Wszystko, co chciałybyśmy wiedzieć... - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-03, 15:38   #781
NibyNic
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko, co chciałybyśmy wiedzieć...

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27287070]

Ja się pytać miałam - kiedy wyjęłyście szczebelki dziecku z łóżeczka?[/QUOTE]
wyjęłam gdy skończył rok

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 22:40   #782
jo@n@
Zakorzenienie

GG do jo@n@

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27287070]Takasobiejedna, ależ owszem, 60cm dziecko zdecydowanie rzeadziej się rodzi, choćby to na forum widać

Kiedy wyszłam? W sobotę przyjechałyśmy do domu, w poniedziałek poszłam na spacer samotny wydaje mi się, że jeśli tylko masz możliwość wyjścia samej - trzeba to robić dla zdrowia psychicznego

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ----------

Ja się pytać miałam - kiedy wyjęłyście szczebelki dziecku z łóżeczka?[/QUOTE]
Jak zaczął górą wyłazić, miesiąc przed drugimi urodzinami

If you're out on the road
Feeling lonely and so cold
All you have to do is call my name
And I'll be there on the next train

jo@n@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 22:56   #783
anya_krk
Zakorzenienie

GG do anya_krk Wyślij wiadomość przez MSN do anya_krk

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27287070]Ja się pytać miałam - kiedy wyjęłyście szczebelki dziecku z łóżeczka?[/QUOTE]

pierwszy raz jak córka miała 18 m-cy, ale szybko je wstawiłam z powrotem bo zmiast spać w dzień to wyłaziła i w nocy tez urządzała wędrówki a drugi raz gdzieś około 21 miesiąca- z tym, że nie wyciągałam szczebelków a rozkręciłam łóżeczko i przerobiłam na tapczanik.
Stary 2011-06-04, 16:02   #784
melabn
Wtajemniczenie

co do ciuszkow to ja dziecko urodzilam 56 cm i w ubrankach na 56 wlasnie sie topilo , ja odradzam same 62 kupowac
melabn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 15:31   #785
karmina
Przyczajenie

A co z biustonoszem do karmienia? Jaki rozmiar kupić? Taki jak noszę teraz, tzn. w 34tygodniu, czy większy? A jeśli tak to o ile?

http://malamigotka.blox.pl/html
karmina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 18:39   #786
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Napisane przez karmina Pokaż wiadomość
A co z biustonoszem do karmienia? Jaki rozmiar kupić? Taki jak noszę teraz, tzn. w 34tygodniu, czy większy? A jeśli tak to o ile?
Myślę, że taki jak teraz.
Mnie w ciąży biust przyrósł o jeden numer, miałam go całą ciążę. Jak chciałam kupić biustonosz do karmienia, wszyscy radzili, żeby kupić większy, bo piersi przy karmieniu będą większe i jeszcze wkładki dojdą...
No i głupia kupiłam większy. Po porodzie okazało się, że piersi były większe, owszem, ale tylko w pierwszy dzień nawału. Potem, jak wszystko się uregulowało piersi wróciły do normy i miałam takie jak w ciąży.
Drugi raz takiego błędu nie popełniłabym i kupiłabym taki rozmiar jaki nosiłam w ostatnich miesiącach ciąży.
Stary 2011-06-16, 21:04   #787
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karmina Pokaż wiadomość
Podobno obwód jak sprzed ciąży, a miska jak na koniec ciąży
Ja nie kupowałam w ogóle staników do karmienia, używałam albo koszulek, albo zwykłego biustonosza
Stary 2011-06-16, 21:37   #788
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja nie kupowałam w ogóle staników do karmienia, używałam albo koszulek, albo zwykłego biustonosza

Ja też nie kupowałam - przez 2 dni nawału nie wychodziłam z domu i chodziłam po domu bez biusonosza, a potem miałam zwyczajne, jak podczas ciazy. Teraz dalej karmie, a biust mam jak przed ciazą.
Jaatkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 21:54   #789
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jaatkaa85 Pokaż wiadomość
Ja też nie kupowałam - przez 2 dni nawału nie wychodziłam z domu i chodziłam po domu bez biusonosza, a potem miałam zwyczajne, jak podczas ciazy. Teraz dalej karmie, a biust mam jak przed ciazą.
Sorry za dosłowność, ale nie ciekło ci? Ja to zmieniałam wkładki laktacyjne co godzinę bo mi przemakały, albo po prostu siedziałam i odciągałam na "gorsze czasy" tyle tego było, nawet kąpiel miałam niejako w mleku Na szczęście trwało to krótko, dużo masowałam piersi i starałam się odciągać żeby się zatory nie porobiły i obeszło się bez "atrakcji". A po karmieniu biust mam większy niż przed ciążą, ale niestety nieładny póki co.
Stary 2011-06-17, 07:32   #790
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
Sorry za dosłowność, ale nie ciekło ci? Ja to zmieniałam wkładki laktacyjne co godzinę bo mi przemakały, albo po prostu siedziałam i odciągałam na "gorsze czasy" tyle tego było, nawet kąpiel miałam niejako w mleku Na szczęście trwało to krótko, dużo masowałam piersi i starałam się odciągać żeby się zatory nie porobiły i obeszło się bez "atrakcji". A po karmieniu biust mam większy niż przed ciążą, ale niestety nieładny póki co.
Mi nigdy nic nie ciekło, tylko miałam wieksze piersi i dosyc mnie bolały. Ae nigdy nie zdarzył mi się przeciek. Niec nie odciagałam, nie ruszałam. Po prostu przystawiałam młodego do cyca, jak mnie zaczynałobolec bardzo mocno.
Jakby sie zdarzył przeciek, to by,mpo rpostu bluzkę zmieniła. MOja koleżanka nazywa to dniem luzaka

Edytowane przez Jaatkaa85
Czas edycji: 2011-06-17 o 07:33
Stary 2011-06-17, 12:40   #791
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Mi nigdy nic nie ciekło, tylko miałam wieksze piersi i dosyc mnie bolały. Ae nigdy nie zdarzył mi się przeciek. Niec nie odciagałam, nie ruszałam. Po prostu przystawiałam młodego do cyca, jak mnie zaczynałobolec bardzo mocno.
Jakby sie zdarzył przeciek, to by,mpo rpostu bluzkę zmieniła. MOja koleżanka nazywa to dniem luzaka
W sumie fajnie, u mnie to było nierealne, bo ja cały czas miałam kranik odkręcony gdzieś do 2 m-cy, potem się unormowało i tylko na karmienie czułam przypływ
Stary 2011-06-23, 21:07   #792
oolong
Zakorzenienie

chciałabym do cholery wiedziec, gdzie ( i czy w ogóle) jest na wizażu wątek o fotelikach?

a może i tu ktoś mi poradzi - chcę kupić Maxi Cosi Tobi, czy wymaga długich pasów w samochodzie? czy wiecie o samochodach, do których na pewno NIE pasuje? bo nosimy się ze zmiana auta.

mój mały to szczurek, więc raczej nie będzie problemów z ciasnotą tego fotelika, ale za to pasy mam lekko krótkie....

oolong jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 20:20   #793
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oolong Pokaż wiadomość
chciałabym do cholery wiedziec, gdzie ( i czy w ogóle) jest na wizażu wątek o fotelikach?

a może i tu ktoś mi poradzi - chcę kupić Maxi Cosi Tobi, czy wymaga długich pasów w samochodzie? czy wiecie o samochodach, do których na pewno NIE pasuje? bo nosimy się ze zmiana auta.

mój mały to szczurek, więc raczej nie będzie problemów z ciasnotą tego fotelika, ale za to pasy mam lekko krótkie....
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ik+samochodowy

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ik+samochodowy

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 22:40   #794
oolong
Zakorzenienie

dzięki

Stary 2011-06-29, 10:37   #795
mamz
Zadomowienie

Mam pytanie, kiedy można zacząć podawać dziecku mleko krowie zamiast MM? Wszyscy stosują się do wymogu 3 lat? Moja córka ma 13,5 mies i zastanawiam się, czy nie mogła bym jej już wprowadzić zwykłego mleka skoro je budyń, zwykłe jogurty, czasem podpija moje kakao, żadnych rewolucji żołądkowych nie stwierdziłam po tej degustacji. Jak to jest/było u Was?
mamz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 10:51   #796
oolong
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamz Pokaż wiadomość
Mam pytanie, kiedy można zacząć podawać dziecku mleko krowie zamiast MM? Wszyscy stosują się do wymogu 3 lat? Moja córka ma 13,5 mies i zastanawiam się, czy nie mogła bym jej już wprowadzić zwykłego mleka skoro je budyń, zwykłe jogurty, czasem podpija moje kakao, żadnych rewolucji żołądkowych nie stwierdziłam po tej degustacji. Jak to jest/było u Was?
dałam parę dni temu mojemu 13-mies. synkowi podgrzane mleko w kubeczku, wypił ze smakiem, ale miał trochę krostek na pośladkach (normalnie nie mamy z tym problemów)

odczekam chwilę i znów spróbuję
je jogurt naturalny, twaróg bez problemu

Stary 2011-06-29, 12:12   #797
sheryl
szeryfcio

Cytat:
U nas w Polsce zaleca się po 2 r. ż.
Gdzieniegdzie są informacje o 3 r. ż, ale to dotyczy dzieci z alergiami, problemami, gdzie trzeba uważnie wprowadzać nowe produkty.
Za granicą natomiast (wiem od mam z Niemiec i Holandii) zaleca się już po 1 r. ż.
Tak więc, co kraj to obyczaj można z tego wyciągnąć wnioski.
Mój też, jak zrobiłam mu "test" z mleka krowiego po roku, nie miał żadnych niepożadanych reakcji. Zaczęłam dawać jakoś koło 2.
A serki, jogurty są wcześniej zalecane, bo są to produkty przetworzone, więc w przypadku wrażliwszych dzieci bezpieczniejsze niż samo mleko.
Stary 2011-06-29, 13:56   #798
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez melabn Pokaż wiadomość
co do ciuszkow to ja dziecko urodzilam 56 cm i w ubrankach na 56 wlasnie sie topilo , ja odradzam same 62 kupowac
Moje miało 51-52cm, niektóre 56 były na jeden raz, inne nosił 2 miesiące.

Te rozmiary są tak różne, że warto mierzyć do siebie i kupić kilka różnych długości, nawet jakby nosiły tę samą metkę.

Cytat:
U mnie obwód był jeszcze długo większy. 3-4 miesiące.
A miska była większa niż pod koniec ciąży przez pierwsze parę tygodni po porodzie. Potem weszłam w stanik z końca ciąży.

Różnie jest.

---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ----------

Cytat:
Żartujesz?

Matko i córko! U mnie to był taki ból, że ja bez biustonosza to bym chyba zabiła każdego, kto by mi na drodze stanął. Spałam w staniku póki nie minęło. Koszmar.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 22:35   #799
jo@n@
Zakorzenienie

GG do jo@n@

Cytat:
Mój ma 2,5 roku i dalej daję MM. O ile po jogurtach, serkach nie ma problemów to po kaszce mannej na mleku krowim pojawia się wysypka.
Ja osobiście mleka nie mogę pić, przetwory mogę

If you're out on the road
Feeling lonely and so cold
All you have to do is call my name
And I'll be there on the next train

jo@n@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-30, 01:35   #800
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Od 2,5 roku stopniowo w daniach (naleśniki itp) dodawałam "kartonowe". Jak miała 3 latka to już tylko na zwykłym 3,2%, do picia również.

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2011-06-30 o 01:39
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-30, 06:39   #801
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Żartujesz?

Matko i córko! U mnie to był taki ból, że ja bez biustonosza to bym chyba zabiła każdego, kto by mi na drodze stanął. Spałam w staniku póki nie minęło. Koszmar.
Nie nie żartuję. Ja nigdy nie miałam nawału mleka i strasznie sie cieszę. Troche mnie bolało kilka dni po urodzeniu małego, ale przeszło.
Stary 2011-06-30, 10:31   #802
mamz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez oolong Pokaż wiadomość
dałam parę dni temu mojemu 13-mies. synkowi podgrzane mleko w kubeczku, wypił ze smakiem, ale miał trochę krostek na pośladkach (normalnie nie mamy z tym problemów)

odczekam chwilę i znów spróbuję
je jogurt naturalny, twaróg bez problemu
Cytat:
Napisane przez sheryl Pokaż wiadomość
U nas w Polsce zaleca się po 2 r. ż.
Gdzieniegdzie są informacje o 3 r. ż, ale to dotyczy dzieci z alergiami, problemami, gdzie trzeba uważnie wprowadzać nowe produkty.
Za granicą natomiast (wiem od mam z Niemiec i Holandii) zaleca się już po 1 r. ż.
Tak więc, co kraj to obyczaj można z tego wyciągnąć wnioski.
Mój też, jak zrobiłam mu "test" z mleka krowiego po roku, nie miał żadnych niepożadanych reakcji. Zaczęłam dawać jakoś koło 2.
A serki, jogurty są wcześniej zalecane, bo są to produkty przetworzone, więc w przypadku wrażliwszych dzieci bezpieczniejsze niż samo mleko.
Cytat:
Napisane przez jo@n@ Pokaż wiadomość
Mój ma 2,5 roku i dalej daję MM. O ile po jogurtach, serkach nie ma problemów to po kaszce mannej na mleku krowim pojawia się wysypka.
Ja osobiście mleka nie mogę pić, przetwory mogę
Jednym słowem każde dziecko ma inny brzuszek i inaczej reaguje, zatem będę próbować Dzięki za odzew. Jakoś wydawało mi się zawsze, że te zalecenia co do 2 lub 3 lat są bardziej podyktowane marketingiem niż faktyczną koniecznością i dobrem dziecka. Naturalnie pod warunkiem, że dzieciak może pić to zwykłe mleko, bo jeśli nie, no to oczywiście jasna sprawa, jakieś pić musi
Stary 2011-06-30, 18:13   #803
taszkin
Zakorzenienie

Pediatra tłumaczyła mi, dlaczego tak długo lepiej podawać MM, nawet gdy nic się nie dzieje (wysypki, problemy z brzuchem itp).Proporcje składników w mleku "kartonowym" są po prostu nieodpowiednie dla dzieci, co wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu, głównie nerek. A efekty tego mogą się ujawnić (ale wcale nie muszą, ja jestem póki co zdrowa a jestem dzieckiem mleka "niebieskiego") dopiero w dorosłym życiu. Oczywiście jak w każdym przypadku ma na to wpływ całokształt diety, geny, środowisko itp. , ja jednak wyszłam z założenia, że jak mogę dawać MM tak długo to będę, nie będę jej dokładać czynników sprzyjających.
Stary 2011-06-30, 22:28   #804
mamz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
Pediatra tłumaczyła mi, dlaczego tak długo lepiej podawać MM, nawet gdy nic się nie dzieje (wysypki, problemy z brzuchem itp).Proporcje składników w mleku "kartonowym" są po prostu nieodpowiednie dla dzieci, co wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu, głównie nerek. A efekty tego mogą się ujawnić (ale wcale nie muszą, ja jestem póki co zdrowa a jestem dzieckiem mleka "niebieskiego") dopiero w dorosłym życiu. Oczywiście jak w każdym przypadku ma na to wpływ całokształt diety, geny, środowisko itp. , ja jednak wyszłam z założenia, że jak mogę dawać MM tak długo to będę, nie będę jej dokładać czynników sprzyjających.
Zgadza się, że najprawdopodobniej MM jest bogatsze w różne składniki potrzebne dziecku, ale tak się zastanawiam, że przecież dziecko powyżej roku je praktycznie wszystko, więc ewentualnie niedobory z mleka krowiego można uzupełnić innymi potrawami, tak przynajmniej mi się wydaje na "chłopski rozum". No mam dylemat co tu zrobić, bo wiadomo nie chcę dziecku niechcący zrobić "krzywdy", a też co lekarz to inna opinia. Z drugiej strony patrząc, to dawniej chyba nie było takich wynalazków jak MM, a już na pewno nie było one takie powszechne jak dziś i ludzie żyją. Od razu zaznaczam, że nie jestem zwolenniczką cofania się do średniowiecza, ale to nie takie znów odległe czasy, sama jestem chowana na mleku krowim tzn. ze sklepu nie prosto od krówki
Stary 2011-06-30, 22:37   #805
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadza się, że najprawdopodobniej MM jest bogatsze w różne składniki potrzebne dziecku, ale tak się zastanawiam, że przecież dziecko powyżej roku je praktycznie wszystko, więc ewentualnie niedobory z mleka krowiego można uzupełnić innymi potrawami, tak przynajmniej mi się wydaje na "chłopski rozum". No mam dylemat co tu zrobić, bo wiadomo nie chcę dziecku niechcący zrobić "krzywdy", a też co lekarz to inna opinia. Z drugiej strony patrząc, to dawniej chyba nie było takich wynalazków jak MM, a już na pewno nie było one takie powszechne jak dziś i ludzie żyją. Od razu zaznaczam, że nie jestem zwolenniczką cofania się do średniowiecza, ale to nie takie znów odległe czasy, sama jestem chowana na mleku krowim tzn. ze sklepu nie prosto od krówki
Ja też
...ale właśnie, tu nie chodzijedynie o to, że w krowim kartonowym czegoś jest za mało i można to uzupełnić. Chodzi o to, że pewnych rzeczy jest za dużo (białko, sód, kazeina, coś tam jeszcze, nie pamiętam za dobrze) a pewnych za mało (żelazo, witaminy).

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2011-06-30 o 22:47
Stary 2011-06-30, 22:47   #806
mamz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
Ja też
...ale właśnie, tu nie chodzi o to, że w krowim kartonowym czegoś jest za mało i można to uzupełnić. Chodzi o to, że pewnych rzeczy jest za dużo (białko, sód, kazeina, coś tam jeszcze, nie pamiętam za dobrze) a pewnych za mało (żelazo, witaminy, jeśli UHT to nie ma wapnia).
No i bądź tu człowieku mądry...ech...ale dzięki że mnie oświeciłaś, bo kurcze nie pomyślałam o tym, że czegoś może być za dużo. Sama nie piję mleka bo nie lubię i kompletnie się tym napojem nie interesuję
Stary 2011-07-01, 10:37   #807
Asisianka
Raczkowanie

Cytat:
Naturalnie pod warunkiem, że dzieciak może pić to zwykłe mleko, bo jeśli nie, no to oczywiście jasna sprawa, jakieś pić musi
Powyżej roku nie musi.
Moje obie córki miały skazę białkową. Do roku karmiłam je piersią. Później wprowadziłam dietę bogatą w wapń - dawałam ryby, brokuły, fasolę i inne strączkowe, soję.
Mleka nie piły wcale, bo Nutramigen jest tak obrzydliwy w smaku że pić tego nie chciały. Starsza jedła kaszkę Sinlac. Młodsza nie, bo okazało się, że ma też alergię na soje.
Ale obie wyrosły ze skazy Młodsza po 2 latach starsza po 4 całkowitej diety bez białek krowich. Obie są zdrowe Młodszej niestety zostały inne alergie ale liczę na to, że z czasem może też jej miną....
Asisianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-08, 21:11   #808
Seona
Zakorzenienie

Jaki może być powód wyciekania wód płodowych, skoro brak rozwarcia i szyjka zamknięta i długa? Jaką inną drogą one mogą cieknąć? Jest taka możliwość, że one lecą mimo tego?

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-08, 21:14   #809
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Jest. Mnie wyciekły (chlusnęły!), a szyjka zamknięta, rozwarcia brak było. Worek składa się z takich jakby łusek, i one mogły pęknąć w jakimś miejscu, u mnie prawdopodobnie w górnej części, dlatego w porodzie mam wpisane prawie 30 porodu bo od odchodzenia wód się liczy.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-08, 21:19   #810
oolong
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28028923]Jest. Mnie wyciekły (chlusnęły!), a szyjka zamknięta, rozwarcia brak było. Worek składa się z takich jakby łusek, i one mogły pęknąć w jakimś miejscu, u mnie prawdopodobnie w górnej części, dlatego w porodzie mam wpisane prawie 30 porodu bo od odchodzenia wód się liczy.[/QUOTE]
hehe 30 dni porodu, może jest szansa na wpisanie do księgi Guinnessa?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości