|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku | |||
| Maty, grzechotki, gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki |
|
7 | 17,07% |
| Maty, grzechotki i smaczne gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki |
|
0 | 0% |
| Nasze dzieciaczki siadają, na wakacje spacerówki czekają |
|
1 | 2,44% |
| Wreszcie mamy pełnie lata, nasze bobasy ciekawe świata |
|
6 | 14,63% |
| Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy |
|
27 | 65,85% |
| Głosujący: 41. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011
nie było to trudne zadanie, bo moje dziecko usypia smoczek oraz jazda wózkiem więc co dziennie o 12 pakowałam ją do wózka, smok do buzi, i jeździłam po ogrodzie, aż nie usnęła, jak usnęła to stawałam wózkiem, no ona wiadomo budziła się po 10 minutach, no to ja wtedy znowu wózek w ruch, i codziennie coraz dłużej spała, coraz mniej musiałam wózkiem jeździć, teraz sama już koło 11 przysypia, i wystarczy dać jej smoczka
|
#3122 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale mnie w ogóle nagość nie razi. Nie mam z nią problemów, nigdy nie miałam. Ale może przez to, że byłam przyzwyczajona od małego. Trenowałam pływanie i w szatni były zawsze tabuny nagich dziewczyn, więc się przywyczaiłam. Nigdy nie chowałyśmy się pod ręcznikami. I teraz po prostu nagość mi nie przeszkadza, nie wzbudza sensacji, jest normalna. A poza tym, dla mnie zupełnie czymś innym jest goły cycek wystający z dekoltu do pasa, czy prześwitującej wyzywającej bluzki przy eleganckim stole i czymś innym matka karmiąca dziecko. Bo karmienie jest czymś pięknym i naturalnym, a nie wyzywającym czy prowokacyjnym. ---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale oczywiście każdy robi jak uważa ja teraz to już wiem, ze po prostu bym od takiego stołu odeszła, jako dziecko mi to nie przyszło do głowy, tylko siedziałam zdziwiona dla mnie cyc to cyc, i nie lubię oglądać innych niż swoje
|
|
#3124 |
|
Zadomowienie
|
dzięki dziewczyny za pocieszenie
iiza mam nadzieję, że ja też się kiedyś doczekam takiej pozycji jak u Idalki na cz-b foto, zazdroszczę bardzo. śliczna dziewczynka mój TŻ coś dziś gmerał w ustawieniach kompa i jak na razie przestał wariować, zobaczymy na jak długo. zdążyłam nawet przeczytać dwie ostatnie str.
|
#3125 |
|
Zadomowienie
|
dobrej nocki
|
#3126 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
trzyrazyi-jako ćwiczenie to jest naprawdę bardzo skuteczne ![]() Maz wrócił, zaczął gadać do Nadii, ta się obudziła i w płacz, na szczęście udało mu się ja uśpić szybko. Mam juz mate i hulahoop, hh wygląda jak macka meduzy i boli jak się kreci Mam nadzieje, ze mi wygoni ten tłuszcz .
|
|
#3127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no moja siostra też próbowała zamienić kciuk na smoczek i też mały wypluwał z obrzydzeniem, Nikoś ma teraz 8 miesięcy rosną mu pierwsze zęby i niestety nawyk ssania kciuka ma nadal ![]() siostra sama już nie wie jak go tego oduczyć
|
|
#3128 |
|
Zadomowienie
|
Ale nie wywalam cyca na wierzch. Przykrywam siebie i młodego pieluszką.
|
|
|
|
#3129 |
|
Zakorzenienie
|
ja też uciekam spać,
bo coś czuję, że o 4 rano będę żałować, że się tak późno położyłam
|
#3130 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie. Trochę się boję, że nawyk zostanie za długo. Co prawda Tracy Hogg w swojej książce napisała, żeby się nie martwić, bo samo przejdzie. Także trochę się uspokoiłam. Mam nadzieję, że jak zaczną wychodzić ząbki, to gryzaki staną się jakąś konkurencja.
|
|
|
|
#3131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak pisałaś o tej nagości że sobie inną scenę wyobraziłam ![]() mało ważne, jakoś do mnie karmienie piersią przy stole gdzie siedzą np. bracia męża nie przemawia
|
|
#3132 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
no właśnie się tego obawiam tymbardziej, że tż też ma brzuszek
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Olek jeszcze nie umie się przekręcać ale głowę trzyma bardzo mocno, więc nie martwcie się, bo każde dziecko rozwija się inaczej, mój trzyma glowę, ale nie przewraca sie, a Twój na odwrót ![]() pani doktor umawiala się na wieczorek, ale nie myślałam, że taki późny, bo napisała, że będzie po 21 a przyjechała o 21:30, ale ja ją lubię, a Olek się tak strasznie do niej śmial, mimo że zmęczony, ale na szczęście wszystko ok tylko musimy ćwiczyć głowę, bo przekręca tylko w prawo, a lewa strona tak jakby dla niego nie istniała Cytat:
![]() lecę dziewczynki spać, bo tż już śpi
|
||||
|
|
|
#3133 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
co do karmienia - przy najbliższych karmię, w miejscach publ. też mi się parę razy zdarzyło, nakrywam się wtedy pieluszką albo kocykiem, trochę sie krępuję, ale jak trzeba, bo mała głodna, to nie mam wyjścia i karmię
|
|
#3134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
siostra się martwi bo ona sama jako dziecko ssała kciuka jeszcze jako kilkuletnie dziecko, gdy się czymś zdenerwowała, i boi się że mały tez tak będzie jak ona
|
|
#3135 |
|
Zadomowienie
|
No własnie. Mnie Pani z poradni laktacyjnej poradziła, żeby zakładać (w chwilach silnej potrzeby ssania kciuka) młodemu na tę rączkę rękawiczkę lub skarpetkę. Rękawiczek już nawet nie mam, bo bardzo szybko przestałam ich używać. Młody strasznie ich nie lubił. Ogolnie od urodzenia nie lubił skrępowania i ograniczenia ruchów. Nie lubił być ściśnięty w rożku (w szpitalu tak go zawijały). A wiele dzieciaków lubi rożki, synek mojej przyjaciółki uwielbiał do 3 miesiąca. W zeszłym tygodniu raz założyłam skarpetkę na łapkę - masakra. Zdjęłam ją po pięciu sekundach, bo młody dostał szału.
|
|
|
|
#3136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
#3137 |
|
Zadomowienie
|
Ale tutaj też nie napisałam, że dla mnie bracia męża są jakby moje własne rodzeństwo. Znam ich od 17 roku życia, więc już dwanaście lat. Razem wchodziliśmy w dorosłość. A teraz żona jednego z nich jest w ciąży (termin na 20 sierpnia), więc interesuje ich wszystko co związane z maluchem. A narzeczoną drugiego brata jest moja najbliższa przyjaciółka od pierwszej klasy podstawówki. I wszyscy oni szaleją na punkcie Mateusza. Mamy cudowną rodzinę. To rodzina i najbliżsi przyjaciele w jednym.
|
|
|
|
#3138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() rozpakowalam wlasnie mate, fajna zabawka, najbardziej spodobal mi sie ten muzyczny panel, tak sobie pacałam i słuchałam, a mąż tylko patrzył
|
|
#3139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja to jakos nie potrafie zapanowac nad drzemkami mojej kazdego dnia wychodzi inaczej. fajnie by bylo to jakos uregulowac ![]() od 4 jestesmy na nogach. takie są skutki drzemki po 18
|
|
|
|
|
#3140 |
|
Zakorzenienie
|
a my wczoraj mieliśmy dzień świra :/ wszystko dla małej było na nie. wózek gryzł i na syrenie wracałam pędem ze spaceru. wieczorem mega koncert już sami nie wiedzieliśmy co robić. dobrze, że chociaz noszenie pomagało. zjadła o 18, kąpiel nie pomogła, padła spać. o 20 daliśmy jej trochę mleka ale nie chciała i spała do... 4 rano!
lece bo dziś zapowiada się powtórka
|
#3141 |
|
Zadomowienie
|
hej,my jak zwykle noc przespana.Mały poszedł spać o 20 i o 4 rano cyc.Wstał o 7 i baraszkuje na macie
![]() ja dostaję świra od 3 tyg biorę cerazette i krwawię tydz.Po cholerę się zabezpieczać skoro mi cieknie i nie ma pozytku.. nie wiem czy iśc do lekarza czy czekać aż przejdzie.Naczytałam się,że to taki efekt uboczny
|
#3142 |
|
Zakorzenienie
|
Ego-ego- ja po porodzie miałam w pasie ponad 90 cm i marsupi ledwo co się zapinało – może z 3-4 cm tego rzepa nachodziło na siebie.
Harrods – a może skok rozwojowy ? ja miałam podobnie - ale teraz mam taki przewidywalny plan dnia, że mały wie mniej więcej co o której i problemu się skończyły. Wziełam się za niego tydzień temu bo mi już dawał popalic ciągle na rączkach albo sam nie wiedział czego chce. Także jak przez kilka dni robi się coś o mniej wiecej stałych porach to dziecko się przyzwyczaja. Izabella chyba robi podobnie ![]() A co do napięcia mięśniowego – te dziewczyny co dzieci mają problem z napięciem brałyście w ciąży nospe albo magneB6 albo co innego rozkurczowego? Bo mi położna mówiła, że to ma podobno wpływ – a ja nie brał w ogóle praktycznie nic i mały już w szpitalu lekarka powiedziała, że ma bardzo dobre napięcie mięśniowe. Może coś w tym jest Mój spał dziś od 20-2, i od 2-5, 5-6 i teraz o 8 znowu sam padł w bujaczku przy wibracjach był ktoś jeszcze w h&m - wywiesili coś nowego? bo nie chce mi się na darmo opuszczac mojej wsi
Edytowane przez Mirabilka Czas edycji: 2011-06-17 o 08:51 |
|
|
|
#3143 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
) wiec mozliwe ze to skok rozwojowy.ogolnie dzieci sa nieprzewidywalne jeden dzien potrafi byc grzeczny a kolejny wrzeszczy placze bez przerwy i od czego to zalezy nie wiem
|
|
|
#3144 |
|
Zadomowienie
|
Mirabilko ja jeszcze nie wiem, czy to chodzi o nieprawidłowe napięcie, czy to jakaś inna przyczyna. zobaczymy po wizycie w tym punkcie wczesnej interwencji za dwa tyg. nospy w ciąży wcale nie brałam, pod koniec łykałam magnez
wczoraj dużo myślałam i zastanawiałam się czy czasem podczas porodu nie uszkodził sie małej jakiś nerwy/nerwy miałam problemy z parciem, robiłam to nieskutecznie, w końcu położna wypychała Anikę. nie pamietam tego za bardzo, ale potem na górze brzucha miałam niezłego sińca od tego wypychania. poza tym Anika była trzy razy owinięta pępowiną i sina, więc pewnie niedotleniona. może to miało jakiś wpływ na to niepodnoszenie teraz głowy sama nie wiem, co myśleć. zadręczają mnie te myśli, że może z czasem jeszcze jakieś problemy wyjdą przez ten koszmarny poród. chyba coraz bardziej żałuję, że nie miałam cesarki, a tam gdzie rodziłam można było załatwić, jak się bardzo chciało
miarą człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv731aikhjqs.png Edytowane przez bosti Czas edycji: 2011-06-17 o 09:05 |
|
|
|
#3145 |
|
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczynki
Olek spał od 23 do 5, od 5:30 do 8:15 teraz też śpi ![]() jak ja lubię takie nocki ![]() a jaki masz rozmiar marsupi? S czy L? |
|
|
|
#3146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ego - mam s - bo ja mam 160cm a mąz 188 i oboje się zapinamy. Teraz to już bez problemu ale wcześniej jak te 3-4 cm rzepa tylko nachodziło to mały był lekki i nie było problemu - bo ja zapinam marsupi w pasie a nie na biodrach prawie
|
|
#3147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nasze maluchy same wiedzą kiedy jest dla nich najlepszy czas
|
|
#3148 |
|
Wtajemniczenie
|
ja to muszę wziąć jakiś większy rozmiar bo ja mam 177cm a mąż 185 wzrostu i brzuszki mamy oboje
a ja tak szybko chyba nie zrucę, bo ja mam tendencję do tycia i do tej pory nie wchodzę w ciuchy sprzed ciąży, szkoda, że w Polsce nie można kupić rozm, XL
|
|
|
|
#3149 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3150 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mały sobie mruczy, patrzy mi w oczy i nawet jak tż obok wiesza pranie to mały się rozprasza w ogóle wspomniałam już ,że nawet rozmawiać nie mogę bo małego to denerwuje dlatego zawsze wychodzę bo mały jest zbyt ciekawski i wszystko musi widzieć tż się śmieje,że Fabian chce mieć mamę tylko dla siebie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() konsystencja jak Farba duluxa, może będziemy bogaci Cytat:
![]() Cytat:
a co dopiero malenstwo a co do marsupi u nas działa to odwrotnie mały jest noszony, czuje mnie, uspokaja się , potem już nie wymaga noszenia, tak jakby już się nasycił tą bliskością pisałam już że idea noszenia i bujania jest mu obca i wiem,że tak wiele dzieci chustowanych ma, są nasycone miloscią i bliskoscia, potem chca same poznawac swiat ale wiadomo kazde dziecko inne. Cytat:
[QUOTE=patrycja_22;2756137 6Podobają mi się takie co o nich sądzicie? Która lepsza? [/QUOTE]Mi się podoba druga ale w lokach wyglądałabyś jak J.LO Cytat:
i boli mnie również,że widok żula który sika pod mur nie budzi sensacji a mama karmiąca owszem ![]() Dziewczyny co do podnoszenia główki to ja chyba zrobiłam błąd bo mały nie lubił i go nie kładłam na brzuszek bo to powodowało okropny płacz. pediatra mi kazała kłaść co chwilę, chociaż na pare sekund i tak zaczęłam robić, dobrze motywować dziecko np zabawką i tak narzekałam ,że mały nie podnosi głowy a teraz raz trzyma wysoko, a raz zniża bo chce coś pooglądać polecam jeszcze samolocik mały uwielbia ![]() zamazałam siebie bo wyglądałam tam jak kopia robocza
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:46.

.