Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2 - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-21, 11:28   #991
Chaigata
Zakorzenienie

Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2

Ja jestem prawie pół roku po odstawieniu.
Jest ok.

Tylko znowu boli mnie brzuch i mam wszystkie inne okresowe wariacje, jak bóle pleców, krzyża, jakieś sensacje żołądkowe.
No i pms... kłótnie, drażliwość.

Tego nie było jak brałam.
Gdyby nie małe libido i suchość i oczywiście hormony, to pewnie bym wróciła.
Aczkolwiek pewnie i tak wrócę.
Stary 2011-06-21, 11:36   #992
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chaigata Pokaż wiadomość
Ja jestem prawie pół roku po odstawieniu.
Jest ok.

Tylko znowu boli mnie brzuch i mam wszystkie inne okresowe wariacje, jak bóle pleców, krzyża, jakieś sensacje żołądkowe.
No i pms... kłótnie, drażliwość.

Tego nie było jak brałam.
Gdyby nie małe libido i suchość i oczywiście hormony, to pewnie bym wróciła.
Aczkolwiek pewnie i tak wrócę.

małe libido - to nie wskazuje że trzeba zmienic pigulki?

zastanawiam sie, bo teraz mam przerwe, ale ogolnie przy pigulkach mialam niskie libido.
teraz boje sie ze ochote bede miala dzien i noc bez przerwy a boje sie wspolzyc gdy nie biore pigulek bo ciagle bede miala wizje ze prezerwatywa peka, zsuwa sie, itp itd.
Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 11:51   #993
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość

przypomnij: w miarę regularnie jest?
super że nic nie wyskoczyło
wiesz co to mój pierwszy od odstawienia
dostałam w 27 dniu cyklu

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość

zastanawiam sie, bo teraz mam przerwe, ale ogolnie przy pigulkach mialam niskie libido.
teraz boje sie ze ochote bede miala dzien i noc bez przerwy a boje sie wspolzyc gdy nie biore pigulek bo ciagle bede miala wizje ze prezerwatywa peka, zsuwa sie, itp itd.
może miesiąc to niewiele ale powiem ci że póki co w tej kwestii większych zmian nie widzę
czasem kilka dni nie mam chęci, czasem codziennie -tak samo było przy tabletkach

też myślałam że będę schizować ale jest całkiem w porządku
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 11:56   #994
Chaigata
Zakorzenienie

Dlatego teraz zrobię badania i dobiorę odpowiednie. Wtedy bez badań było

Ale o dziwo mam regularnie, a myslałam, że będzie znowu na chybił trafił okres.
Stary 2011-06-21, 12:30   #995
MiciaKicia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
melduję się z pierwszym @

brzuch leciutko pobolewa (wczoraj też i zastanawiałam się od czego ), ale nawet żadna krosta mi nie wyskoczyła ani nic

Cytat:
wiesz co to mój pierwszy od odstawienia
dostałam w 27 dniu cyklu
o no to ładnie
teraz tylko czekać na kolejny @ hehe

Kroimy: 2016(?)
MiciaKicia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 12:32   #996
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MiciaKicia Pokaż wiadomość
teraz tylko czekać na kolejny @ hehe
dokładnie
Stary 2011-06-21, 18:29   #997
karoolaaa
Zakorzenienie

zazdroszcze Wam tych regularnych cykli po odstawieniu , eh u mnie narazie nie jest tak kolorowo

karoolaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-22, 06:51   #998
MiciaKicia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karoolaaa Pokaż wiadomość
zazdroszcze Wam tych regularnych cykli po odstawieniu , eh u mnie narazie nie jest tak kolorowo
spoko, spoko to był dopiero pierwszy :P Nie wiem czy drugi przyjdzie tak regularnie he

Stary 2011-06-22, 08:22   #999
karoolaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MiciaKicia Pokaż wiadomość
spoko, spoko to był dopiero pierwszy :P Nie wiem czy drugi przyjdzie tak regularnie he

no moj pierwszy potabletkowy cykl trwal 44 dni , drugi 48, a trzeci 70 dni

karoolaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-22, 08:26   #1000
_cherry_
Rozeznanie

Mój pierwszy cykl po odstawieniu trwał 45, drugi 50 a trzeci już 37 dni.... jejku jak ja by chciała żeby to była oznaka względnej stabilizacji cyklu.

Co mnie mile zaskoczyło, aczkolwiek nie wiem czy tak już będzie zawsze- brzuch mnie podczas okresu nie boli, praiwe go nie czuje. Myślałam że po odstawieniu bóle miesiączkowe powrócą ale za to owulacja mnie mega boli, mojej jajniki chyba produkują teraz jajeczka i ilościach hurtowych ha ha, zawsze czułam jajnik jak miałam owulacje ale teraz to już przesada.
_cherry_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-22, 08:34   #1001
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _cherry_ Pokaż wiadomość
Mój pierwszy cykl po odstawieniu trwał 45, drugi 50 a trzeci już 37 dni.... jejku jak ja by chciała żeby to była oznaka względnej stabilizacji cyklu.

Co mnie mile zaskoczyło, aczkolwiek nie wiem czy tak już będzie zawsze- brzuch mnie podczas okresu nie boli, praiwe go nie czuje. Myślałam że po odstawieniu bóle miesiączkowe powrócą ale za to owulacja mnie mega boli, mojej jajniki chyba produkują teraz jajeczka i ilościach hurtowych ha ha, zawsze czułam jajnik jak miałam owulacje ale teraz to już przesada.
właśnie po odstawieniu parę dni mnie jajniki bolały ale bardzo
i tak się zastanawiam, może to owulacja była skoro teraz @ dostałam?

ja przed anty w ogóle nie wiedziałam kiedy mam owulację
brzuch też mnie prawie nie boli (chociaż przed anty nie miałam większych problemów) ale sam @ jest niestety dość intensywny
Stary 2011-06-22, 08:51   #1002
MiciaKicia
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie po odstawieniu parę dni mnie jajniki bolały ale bardzo
i tak się zastanawiam, może to owulacja była skoro teraz @ dostałam?

ja przed anty w ogóle nie wiedziałam kiedy mam owulację
brzuch też mnie prawie nie boli (chociaż przed anty nie miałam większych problemów) ale sam @ jest niestety dość intensywny
mnie też jajniki bolały ha już zapomniałam co to owulacja :P
A brzuch mnie cholernie bolał, myślałam, że zejdę z tego świata, za to @ nie był aż taki intensywny Był taki jak zwykle. I krótki

Stary 2011-06-22, 10:40   #1003
fascinata
Raczkowanie

U mnie pierwszy cykl po odstawieniu trwal 30 dni więc chyba niezle

Ostatnio zmieniłam ginekologa, na bardzo fajną i konkretną lekarkę. Rozmawiałam z nią o tym że jestem teraz na odstawieniu po 8 lat brania cilestu. Powiedziała że cilest można brać tak długo, jak czuję taką potrzebę. Ale jesli juz zrobilam przerwę to dobrze, bo przynajmniej zobacze jak bardzo zmienił się moj organizm np mam zrobic roznego typu badania krwi, obserwowac cykle itp.

Kurcze, co za ironia ze jak bralam pigulki i nie musialam sie bac ciąży to moje libido bylo bliskie zeru, a po odstawieniu moglabym non stop ale się boję

Lekarka zapropnowala by przerwa potrwała chociaz do konca wakacji, a potem moglabym sprobować pierscienia NuvaRing, bo podobnie mniej wplywa na obnizenie libido no i nie obciąża watroby, a najprawdopodobniej na jesien rozpocznę kurację retinoidami.
Stary 2011-06-22, 12:12   #1004
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fascinata Pokaż wiadomość

Ale jesli juz zrobilam przerwę to dobrze, bo przynajmniej zobacze jak bardzo zmienił się moj organizm np mam zrobic roznego typu badania krwi, obserwowac cykle itp.

Kurcze, co za ironia ze jak bralam pigulki i nie musialam sie bac ciąży to moje libido bylo bliskie zeru, a po odstawieniu moglabym non stop ale się boję
jakie badania krwi ci zalecili?

nie martw się
ja się szybko przekonałam do nowej metody
Stary 2011-06-22, 12:50   #1005
fascinata
Raczkowanie

Cytat:
jakie badania krwi ci zalecili?

nie martw się
ja się szybko przekonałam do nowej metody
lipidogram, tarczyca. ale to glownie dlatego ze z niewiadomych przyczyn mam wysoki cholesterol calkowity i nie wiadomo czy to genetyczne czy bylo wywolane pigulkami (choć w to lekarka watpi) albo wlasnie tarczyca.

Ja cos nie ufam prezerwatywom. To dla mnie ciagly stres. "Chcialabym ale boję sie"
Stary 2011-06-22, 22:03   #1006
Friese
Zakorzenienie

Dziewczyny, czytam na roznych forach - ze nie ma potrzeby odstawiac pigulek.
No ale ze nie chce czerpac wiedzy o zdrowiu z forum tylko - bylam u gine i zapytalam o to , czy potrzebna przerwa czy nie dla odpoczynku.

powiedziała że NIE. że PO CO jeśli tabletki są dobrze dobrane? po co? skoro i chroni w jakiś sposob od raka szyjki macicy, i stabilizuje. po co?

no faktycznie. to teraz mi glupio
i to jest tak, ze zmienia sie poglad ginekologow bo to zalezy co na wykladach,zjazdach przedstawia, ze jeden ginekolog powie ze sa potrzebne przerwy, a za rok inny powie ze nie sa potrzebne i jeden i drugi ma na to badania.

ale w sumie.. tak na logike, to jesli jest ze zdrowiem ok, to bez sensu odstawiac.

wiadomo też , ze przerwy takie ze ktos bierze 3 miesiace, potem robi prezrwe 2-3 miesiace, potem znow bierze, to tez bez sensu, tak rozregulowywac organizm.

jak myslicie? rozmawialyscie o tym czy warto robic przerwe w braniu z ginekologiem ? bierzecie glownie dla zrobienia przerwy dla organizmu, czy planujecie ciąże?
Stary 2011-06-23, 08:29   #1007
_cherry_
Rozeznanie

Ja bym pewnie nie odstawiała gdyby nie skutki uboczne, bo na początku dobrze się czułam dopiero po około 10- 12 msc mój organizm dawał mi znaki że już ma dość i bardzo żałuje że je wtedy ignorowałam, bo dziś nie miałam bym tych problemów co mam

Ja teraz jestem wielką przeciwniczką anty, i żałuje że je brałam. Ale są dziewczyny którym tabletki pasują, ale jeśli po jakimś czasie coś zaczyna być nie tak to zamiast kombinować ze zmianą tabsów to ja bym radziła zrobienie przerwy. Trzeba obserwować organizm. To tyle odemnie.
Stary 2011-06-23, 11:25   #1008
margerites
Przyczajenie

ja również zrobiłam przerwę bo organizm wysyłał mi ostrzegawcze znaki, ale taki punktem zwrotnym były okropne bóle nóg budzące mnie w nocy, które poprzedzone zostały pękającymi żyłkami na nogach, i okrutne bóle piersi ;/ zostało mi noszenie tylko "miękkich" biustonoszy, lekarz przebadał mi piersi, i nic nie znalazł.
teraz jestem "wolna" zarówno od jednego jaki drugiego. i nie zmiernie mnie to cieszy

tak jak poprzedniczka napisała, nie każdemu pasuje, mimo że u niektórych na początku było wszystko ok . sprawa indywidualna

pozdrawiam!
margerites jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 18:57   #1009
Zapach deszczu
Zadomowienie

Ja jestem 3 miesiące po odstawieniu Wracam do siebie, ale cykle mi teraz szaleja. Byłam u lekarza, mówi że to normalne.
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-23, 19:01   #1010
hederahelix
Raczkowanie

hej...ja piszę z pytaniem...dostałam okres po 105 dniach-dzięki luteinie. Teraz brałam ją znów( w drugiej połowie "cyklu") i nie dostałam miesiączki...minęły już 2 tygodnie od ostatniej tabletki i nic

już zaczęłam się niepokoić...właściwie nawet bardzo...do lekarza jestem zapisana dopiero na 14 lipca...

czy to bardzo zły znak?

Edytowane przez hederahelix
Czas edycji: 2011-06-23 o 19:03
hederahelix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 05:07   #1011
smv
Zakorzenienie

ja odstawilam jakos w zimie tabl..po ok 3 latach brania w tym jedna przerwa bo wylądowałam w szpitalu.
Przed rozpoczeciem brania mialam cykle 60-70 dniowe, teraz po odstawieniu mialam 35-40 a od 2 miesiecy 30...teraz mija 24 dzien cyklu a piersi tak mnie okropelnie bolą i mdle sie zeby jak najszybciej dostac @ bo lece w piatek do Bułgarii za tydzien i nie chce tam miec @ ((
ale pocieszam sie tym ze moze mi cykle sie juz uregulują
Stary 2011-06-24, 08:39   #1012
e_myszka
Zakorzenienie

Ja wczoraj dostałam pierwszy 'naturalny' okres - po 36 dniach od krwawienia z odstawienia. I przyznam, że odzwyczaiłam się od tak obfitych @ i bolesnych
Stary 2011-06-24, 10:44   #1013
.Mada.
Raczkowanie

Hej dziewczyny, ja mam taki problem, że 4 miesiące temu odstawiłam tabletki, bo doszłam do wniosku, że już się nie chcę truć chemią. Tabletki brałam ok. 6 lat z małymi przerwami. Od zawsze miałam problemy z nieregularnym okresem, ale myślałam, że może teraz będzie inaczej.

No i od 4 miesięcy nie pojawił mi się jeszcze okres, nie byłam jeszcze u ginekologa, ale chyba już czas. Wiem, że gin przepisze mi na pewno luteinę, a myślałam, że jest może jakiś bardziej naturalny sposób..
Zaczęłam się tym już martwić, bo wiadomo, że w przyszłości chciałabym mieć dzieci i nie wiem, czy taki brak @ może mieć jakieś w późniejszym czasie skutki.

I mam takie pytanie, wiecie może jak to jest, jak długo po odstawieniu tabletek nie musi pojawić się okres? Bo słyszałam, że do 3 miesięcy, ale no nie wiem.

Jestem dystrybutorką firmy FM Group - zapraszam na priv
.Mada. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 12:48   #1014
mi_ka
Przyczajenie

ja też słyszałam, że trzy miesiące, ale kiedyś czytałam, że lepiej zgłosić się do gina trochę wcześniej...

Mam podobny problem. Przed tabletkami miałam cykle 30-32 dniowe. Pierwszy "swój" okres dostałam w 33 dniu, więc "zgodnie z planem".

Teraz mija już 52 dzień, a okresu brak. Trzy dni po dniu spodziewanej miesiączki zrobiłam dla pewności test - negatywny. Nie przejmowałabym się tak bardzo, gdyby nie kilka objawów. Mam bardzo, bardzo obfity śluz - biały i gęsty. W ciągu ostatnich dni kilka razy czułam bardzo bolesne skurcze jakby macicy. Nigdy czegoś takiego nie czułam (ból przez ok. 5 minut, potem przechodzi).

Do ginekologa idę w czwartek. Czy któraś z Was miała takie objawy?
mi_ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 18:54   #1015
sugar cube
Rozeznanie

Mam nadzieję, że piszę we właściwym temacie... Jeżeli nie, to przepraszam - nie śledzę tego podforum.
Piszę, bo już sama nie mogę się zdecydować co robić i irytuje mnie już to wszystko...
Biorę teraz 3cie opakowanie Novynette, wcześniej przez około 1,5 roku brałam Yaz. Tabletki zmieniałam z powodu spadku libido, niestety niewiele pomogło. Libido nadal prawie zerowe. Sama już nie wiem czy jest sens je brać, a z drugiej strony jestem spokojna, że w ciąże nie zajdę (póki co nie chcę, ze względów zdrowotnych też nie powinnam i kwestie ekonomiczne też nie pozwalają. ).
Tż wyjeżdża teraz na 2 miesiące i zastanawiam się czy nie odstawić. Czy jest sens na 2 miesiące? Zakładam, że nie bardzo. Bo nie wiem czy po jakimś czasie (pół roku?) nie będę chciała znów zacząć brać ze względu na skuteczność.
Pytanie do dziewczyn, które miały problemy z libido przy tabletkach: czy odstawienie pomogło? jak szybko?
No i jak zaufać innym metodom, bo się do gumek nie mogę przekonać i boję się tego comiesięcznego stresu czy aby przypadkiem nie zawiodły.
Z góry dziękuję za odpowiedzi... no i chyba ciut mi lepiej, że się mogłam wygadać...

sugar cube jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 19:21   #1016
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sugar cube Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że piszę we właściwym temacie... Jeżeli nie, to przepraszam - nie śledzę tego podforum.
Piszę, bo już sama nie mogę się zdecydować co robić i irytuje mnie już to wszystko...
Biorę teraz 3cie opakowanie Novynette, wcześniej przez około 1,5 roku brałam Yaz. Tabletki zmieniałam z powodu spadku libido, niestety niewiele pomogło. Libido nadal prawie zerowe. Sama już nie wiem czy jest sens je brać, a z drugiej strony jestem spokojna, że w ciąże nie zajdę (póki co nie chcę, ze względów zdrowotnych też nie powinnam i kwestie ekonomiczne też nie pozwalają. ).
Tż wyjeżdża teraz na 2 miesiące i zastanawiam się czy nie odstawić. Czy jest sens na 2 miesiące? Zakładam, że nie bardzo. Bo nie wiem czy po jakimś czasie (pół roku?) nie będę chciała znów zacząć brać ze względu na skuteczność.
Pytanie do dziewczyn, które miały problemy z libido przy tabletkach: czy odstawienie pomogło? jak szybko?
No i jak zaufać innym metodom, bo się do gumek nie mogę przekonać i boję się tego comiesięcznego stresu czy aby przypadkiem nie zawiodły.
Z góry dziękuję za odpowiedzi... no i chyba ciut mi lepiej, że się mogłam wygadać...

jeśli tabletki są DOBRZE DOBRANE - to się ich nie odstawia. robienie przerwy jest bez sensu, skoro tabletki sa dobrze dobrane.

jesli chcesz robic przerwe, to robi się taką 2-3 miesięczną.

powiem Ci że ja odstawiłam, w zeszłą niedzielę powinnam wziąć 1. pigułkę z nowego blistra. nie wzięłam.
a mialam dokladnie ten sam problem co Ty - wszystko z pigulkami super, ale libido... zerowe albo minusowe
odstawiłam. i .. mam tzw ,, chcicę" - mogę cały dzieńi całą noc
czyli u mnie wrocilo libido już po 4-5 dniach.
.. ale tak samo zresztą jak wrócił trądzik

skoro przy 3cim opakowaniu NOWYCH pigulek Twoje libido jest w złej kondycji, nie takie jak masz naturalnie - to SZUKAJ DALEJ swoich pigulek.
Jednak one sa najpewniejsza metodą, chronią w jakimś stopniu od raka szyjki macicy itp, i uwazam ze przy nich powinnas zostac, a po prsotu znaleźć swój typ.
plastry, zastrzyki - pomyśl nad nimi, czemu nie, ale jednak pigulki maja najwieksza pewnosc jak na pewno wiesz
Stary 2011-06-24, 19:35   #1017
fascinata
Raczkowanie

Moje libido przy pigułkach było dosyć mizerne Już w pierwszym miesiącu po odstawieniu poczułam "przypływ mocy" No ale co z tego jak strach przed ewentualną ciążą dusi wszystko w zarodku.... Po wakacjach wracam do pigułek (lub ewentualnie spróbuję pierscienia bo wg mojej pani ginekolog niemal nie wplywa na libido).
Stary 2011-06-24, 19:36   #1018
_cherry_
Rozeznanie

Cytat:
U mnie odstawienie tabletek pomogło, różnice w libido zauważyłam już po pierwszym miesiącu a potem było corac lepiej. W takim razie odstaw tabletki na 3 miesiące (to takie minimum ile powinna trwać przerwa).

Jeżeli małe libido jest Twoim jedynym obawem ubocznym to może po tej przerwie zaczniesz szukać nowych tabletek. To w Twoim przypadku wydaje mi się najrozsądniejsze. Porozmawiaj ze swoim lekarzem o dopasowaniu tabsów dla Ciebie, ja czytałam że tabletki w których zawarty progesteron ma lekkie działanie androgenne powodują wzrost libido, albo tabletki trójfazowe- one też podobno są lepsze jeśli chodzi o libido...no ale decyzja należy do gina. Chyba nie będzie problemem kochanie się przez ten miesiąc kiedy chłopak będzie w domu np w gumce+ globułce, to też dobre zabezpieczenie.

U mnie po każdych tabsach występowało obniżenie libido po mniejszym bądz dłuższym okresie czasu, w końcu do 0, i z tych i innych objawów odstawiłam tabsy
Stary 2011-06-24, 20:04   #1019
sugar cube
Rozeznanie

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Wiem, że przerwy przy dobrze dobranych tabletkach się nie robi, więc póki było dobrze, to mi do głowy przerwa nie przyszła. Oprócz spadku libido nie mam większych skutków ubocznych... Może jestem trochę bardziej drażliwa, ale to ciężko określić.

Z lekarzem rozmawiałam, też poleca pierścień, ale chwilowo cena nie dla mnie, no i sama forma też średnio mi odpowiada. Ogólnie gin powiedział, że każde pigułki zmniejszają libido i niby Novynette są "słabsze"niż Yaz i powinno być lepiej, jeśli nie będzie to pierścień... Jeszcze zapytam go dokładnie następnym razem.

A przerwę rozważam nawet dłuższą niż 2-3 miesiące... Teraz i tak prawie się nie kochamy, nie mam ochoty na nic oprócz przytulania. I szczerze mówiąc irytuje mnie, że kiedyś było inaczej i mam trochę dość hormonów. A z drugiej strony gumki też źle, bo pęka, zsuwa się i ja mam skłonności do panikowania. :P

Chcę sprawdzić jak będzie po odstawieniu i może później spróbować z pierścieniem...

sugar cube jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 20:51   #1020
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Wiem, że przerwy przy dobrze dobranych tabletkach się nie robi, więc póki było dobrze, to mi do głowy przerwa nie przyszła. Oprócz spadku libido nie mam większych skutków ubocznych... Może jestem trochę bardziej drażliwa, ale to ciężko określić.

Z lekarzem rozmawiałam, też poleca pierścień, ale chwilowo cena nie dla mnie, no i sama forma też średnio mi odpowiada. Ogólnie gin powiedział, że każde pigułki zmniejszają libido i niby Novynette są "słabsze"niż Yaz i powinno być lepiej, jeśli nie będzie to pierścień... Jeszcze zapytam go dokładnie następnym razem.

A przerwę rozważam nawet dłuższą niż 2-3 miesiące... Teraz i tak prawie się nie kochamy, nie mam ochoty na nic oprócz przytulania. I szczerze mówiąc irytuje mnie, że kiedyś było inaczej i mam trochę dość hormonów. A z drugiej strony gumki też źle, bo pęka, zsuwa się i ja mam skłonności do panikowania. :P

Chcę sprawdzić jak będzie po odstawieniu i może później spróbować z pierścieniem...

gine powiedział Ci że każde pigułki zmniejszają libido?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości