Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011 - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku
Maty, grzechotki, gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki 7 17,07%
Maty, grzechotki i smaczne gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki 0 0%
Nasze dzieciaczki siadają, na wakacje spacerówki czekają 1 2,44%
Wreszcie mamy pełnie lata, nasze bobasy ciekawe świata 6 14,63%
Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy 27 65,85%
Głosujący: 41. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-16, 22:07   #3091
trzyrazyi
Zadomowienie

Dot.: Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Eirene1987
moja zrobiła taki postęp z dnia na dzień,
więc spokojnie
między tymi zdjęciami jest 24 godziny różnicy
jaka ona slodka to ci mowie
Stary 2011-06-16, 22:09   #3092
Olusiaa_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izunia233 Pokaż wiadomość

No i pytanie do dziewczyn, które dostały już pierwszy @ - jaki miał kolor? bo u mnie od wczoraj coś leci takiego ciemnego, prawie brązowe (sorki za dokadnośc) i nie wiem czy to już czy nie bo we wtorek minęło 6 tygodni od porodu.
a no, też miałam taki ciemny...

Iza
a spała Idalka w ciagu dnia? Moze powinnas ja w ciagu dnia usypiac?

Moja tez dzis ok 18 zrobila sie bardzo marudna. to zabralam do wozka i zaraz usnela. Obudziłam po 20 na jedzonko. Kapiel o 21 i od 21.30 spi.
Ja tez sie klade
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 22:12   #3093
nikita262
Rozeznanie

Moja to strasznie nie lubi na brzuszku lezec, wrzeszczy jak opetana. Ale jak ma dobry humorek to polezy tak z 3 minutki i musze powiedziec, ze ladnie trzyma glowke
A dzis zauwazylam, ze potrafi podniesc sie na chwilke na przedramionkach. Bedziemy cwiczyc, zeby potrafila uniesc sie podtrzymujac sie tylko na samych dloniach. Wyczytalam w necie, ze dziecko 3 miesieczne ( miedzy 3 a 4 miesiacem )powinno tak juz robic.
nikita262 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 22:15   #3094
Harrods
Zadomowienie

Cześć dziewczyny. Ja ostatnio też mam problem z czasem na wizaż i wieczorem staram się nadrobić.

Cytat:
Napisane przez Mirabilka Pokaż wiadomość
Dziewczyny ubieracie dzieciom na dwór czapki jakieś cienkie? bo za chiny ludowe nie umiem kupic jakiejś sensownej cienkiej żeby uszka przykrywała - a została mi jedna do której się mieści ( taka specjalna na lato z filtrem 50).
Wczoraj obleciałam wszystkie sklepy w CH i nic sensownego nie ma dla chlopców - gdzie kupujecie czapki?? chyba, że się już nie nosi
Ja zakładam tylko jak jest zimno i wieje. Przy takich temperaturach jak ostatnio, nie zakładam. Mały by się ugotował. Dzisiaj było u nas 26 stopni. Założyłam mu body z krótkim rękawem, krótkie spodenki - ogrodniczki i skarpetki (stópki mu marzną). A mijała mnie babka z dzieckiem w podobnym wieku, które miało ciepłą czapkę, górę z długim rękawem i opatulone było rożkiem. Masakra - aż mnie się zrobiło niemiłosiernie gorąco.

Cytat:
Napisane przez Olusiaa_ Pokaż wiadomość
Co do publicznego karmienia, uwazam, ze powinno sie to robic dyskretnie. Ja osobiscie zarzucilabym na nas pieluszke tetrowa
ja sie w ogole krepuje karmic przy kims... przy mezu, mamie, tesciowej, babci- ok, ale juz przy znajomych , to wole wyjsc do innego pokoju albo zabrac ze soba sciagniete i poprosic o podgrzanie..

kiedys bylam swiadkiem takiej sceny na placu zabaw- ok 2 letnia dziewczynka bawila sie w piaskownicy i co parenascie minut podbiegala do matki, wyciagala jej cycka, ssala chwile i spowrotem do zabawy. Matka chyba byla przyzwyczajona, bo w ogole nie reagowala, az w koncu dziewczynka nie obciagnela dobrze bluzki i matka dobra chwile siedziala z cyckiem na wierzchu
Ja za to zupełnie nie mam problemu z karmieniem w miejscu publicznym. Jak komuś to przeszkadza, to niech nie patrzy. Ja się na ludzi nie gapię, więc niech inni też tego nie robią. Nienawidzę, jak ludzie się interesują tym co inni robią i się gapią (bo inaczej tego nazwać nie można). Niech zajmują się swoimi sprawami. Oczywiście nie wywalam cycka na wierzch, staram się to robić dyskretnie. Jeśli jestem ubrana w coś, co wymaga większego odkrycia, to staram się przykryć nadmiar golizny pieluszką. Ale jak bym nie karmiła w miejscach publicznych, to nie mogłabym wyjść z domu. Mateusz często chce jeść i nie poczeka aż wrócimy do domku, musi dostać tu i teraz. Także wielokrotnie karmiłam w restauracji, w kawiarni, w parku czy na ławce w centrum handlowym. Przy przyjaciołach nie mam problemu. Ja nigdy nie interesowałam się tym co robi każda osoba dookoła. Nigdy nie przeszkadzały mi matki karmiące, nawet ja jeszcze nie pomyślałam o własnym dziecku.
Generalnie uważam, że większość ludzi za bardzo interesuje się tym czym nie powinna. Za bardzo wściubiają nos w nie swoje sprawy. W ogóle w Polsce szybko przykleja się ludziom łatkę. Za szybko się ludzi ocenia, po wyglądzie, po pozorach. Bo ktoś gdzieś powiedział, że nie wypada, to inni też teraz tak myślą. Bardzo nasze społeczeństwo jest wtłoczone w ramy. Nawet tak banalne sprawy jak ubranie, powodują straszne kontrowersje. Przez to nasze ulice są bure, ponure i smutne. Każdy (prawie każdy) woli wyglądać nudo jak inni, niż wyróżniać się się ekstrawagancją. Wrzućmy na luz!!! W innych krajach mają go więcej, np. w Londynie ludzie chodzą ubrani przedziwnie, każdy inaczej i nikt się na nikogo nie gapi, nie wytyka palcami.

Cytat:
dziewczyny a próbowałyście czy podnosi główkę jak bierzecie do odbicia w pionie - przodem do siebie, że główka na ramieniu - to podnoszą dzieciaczki głowę do pionu? my tak zaczynaliśmy a darł się jak cholera na brzuszku bo nie umiał a teraz 2 miesiace i głowę trzyma nawet kilka sekund i obraca ile razy chce
Mateusz trzyma główkę jak leży na brzuszki. Jak go biorę na ręce też ładnie już główkę trzyma. Ale jak go biorę za rączki i staram się podciągnąć do siedzenia, to nie ciągnie główki go góry. Zupełnie nie kuma o co mi chodzi.

Edytowane przez Harrods
Czas edycji: 2011-06-16 o 22:47
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 22:16   #3095
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikita262 Pokaż wiadomość
Moja to strasznie nie lubi na brzuszku lezec, wrzeszczy jak opetana. Ale jak ma dobry humorek to polezy tak z 3 minutki i musze powiedziec, ze ladnie trzyma glowke
A dzis zauwazylam, ze potrafi podniesc sie na chwilke na przedramionkach. Bedziemy cwiczyc, zeby potrafila uniesc sie podtrzymujac sie tylko na samych dloniach. Wyczytalam w necie, ze dziecko 3 miesieczne ( miedzy 3 a 4 miesiacem )powinno tak juz robic.
w mojej książeczce zdrowia jest taka tabelka i tam jest napisane, ze w piątym miesiącu dziecko się na dłoniach opiera.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 22:17   #3096
nikita262
Rozeznanie

Iizabelaa ale fajna niunia no i wlasnie tak jak na tym zdjeciu moja juz potrafi zrobic ile ma twoja?
Stary 2011-06-16, 22:19   #3097
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
W pionie trzyma bardzo ładnie, już w ogóle nie używam tej podpórki przy marsupi, chyba, ze wieje, albo mloda mi zaśnie w drodze.
Ona się urodziła z osłabionym napięciem mięśniowym, dlatego tak lekarze zwracają uwagę na trzymanie główki, jeśli do następnej wizyty u neurologa nie zacznie, to już bankowo rehabilitacja.
aha no to inna sprawa ale będzie ok

Cytat:
Eirene1987
moja zrobiła taki postęp z dnia na dzień,
więc spokojnie
między tymi zdjęciami jest 24 godziny różnicy
jeny napatrzeć się na nią nie mogę śliczności taka kochana te oczka
i nawet tż teraz stwierdził że cała mama bo mu twoje zdjęcie pokazałam
o i faktycznie postęp niezły z ta główką...

ktoś pytał o truskawę chyba Traicionera to ta:

http://allegro.pl /tiny-love-owoc-ozzie-andy-anna-4-wzory-i1648683881.html

spacja po allegro.pl

rewelacja

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 22:24   #3098
prunelle
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
kurde ale kusicie z tym marsupi a po domu to się przydaje? bo Oli lubi dużo być noszony i tak sobie myślę czy jak bym go tak po domu nosiła i coś robiła z nim>? ale latem to chyab gorąco...
w domu może nie będzie aż tak gorąco bo na spacer to jednak w taki upał raczej tak...
mnie się chusta po domu przydaje, jak marudzi i nie może zasnąć, to go biorę do chusty, idę się domem zająć, a on po chwili usypia i już go można odłożyć choć czasem dłużej trzeba potrzymać, bo jeśli odłożyć zaraz, to się rozbudza
i nie sądzę, żeby się przyzwyczaił, są dni, że nie muszę go w chuście nosić wcale, no chyba że chcę gdzieś wyjść i dojazd skomplikowany, to też chusta a nie wózek - myślę, że z marsupi podobnie

Cytat:

dzięki
wodę w sensie w kranie?- taka żółtą jakąś miałam
Ja się dawno spisałam, ale mój mąż się dzisiaj obudził i musiałam mu wysyłać różne dane

Tak piszesz o tej macie i się nie mogę doczekać, a mąż ciągle zapomina zabrać z pracy.

Moja młoda po raz pierwszy w życiu nie marudziła na spacerze ani o jedzenie, ani o picie, jestem w szoku

Po drodze zaczepiła nas taka babka i się pytała, czy mała na mm jest, bo wg niej do mm coś dosypują, ze dzieci takie wesołe

eirene- mi się przydaje, jak np młodą nie może usnąć i nic innego nie działa. kilka minut i odpływa.
nosz ludzie na ulicy nie mają o co pytać tylko o to, jak się dziecko karmi
mnie raz taka babka w autobusie zaczepiła i też spytała czy "na cycku jest"...

wyślij mężowi smsa z przypominajką przed wyjściem

a o wodę pytałam, bo awaria była podobno i pół miasta wody nie miało, u mnie ciśnienie tylko spadło

Cytat:
tak w lepszych sklepach idzie dostac w necie znalazłam sklep co ma - nie przepuszczają w ogóle promieniu UV więc nadają się nawet na ekstremalne warunki - są kapelusze i czapki - na plaże sobie nie wyobrażam chyba innej. Ja mam moją z Deutschlandu

właśnie ja najwięcej po domu - bo mały ciekawski a jak na raczkach to nie dosc, że nic zrobic nie umiem to jeszcze plecy bolą - a tak to wkladam do marsupi - jem śniadanie, sprzątam itd a mały w między czasie zawsze uśnie i mam spokój
o, muszę poszukać takiej czapki, może byłoby małemu przewiewniej niż w bawełnianej, budy w gondoli w upały nie chcę mu podnosić, żeby był przewiew, a parasolka jest jednak za mała i nie osłania go całego

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
Wróciłam niedawno z Rybnika z nowym nabytkiem Mai -casualplay Dziewczyny,jest boski i wygląda jak nówka! Super lekki i świetny wizualnie Przy okazji wtargnęłam do H&M i kupiłam małej getry i tunikę

Byłyśmy też na badaniu bioderek i wszystko w porządu...pielucha precz!
no i super, Maja będzie miała w czym jeździć na spacerki
i świetnie, że z bioderkami lepiej

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
No ja po lekarzu
Poproszę o wymianę wszystkich stawów.
Mam wysięk mazisty w kolanie czy cóś takiego. Leków nie mogę brać, bo karmię. Powinnam to mieć ściągnięte i antybiotyk, ale dupa.
Jakbym karmiła z pół roku to może bym się pokusiła, ale jutro Basia będzie miała dopiero 2 miesiące.
Na razie mam przykładać liście kapusty jak przy zapaleniu piersi i przykładać coś zimnego i bandażować, mało chodzić (hahaha) i leżeć z nogami do góry (hahaha)
We wtorek znów mam iść
o rany, współczuję serdecznie, mało chodzić przy dwójce dzieci... dbaj o siebie jak możesz!

Cytat:
Napisane przez bosti Pokaż wiadomość
witajcie kochane
ja tylko na chwilkę, gdyż wciąż mam problemy komputerowe. niestety chyba nie ma szans, żebym zdążyła więcej poczytać, bo zaraz mi się pewnie wyłączy komp
najpierw dobre wiad. - po piątkowej kontroli okazało się, że Anice naprawiły się bioderka ortopeda nas pochwalił, jest duża poprawa, obydwa są już w normie (IB). strasznie się ucieszyłam
a teraz gorsze - na dzisiejszym szczepieniu zapytałam pediatrę, czy to normalne, że Anika wciąż nie chce podnosić główki jak leży na brzuszku i okazało się, że to nie jest normalne. dostałyśmy skierowanie do Punktu Wczesnej Interwencji, od razu zadzwoniłam i za dwa tyg. mamy wizytę tam u lekarza i prawdopodobnie będziemy chodzić na rehabilitację. zapewne sie domyślacie, jak się zdenerwowałam - popłakałam się w aucie jak wracałyśmy od pediatry TŻ mnie pociesza, że może mała trochę inaczej się rozwija, że to pewnie nic poważnego, ale ja się bardzo martwię. nawet nie mogę za bardzo poczytać na necie coś na ten temat, bo przeklęty komp odwala wciąż numery
poza tym brakuje mi bardzo wizażu
mała marudzi, idę ją ponosić. może uda mi się potem zajrzeć choć na chwilkę
nie martw się, poćwiczycie i się na pewno poprawi!

Cytat:
Napisane przez laseczkaa Pokaż wiadomość
współczuję, mój tez niestety jest nieprzewidywalny szczegolnie na spacerach, niby nakarmie go przed przewine wiec powinien ladnie spac a on potrafi nagle sie obudzic i ryk ... i to drze sie na cala ulice wszyscy sie wtedy tak na czlowieka patrza a mi az glupio i musze szybko na jakas lawke i go karmic
heh, mój się wczoraj tak w parku rozdarł i przez jakiś czas nic nie pomagało, a wiedziałam, że głodny nie jest, bo jadł przed wyjściem... i oczywiście te spojrzenia, co ona dziecku robi?

Cytat:
Napisane przez patrycja_22 Pokaż wiadomość
tra ale ładnie wyglądasz Mojego tż też nie ma poszedł na wieczór kawalerski Ja miałam iść na panieński ale nie miałam dzisiaj z kim małego zostawić Chociaż jedno z nas się pobawi. W sobotę idziemy na wesele to sobię odbije chociaż za specjalnie to nie mam ochoty tam iść ale nie mam wyjścia. Nie wiem jaką fryzurę sobie zrobić. Podobają mi się takie co o nich sądzicie? Która lepsza?
druga śliczna!

Cytat:
mój brzdąc znów nie mógł zasnąć..dopiero 15 minut jak śpi...ciekawe jak długo...
w ogóle pierwszy raz miał coś takiego tż do niego gadał a ten się śmiał na głos tak fajnie tak to się tylko usmiechał a dziś normalnie zachodził się ze śmiechu dwa razy aż miałam łzy w oczach

traicionera, Eirene, a z tą główką próbowałyście kłaść dzieci na kolanach, w poprzek, nie wiem, czy wiecie o co mi chodzi...może wtedy zaczną główkę podnosić?
albo ten samolocik robić jak Montii?

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 22:25   #3099
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
aha no to inna sprawa ale będzie ok

jeny napatrzeć się na nią nie mogę śliczności taka kochana te oczka
i nawet tż teraz stwierdził że cała mama bo mu twoje zdjęcie pokazałam
o i faktycznie postęp niezły z ta główką...

ktoś pytał o truskawę chyba Traicionera to ta:

http://allegro.pl /tiny-love-owoc-ozzie-andy-anna-4-wzory-i1648683881.html

spacja po allegro.pl

rewelacja
mam nadzieje, bo w tej dziedzinie nie widze postępów. Nawet jak sama sie przewróci na brzuszek- na razie dwa razy jej sie to udalo- to zaraz zaczyna płakać i dziobie podłoże, widzę, ze się stara, ale dla niej oderwanie główki choćby na cm-dwa to już duży wysiłek Robiłam ćwiczenia jakieś znalezione w necie, ale nic nie działa.

Jaka pomysłowa ta truskawa

Harrods- nie podnoś za raczki, tylko za ramionka, tak będzie bezpieczniej do stawów, póki Mati się nie rwie do siadania (rada mojej neurolog). Nadia dzieki temu ćwiczeniu już ładnie trzyma główkę, gdy ja podnoszę do siadu.

Prunelle- u mnie jeszcze żółta jest wciąż, miałam pranie robić, ale podziękuję.
tak, kladlam na kolankach, dawałam malutka poduszkę pod brzuszek, samolotu nie zrobię, bo nie utrzymam jej jedna reka-probowalam nad lozkiem, ale nie dałam rady.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Edytowane przez traicionera
Czas edycji: 2011-06-16 o 22:28
Stary 2011-06-16, 22:27   #3100
Ewelqa1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Harrods Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. Ja ostatnio też mam problem z czasem na wizaż i wieczorem staram się nadrobić.

Ja zakładam tylko jak jest zimno i wieje. Przy takich temperaturach jak ostatnio, nie zakładam. Mały by się ugotował. Dzisiaj było u nas 26 stopni. Założyłam mu body z krótkim rękawem, krótkie spodenki - ogrodniczki i skarpetki (stópki mu marzną). A mijała mnie babka z dzieckiem w podobnym wieku, które miało ciepłą czapkę, górę z długim rękawem i opatulone było rożkiem. Masakra - aż mnie się zrobiło niemiłosiernie gorąco.

Ja za to zupełnie nie mam problemu z karmieniem w miejscu publicznym. Jak komuś to przeszkadza, to niech nie patrzy. Ja się na ludzi nie gapię, więc niech inni też tego nie robią. Nienawidzę, jak ludzie się interesują tym co inni robią i się gapią (bo inaczej tego nazwać nie można). Niech zajmują się swoimi sprawami. Oczywiście nie wywalam cycka na wierzch, staram się to robić dyskretnie. Jeśli jestem ubrana w coś, co wymaga większego odkrycia, to staram się przykryć nadmiar golizny pieluszką. Ale jak bym nie karmiła w miejscach publicznych, to nie mogłabym wyjść z domu. Mateusz często chce jeść i nie poczeka aż wrócimy do domku, musi dostać tu i teraz. Także wielokrotnie karmiłam w restauracji, w kawiarni, w parku czy na ławce w centrum handlowym. Przy przyjaciołach nie mam problemu.

Mateusz trzyma główkę jak leży na brzuszki. Jak go biorę na ręce też ładnie już główkę trzyma. Ale jak go biorę za rączki i staram się podciągnąć do siedzenia, to nie ciągnie główki go góry. Zupełnie nie kuma o co mi chodzi.
co do karmienia piersia to podpisuje sie pod tym co napisalas NIECH SIE WSTYDZI TEN CO WIDZI nie swiece cycem a dziecko chce tu i teraz to czasem trzeba znalesc miejsce i je nakarmic
Mirabilkaja czapke wkladam tylko jak wieje a przy takiej pogodzie jak teraz to nie

izaowszem sa mamy ktore musza tak robic zakupy itd. ale jest wiele osob ktore znam i ktore mowia ze szybciej jest wsadzic dziecko do wozka bo wtedy jest krotki spacer itd. a tak trzeba dziecka pilnowac i dziecko sie ślimaczy i chce wszystko ogladac
aja juz o tym pisala dziecko powinno wszystko obejrzec itd. i ja jestem tego samego zdania oczywiscie wyjazd na wycieczke czy dlugi spacer,zakupy to wozek jest wybawieniem
aja zycze szybkiej poprawy bo masz mase roboty przy twoich krolewnach
tra sliczne jestescie

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51268.png

Eliza 14.05.2014

http://suwaczki.maluchy.pl/li-68194.png
Ewelqa1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 22:29   #3101
trzyrazyi
Zadomowienie

Cytat:
mam nadzieje, bo w tej dziedzinie nie widze postępów. Nawet jak sama sie przewróci na brzuszek- na razie dwa razy jej sie to udalo- to zaraz zaczyna płakać i dziobie podłoże, widzę, ze się stara, ale dla niej oderwanie główki choćby na cm-dwa to już duży wysiłek Robiłam ćwiczenia jakieś znalezione w necie, ale nic nie działa.

Harrods- nie podnoś za raczki, tylko za ramionka, tak będzie bezpieczniej do stawów, póki Mati się nie rwie do siadania (rada mojej neurolog). Nadia dzieki temu ćwiczeniu już ładnie trzyma główkę, gdy ja podnoszę do siadu.

Prunelle- u mnie jeszcze żółta jest wciąż, miałam pranie robić, ale podziękuję.
tak, kladlam na kolankach, dawałam malutka poduszkę pod brzuszek, samolotu nie zrobię, bo nie utrzymam jej jedna reka-probowalam nad lozkiem, ale nie dałam rady.
Moj lekarz jak sprawdzal mala to podnosil za raczki
Stary 2011-06-16, 22:29   #3102
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
Tylko kurcze cały dzień był ok,
bawiła się, w ogóle nie marudziła, dopiero ok 18
i wczoraj to samo

może ona o tej godzinie jest już zmęczona
no ale nie chce jej kłaść spać o 18
A śpi w dzień?

Dziewczyny, mam problem. Doradźcie mi coś .
Mateusz w dzień praktycznie nie śpi i wieczorem też robi się marudny. Wiem, że po prostu jest zmęczony. Ale ja nie umiem go uśpić w dzień. Jak zasypia mi na rekach, przy cycusiu i odkładam, to momentalnie się budzi i w płacz. Jak kładę od łóżeczka, to czasami chwile pogada do karuzeli i płacz. W ogóle w tym tygodniu jest strasznie marudny, nie wiem co sie dzieje. Nie mogę go odłożyć nawet na chwilę. Wcześniej interesował się karuzelką nawet 20 mint ze dwa razy dziennie. Na macie trochę poleżał. A w tym tygodniu wcale. Jak odkładam, to od razu jest płacz. Jak biorę na ręce, to jest super. Świetnie zaczął trzymać główkę w pionie i z ogromnym zaciekawieniem ogląda wszystko. Jak go położę na przewijak to do mnie zaśmiewa się strasznie, jak z nim siedzę lub leżę to też, także nie chodzi o to, że jest osowiały, jest bardzo ciekaw świata. Może to jeszcze reakcja po szczepieniu, bo mięliśmy w poniedziałek. Ale tyle dni?

Edytowane przez Harrods
Czas edycji: 2011-06-16 o 22:36
Stary 2011-06-16, 22:29   #3103
patrycja_22
Rozeznanie

trzyrazyi o ta też super i teraz będę miała dylemat

iza
ale postęp

patrycja_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 22:31   #3104
aja1
Zakorzenienie

Dziękuję dziewczyny. Nie chodzenie raczej słabo mi wychodzi :/
Eirene nie za bardzo bym chciała dostać ten antybiotyk, bo to mimo wszystko w ciele zostaje.

Bosti, nie martw się, każde dziecko ma swoje tempo.
moja mała próbuje podnosić głowę jak leży na plecach, choć nie umie jeszcze przekręcać się z pleców na brzuch i odwrotnie, choć to tą umiejętność powinna najpierw opanować :/
Kasia miała 3-4 miechy jak zaczęła się przekręcać a niektóre dzieci opanowują to wcześniej. Także nie martw się na zapas.

No uciekam spać, bo jutro mam wyprawę do miasta Łodzi

Mój Aniołek 30.12.2016

Edytowane przez aja1
Czas edycji: 2011-06-16 o 22:35
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 22:34   #3105
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewelqa1985 Pokaż wiadomość
co do karmienia piersia to podpisuje sie pod tym co napisalas NIECH SIE WSTYDZI TEN CO WIDZI nie swiece cycem a dziecko chce tu i teraz to czasem trzeba znalesc miejsce i je nakarmic
Mirabilkaja czapke wkladam tylko jak wieje a przy takiej pogodzie jak teraz to nie

izaowszem sa mamy ktore musza tak robic zakupy itd. ale jest wiele osob ktore znam i ktore mowia ze szybciej jest wsadzic dziecko do wozka bo wtedy jest krotki spacer itd. a tak trzeba dziecka pilnowac i dziecko sie ślimaczy i chce wszystko ogladac
aja juz o tym pisala dziecko powinno wszystko obejrzec itd. i ja jestem tego samego zdania oczywiscie wyjazd na wycieczke czy dlugi spacer,zakupy to wozek jest wybawieniem
aja zycze szybkiej poprawy bo masz mase roboty przy twoich krolewnach
tra sliczne jestescie
dzięki

Cytat:
Napisane przez trzyrazyi Pokaż wiadomość
Moj lekarz jak sprawdzal mala to podnosil za raczki
Mnie neurolog powiedziała, ze wtedy ciało dziecka tak bezwładnie wisi na raczkach, a przecież sama główka sporo waży i stawy sie nie potrzebnie obciążają. Ale wiadomo, co lekarz, to inne metody
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-06-16, 22:40   #3106
aja1
Zakorzenienie

Z reguły lekarze tak sprawdzają, chodzi o to, czy dziecko w ogóle ma odruch podnoszenia głowy. Nie podciągają do góry, że ciało z głową wisi, bo to by było niemądre, głowa jest jeszcze za ciężka w stosunku do tułowia
delikatnie łapie się dziecko za rączki, wkładając swój palec w środek dłoni dziecka i delikatnie podciąga, tak jakby chciało się dziecku pomóc siąść. Dziecko z reguły stara się podnieść głowę, wtedy widać na ile jest silne, moja ma właśnie taki odruch sama z siebie :/ ja ją stopuje bo nie chce, żeby sobie obciązała kręgosłup, ale to mały uparciuch jest

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 22:42   #3107
Ewelqa1985
Zadomowienie

u nas stopka juz sie ladnie wyrownala i sie nie wywija pomogly masaze takze bosti uszy do gory rehabilitacje na pewno Anice pomoga

Eliza 14.05.2014

Stary 2011-06-16, 22:45   #3108
Castia
Wtajemniczenie

Harrods a na spacerach w wózku
ci nie zasypia?moja jak nie potrafi zasnąć to fruu do wózka i zazwyczaj się udaje
a który to tydz u was - może skok?
hehe jak dzieci marudne to każda myśli czy to skok czy nie skok

u nas dzisiaj było ok. mała miała 3 drzemki tak po 1-1,5h około 11, 14, i 17 popołudniu obudziła się przed 18 i super. przed 20 kapanko, jedzonko i spać. bez marudzenia płaczu i innych takich

Edytowane przez Castia
Czas edycji: 2011-06-16 o 22:48
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 22:50   #3109
trzyrazyi
Zadomowienie

Cytat:
dzięki

Mnie neurolog powiedziała, ze wtedy ciało dziecka tak bezwładnie wisi na raczkach, a przecież sama główka sporo waży i stawy sie nie potrzebnie obciążają. Ale wiadomo, co lekarz, to inne metody
wiesz ja to mysle ze moze lekarze tak sprawdzaja...a jak sie chce z dzieckiem cwiczyc to pewnie masz racje lepiej za ramionka
Stary 2011-06-16, 22:50   #3110
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
Harrods a na spacerach w wózku
ci nie zasypia?moja jak nie potrafi zasnąć to fruu do wózka i zazwyczaj się udaje
a który to tydz u was - może skok?
hehe jak dzieci marudne to każda myśli czy to skok czy nie skok

u nas dzisiaj było ok. mała miała 3 drzemki tak po 1-1,5h popołudniu obudziła się przed 18 i super. przed 20 kapanko, jedzonko i spać. bez marudzenia płaczu i innych takich
Czasami zasypia na spacerze, ale nie zawsze. Też się zastanawiałam czy to nie skok. Mały ma 12 tygodni, ale urodził się wa tygodnie wczesniej i przez to pierwszy skok przechodził trochę później. Drugiego jakoś nie zauważyłam. A teraz to mógłby być trzeci. Ale jeszcze to szczepienie...
Stary 2011-06-16, 22:53   #3111
Ewelqa1985
Zadomowienie

Cytat:
Z reguły lekarze tak sprawdzają, chodzi o to, czy dziecko w ogóle ma odruch podnoszenia głowy. Nie podciągają do góry, że ciało z głową wisi, bo to by było niemądre, głowa jest jeszcze za ciężka w stosunku do tułowia
delikatnie łapie się dziecko za rączki, wkładając swój palec w środek dłoni dziecka i delikatnie podciąga, tak jakby chciało się dziecku pomóc siąść. Dziecko z reguły stara się podnieść głowę, wtedy widać na ile jest silne, moja ma właśnie taki odruch sama z siebie :/ ja ją stopuje bo nie chce, żeby sobie obciązała kręgosłup, ale to mały uparciuch jest
lekarz dzis tak wlasnie sprawdzal Emilke i mowi ze ladnie i jest silna i zeby jej nie bronic jakby np.w 5 miesiacu zaczela siadac sama a juz na pewno nie obstawiac poduszkami i podtrzymac ja do siedzenia bo i tacy rodzice mu sie zdarzaja w gabinecie

Eliza 14.05.2014

Stary 2011-06-16, 22:54   #3112
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:
Czasami zasypia na spacerze, ale nie zawsze. Też się zastanawiałam czy to nie skok. Mały ma 12 tygodni, ale urodził się wa tygodnie wczesniej i przez to pierwszy skok przechodził trochę później. Drugiego jakoś nie zauważyłam. A teraz to mógłby być trzeci. Ale jeszcze to szczepienie...
hmmm ten skok 12 tygodnia to koszmar.przynajmniej u mnie brrr
może się skumulowała ta szczepionka ze skokiem i wyszła taka brzydka mieszanka albo po prostu ma ciężkie dni a skok dopiero przed wami ciężko dzieci zrozumieć o co im chodzi
myślę że to chyba jednak skok...

moja mała jak się nie prześpi porządnie w dzien też koło 18 jest nie do wytrzymania. dlatego staram się ją usypiać, nie zawsze się udaje ale się staramy

Edytowane przez Castia
Czas edycji: 2011-06-16 o 22:56
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 22:56   #3113
nikita262
Rozeznanie

Dziewczyny mam pytanko, potrzebuje zamowic cos w stylu oslonki przeciwslonecznej do spacerowki. Szperalam na allegro ale znalazlam tylko cos takiego
http://allegro.pl/oslonka-przeciwslo...649842005.html
a moja spacerowka ma raczke z tylu, tzn. dziecko jest przodem do kierunku jazdy, no i to nie bedzie jak zamontowac na wozku
Moze mi cos polecicie
Stary 2011-06-16, 22:59   #3114
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
hmmm ten skok 12 tygodnia to koszmar.przynajmniej u mnie brrr
może się skumulowała ta szczepionka ze skokiem i wyszła taka brzydka mieszanka albo po prostu ma ciężkie dni a skok dopiero przed wami ciężko dzieci zrozumieć o co im chodzi
myślę że to chyba jednak skok...

moja mała jak się nie prześpi porządnie w dzien też koło 18 jest nie do wytrzymania. dlatego staram się ją usypiać, nie zawsze się udaje ale się staramy
A jak usypiasz małą?
Stary 2011-06-16, 23:03   #3115
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
traicionera, Eirene, a z tą główką próbowałyście kłaść dzieci na kolanach, w poprzek, nie wiem, czy wiecie o co mi chodzi...może wtedy zaczną główkę podnosić?
albo ten samolocik robić jak Montii?
no wiem o co chodzi spróbuję. ja robię samolot i mu się udaje wtedy albo jak go trzymam pod paszki też ładnie trzyma no nic ćwiczymy

Cytat:

samolotu nie zrobię, bo nie utrzymam jej jedna reka-probowalam nad lozkiem, ale nie dałam rady.
prawda?

ale możesz sobie drugą ręką pomóc wpisz sobie w googlach pozycja samolocik w grafice i pojawi się takie dziecko trzymane na samolocik dwoma rękami ja podobnie trzymam

Cytat:
Napisane przez Ewelqa1985 Pokaż wiadomość
no właśnie nie bardzo bo skoro jestem na rodzinnym obiedzie i nagle kuzynka czy ciocia wyciaga cyca i paraduje z nim i pokazuje na lewo i prawo to czemu ja mam się wstydzić? mi jest wtedy po prostu głupio... każdy ucieka wzrokiem no bo jest to krępujące wiadomo pierś to intymna część ciała... co innego jak to ktoś robi dyskretnie, tak jak dziewcyzny tu piszą pieluszką zasłonia albo po prostu się lekko odwrócą... wiadomo dziecko zjeść musi nie mam nic przeciwko to nie podlega dyskusji...

to jest temat kontrowersyjny sa zwolennicy i przeciwnicy ja wiem jak mnie krępowało własnie jak ktos wyciagał cyca na wierzch i to tak konkretnie i sama bym tak nie zrobiła. i w sumie o ile na ulicy mi to wisi bo nie gapię się na innych to przy rodzinnym obiadku już mnie to zawstydza. ale to tylko moje zdanie.

Cytat:
Dziewczyny, mam problem. Doradźcie mi coś .
Mateusz w dzień praktycznie nie śpi i wieczorem też robi się marudny. Wiem, że po prostu jest zmęczony. Ale ja nie umiem go uśpić w dzień. Jak zasypia mi na rekach, przy cycusiu i odkładam, to momentalnie się budzi i w płacz. Jak kładę od łóżeczka, to czasami chwile pogada do karuzeli i płacz. W ogóle w tym tygodniu jest strasznie marudny, nie wiem co sie dzieje. Nie mogę go odłożyć nawet na chwilę. Wcześniej interesował się karuzelką nawet 20 mint ze dwa razy dziennie. Na macie trochę poleżał. A w tym tygodniu wcale. Jak odkładam, to od razu jest płacz. Jak biorę na ręce, to jest super. Świetnie zaczął trzymać główkę w pionie i z ogromnym zaciekawieniem ogląda wszystko. Jak go położę na przewijak to do mnie zaśmiewa się strasznie, jak z nim siedzę lub leżę to też, także nie chodzi o to, że jest osowiały, jest bardzo ciekaw świata. Może to jeszcze reakcja po szczepieniu, bo mięliśmy w poniedziałek. Ale tyle dni?
współćzuję i nie doradze bo moj ma to samo... mysle że to skok bo to trwa od paru dni...

Cytat:
Eirene nie za bardzo bym chciała dostać ten antybiotyk, bo to mimo wszystko w ciele zostaje.
zycze żeby samo przeszło

Castia dokładnie jak płacze to jeden powód: SKOK

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 23:03   #3116
iizabelaa
Zakorzenienie

Dziękujemy wszystkim za komplementy

Cytat:
Rewelacja
ile wtedy miała tygodni?
skończone 10 tygodni

Cytat:
Napisane przez Olusiaa_ Pokaż wiadomość
Iza
a spała Idalka w ciagu dnia? Moze powinnas ja w ciagu dnia usypiac?
Cytat:
A śpi w dzień?
trochę spała,

tzn. jak zwykle o 11
bo mamy duzy postep w tej kwesti, i po tym jak ją regularnie usypiałam o tej godzinie,
to teraz sama zasypia jak tylko się 11 zbliża
wystarczy że dam jej smoczka i odpływa
i spała ponad godzinę, prawie 1,5h

a potem spała od 15 do 16

i tyle,

wydaję mi się, że ona mało śpi, i chyba musze ją usypiać w godzinach 16-17-18
Stary 2011-06-16, 23:03   #3117
patrycja_22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nikita262 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanko, potrzebuje zamowic cos w stylu oslonki przeciwslonecznej do spacerowki. Szperalam na allegro ale znalazlam tylko cos takiego
http://allegro.pl/oslonka-przeciwslo...649842005.html
a moja spacerowka ma raczke z tylu, tzn. dziecko jest przodem do kierunku jazdy, no i to nie bedzie jak zamontowac na wozku
Moze mi cos polecicie
A może parasolka zamiast tej osłonki?

patrycja_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 23:16   #3118
nikita262
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez patrycja_22 Pokaż wiadomość
A może parasolka zamiast tej osłonki?
Moze i by byla, ale nic nie moge znalezc
Bo my zamowilismy taka zwylka, tania spacerowke, tylko na pobyt w PL latem. Normalnie mam wozek z mozliwoscia przelozenia raczki, ale jest za ciezki i go nie bede targac do PL No a teraz mysle, ze przydalaby sie jakas ochrona dla malej przed sloneczkiem i nie wiem co mam zrobic
Stary 2011-06-16, 23:18   #3119
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
trochę spała,

tzn. jak zwykle o 11
bo mamy duzy postep w tej kwesti, i po tym jak ją regularnie usypiałam o tej godzinie,
to teraz sama zasypia jak tylko się 11 zbliża
wystarczy że dam jej smoczka i odpływa
i spała ponad godzinę, prawie 1,5h

a potem spała od 15 do 16

i tyle,

wydaję mi się, że ona mało śpi, i chyba musze ją usypiać w godzinach 16-17-18
A jak ją nauczyłaś zasypiać o tej 11?
Stary 2011-06-16, 23:20   #3120
Ewelqa1985
Zadomowienie

Cytat:
no wiem o co chodzi spróbuję. ja robię samolot i mu się udaje wtedy albo jak go trzymam pod paszki też ładnie trzyma no nic ćwiczymy

prawda?

ale możesz sobie drugą ręką pomóc wpisz sobie w googlach pozycja samolocik w grafice i pojawi się takie dziecko trzymane na samolocik dwoma rękami ja podobnie trzymam

no właśnie nie bardzo bo skoro jestem na rodzinnym obiedzie i nagle kuzynka czy ciocia wyciaga cyca i paraduje z nim i pokazuje na lewo i prawo to czemu ja mam się wstydzić? mi jest wtedy po prostu głupio... każdy ucieka wzrokiem no bo jest to krępujące wiadomo pierś to intymna część ciała... co innego jak to ktoś robi dyskretnie, tak jak dziewcyzny tu piszą pieluszką zasłonia albo po prostu się lekko odwrócą... wiadomo dziecko zjeść musi nie mam nic przeciwko to nie podlega dyskusji...

to jest temat kontrowersyjny sa zwolennicy i przeciwnicy ja wiem jak mnie krępowało własnie jak ktos wyciagał cyca na wierzch i to tak konkretnie i sama bym tak nie zrobiła. i w sumie o ile na ulicy mi to wisi bo nie gapię się na innych to przy rodzinnym obiadku już mnie to zawstydza. ale to tylko moje zdanie.

współćzuję i nie doradze bo moj ma to samo... mysle że to skok bo to trwa od paru dni...

zycze żeby samo przeszło

Castia dokładnie jak płacze to jeden powód: SKOK
eirene nie karmilabym na pewno przy stole na jakims rodzinnym obiedzie czy imprezie wtedy wychodze do innego pokoju i karmie jak musze mała nakrmic na spacerze np. to szukam miejsca najbardziej moim zdaniem na uboczu tzn. gdzies na koncu alejki i tam ją karmie przykrywajac lekko piers pieluszka nie swiece cyckiem i jesli wtedy kots idzie i sie nachalnie gapi no to wtedy juz mnie to nie interesuje jakie ma odczucia estetyczne Emilka nie je z butelki(tak jak Malwinka castii nie umie załapac tej trudnej sztuki choc uczymy sie juz troche
) wiec czasem nie ma wyjscia mam nadzieje ze mnie zrozumialas??

Eliza 14.05.2014

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości