Moja pierwsza tabletka, pomocy!!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-21, 15:16   #1
Andziussska
Raczkowanie

Exclamation

Moja pierwsza tabletka, pomocy!!!

Cześć wszystkim pisałam już w innych tematach, lecz liczę na szybką odpowiedź. Dziś wziełam pierwszą moją tabletkę, o 10 rano ( bo o tej godzinie dostałam okres), na razie jest wszystko dobrze... Tylko chciałabym brać tabletki wieczorem ok. 20 godziny... nom i właśnie o to jest moje pytanie, czy mogę jakoś "przeskoczyć" te pare godzin i brać juz te tabletki cały czas wieczorkiem?? Bez żadnego dodatkowego zabezpieczenia na 7 dni... ?? proszę bardzo o odpowiedzi
Andziussska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 15:35   #2
Bayje
Zakorzenienie

Dot.: Moja pierwsza tabletka, pomocy!!!

Moja propozycja jest taka, że przesun sobie w każdym dniu tabletke o 2 godzinki do przodu. Np jutro weź o 12 pojutrze 14 .. - dojdziesz do 20 i tak sobie zostaw.
Wydaje mi się, że nie stracisz - antykoncepcji bo masz na opakowaniu napisane przecież, że dopiero jak zapomnisz przez 12 h od 'tej godziny'

Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile
Kid Cudi
Bayje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 15:45   #3
Andziussska
Raczkowanie

Nom właśnie wiem, pisze że jeżeli mniej niż 12 godzin to pewność zabezpieczenia się nie zmniejsza... nom ale nie chcę ryzykować bo jak już pisałam wcześniej są to moje pierwsze tabletki.

Przestawiać o 2 godziny każdą?? Heh Właśnie mój chłopak tak mi doradził... ale czytałam w innych tematach jak dziewczyny chciały przesunąć o jakieś tam np. 2 godziny ... to dziewczyny odpisywały im że mogą przesunąć bez niczego, ale żeby już od tego dnia trzymały się tej godziny....

Więc tak przestawianie 5 dni po 2 godziny do przodu, nie będzie 'szkodliwe" ??
Stary 2011-06-21, 15:47   #4
weinberger
Raczkowanie

myślę że bedzie ok jak tak zrobisz

weinberger jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 15:48   #5
Bayje
Zakorzenienie

Cytat:
Więc tak przestawianie 5 dni po 2 godziny do przodu, nie będzie 'szkodliwe" ??
Nie - ponieważ zmieścisz sie w tym przedziale '12h'- z reszta 2 godziny to nawet nie będzie różnicy bo w praktyce masz jeszcze 10 h w zapasie.

Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile
Kid Cudi
Bayje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 15:49   #6
Andziussska
Raczkowanie

aha dzieki bardzo
Stary 2011-06-21, 16:08   #7
Lia89
Zakorzenienie

Na łyknięcie pierwszej tabletki zawsze jest doba. Co prawda lepiej łyknąć jak najszybciej, ale ja na przykład nie chciałam od razu i robić sobie takich problemów. Łyknęłam ją po paru godzinach i w ciąży nie jestem.
Lia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-21, 16:34   #8
Seniorrita
Raczkowanie

Mozesz normalnie brac o 20...miescisz sie w przedziale 12h jak ktos juz powiedzial
Seniorrita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 16:53   #9
NudeN
Przyczajenie

Spokojnie możesz jutro zażyć o 20 wiadomo, że będziesz musiała przez pierwsze 7 dni stosować dodatkowe mechaniczne zabezpieczenia. Jeśli chodzi o tabsa - byleby nie minęło 12 godzin i będzie w porządku.
Miłej przygody z tabletkami! Super sprawa
NudeN jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 16:55   #10
Lia89
Zakorzenienie

Niby czemu ma stosować dodatkowe zabezpieczenie? Przecież jest już chroniona.
Stary 2011-06-21, 19:44   #11
bianeczkaa
Zakorzenienie

JA tam nigdy nie brałam regularnie o tej samej godzinie bo nie miałam do tego głowy, poza tym nigdy nie nosiłam tabletek ze sobą nigdy nic się nie stało a wielokrotnie zmieniałam godziny brania

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 19:48   #12
Boogini
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lia89 Pokaż wiadomość
Niby czemu ma stosować dodatkowe zabezpieczenie? Przecież jest już chroniona.
Przy pierwszym opakowaniu, czyli przy zaczynaniu przygody z tabletkami powinno stosować się przez 7 pierwszych dni dodatkowe zabezpieczenia. W ulotce jest napisane jak byk
Boogini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 19:49   #13
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NudeN Pokaż wiadomość
Spokojnie możesz jutro zażyć o 20 wiadomo, że będziesz musiała przez pierwsze 7 dni stosować dodatkowe mechaniczne zabezpieczenia. Jeśli chodzi o tabsa - byleby nie minęło 12 godzin i będzie w porządku.
Miłej przygody z tabletkami! Super sprawa
No nie wiem, czy taka super, szczególnie z podejściem naszych lekarzy, którzy je przypisują bez jakichkolwiek badań. Ja brałam tabsy ok 5 lat i skończyłam w szpitalu z mocno naruszoną wątroba Miałam właśnie takie lajtowe podejście Próby wątrobowe przekroczone 12-stokrotnie nie mogłam ustać na nogach więc jeśli tabsy to tak, ale z pełnym monitoringiem. Mnie dochodzenie do siebie zajęło ok 1,5 roku.

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 20:02   #14
Boogini
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
No nie wiem, czy taka super, szczególnie z podejściem naszych lekarzy, którzy je przypisują bez jakichkolwiek badań. Ja brałam tabsy ok 5 lat i skończyłam w szpitalu z mocno naruszoną wątroba Miałam właśnie takie lajtowe podejście Próby wątrobowe przekroczone 12-stokrotnie nie mogłam ustać na nogach więc jeśli tabsy to tak, ale z pełnym monitoringiem. Mnie dochodzenie do siebie zajęło ok 1,5 roku.

Przed wypisaniem Ci recept na tabletki ginekolog przeprowadza z Tobą wywiad na temat chorób w rodzinie, ewentualnych Twoich chorób. Jeśli nic nie wzbudziło jego podejrzeń to nie ma potrzeby przeprowadzania badań. Poza tym, skoro tak bardzo zależy Ci na dopasowaniu tabletek to sama możesz upomnieć się o badanie.
Mój gin też nie robił mi badań przed zapisaniem tabletek. Być może udało mu się trafić celnie w mój organizm z nimi bo nic niepożądanego się nie dzieje.
Boogini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 23:35   #15
Lia89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Boogini Pokaż wiadomość
Przy pierwszym opakowaniu, czyli przy zaczynaniu przygody z tabletkami powinno stosować się przez 7 pierwszych dni dodatkowe zabezpieczenia. W ulotce jest napisane jak byk
To coś źle czytasz. Jest napisane, że dodatkowe zabezpieczenie jest potrzebne tylko w przypadku zażycia pierwszej tabletki w innym niż pierwszy dzień krwawienia (np. 2 albo 3).

Cytuję:

Cytat:
1.Jeżeli w ostatnim miesiącu nie przyjmowano doustnych środków antykoncepcyjnych
Pierwszą tabletkę preparatu, oznaczoną danym dniem tygodnia, powinna Pani przyjąć pierwszego dnia cyklu, czyli w dniu wystąpienia krwawienia miesiączkowego. Np. jeśli miesiączka rozpocznie się u Pani w piątek, należy przyjąć tabletkę oznaczoną "Pt", a następnie przyjmować tabletki oznaczone kolejnymi dniami tygodnia. Możne Pani również rozpocząć stosowanie preparatu od 2. do 5. dnia cyklu, ale wówczas przez pierwsze 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne).
Źródło: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=101925
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości