Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-06-21, 08:48   #4501
karola11
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 853
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ
Karola, dziêki za ocenkê i to bêdzie tak
placków nie robi³am sama i tylko 4 dla mnie zosta³y a by³am g³odna. nie robiê marszobiegu tylko normalny ( dla mnie ) bieg, po lesie, który zajmuje mi +/- oko³o godziny, nie za bardzo siê na tym znam, ale tempo jest dla mnie w sam raz. Granola to domowe musli z orzechami, miodem, rodzynkami, pestkami i czym tam zechcesz potem upieczone w piekarniku.
Jaz robi³am a6w do koñca plus sporo innych na spalanie i efekty s±, zrobi³am przykazan± przerwê i 8 min abs robiê od wczoraj.
dla mnie a6w jest beee ale wiadomo kazdemu co innego sluzy. Co do tej 8 minutowki to polecam robic ja 2 razy pod rzad.Cwiczenia nie sa obciazajace,ale u mnie efekty byly,gdy robilam po 2 takie serie i nie przestrasz sie,jezeli na poczatku bedzie bolec Ciebie kark,to pozniej mija a jest efektem tego,ze moze byc troche nadwyrezony bo nie zawsze przy kazdym cwiczeniu go podtrzymujesz
karola11 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 08:59   #4502
Zelka_07
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 424

RRRRR od tygodnia jestem znowu na r oby ju¿ ostatnie podej¶cie

¶: 2 kromki wieloziarnistego z odronin± mas³a i pasztetem, 2 jaja na miêkko, pomidorki
2¶: kromka wieloziarnistego z odrobin± mas³a i wiejskim lekkim
(te¿ wole lekki) ze szczypiorem
o: piers kuraka w kostke sma¿ona na oleju z paczk± warzyw na patelnie
k: sa³atka (lodowa, szynka, pomidor, ogóras, papryka skropione oliw± albo polane wie¶niakiem) zawsze robie mega porcje

Stary 2011-06-21, 09:10   #4503
Silke Apill
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 154

Cytat:
Napisane przez santos Poka¿ wiadomo¶æ
Bulka to tez zakwas lub drozdze i/ lub tona spulchniaczy ;-).
Czyli rozumiem cwiczysz na pusty zoladek, tj. sporo po poprzednim posilku?
Cwicze godzine po posilku , zeby nie obciazac zoladka , i energi mam full. a zakwas i drozdze to nic zlego, -.- zdrowe na skore i pazurki:P no moze twoje bulki z hipermarketow maja tone spulchniaczy ja mam rodzinna piekarnie wiec wiem co jem :P

52 kg- 53kg -53,5kg- 54kg-54,5 kg-55 kg- 56 kg- 57 kg- 58 kg
Silke Apill jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 09:16   #4504
moja imaginacja
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 061

Cytat:
Napisane przez karola11 Poka¿ wiadomo¶æ

rok temu robilam te cwiczenia z tego filmiku co jest link ponizej,ale nie jeden filmik 5 minutowy tylko powtarzalam 2 pod rzad,pupcia wygladala smakowicie :P juz po 2-3 tygodniach zobaczysz roznice (oczywiscie to wszystko zalezy od tego ile masz tluszczyku) a i na uda fajnie dziala
http://www.youtube.com/watch?v=QU5oOIk9CfQ&translated=1

a tego ponizej nie polecam,po nim bylam spuchnieta i nie miescilam sie w zadne spodnie!!!!rozroslam sie :/

http://www.youtube.com/watch?v=dnBhn...eature=related
dzieki tylko, ze ja w³a¶nie wola³abym, ¿eby mi pupa nie ros³a :P chociaz moze by sie przydalo, ale nie lubie siebie z tak± du¿± jak mia³am dawniej :P
moja imaginacja jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 09:30   #4505
morphine88
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 892

Cytat:
Napisane przez ifellinlovewithadeadboy Poka¿ wiadomo¶æ
na moje oko jest fajnie, tylko gdzie¶ siê tu zapodzia³y owoce.. (pomijaj±c ten koktajl) i t³uszczy te¿ troszkê ma³o
dziêki
nie przepadam za owocami (szczególnie truskawkami ), a ten koktajl mia³ byæ takim uzupe³nieniem.
ma³o t³uszczy? ³y¿ka mas³a orzechowego, cha³wa, majonez w sa³atce i sa³atki by³ kopiasty talerz, my¶la³am, ¿e pêknê.

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 10:35   #4506
zjedzmniebejbe
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 180

Na czarnoo, bo ju¿ masz post kolorem.
Cytat:
Napisane przez Zelka_07 Poka¿ wiadomo¶æ

¶: 2 kromki wieloziarnistego z odronin± mas³a i pasztetem, 2 jaja na miêkko, pomidorki je¶li masz mo¿liwo¶æ wywal mas³o, pasztet to te¿ syf, ale ja bardzo lubiê zast±p dobr± drobiow± szyn±.
(te¿ wole lekki) ze szczypiorem znowu ten chleb? mo¿e zast±p owsiank± na ¶niadanie, a na 2gie chleb?
o: piers kuraka w kostke sma¿ona na oleju z paczk± warzyw na patelnie nie sma¿ymy na oleju, oliwa z oliwek jest lepszym wyborem.. najlepiej u¿ywaæ jej albo robiæ jedzenie na teflonie bez t³uszczu, a nnkt w innych posi³kach
k: sa³atka (lodowa, szynka, pomidor, ogóras, papryka skropione oliw± albo polane wie¶niakiem) zawsze robie mega porcje tutaj ta oliwa bêdzie ok, je¶li masz mo¿liwo¶æ to wywal ten olej w obiadu.
Hm.. jest dobrze ale bez rewelacji je¶li tylko bêdziesz je¶æ chleb to szybko Ci siê znudzi, chyba ¿e nie mia³a¶ innej opcji. Ta oliwa out, najlepiej mas³o te¿.. no i pasztet nie za czêsto.
Ale podoba mi siê bo du¿o warzyw, 4-

Na czerwono, oceniê lu¼no
Cytat:
Napisane przez karola11 Poka¿ wiadomo¶æ
Moje dzisiejsze,luzne R :

Sniadanie I:
platki "zdrowy blonnik" i garsc bran flakes, ( nie mialam ochoty dzis na owsianke), 1/2 homo naturalnego, 1/2 jogo naturalnego,mala garsc rodzynek, duza garsc slonecznika i garsc (ok 20 g) nerkowcow,garstka zurawiny. Jak maselko sie to rozplywalo!! pycha mmm, mega smacznie i jak zwykle u Ciebie Karolka spore te ¶niadanie je¶li masz mo¿liwo¶æ to ten zdrowy b³onnik zast±p faktycznie zdrowym b³onnikiem - p³atki, otrêby etc skoro po³±czenie ww+t³ nie utrudnia chudniêcia to jedz ¶mia³o.

II Sniadanie:
wleci salatka owocowa,musze zjesc bo mi sie owoce zespuja...beda morele,maliny,winogrono polane jogurtem nie jest to najlepsze jad³o, du¿o cukrów prostych (by³y te¿ w ¶niadaniu). Ale skoro lu¼ne R to nie bêdê siê bardzo czepiaæ

Obiad:
Nalesniki z maki orkiszowej razowej (nie wiem ile ich wyjdzie,ale chce narobic ciasta w granicach normy czyli mleko,jajo,2-3 lyzki maki) i farsz:
homo(albo wiesniak zobacze na co bedzie ochota) z suszonymi owocami czyt. pare sliwek,figi znowu owoce? nie s± one z³e, ale nie powinno siê ich tyle je¶æ bo s± kaloryczne i mnóstwo cukru. A warzywa? halooo, od ¶niadania nie by³o ¿adnych warzyw!

Podwieczorek:
salatka warzywna : pomidor,surowy szpinak, ogorek,lyzka jogurtu nareszcie warzywa..
Kolacja:
omlet(jedno jajo plus jedno bialko) ze starta cukinia, marchewka,plastrem szynki drobiowej,szpinak gotowany o³k, tylko ¿e znowu jajo? a mo¿e tuñczyk? jaka¶ ryba? miêso - kurczak? indyk?

abs brzuch,hantelki na ramiona i bieg 5-7 km

dzisiaj chyba wiecej weglowodanow, ale czuje, ze mam taka potrzebe i ochote,brak ryb bo nie zdazylam wczoraj do rybnego ;p a ze wzgledu na to,ze dzisiaj caly dzien w pracy nie dam rady kupic a mialam taaaaaaaaaka ochote na mintaja,buuuuu
Dobra, masz wybaczony ten ca³y dzieñ na cukrach prostych, jogurcie i jajkach :p Za to jutro ma byæ wzorowo, jaki¶ kurczaczek i ryba, mniej tych wêgli prostych warzywa wrzuca³a¶ w pó¼niejszych posi³kach, nnkt by³y. 4+ (bêdzie 5 je¶li do obiadu zamiast owoców wrzucisz warzywa)

plecaczkiem: 7250 km
zjedzmniebejbe jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 10:48   #4507
krtek_
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 680

zaczê³am wypisywaæ swój wczorajszy jad³ospis, ale dopiero jak skoñczy³am zobaczy³am, ¿e jem strasznie ma³o nie czujê praktycznie g³odu, powiedzcie mi, co z tym mo¿na zrobiæ? niby nie chcê wpychaæ na si³ê, ale mam bardzo dobry metabolizm, wiêc zale¿y mi, ¿eby tak zosta³o.

Give thanks for unknown blessings already on their way.

2012: 55

2013: 13
tu piszê o przeczytanych ksi±¿kach
krtek_ jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 10:49   #4508
emelie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 262

Cytat:
Napisane przez krtek_ Poka¿ wiadomo¶æ
zaczê³am wypisywaæ swój wczorajszy jad³ospis, ale dopiero jak skoñczy³am zobaczy³am, ¿e jem strasznie ma³o nie czujê praktycznie g³odu, powiedzcie mi, co z tym mo¿na zrobiæ? niby nie chcê wpychaæ na si³ê, ale mam bardzo dobry metabolizm, wiêc zale¿y mi, ¿eby tak zosta³o.
To mo¿e jedz tyle, ¿eby¶ nie wpycha³a na si³ê, ale bardziej kaloryczne produkty?

Latem w ogóle siê chce je¶æ mniej, wiêc to nic dziwnego...
emelie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 10:59   #4509
krtek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez emelie Poka¿ wiadomo¶æ
To mo¿e jedz tyle, ¿eby¶ nie wpycha³a na si³ê, ale bardziej kaloryczne produkty?

Latem w ogóle siê chce je¶æ mniej, wiêc to nic dziwnego...

jak na mnie to dziwne, bo u mnie lato zawsze równa³o siê wielkim apetytem, a teraz taki zonk
szukam sposobów, jak podbiæ tê kaloryczno¶æ, ale gêste soki, budynie na mleku 3.2%, s³odkie kakaa, nijak mi to nie podchodzi w te ciep³e dni. mleko ju¿ kupi³am 3,2 zamiast 2, ale pijê go zazwyczaj tyle, co do kawy, wiêc niewiele mi to da.

Stary 2011-06-21, 11:02   #4510
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:

jak na mnie to dziwne, bo u mnie lato zawsze równa³o siê wielkim apetytem, a teraz taki zonk
szukam sposobów, jak podbiæ tê kaloryczno¶æ, ale gêste soki, budynie na mleku 3.2%, s³odkie kakaa, nijak mi to nie podchodzi w te ciep³e dni. mleko ju¿ kupi³am 3,2 zamiast 2, ale pijê go zazwyczaj tyle, co do kawy, wiêc niewiele mi to da.
Awokado, t³uste ryby, du¿o orzechów (do tego to bardzo zdrowe produkty ), mo¿e wieprzowina i wo³owina zamiast drobiu?
Sma¿ysz na oleju albo ma¶le? Je¿eli nie, to zacznij.
No i oczywi¶cie mas³o do kanapek. Mo¿e gdzie¶ majonez do jajka czy co¶ Takie dodatki.
A dla och³ody to np. koktajle - zmiksowaæ t³uste mleko z owocami albo z lodami

Edytowane przez emelie
Czas edycji: 2011-06-21 o 11:03
Stary 2011-06-21, 11:02   #4511
sweettoy
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 206

To moje plany na dzisiaj R( musze robic z tego co mam w lodówce)

1. 4 ³y¿ki p³atków owsianych z ³y¿eczk± miodu i ma³y jogurt naturalny, kawa z mlekiem

2. 2 ca³e jajka+ bia³ka sadzone sma¿one z odrobin± t³uszczu z chud± szynk± i broku³ami, sa³ata lodowa i pomidorki, pó³ ³y¿eczki oliwy

3. Grahamka z margaryn± i homo, pomidor, sa³ata

4. serek wiejski
sweettoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 11:11   #4512
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 801

Cytat:

prócz mleka inny nabia³ te¿ kup pe³not³usty,
zamiast chudej ryby - t³usta
zamiast piersi z kurczaka - udka etc.
ziemniaki polej mas³em
robi±c sos zast±p jogurt ¶mietan±, albo majonezem
podjadaj jakie¶ orzechy

du¿o jest opcji, nie tylko zamiana mleka
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 11:12   #4513
krtek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez emelie Poka¿ wiadomo¶æ
Awokado, t³uste ryby, du¿o orzechów (do tego to bardzo zdrowe produkty ), mo¿e wieprzowina i wo³owina zamiast drobiu?
Sma¿ysz na oleju albo ma¶le? Je¿eli nie, to zacznij.
No i oczywi¶cie mas³o do kanapek. Mo¿e gdzie¶ majonez do jajka czy co¶ Takie dodatki.
A dla och³ody to np. koktajle - zmiksowaæ t³uste mleko z owocami albo z lodami
sma¿ê na oleju, bu³ka bez mas³a nie ma u mnie racji bytu , majonez te¿ lubiê i czêsto jem. ale te t³uste ryby i zmiana miêsa to faktycznie dobry pomys³. orzechy te¿ zwiêkszê. dziêki

Stary 2011-06-21, 11:13   #4514
olik187
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 914

moje P;

sniad; grahamka z margaryn±, twarogiem i pomidorem, pó³ wêdzonego pstraga

2¶niad; sa³atka ( jajko,pomidor,ogórek, sa³ata i sos zio³owo0-jogurtowy), orzechy w³oskie

obiad; zupa-krem z warzyw (kalarepa, broku³a,kalafior, por,seler,groszek), leczo ( cukinia,papryka,pomidor, miêsko z kurczaka)

podw; truskawki i morela polane jogurtem nat

kolacja; 2 kromki razowca z margaryn±, jedna z serkiem wiejskim,sa³at±,szynk± i pomidorem, druga z sa³at±,szynka, rolada ustrzyck± i pomidorem

czekam na poprawki

Edytowane przez olik187
Czas edycji: 2011-06-21 o 11:15
olik187 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 12:21   #4515
iza_wiosenna
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 917
GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez olik187 Poka¿ wiadomo¶æ
moje P;

sniad; grahamka z margaryn±, twarogiem i pomidorem, pó³ wêdzonego pstraga mo¿e zmieñ margarynê na mas³o? wypij kawê zbo¿ow± na mleku do tego?

2¶niad; sa³atka ( jajko,pomidor,ogórek, sa³ata i sos zio³owo0-jogurtowy), orzechy w³oskie je¶li orzechów by³o wiêcej ni¿ 50 g, to powiedzmy, ¿e ok.

obiad; zupa-krem z warzyw (kalarepa, broku³a,kalafior, por,seler,groszek), leczo ( cukinia,papryka,pomidor, miêsko z kurczaka) mo¿e jaki¶ deser? bardzo skromnie.

podw; truskawki i morela polane jogurtem nat jedna morela? :/ mo¿e chocia¿ orzechy tutaj dorzuæ albo jakie¶ musli?

kolacja; 2 kromki razowca z margaryn±, jedna z serkiem wiejskim,sa³at±,szynk± i pomidorem, druga z sa³at±,szynka, rolada ustrzyck± i pomidorem margarynê zamieñ na mas³o..

czekam na poprawki
ech.
no dieta na przytycie to to raczej nie jest, choæ wcze¶niej jad³a¶ sporo mniej i byæ mo¿e uda Ci siê na tym odzyskaæ trochê kilogramów.
póki co, waga zapewne stoi w miejscu?

wiesz, ja bym sobie po¿yczy³a od Ciebie ten jad³ospis, gdybym planowa³a redukcjê.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 12:28   #4516
satyavati
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 12

Cytat:
Napisane przez satyavati Poka¿ wiadomo¶æ
Witam, jestem tu po raz pierwszy, ale od dawna czytam Wasze forum. Jestem w trakcie wychodzenia z ED, uda³o mi siê z pomoc± psychodietetyka odzyskaæ swoj± naturaln± wagê (mia³am 40 kg, teraz jestem w normie) Jest tylko taki problem, ¿e mam takie odchy³y ortorektyczne i ciê¿ko jest mi przekonaæ siê do rzeczy, które nie s± otagowane jako zdrowe. Sama z siebie przekaona³am siê do kilku produktów, ale i tak mój jad³ospis opiera siê na bardzo okre¶lonych rzeczach. I nie dlatego, ¿e nie lubiê tych "niezdrowych"- uwielbiam! - panicznie siê ich jednak bojê. Ca³y mój proces tycia opiera³ siê na czym¶ w okolicach 2000 kCal, teraz jem ok. 1800 i nie chudnê. I pewnie st±d przekonanie w mojej g³owie, ¿e jak zjem wiêcej, to natychmiast siê roztyjê (mimo ¿e psychodietetyczka przekonuje mnie, ¿e mam tak prawid³owe nawyki, ¿e bêdê ju¿ trzymaæ wagê, nawet jak zjem wiêcej).
Ogólnie jem masê warzyw, czêsto ich nawet nie rejestrujê, du¿o ¶wie¿ych owoców, ciemne pieczywo, p³atki, kasze, itp. Jestem uzale¿niona od marchewki i pienionego mleka do kawy.
Chcia³am, ¿eby¶cie oceni³y to co jem i mo¿e jako¶ zmotywowa³y mnie, ¿e jedzenie dro¿d¿ówek, pizzy czy batoników co jaki¶ czas nie oznacza dramatu, klêski i popadania w oty³o¶æ, tylko jest czym¶ zupe³nie normalnym.

No to moje przyk³adowe ("bezpieczne") U:
¦niadanie:
2 kromki chleba pe³noziarnistego: 1 z awokado, twarogiem chudym, pomidorem, szczypiorkiem, sa³at±, 2 z margaryn±, serkiem homo, ok. 30 g kie³basy krakowskiej suchej, korniszon, pietruszka
1/2 szklanki ma¶lanki, 1/2 czerwonego grapefruita
herbata zielona malinowa
(tu ok. 1,2-2h szybkiego marszu z psem na spacer)

II ¦niadanie:
kasza jaglana (ok. 50 g suchej)na wodzie+1/2 szklanki mleka 0,5%, figa, morela, 1/2 startego jab³ka, kilka nerkowców, cynamon, imbir i 1/2 serka wiejskiego
du¿a kawa z mlekiem spienionym 0,5%
ok. 20 min æwiczeñ rozci±gaj±cych
gdzie¶ po drodze jakie¶ truskawki i marchewka
rowerem do pracy i z powrotem

Obiad:
barszcz ukraiñski Hortex (ca³e opakowanie) + 1/3 woreczka br±zowego ry¿u, 1 jajo na twardo, koperek

Znów do pracy i z powrotem

Podwieczorek:
jogurt naturalny z otrêbami i nerkowcami, kilka truskawek, plaster ananasa, du¿a kawa z mlekiem spienionym i marchewka

Kolacja:
Kromka pe³noziarnistego z awokado, twarogiem, 4 plasterkami kie³basy krakowskiej (do wykoñczenia), 1/2 grahamki z margaryn±, ogórkiem, sa³at±, musztard± i plastrem gotowanego kurczaka
sa³atka z lodowej, kukurydzy i papryki z jogurtem
1/2 szklanki ma¶lanki
1/2 grapefruita czerwonego
herbata waniliowa
no i pewnie jeszcze bêdzie kakao (bez cukru)

Poza tym w ci±gu dnia bardzo du¿o wody i innych tam p³ynów herbatopodobnych. Ta kie³basa to jest jeden wielki wyj±tek, przewa¿nie jest jaka¶ drobiowa wêdlina. Warzyw by³o niechybnie wiêcej, ale nie rejestrujê ich tylko zjadam.

Wklejam raz jeszcze, bo siê wczoraj zgubi³o. Jakie¶ wskazówki? Bêdê ogromnie wdziêczna.
satyavati jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 12:31   #4517
Annie1441
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 579

Cytat:
Napisane przez Zelka_07 Poka¿ wiadomo¶æ

¶: 2 kromki wieloziarnistego z odronin± mas³a i pasztetem, 2 jaja na miêkko, pomidorki bez pasztetu
(te¿ wole lekki) ze szczypiorem + pomidor (lepiej jak±¶ rybê mo¿e bo wie¶niak by na kolacjê bardziej pasowa³
o: piers kuraka w kostke sma¿ona na oleju z paczk± warzyw na patelnie usma¿ na teflonie i polej oliw± na zimno
k: sa³atka (lodowa, szynka, pomidor, ogóras, papryka skropione oliw± albo polane wie¶niakiem) zawsze robie mega porcje tu daj wie¶niaka
ogólnie ok
Annie1441 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 12:58   #4518
Guniella
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 113

Dziewczyny, czy od popo³udniowej, poobiedniej drzemki siê tyje? Mo¿na spaæ po obiedzie, tak godzinkê lub dwie bez obaw, ¿e siê przytyje?
Stary 2011-06-21, 12:59   #4519
iza_wiosenna
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 917
GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez satyavati Poka¿ wiadomo¶æ
Witam, jestem tu po raz pierwszy, ale od dawna czytam Wasze forum. Jestem w trakcie wychodzenia z ED, uda³o mi siê z pomoc± psychodietetyka odzyskaæ swoj± naturaln± wagê (mia³am 40 kg, teraz jestem w normie) Jest tylko taki problem, ¿e mam takie odchy³y ortorektyczne i ciê¿ko jest mi przekonaæ siê do rzeczy, które nie s± otagowane jako zdrowe. Sama z siebie przekaona³am siê do kilku produktów, ale i tak mój jad³ospis opiera siê na bardzo okre¶lonych rzeczach. I nie dlatego, ¿e nie lubiê tych "niezdrowych"- uwielbiam! - panicznie siê ich jednak bojê. Ca³y mój proces tycia opiera³ siê na czym¶ w okolicach 2000 kCal, teraz jem ok. 1800 i nie chudnê. I pewnie st±d przekonanie w mojej g³owie, ¿e jak zjem wiêcej, to natychmiast siê roztyjê (mimo ¿e psychodietetyczka przekonuje mnie, ¿e mam tak prawid³owe nawyki, ¿e bêdê ju¿ trzymaæ wagê, nawet jak zjem wiêcej).
Ogólnie jem masê warzyw, czêsto ich nawet nie rejestrujê, du¿o ¶wie¿ych owoców, ciemne pieczywo, p³atki, kasze, itp. Jestem uzale¿niona od marchewki i pienionego mleka do kawy.
Chcia³am, ¿eby¶cie oceni³y to co jem i mo¿e jako¶ zmotywowa³y mnie, ¿e jedzenie dro¿d¿ówek, pizzy czy batoników co jaki¶ czas nie oznacza dramatu, klêski i popadania w oty³o¶æ, tylko jest czym¶ zupe³nie normalnym.

No to moje przyk³adowe ("bezpieczne") U:
¦niadanie:
2 kromki chleba pe³noziarnistego: 1 z awokado, twarogiem chudym, pomidorem, szczypiorkiem, sa³at±, 2 z margaryn±, serkiem homo, ok. 30 g kie³basy krakowskiej suchej, korniszon, pietruszka
1/2 szklanki ma¶lanki, 1/2 czerwonego grapefruita
herbata zielona malinowa
(tu ok. 1,2-2h szybkiego marszu z psem na spacer)

II ¦niadanie:
kasza jaglana (ok. 50 g suchej)na wodzie+1/2 szklanki mleka 0,5%, figa, morela, 1/2 startego jab³ka, kilka nerkowców, cynamon, imbir i 1/2 serka wiejskiego
du¿a kawa z mlekiem spienionym 0,5%
ok. 20 min æwiczeñ rozci±gaj±cych
gdzie¶ po drodze jakie¶ truskawki i marchewka
rowerem do pracy i z powrotem

Obiad:
barszcz ukraiñski Hortex (ca³e opakowanie) + 1/3 woreczka br±zowego ry¿u, 1 jajo na twardo, koperek

Znów do pracy i z powrotem

Podwieczorek:
jogurt naturalny z otrêbami i nerkowcami, kilka truskawek, plaster ananasa, du¿a kawa z mlekiem spienionym i marchewka

Kolacja:
Kromka pe³noziarnistego z awokado, twarogiem, 4 plasterkami kie³basy krakowskiej (do wykoñczenia), 1/2 grahamki z margaryn±, ogórkiem, sa³at±, musztard± i plastrem gotowanego kurczaka
sa³atka z lodowej, kukurydzy i papryki z jogurtem
1/2 szklanki ma¶lanki
1/2 grapefruita czerwonego
herbata waniliowa
no i pewnie jeszcze bêdzie kakao (bez cukru)

Poza tym w ci±gu dnia bardzo du¿o wody i innych tam p³ynów herbatopodobnych. Ta kie³basa to jest jeden wielki wyj±tek, przewa¿nie jest jaka¶ drobiowa wêdlina. Warzyw by³o niechybnie wiêcej, ale nie rejestrujê ich tylko zjadam.

Wklejam raz jeszcze, bo siê wczoraj zgubi³o. Jakie¶ wskazówki? Bêdê ogromnie wdziêczna.
jeeej.
ruszasz siê bardzo, bardzo du¿o, jesz niewiele.
zapewne planujesz posi³ki, my¶lisz o nich obsesyjnie...co z Twoim ¿yciem towarzyskim? co robisz (hm, zwi±zanego z lud¼mi), poza planowaniem jedzenia?
nie uwa¿asz, ¿e potrzebujesz porz±dnej terapii, obok tej z "psychodietetykiem", ¿eby nauczyæ siê ¿yæ a nie je¶æ?

¿ycie jest stanowczo zbyt fajne, ¿eby marnowaæ je na planowanie posi³ków i zastanawianie siê nad tym, co zje¶æ, ¿eby nie przytyæ.

sk±d jeste¶? mo¿e polecê Ci jakiego¶ psychologa...?

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 13:00   #4520
Tynusia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 731

Cytat:
Napisane przez Guniella Poka¿ wiadomo¶æ
Dziewczyny, czy od popo³udniowej, poobiedniej drzemki siê tyje? Mo¿na spaæ po obiedzie, tak godzinkê lub dwie bez obaw, ¿e siê przytyje?

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 13:01   #4521
Guniella
Raczkowanie

Dziêki
Stary 2011-06-21, 13:04   #4522
Agu¦87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 340

Cytat:
no ju¿ bez przesady nawet drzemki w ci±gu dnia sobie odmawiaæ...

---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

ponawiam pyt które pare dni temu przesz³o bez echa

jak robicie spagetti carbonare ?
bo zaraz chce zrobic, w necie co przepis to inaczej kaz± robiæ i ju¿ nie wiem ;/ a jak mam spiep**yæ to mi siê odechciewa robiæ.
Stary 2011-06-21, 13:05   #4523
Guniella
Raczkowanie

No tak, ale chodzi o to, ¿e od kiedy jestem na zwolnieniu i siedzê w domu ca³y dzieñ to po obiedzie zawsze chce mi siê strasznie spaæ... I codziennie ¶piê zaraz jak siê najem. A niedawno siê odchudza³am i po prostu siê zastanawiam
Stary 2011-06-21, 13:05   #4524
Sunday Rose
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 988

Ech, chyba zdecydowanie mój metabolizm ma lenia, od miesi±ca waga waha siê o 200-300 g w obie strony i nic poza tym. Jestem na R, nie na U, wiêc nie za bardzo rozumiem

Dzisiejsze 'wczasy od R'
I p³atki ró¿ne bezcukrowe z ma³± ³y¿eczk± miodu i du¿ym jogurtem naturalnym, gar¶æ malin
II bu³ka razowa z domowy pasztetem, musztard±, pomidor
III 4 spore knedle z truskawkami
IV serek wiejski ze s³onecznikiem
V pó³ wêdzonej makreli, sa³ata z ró¿nych warzyw

jak ruszyæ wagê?
Stary 2011-06-21, 13:08   #4525
Tynusia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 731

Cytat:
No tak, ale chodzi o to, ¿e od kiedy jestem na zwolnieniu i siedzê w domu ca³y dzieñ to po obiedzie zawsze chce mi siê strasznie spaæ... I codziennie ¶piê zaraz jak siê najem. A niedawno siê odchudza³am i po prostu siê zastanawiam
czêsto gdy kto¶ siê przeje to jest senny ale mato boska bez przesady jak chce Ci siê spaæ to id¼

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 13:09   #4526
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sunday Rose Poka¿ wiadomo¶æ
Ech, chyba zdecydowanie mój metabolizm ma lenia, od miesi±ca waga waha siê o 200-300 g w obie strony i nic poza tym. Jestem na R, nie na U, wiêc nie za bardzo rozumiem
A ile wa¿ysz? Mo¿e organizm ma do¶æ odchudzania?
Stary 2011-06-21, 13:17   #4527
Sunday Rose
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 988

Ech, to chyba nie to, po prostu mam naprawdê spore problemy z trawieniem i jelitami i chyba w tym jest problem, ale jedyne zalecenie od gastrologa to kilka ma³ych posi³ków i ruch, a to robiê ju¿ od dawna, wiêc nie wiem poluzujê teraz na kilka dni, kiedy¶ to pomog³o, mo¿e i tym razem siê uda a wa¿ê teraz61na 172 cm.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-21, 13:33   #4528
Milka1224
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 620

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Poka¿ wiadomo¶æ
Wczorajsze, chyba dobre P

I kanapki z bulki pszennej na ciep³o - z serem feta i tunczykiem oraz z oscypkiem (a raczej wyrobem oscypkopodobnym bo nazwa zarejestrowana ) i wêdlin± + serek homo brzoskwiniowy z gar¶ci± orzechów

II gor±ca czekolada + jogurt pitny z dorzuconym musli i nektarynk±

wpadl 1 pancake z twarogiem

III ratatouille + 5 kotlecików sojowych [ca³a micha ] + magnum almond

IV twaróg zmiksowany z malinami, posypany siekanymi pistacjami + muffinka z serem i mleczkiem kokosowym

V porcja zapiekanki ktora bedzie dzisiaj na obiad [makaron, miêso, sos pomidorowy, pomidor, groszek, kukurydza, ¿ó³ty ser]

w miedzyczasie duzo herbaty, ogórek zielony, jakeis pó³ kalarepki i pare czere¶ni

S³odkie wyj±tkowo p wyszlo wczoraj
?
Milka1224 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 14:31   #4529
aTusiaaXx
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 41
GG do aTusiaaXx

Cytat:
Napisane przez aTusiaaXx Poka¿ wiadomo¶æ
dawno pisa³am,tak wiêc moje dzisiejsze Utrzymanie z pro¶b± o ocenê:

1. owsianka ( 5³. p³atków,gar¶æ pszenicy w miodzie, ³y¿ka mas³a orzechowego, sezamek, szkl. mleka) ,banan i kawka z mlekiem

2. pasztecik z kapust± obsypany sezamem na gor±co, fili¿anka barszczu czerwonego, kromka orkiszowego z mas³em, kilkoma plastrami szynki,pomidorkiem i szczypiorkiem, mini snickers

3. 2 jajka sadzone na ma¶le, m³ode ziemniaczki z mas³em i koperkiem, fasolka szparagowa
d. ricore z mlekiem, kawa³ ciasta jogurtowego z truskawkami i truskawki

4. jogo fastasia z chrupkami czekoladowymi i truskawki znowu( nie mia³am ochoty na nic wiêcej)

5. ciep³a jeszcze, chrupi±ca grahamka pó³ z samym mas³em, a pó³ z domowym pasztetem pieczonym ze ¶liwk±, kabanos, salaterka pomidora ze szczypiorkiem i cebulk±
jab³ko, sezamek

pó¼niej(k. 22) pó³ litra lodów orzechowych od algidy. uwielbiam!

wysz³o jak wysz³o, zazwyczaj niestety jem wiêcej,ale dzisiaj wszystko w biegu. za to jestem dumna, gdy¿ ograniczy³am s³odkie(choæ i tak sporo tego jest,jak widaæ).

mogê prosiæ o oceny?
UP? proszê
aTusiaaXx jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 14:40   #4530
Zelka_07
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 424

Cytat:
Napisane przez zjedzmniebejbe Poka¿ wiadomo¶æ
Na czarnoo, bo ju¿ masz post kolorem.

Hm.. jest dobrze ale bez rewelacji je¶li tylko bêdziesz je¶æ chleb to szybko Ci siê znudzi, chyba ¿e nie mia³a¶ innej opcji. Ta oliwa out, najlepiej mas³o te¿.. no i pasztet nie za czêsto.
Ale podoba mi siê bo du¿o warzyw, 4-

a to ja ju¿ nie wiem jak z tym mas³em raz ka¿± je¶æ a raz nie ale wywale i zast±pie tak jak kiedys twarogiem smakowym bo mi przez gard³o nie przechodzi suchy z wêdlin±. czeka mnie t³uszczowa rewolucja pasztet to tak okazyjnie tak to sie szynkuje chleb mi nie zbrzydnie jestem strasznie chlebo¿erna moge je¶æ 5 razy dziennie staram sie ograniczyæ z nim. moge ¿yæ bez s³odyczy ale bez chleba nie

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Poka¿ wiadomo¶æ
ogólnie ok
wie¶niaka raczej jem wieczorami ale dzisiaj tak w miare prze³amania rutyny inaczej.

dziêkuje za oceny

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.