![]() |
#2131 |
Konto usunięte
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
jak to za słabe tabletki? nie chodzi przecież o to, żeby dawka hormonów była jak najmniejsza?
ale w takim razie są skuteczne i jestem zabezpieczona czy nie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2132 |
Zadomowienie
|
Ja bym skonsultowała to z lekarzem. Gdzieś czytałam, że jak okres zniknie po przyjęciu tabletek to trzeba iść po zmianę, bo te są za słabe.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2133 |
Konto usunięte
|
na innym wątku, znalazłam, że to podobno normalna reakcja i żeby brac opakowanie do końca a jeśli w siedmiodniowej przerwie nie wystapi to skonsultowac sie zlekarzem. ale znając mnie to juz jutro polece
![]() mi najbardziej chodzi o to, żeby w ciążę nie zajść. dziekuję za porade ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2134 |
Zadomowienie
|
Jeżeli będziesz brała regularnie i będziesz uważać na niektóre leki, które mają interferencje z tabletkami anty to nie zajdziesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2135 |
Zakorzenienie
|
Słonik Mogla bym oddac cien z BM podoba mi sie jeszcze u Ciebie + Max Factor - Masterpiece Max - czarny tusz do rzęs
Czy masz go jeszcze? |
![]() ![]() |
![]() |
#2136 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
o to sie nie bój , przerwę w braniu tabletek miałam 7 miesięcy, wczesniej brałam je 4 lata więc obyta ztematem jestem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2137 |
Przyczajenie
|
A ja bym chciała się upewnić w pewnej sprawie. Mianowicie wzięłam wczoraj tabletkę o godzinie 19.00, następnie w sumie zaraz po chwili, bo po 20minutach, zmuszona byłam wyjść do toalety i wystąpił u mnie luźny stolec (jaki już tego dnia oddawałam już ze trzy razy). Zajrzałam do ulotki, gdzie wzmianka jest o "ciężkiej biegunce", jako którą rozumiem naprawdę mocne problemy z wypróżnianiem. Z racji tego, iż swojej toaletowej przygody nie uznałam za "ciężką biegunkę", poza tym stwierdziłam, że 20min od wzięcia tabletki, nie znalazła się ona na pewno w jelicie, nie zastosowałam zasad "jak postępować przy pominięciu tabletki". Jednak do teraz zastanawia mnie, czy słusznie. Mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości? Przepraszam, jeśli mój post jest...zbyt fizjologiczny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2138 |
Konto usunięte
|
ja czytałam kiedyś, ,ze jeśli biegunka wystąpi w przeciagu 4 godzin od zażycia tabletki to należy wziąć kolejną.
wydaje mi się, że wchlonęła sie i jesteś zabezpieczona. |
![]() ![]() |
![]() |
#2139 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2140 |
Zadomowienie
|
Brak okresu przy Yaz - wiem, że to sie zdarza jednak biorę tabletki kilka lat i nigdy nic się takiego nie przytrafiło a te tabletki drugi raz dostałam i zawsze dostawałam jak w zegarku. Jutro mam zacząć nowe opakowane, jestem napuchnięta nie dopinam się w spodnie czuję ból podbrzusza i krzyża ale okresu jak nie było tak nie ma. Test negatywny - czy powinnam się martwić? Chodzi mi po głowie b.wczesna ciąża...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2141 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Cieszę się, że wszystko w porządku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2142 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny
![]() nie wiedziałam, gdzie mam się zwrócić o pomoc, więc postanowiłam tutaj. Ponad 3 miesiące temu zaczęłam brać Yasminelle. Po pierwszym opakowaniu zamieniłam je na Yasmin. I właśnie od tego czasu bolą mnie nogi, mam uczucie ciężkich nóg. W nocy czasem budzą mnie skurcze w łydkach, a wcześniej to się nie zdarzało. Zauważyłam również, że zaczynają mi pękać naczynka na nogach. Jestem załamana, bo wiem, że to może skończyć się żylakami, a mam dopiero 18 lat;( Nie chcę rezygnować z antykoncepji, ponieważ tabletki łagodziły ból podczas okresu, który kiedyś był nie do wytrzymania i mam stałego partnera, a nie chcę polegać tylko na prezerwatywie. Już naprawdę nie wiem co mam robić. Może zmiana tabletek na plastry pomogłaby albo może jakieś inne tabletki. Jak myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2143 |
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny.
Otóż jadę na weekend z TŻ, zawsze zabezpieczaliśmy się prezerwatywą + globulką, lecz teraz ten zestaw jakoś mnie nie przekonuję. Czy mogę mu spokojnie zaufać? czy tabletki na 1 czy dwa razy opłaca się brać? wiem że jak wrócimy z weekendu seksu nie będzie ponieważ nie ma warunków.
#2144 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jej chyba chodzi o to, że nie ma sensu brać tabletek jak tak rzadko uprawiają seks, tak?
![]() |
#2146 |
BAN stały
|
no tak, tu chodzilo o czestotliwosc uprawiania seksu
uprawiacie seks stosujac globulki i prezerwatywy. nie wazne jak dlugo to robicie, ale chyba nie zaszliscie w ciaze? to czemu w to watpisz? my uprawialismy seks na samych prezerwatywach, bez globulek, i w ciazy nie jestem. teraz biore hormony, ale seks uprawiamy do 4 razy w tygodniu wiec nam sa bardziej oplacalne. niestety musielismy na nowo dolaczyc prezerwatywe bo facet lapie jakas infekcje. dopoki nie zobaczymy co to jest niestety trzeba sie chronic gumki po hormonach i spirali sa na 3 miejscu zapobiegliwosci. pozniej sa stosunki przerywane, "kalendarzyki" i npr(ktora notabene jest skuteczne ale pewnie tylko osoby odpowiedzialne, dla ktorych dziecko to nie przeszkoda, by sie tego podejmowaly) |
![]() ![]() |
![]() |
#2147 |
Przyczajenie
|
dzięki nicko
w piątek lecę do lekarza |
![]() ![]() |
![]() |
#2148 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie ma za co ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2149 |
Zakorzenienie
|
Słuchajcie, a ja mam pytanie. Te globulki patentex oval to one skuteczene czy to taki pic na wodę
![]() Bo ja mam pecha w życiu i mi gumka często pękała ![]()
#2150 | |
BAN stały
|
Cytat:
1. nie chce mi sie sprawdzac sluz szyjke 2. partner nie wierzy w takie cuda 3. plemniki moga przezyc kilka dni 4. co zrobic jak sa dni plodne ![]() 5. co stosowac jak sie rozpocznie obserwacje swojego cyklu, bo wiadomo musi uplynac kilka cykli zebysmy mogli z dokladnoscia powiedziec co i jak |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2151 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2152 |
Zakorzenienie
|
No, ale właśnie jak mi gumka pęknie to te globulki coś dadzą czy po ptakach, tak szczerze
![]()
#2153 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
1. nie trzeba 2. to niech nie wierzy ![]() 3. no to co? ![]() 4. gumka 5. gumka Zeby nie było nie jestem przeciwniczką pigułek, wręcz przeciwnie, ale zmieniłam swoje zdanie o NPR kiedy sama zaczęłam to stosować (nie mogę brać hormonów niestety) i naprawdę nie jest tak źle jak wydaje się po samej teorii. Przede wszystkim nie mam schiz ciążowych jak spóźnia mi się miesiączka i nie wydaję kasy na kolejne testy, mierzę temperaturkę i wszystko wiem, jestem o wiele spokojniejsza. Cola_Ola globulki tworzą barierę dla plemników jak gumka pęknie to też chronią, ale nie ma gwarancji że jakieś plemniki się nie przedostaną dlatego nie należy używać wyłącznie globulek. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2154 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dziękuję za rady, zostane przy gumkach ![]()
![]() |
#2155 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2156 |
Rozeznanie
|
Dla mnie oczywiste
![]()
#2157 | |
BAN stały
|
Cytat:
3. no to co? ![]() 4 i 5 - skoro gumka to po co mam sprawdzac dni plodne? obejdzie sie bez tego. ja tak robilam, jechalismy na samych gumkach i nie zaszlam w ciaze. mam sie przejmowac sluzem czy temperatura? moge pic alkohol, stosowac globulki itp i zapomnialas o najwazniejszym punkcie. mojej odpowiedzi w 2. parter nie wierzy w te metody = on nie chce ich stosowac = nie ma seksu bo sie z nimi nie zgadza = konflikt = rozstanie a zeby stosowac dana metode potrzeba 2x tak - moje tak i jego tak. ja sie nie zgadzam, on sie nie zgadza = po co npr ![]() ja nie panikuje na hormonach i nie panikuje na samej gumce, jesli ktos panikuje to nie dojrzal do uprawiania seksu = nie czerpie przyjemnosci, to po co sie zgadza na seks = powinien zmienic metode zeby go zadowolala obecnie uzywamy prezerwatyw na pigulkach bo czyms zarazam partnera. i musze przejsc sie do lekarza. skoro globulka nie stanowi ochrony antyplemnikowej to po co ja stosowac? to tylko dodatkowe metody komplikujace dozdania |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2158 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
2. Ale to tak nie wygląda, nie chodzi o wiarę, ale zaufanie. Są ludzie co nie wierzą gumkom, pigułkom itd, to można podpiąć pod każdą metodę, więc to żaden argument jak dla mnie. 3. Tak, no to co, NPR uwzględnia również długość życia plemnika. 4.Gumka w dni płodne, pozostałe jakieś 2 tygodnie można szaleć bez gumki. Jak już napisałam nie robię tego tylko i wyłącznie w celach antykoncepcj, ale po to, żeby mieć świadomość własnego ciała, wiem kiedy dostanę miesiączkę, nie zaskakuje mnie niespodziewanie, nie panikuję gdy nie ma krwawienia, nie pomylę miesiączki z krwawieniem śródcyklicznym, nie obawiam się wpadki, bo wiem w jakiej fazie cyklu jestem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2159 |
Konto usunięte
|
Ja mam pytanie a nie przekopie teraz calego watku
![]() Wiec tak, zaczynam brac tabletki teraz, yasminelle, i one sa 28 dniowe, a ja mialam zawsze cykl 31 dni, i bardzo mi to pasowalo bo to o caly jeden okres mniej w ciagu roku, no to chyba rozumiecie same, wygodne ![]() Ktoras tez miala cykl dluzszy niz 28 dni? jak to wygladalo z tym okresem? |
![]() ![]() |
![]() |
#2160 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:34.