|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku | |||
| Maty, grzechotki, gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki |
|
7 | 17,07% |
| Maty, grzechotki i smaczne gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki |
|
0 | 0% |
| Nasze dzieciaczki siadają, na wakacje spacerówki czekają |
|
1 | 2,44% |
| Wreszcie mamy pełnie lata, nasze bobasy ciekawe świata |
|
6 | 14,63% |
| Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy |
|
27 | 65,85% |
| Głosujący: 41. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011
Cytat:
![]() ewelqa malutka twoja przeurocza,jak modeleczka... ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Cytat:
wroc DOWOD TYMCZASOWY :d
|
|
#4142 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
laseczka dziekujemy ewelqa słodka kruszynka z Emilki iza wspólczuje problemów z brzuszkiem. a może przez te smoczki powietrze sie przedostaje i stąd te kolki ![]() co do chrzcin to u nas dokładnie było to samo. 40 osób ![]() i to samo rodzenstwo moje i TZ i nasi chrzestni. masakra ![]() tak piszecie to o macierzyństwie i pracy zawodowej. tak jak pisałam nas jest 7 i moja mama miała to szczęście że na posadzie państwowej nie miała problemu z urlopem wychowawczym. brała go przy pierwszej czwórce dzieci a potem oni opiekowali się młodszymi a ona wróciła do pracy.iw tym roku odeszła na emeryturę po 40 latach pracy w jednej firmie. czy my mamy szansę tyle pracować?teraz żeby dostać wychowawczy to w sumie to graniczy z cudem, zwalniają zaraz po porodzie, nie przedłużają umowy. ten kraj było chory, chory jest i chory pozostanie!!!!!!!!!!polityki prorodzinnej nie ma żadnej. z tego co moja mama mi mówi to dawniej było łatwiej w tej kwestii. dzieci było w domu więcej a teraz 1 góra 2 i koniec bo kogo stać na 4 czy 5 dzieci? echh szkoda słów. ciężko jest nam wszystkim. |
|
|
|
#4143 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
co do mojego miejsca pracy, to się zgadamy podczas spotkania na pewno ![]() Cytat:
Właśnie wróciliśmy ze spaceru po parku, gdzie wejście jest tylko przez 2 miesiace w roku i to w dni wolne od pracy z przewodnikiem, a tak to zamknięty na cztery spusty. Było super, Nadia grzeczna, tylko się śmiała, a wózek dal rade po najgorszych wertepach, jakimś błocku, leśnym poszyciu, prawdziwa terenówka.
|
|
#4144 | |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko ma chyba drugi raz skok 12 tygodnia heheheeh
maruda straszna tylkoby na raczki chciala.Cwiczylam z nia podnoszenie glowki, polozylam ja u mnie na brzuchu a ona dzwigala i to baaardzo wysoko,... ale w nagrode mnie obrzy*** ![]() Spi od 15 munit w lozeczku i mam nadzieje, ze pospi z godiznke... nadzieja matka glupich ![]() Ja w ogole nie mam pojecia jak to bedzie, czy pojde do pracy czy nie. Wersja optymistyczna jest znalezienie przez mojego Tzta pracy, na tyle dobrej zebym nie musiala pracowac do 2 latek Leny. Czasami pewnie ja bd wysylac na pare godizn, zeby miala kontatk z dzieciakami,chociaz w rodzince TZta duzo dzieci;p. Na pewno jak bedzie miala 3 latka to pojdzie do przedszkola. Mam nadzieje, ze do tej pory uda nam sie spelnic nasze plany i bede pracowac w naszym biznesie.... zobacyzmy. ---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- Cytat:
Kurcze myja mi okna na takim wyciagniku i halasuja.... pewnie wybudza mi mala;/
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-06-23 o 14:21 |
|
|
|
|
#4145 |
|
Raczkowanie
|
ok. jak napisałam wcześniej 15 kwietnia urodziłam sn synka Wiktora - 57cm i waga 3600, niestety wystapiły małe komplikacje przy porodzie tzn. mały miał złamany obojczyk wiec nasz pobyt w szpitalu był troszke dłuzszy niż normalnie, ale wszystko sie ładnie zrosło i jest ok. W tej chwili Wiktor ma 9 tygodni, ładnie rosnie - waży już 6 kg więc jest dosyc duzy.
Niestety zauwazyłam ze im starsze tym bardziej marudne sie robi moje dziecko, a byl takim aniołkiem .ostat nio mamy ogromne problemy z usypianiem, jak tylko zrobi sie spiący to zaczyna marudzic, płakac, nie da sie go uspokoic, wyciszyc, płacz trwa czasami ok. 30 min, po czym nagle zamyka oczy i usypia staram sie reagowac od razu jak widze ze ziewa, czy przestaje sie interesowac zabawkami -mata czy karuzelą, ale jak na razie nie znalazłam na niego sposobu.dziewczyny jakie macie sposoby na uspienie dziecka? później postaram sie wrzucić parę fotek małego.. Edytowane przez maggol111 Czas edycji: 2011-06-23 o 14:24 |
|
|
|
#4146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to jest taki kompleks pałacowo-parkowy z rezerwatem przyrody, za czasów prlu zamknęli dla zwiedzających i tak zostało.
|
|
#4147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aa;p zdjecia masz;p?
|
|
#4148 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4149 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4150 |
|
Zakorzenienie
|
tak i klepanie po pupie
a odkąd nie chce spać na brzuszku to potrząsanie pupą
|
#4151 |
|
Raczkowanie
|
tak smoczek pomaga.. na chwilę, a wózek w sumie też, tylko on sie robi nagle spiący tzn. smieje sie , bawi i nagle zaczyna ziewac i ryk-to jest sekunda i wózek pomaga na dworze bo w domu to baaardzo gryzie, a ja zanim sie ubiorę i jeszcze zniosę wózek (co prawda mam parę schodków bo mieskzam na wysokim parterze, ale jednak) to juz jest masakryczny ryk..no i przechodzi mu róznie najczesciej po ok. 30 min. i spi...
|
|
|
|
#4152 |
|
Zakorzenienie
|
potrzasanie hmmm musze wyprobowac;p
|
#4153 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() :br zydal:
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-06-23 o 14:38 |
|
|
|
|
#4155 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak zacznie ziewać daj smoka i szybko przetransportuj go w jakieś zacienione miejsce, przykryj i np.potrząsaj pupą albo nuć piosenkę ![]() może jak będzie powtarzać ciągle te same czynności codziennie to w końcu załapie i przestanie płakać a zacznie usypiać
|
|
#4157 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no tylko u mnie to nie marudzenie tylko ryk przeradzający sie w histerię prawie..wiec musze na niego jakis sposób znalezc , jakies b. nerwowy jest chyba i wrazliwy..
|
|
|
|
|
#4158 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hej, u nas dzis piekna pogoda
wiec lecimy zaarz na kolejny spacer ![]() Cytat:
myśle, że spokonie jeszcze w tych ubrankach pochodzi Cytat:
Cytat:
![]() jest tylko cos a"la złobek, ale to odpada tż i tesciowa mówią stanowczo "NIE" czarna, skusiłaś mnie........ kupiłam 2 opaski
|
|||
|
|
|
#4159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
slysze ja na niani chyba sie obudzi... 40min spania
|
|
#4160 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no bede musiała wypróbowac tej metody bo inaczej mozna sie wykonczyc psychicznie przy kazdym takim usypianiu...moi sasiedzi juz chyba wiedza kiedy mały będzie spał hehhe---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Cytat:
![]() traicionera nie wiem czy to ty, ale chyba tak-nie zacytowało mi sie, pisałas o Cerazette i plamieniach? ja biorę od kilku dni Azalię , wg mojego ginka to to samo co Cerazette tylko troszke tansze, i jak sie tylko pojawią plamienia to zalecił mi tabletki Cyclo 3 Fort- bez recepty - 3x dziennie.Ja wzięłam dopiero 5 tabletek Azalii i już zaczełam plamić, wiec musze zakupić to cudo i zobaczymy.. Edytowane przez maggol111 Czas edycji: 2011-06-23 o 14:53 |
||
|
|
|
#4161 |
|
Zakorzenienie
|
mama przywiozla mi z Polski ale jeszcze nie uzylam;p
|
#4162 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
z zasypianiem w ciągu dnia mamy od dwóch dni takie same historie jak Ty i nie pomagają huśtawki nie mamy, klepanie też nie pomaga ani przytulenie, na siedząco albo noszenie na rękach... Cytat:
mój smoczkiem pluje ostatnio, ale położenie pod kocykiem i przysłonięcie czymś oczu powinno może pomóc, spróbujemy taką opaskę jak do samolotu mam ochotę wypróbować, bo go najlżejszy ruch rozprasza natychmiast i ryczy
|
||
|
|
|
#4163 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
u mojego marudzenie jest mniej wiecej o tej samej porze bo mniej wiecej o takich samych porach ma codziennie drzemki, a zaczęło sie jakiś tydzien temu, wczesniej nie mielismy tego problemu. zasypiał albo sam w łozeczku albo po prostu przysypiał przy cycu, bo karmię piersią i odkładałam do łozeczka i było spanie, - teraz rzadko zasypia przy cycu ![]() noszenie na rękach i przytulanie tez niewiele pomaga, na chwilę sie uspokoi tzn. ma 2 sek. przerwy , a za chwilę znowu zaczyna wyć, bo inaczej tego nie mozna nazwać Edytowane przez maggol111 Czas edycji: 2011-06-23 o 15:06 |
|
|
|
|
#4164 | |
|
Zakorzenienie
|
wstawiłam kilka
![]() Cytat:
, wielkie dzięki za infoco do metod usypiania, to u nas zawsze skutkuje Marsupi
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-06-26 o 22:16 |
|
|
|
|
#4165 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
a co do tej chusty tkanej to możesz coś konkretnego polecić?Cytat:
nie przyznasz się? smoczek jak widzę, że zmęczony, oczka trze, marudzi i ziewa to do łóżeczka albo na brzuchu na nasze łóżko, pielucha przy buzi, smoczek w dziubek i już ![]() żadne poklepywanie ani potrząsanie pupą na niego nie działa, tylko się wnerwia przy tym Cytat:
i jeść nie chce; może tak być po szczepieniu???
Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2011-06-23 o 15:23 |
||||
|
|
|
#4166 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
tam piszą że do 6 miesiąca można wygodnie nosić, oczywiście zależy od tego, jak szybko dziecko rośnie a chust jest całe mnóstwo, ja mam chustę polskiej firmy NatiBaby bawełnianą (bo może być jeszcze z innych materiałów) i mogę polecić, utrzymuje ciężar bardzo dobrze, wygodnie jest ją wiązać i przy tym nie jest tak droga jak potrafią być chusty innych firm Montii z kolei kupowała LennyLamb, jak do niej dojdzie i zacznie w niej nosić, to może też coś opowie
|
|||
|
|
|
#4167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() prunelle- moja zawsze w domu usypia w Marsupi w góra 10 minut, ale przeważnie do 5
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-06-23 o 15:35 |
|
|
|
|
#4168 |
|
Zakorzenienie
|
heh ja obstawiam, że masz ładny głos i to praca w radiu - albo tvn mama jak w "na wspólnej"
|
#4169 |
|
Zadomowienie
|
witam, zauwazłylam ze moje dziecie je o 1 posilek mniej i w dodatku wydluzam sobie przerwy miedzy jedzzeniem. licze na to ze nie przytyje zbyt duzo, jako ze ja mam problem w druga strone jesli chodzi o wage Tymka.
IZabela skoro to sie zaczelo od zmiany smoczka, to moze Idalka musiala w tamtym wiecej sily uzywac zeby wyciagnac mlesio, to moze i w tym tez za mocno ciagnie z przywyczajenia mimo ze nie musi i przy okazji łyka powietrze.ewelkqa ale córuś śliczna! Castia rośnie pannica ![]() magoll ja nie mam problemu z zasypianiem, jak widze ze jest spiacy, robie ciemno w pokoju cisza, nic nie mowie do niego tylko gladze po czolku, i odkladam i zasypia/ dziala to w 95 procentach . mam pytanko jak sie liczy ten powrot do pracy, skoro ur 15 marca to kide mi wypada?
15.03.2011 Tymek 12. 09. 2015 Tosia Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2011-06-23 o 15:43 |
|
|
|
#4170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja i ładny głos tak jak mówiłam, fanka mojego głosu jest tylko moje dziecko, ale dlatego, ze nie ma porównania ![]() diatoma- do 1 sierpnia plus dodatkowe dwa tygodnie możesz wziac
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-06-23 o 15:45 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:12.

a ona wróciła do pracy.iw tym roku odeszła na emeryturę po 40 latach pracy w jednej firmie. czy my mamy szansę tyle pracować?teraz żeby dostać wychowawczy to w sumie to graniczy z cudem, zwalniają zaraz po porodzie, nie przedłużają umowy. ten kraj było chory, chory jest i chory pozostanie!!!!!!!!!!

za wyróżnienie 

ciekawe skąd on tam się wziął aaa i kiedyś się pytałam czy wasze dzieciaki też sobie zdzierają skórę z paluszków
nie przyznasz się?