|
|
#271 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pozdrowienia ze Szwecji
Oj, ja tez mam zamiar zaraz po przybyciu na miejsce zaczac nauke jezyka. Przeraza mnie to troche, bo jezyk wydaje mi sie strasznieee trudny
no jak na moje oko...A jak to jest jak potrzebujesz isc z dzieckiem do lekarza ? Podejrzewam ze Twoj maz ma tam legalna prace, wiec i ubezpiecznie zdrowotne macie. Juz zaczelas starac sie o personnumer ? Jak go zdobedziesz smialo mozesz isc do szkoly - uczyc sie jezyka (SFI), kompletnie za darmo ![]() Czytalam, ze stopien znajomosci szwedzkiego po takiej szkole jest hmmm.. znikomy - ale jak sie przylozysz i w domu poswiecisz troche czasu na "douczenie" to bedzie ok ![]() Aj, ja taka madra, bo duzo sie oczytalam, jestem taka podekscytowana tym wyjazdem... Mam nadzieję, ze we wrzesniu tez napisze - strasznie mi sie tu podoba tu, znaczy w Szwecji
|
|
|
|
|
#272 | |
|
Przyczajenie
|
Mamy już personnummer.Do szkoły na razie nie mogę się zapisac,bo na razie nie mam z kim moją małą zostawic...ale myślę nad szkołą cały czas, jeszcze zobaczym co sie da zrobic. Mój mąż pracuje tu legalnie także spoko
![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- Cytat:
![]() No sama ciekawa jestem jak mi to szybko pójdzie.... Czekam na książki które wczoraj zamówiłam http://www.naukaszwedzkiego.pl/ dosyc ciekawe,odbiór mam w polsce bo nie długo lecim na urlop
Edytowane przez fashionka83 Czas edycji: 2011-06-22 o 16:07 |
|
|
|
|
|
#273 |
|
Raczkowanie
|
W Szwecji wyladuje dokladnie 6 sierpnia, okolo godz. 13
Bede mieszkac w Stockholmie...juz sie martwie jak ja sie spakuje do samolotu tyle chcialabym ze soba zabrac. Niestety, mocno musze sie ograniczyc. A Ty gdzie jestes ? W ktorej czesci Szwecji ?
|
|
|
|
|
#274 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
itd ale prawie wszystko mamy ,.teraz jak bedziemy w polsce to resztę rzeczy zabiore i to bedzie wszystko. My jesteśmy koło centrum w miejscowości ,,SÖDERTÄLJE,,
|
|
|
|
|
|
#275 |
|
Raczkowanie
|
hmmmm, nic mi ta miejscowosc nie mowi..
sprawdzilam, gdzie to jest, i juz wiem nie nudzi Ci sie w domu ? no wiesz, jak maz idzie do pracy, nie masz znajomych, nie znasz jezyka, wiec sasiadki na kawe nie wpadaja aaaa, racja, czytalam wlasnie ze Szwedzi maja troszke inna mentalnosc niz my Polacy, za czesto sasiedzko nie udzielaja sie ![]() Ile coreczka ma lat ? |
|
|
|
|
#276 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
i opalamy się .Robimy nawet dłuuuugie spacery godzinkę w jedną stronę i godzinkę w drugą strone ,oczywiśc ie jeszcze fitness w domku.Aaa jeszcze my chodzimy sprzatac do jednej co tydzien a do drugiej osoby co dwa tygodnie..troszke zarobimy i chodzimy po sklepach i robimy sobie zakupy .Nie ma takiej tragedii u nas a czas leci jak burza.Wieczorem jak mała idzie spac to uczę sie troszke Szwedzkiego.
|
|
|
|
|
|
#277 |
|
Raczkowanie
|
Södertälje to nie jest Sztokholm,ani jego okolice.To miejscowosc polozona na poludnie od Stolicy okolo 40 min podmiejskim pociagiem,pendeltåg .Ulubione miejsce zamieszkania Syrian,nawet nazywane mala Syria.
|
|
|
|
|
#278 |
|
Przyczajenie
|
Ojej ...jaka tu cisza...Halo gdzie jesteście?
|
|
|
|
|
#279 |
|
Zakorzenienie
|
Hej ... a u mnie powoli do przodu
mój mąż wyjeżdża we wtorek do Szwecji i już będę czekała aż się "ustawi" i jadę z małą do niego...mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i pomyślnie się ułoży... już nie mogę się doczekać....
|
|
#280 |
|
Raczkowanie
|
Melduje posłusznie, że jestem
Jak tam dziewczyny po długim weekendzie ? Pozytywnie nastawione do życia ? W Polsce pogoda nie dopisała, a jak u Was było ?
|
|
|
|
|
#281 |
|
Przyczajenie
|
Siemanko
.Coś statnio dosyc długo padało.U nas jest wszystko ok .Za 1,5 tygodni będziemy w polsce.Czeka mnie sporo spraw do zalatwienia,ale to się da.trza jeszcze wszystkich odwiedzic nie wiem czy zdołam .
|
|
|
|
|
#282 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj obudzily mnie promienie slonca,super jak jest taka piekna pogoda,az sie zyc chce!
Zaczely sie w tym roku przeceny dosc wczesnie w sumie,mozna poszalec. Wczoraj poszlam z kolezanka do Scoret,kupilam buty(niestety bez przeceny,ale najbardziej mi sie podobaly) i 2 pary spodni na lato(30 i 50% taniej). Wyczailam w kicks puder brazujacy Clarinsa 30% tanszy,ale w sumie nie kupilam,bo sie zawsze boje kupowac kosmetyki po przecenach.jakos dawno wbilam sobie do glowy,ze sa moze przeterminowane i dlatego przecenione.Wiem,ze to nie prawda i musze sie przelamac,bo duzo fajnych okazji ucieknie mi sprzed nosa. Zycze milego,slonecznego dnia! |
|
|
|
|
#283 |
|
Raczkowanie
|
Uwielbiam przeceny ! Sezonowe obniżki to miód na serce kobiety
U nas już od 2 tygodni trwa akcja ![]() Na pogodę też nie narzekam..dziś jakies 26 stopni, za 9 min zaczynam pracę, a po pracy....wyjście na browarka, wrocławski Rynek jest taki piękny uwielbiam jego klimat. Kto nie był, szczerze polecam.Jeszcze 38 dni....i Szwecjo witaj !
|
|
|
|
|
#284 |
|
Przyczajenie
|
Ja zarobiłam pare groszy i trzymam ...zaszaleję z ciuchami w polsce
.Bo tu dla mnie nic nie było ciekawego.Dla mojej córki to sporo ciuszków nakupowałam w ,,MAXI,, w zeszłym tygodniu ,mieli w promocji ale jakie fajne sukienki
|
|
|
|
|
#285 |
|
Raczkowanie
|
Wspominalas, ze dorabiasz sprzatajac raz w tygoniu u kogos tam...zakladam, ze u Szwedow
jak sie dogadujesz z nimi ? tak z ciekawosci pytam...
|
|
|
|
|
#286 |
|
Przyczajenie
|
Na szczęscie są polakami
.Mieszkają w szwecji ohoho kupe lat i na stałe.,
|
|
|
|
|
#287 |
|
Raczkowanie
|
A od zachodu wciąż cisza...
|
|
#288 |
|
Zakorzenienie
|
A jak u was dziewczyny ze szwedzkim??? łatwo wchodzi??
|
|
#289 |
|
Raczkowanie
|
Hmmm, mi nie wchodzi wcale..bo jeszcze nie zaczęłam nauki. Trochę posłuchałam szwedzkiego radia on-line no i wymieklam
masakra - tak na pierwszy "sluch" ![]() Postanowilam, ze jak juz bede na miejscu - ostro wezme sie za nauke szwedzkiego. |
|
|
|
|
#290 |
|
Zakorzenienie
|
Ja właśnie jestem na etapie słuchania radia on line i dodatkowo sama uczę się szwedzkiego sama. zakupiłam "szwedzki dla początkujących" z dwoma płytami CD i sobie podczas jazdy autem słucham. Osłuchowo spoko już przywykłam ale ciekawa jestem jak to będzie w praktyce jak trzeba bedzie buzie do szweda otworzyć
|
|
#291 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczynki!
![]() Ja jestem z malmö mieszkam tu od roku i jest w sumie fajnie od stycznia chodze do szkoly i powiem wam ze bardzo duzo mnie szkola nauczyla, bo teraz potrafie juz sie dogadac ze szwedem ale jeszcze troche tej szkoly przedmna troszke nudno tu mam bo nie stety duzo polek nie znam wiec jakby ktoras sie nudzila to chetnie na kawke sie wybiore :p pozdrawiam!!
|
|
#292 | |
|
Przyczajenie
|
---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Cytat:
ile razy w tygodniu chodzisz do szkoły?Chodzisz w dzień czy do wieczorowej?Jak było na początku?Musiałaś cos już umiec po szwedzku,czy wszyscy tam po polsku mówią?---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ---------- Zapraszam zapraszam na kawkę |
|
|
|
|
|
#293 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie ja też mam córcie 3 letnią i się zastanawiam jak to będzie. Muszę wszystko dokładnie zaplanować by jak najprędzej się wkręcić w ten klimat
Ja będę w okolicach Stockholmu także troszkę za daleko na kawkę
|
|
#294 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
#295 |
|
Przyczajenie
|
Mi najlepiej by pasowało chodzic do wieczorowej,mój mąż po pracy by został z małą a ja do szkoły.Najpierw musimy się dowiedziec co i jak np. na którą godzinę byloby zajęcie, ile razy w tygodniu itd.Więc zobaczymy jak to bedzie.,trzeba coś zadziałac
Ja czekam na pozwolenie na pobyt tu w szwecji.
Tala är silver,tiga är guld... Edytowane przez fashionka83 Czas edycji: 2011-07-02 o 14:53 |
|
|
|
|
#296 |
|
Raczkowanie
|
hej
ja do szkoly chodze codziennie od godz 8 do 11 30 jak zaczynalam to ani slowka po szwedzku nie rozumialam, jedynie podstawy angielksiego troszke dziwnie bylo na początku, ale nauczyciele sa naprawde wpozadku i staraja sie tłumaczyć wszystko tak długo az zrozumiesz teraz sobie dorabiam w sprzataniu,w firmie szwedzkiej wiec tez staram sie po tym szwedzku gadac jak sie zrobi pierwszy krok to potem idzie gładko
|
|
#297 |
|
Przyczajenie
|
Właśnie sie tego obawiam że polaków nie bedzie w klasie,ale cóż trza ze wszystkim poradzic
|
|
#298 |
|
Raczkowanie
|
Jak teraz tak patrze to mysle ze nawet lepiej jak Polakow niema w klasie, wtedy szybciej uczysz sie bo skupiasz sie na tym szwedzkim a nie co chwile pytasz kolegi polaka o co chodzi
|
|
#299 |
|
Raczkowanie
|
Ja zawsze polecam SFI, chociaz na pczatku slyszalam straszne rzeczy o tej szkole. Ale sie zawzielam, uczylam sie na folkuniversitet i w sfi i w domu i jakis efekt dalo. Uwazam, ze warto sproboweac, nicnie kosztuje, a sie czlowiek oslucha i gramatyki poduczy. Ja tam polecam.
Dziewczyny, ja tez z Malmö. Moze jakies drobne möte urzadzimy? |
|
|
|
|
#300 |
|
Raczkowanie
|
Ja tez chodze na Folkuniversitetet i w sumie mysle ze ta szkola jest calkiem okej
a co do spotkania to ja chetnie
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.

no jak na moje oko...

Bede mieszkac w Stockholmie...juz sie martwie jak ja sie spakuje do samolotu
itd ale prawie wszystko mamy ,.teraz jak bedziemy w polsce to resztę rzeczy zabiore i to bedzie wszystko. My jesteśmy koło centrum w miejscowości ,,SÖDERTÄLJE,,
.Nie ma takiej tragedii u nas a czas leci jak burza.Wieczorem jak mała idzie spac to uczę sie troszke Szwedzkiego.

.Za 1,5 tygodni będziemy w polsce.Czeka mnie sporo spraw do zalatwienia,ale to się da.trza jeszcze wszystkich odwiedzic nie wiem czy zdołam