![]() |
#3391 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dziewczyny z Irlandii, cz. 2
|
![]() ![]() |
![]() |
#3394 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3395 |
Wtajemniczenie
|
Na weekendowym markecie w Galway jedna babeczka sprzedaje wlasnorecznie robione kolczyki. Niestety bigle musialam wymienic na sterling silver.
Zobacz w necie kuznie srebra, polska firma. Sent from my E15i using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#3397 |
Wtajemniczenie
|
A probowalas na ebay? Albo zalozyc wlasna stronke?
A moze w Twoim miescie sa jakies sklepy z bizuterial ktore mogly by je wystawiac? Jaka bizuterie robisz? Sent from my E15i using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#3398 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3399 |
Raczkowanie
|
Hejka
Musze sie pochwalic, ze 3 tygodnie po zalogowaniu na stronce HSE o medical card, dostalam informacje, ze karta zostala przyznana, myslalam, ze trwa to znacznie dluzej, kolezanka ze 2 miesiace temu wyslala i nadal nic. Acha no i jeszcze chcialam spytac, czy kupujac leki na medical card, moge tez to pozniej odpisac od tego podatku czy to juz sie nie kwalifikuje?No bo cos tam sie jednak zawsze placi. I czy odlicza sie tylko leki na recepte kupywane czy zwykle tez?
#3400 |
Zakorzenienie
|
a jakie sa teraz kryteria zeby ta karte przyznali
wiem ze zmianiali cos w tamtym roku czy 2 lata temu i wlasnie nie bylo latwo a zreszta ciezko bylo znalesc GP ktory Ci podpisze papiery do medical card ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3401 |
Raczkowanie
|
No ja powiem szczerze z podpisaniem papierow w ogole nie mialam problemu, ledwo weszlam do gabinetu z papierami w reku a pani doktor od razu powiedziala, "prosze usiasc zaraz od razu podbije papiery". W moim przypadku jest tak ze ja nie pracuje tylko maz, wiec szanse wzrastaja bo nie przekraczamy dochodow jakich tam wymagaja, po drugie choruje przewlekle wiec mysle ze to tez w jakis sposob wplynelo na decyzje. Ale moja kolezanka pracuje dorywczo przez agencje i wychowuje syna a juz 3 raz sie stara o karte wiec nie wiem tak naprawde jak oni na to patrza, bo mysle ze ona sie kwalifikuje.
#3402 |
Zakorzenienie
|
dochody jej moga przekraczac
jesli u ciebie tylko maz pracuje i chorujesz przewlekle to moze byc inaczej rozpatrywane ona jesli jest samotna matka to licza jej pewnie wszystkie dodatki wlasnie u mnie nawet w rejestracjach mowia babki ze jesli chodzi o MC to malo ktory lekarz chce juz w Duplinie podpisac musze zajrzec na ich strone i zobaczyc jakie sa kryteria |
![]() ![]() |
![]() |
#3403 |
Raczkowanie
|
No dokladnie najlepiej sobie poczytac co i jak. W ogole nie rozumiem podejscia, ze nie chca podpisac, pracujesz, placisz podatki, wiec masz do tego prawo, oczywiscie o ile sie spelnia kryteria. A oni jakies problemy stwarzaja. Co do mojej kolezanki dotychczas byla jakby samotna matka z dzieckiem (zyje z ojcem dziecka, ale nie sa po slubie), pracowala dorywczo, dodatkow zadnych nie dostawala. Teraz dopiero sie stara o child benefit, ale chyba to jeszcze tez nic pewnego. Wiec mysle, ze powinna sie kwalifikowac a tu nie. Wiecjak widac nie ma zadnej reguly.
#3404 |
Raczkowanie
|
widzę, że wątek zamarł
![]() ![]() jak wam się żyje teraz w pl ![]()
#3405 |
Wtajemniczenie
|
Ja nadal w ROI i nigdzie się nie wybieram. Praca, nauka, dojazdy do domu na weekend, w poniedziałek powrót do pracy i od nowa.
A co u Ciebie? |
![]() ![]() |
![]() |
#3406 |
Zakorzenienie
|
ja tez w IRL ale po urlopie praca mnie pochlonela i od 2 tyg taki wir ze ledwo na tylku siedze
tzn nawet nie ze pracy jakos duzo ale ogolnie zajec troche sie porobilo |
![]() ![]() |
![]() |
#3407 |
Raczkowanie
|
odświeżę troszkę wątek
![]() nie wiem gdzie mam pisać, z kim mam rozmawiać i co robić świat nam się wali na głowę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- m.arty w pl nie jest ciekawie ![]() ![]() ![]() rozdawałam już cv moim dobrym znajomym ale nie ma tak jak kiedyś ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- zastanawiam się na powrotem do irl na stare śmieci ![]() ---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- idę na spacer troszkę się dotlenić ![]() mam nadzieję, że będzie dobrze ![]() ![]() ![]() w pl tak naprawdę jest za drogie życie a za niskie zarobki i tu pies pogrzebany ![]()
#3408 |
Wtajemniczenie
|
Lamia - jeżeli rzeczywiście jest tak źle a wiesz że po przyjeździe do ROI zatrudnią Cię znowu w tej fabryce to wracaj. Co Cię obchodzi że inni będą się śmiać? Co Cię obchodzą inni. Najważniejsza jesteś Ty / wy.
Ja się do PL nie wybieram i nie wiem czy kiedykolwiek wrócę, może na emeryturze. |
![]() ![]() |
![]() |
#3409 |
Raczkowanie
|
m.arty daję sobie m-c, góra 2 m-ce na szukanie pracy
![]() ![]() ![]() dziękuję za wsparcie ![]() ![]() ![]()
#3410 |
Wtajemniczenie
|
U nas typowe irlandzkie lato, ale mnie to nie przeszkadza. Przynajmniej siedzę i się uczę bez myślenia że na dworze tak ładnie a ja się uczę
![]() Życzę Ci powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
#3411 |
Raczkowanie
|
a czego się uczysz jak mogę spytać
![]() ![]() ![]() ![]() ja chyba usiądę do angielskiego zacznę sobie powtarzać bo nie używałam języka 3 lata ![]() ![]()
#3412 |
Wtajemniczenie
|
Ja się właśnie zabrałam za ACCA czyli księgowość. Zaparłam się żeby zdać pierwsze 3 egzaminy w listopadzie, a na razie nad pierwszym się męczę. Jakoś ciężko mi wchodzi, nie dość że angielski to jeszcze matematyka której unikałam przez całe życie. Ale już zapłaciłam za 2 kursy więc się podejmę i trzeciego. Tylko mam lenia na maxa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3413 |
Raczkowanie
|
ooo widzę, że podobne zainteresowania
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() gdzie robisz te kursy ? na jakiejś uczelni? collegu?
#3414 |
Wtajemniczenie
|
Księgowośc to nie moje zainteresowanie ale wydaje się bardzo przyszłościowa. Na razie pracuję w administracji, szukam pracy w księgowości ale podejrzewam że dopóki nie zdam pierwszych egzaminów to będzie bardzo ciężko o taką pracę. Księgowość to u mnie myślenie praktyczne a nie z zainteresowań wypływające.
Ja jetem z wykształcenia socjologiem. Omijałam matmę szerokim łukiem, nawet magisterkę pisała jakościową a nie ilościową. Wypełniałam dokumenty i w końcu mam uznanego mojego polskiego magistra jako master degree fetac level 9 w Irlandii. Tutaj acca też nie jest tanie, ale w porównaniu do zarobków to i tak wychodzi dużo taniej niż w PL. Orientujesz się jak drogie są kursy w PL? Ja się uczę w BPP, tzn te pierwsze 3 z Knowledge uczę się w domu, dostałam cały zestaw do Long Distance Learning i teraz się zmuszam żeby nad tym posiedzieć. A szukałam może możliwości kwalifikacji księgowych w ROI? Nie koniecznie acca ale takie podstawy, chociaż żeby VAT rozliczać. Moja fryzjerka ostatnio się dopytywała kiedy będę miała uprawnienia bo ona i znajomi szukają polskiego księgowego. To może być pomysł na życie tutaj. Edytowane przez m.arty Czas edycji: 2011-07-16 o 12:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#3415 |
Raczkowanie
|
http://www.karierawfinansach.pl/prac...nia-kategoria/
poczytaj ![]() ja lubię cyfry ![]() ![]() muszę poczytać o uznaniu polskich dyplomów w irl ![]() ![]() w polsce też ciężko z pracą w księgowości bez doświadczenia ![]() ![]() ![]() ![]() miłej nauki m.arty ![]()
#3416 |
Wtajemniczenie
|
W Ilrandii to też koszt co najmniej kilku tysięcy. Ja za jeden kurs do nauki w odmu płacę 310 euro. 80 funtów to roczna opłata członkowska, każdy egzamin to kolejne 55-65 funtów. U nas w firmie osobom z księgowości kursy opłaca firma. Ja jestem w administracji i opłacam sama. Zresztą szukam nowej pracy i nie chcę żeby się w firmie o tym rozgadywali że się uczę. Odkąd mnie przenieśli do Dublina nie mam już sentymentu do tej firmy. ZERO.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3417 |
Raczkowanie
|
w pl jeżeli wymaga się kolejnych kwalifikacji od pracownika to też kursy opłaca pracodawca
![]() ![]() ![]() ![]() m.arty ja zawsze zazdroszczę tym osobom, które mają zdolności językowe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() wiem, że jak umiałabym teraz bardzo dobrze język to łatwiej byłoby mi z pracą gdziekolwiek no i mam ciche marzenie zrobić studia podyplomowe w uk lub irl lub dobry kurs z księgowości ![]() ![]()
#3418 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w sprawie uznania kwalifikacji tutaj warto zajrzeć niby jest bezpłatne, ale trzeba się przygotować na kopiowanie, tłumaczenia oraz poświadczenia przez prawnika zgodności z oryginałem, tak suma, sumarum wcale nie jest "takie bezpłatne" czeka się od trzech tygodni do trzech miesięcy, ale warto zrobić, bo jest to uznawalne przez tutejsze instytucje ![]() pozdrawiam
![]() ![]() |
![]() |
#3419 |
Wtajemniczenie
|
Tłumaczenie przysięgłe można zrobić w Polsce (1/4 ceny tutejszej).Ja zapłaciłam niecałe 600 złotych ale to po znajomości. Mnie fotokopie poświadczono u solicitora za darmo. Koleżanka u innego zapłaciła 20 euro.
Na list potwierdzający czekałam niecałe 2 miesiące, może nawet mniej. Warto, nawet tak na wszelki wypadek. |
![]() ![]() |
![]() |
#3420 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale mimo wszystkich kosztów, wiem, że warto ![]() ja za samo potwierdzenie zapłaciłam 40 € + tłumaczenia w Pl... to i tak nic w porównaniu z cenami irlandzkimi...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:05.