|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
matall a jaka herbatkę dajesz?
|
#3212 |
|
Wtajemniczenie
|
Eweska ale Twoje chopaki to słodziaki
Dzwonie po aptekach - ceny szczepionek masakryczne u mnie: infanrix hexa - 280zl, rotarix 480zł, zamawiam w dozie
|
|
#3213 |
|
Zakorzenienie
|
Z kopru włoskiego, ale Hippa (z glukozą), bo zwykłej nie chce i pluje.
|
|
#3214 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3215 |
|
Zadomowienie
|
Ja jem wszystko, tak jak JanuszAga napisała u mnie też w szpitalu codziennie zupa mleczna, jaja sadzone też były.
Ze starszym synem jadłam wszystko i było ok, teraz też zamierzam jeść normalnie. Jedyne czego będę unikać to smażone, wzdymające no i z czekoladą ostrożnie. Trzeba natomiast bardzo dużo pić to ważne przy karmieniu.
|
#3216 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja rozważam opcje dania herbatki ze względu na pierdy.... może nie będą go tak bolały ![]() dzisiaj od 11 spał może z 1h łacznie....bo go gazy wybudzają, pręży się i nie może spać.... teraz mi na rekach zasnął, zobaczymy na jak długo.... obiad nie zrobiony ![]() podobno herbatka koperkowa pomaga
ღPiotruśღ 04.06.2011 Edytowane przez antropia Czas edycji: 2011-06-20 o 15:24 |
|
|
|
|
#3217 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3218 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zje z jednej piersi, wypluwa, pospi z 5 min i przypomina jej sie ze miala cyca w buzi wiec placz i cyckanie raczek
|
|
#3220 |
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry.
Mam dziś cięęęęęęęężki dzień .... boooo ..... chyba dostałam miesiączke .FUJ. I dwa pytanie - najgłupsze z najgłupszych - zbudynienie mi powróciło (i PMS :cry;!!! ):1. mogę normalnie karmic prawda? 2. czy to znaczy, że mi pokram zaraz zaniknie? Masakra - Niuniu coraz częściej przy UU płacze, wrzeszczy, bo wie, że dostanie i tak butelke więc po co się ma męczyć, w związku z tym karmienie jest co 2-3h max 30 min z 2 UU a potem 90ml mm. No masakra. |
|
|
|
#3221 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to nie @ powoduje hamowanie laktacji tylko brak przystawiania dziecka do cyca spokojnie
|
|
#3222 | |
|
Zadomowienie
|
Aha - i pytanie bardziej formalne. Ubezpieczenie dziecka. Zgłosiłam do mojego zakładu pracy, żeby u mnie ubezpieczyc Małego, ale dziwnie mi wpisali od kiedy jest ubezpieczony - nie od urodzenia
tylko później. Nie wiecie jak to jest? Pytam szczególnie w kontekście tego, że leżeliśmy w szpitalu. Mam nadzieje, że jest to jakoś regulowane.---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- Cytat:
dziękuję.Kurcze gdyby tylko chciał jeść, najadał się i nie ulewa tak okrutnie to bym mu butelkę odstawiła. A tak to pu.pa .
|
|
|
|
|
#3223 |
|
Wtajemniczenie
|
a czemu uwazasz ze nie najada sie tylko piersia? z tego co wiem piers produkuje tyle mleka ile potrzebuje dziecko o ile oczywiscie przystawiasz dziecko na zadanie.
|
#3224 |
|
Wtajemniczenie
|
I teraz mam wyrzuty sumienia, nie dlatego, że spał na podłodze, ale dlatego, że go podejrzewałam, że jest hipochodnrykiem
i rozczula się nad sobą. W pracy jednak zaczął kaszleć krwią , poszedł do lekarza i okazało się, że ma bakteryjne zapalenie oskrzeliSpakowałam mu już bieliznę i ciuchy na kilka dni i musi się przenieść do mamy, a ja zostaję sama z Pepe. Moja mama w nocy wróci z wycieczki, to od jutra mogę na nią liczyć, a do jutra jakoś damy radę. W końcu nie mamy wyjścia tak naprawdę |
|
|
|
#3225 |
|
Zadomowienie
|
JanuszAnieszka - Oj to dłuższa historia
.Niuniu po urodzoeniu nie jadł 2 doby :mdleje; przez co bardzo spadł na wadze i jedyne co lekarze stwierdzili to, że jest niejadkiem i mam go zmuszać do jedzenia. Jak wróciliśmy do domu to po 4 dniach trafiliśmy do szpitala w nocy z nawrotem żółtaczki - okazało się, że moje dzieciątko miało bakterie w moczu - przez to nie jadł, był ospały itp. Ciężko go było zmuszać do jedzenia, bo jak zaczął ciągnąć UU to po kilku minutach zasypiał i nie sposób go było obudzić - przez żółtaczkę i choróbsko. A ciągle nie nabierał na wadze. Więc lekarze kazali mi ściągać poarm i dopychać go butelką, bo trzeba było go "nauczyć" jeść. No a jak Niuniu poczuł butelke, to teraz mam tak, że i owszem: je:, nie traci na wadze (chociaż co tydzień dalej go chodzę ważyć - oby nie leciał - odpukać), ale za to wie co to butelka. Tym bardziej, że jak mu daję teraz mleko przeciw ulewaniu AR (bo częśto ulewa okrutnie moje mleko) to mam w smoczku tak duża dziurkę, że wypicie 90ml zajmuje mu kilka minutek. Więc wkurza się przy UU. Chociaż w nocy nie daje mu butelki. Budzi się ok. północy, 2, 4, 6 - bo nie dostaje butelki to pobudka co 2h, bo ciumka odrobinkę i śpi. No ale w dzień jest zawsze jedno U, wrzask i płacz, drugie U, wrzask i płacz, ssanie rączki i płacz, butelka. Straszne wiem. |
|
|
|
#3226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A po czym poznac, ze dziecko jest niedojedzone? Zwykle najedzone po prostu zasypia i spi jakis czas. Jesli podczas karmienia zasypia, ale zaraz sie budzi i placze, to znaczy ze sie nie najada, tylko zasypia, bo jest tak przyjemnie przy cycku. |
|
|
|
|
#3227 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sie witam
![]() Zaliczylam dzisiaj neizly maraton ![]() Mala probowalismy polozyc wczesniej spac, ale efekt byl taki, ze bylo wiecej pobudek... o 1-szej, 4:30 i o 7-mej...ale za to o 7 mej malo zjadla wiec wzielam ja do siebie do lozka jak TZ poszedl, nietomna w zalozeniu sie pobawic, a ona postekala, postekala i zasnelysmy sobie razem do 9:30!! a potem w pospiechu karmienie i szykowanie bo do konsulatu lecialysmy paszport zalatwiac! ale sie udalo!!! a konsulat jak wszystko polskie grrr... odsylaja od okienka do okienka, matka mokra, dziecko niezadowolone, kupa po drodze a tu od kasy do okienka od okienka do kasy i jeszcze karta nie mozna placic a w Oslo zero bankomatow, wiec maraton w ukropie(bo u nas upal!!) na obcasach( a cooo nowe butki se zalozylam, nog nie czuje, odciski meeeegaaa) i w ostatniej chwili przed zamnkieciem....(bo w lato pracuja az od 11-stej do 13 stej!!!) zdazylam.. a wtedy zaczelo lac, wiec biegiem do domu metrem(ahaaa tez nie dziala i pol drogi metrem pol busem bo cos remontuja-) i jeszcze szybko zakupy jedzeniowe i na karmienie wyglodnialej myszki... i potem kupa i troszke zabawy i spanko w lezaczku, ulalo sie i teraz spimy na matce na brzuszku, zlote dziecko! mam pytanie... u mojego TZta w pracy jakis wirus zoladkowki, mnie tez rano....scilo.... ale tylko raz, boje sie ze mala zarazimy nooo ¨zrobila wieeelka spieniona kupke godzine temu, to druga dzisiaj i bylo sporo sluzu, wygladal jakby ciagnace sie wloski... jak moge zapobiec zeby mala tego wirusa nie zlapala ? juz sie wierci ale moze uda mi sie odpisac ![]() antropia moja zosia sie mega prezy i wije przy pierdkach, ulaniu, kupce i bekach..chcialam dawac ta koperkowa hippa ale ona nia pluje... mamaoptymistka zgadzam sie , ja tez jem wszystko, zreszta tu jak gadalam z kolezankami i polozna, to polozna takieee oczyyy zrobila, ze czemu mam niby truskawki nie zjesc, albo pmidora.. pzreciez zdrowe, wiec jem ![]() i pije mnostwo, bo mnie suuuuszyyy ![]() andziotku a u nas w Oslo nie ma Inki a mnie sie tez chceeeee ja pije normalna jedna, slaba kawke dziennie z mlekiem i tez chyba jest ok. Gabi wazy 5200? Padlam....ciekawe ile moja..moze jutro sie zwazymy ![]() a co do slodyczy tez mam faze na glupie rzeczy, np wczoraj tak mi sie chcialo lodow...i zjadlam sporo rabarbarowych ![]() EWESKA twoje chlopaki boooskiee! takie genialne te zdjecia im robisz, zazdraszczam... PS. tez wstawilam kilka fotek Zoski do albumu ![]() Grazin wcinaj Princesse...jeju i jeszcze mi smaka zrobilas.... chce princesse! oficjalnie wpisuje na liste dla tesciow co mi maja przywiezc jak przyleca w lipcu ![]() Dziewczonka dajcie spokoj z ta dieta, skad wiecie na co dzidzia jest uczulona? ja staram sie nie jesc tylko tych rzeczy ktore mnie samej szkodza i wydymaja, np czosnku i cebuli bo moja trzustka chora slabo na to reaguje, a reszte jem... a canelloniii? daj przepis! matall a moja dzisiaj Aniolek ale to spacer zadzialal cuda. moze spacer w deszczu? u was pada? moja mala uwielbia spacer w deszczu jak po tej matce ktora przykrywam wozek stuka deszcz to mala usypia w sekundzie..fajnie ze idziecie do kina..na co? mimbi ty sciemniaro, sliczna i chuda z ciebie baba..i 49 kilo wazylas? toz to anoreksja obawiam sie! ja chce wrocic do 55 kilo, jeszcze mi 3-4 kilo zostaly, a w rozmiar 36 juz weszlam, choc moje ukochane spodnie sprzed ciazy jeszcze nei wchodza.... ale trzeba byc dobrej mysli ![]() a nie odpisalam ci a propo kostiumu, ne moge go znalezc bo to w autlecie kupilam model z 2010, ale szukam i postaram sie znalezc, genialnie maskujaco-wyszczuplajacy flaczek poporodowy ![]() daisulku ale fajnie ze sie lenilas, nalezy sie! TZ widzisz sie sprawdza, wiec nie jest najgorzej, brawa dla niego! a sie nie zapowiadal co?? dziekuje ci kochana za pamiec, autko odbieramy we srode, TZ caly w skowronkach, ja tez niby moglabym sie cieszyc, ale jakos to auto jest moja osobista porazka, ze sie poddalam.... a z nami lepeij, klotnie sa, ale jakies takie chwilowe, chyba czasami puszczaja nam nerwy bo sami z malenka jestesmy caly czas, znaczy widzimy znajomych itp. ale nie mamy nikogo kto by z nia zostal chocby na godzinke, zebysmy np poszli na spacer sami... moria dobrze ze jestes. znajduj dla nas czas![]() ide wstawic ziemniaczki bo moja myszka jak siedziala w bujaczku to zdazylam ziemniaczki obrac, surowke zrobic i jeszcze piersi z kurczaczka zapanierowac i bede smazyc. dzisiaj jestem SUPERWOMEN! |
|
|
|
#3228 | ||
|
Zakorzenienie
|
Wszystkiego dobrego dla Was jak tak czytam o leniuchowaniu to chyba poszukam w słowniku co to słowo znaczy, bo nie pamiętam już ![]() Cytat:
![]() infanrix u mnie - 208 rotarix- 320 Cytat:
![]() moje dziecko to dziś anioł w sumie obie ![]() ale wiem, że będę żałować, że to napisałam ![]() no ale nie mogłam się powstrzymać |
||
|
|
|
#3229 |
|
Zadomowienie
|
Moniqac uważam tak jak JanuszAga że możesz wykarmić go sama. Mój tak jak napisałam wisi czasem na cycu przez trzy godziny z maleńkimi przerwami ale ja się tym wcale nie zniechęcam. To jest maleńki człowiek i wiem że nie zawsze chodzi o jedzenie czasem o przytulenie i ma do tego prawo. Wiem że to się zmieni, może nie tak szybko ale ja po to jestem w domu żebym mogła go karmić ile chce.
Przemęcz się nie dawaj MM a wszystko wróci do normy. Mojego starszego syna karmiłam rok i nie był to dla mnie wielki trud, można się zorganizować, najtrudniejsze są pierwsze tygodnie, ból sutek i częste karmienie. Ale muszę przyznać że i wtedy i teraz karmienie sprawia mi dużą radość i spokój że moje dziecko ma najlepsze mleczko.
|
#3230 |
|
Zakorzenienie
|
anula W deszczu nie bardzo...
A idziemy na drugą część Kac Vegas
|
|
#3231 | |
|
Zakorzenienie
|
Ale u nas duchota..burza idzie....
Cytat:
no nasze kobitki male sie synchronizuja bo moja dzisiaj tez aniolek do rany przyloz, az sie tez boje zapeszac... eee tam, ja w ulewe tez z mala na spacery latam, mam kaloszki i plaszcz przeciwdeszczowy , wozek ma ochronke przeciwdeszczowa i spacer jak znalazl, a w kaloszach mozna jak za dawnych czasow po kaluzach poskakac! mega frajda ![]() lece obiad sam sie nie ugotuje
|
|
|
|
|
#3232 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i dacie sobie radę, nie wątpię Cytat:
![]() a się najada laktacja na początku jest jakby to powiedzieć labilna, w zależności od tego ile dziecko ssie tak bardzo się rozchula, a mamy często myślą, że dziecko ssie bo się nie najada, ono ma MEGA odruch ssania po to żeby rozbudzić produkcję mleka ... kilka dni będzie wisieć na piersi mnóstwo czasu, żeby wyssać tyle ile mu potrzeba, a w następnych dniach laktacja już będzie bardziej dopasowana ... z własnego doświadczenia wiem, że najważniejszy jest początek zaraz po porodzie, ja u Zosi też podałam butelkę i już nigdy nie udało mi się tak rozbudzić laktacji, żeby karmić ją tylko piersią oczywiście nie rozsądzam Twojego przypadku, być może u Ciebie jest jakaś przyczyna przez którą mleka masz za mało ... Cytat:
![]() co do wirusa to za bardzo nie da się nic zrobić żeby mała nie złapała, trzeba liczyć na szczęście |
|||
|
|
|
#3233 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zgadzam sie
|
|
#3234 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
noo.... lepiej żeby nie .mój bardzo niespokojnie śpi. ciagle mi się wydaje ciepły, mierzę temp w pupci i ma 37.0 więc -5 to jest 36,5. ale ma dziwny oddech - raz sapie, raz spokojnie, popiskuje przez sem - nie pierwszy raz. nie wiem o co kaman .Cytat:
bardzo bym chciała go sama wykarmić, ale jak Niuniu je przez np 7 min, zaczyna wrzeszczeć, uspokajam go smoczkiem (tylko to go uspokoi + przytulanie i bujanie), znowu dostawiam i tak w kółko, po kilku minutach jak juz sie nie da uspokoić i już nie ciagnie - nawet jak sama naciskam na pierś to nic nie leci. tak samo jak próbuję ściagnąc mleko do rozrabiania lekarstw Małemu - czasem nic nie leci. naprawde dałabym dużo żeby sie najadał, ale po maratonie ssania, krzyku, i tak w kółko nawet przez godzine - Niuniu dalej śsie rączki. wiem, że mu mało. ale za każdym razem mimo wszystko dostawiam go do UU. Czasem mu wystarczy - może raz lub dwa razy na dzień (nie wspominając o nocy bo wtedy tylko UU, nawet co godzinę) nie dokłądam mu mm. do kina idziecie?! jak Ty to robisz?! masakra .mimbi - znalazłaś sposob na mleko AR i smoczek? Ja dalej szukam. dzisiaj ide po nowe smoczki. Edytowane przez moniqac Czas edycji: 2011-06-20 o 16:26 |
||
|
|
|
#3235 |
|
Zakorzenienie
|
moniqac Mam wspaniałą mamę, która zostaje z Edzikiem
![]() A ja już bardzo potrzebuję się wyrwać z domu, odpocząć od rutyny, ryku i pieluch ![]() No i zatęsknić za małym...
|
|
#3236 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny mój Stas dzis przechodzi sam siebie
wisi cały dzien na cycach i nie chce spac przed chwila zrobiłam mu mm i wypił 80ml teraz jest spokojny i leży w foteliku ,ale dalej nie spi... ja nie wiem co mu jest, dziś dzemał tylko po 10 min przy cycu![]()
|
|
#3237 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny zdiagozowalam u siebie cos okropnego
[napisalam w klubie co, bo tu sie wstydze ] Masakra jakas... ![]() Jestem przerazona ile kosztuja szczepienia w Polsce... ![]() Moj Antek ma full pakiet za darmo.
|
#3238 |
|
Zadomowienie
|
Skoro tak to nie rezygnuj i ciągle go przystawiaj i chociaż tak kilka dni, musi się ruszyć.
|
#3239 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() nawet nie moge siedziec z nią trzymajac na raczkach tylko chodzic musze u mnie rotarix 280 Cytat:
Moja mała pojdzie najprawdopodobniej do meza firmy do złobka to chyba powinnam ja zaszczepic tylko na co ? meningokoki czy pneumokoki czy to i to ? Moniqac, Gabryska u męza ubezpieczona od 01 czerwca a urodzona 27.05.. wiec nie wiem jakimi to prawami sie rzadzi
|
|
#3240 |
|
Moderatoreska
|
Dzięki dziewczyny
![]() Co do szczepień ja szczepię tylko podstawowe. Synala tak szczepiłam i było dobrze. A z tymi szczepieniami to masakra lekarka wyliczyła, że musiałabym wydać na nie prawie 4000zł na dwójkę tylko na wszystkie te dodatkowe i całe serie |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.

Czekamy na Ciebie fasolko

i po każdym jedzeniu boli go brzuch...

zje z jednej piersi, wypluwa, pospi z 5 min i przypomina jej sie ze miala cyca w buzi wiec placz i cyckanie raczek
.
):

tylko później. Nie wiecie jak to jest? Pytam szczególnie w kontekście tego, że leżeliśmy w szpitalu. Mam nadzieje, że jest to jakoś regulowane.
.

z Pepe. Moja mama w nocy wróci z wycieczki, to od jutra mogę na nią liczyć, a do jutra jakoś damy radę. W końcu nie mamy wyjścia tak naprawdę
Wszystkiego dobrego dla Was
zgadzam sie
.
to też nowośc - bo ona jest nosza tylko do odbicia i tak zasypia, a teraz musiałam wziac i "lulac". Nie wiem co się dzieje albo jej coś jest albo przechodzi skok rozwojowy