o. nie łącz w kółko (bo oni piszą żeby wziąć druty z żyłką - pewnie żeby miejsca starczyło na tyle oczek) Working back and forth across needle, knit 5 rows Pracując w przód i w tył robisz 5 rzędów oczek prawych (wychodzi garter stich to jest chyba ścieg francuski po polsku (nie ryż)) (garter st), noting first row is WS. Pierwszy rząd traktujesz jako stronę lewą... Cont in pat as follows: Póżniej masz taki wzór 1st row : (RS). Knit. 1szy rząd (strona prawa) oczka prawe 2nd row: K6. Purl to last 6 sts. K6. 2 rząd 6 oczek prawych, oczka lewe, tak żeby zostało 6, 6 oczek prawych 3rd row: As 1st row. 3ci rząd - jak pierwszy 4th row: As 2nd row. jak drugi 5th row: K6. *(K2tog) 3 times. (yo. K1) 6 times. (K2tog) 3 times. Rep from * to last 6 sts. K6. 5ty rząd: 6prawych, *(2oczka razem przerobione na prawo)-3 razy. (narzut, oczko prawe)-6 razy. (2oczka razem przerobione na prawo)-3razy*powtarzac to co w gwiazdkach tak zeby zostalo 6 oczek, ktore sie przerabia na prawo 6th row: Knit.
6ty rząd - oczka prawe These 6 rows form Feather and Fan pat. Cont in pat until Blanket measures approx 39˝ ins [100.5 cm], ending on a 6th row of pat. Knit 5 rows. Cast off knitwise (WS). P.O. Te 6 rzędów formują ten wzorek, kontynuje się do osiągniecia ok 100cm, Na koniec przerabia się jeszcze 5 rzędów na prawo i zakańcza na lewej stronie "knitwise" - tego nie jestem pewna, który to jest rodzaj zakonczenia, ale ja bym normalnie zakonczyla prawymi oczkami (przerabiasz 2razem, przerzucasz powstale oczko na lewy drut i znow 2 razem itd...) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Przyczajenie
|
Wielkie dzieki za przetlumaczenie.Moge zrobic welna akrylowa Nie wyjdzie za ciezki?Czy polecasz m i inna welne?Jestem poczatkujaca,wiec nie mam pojecia jaka welna bedzie lepsza.Mam akrylowa,ale mechaci sie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
wloczka akrylowa jest raczej lekka, ale jej wada jest rzeczywiscie to ze sie mechaci...
ja mam kilka kocykow polarowych i jeden bawelniany i musze przyznac ze w tych sztucznych maly sie strasznie pocil, jak chcialam go przykryc latem (np jak wialo), wiec jakbym miala robic sama, to chyba zdecydowalabym sie na bawelne, lub cos z dodatkiem welny (na zime) - choc kocyk wyszedlby drozszy. Sama mialam kiedys koc welniany, to musze przyznac ze byl nieporownywalnie fajniejszy od polarowych czy z mikrofazy... Z drugiej strony na + akrylu trzeba przyznac ze jest leciutki i do tego jak zrobilam buciki szydelkowe, to choc sa grube to nawet w ostatnie dni kiedy bylo tak cieplo nozka sie dziecku nie pocila, w przeciwienstwie do kupnych skarpetek z podklejona guma.... Kocykow na szydelku/drutach mi sie nigdy nie chcialo robic - duzo zmudnej pracy i sporo wloczki trzeba zuzyc... a ja leniwa jestem z natury i lubie szybkie efekty ;P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
Jejku jak ja nie lubie czytac schematow, kiedys babcia mnie nauczyla podstaw robienia na drutach, ale zwykle nie nauczyla mnie jak czytac jakies tam schematy. Teraz przypominam sobie po paru latach wszystko, ale te wszystkie cyferki mnie dobijaja hehe chcialabym nauczyc sie wzrorow ale samo czytanie co i jak mnie meczy ;<
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Przyczajenie
|
aga_tka ,ja taka zdolna nie jestem,nie mam zielonego pojecia jak sie robi na szydelku,moze sie kiedys naucze,najpierw probuje na drutach.Umiem robic oczka,tylko nie umiem robic dekoltow ani pach,ale wytrwale sie ucze.Robie i pruje.Na razie robie ten kocyk i przyznam sie,ze wychodzi ladny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a czy nie znacie jakichś kursów w realu z drutami w roli głównej? Jak widzę tę masę info w necie o robieniu na drutach to z jednej strony super, ale z drugiej - kiedy ja znajdę czas na to, żeby się przekopać przez wszystkie strony, fora i filmiki? Może jakby ktoś mi to na żywo pokazał byłoby szybciej...
![]() A pytanie drugie: ile czasu trzeba poświęcić na naukę podstaw? Tak, żeby można było już coś samemu wykonać, bez większych bajerów, ale już swoje własne i ładne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Moderatozaur
|
Cytat:
![]() A z tą nauką, to wszystko zależy od osoby. Byłam kiedyś na warsztatach dla początkujących i niektóre osoby łapały szybciutko, a niektóre dopiero na drugich, trzecich zajęciach. W sumie na drutach (oprócz nabierania oczek) to spokojnie wystarczy prawe i lewe oczko, czyli niedużo ![]()
![]() |
![]() |
#208 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A z nauką to mnie trochę podniosłaś na duchu, że to nie takie znowu trudne jest, jak się w końcu zbiorę to postaram się zdać relację z pierwszych kroków - dzięki! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moze jednak ktoś skorzysta internetowo ![]() obok oczek przedstawionych graficznie oczek jest kamerka (wystarczy kilknąć) niestety nie przy tych dwóch najważniejszych , czyli prawych i lewych (tylko nizej - zaczynają sie filmiki od : "Oczka brane podwójnie" http://abc_robotek_na_drutach.republ...any_oczek.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Przyczajenie
|
Dot.: Objaśnienie do schematu
Czy możecie objaśnić mi (tak bardziej po polsku
![]() jest to do wzoru plecionego. trochę po chińsku jak dla mnie..nie umiem sobie tego wyobrazić ![]() proszę pomóżcie mi to rozszyfrować. Ps. Dzięki Waszej pomocy mój poprzedni sweterek wyszedł bardzo ładnie, dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:06.