|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
U nas nocka super
Bo wieczornym bebilonie przerwa ponad 6 godzin od 20 do 2.10, potem jedzenie o 5 i teraz po 7. W trakcie pojawiła się gigantyczna kupa i moja mama z odsieczą ( złota kobieta, wróciła o północy z wycieczki, a po 7 była już u nas Teraz ja doję, bo znowu mi się gule pojawiły Miłego dnia dziewczyny. |
|
|
|
#3272 |
|
Rozeznanie
|
witam u nas nocka swietna zasypianie koło22 pobudka o 2.30 ale tu juz nie cyc a mm , kolejna pobudka o 7 teraz juz najedzony cycusiem i lula, pewnie ma kupe w pampersiaczku ale padł po odbiciu i nie mam sumienia go budzic.
mam nadzieje ze dzisiejszy dzien bedzie lepszy od wczorajszego i ze mój Stas nie zacznie tak robic jak moriowa Igutka..........Moria jak Ty funkcjonujesz? kiedy masz czas na obowiazki domowe? robisz wszystko z Igą na reku?
|
|
#3273 |
|
Zadomowienie
|
Hej, hej, a ja z samego rana mam dobrą wiadomość od 82anusia:
Adaś przyszedł na świat wczoraj o 23.25. Z wagą 2800 i mierzy 52 cm. Mimo że z niego kruszyna ciężej szło niż 1 razem. Dziękuję za wszystkie kciuki. Jak reszta brzuchatek? Ja wciąż mam oczy pełne łez ze wzruszenia. Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
|
#3274 | |
|
Zadomowienie
|
cześć dziewczynki
Zachodzę w głowe czy to moja chora wyobraźnia czy fakt... Moje grzeczne dziecko od kad podaje witamine D i K zaczeło byc marudne. Dokładnie 6 h po podaniu dostaje wzdęć i jest niespokojny. Trwa to gdzieś 3 h i spokój... Ma któraś tak, czy ja juz świruje:/ No i ponawiam pytanko, czy wasze bąble też tak ssą raczki? ---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- Cytat:
GRATULACJE |
|
|
|
|
#3275 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja praktycznie siedze tylko w domu ewentualnie spacer... ytez juz mnie szlak trafia. chciałabym gdzies pojechac na cały dzień. na jakis piknik ![]() Cytat:
jak nastrój?? ale beda wywoływac czy bedziesz lezec az samo sie rozkreci?? Cytat:
![]() gratulaski!! ![]() a wy wstrętne małpy olałyscie moje pytanie o nadmanganian potasu i mam oficjalnie focha i ide sobie i nie bedzie mnie milion trzystka lat! jeszcze z fochem nadmienie ze u nas noc spoko pobudka o 12 30 o 3 i 6. jak zwykle przynajmniej maamy jakiś schemat choc chciałabym zeby sie budził tylko raz w nocy.
|
|
#3276 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jeszcze tydzień temu ssała bardziej ale staraliśmy się zawsze jej wyciągać, położna nawet kazała soli nasypać, żeby dziecko sobie paluszków nie zniekształciło.
|
|
|
|
|
#3277 |
|
Zakorzenienie
|
dorkabl sebek ssie rączki, ale zazwyczaj jak jest głodny. wczoraj ja robiłam obiad i musiAŁ czekać na cyca i tak ssał ze tż mu filmik nagrał bo popłakany ze śmiechu byłZ
dziecko zagłodzone jakby z dwa dni nie jadło![]() ktos wspominał ze po witaminie k i d mogą byc sensacje brzuszkowe. sebek sobie zaciesza do jaszczurki na bujaku jak temu dziecku czasem nie wiele trzeba do szczescia
|
#3278 |
|
Rozeznanie
|
grazin ja kupowałam nadmanganian w takim proszku i dodawałam ociupinke do wanienki do kąpieli,tak mi zalecili w szpitalu bo z tamtad wszlismy z mega potówkami . kapałam go w tym 5 dni i przeszło
a o jakie tabletki Ci chodzi to ja nie mam pojecia ![]() dorkabl mój mały tez ssie łapetki i nie tylko jak jest głodny, bo nawet bo jedzeniu potrafi sobie zapchac buzie raczka ![]() anusia82 gratuluje syncia
|
|
#3279 |
|
Zadomowienie
|
aniutka_85Grażynka ( :P ) a jakie wy witaminki podajecie?
Ja mam te co matall w kapsułce, ale tu czytam inne fora ze tam jest taki olej co to moze szkodzic na brzuszek
|
|
|
|
#3280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
monika z numerkami no ja mam ten nadmanganian w tabletkach własnie... a zawsze trzeba kąpac czy moge przenywac buzie roztworem? raz dziennie czy czesciej? i czy gotowy roztwór musze wylac czy moze stac cały dzien??
|
|
#3281 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3282 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szybko zmieńcie mleko !!!! już wcześniej Oleńka miała jakieś zmiany na buźce pamiętam - może już wtedy się zaczynało ![]() Cytat:
mała zasnęła o 23 ![]() Cytat:
Cytat:
GRATULACJE anusia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! Cytat:
![]() Gabrysia też ssie rączki jak się chce uspokoić Cytat:
tam chyba w zależności od tego ile wrzucisz taki kolor się robi wody, jakbyś chciała mało do buźki zrobić to nie wiem, trzeba by bardzo podzielić tą tabletkę, bo pamięta,j że nie może być stężony roztwór to to żrące jest !!!! ja nie wiem co się dzieje z Gabrysią ![]() ona je w nocy mniej a częściej !!!!!!!!!! czemu ???????? ktoś wie ??? jeszcze parę nocy temu potrafiła przespać 5-6h, a teraz się budzi co 2h i je tylko z jednej piersi i usypia (nie da się jej dobudzić żeby jeszcze zjadła) ja tak nie chce !!!!!!!! jedziemy dziś na usg bioderek prosimy o kciuki
|
||||||
|
|
|
#3283 | |
|
Moderatoreska
|
Cytat:
![]() U nas nocka jak zwykle, nawet zegarka nie potrzebuję, bo jak chłopcy się budzą to już wiem która godzina Regularni są bardzo ![]() W końcu dziś lepsza pogoda, więc pewnie będzie spacerek ![]() Starszy syn jeszcze śpi, no śpioch jeden ciemieniucha nam wychodzi, na razie delikatnie i zaczynamy z nią walczyć nie damy się tak łatwo ![]() |
|
|
|
|
#3284 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bo czasami przy tym głośno ciumka ![]() u nas nocka bez zmian, ale chyba się już przyzwyczajam standard 24.30 gdzie zasnął o 2.00 , 4.00, 7.00 i w między czasie stękanie ja myślałam że dzieciaczki jedząc mm mają większe przerwy w jedzeniu ale jakoś mój głodomorek lubi często podjadać ![]() zapowiada się ładny dzień i mam nadzieję że taki zostanie bo w planach mam spacer, wczoraj mieliśmy dzień przerwy i o jeden dzień za dużo ![]() uciekam na śniadanko bo mam ostatnie minutki wolnego czasu
|
|
#3285 |
|
Zakorzenienie
|
Paulizia A Edzik ma kolki po nabiale. Wczoraj pół Danio zrobiło taką rewolucję, że głowy leciały
![]() Mały śpi cały dzień?? Teraz to ja zazdroszczę... Zytus Mi by cycki eksplodowały, jakbym całą noc nie karmiła... ![]() MoniaK Moja do wczoraj również. Wyrwij się gdzieś, dobrze Ci to zrobi dorkabl Podobno te witaminy mogą powodować problemy z brzuchem... Ale są potrzebne... Edzik ssie co popadnie... rączkę, mojego palca, moją bluzkę... 82anusia Gratulacje ![]() andziot U mnie to samo. Co 2 h pobudka, 5-7 minut UU i spać... Ja też tak nie chcę!! ![]() za bioderkaNoc masakra, ja chcę SPAĆ!! Dziś szczepienia. Ciekawe jak Edzik to zniesie...
|
|
#3286 |
|
Raczkowanie
|
GRATULUJĘ kolejnej MAMUSI
A ja miałam wczoraj straszny dzień z małą. To chyba przez czereśnie, zjadłam przedwczoraj ze 20 szt. Wczoraj od 14.30 do 21.00 mała darła się jakby ją mordowali. Usypiała spłakana na mojej piersi i spała po 10 - 15 min i dalej wrzask. Gripe Water nie pomogła, masaż brzuszka też nie, cyce to mam tak zmaltretowane, bo co kilkanaście minut podawałam, bo tylko tak się uspokajała. 6 kup zrobiła w tym czasie, szok normalnie robiła się purpurowa, prężyła, krzyczała, a ja cały czas ją na rękach nosiłam, nawet do toalety nie miałam jak iść, o jedzeniu nie wspominając. Ostatecznie ok. 21.00 padła i spała pieknie do 1.30, potem do 4.00 i dalej do 7.00 już ani razu nie zapłakała i kupki też już nie zrobiła. Mam pytanie odnośnie czekolady i wyrobów typu marsy, snikersy, czy takie coś nam wolno jeść? Ja przed ciążą byłam maniakiem słodyczy, w ciąży mi przeszło, ale teraz znowu wróciło i szczerze powiem, że zmiotłabym z szafek wszystko co czekoladowe, ale to chyba też nie wskazane u karmiącej? Paulizia mam teraz dobry krem na brodawki, ale wymaga systematycznego stosowania - po każdym karmieniu. PUERLAN firmy Medela. Ja mam strasznie wrażliwe brodawki, wręcz tragiczne, a po tym kremie (czy też maści bo w sumie nie wiem, mam angielską wersję) naprawdę jest lepiej. Jedną brodawkę mam nawet przeciętą wargami małej na odcinku ok. 4 mm i aż panikuję jak mam małej podać pierś, ale z tym kremem jest o niebo łatiwej. Czekam jeszcze na Matlan i będę się ratowała, bo już byłam bliska przejścia na butelkę Po wczorajszej akcji co prawda nawet ten Puerlan nie pomógł, ale skutki wczorajszego karmienia co 10-15 minut odczułam dopiero dzisiaj, wczoraj mogłam bez lęku podawać jej tak często pierś, a smarowałam co któreś tam karmienia, bo tak często jak ona jadła to nie dałabym rady
|
#3287 |
|
Zakorzenienie
|
Kiara czekolada to silny alergen... więc niespecjalnie. Spróbuj może mało na początek?
|
|
#3288 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
![]() nie wiedziałam, że przy malutkim dziecku będę w stanie powiedzieć, że znowu się wyspałam Hanka to jest niezły śpioch! Dziś między 22:00 a 8:00 rano była JEDNA pobudka, nawet nie wiem, o której, bo nie patrzyłam na godzinę. Chwilę podjadła i dalej spać Natomiast jak zasnęła koło 21:00, to chwilę potem pobudka, zwymiotowała, albo porządnie ulała, pościel i ciuchy do wymiany poszły ![]() W ciągu dnia śpi gorzej, jedna krótka [max 30 min] drzemka rano i potem dopiero jedna dłuższa [2-3 h] po południu Ale może dzięki temu nocki zarąbiste Dziewczyny, ile prań tygodniowo robicie? Bo ja jakąś masakryczną ilość! Chyba muszę zacząć liczyć. Średnio to chyba codziennie, bo nie robiłam przez weekend, a wczoraj poszły dwa Weredko, masz super córeczki! Grazin, wrzucasz NA OKO, tak tylko żeby się woda lekko zaróżowiła, ma być przejrzysta, ale lekko różowa ![]() Pauliziu, z tym oczkiem, to jednak postaraj się masować kanalik, chociaż przy jednym zakrapianiu. Myślę, że to pomaga no i nie wiem, czy musisz nawet naciągać i siłą otwierać oczko, ja Hanutce wlewałam na otwarte oko po prostu. Zauważ, że dzieciaki nie mają takiego odruchu zamykania oka, kiedy coś się zbliża do niego ![]() Andziotku, zapomniałam podziękować za info o ciemiączku, że może zarastać 18 m-cy. Czyli nie będę się teraz stresować ![]() Moniczko nadmorska, bardzo miło widzieć Cię znów na forum! Ucałowania dla Stasia i gratulacje dla Ciebie za utratę wagi ![]() A gdzie nasze dziewczyny? Listopadowa? Eve? Mazianka? Kwiatecek? ![]() ---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Aha! I gratulacje dla nowej mamusi! Wstyd się przyznać, ale nie kojarzę Anusi. Ale w Odchowalni nadrobimy Wszystkiego dobrego dla Mamy i Dzieciaczka! ![]() ---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- Widzę, że wiele z Was narzeka na ból brodawek... Naprawdę współczuję, wiem co przeżywacie. Mnie już chyba trochę się zahartowały, jednak dalej PORZĄDNIE boli, kiedy Hanex zasysa, aż mi się słabo momentami robi Wątpię, żeby to minęło. W szpitalu ratowały mnie nakładki. W domu polewanie wodą z prysznica i smarowanie Maltanem. Ale co ja Wam będę...Jednak staram się być dzielna i dalej 2-3 karmienia są z piersi, im dłużej wytrzymam, tym lepiej |
|
|
|
#3289 |
|
Zadomowienie
|
hej
![]() dorkabl mój też te same witaminy je i na początku był niespokojny, marudny, teraz już lepiej jakoś je znosi, wkraplam mu je w trakcie karmienia a rączki ssał bardzo przed karmieniem, pomogły niedrapki - materiał mu nie smakuje ![]() Anusia gratulacje
|
#3290 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3291 |
|
Zadomowienie
|
u nas nocka przerywana budzeniem na cyca co 3 godziny łącznie ze zmiana pieluchy, ale ogólnie było znośnie
![]() mary poziomkowa jak zasysa to aż mnie podnosi z siedzenia, jakby ktoś mi szpilki wsadzał w brodawki, ale trwa to krótką chwilkę więc jest do przeżycia i staram się na to nie narzekać ![]() automat idzie raz dziennie, wcześniej tak nie było
|
#3292 |
|
Zadomowienie
|
mary poziomkowa a ty jakie witaminy podajesz?
Dziękuje całej reszcie za wypowiedzi jesteście kochane ![]() Klaterina na poczatku? tzn po jakim czasie mu przeszło? Zastanawiam sie czy nie kupic innych, szkoda mi dziecka :/ |
|
|
|
#3293 | |
|
Zakorzenienie
|
Paulizia; tez slyszalam o tym smarowaniu naszym mleczkiem ale jeszcze nie próbowałam.
Przyznaję sie, że także nie jestem systematyczna z kropieniem wrrr Dalej Paulis ropieje Przemywam tez sola fizjologiczna. Najbardziej ropieje kiedy Gabik płacze. Nam lekarz kazał masowac kanaliki (to co andziot mówi) ale tego to już prawie w ogole nie robię bo wrzask Jeżeli nie przejdzie to mam juz skirowanie na wymaz z oczka Odnosnie tego co pisałas w "K" wprawdzie u mnie tego nie zdiagnozowano ale pani pediatra kazała mi smarować sutki clotrimazolum (zmywac przed karmieniem) Dalej walczę z plesniawkami ale widzę poprawę. Cytat:
Jestem juz 3tygodnie w domu i przez ten czas byłam 2 x na zakupach w sklepie (wróciłam w 30min bo maz dzwonił, ze mała juz płacze) i raz na slubie byłam... to wszystko Poza tym nie ruszam sie z domu.. no i na spacerze 2 x Oszaleje - rozumiem Cie ![]() Co powiedziała położna na buźke ? Grazin; no to mamy takie samo "urozmaicone" zycie ze tez blizej siebie nie mieszkamy ![]() Jesli chodzi o nadmanganian to czytałam o tym i wiem, że woda musi być w kolorze jasnego różu Jak po princessie ?? Juz sie nie fochaj Zgoda z TZ ? ![]() andziot; jak klocki ?? Chyba juz doszły? Bawi sie Zosia ?? A skąd Ty wiesz czy Twoj Gabik ssie rączki bo chce się uspokoić a nie że jeszcze jest głodna ? ![]() Dla mnie to masakra odróżnić czy to głod czy nie oraz czy dziecię już sie najadło... Kciuki za USG ![]() daj znac jak poszło !! Tzn wiadomo jak poszło tylko dobrze musi byc mary, dziekuje Ci za cynk o promocjach !! W piatek będę chyba u rodziców i zaliczę galerie mam nadzieję ![]() U mnie z praniem to samo Dzień w dzień pranie - już myslalam, że ze mną coś nie halo Praktycznie każdy ciuszek po zmianie idzie do pralki.. nie wiem czy dobrze czy źle, ale martwię się aby jakiegos uczulenia nie dostała, że coś 2 x na siebie wkłada. ewesko, chłopcy działają niczym szwajcarski zegarek anulinko, znając zycie skoro sie wyspałaś to w wir pracy wpadniesz Kiara, czeresnie nawet dla nas są cięęężko strawne, więc obawiam się, że płacz Lenki spowodowany był własnie nimi. Już nie jedz Dla świetego Waszego spokojuWeredko super zdjecia ! ale grzeczne masz córeczki, że obie tak przespały msze duzo zdrowka dla Pierworodnej Jesli mowa o bólu sutków ja nadal kilka karmien na dzien mam w nakładkach silikonowych Kolezanka wczoraj mnie nastraszyła, że nie wolno spać z dzieckiem bo można przydusić albo kołdrą poddusić i mam stracha, ale Gabi dostaje szału jak w nocy ją odkładam do łóżeczka. I co mam zrobic ? Wy też spicie ze swoimi Malenstwami - przynajmniej niektore z Was, prawda ? Wczoraj TŻ wypił 2 piwa więc ze strachu wygoniłam go z łózka, ze może nie panuje nad sobą i mógłby zrobić Malutkiej krzywde... No i ciągle nie wiem jak rozpoznać kolkę Mam kropelki na wszelki wypadek ale jeszcze nie dawałam. Gabi czasem po jedzeniu tak okropnie sie preży i np 5-10 min płacze ale to chyba jeszcze nie kolka? Często tez gdy biorę ją po jedzeniu na raczki aby sie jej odbiło to jak szalona po szyi mnie niemalże dziobie buzką... to znaczy, że głodna- nie ????
|
|
#3294 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() jedziemy na 11.45 do dermatologa nie mam dzisiaj pneumo - pediatra mowi, zeby sie wstrzymac i wyjasnic to olence sie uszy luszcza, na zgieciach raczek, cala glowka, buzia, okolice oczu jezuuuuuu jak mi jej szkodaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaa |
||
|
|
|
#3295 |
|
Wtajemniczenie
|
hej mamuski
![]() u nas noska nawt nawet ![]() o 2.00 tata się ewakuował na kanapę, bo musiał wstać po 5 do pracy a ja wzięłam małego do łózka i nie pamiętam kolejnych karmień kojarzę tyko, że coś z odbiciami kombinowałam ![]() i pospaliśmy do 9 ![]() przebrałam brzdąca, nakarmiłam, wsadziłam do łóżeczka i zasnął sobie ![]() a ja nie wiem co na obiad ![]() ja podaje witaminy Di K w jednej kapsułce...ładnie mi połyka i chyba mu smakują... a czy go bardziej brzuszek po tym boli...trudno stwierdzić... Kiara czekolada=silny alergen....ja się nie pokusiłam, żeby spróbować....ale biała jadłam i nic małemu nie było...w tych wszystkich batonach są tez orzechy...też chyba nie bardzo wskazane ![]() 82anusia GRATULACJE !! a brodawki mnie już nie bolą chyba, że mały ewidentnie źle złapie...ale wtedy wyciągam mu syska i daje złapac jeszcze raz i jest ok
|
#3296 | ||
|
Wtajemniczenie
|
dzień dobry
Moje dziecie zasnęło wczoraj o 21:30 (pierwszy raz tak szybko), potem obudziła sie o 22:30 pociumkała piers i spała do 5:30 tak jak wczoraj z przerwa od 3 do 4 na marudzenie. Potem wydoiła UU i spała z nami w łóżku do 10 . Czasami sie zastanawiam czy to normalne, że tak małe dziecko tak długo śpi i nie je - martwie się ![]() Cytat:
Cytat:
zaciskam ![]() Powiedzcie mi dziewczyny czy usg bioderek to standard??? Pytałam ostatnio pediatry to powiedział, że on kieruje kiedy widzi coś niepokojącego i mamy nie robic
|
|
|
#3297 |
|
Zakorzenienie
|
moniqac, jak wyniki Szymonka? Masz juz jakies wiesci??
Mami dalej w szpitalu.. ? Co jestem pod prysznicem to mysle o Tobie aby spytac i juz tak z 2 tygodnie pytam ![]() Dobrze mi sie kojarzy,że pisałaś iż masz na plecach czy buzi ? (juz nie kojarzę) takie drobne krosteczki ? Bo jesli dobrze mysle, to ja mam to samo i wiem, że pojawiło mi się cos takiego w ciąży tylko, że nadal nie zniknęło. To wynika ze zmian hormonalnych ?? Przeszło Ci ?? anulka, ciesz się autkiem !! Teście do Was w lipcu a Wy do PL w sierpniu, tak ? Zazdroszczę tej Twojej aktywnosci GRATULACJE DLA 82ANULKA !!
a ciekawe jak nasza swieżo upieczona Mamusia Lolcia sobie radzi
|
#3298 |
|
Wtajemniczenie
|
daisy ja czesto małego biore do łózka w połowie nocki jak tż sie ewakuuje na kanapę :d
ale ja spie tak czujnie, że nie ma szans na przygniecenie czy kołdra przyduszenie ![]() nie wiece się tak już w nocy jak kiedyś, nie rzucam się.....mały tylko stęknie, jęknie a ja już oczy jak 5 zł i obczajam co się dzieje
|
#3299 |
|
Zadomowienie
|
dorkabl może 3-4 dni ? bo dawałam je tak jak leżał w łóżeczku, część wypluwał albo ulewał i wtedy mu to nie pasowało brzuszkowo, jak daje w trakcie karmienia to w zasadzie jest spokój - no ale to może też nie być zbyt wiarygodna metoda, bo w sumie wypił 8 kapsułek
|
#3300 |
|
Zakorzenienie
|
Witam. Ja dopiero będe rodzic i chciałam sie poradzić świezo upieczonych mam. jak rozwiazałyście sprawę wanienki i perzewijaka??? Komoda kapielowa, wanienka+stelaż i osobno przewijak czy jakos inaczej??? Nie weim co wybrać. A jesli przewijak to jaki i jak się spisuja poszczególne rzeczy???
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:45.

i moja mama z odsieczą
( złota kobieta, wróciła o północy z wycieczki, a po 7 była już u nas 

GRATULACJE
ja praktycznie siedze tylko w domu ewentualnie spacer... 

za bioderka

Czekamy na Ciebie fasolko