nauczycielki:) - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-12, 23:35   #751
sweetish
Zakorzenienie

Dot.: nauczycielki:)

A nie myslalas o studium internetowym? jest cos takiego, że zaliczasz te kursy online.
Poszukaj w sieci.

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-12, 15:36   #752
sweetish
Zakorzenienie

Zagląda tu ktoś jeszcze?

Mam pytanko, zwłaszcza do osob z W-wy i okolic.
Jak wygladaja tam zarobki w prywatnych szkołach?

A moze któras z Wizazanek pracuje w prywatnej placówce? Mozecie cos wiecej napisac? (niekoniecznie z okolic W-wy).

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-12, 18:14   #753
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

w szkole nie wiem, ale w przedszkolach koło 2000 na rękę.

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-13, 10:29   #754
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sweetish Pokaż wiadomość
Zagląda tu ktoś jeszcze?

Mam pytanko, zwłaszcza do osob z W-wy i okolic.
Jak wygladaja tam zarobki w prywatnych szkołach?

A moze któras z Wizazanek pracuje w prywatnej placówce? Mozecie cos wiecej napisac? (niekoniecznie z okolic W-wy).
ja nie w szkole a w przedszkolu - niepublicznym - i tak zarobki to około 2000 na rękę, z tym że nie ma siatki płac jak w państwowych - dostajesz jakąś podstawę plus premia.
no ale nie ma karty nauczyciela (bynajmniej u nas choć wiem że w niektórych niepublicznych tudzież prywatnych jest) więc godziny pracy najczęściej dłuższe bo zbliżone do umowy o prace plus urlop też z niej wynikający czyli 20/24 dni- ale wszystkie papiery itd obowiązują
ale za to jest mnóstwo pomocy szkoleń i materiałów do pracy... coś za coś

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2011-06-13 o 10:46
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 14:33   #755
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

ja po ponad 2,5 roku BARDZO intensywnego szukania pracy w oświacie (przedszkole, 1-3) poddałam się obecnie pracuję jako niania i coraz częściej myślę o pracy w żłobku z maluszkami
mam pytanie głównie do osób z Warszawy i okolic (Marki, Radzymin, Wołomin) czego wymagają od opiekunek w żłobkach? bo raczej tam nie ma znaczenia zawód "nauczyciel" a może się mylę?
orientujecie się może czy dużo jest miejsc pracy w tym kierunku?
aa i jeśli ktoś ma linka do tekstu Ustawy żłobkowej (czy jak to tam się nazywa) i legalnej pracy niań to będę wdzięczna
Stary 2011-06-19, 17:40   #756
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Mabi szkoda, że nie znalazłaś pracy w zawodzie. Wiesz, dobrze, że nie czekać założonymi rękami, ale uważam że nie ma co się poddawać Zawsze warto choc pocztą powysyłać podania, a nóż się coś uda

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 18:37   #757
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mabi84 Pokaż wiadomość
ja po ponad 2,5 roku BARDZO intensywnego szukania pracy w oświacie (przedszkole, 1-3) poddałam się obecnie pracuję jako niania i coraz częściej myślę o pracy w żłobku z maluszkami
mam pytanie głównie do osób z Warszawy i okolic (Marki, Radzymin, Wołomin) czego wymagają od opiekunek w żłobkach? bo raczej tam nie ma znaczenia zawód "nauczyciel" a może się mylę?
orientujecie się może czy dużo jest miejsc pracy w tym kierunku?
aa i jeśli ktoś ma linka do tekstu Ustawy żłobkowej (czy jak to tam się nazywa) i legalnej pracy niań to będę wdzięczna
tu masz ustawę
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2011/0235.htm

żeby pracować w żłobku wypada mieć skończone studium "opiekunka dziecięca" bynajmniej na śląsku po takiej szkole przyjmują do pracy żłobka, już nie trzeba mieć medycznego wykształcenia (pielęgniarka położna) jak kiedyś aczkolwiek nadal przyjmują personel medyczny
ja sama kończyłam takie studium jak wspomniałam - na śląsku, ale jak będziesz miała pytania pisz tu czy na pw pomogę

trzymam kciuki za znalezienie wymarzonej pracy - bez względu czy to będzie szkoła przedszkole czy żłobek

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2011-06-19 o 18:39
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 11:38   #758
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
tu masz ustawę
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2011/0235.htm

żeby pracować w żłobku wypada mieć skończone studium "opiekunka dziecięca" bynajmniej na śląsku po takiej szkole przyjmują do pracy żłobka, już nie trzeba mieć medycznego wykształcenia (pielęgniarka położna) jak kiedyś aczkolwiek nadal przyjmują personel medyczny
ja sama kończyłam takie studium jak wspomniałam - na śląsku, ale jak będziesz miała pytania pisz tu czy na pw pomogę

trzymam kciuki za znalezienie wymarzonej pracy - bez względu czy to będzie szkoła przedszkole czy żłobek
wielkie dzięki na codzień jestem zajęta i jeszcze nie mam dostępu do neta więc nie mam jak szukac informacji ani innej pracy, teraz mam tydzień urlopu-niestety bezpłatnego...w razie pytań wiem gdzie uderzę dzięki
Stary 2011-06-20, 12:56   #759
Ann_ka
Raczkowanie

Jak wyglądało Wasze roznoszenie dokumentów do szkół i przedszkoli? Na przełomie marca/kwietnia roznosiłam CV i listy motywacyjne z dopiskiem o terminie planowanej obrony na czerwiec/lipiec 2011. Teraz jestem już po obronie pracy magisterskiej, telefon póki co oczywiście milczy , a ja zastanawiam się czy nie warto donieść świadectwa ukończenia studiów, dowiedzieć się czy są jakieś szanse na etat, a tym samym przypomnieć o swojej osobie. Z drugiej strony jednak obawiam się czy przez coś takiego człowiek nie wyjdzie na natręta, bo jakby każda szukająca pracy non stop przychodziła do dyrekcji (a segregator z dokumentami kandydatek mieli zawsze spooory ) to większość czasu poświęcaliby tylko na to. O najczęściej powtarzających się tekstach "na chwilę obecną nie ma szans" lub "w tym roku sami będziemy musieli kogoś zwolnić" chyba nie muszę wspominać . Zastanawiam się co jeszcze mogę zrobić, by mieć poczucie, że zrobiłam wszystko, co można było w tej kwestii? Siedzenie bezczynne zaczyna mnie denerwować . Jak było u Was?

Edytowane przez Ann_ka
Czas edycji: 2011-06-20 o 12:58
Ann_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 15:04   #760
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

Cytat:
Napisane przez Ann_ka Pokaż wiadomość
Jak wyglądało Wasze roznoszenie dokumentów do szkół i przedszkoli? Na przełomie marca/kwietnia roznosiłam CV i listy motywacyjne z dopiskiem o terminie planowanej obrony na czerwiec/lipiec 2011. Teraz jestem już po obronie pracy magisterskiej, telefon póki co oczywiście milczy , a ja zastanawiam się czy nie warto donieść świadectwa ukończenia studiów, dowiedzieć się czy są jakieś szanse na etat, a tym samym przypomnieć o swojej osobie. Z drugiej strony jednak obawiam się czy przez coś takiego człowiek nie wyjdzie na natręta, bo jakby każda szukająca pracy non stop przychodziła do dyrekcji (a segregator z dokumentami kandydatek mieli zawsze spooory ) to większość czasu poświęcaliby tylko na to. O najczęściej powtarzających się tekstach "na chwilę obecną nie ma szans" lub "w tym roku sami będziemy musieli kogoś zwolnić" chyba nie muszę wspominać . Zastanawiam się co jeszcze mogę zrobić, by mieć poczucie, że zrobiłam wszystko, co można było w tej kwestii? Siedzenie bezczynne zaczyna mnie denerwować . Jak było u Was?
ja się broniłam pod koniec sierpnia a atak na placówki rozpoczynałam już dużo wcześniej bo od kwietnia, pisałam że jestem przed obroną i że jak tylko będę miec dyplom to dostarczę jeśli ktoś będzie zainteresowany, ja próbowałam po kilka razy do niektórych placówek bo niektórzy dyrektorzy byli bardzo niemili i słyszałam np. teksty "nie zbieramy makulatury" kiedy przynosiłam swoje dokumenty...cóż...kiedy mnie wyrzucali drzwiami to wchodziłam oknem np. raz zaniosłam dok.do sekretariatu szkoły i usłyszałam że nie mogę ich zostawic bo jest ustawa o ochronie danych osobowych...w życiu nie słyszałam głupszej wymówki-co zrobiłam? wróciłam do domu i wysłałam im dokumenty mailem
Stary 2011-06-20, 17:33   #761
TusiaeM
Zakorzenienie

Ja też wysyłałam CV jakoś w kwietniu, a broniłam się w czerwcu. Jednak wcale nie pisałam o tym jakoś specjalnie. Dało się to wywnioskować z CV.
Prace znalazłam z ogłoszenia w lipcu, a w tym roku odezwało się do mnie przedszkole, do którego wysyłałam CV w zeszłym roku
I ja wysyłałam pocztą.

I like my money right where I can see it... hanging in my closet!

My life is happening now, not in a one or two years, but now.
TusiaeM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 22:41   #762
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

Cytat:
Napisane przez TusiaeM Pokaż wiadomość
Ja też wysyłałam CV jakoś w kwietniu, a broniłam się w czerwcu. Jednak wcale nie pisałam o tym jakoś specjalnie. Dało się to wywnioskować z CV.
Prace znalazłam z ogłoszenia w lipcu, a w tym roku odezwało się do mnie przedszkole, do którego wysyłałam CV w zeszłym roku
I ja wysyłałam pocztą.
ja pocztą tradycyjną też wysyłałam, aa i to nie była ilośc 10, 20, 30 tylko jak doszłam do 300 to przestałam liczyc...
Stary 2011-06-21, 00:52   #763
mart89
Rozeznanie

GG do mart89

Dziewczyny, powiedzcie mi w państwowym przedszkolu czy tam szkole wynagrodzenie jest zgodne z ustawa, natomiast jak jest w prywatnych przedszkolach szkołach ile sie zarabia?! zaczynając od pomocy nauczyciela az do nauczyciela na pełnym etacie

mart89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 18:33   #764
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mart89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, powiedzcie mi w państwowym przedszkolu czy tam szkole wynagrodzenie jest zgodne z ustawa, natomiast jak jest w prywatnych przedszkolach szkołach ile sie zarabia?! zaczynając od pomocy nauczyciela az do nauczyciela na pełnym etacie
Wszystko jest uzależnione od wielkości miasta, przedszkola i nie ukrywajmy,ale również od tego jaką opłatę wnoszą co miesiąc rodzice. Ja spotkałam się z kwotą 1,5 tys. na rękę dla nauczyciela w małym mieście,a stawki w większych miastach oscylują ok. 2 tys. zł

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 18:56   #765
mart89
Rozeznanie

GG do mart89

to w takim razie jakie sa zarobki w panstwowym przedszkolu ? u nauczyciela w państwowej szkole ponoc zaczynaja sie od 2000brutto (stażysta) zawsze wydawało mi sie ze te płace są podobne a jednak w przedszkolu zarabiaja mniej...

Stary 2011-06-21, 18:59   #766
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

ja pracuję w szkole, ale w oddziale przedszkolnym bo mam zerówki. I zarabiam tak jak w tabeli . Jestem stażystą i mam 2039 brutto + 100 zł za wychowawstwo to jest za 22 godz , a ze w zerówce mam 25 godz, więc za 3 godz tygodniowo mam dodatkowo płatne. W miesiącu jest ich ok 12.

Stary 2011-06-21, 19:04   #767
mart89
Rozeznanie

GG do mart89

kurcze tez bym juz chciala uczyc no ale jeszcze musze mgr zrobic z zintegrowanej edukacji wczesnoszkolnej ehhh

A powiedzcie mi zaczynając prace w przedszkolu bez zadnego wcześniejszego doświadczenia, co właściwie robi sie w takim przedszkolu, bo chyba zajęć, gdzie sie uczy dzieci nie ma. Przepraszam za głupie pytania ale naprawdę nie wiem, nie miałam niestety praktyk w przedszkolu i nie wiem jakie wychowawca ma obowiązku;/ Jakies papierkowe obowiązki tez dochodza, musi układać jakieś plany pracy itd

Stary 2011-06-21, 19:07   #768
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Marta ja jestem w zerówce i normalnie mam podręczniki i uczymy się z dziećmi Jest zabawa, są spacery ale tez i nauka. Moje dzieci po tym roku już liczą, dodają, odejmują i większość nawet czyta i pisze A pracy papierkowej też jest troszkę W przedszkolu nie pracowałam więc nie wiem.

Ps. po lic. też możesz uczyć

Stary 2011-06-21, 19:08   #769
mart89
Rozeznanie

GG do mart89

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Marta ja jestem w zerówce i normalnie mam podręczniki i uczymy się z dziećmi Jest zabawa, są spacery ale tez i nauka. Moje dzieci po tym roku już liczą, dodają, odejmują i większość nawet czyta i pisze A pracy papierkowej też jest troszkę W przedszkolu nie pracowałam więc nie wiem.

cos ty? a ja słyszałam ze miało wejść jakieś rozporządzenie, ze w zerówce nie można uczyc, że dopiero w szkole...

No dobrze to mowa o zerówce chodziłam do zerówki kiedyś i widzę, ze nic sie nie zmieniło ale co z przedszkolem ??

Stary 2011-06-21, 19:12   #770
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
cos ty? a ja słyszałam ze miało wejść jakieś rozporządzenie, ze w zerówce nie można uczyc, że dopiero w szkole...

No dobrze to mowa o zerówce chodziłam do zerówki kiedyś i widzę, ze nic sie nie zmieniło ale co z przedszkolem ??
chętne dzieci można.
Poza tym dodawać i odejmować na konkretach, pisać ze wzoru, czytać globalnie to jest w podstawie i to dla wszystkich, a dla zdolnych i chętnych można wychodzić poza program.

Stary 2011-06-21, 19:14   #771
mart89
Rozeznanie

GG do mart89

a chetnie zatrudniają osoby po przebytych praktykach, czyli właściwie bez doświadczenia;/ czy wola juz tych z jakimś stopniem, czyli mianowany itd.?

Stary 2011-06-21, 19:19   #772
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Nie wiem. Ja jestem stażystą mam mgr a moja koleżanka (też od zerówki) ma lic i tez jest stażystą.

Stary 2011-06-21, 19:19   #773
mart89
Rozeznanie

GG do mart89

a jaki kierunek skończyłaś? wczesnoszkolna i przedszkolna?

Stary 2011-06-21, 19:22   #774
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
a jaki kierunek skończyłaś? wczesnoszkolna i przedszkolna?
wczesna edukacja zintegrowana (mogę i w szkole i w przedszkolu)

Stary 2011-06-21, 19:24   #775
mart89
Rozeznanie

GG do mart89

a w jakim miescie robiłas mgr? ja bym chciała jeszcze z językiem angielskim, ale nigdzie nie ma a jak już jest to nie chcą mnie po moim kierunku a kończę właśnie opiekuńczą z resocjalizacją

Stary 2011-06-21, 19:56   #776
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

Mart89, oczywiście w przedszkolu też są normalne zajęcia. nie trzeba mieć książek, ale jest podstawa programowa, która obowiązuje i która pokazuje, jakie umiejętności dziecko ma nabyć. w 3-4 latkach są jedne zajęcia, natomiast w 5latkach dwa zajęcia (rano i po południu).

i ani w przedszkolu, ani w zerówce nie uczy się liter, matematyki itd..ale można rozwijać umiejętności chętnych dzieci. tak jak pisze Magda

Stary 2011-06-21, 20:00   #777
mart89
Rozeznanie

GG do mart89

a są jakieś specjalne strony internetowe gdzie można znaleźć prace nauczyciel ? czy tylko takie tradycyjne jak pracuj.pl szukam na takich i nic nie ma a szukam we Wrocławiu, dziwne.

Stary 2011-06-21, 21:38   #778
TusiaeM
Zakorzenienie

Cytat:
kurcze tez bym juz chciala uczyc no ale jeszcze musze mgr zrobic z zintegrowanej edukacji wczesnoszkolnej ehhh

A powiedzcie mi zaczynając prace w przedszkolu bez zadnego wcześniejszego doświadczenia, co właściwie robi sie w takim przedszkolu, bo chyba zajęć, gdzie sie uczy dzieci nie ma. Przepraszam za głupie pytania ale naprawdę nie wiem, nie miałam niestety praktyk w przedszkolu i nie wiem jakie wychowawca ma obowiązku;/ Jakies papierkowe obowiązki tez dochodza, musi układać jakieś plany pracy itd

Oczywiście, że są! Przedszkole to nie przechowalnia a placówka, w której odbywają się zajęcia wychowawczo-dydaktyczne.

Polecam lekturę podstawy programowej Tam się dowiesz jak powinien wyglądać dzień w przedszkolu i co dzieci powinny umieć po skończeniu tego etapu edukacji.

I like my money right where I can see it... hanging in my closet!

My life is happening now, not in a one or two years, but now.
TusiaeM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 22:25   #779
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

oferty często są na stronach kuratoriów.

Stary 2011-06-21, 23:08   #780
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

Cytat:
Napisane przez natii4 Pokaż wiadomość
Wszystko jest uzależnione od wielkości miasta, przedszkola i nie ukrywajmy,ale również od tego jaką opłatę wnoszą co miesiąc rodzice. Ja spotkałam się z kwotą 1,5 tys. na rękę dla nauczyciela w małym mieście,a stawki w większych miastach oscylują ok. 2 tys. zł
mi w prywatnym przedszkolu zaproponowali hmm...4zł/h...no comment

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości