|
|
#781 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko, co chciałybyśmy wiedzieć...
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27287070]
Ja się pytać miałam - kiedy wyjęłyście szczebelki dziecku z łóżeczka?[/QUOTE] wyjęłam gdy skończył rok
|
#782 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27287070]Takasobiejedna, ależ owszem, 60cm dziecko zdecydowanie rzeadziej się rodzi, choćby to na forum widać
![]() Kiedy wyszłam? W sobotę przyjechałyśmy do domu, w poniedziałek poszłam na spacer samotny wydaje mi się, że jeśli tylko masz możliwość wyjścia samej - trzeba to robić dla zdrowia psychicznego ![]() ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- Ja się pytać miałam - kiedy wyjęłyście szczebelki dziecku z łóżeczka?[/QUOTE] Jak zaczął górą wyłazić, miesiąc przed drugimi urodzinami
|
#783 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27287070]Ja się pytać miałam - kiedy wyjęłyście szczebelki dziecku z łóżeczka?[/QUOTE]
pierwszy raz jak córka miała 18 m-cy, ale szybko je wstawiłam z powrotem bo zmiast spać w dzień to wyłaziła i w nocy tez urządzała wędrówki a drugi raz gdzieś około 21 miesiąca- z tym, że nie wyciągałam szczebelków a rozkręciłam łóżeczko i przerobiłam na tapczanik.
|
#784 |
|
Wtajemniczenie
|
co do ciuszkow to ja dziecko urodzilam 56 cm i w ubrankach na 56 wlasnie sie topilo , ja odradzam same 62 kupowac
|
|
|
|
#785 |
|
Przyczajenie
|
A co z biustonoszem do karmienia? Jaki rozmiar kupić? Taki jak noszę teraz, tzn. w 34tygodniu, czy większy? A jeśli tak to o ile?
|
#786 | |
|
szeryfcio
|
Cytat:
Mnie w ciąży biust przyrósł o jeden numer, miałam go całą ciążę. Jak chciałam kupić biustonosz do karmienia, wszyscy radzili, żeby kupić większy, bo piersi przy karmieniu będą większe i jeszcze wkładki dojdą... ![]() No i głupia kupiłam większy. Po porodzie okazało się, że piersi były większe, owszem, ale tylko w pierwszy dzień nawału. Potem, jak wszystko się uregulowało piersi wróciły do normy i miałam takie jak w ciąży. Drugi raz takiego błędu nie popełniłabym i kupiłabym taki rozmiar jaki nosiłam w ostatnich miesiącach ciąży.
|
|
#787 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie kupowałam w ogóle staników do karmienia, używałam albo koszulek, albo zwykłego biustonosza
|
|
#788 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też nie kupowałam - przez 2 dni nawału nie wychodziłam z domu i chodziłam po domu bez biusonosza, a potem miałam zwyczajne, jak podczas ciazy. Teraz dalej karmie, a biust mam jak przed ciazą. |
|
|
|
|
#789 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczęście trwało to krótko, dużo masowałam piersi i starałam się odciągać żeby się zatory nie porobiły i obeszło się bez "atrakcji". A po karmieniu biust mam większy niż przed ciążą, ale niestety nieładny póki co.
|
|
#790 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jakby sie zdarzył przeciek, to by,mpo rpostu bluzkę zmieniła. MOja koleżanka nazywa to dniem luzaka
Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2011-06-17 o 07:33 |
|
|
|
|
#791 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#792 |
|
Zakorzenienie
|
chciałabym do cholery wiedziec, gdzie ( i czy w ogóle) jest na wizażu wątek o fotelikach?
![]() a może i tu ktoś mi poradzi - chcę kupić Maxi Cosi Tobi, czy wymaga długich pasów w samochodzie? czy wiecie o samochodach, do których na pewno NIE pasuje? bo nosimy się ze zmiana auta. mój mały to szczurek, więc raczej nie będzie problemów z ciasnotą tego fotelika, ale za to pasy mam lekko krótkie.... |
|
|
|
#793 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ik+samochodowy
|
|
|
|
|
#794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#795 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie, kiedy można zacząć podawać dziecku mleko krowie zamiast MM? Wszyscy stosują się do wymogu 3 lat? Moja córka ma 13,5 mies i zastanawiam się, czy nie mogła bym jej już wprowadzić zwykłego mleka skoro je budyń, zwykłe jogurty, czasem podpija moje kakao, żadnych rewolucji żołądkowych nie stwierdziłam po tej degustacji. Jak to jest/było u Was?
|
|
|
|
#796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odczekam chwilę i znów spróbuję je jogurt naturalny, twaróg bez problemu |
|
|
|
|
#797 | |
|
szeryfcio
|
Cytat:
Gdzieniegdzie są informacje o 3 r. ż, ale to dotyczy dzieci z alergiami, problemami, gdzie trzeba uważnie wprowadzać nowe produkty. Za granicą natomiast (wiem od mam z Niemiec i Holandii) zaleca się już po 1 r. ż. Tak więc, co kraj to obyczaj można z tego wyciągnąć wnioski. Mój też, jak zrobiłam mu "test" z mleka krowiego po roku, nie miał żadnych niepożadanych reakcji. Zaczęłam dawać jakoś koło 2. A serki, jogurty są wcześniej zalecane, bo są to produkty przetworzone, więc w przypadku wrażliwszych dzieci bezpieczniejsze niż samo mleko.
|
|
#798 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Te rozmiary są tak różne, że warto mierzyć do siebie i kupić kilka różnych długości, nawet jakby nosiły tę samą metkę. Cytat:
A miska była większa niż pod koniec ciąży przez pierwsze parę tygodni po porodzie. Potem weszłam w stanik z końca ciąży. Różnie jest. ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Cytat:
![]() Matko i córko! U mnie to był taki ból, że ja bez biustonosza to bym chyba zabiła każdego, kto by mi na drodze stanął. Spałam w staniku póki nie minęło. Koszmar. |
|||
|
|
|
#799 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja osobiście mleka nie mogę pić, przetwory mogę
|
|
#800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2011-06-30 o 01:39 |
|
|
|
|
#801 |
|
Zadomowienie
|
Nie nie żartuję. Ja nigdy nie miałam nawału mleka i strasznie sie cieszę. Troche mnie bolało kilka dni po urodzeniu małego, ale przeszło.
|
|
|
|
#802 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dzięki za odzew. Jakoś wydawało mi się zawsze, że te zalecenia co do 2 lub 3 lat są bardziej podyktowane marketingiem niż faktyczną koniecznością i dobrem dziecka. Naturalnie pod warunkiem, że dzieciak może pić to zwykłe mleko, bo jeśli nie, no to oczywiście jasna sprawa, jakieś pić musi
|
|||
|
|
|
#803 |
|
Zakorzenienie
|
Pediatra tłumaczyła mi, dlaczego tak długo lepiej podawać MM, nawet gdy nic się nie dzieje (wysypki, problemy z brzuchem itp).Proporcje składników w mleku "kartonowym" są po prostu nieodpowiednie dla dzieci, co wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu, głównie nerek. A efekty tego mogą się ujawnić (ale wcale nie muszą, ja jestem póki co zdrowa a jestem dzieckiem mleka "niebieskiego") dopiero w dorosłym życiu. Oczywiście jak w każdym przypadku ma na to wpływ całokształt diety, geny, środowisko itp. , ja jednak wyszłam z założenia, że jak mogę dawać MM tak długo to będę, nie będę jej dokładać czynników sprzyjających
.
|
#804 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ...ale właśnie, tu nie chodzijedynie o to, że w krowim kartonowym czegoś jest za mało i można to uzupełnić. Chodzi o to, że pewnych rzeczy jest za dużo (białko, sód, kazeina, coś tam jeszcze, nie pamiętam za dobrze) a pewnych za mało (żelazo, witaminy).
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2011-06-30 o 22:47 |
|
|
|
|
#806 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#807 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moje obie córki miały skazę białkową. Do roku karmiłam je piersią. Później wprowadziłam dietę bogatą w wapń - dawałam ryby, brokuły, fasolę i inne strączkowe, soję. Mleka nie piły wcale, bo Nutramigen jest tak obrzydliwy w smaku że pić tego nie chciały. Starsza jedła kaszkę Sinlac. Młodsza nie, bo okazało się, że ma też alergię na soje. Ale obie wyrosły ze skazy Młodsza po 2 latach starsza po 4 całkowitej diety bez białek krowich. Obie są zdrowe Młodszej niestety zostały inne alergie ale liczę na to, że z czasem może też jej miną....
|
|
|
|
|
#808 |
|
Zakorzenienie
|
Jaki może być powód wyciekania wód płodowych, skoro brak rozwarcia i szyjka zamknięta i długa?
Jaką inną drogą one mogą cieknąć? Jest taka możliwość, że one lecą mimo tego?
|
|
|
|
#809 |
|
Konto usunięte
|
Jest. Mnie wyciekły (chlusnęły!), a szyjka zamknięta, rozwarcia brak było. Worek składa się z takich jakby łusek, i one mogły pęknąć w jakimś miejscu, u mnie prawdopodobnie w górnej części, dlatego w porodzie mam wpisane prawie 30 porodu
bo od odchodzenia wód się liczy.
|
|
|
|
#810 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28028923]Jest. Mnie wyciekły (chlusnęły!), a szyjka zamknięta, rozwarcia brak było. Worek składa się z takich jakby łusek, i one mogły pęknąć w jakimś miejscu, u mnie prawdopodobnie w górnej części, dlatego w porodzie mam wpisane prawie 30 porodu
bo od odchodzenia wód się liczy.[/QUOTE]hehe 30 dni porodu, może jest szansa na wpisanie do księgi Guinnessa?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
wydaje mi się, że jeśli tylko masz możliwość wyjścia samej - trzeba to robić dla zdrowia psychicznego 

Jaką inną drogą one mogą cieknąć?
bo od odchodzenia wód się liczy.