|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3271 |
Konto usunięte
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
szkoda bo czekać cały rok na poprawę a potem kolejne dwa miesiące na wyniki jest trochę bez sensu...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3272 |
Raczkowanie
|
Niestety tak jest i nie ma możliwości poprawy w styczniu, nawet jeżeli szkoła ma nabór zimowy. Na deklaracji zaznaczamy, ze przystępujemy do poprawki a drobnym druczkiem napisane jest, że dla uczniów zdających w sesji letniej poprawa w czerwcu, dla zdających w zimowej- w styczniu i nie może być inaczej, niestety.
#3273 |
Przyczajenie
|
Wszyscy robili tą receptę z tabletki,zastanawiam się dlaczego nie z substancji,przecież można było ją zastosować?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3274 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie ile jest osób które wzięły octan prednizonu... wiedziałam ze to encorton, ale jak czytałam te polecenia to wydawało mi sie, że oni każa użyć tabletek i myśl przecież nawet w aptece robi się z tabletek;( wiec wziełam 3 tabletki ( wydawało mi sie ze lepiej 3 niż 1,5 i dzielić) teraz sama doszukuje się haczyka ale to i tak nie wiadoma jak ułożą klucz może chcą zrobić " przesiew" jestem z woj.opolskiego i w sesji zimowej nie zdała ani jedna osoba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3275 |
Przyczajenie
|
czesc. powiedzcie mi prosze co w przypadku jesli obliczenia np ilosci masla kakaowego, ilosci tabletek encortonu i ilosci diprofiliny zrobilam nie w tym punkcie co jest to przewidywane (bo szczerze to nie pisalo przeciez w ktorym punkcie te obliczenia trzeba zrobic, pisalo tylko gdzie maja byc sprawdzenie dawek i ich porownanie). boje sie ze mimo ze obliczenia mam zrobione dobrze to nie beda one uzglednione bo sa w zlym punkcie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3276 |
Raczkowanie
|
Powiem Ci, że ja wzięłam octan, ale zmieniłam później na tabletki, bo uważałam, że polecenie wyraźnie mówi 'wykorzystaj tabelki z dawkami', a jeżeli bym tylko na nie spojrzała to nie zostałyby wykorzystane.. Poza tym wydaje mi się, że to byłoby zbyt proste tylko przeliczyć diprofilinę dla dziecka i wyliczyć masło kakaowe ze wzoru, który był podany. Ale może się mylę, teraz sama się pogubiłam w moim toku myślenia i już nie wiem co trzeba było użyć
![]() ![]() W zeszłym roku wyszłam z sali egzaminacyjnej i miałam inaczej niż wszyscy- nie łudziłam się, że wszyscy mają źle, a ja dobrze. W tym roku wyszłam i wszyscy mieliśmy podobnie (tabl.)- nie chcę myśleć, że wszyscy mamy źle. Pozytywne myślenie pomaga, więc.. zdamy! ![]()
#3277 |
Przyczajenie
|
u nas też wszyscy wzięli tabletki.. ilości rożne ale tabletki.... po egzaminie rozmawiałam z chłopakiem który w tamtym roku nie zdał.... wział tabletki ... nie wiem skad bo tam nie było podanej sub.czynnej ani masy... jego praca została normalnie sprawdzona ... mówił ze miał 98 % ale potem ucięli mu punkty bo to miało być pro receptura.... także wyszło ze miał 74% pisał do cke oglądał prace ale nic sie mu nie udało załatwić z kluczem się nie dyskutuje.....
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3278 |
Przyczajenie
|
Czesc. Powiedzcie mi prosze co w przypadku jesli obliczenia (np masla kakaowego, ilosci tabletek encortonu i ilosci diprofiliny) zrobilam w innym miejscu niz jest to przewidziane (poza tym nigdzie nie pisalo gdzie takie obliczenia maja sie znalezc, byla mowa jedynie gdzie zamiescic obliczenia dawek i ich porownanie z Fp). Boje sie ze mimo iz mam obliczenia zrobione dobrze nie uwzglednia mi ich bo sa w zlym miejscu. Co wy o tym myslicie, bo mi to spac nie daje...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3279 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Cytat:
Edytowane przez olkaq Czas edycji: 2011-06-16 o 09:44 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3280 |
Przyczajenie
|
Myślę, że zaliczą oile trzeba było z tabletki zrobić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3281 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3282 |
Przyczajenie
|
co do tabletek to nie mam watpliwosci, jedyne co, to kwestia ilosci. bo gdyby nie trzeba bylo wziasc tabletek to po pierwsze po co podawali by mase tabletki (w oni nic na darmo nie daja), po drugie pisalam probny tez z encortonem i byly takie same zalaczniki co do niego, tylko to byly proszki. wiec na pewno trzeba bylo skorzystac z tabletek
|
![]() ![]() |
![]() |
#3283 |
Przyczajenie
|
ja rowniez mysle ze trzeba bylo uzyc tabletek bo inaczej po co podawaliby ich mase i ilosc substanci czynnej
|
![]() ![]() |
![]() |
#3284 |
Przyczajenie
|
można było z substancji
|
![]() ![]() |
![]() |
#3285 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3286 |
Raczkowanie
|
była podana podana substancja octan prednizonu..
Ale ja też jestem zdania, że z tabletek ![]() haczykiem było też to, że było zapisane na recepcie w mg i nie każdy zamienił na gramy.. albo źle zamieniali
#3287 |
Przyczajenie
|
a tak na marginesie to wy w ktorym punkcie zrobiliscie obliczenia masla kakaowego i pozostalych
|
![]() ![]() |
![]() |
#3288 |
Raczkowanie
|
Ja chyba zrobiłam w tym punkcie, gdzie należało wypisać ilość wszystkich składników leku na 12 czopków
#3289 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3290 |
Przyczajenie
|
dokładnie,były 2 możliwości,ale nie wiadomo która bedzie oceniana.....a może obie?tak naprawdę nie było nigdzie napisane ani pro receptura anie też nie było napisane ,że trzeba wykorzystac tabletki
|
![]() ![]() |
![]() |
#3291 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=miodova;27547126]Ja chyba zrobiłam w tym punkcie, gdzie należało wypisać ilość wszystkich składników leku na 12 czopków[/QUOTE
W zestawieniu wszystkich skl do zrobienia leku recepturowego? |
![]() ![]() |
![]() |
#3292 |
Przyczajenie
|
heh to ja zrobilam tak samo w punkcie 5 dalam te obliczenia. ale polowa mojego roku zrobila w 3 tak jak zawsze robili a reszta to wciskali te obliczenia gdzie wlezie po pare razy bo nie wiedzieli gdzie to dac.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3293 |
Raczkowanie
|
Z tego co pamietam to w 3 trzeba bylo wypisac tylko dawki przepisane przez lekrza i dawki z fp dla poszczegolnych substancji..
|
![]() ![]() |
![]() |
#3294 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W sumie nie było nigdzie jasno określone gdzie te obliczenia należy zamieścić
![]() |
#3295 |
Przyczajenie
|
no wlasnie, w zandym punkcie nie pisalo gdzie zrobic te obliczenia wiec nie wiem jak beda to oceniac i boje sie ze przez to nie zdam
|
![]() ![]() |
![]() |
#3296 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zdasz, myśl pozytywnie ![]()
![]() |
#3297 |
Raczkowanie
|
Ja masło i ilość tabletek encortonu obliczałam w punkcie 5.
: zestawienie ilości sub.lecz., bo w 4 polecenie dotyczyło porównania dawek dla samej diprofiliny. |
![]() ![]() |
![]() |
#3298 |
Przyczajenie
|
szczerze, to mnie pocieszyliscie troche ze nie ja jedna tak zrbilam. dzieki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3299 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() jak myslisz beda to zaliczac jak ktos nie w tym miejscu obliczyl ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3300 |
Przyczajenie
|
no wlasnie sama nie wiem i tego sie najbardziej moje ze punkty mi przepadna mimo iz mialam wszystkie obliczenia dobrze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:58.