Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011 - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku
Maty, grzechotki, gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki 7 17,07%
Maty, grzechotki i smaczne gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki 0 0%
Nasze dzieciaczki siadają, na wakacje spacerówki czekają 1 2,44%
Wreszcie mamy pełnie lata, nasze bobasy ciekawe świata 6 14,63%
Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy 27 65,85%
Głosujący: 41. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-16, 23:26   #3121
iizabelaa
Zakorzenienie

Dot.: Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011

Cytat:
Napisane przez Harrods Pokaż wiadomość
A jak ją nauczyłaś zasypiać o tej 11?

nie było to trudne zadanie, bo moje dziecko usypia smoczek oraz jazda wózkiem
więc co dziennie o 12 pakowałam ją do wózka, smok do buzi, i jeździłam po ogrodzie,
aż nie usnęła,
jak usnęła to stawałam wózkiem,
no ona wiadomo budziła się po 10 minutach,
no to ja wtedy znowu wózek w ruch,
i codziennie coraz dłużej spała, coraz mniej musiałam wózkiem jeździć,

teraz sama już koło 11 przysypia, i wystarczy dać jej smoczka
Stary 2011-06-16, 23:31   #3122
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
no właśnie nie bardzo bo skoro jestem na rodzinnym obiedzie i nagle kuzynka czy ciocia wyciaga cyca i paraduje z nim i pokazuje na lewo i prawo to czemu ja mam się wstydzić? mi jest wtedy po prostu głupio... każdy ucieka wzrokiem no bo jest to krępujące wiadomo pierś to intymna część ciała... co innego jak to ktoś robi dyskretnie, tak jak dziewcyzny tu piszą pieluszką zasłonia albo po prostu się lekko odwrócą... wiadomo dziecko zjeść musi nie mam nic przeciwko to nie podlega dyskusji...

to jest temat kontrowersyjny sa zwolennicy i przeciwnicy ja wiem jak mnie krępowało własnie jak ktos wyciagał cyca na wierzch i to tak konkretnie i sama bym tak nie zrobiła. i w sumie o ile na ulicy mi to wisi bo nie gapię się na innych to przy rodzinnym obiadku już mnie to zawstydza. ale to tylko moje zdanie.
A mnie to nawet przy rodzinnym stole nie przeszkadza. Sama karmiłam, ale tylko przy najbliższych i to młodych - bracia męża z żonami. Jak byłam na komunii i przy stole siedzieli dziadkowie i wujkowie, to odeszłam do "drugiego rzędu" i zasiadłam na kanapie.
Ale mnie w ogóle nagość nie razi. Nie mam z nią problemów, nigdy nie miałam. Ale może przez to, że byłam przyzwyczajona od małego. Trenowałam pływanie i w szatni były zawsze tabuny nagich dziewczyn, więc się przywyczaiłam. Nigdy nie chowałyśmy się pod ręcznikami. I teraz po prostu nagość mi nie przeszkadza, nie wzbudza sensacji, jest normalna. A poza tym, dla mnie zupełnie czymś innym jest goły cycek wystający z dekoltu do pasa, czy prześwitującej wyzywającej bluzki przy eleganckim stole i czymś innym matka karmiąca dziecko. Bo karmienie jest czymś pięknym i naturalnym, a nie wyzywającym czy prowokacyjnym.

---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
więc co dziennie o 12 pakowałam ją do wózka, smok do buzi, i jeździłam po ogrodzie,
aż nie usnęła,

A mój mały smoczka nie uznaje. Niby powinnam się z tego cieszyć, ale niemowlęta mają tak silną potrzebę ssania, że czasami smoczek się przydaje. Mateusz ostatnio dojrzał i nauczył się sam uspokajać - odkrył kciuk, który świetnie nadaje się do ssania. Ale nie często z niego korzysta, więc nie panikuję. Kilka razy próbowałam zamienic go na smoczek, ale ten jest wypluwany z miną oznajmiającą, że coś obrzydliwego matka włożyła do buźki.
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 23:33   #3123
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
A mnie to nawet przy rodzinnym stole nie przeszkadza. Sama karmiłam, ale tylko przy najbliższych i to młodych - bracia męża z żonami. Jak byłam na komunii i przy stole siedzieli dziadkowie i wujkowie, to odeszłam do "drugiego rzędu" i zasiadłam na kanapie.
no to jestem w szoku

ale oczywiście każdy robi jak uważa

ja teraz to już wiem, ze po prostu bym od takiego stołu odeszła,
jako dziecko mi to nie przyszło do głowy, tylko siedziałam zdziwiona

dla mnie cyc to cyc,
i nie lubię oglądać innych niż swoje
Stary 2011-06-16, 23:35   #3124
bosti
Zadomowienie

dzięki dziewczyny za pocieszenie ale ja już niestety taka panikara jestem, że od razu wszystko widzę w czarnych barwach. z bioderkami tak się martwiłam, a szybko się naprawiły, więc z tą główką też musi być ok.
iiza mam nadzieję, że ja też się kiedyś doczekam takiej pozycji jak u Idalki na cz-b foto, zazdroszczę bardzo. śliczna dziewczynka
mój TŻ coś dziś gmerał w ustawieniach kompa i jak na razie przestał wariować, zobaczymy na jak długo. zdążyłam nawet przeczytać dwie ostatnie str.

miarą człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt

http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv731aikhjqs.png
bosti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 23:36   #3125
Ewelqa1985
Zadomowienie

dobrej nocki

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51268.png

Eliza 14.05.2014

http://suwaczki.maluchy.pl/li-68194.png
Ewelqa1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 23:36   #3126
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
no wiem o co chodzi spróbuję. ja robię samolot i mu się udaje wtedy albo jak go trzymam pod paszki też ładnie trzyma no nic ćwiczymy

prawda?

ale możesz sobie drugą ręką pomóc wpisz sobie w googlach pozycja samolocik w grafice i pojawi się takie dziecko trzymane na samolocik dwoma rękami ja podobnie trzymam

no właśnie nie bardzo bo skoro jestem na rodzinnym obiedzie i nagle kuzynka czy ciocia wyciaga cyca i paraduje z nim i pokazuje na lewo i prawo to czemu ja mam się wstydzić? mi jest wtedy po prostu głupio... każdy ucieka wzrokiem no bo jest to krępujące wiadomo pierś to intymna część ciała... co innego jak to ktoś robi dyskretnie, tak jak dziewcyzny tu piszą pieluszką zasłonia albo po prostu się lekko odwrócą... wiadomo dziecko zjeść musi nie mam nic przeciwko to nie podlega dyskusji...

to jest temat kontrowersyjny sa zwolennicy i przeciwnicy ja wiem jak mnie krępowało własnie jak ktos wyciagał cyca na wierzch i to tak konkretnie i sama bym tak nie zrobiła. i w sumie o ile na ulicy mi to wisi bo nie gapię się na innych to przy rodzinnym obiadku już mnie to zawstydza. ale to tylko moje zdanie.

współćzuję i nie doradze bo moj ma to samo... mysle że to skok bo to trwa od paru dni...

zycze żeby samo przeszło

Castia dokładnie jak płacze to jeden powód: SKOK
dzięki za rade, bo ja szukałam pod hasłem samolot

Cytat:
Dziękujemy wszystkim za komplementy

skończone 10 tygodni

trochę spała,

tzn. jak zwykle o 11
bo mamy duzy postep w tej kwesti, i po tym jak ją regularnie usypiałam o tej godzinie,
to teraz sama zasypia jak tylko się 11 zbliża
wystarczy że dam jej smoczka i odpływa
i spała ponad godzinę, prawie 1,5h

a potem spała od 15 do 16

i tyle,

wydaję mi się, że ona mało śpi, i chyba musze ją usypiać w godzinach 16-17-18
to moja w pt skończy 11 i nic

Cytat:
Napisane przez Ewelqa1985 Pokaż wiadomość
eirene nie karmilabym na pewno przy stole na jakims rodzinnym obiedzie czy imprezie wtedy wychodze do innego pokoju i karmie jak musze mała nakrmic na spacerze np. to szukam miejsca najbardziej moim zdaniem na uboczu tzn. gdzies na koncu alejki i tam ją karmie przykrywajac lekko piers pieluszka nie swiece cyckiem i jesli wtedy kots idzie i sie nachalnie gapi no to wtedy juz mnie to nie interesuje jakie ma odczucia estetyczne Emilka nie je z butelki(tak jak Malwinka castii nie umie załapac tej trudnej sztuki choc uczymy sie juz troche
) wiec czasem nie ma wyjscia mam nadzieje ze mnie zrozumialas??
nam chodziło głownie o takie karmienie ostentacyjne, z zadzieraniem bluzki i wywalaniem piersi

trzyrazyi-jako ćwiczenie to jest naprawdę bardzo skuteczne

Maz wrócił, zaczął gadać do Nadii, ta się obudziła i w płacz, na szczęście udało mu się ja uśpić szybko. Mam juz mate i hulahoop, hh wygląda jak macka meduzy i boli jak się kreci Mam nadzieje, ze mi wygoni ten tłuszcz.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 23:36   #3127
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:

A mój mały smoczka nie uznaje. Niby powinnam się z tego cieszyć, ale niemowlęta mają tak silną potrzebę ssania, że czasami smoczek się przydaje. Mateusz ostatnio dojrzał i nauczył się sam uspokajać - odkrył kciuk, który świetnie nadaje się do ssania. Ale nie często z niego korzysta, więc nie panikuję. Kilka razy próbowałam zamienic go na smoczek, ale ten jest wypluwany z miną oznajmiającą, że coś obrzydliwego matka włożyła do buźki.

no moja siostra też próbowała zamienić kciuk na smoczek i też mały wypluwał z obrzydzeniem,
Nikoś ma teraz 8 miesięcy rosną mu pierwsze zęby i niestety nawyk ssania kciuka ma nadal
siostra sama już nie wie jak go tego oduczyć
Stary 2011-06-16, 23:38   #3128
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
no to jestem w szoku

ale oczywiście każdy robi jak uważa

ja teraz to już wiem, ze po prostu bym od takiego stołu odeszła,
jako dziecko mi to nie przyszło do głowy, tylko siedziałam zdziwiona

dla mnie cyc to cyc,
i nie lubię oglądać innych niż swoje
Ale nie wywalam cyca na wierzch. Przykrywam siebie i młodego pieluszką.
Stary 2011-06-16, 23:38   #3129
iizabelaa
Zakorzenienie

ja też uciekam spać,
bo coś czuję, że o 4 rano będę żałować, że się tak późno położyłam
Stary 2011-06-16, 23:41   #3130
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
no moja siostra też próbowała zamienić kciuk na smoczek i też mały wypluwał z obrzydzeniem,
Nikoś ma teraz 8 miesięcy rosną mu pierwsze zęby i niestety nawyk ssania kciuka ma nadal
siostra sama już nie wie jak go tego oduczyć
No właśnie. Trochę się boję, że nawyk zostanie za długo. Co prawda Tracy Hogg w swojej książce napisała, żeby się nie martwić, bo samo przejdzie. Także trochę się uspokoiłam. Mam nadzieję, że jak zaczną wychodzić ząbki, to gryzaki staną się jakąś konkurencja.
Stary 2011-06-16, 23:41   #3131
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ale nie wywalam cyca na wierzch. Przykrywam siebie i młodego pieluszką.

tak pisałaś o tej nagości że sobie inną scenę wyobraziłam

mało ważne,
jakoś do mnie karmienie piersią przy stole gdzie siedzą np. bracia męża nie przemawia
Stary 2011-06-16, 23:41   #3132
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
przy 100 to może być za małe
chyba, żeby zrobić przedluzke jakąś.
no właśnie się tego obawiam tymbardziej, że tż też ma brzuszek

Cytat:
Tylko kurcze cały dzień był ok,
bawiła się, w ogóle nie marudziła, dopiero ok 18
i wczoraj to samo

może ona o tej godzinie jest już zmęczona
no ale nie chce jej kłaść spać o 18

aha i w te 2 dni nie było problemu z zasypianiem,
po odłożeniu do łóżeczka szybko zasypia
może tak być że się wymęczy wieczorem i potem szybciej zasypia

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
Eirene,Castia słodkie te wkładanie piąstek,nie?? Maja też to uwielbia,a najlepiej jak próbuje włozyc obie na raz,hahahaha
właśnie to sobie wyobraziłam

Cytat:
mój brzdąc znów nie mógł zasnąć..dopiero 15 minut jak śpi...ciekawe jak długo...
w ogóle pierwszy raz miał coś takiego tż do niego gadał a ten się śmiał na głos tak fajnie tak to się tylko usmiechał a dziś normalnie zachodził się ze śmiechu dwa razy aż miałam łzy w oczach

i przewrócić potrafi z lewej na prawą itd ale żeby się unieść na rękach to nie, wysoko podnosi jak go pod paszki tak jakby biorę i unosze lekko to wtedy mu to pomaga.
no i na ramieniu jak go trzymam tak jak do odbicia to kręci głową w każdą stronę i ładnie trzyma ale tak jak piszesz to inne partie czy jakoś tak...
i też się boję czy nie powinien wyżej podnosić tej główki? nie wiem

ego gratulacje kochana buziak dla Olusia
jeny jeny ale pani doktor się spóźnia tak późno???
mój tak się śmieje własnie od paru dni i też mi się lzy kręciły na początku
Olek jeszcze nie umie się przekręcać ale głowę trzyma bardzo mocno, więc nie martwcie się, bo każde dziecko rozwija się inaczej, mój trzyma glowę, ale nie przewraca sie, a Twój na odwrót

pani doktor umawiala się na wieczorek, ale nie myślałam, że taki późny, bo napisała, że będzie po 21 a przyjechała o 21:30, ale ja ją lubię, a Olek się tak strasznie do niej śmial, mimo że zmęczony, ale na szczęście wszystko ok tylko musimy ćwiczyć głowę, bo przekręca tylko w prawo, a lewa strona tak jakby dla niego nie istniała

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
u nas dzisiaj było ok. mała miała 3 drzemki tak po 1-1,5h około 11, 14, i 17 popołudniu obudziła się przed 18 i super. przed 20 kapanko, jedzonko i spać. bez marudzenia płaczu i innych takich
ja juz nie pamiętam kiedy mój Olek tyle spał

lecę dziewczynki spać, bo tż już śpi
ego_ego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 23:42   #3133
bosti
Zadomowienie

Cytat:
Ale mnie w ogóle nagość nie razi. Nie mam z nią problemów, nigdy nie miałam. Ale może przez to, że byłam przyzwyczajona od małego. Trenowałam pływanie i w szatni były zawsze tabuny nagich dziewczyn, więc się przywyczaiłam. Nigdy nie chowałyśmy się pod ręcznikami. I teraz po prostu nagość mi nie przeszkadza, nie wzbudza sensacji, jest normalna. A poza tym, dla mnie zupełnie czymś innym jest goły cycek wystający z dekoltu do pasa, czy prześwitującej wyzywającej bluzki przy eleganckim stole i czymś innym matka karmiąca dziecko. Bo karmienie jest czymś pięknym i naturalnym, a nie wyzywającym czy prowokacyjnym.

---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

u nas identycznie - kciuk, pozostałe paluszki, nawet całe piąstki są przepyszne, a smoczek bleeeee

co do karmienia - przy najbliższych karmię, w miejscach publ. też mi się parę razy zdarzyło, nakrywam się wtedy pieluszką albo kocykiem, trochę sie krępuję, ale jak trzeba, bo mała głodna, to nie mam wyjścia i karmię

Stary 2011-06-16, 23:44   #3134
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie. Trochę się boję, że nawyk zostanie za długo. Co prawda Tracy Hogg w swojej książce napisała, żeby się nie martwić, bo samo przejdzie. Także trochę się uspokoiłam. Mam nadzieję, że jak zaczną wychodzić ząbki, to gryzaki staną się jakąś konkurencja.
no ponoć,
siostra się martwi bo ona sama jako dziecko ssała kciuka jeszcze jako kilkuletnie dziecko, gdy się czymś zdenerwowała, i boi się że mały tez tak będzie jak ona
Stary 2011-06-17, 00:02   #3135
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
no ponoć,
siostra się martwi bo ona sama jako dziecko ssała kciuka jeszcze jako kilkuletnie dziecko, gdy się czymś zdenerwowała, i boi się że mały tez tak będzie jak ona
No własnie. Mnie Pani z poradni laktacyjnej poradziła, żeby zakładać (w chwilach silnej potrzeby ssania kciuka) młodemu na tę rączkę rękawiczkę lub skarpetkę. Rękawiczek już nawet nie mam, bo bardzo szybko przestałam ich używać. Młody strasznie ich nie lubił. Ogolnie od urodzenia nie lubił skrępowania i ograniczenia ruchów. Nie lubił być ściśnięty w rożku (w szpitalu tak go zawijały). A wiele dzieciaków lubi rożki, synek mojej przyjaciółki uwielbiał do 3 miesiąca. W zeszłym tygodniu raz założyłam skarpetkę na łapkę - masakra. Zdjęłam ją po pięciu sekundach, bo młody dostał szału.
Stary 2011-06-17, 00:06   #3136
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
No własnie. Mnie Pani z poradni laktacyjnej poradziła, żeby zakładać (w chwilach silnej potrzeby ssania kciuka) młodemu na tę rączkę rękawiczkę lub skarpetkę. Rękawiczek już nawet nie mam, bo bardzo szybko przestałam ich używać. Młody strasznie ich nie lubił. Ogolnie od urodzenia nie lubił skrępowania i ograniczenia ruchów. Nie lubił być ściśnięty w rożku (w szpitalu tak go zawijały). A wiele dzieciaków lubi rożki, synek mojej przyjaciółki uwielbiał do 3 miesiąca. W zeszłym tygodniu raz założyłam skarpetkę na łapkę - masakra. Zdjęłam ją po pięciu sekundach, bo młody dostał szału.
to ja nawet nie będę próbować, mam jeszcze łapki niedrapki, nawet jedna para nieużywaną i myślałam, żeby założyć, jak młoda paznokcia zadarła i nie mogłam obciąć, póki nie zaśnie (znowu sie podrapała, tym razem przy oczku )
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-06-17, 00:08   #3137
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
tak pisałaś o tej nagości że sobie inną scenę wyobraziłam

mało ważne,
jakoś do mnie karmienie piersią przy stole gdzie siedzą np. bracia męża nie przemawia
Ale tutaj też nie napisałam, że dla mnie bracia męża są jakby moje własne rodzeństwo. Znam ich od 17 roku życia, więc już dwanaście lat. Razem wchodziliśmy w dorosłość. A teraz żona jednego z nich jest w ciąży (termin na 20 sierpnia), więc interesuje ich wszystko co związane z maluchem. A narzeczoną drugiego brata jest moja najbliższa przyjaciółka od pierwszej klasy podstawówki. I wszyscy oni szaleją na punkcie Mateusza. Mamy cudowną rodzinę. To rodzina i najbliżsi przyjaciele w jednym.
Stary 2011-06-17, 00:20   #3138
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Ale tutaj też nie napisałam, że dla mnie bracia męża są jakby moje własne rodzeństwo. Znam ich od 17 roku życia, więc już dwanaście lat. Razem wchodziliśmy w dorosłość. A teraz żona jednego z nich jest w ciąży (termin na 20 sierpnia), więc interesuje ich wszystko co związane z maluchem. A narzeczoną drugiego brata jest moja najbliższa przyjaciółka od pierwszej klasy podstawówki. I wszyscy oni szaleją na punkcie Mateusza. Mamy cudowną rodzinę. To rodzina i najbliżsi przyjaciele w jednym.
Fajnie tak

rozpakowalam wlasnie mate, fajna zabawka, najbardziej spodobal mi sie ten muzyczny panel, tak sobie pacałam i słuchałam, a mąż tylko patrzył koty tez wybitnie zainteresowane.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-06-17, 06:08   #3139
Olusiaa_
Zakorzenienie

Cytat:
aż nie usnęła,

no to super.

ja to jakos nie potrafie zapanowac nad drzemkami mojej kazdego dnia wychodzi inaczej. fajnie by bylo to jakos uregulowac

od 4 jestesmy na nogach. takie są skutki drzemki po 18
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-17, 08:09   #3140
miamore999
Zakorzenienie

a my wczoraj mieliśmy dzień świra :/ wszystko dla małej było na nie. wózek gryzł i na syrenie wracałam pędem ze spaceru. wieczorem mega koncert już sami nie wiedzieliśmy co robić. dobrze, że chociaz noszenie pomagało. zjadła o 18, kąpiel nie pomogła, padła spać. o 20 daliśmy jej trochę mleka ale nie chciała i spała do... 4 rano!

lece bo dziś zapowiada się powtórka
Stary 2011-06-17, 08:32   #3141
kampasiula
Zadomowienie

GG do kampasiula

hej,my jak zwykle noc przespana.Mały poszedł spać o 20 i o 4 rano cyc.Wstał o 7 i baraszkuje na macie
ja dostaję świraod 3 tyg biorę cerazette i krwawię tydz.Po cholerę się zabezpieczać skoro mi cieknie i nie ma pozytku.. nie wiem czy iśc do lekarza czy czekać aż przejdzie.Naczytałam się,że to taki efekt uboczny

kampasiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-17, 08:42   #3142
Mirabilka
Zakorzenienie

Ego-ego- ja po porodzie miałam w pasie ponad 90 cm i marsupi ledwo co się zapinało – może z 3-4 cm tego rzepa nachodziło na siebie.

Harrods – a może skok rozwojowy ? ja miałam podobnie - ale teraz mam taki przewidywalny plan dnia, że mały wie mniej więcej co o której i problemu się skończyły. Wziełam się za niego tydzień temu bo mi już dawał popalic ciągle na rączkach albo sam nie wiedział czego chce. Także jak przez kilka dni robi się coś o mniej wiecej stałych porach to dziecko się przyzwyczaja.
Izabella chyba robi podobnie

A co do napięcia mięśniowego – te dziewczyny co dzieci mają problem z napięciem brałyście w ciąży nospe albo magneB6 albo co innego rozkurczowego? Bo mi położna mówiła, że to ma podobno wpływ – a ja nie brał w ogóle praktycznie nic i mały już w szpitalu lekarka powiedziała, że ma bardzo dobre napięcie mięśniowe. Może coś w tym jest

Mój spał dziś od 20-2, i od 2-5, 5-6 i teraz o 8 znowu sam padł w bujaczku przy wibracjach

był ktoś jeszcze w h&m - wywiesili coś nowego? bo nie chce mi się na darmo opuszczac mojej wsi

Edytowane przez Mirabilka
Czas edycji: 2011-06-17 o 08:51
Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-17, 09:02   #3143
laseczkaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mirabilka Pokaż wiadomość
dziewczyny a próbowałyście czy podnosi główkę jak bierzecie do odbicia w pionie - przodem do siebie, że główka na ramieniu - to podnoszą dzieciaczki głowę do pionu? my tak zaczynaliśmy a darł się jak cholera na brzuszku bo nie umiał a teraz 2 miesiace i głowę trzyma nawet kilka sekund i obraca ile razy chce
mój trzyma ładnie główkę i w pionie i jak lezy na brzuszku .

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
aaaa zapomniałam. poszukuję aparatu i czaję sie na jakiegoś panasonica. ma może któraś z was z tej firmy aparat bo wszędzie tylko te canony,nikony a ponoć panasoniki też ok ale chciałabym poznać opinię tak z życia kogoś
ja polecam kodaka razem z akumulatorem - nie trzeba wiecznie ladowac tak jak przy bateriach i naprawde mozna zrobic setki zdjec nawet przez miesiac i i tak bateria trzyma (a do zestawu masz ładowarkę tak ze po jakimś czasie mozna naładować ) ja kupilam taki niedawno- bo nasz na baterie ciagle sie rozladowywal a kupiłam tamten bo mojego tż siostra ma taki i jak na pożyczyła na miesiąc i przez miesiąc zrobiłam setki zdjęć bez ładowania to byłam mile zaskoczona

Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
heh, mój się wczoraj tak w parku rozdarł i przez jakiś czas nic nie pomagało, a wiedziałam, że głodny nie jest, bo jadł przed wyjściem... i oczywiście te spojrzenia, co ona dziecku robi?
mój niestety z tych głodomorów którzy mimo tego że jedzą przed wyjściem na spacer w trakcie spaceru też nawet z 2 razy i od razu po przyjściu ...

Cytat:
Dziewczyny, mam problem. Doradźcie mi coś .
Mateusz w dzień praktycznie nie śpi i wieczorem też robi się marudny. Wiem, że po prostu jest zmęczony. Ale ja nie umiem go uśpić w dzień. Jak zasypia mi na rekach, przy cycusiu i odkładam, to momentalnie się budzi i w płacz. Jak kładę od łóżeczka, to czasami chwile pogada do karuzeli i płacz. W ogóle w tym tygodniu jest strasznie marudny, nie wiem co sie dzieje. Nie mogę go odłożyć nawet na chwilę. Wcześniej interesował się karuzelką nawet 20 mint ze dwa razy dziennie. Na macie trochę poleżał. A w tym tygodniu wcale. Jak odkładam, to od razu jest płacz. Jak biorę na ręce, to jest super. Świetnie zaczął trzymać główkę w pionie i z ogromnym zaciekawieniem ogląda wszystko. Jak go położę na przewijak to do mnie zaśmiewa się strasznie, jak z nim siedzę lub leżę to też, także nie chodzi o to, że jest osowiały, jest bardzo ciekaw świata. Może to jeszcze reakcja po szczepieniu, bo mięliśmy w poniedziałek. Ale tyle dni?
powiem tak u nas po szczepieniu przez 3 dni był marudny i potem kolejne 2 dni ( te kolejne 2 to mysle ze to byl skok ) wiec mozliwe ze to skok rozwojowy.
ogolnie dzieci sa nieprzewidywalne jeden dzien potrafi byc grzeczny a kolejny wrzeszczy placze bez przerwy i od czego to zalezy nie wiem

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpri09kp5b04ypq.png

Kacper 18.04.2011

laseczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-17, 09:03   #3144
bosti
Zadomowienie

Mirabilko ja jeszcze nie wiem, czy to chodzi o nieprawidłowe napięcie, czy to jakaś inna przyczyna. zobaczymy po wizycie w tym punkcie wczesnej interwencji za dwa tyg. nospy w ciąży wcale nie brałam, pod koniec łykałam magnez
wczoraj dużo myślałam i zastanawiałam się czy czasem podczas porodu nie uszkodził sie małej jakiś nerwy/nerwy miałam problemy z parciem, robiłam to nieskutecznie, w końcu położna wypychała Anikę. nie pamietam tego za bardzo, ale potem na górze brzucha miałam niezłego sińca od tego wypychania. poza tym Anika była trzy razy owinięta pępowiną i sina, więc pewnie niedotleniona. może to miało jakiś wpływ na to niepodnoszenie teraz głowy sama nie wiem, co myśleć. zadręczają mnie te myśli, że może z czasem jeszcze jakieś problemy wyjdą przez ten koszmarny poród. chyba coraz bardziej żałuję, że nie miałam cesarki, a tam gdzie rodziłam można było załatwić, jak się bardzo chciało

Edytowane przez bosti
Czas edycji: 2011-06-17 o 09:05
Stary 2011-06-17, 09:17   #3145
ego_ego
Wtajemniczenie

cześć dziewczynki

Olek spał od 23 do 5, od 5:30 do 8:15 teraz też śpi
jak ja lubię takie nocki

Cytat:
Ego-ego- ja po porodzie miałam w pasie ponad 90 cm i marsupi ledwo co się zapinało – może z 3-4 cm tego rzepa nachodziło na siebie.
a jaki masz rozmiar marsupi? S czy L?
Stary 2011-06-17, 09:25   #3146
Mirabilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bosti Pokaż wiadomość
Mirabilko ja jeszcze nie wiem, czy to chodzi o nieprawidłowe napięcie, czy to jakaś inna przyczyna. zobaczymy po wizycie w tym punkcie wczesnej interwencji za dwa tyg. nospy w ciąży wcale nie brałam, pod koniec łykałam magnez
wczoraj dużo myślałam i zastanawiałam się czy czasem podczas porodu nie uszkodził sie małej jakiś nerwy/nerwy miałam problemy z parciem, robiłam to nieskutecznie, w końcu położna wypychała Anikę. nie pamietam tego za bardzo, ale potem na górze brzucha miałam niezłego sińca od tego wypychania. poza tym Anika była trzy razy owinięta pępowiną i sina, więc pewnie niedotleniona. może to miało jakiś wpływ na to niepodnoszenie teraz głowy sama nie wiem, co myśleć. zadręczają mnie te myśli, że może z czasem jeszcze jakieś problemy wyjdą przez ten koszmarny poród. chyba coraz bardziej żałuję, że nie miałam cesarki, a tam gdzie rodziłam można było załatwić, jak się bardzo chciało
oby nie u nas po porodzie miał obojczyk złamany... ale się szybko zrosło. Z tą główką to też nie ma co przesadzac - wiem, że łatwo się mówi to tak jak z chodzeniem - jedne chodzą jak mają 8 m-cy inne jak 15 mcy ( a propo jistyna kowalczyk podobno chodziła jak miała 2 lata a tu proszę jak teraz szaleje)

Ego - mam s - bo ja mam 160cm a mąz 188 i oboje się zapinamy. Teraz to już bez problemu ale wcześniej jak te 3-4 cm rzepa tylko nachodziło to mały był lekki i nie było problemu - bo ja zapinam marsupi w pasie a nie na biodrach prawie

Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-17, 09:26   #3147
miamore999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bosti Pokaż wiadomość
jeśli cię to choć troszkę pocieszy i uspokoi to powiem ci, że moja mała też główki nie podnosi - lezy jak kamień - z boku na bok tylko ja przekręci. sama wypatruję tego dnia gdy wreszcie zacznie łepek ładnie podnosić do góry - ale dzieciaczki rozwijają sie w różnym tempie i ja wiem, że po prostu moja mała potrzebuje czasu. i wiem, że jest z nią wszystko w porządku i nie ma co się martwić i doszukiwać się ewentualnych przyczyn. byliśmy we wtorek u ortopedy i badał nasza małą i mówił, że na wszystko jest czas. powiedział też ważną rzecz, że częstym problemem jest to, że rodzice chcą dzieci za szybko posadzić i nauczyć chodzić. a dziecko ma czas na zaczęcie chodzenia do 18 miesięcy aż. tak samo z podnoszeniem główki - jedne już podnoszą a my musimy jeszcze troszkę zaczekać nasze maluchy same wiedzą kiedy jest dla nich najlepszy czas
Stary 2011-06-17, 09:29   #3148
ego_ego
Wtajemniczenie

ja to muszę wziąć jakiś większy rozmiar bo ja mam 177cm a mąż 185 wzrostu i brzuszki mamy oboje a ja tak szybko chyba nie zrucę, bo ja mam tendencję do tycia i do tej pory nie wchodzę w ciuchy sprzed ciąży, szkoda, że w Polsce nie można kupić rozm, XL
Stary 2011-06-17, 09:31   #3149
bosti
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez miamore999 Pokaż wiadomość
jeśli cię to choć troszkę pocieszy i uspokoi to powiem ci, że moja mała też główki nie podnosi - lezy jak kamień - z boku na bok tylko ja przekręci. sama wypatruję tego dnia gdy wreszcie zacznie łepek ładnie podnosić do góry - ale dzieciaczki rozwijają sie w różnym tempie i ja wiem, że po prostu moja mała potrzebuje czasu. i wiem, że jest z nią wszystko w porządku i nie ma co się martwić i doszukiwać się ewentualnych przyczyn. byliśmy we wtorek u ortopedy i badał nasza małą i mówił, że na wszystko jest czas. powiedział też ważną rzecz, że częstym problemem jest to, że rodzice chcą dzieci za szybko posadzić i nauczyć chodzić. a dziecko ma czas na zaczęcie chodzenia do 18 miesięcy aż. tak samo z podnoszeniem główki - jedne już podnoszą a my musimy jeszcze troszkę zaczekać nasze maluchy same wiedzą kiedy jest dla nich najlepszy czas
pewnie, że mnie to pocieszyło, bo myślałam, że tylko Anika nie podnosi. może rzeczywiście trzeba po prostu jeszcze poczekać i nie wariować

Stary 2011-06-17, 09:36   #3150
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
ja co prawda nie karmię,
ale mi karmienie piersią kojarzy się z taką intymną sytuacją między mamą a dzieckiem
u nas tak jest
mały sobie mruczy, patrzy mi w oczy
i nawet jak tż obok wiesza pranie to mały się rozprasza
w ogóle wspomniałam już ,że nawet rozmawiać nie mogę bo małego to denerwuje
dlatego zawsze wychodzę bo mały jest zbyt ciekawski i wszystko musi widzieć
tż się śmieje,że Fabian chce mieć mamę tylko dla siebie

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość

byłam i tygryski są ale krówki gdzieś schowali bo nie było ani jednej sztuki, w ogóle było bardzo mało rzeczy przecenionych
był jeden komplet rozmiar 80 i po 59 zł !

Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
ach, nutella
Krzyś ma wysypkę w dalszym ciągu i nie wiem od czego, już się boję jeść cokolwiek!
eh ostatnio młody ma dziwną kupę i nie wiem od czego
konsystencja jak Farba duluxa, może będziemy bogaci

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
Wróciłam niedawno z Rybnika z nowym nabytkiem Mai -casualplay Dziewczyny,jest boski i wygląda jak nówka! Super lekki i świetny wizualnie Przy okazji wtargnęłam do H&M i kupiłam małej getry i tunikę

Byłyśmy też na badaniu bioderek i wszystko w porządu...pielucha precz!
bardzo się ciesze,że zakup udany ! i zazdraszczam

Cytat:
ja sobie nie wyobrażam wystawiać takiego małego dziecka na słońce

i tego się boję, podoba mi się Marsupi,
ale boję się że mała się przyzwyczai i będę musiała z nią nawet śniadanie jeść
sama nie wiem
co do pierwszego to ja sama nie lubie być na słońcu
a co dopiero malenstwo

a co do marsupi
u nas działa to odwrotnie
mały jest noszony, czuje mnie, uspokaja się , potem już nie wymaga noszenia, tak jakby już się nasycił tą bliskością
pisałam już że idea noszenia i bujania jest mu obca
i wiem,że tak wiele dzieci chustowanych ma, są nasycone miloscią i bliskoscia, potem chca same poznawac swiat
ale wiadomo kazde dziecko inne.

Cytat:
dziewczyny a próbowałyście czy podnosi główkę jak bierzecie do odbicia w pionie - przodem do siebie, że główka na ramieniu - to podnoszą dzieciaczki głowę do pionu? my tak zaczynaliśmy a darł się jak cholera na brzuszku bo nie umiał a teraz 2 miesiace i głowę trzyma nawet kilka sekund i obraca ile razy chce

[QUOTE=patrycja_22;2756137 6Podobają mi się takie co o nich sądzicie? Która lepsza?

[/QUOTE]Mi się podoba druga ale w lokach wyglądałabyś jak J.LO

Cytat:
Nawet tak banalne sprawy jak ubranie, powodują straszne kontrowersje. Przez to nasze ulice są bure, ponure i smutne. Każdy (prawie każdy) woli wyglądać nudo jak inni, niż wyróżniać się się ekstrawagancją. Wrzućmy na luz!!! W innych krajach mają go więcej, np. w Londynie ludzie chodzą ubrani przedziwnie, każdy inaczej i nikt się na nikogo nie gapi, nie wytyka palcami.

o tak tu się zgadzam.
i boli mnie również,że widok żula który sika pod mur nie budzi sensacji
a mama karmiąca owszem

Dziewczyny co do podnoszenia główki to ja chyba zrobiłam błąd
bo mały nie lubił i go nie kładłam na brzuszek bo to powodowało okropny płacz.
pediatra mi kazała kłaść co chwilę, chociaż na pare sekund
i tak zaczęłam robić, dobrze motywować dziecko np zabawką

i tak narzekałam ,że mały nie podnosi głowy a teraz
raz trzyma wysoko, a raz zniża bo chce coś pooglądać
polecam jeszcze samolocik
mały uwielbia

zamazałam siebie bo wyglądałam tam jak kopia robocza
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SDC14022.jpg (77,7 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SDC14025.jpg (43,7 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SDC14085.jpg (160,3 KB, 54 załadowań)

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości