|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów - kontynuacja
Cytat:
|
|
|
|
|
#4082 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4083 |
|
Zadomowienie
|
Podobno na początku stosowania tego typu tabletek następuje wzmożone wypadanie włosów. Ale ja tam się nie znam, więc lepiej niech to potwierdzi jakiś 'specjalista'
![]() Na Twoim miejscu spróbowałabym nakładać olej kokosowy jedynie na długość włosa. Może akurat
|
|
|
|
#4084 |
|
Zadomowienie
|
A czy przed braniem tabletek też miałaś taki problem z włosami? Może to faktycznie one są sprawcą wzmożonego wypadania włosów, a nie olej kokosowy. Poza tym oleje chyba powinnaś zmieniać, bo włosy mogą się szybko przyzwyczaić i dany produkt nie będzie na nie działał tak dobrze, jak na początku.
Edytowane przez smutna_dziewczyna Czas edycji: 2011-06-21 o 17:34 |
|
|
|
#4085 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4086 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4087 |
|
Zadomowienie
|
U mnie też po kokosie leciały włosy. Spróbuj trzymać ten olej godzinę maksymalnie- jeżeli będą wypadać tak samo jak po zostawieniu oleju na noc, to stosuj tylko na długość.
|
#4088 |
|
Raczkowanie
|
Lauryl Glucoside, Sodium Coco Sulfate, Cocamidopropyl betaine są dla mnie łagodniejsze a SLS, SLES to zdziercy włosowi
♥♥♥Nie lubią nas za wady, nienawidzą za zalety ♥♥♥ Edytowane przez blackeye79 Czas edycji: 2011-06-21 o 18:20 |
|
|
|
#4089 |
|
Raczkowanie
|
Odstaw olej i zobacz, co sie bedzie działo. Jeśli to od oleju to przestaną wypadać, i bedziesz wiedziała.
|
|
|
|
#4090 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
http://pittsburghcurly.wordpress.com...rhexis-nodosa/ ![]() Mam nadzieję, że sprawa już jest jaśniejsza. ![]() Cytat:
Tak się zastanawiam, czy nie szarpiesz, tarmosisz, napinasz swoich włosów zbyt mocno? Już się tłumaczę - wydaje mi się, że włosy ogólnie wypadają z cebulkami, żeby odleciał taki bez pociągania za sobą cebulki musi się urwać albo złamać jakoś. A jak kładziesz olej na skórę, to włosy mają ułatwioną sprawę, jest mniejszy opór i po prostu łatwiej wychodzą. |
||
|
|
|
#4091 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja jestem zdania,że sam olej nie spowoduje wypadania włosów. Myślę,że jeśli takie zjawisko występuje przy stosowaniu oleju to jest to 1 z 4 przyczyn albo: 1. wcześniej mocno osłabione zabiegami włosy albo 2. pobudzenie cebulek i wzmożenie porostu na skutek czego nowe włosy "wypychają" stare i jest to zjawisko przejściowe albo 3. źle dobrane kosmetyki albo 4. inne przyczyny np. łupież, podrażnienie, choroby skóry głowy, anemia , hormony itp. |
|
|
|
|
#4092 |
|
Raczkowanie
|
Z pielęgnacji to nic nie zmieniałam, od lat myję włosy szamponami ziołowymi, typu czarna rzepa, pokrzywa... Nie stosuję szamponów typu Pantene czy takie tam drogeryjne. Odżywki też raczej stosuję na połowe włosów, na skóre nigdy. I własnie odkąd używam olejku Vatika to problem zrobił się powazniejszy, dzisiaj po zmyciu olejku zanim włosy dobrze wyschły to co i raz wyciągałam garście włosów. Z cebulkami. Jestem przerażona, ale zrobię tak jak radzicie - przestanę nakładac olej na skórę, a zacznę na długość.
Jestem prawie pewna że to od olejku, zaczeło się to w ciągu paru dni (wypadanie z cebulkami), a wzmożone wypadanie jest odkąd stosuję Vatikę. Trochę też swędzi mnie głowa odkąd ją stosuję. Nie szarpię włosów, delikatnie rozczesuję, dbam o nie, bo mam długie, za pupę. |
|
|
|
#4093 |
|
Zadomowienie
|
Tatty, czy mogłabyś nie wklejać znów tego okropnego zdjęcia?
|
#4094 |
|
Zadomowienie
|
A ja się załamałam... Po nocy z olejem z korzenia łopianu wyjątkowo dziś wypadło mi ok 30 włosów podczas mycia... To bardzo dużo... Jak tak dalej pójdzie to będę łysa.
|
|
|
|
#4095 |
|
serum z nanopletami
|
Cześć
![]() To mój pierwszy post tutaj, postanowiłam się zarejestrować właśnie dzięki wątkowi o olejkach ![]() Właśnie trzymam na głowie mieszankę oliwy z oliwek, oleju z pestek dyni i sezamowego - to już drugi raz, bo efekty po pierwszym były niesamowite! Tak pięknych, gładkich i błyszczących włosów dawno u siebie nie widziałam... Tylko jedna uwaga - mam wrażenie, że któryś z tych olejów trochę barwi mi włosy - mam taki popielato-piaskowy blond, a teraz nawet po dokładnym, dwukrotnym umyciu zostaje mi taki nietypowy złocisty (no nie, nie powiem, że żółty, bo to nie to) poblask. Właśnie zamawiam jaśminową Dabur Amlę, 17 złotych za 200 ml i darmowa przesyłka, to się chyba opłaca, prawda? Pozdrawiam olejomaniaczki
|
|
|
|
#4096 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Najwidoczniej nie dla Ciebie nakładanie oleju na skórę głowy, skoro i swędzenie się pojawiło. Potraktuj to jako przestrogę przed włosowym piekłem. ![]() Cytat:
Też miałaś coś takiego po nich? Cytat:
A co do jaśminowej Amli to uważaj, jest na bazie parafiny (=olej mineralny). Jak Ci to nie przeszkadza, to czemu by nie, ale dla wielu osób potrafi być problemem. |
|||
|
|
|
#4097 |
|
serum z nanopletami
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2767091 4]
Jesteś blondynką czy masz ciemniejsze włosy? A co do jaśminowej Amli to uważaj, jest na bazie parafiny (=olej mineralny). Jak Ci to nie przeszkadza, to czemu by nie, ale dla wielu osób potrafi być problemem.[/QUOTE] Blondynką i to dość jasną, ale odcień raczej chłodny. Dlatego też zdziwiły mnie te złote refleksy, wcześniej nie miałam. Zdecydowałam się na jaśminową Amlę, bo przeczytałam i w opisie i tutaj na forum, że jest odpowiednia dla blondynek. Włosów mam co prawda bardzo dużo i specjalnie mi na mieszankach na porost nie zależy, ale są cienkie i często się przesuszają - chciałabym poprawić trochę ich kondycję. Póki co nie przeszkadza mi parafina, pewnie dlatego, że za mało jeszcze czytałam o negatywnych skutkach stosowania kosmetyków na bazie olejów mineralnych. Parafinę do tej pory stosowałam jedynie na dłonie i stopy, jestem ciekawa jak wpłynie na włosy... |
|
|
|
#4098 |
|
Zadomowienie
|
Otóż posiadam 5 olei (kokosowy, amlę, olej z korzenia łopianu, migdałowy, sesę) i zawsze nakładam je naprzemiennie. Wczoraj padło na o. z korzenia łop. i dziś właśnie mi tyle włosów wypadło przy zmywaniu, a stosowałam go dopiero 2gi raz.
|
|
|
|
#4099 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Może cała noc z olejem łopianowym to za wiele dla Ciebie? |
|
|
|
|
#4100 |
|
Zadomowienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2767124 0]
Może cała noc z olejem łopianowym to za wiele dla Ciebie?[/QUOTE] Wszystko możliwe, muszę spróbować zostawiać go tylko na kilka godz.
|
|
|
|
#4101 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem takie zdania, że jeśli zaczynam przygode z danym olejem to nie daję go na całą noc. Teraz wiem, że mi żaden olej nie służy gdy jest tak długo na włosach. Nie dość, że poduszka przemoczona olejem to włosy się puszą i własnie lecą.
|
|
|
|
#4102 |
|
Raczkowanie
|
Ja też raz zostawiłam olej na tylko kilka godz (4 czy 5 H) i wypadanie było takie samo...
No nic, nie nakładam już na skórę, a jedynie na długość i zobaczymy co dalej
|
|
|
|
#4103 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez smutna_dziewczyna Czas edycji: 2011-06-22 o 09:43 |
|
|
|
|
#4104 |
|
Zakorzenienie
|
No nie każde, nie każde
![]() Tak się zastanwiałam. Czy w ogóle potrzebne jest zostawianie oleju na całą noc? Przecież pewnie najwięcej zdziała przez pierwszych kilka godzin, to trzymanie dłużej jest zbędne.. A jeszcze jak są takie upały to na głowie może...się zepsuć(znaczy...tak smi się wydaje) |
|
|
|
#4105 |
|
Konto usunięte
|
Największe upały już były. Kolejne, mam nadzieję, szybko u mnie nie zagoszczą.
No tak, w sumie kilka godzin powinno wystarczyć. Ale nie pół godziny czy max. 1, tak łatwo to nie ma.
|
|
|
|
#4106 |
|
Zakorzenienie
|
No tak, to jasne
Chociaż przyznam się, że czasamiz darzy mi się nałożyć na 1,5h> . I nie widzę ogromnej różnicy.
|
|
|
|
#4107 |
|
Rozeznanie
|
Wlasnie siedze juz godz z olejem kokosowym (konce) i arachidowym (na reszte plus skalp) i tak sobie mysle ze z pestek winogron mi brakuje
. Jak bede w Pl to kupie butelke 0-5 l bo w H&B za 3.5 funta 100ml raczej mi sie nie oplaca.
|
#4108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A olej nie powinien zjełczeć po nocy, nawet przy wysokiej temperaturze. Jeżeli to zrobi, to był naprawdę kiepskiej jakości, albo kończył się jego termin spożycia.
|
|
#4109 |
|
Zakorzenienie
|
A co z takimi olejami, które powinny być trzymane w lodówce? No bo jeśli na opakowaniu jest żeby trzymać w lodówce, to pewnie nie bez powodu.
Nie planuję nakładać na całą noc żadnego, ale interesuje mnie to. |
|
|
|
#4110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem, gdyby olej był narażony przez długi czas(kilka dni) na działanie w miarę wysokiej temperatury i słońca- wtedy miałby prawo zepsuć się.
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:13.

. Jak bede w Pl to kupie butelke 0-5 l bo w H&B za 3.5 funta 100ml raczej mi sie nie oplaca.