Kreta - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-09, 14:50   #241
ewulinek@vp.pl
Zakorzenienie

Dot.: Kreta

Cytat:
Napisane przez zo_h Pokaż wiadomość
Ps.
Jeśli masz ochotę to zapraszam do zapoznania się z moim "mini" relacjami z dwóch moich pobytów na Krecie.

Przewodnik po zachodniej Krecie
Przewodnik po wschodniej i środkowej Krecie

Kto wie w tym roku znów uda mi się pojechać na Kretę.
swietne opisy Waszych wypraw!!
ewulinek@vp.pl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-10, 21:40   #242
anka_szklanka
Raczkowanie

GG do anka_szklanka

Cytat:
Oj wszystko zależy od miejsca, chociaż moim zdaniem plaże na południu zdecydowanie bardziej kamieniste i żwirowe. W samym mieście Ierapetra miejska plaża obok twierdzy jest właśnie kamienisto żwirowa, ale nie przesądza to wcale o tym, że wszystkie plaże w okolicy tez takie będą. Generalnie plaże na Krecie są bardzo zróżnicowane, przykładowo Falasarna i Elafonissi to plaże na których nie można narzekać na mała ilość piasku, jednak np w okolicach miejscowości Kolimbari plaża jest typowo kamienista i raczej ciężko jest tam schodzić do wody - na pewno mile widziane są buty do pływania.

Ps.
Jeśli masz ochotę to zapraszam do zapoznania się z moim "mini" relacjami z dwóch moich pobytów na Krecie.

Przewodnik po zachodniej Krecie
Przewodnik po wschodniej i środkowej Krecie

Kto wie w tym roku znów uda mi się pojechać na Kretę.
Dzieki , przewodnik extra, najabrdziej podobaly mi sie opisy pod zdjęciami "gołąb samobójca " haha

anka_szklanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-14, 21:59   #243
jstock
Przyczajenie

a czy ktoś z Was był w Heraklion Agia Pelagia czy daleko jest z stamtąd np. do Santorini, wąwozu Samaria?
jstock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-15, 20:52   #244
Patuuch
Raczkowanie

ja byłam rok temu w Agia Pelagia

Patuuch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-16, 11:40   #245
jstock
Przyczajenie

i jak wrażenia z Agia Pelagia byłaś może w hotelu Panorama? co można z tamtad zwiedzić tak żeby nie było daleko a warto było zobaczyc?
Stary 2011-06-16, 12:02   #246
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jstock Pokaż wiadomość
i jak wrażenia z Agia Pelagia byłaś może w hotelu Panorama? co można z tamtad zwiedzić tak żeby nie było daleko a warto było zobaczyc?
Tutaj masz fajna mapkę poglądową Krety. Jak z niej widać Agia P jest mniej więcej pośrodku górnej linii brzegowej.
http://grecja.home.pl/maps/grekomapa/grekomapa14.htm

Sama Kreta jakas ogromna nie jest, ma ~250 km długości i od 12 do 60 km szerokości.
Myślę, za na oko np z Iraklionu do Chani (najpiękniejszego wg mnie miasta na Krecie) jest ok. 80-100 km. Na prawdę wynajmując samochód, można przejechać cała wyspę i zobaczyć co ciekawsze miejsca, a warto, bo Kreta jest przepiękna i bardzo różnorodna

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-16, 12:05   #247
jstock
Przyczajenie

dziękuję za informację na pewno się przydadzą lecę już w niedzielę

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-16, 12:11   #248
kulbit
Zakorzenienie

Udanego pobytu

Stary 2011-06-16, 12:13   #249
Patuuch
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jstock Pokaż wiadomość
Byłam w hotelu Panorama )

Patuuch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-16, 13:12   #250
jstock
Przyczajenie

jak możesz to napisz parę słów jak tam jest co polecasz na co trzeba uważać
Stary 2011-06-17, 07:47   #251
zo_h
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kulbit Pokaż wiadomość
Tutaj masz fajna mapkę poglądową Krety. Jak z niej widać Agia P jest mniej więcej pośrodku górnej linii brzegowej.
http://grecja.home.pl/maps/grekomapa/grekomapa14.htm

Sama Kreta jakas ogromna nie jest, ma ~250 km długości i od 12 do 60 km szerokości.
Myślę, za na oko np z Iraklionu do Chani (najpiękniejszego wg mnie miasta na Krecie) jest ok. 80-100 km. Na prawdę wynajmując samochód, można przejechać cała wyspę i zobaczyć co ciekawsze miejsca, a warto, bo Kreta jest przepiękna i bardzo różnorodna
Owszem sama Kreta nie jest duża, ale weź pod uwagę że poza dobrze skomunikowaną północą reszta wyspy to w większości wąskie i kręte drogi. Praktycznie zdecydowana większość dróg jadących na południowe wybrzeże oznacza przedzieranie się przez góry, więc coś co na mapie wygląda na krótki odcinek w rzeczywistości będzie oznaczać o wiele dłuższą drogę. Więcej o greckich drogach napisałem na poniższej stronie:
Drogi na Krecie
Z Heraklionu do Chanii jest ok 130km ... i jest to odległość którą spokojnie można pokonać w ciągu jednego dnia w obie strony.Taką wycieczkę warto połączyć z jakimiś dodatkowymi atrakcjami które można zwiedzić po drodze, ale trzeba uważać aby nie przesadzić. Dwa lata temu zaliczyłem powrót z dłuższej wycieczki na której doznałem lekkiego udaru cieplnego ... nie polecam.
Kreta to naprawdę świetne miejsce na aktywny wypoczynek, moim zdaniem udane wakacje gwarantowane .
Stary 2011-06-18, 17:29   #252
pomarancza24
Zadomowienie

czesc dziewczyny. Zastanawiam sie w tym roku nad Grecja, jakaś wyspa doradzcie czy lepiej wziaść all inclusive czy lepiej żywić się na mieście, knajpy sa tam drogie? jak lepiej??
pomarancza24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-23, 16:26   #253
Diya
Raczkowanie

a ja mam jeszcze pytanierientujecie się może czy w greckich liniach lotniczych waga bagażu jest taka sama jak w LOT?tj do 20kg.
Bo będę musiała przesiadać się w Atenach do samolotu do Chanii i nie chcę później pozbywać się części bagażu
Diya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-23, 17:45   #254
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Owszem sama Kreta nie jest duża, ale weź pod uwagę że poza dobrze skomunikowaną północą reszta wyspy to w większości wąskie i kręte drogi. Praktycznie zdecydowana większość dróg jadących na południowe wybrzeże oznacza przedzieranie się przez góry, więc coś co na mapie wygląda na krótki odcinek w rzeczywistości będzie oznaczać o wiele dłuższą drogę.
Słuszna uwaga Dobrze, że to napisałeś Choć nadal twierdzę, że wynajmując auto, na spokojnie można sobie dojechać gdzie człowiek planuje

Stary 2011-06-24, 11:21   #255
Julka27
Raczkowanie

Witam wszystkich
Bardzo się cieszę, że trafiłam na to forum, dużo przydatnych informacji tu znalazłam
Jednak mam jeszcze mnóstwo pytań, jeśli można, ale zadam tylko kilka:
1) jak to jest z tymi toaletami tam??czy rzeczywiście papier toaletowy wrzuca się do kosza a nie kibelka? (śmieszne pytanie, ale gdzieś to wyczytałam i się zdziwiłam

2) za parę dni będę w miejscowości Stalida, chciałabym się udać na Santorini, ale nie wykupiłam z mojego biura takiej wycieczki, czy będąc na przełomie czerwca i lipca mam szansę na wykupienie jej w miejscowym biurze np. dzień wcześniej?

3) pytanie dotyczy wąwozu samaria: rozumiem że schodzi się w dół cały czas te 18 km?mam lęk wysokości, czy tam jest stromo i czy są jakieś barierki czy jest na tyle bezpiecznie, że nie jest to konieczne?

Hotel Dias- opcja H&B, czy ktoś był może w tym hotelu?

Edytowane przez Julka27
Czas edycji: 2011-06-24 o 13:38
Julka27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-19, 22:58   #256
rybka13
Zakorzenienie

Hej
Mam pytanie czy leciał ktoś na Kretę z UK, przez biuro podróży Thomas Cook?
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 06:21   #257
arek***
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Julka27 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich
Bardzo się cieszę, że trafiłam na to forum, dużo przydatnych informacji tu znalazłam
Jednak mam jeszcze mnóstwo pytań, jeśli można, ale zadam tylko kilka:
1) jak to jest z tymi toaletami tam??czy rzeczywiście papier toaletowy wrzuca się do kosza a nie kibelka? (śmieszne pytanie, ale gdzieś to wyczytałam i się zdziwiłam

2) za parę dni będę w miejscowości Stalida, chciałabym się udać na Santorini, ale nie wykupiłam z mojego biura takiej wycieczki, czy będąc na przełomie czerwca i lipca mam szansę na wykupienie jej w miejscowym biurze np. dzień wcześniej?

3) pytanie dotyczy wąwozu samaria: rozumiem że schodzi się w dół cały czas te 18 km?mam lęk wysokości, czy tam jest stromo i czy są jakieś barierki czy jest na tyle bezpiecznie, że nie jest to konieczne?

Hotel Dias- opcja H&B, czy ktoś był może w tym hotelu?
1 . Odp Tak.
2 .Z dnia na dzień to będzie raczej problem bo Santorini jest popularne. Może rezydent na miejscu będzie oferował jeszcze wycieczki . Najlepiej jak znajdziesz coś na mieście sama , będzie z pewnością taniej.
3.Heh, Trudno byłoby schodzić w górę ;-) Idziesz w dół po ścieżce o trudności "dla emerytów " Nie ma strachu , jedyne niebezpieczeństwa to ew. spadajace kamyki w wąwozie i wysoka temperatura .

Pozdrów Grecje
Stary 2011-07-26, 23:15   #258
dzolls
Zakorzenienie

Hej

Dziękuję za wszystkie informacje o Krecie, dzięki temu mam punkt zaczepienia na wyczekiwane wakacje
Lecę z Katowic do Georgioupolis 7.08, może ktoś też leci?

Pozdrawiam Grekofanów

curl it, baby!
dzolls jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-12, 11:48   #259
miczka84
Wtajemniczenie

GG do miczka84

hej greckie maniaczki

postanowiłam dołożyć swoje 3 grosze byłam na Krecie 4 lata temu i bardzo mi się podobało dla wybierających się polecam lagunę Balos i Elafonisi( jej nie widziałam) bajkowe są
na Santorini nie byłam ale warto kosztowna wyprawa ale pięknie!. Polecam plaże VAI gdzie była kręcona reklama baunty, i Matale
kiedyś pewnie na nią wrócę choć pewnie najpierw zachaczę o Zakyntos i Rodos, Korfu puki co w tym roku zakochałam się w Majorce

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

Pomarańcza jak nie macie kasy na all lub będziecie dużo zwiedzać lepiej wsiąść HB 2 posiłki. Teraz ceny są korzystne ale nie na tyle żeby opłacało się lecieć bez wyżywienia posiłki koło 7 euro więc jakoś mega tanio nie jest choć jak ja byłam na Krecie 4 lata temu za obiad płaciłam koło 16 euro w sumie dla 2 osób bez sałatki np

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

Viviene zdjęcia przepiękne
miczka84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-19, 18:51   #260
malaaa91
Raczkowanie

Na Krecie byłam już 6lat temu ale wspominam te wakacje bardzo dobrze, 2tygodnie na zmianę zwiedzania i wylegiwania się na pięknej plaży. Nie jeździłam na zorganizowane wycieczki, wypozyczyliśmy samochód i dzięki temu codziennie można było coś zwiedzać albp jeździć do pobliskiej Chani na kolacje i spacerek wśród urokliwych uliczek...
To co mogę polecić po za oczywistymi i obowiązkowymi miejscami to plaża Falasarna... piękna, szeroka, piaszczysta, mało turystów.
Wiele ładnych plaż widziałam już na świecie ale tą wspominam najlepiej
malaaa91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-29, 09:02   #261
Alicja73
Przyczajenie

Ja w tym roku zwiedzałam Kretę. Było przepięknie choć pogoda na Krecie w lipcu sięgała blisko 40 stopni, więc trochę z tym zwiedzaniem trzeba uważać. Ale Kreta oferuję też takie rekreacyjne wycieczki z wypoczynkiem na plaży, np. rejs statkiem na Lagunę Balos i wyspę Gramvoussa albo różowa plaża w Elafonissi. Tam są przepiękne widoki i ten niepowtarzalny lazurowy kolor wody… Zdjęcia z Krety i opisy wycieczek przedstawia przewodnik po Krecie. Nocowaliśmy w miejscowości Rethymnon – gdzie wieczorem czas spedzić można spacerując po wąskich uliczkach starego miasta w te upalne dni. Plaża w Rethymnon jest piaszczysta a woda w morzu ciepła i słona.
Alicja73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-31, 19:41   #262
WithOrWithoutYou
Przyczajenie

Witam,
wybieram się ze znajomymi w drugiej połowie września na Kretę, a dokładnie do miejscowości Agia Pelagia. Czy ktoś z Was może polecić jakieś fajne knajpki w tej miejscowości? I jak tam jest z komunikacją? Niestety nie należymy do osób, które czują się dobrze za kółkiem więc wynajęcie auta odpada, a chcielibyśmy pozwiedzać parę miejsc. Wyczytałam, że do Heraklionu bez problemu można się dostać miejską komunikacją, a i stamtąd nie ma problemu, żeby dojechać do innych miejscowości na Krecie. Czy ktoś to może potwierdzić lub nie?
I moje ostatnie pytanie dotyczy wycieczek fakultatywnych. Szczególnie interesuje mnie Wąwóz Samaria i Santorini. Wykupując je z biura podróży z którym lecimy ceny nie są zbyt zachęcające (zwłaszcza Santorini!). Tak więc moje pytanie dotyczy miejscowych biur z wycieczkami, czy faktycznie są one tańsze i czy można w nich liczyć na polskiego przewodnika?

Pozdrawiam

Rzeczy niemożliwe robię od ręki, Cuda - w ciągu trzech dni...

WithOrWithoutYou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-31, 20:05   #263
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WithOrWithoutYou Pokaż wiadomość
Witam,
wybieram się ze znajomymi w drugiej połowie września na Kretę, a dokładnie do miejscowości Agia Pelagia. Czy ktoś z Was może polecić jakieś fajne knajpki w tej miejscowości? I jak tam jest z komunikacją? Niestety nie należymy do osób, które czują się dobrze za kółkiem więc wynajęcie auta odpada, a chcielibyśmy pozwiedzać parę miejsc. Wyczytałam, że do Heraklionu bez problemu można się dostać miejską komunikacją, a i stamtąd nie ma problemu, żeby dojechać do innych miejscowości na Krecie. Czy ktoś to może potwierdzić lub nie?
I moje ostatnie pytanie dotyczy wycieczek fakultatywnych. Szczególnie interesuje mnie Wąwóz Samaria i Santorini. Wykupując je z biura podróży z którym lecimy ceny nie są zbyt zachęcające (zwłaszcza Santorini!). Tak więc moje pytanie dotyczy miejscowych biur z wycieczkami, czy faktycznie są one tańsze i czy można w nich liczyć na polskiego przewodnika?

Pozdrawiam
Tak spokojnie można podróżować autobusami, nie wiem jak z mniejszymi miejscowościami, ale do większych busy kursują bez większego problemu.
Tylko sprawdz dokładnie w jakich godzinach busy kursują bo ja pamiętam moje mega zaskoczenie po przypłynięciu z Santorini do Heraklionu, że o 21 już nic nie jeździ
Musieliśmy wracać taksówką około 60 km do naszej miejscowości
Wycieczki zdecydowanie lepiej wykupić w biurze greckim, pełno takich znajdziesz w miejscowościach wypoczynkowych
Ja wykupiłam taką do Samarii, ale przewodnik prowadził wycieczkę w języku angielskim i niemieckim, ale nie stanowiło to dla nas problemu.
Resztę zwiedziliśmy sami autem przy udziale 2 przewodników książkowych co bardzo sobie chwalimy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-07, 18:04   #264
listek2000
Przyczajenie

witam, mam do wyboru w danym dniu te 4 miejsca, ktore wydaje wam sie najbardziej trafne, cena wszystkich jest podobna ok 1200zl od osoby na tydzien. dzieki i pozdr.

18-09-2011 Kreta/Agia Marina
Iolida Village SSSS

18-09-2011 Kreta/Gerani -
Lito Beach SSS+

18-09-2011 Kreta/Rethymnon -
Blue Star Club - Ibiscos Garden SSSS

18-09-2011 Kreta/Kalamaki -
Corinna Mare SSS+
listek2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-09, 11:10   #265
molka11
Rozeznanie

Witam,

dziewczyny na Kretę chciałabym wybrać się w pierwszym tyg. października, ale ie wiem czy to dobry pomysł. Nastawiam się na zwiedzanie, wiec upały nie są wskazane, ale chciałabym jeszcze trochę zażyć słońca przed naszą zimą.
Mam jeszcze pytanie jakie miejscowości polecacie aby jak najszybciej i najtaniej dostać się na Santorini?

molka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-09, 11:17   #266
Vivienne
... choć nie Westwood

Na Santroini płynie się z Heraklionu, więc najlepiej wybrać jakąś miejscowość na północy

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-09, 11:30   #267
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Na Santroini płynie się z Heraklionu, więc najlepiej wybrać jakąś miejscowość na północy
Z Rethymnonu tez sie płynie

Stary 2011-09-19, 16:13   #268
alutka78
Rozeznanie

Ja byłam 0d 7 do 14 września na Krecie, a dokładnie w Kato Gouves (20 km od Heraklionu). Byliśmy z 13 miesięczną córeczką. Mieszkaliśmy ok 500 m od centrum, w spokojnej okolicy.
Wycieczka na Santorini kosztowała 140 €. Niestety nie skorzystaliśmy.
Pogoda przepiękna, aż szkoda było wracać do chłodniejszej Polski.
Uważam, że tydzień pobytu to jednak za mało.
Stary 2012-03-16, 12:02   #269
gosia789
Przyczajenie

mam pytanie do małgosi 75 jak mogę znaleźć w chanii waszą kawiarnię wybieram się w tą okolicę na przełomie maja i czerwca
gosia789 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 13:51   #270
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia789 Pokaż wiadomość
mam pytanie do małgosi 75 jak mogę znaleźć w chanii waszą kawiarnię wybieram się w tą okolicę na przełomie maja i czerwca
Małgosia niestety dostała stały ban na wizażu więc pewnie raczej sama się nie wypowie..:/
Wiem, że kawiarnia mieści sie na ulicy Petropoulakidon 21 nazywa sie Cafe Vafe.
Nie wiem czy Małgosia nadal prowadzi ten biznes bo "obiło mi się o uszy", że kawiarnia była wystawiona na sprzedaż.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości