|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#4651 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 46
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
Indolencjo, bardzo Ci dziêkujê.
Mi³ego dnia.
|
|
|
|
#4652 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
Cytat:
![]() No to spinaj po¶ladki i do roboty ![]() Zielona ¿abciu - nie ma co podziwiaæ, ja nie mam ED, wiêc nie mia³am ¿adnych zahamowañ przed tyciem... Sama z siebie zechcia³am
Edytowane przez emelie Czas edycji: 2011-06-24 o 11:34 |
|
|
|
|
#4653 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 835
|
Moje dzisiejsze R:
Sniadanie: owsianka na mleku sojowym,otreby(lyzka pszennych i lyzka pozeczkowych),suszone owoce(z kazdego po trochu):zurawina,sliwki suszone,figa,daktyl,swiez e kiwi II Sniadanie: (dzisiaj w biegu-duzo do zalatwiania w miescie,wiec biore ze soba) ciemna bulka z plasterkiem szynki drobiowej i pomidorkiem,lisc salaty Obiad: Filet z mintaja,gotowane warzywa (nie jadam wegli do obiadu) Podwieczorek: wedzony dorsz, podsmazone na oliwie z oliwek cukinia i pieczarki Kolacja: Wiesniak z orzechami nerkowca,marchewki surowe |
|
|
|
#4654 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
Moje wczorajsze U:
1. owsianka z serkiem wiejskim, ananasem, wiórkami kokosowymi i nerkowcami. 2. 2 domowe ciastka bakaliowe bez cukru, pe³noziarnista muffinka piernikowo-czekoladowa z jab³kiem i gorzk± czekolad±. 3. musaka (znowu ) - klik.4. ga³ka lodów tiramisu w wafelku; po ok. 0,5h: puchar owoców (banan, kiwi, mandarynka, winogrona) z ga³k± lodów straciatella, bit± ¶mietan± i rodzynkami z k±pieli z wódk± .5. 2 kromki (po 35g) ¿ytniego 100% z mas³em, salami i papryk±/z mas³em i paluszkami surimi. po: 3 marchewki, herbata owocowa. ?
|
#4655 |
|
Zakorzenienie
|
ilciê089 zapraszam tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=399103
mi³ego dnia Wszystkim!
|
|
#4656 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 147
|
Moje niestety jeszcze sesyjne Uuuu:
I: placuszki owsiane z jagodami i jogurtem naturalnym (wysz³o chyba 7 ma³ych placuszków) II: kawa³ chleba wiejskiego z margaryn±, szynk±, ogórkiem i szczypiorkiem (prawdziwy ,wiejski chleb, gdzie pó³ kromki jest wielko¶ci otwartej d³oni) III: ok.50g spagetti z semioliny trójkolorowego z przecierem pomidorowym i kie³bask± +mnóstwo przypraw po: 2 czekoladki wi¶niowe ![]() IV: bêdzie Magnum, ten z podwójn± czekolad± ![]() V: Pewnie sa³atka z pomidora, szczypiora, rzodkiewki i jajecznica z 2 jaj ![]() W miêdzyczasie ok.2l wody, herbaty zielone, kawa z mlekiem. I jak to wygl±da?
|
|
|
|
#4657 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mam jeszcze 20 % szans na sprawno¶æ p³ciow± wiêc siê spinam...Cytat:
Mówienie ludziom „nie” jest wspania³± rzecz±, jest to czê¶æ przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by ¿yli ¿yciem, które akurat tobie wydaje siê najw³a¶ciwsze. To jest egoizm. ¯yæ swoim ¿yciem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Ciê ¿ycie! |
||
|
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
|
|
#4658 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 768
|
Dekas
![]() musisz mieæ conajmiej czwórkê bachorków, takie geny nie powinny siê zmarnowaæ ![]() Obiecujê ¿e jak dostaniesz okres to przyjadê do Sosnowca, czy gdziekolwiek bêdziesz z flaszk±(mi) i upijemy siê na sztywno (jestem abstynetk± z przkonania, ale dla takiej okazjii... )Trzymaj siê kochana
|
#4659 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 23
|
Uuuu...
¦niadanie: owsianka ( 5 ³y¿ek p³atków owsianych, serek wiejski, banan, migda³y, mas³o orzechowe) zielona herbata II ¶niadanie: bu³ka grahamka - po³owa z mas³em, polêdwic±, ogórkiem, sa³at± - po³owa z mas³em, tuñczykiem wsw, pomidorem miseczka sa³atki ( por, szynka, ananas, kukurydza, majonez ) trening si³owy 40 min po treningu: od¿ywka bia³kowa Obiad: 3 nale¶niki ze szpinakiem, kukurydz±, czerwon± fasol±, pomidorem, pietruszk± sok wielowarzywny Podwieczorek: nektarynki wymieszane z jogurtem naturalnym gar¶æ migda³ów Kolacja: 2 kawa³ki chleba razowego - jeden z mas³em, d¿emem truskawkowym - jeden z mas³em, serkiem twarogowym I jak dzisiaj?
|
|
|
|
#4660 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 364
|
U
1.dwa podwójne tosty z chleba razowego z past± z kurczaka, pieczarkami, rzodkiewk± i serem, kawa z mlekiem i cukrem trzcinowym 2.szklanka soku pomarañczowego,wielki kawa³ek ciasta jagodowego 3.du¿a porcja leczo z kie³bask± i grzankami orkiszowymi z czosnkiem , koktajl truskawkowo-bananowy ![]() 4.truskawkowy lód w bia³ej czekoladzie, paczka 80 g nerkowców 5.bêdzie sa³atka ryzowa bo s³dkiego na dzis mam dosyc jak to wygl±da
|
|
#4661 |
|
Raczkowanie
|
U
szklanka wody z wyci¶niêtym sokiem z cytryny ¶niadanie: serek wiejski z paczuszk± musli, kromka chleba ¿ytniego z mas³em, wêdlin± i warzywami, jab³ko, kawa z mlekiem czekoladka z bombonierki na mie¶cie: lód z mcdonalda obiad: schaboszczak, m³ode ziemniaczki, groszek z marchewk± "na krótko" dwie du¿e ¶liwki kawa z mlekiem kolacja: pewnie bêdzie jogurt naturalny z ziarnami i otrêbami granulowanymi, kromka razowca z mas³em i warzywami i co¶ tam jeszcze ![]()
|
|
#4662 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 64
|
Z góry przepraszam za offtop
Na pocz±tku chcia³am wkleiæ listê swoich dzisiejszych posi³ków, ale stwierdzi³am, ¿e nie bêdê siê kompromitowa³a :/. Mam pytanie do diet typu P Czy na kolacjê powinnam je¶æ bia³ko czy wêglowodany a mo¿e to i to?? |
|
|
|
#4663 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 469
|
Cytat:
¦wiecisz przyk³adem.Utrzymanie: ¶niadanie: owsianka gotowana na wodzie, z bia³kiem jaja, z dodatkiem banana, malin, kakao, czerwonych porzeczek, mas³a migda³owego, domowej konfitury truskawkowej i jogurtu greckiego & kawa zbo¿owa ii ¶niadanie: sa³atka z sa³aty, pomidorków cherry, papryki czerwonej i ogórka ma³osolnego z hummusem; kromka chleba zytniego z suszonymi pomidorami z maslem i wêdzonym ³ososiem; brzoskiwinia obiad: porcja ziemniaków gotowanych z koperkiem; jajo sadzone na ma¶le z cebulk±; porcja parowanej ¿ó³tej fasolki szparagowej & kawa³ek kolby kukurydzy z mas³em podwieczorek: miseczka t³ustego twarogu z malinami, je¿ynami i kruszonymi migda³ami; pasek niemieckiej czekolady kawowej kolacja: dwie bruscetty razowe: z czosnkiem, pomidorami, oliw± z oliwek i bazyli±/ szynk±, pomidorami, bazyli± i czosnkiem & 2 ogórki ma³osolne + 2 l wody mineralnej, melisa; 1 h treningu i jaki¶ tam spacer
|
|
|
#4664 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 358
|
Utrzymanie
i co?mo¿e byæ? |
|
|
|
#4665 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 459
|
dzisiejsze P:
I. 4 ³y¿ki muesli na szklance mleka 3,2, kromka razowca z mas³em i d¿emem ¿urawinowym kawa II. borcja botwinki, ca³a bu³ka (jeszcze ciep³a) z mas³em (grubo) i ¿ó³tym serem III. kawa³ek kruchego ciasta z mas± budyniow±, truskwakami i galaretk± IV. kromka chleba z mas³em, warzywami i ¿ó³tym serem, plaster twarogu ze ¶mietan±, herbata z cytryn± V. kubek kaszy manny (4 ³y¿eczki) na mleku z cukrem, 2 kruche ciastka w miêdzyczasie - kefir brzoskwiniowy 400g u¶miecham siê o ma³y komentarz
"Du musst nur die Laufrichtung ändern, sagte die Katze zur Maus und fraß sie." (Franz Kafka) Edytowane przez Margolcia0703181 Czas edycji: 2011-06-24 o 22:17 |
|
|
|
#4666 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 621
|
U:
1¶niadanie: owsianka z 5 ³y¿ek z pra¿onym jab³kiem, miodem, cynamonem, suszon± ¿urawin±, domowym mas³em orzechowym i jogurtem naturalnym 2¶niadanie: du¿a bu³ka grahamka; pó³ grubo z mas³em, twaro¿kiem, sa³at±, szczypiorkiem i pomidorem pó³ z mas³em, twarogiem pó³t³ustym i konfitur± jagodow± obiad: meega porcja domowych pe³noziarnistych piero¿ków z polew± z jogurtu greckiego, cukru wanilinowego i cynamonu podwieczorek: reszta piero¿ków z obiadu ; miseczka agrestukolacja: dwie kromki razowca; z mas³em, twaro¿kiem, sa³at±, szczypiorkiem i pomidorem, z mas³em, sa³at±, ¿ó³tym serem i pomidorem
|
#4667 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 676
|
Cytat:
, ale szczególn± uwagê zwróci³am na Twoj± owsiankê. jeszcze nie spotka³am siê, ¿eby dodawaæ do niej bia³ko jaja. mo¿esz powiedzieæ co to daje? czy wnosi jaki¶ nowy smak? dodajesz je w czasie gotowania owsianki na wodzie?
|
|
#4668 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 469
|
Cytat:
Bloody - ju¿ pisze na pw
|
|
|
#4669 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() P 1.250g serka homo, truskawki, fistachy jako przykrywka(znaczy truskawek nie by³o widaæ =P) polane toto miodem, kawa z mlekiem 2.jogurt brzoskwiniowy du¿y, kawa³ek arbuza 3.podwójna porcja kalafiorowej z ziemniakami, dwa skrzyde³ka, zabielana 18%tk± 4.domowe ptasie mleczko idealne (wersja dla diabetyków bo to na spó¼niony dzieñ Ojca ), posypane gorzk± czekolad± (80%?) -lepsze ni¿ wedlowskie!koktajl truskawkowy na t³ustym mleku 5.dwa jajka na miekko, majonez, sa³ata z ogórami w curry ze ¶mietan±, kilka kromek bu³ki ziarnistej(taiej dluuuuuuugiej) z mas³em i natarte czosnkiem 6.szamam pa³eczki z kalarepki maczane w czosnkowych pozosta³o¶ciach ¶mietany a no i pijê co¶ tam, jakie¶ wody cytrynowe niegazowane, i jaki¶ sok by³ gdzie¶ tam
Mówienie ludziom „nie” jest wspania³± rzecz±, jest to czê¶æ przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by ¿yli ¿yciem, które akurat tobie wydaje siê najw³a¶ciwsze. To jest egoizm. ¯yæ swoim ¿yciem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Ciê ¿ycie! Edytowane przez Dekas Czas edycji: 2011-06-24 o 21:02 |
|
|
|
|
#4670 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 168
|
Pi±tkowe (bezmiêsne) Peee ...
¦. 2 porzadne garsci musli z wkrojonym duzym bananem i calym jogurtem "naturalna rozkosz" + herbata zielona z opuncja II¦. a) 2 kromki ¿ytniego: kazda z maslem serem zó³tym, pomidorem i rzodkiewk± + 250ml kubusia b) batonik musli + jab³ko O. "gzika" (serek smietankowy wymieszany z poltlustym wymieszany z przyprawami i koperkiem) + 3 ziemniaki w mundurkach z mase³kiem P. Danio XXL truskawkowy + ponad 50g slonecznika K. 3 kromki chleba: jedna ¿ytniego i 2 razowego. Dwie z maslem, serkiem z obiadu grubo i rzodkiewka. Jadna z mas³em, camenbertem i ogórkiem + herbata zielona z opuncja Mam nadzieje, ¿e ³adnie ?? )
|
#4671 |
|
Zadomowienie
|
jasne, jasne, w³a¶ciwie to przepis z kwestii smaku, jedynie m±kê zamieni³am
![]() Sk³adniki: (nie wiem dok³adnie na ile sztuk, bo nie liczy³am, ale wysz³y cztery spoore porcje, my¶lê, ¿e ok. 50-60 piero¿ków by³o )- 2 szklanki m±ki pe³noziarnistej - 1 ³y¿eczka soli - 1 ³y¿eczka mas³a lub oleju - 1 jajko - oko³o 3/4 szklanki ciep³ej wody M±kê przesiaæ na stolnicê, zrobiæ wg³êbienie, dodaæ sól, jajko i powoli wyrabiaj±c ciasto dolewaæ wodê. Uformowane elastyczne i miêkkie ciasto podzieliæ na dwie czê¶ci, obie rozwa³kowaæ i wycinaæ kó³ka na piero¿ki. Ulepione ju¿ i nadziane gotowaæ w osolonej wodzie 3-5 min (choæ ja gotowa³am parê minut d³u¿ej, bo jednak z tej m±ki wychodz± nieco twardsze ). Smacznego a agrest no hmm uwielbiam, a szczególnie taki w³asnorêcznie zrywany z dzia³ki ![]()
nie marnuj swego czasu, inaczej czas zmarnuje ciebie... Edytowane przez ifellinlovewithadeadboy Czas edycji: 2011-06-24 o 21:27 |
|
|
|
#4672 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 147
|
z 2 szklanek m±ki wysz³o Ci 60 piero¿ków?
Malutkie musia³y byæ^^ Ale przepis fajny, sama chêtnie wypróbujê
|
|
|
|
#4673 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A przecie¿ wakacje siê zaczê³y ![]() P ¦niadanie: talerzyk orkiszowych racuchów z jagodami - sma¿onych na ma¶le, posmarowanych t³ustym twarogiem wymieszanym z domowym mas³em orzechowym i miodem; karmelowa kawa zbo¿owa z mlekiem 3,2% i syropem klonowym II ¶niadanie: du¿y razowy paluch na pó³: mas³o, sa³ata, szynka drobiowa, rzodkiewka, ogórek, sól, pieprz, koperek/mas³o, sa³ata, jajko ugotowane na twardo, kilka ogórków konserwowych; banan Obiad: miseczka zupy meksykañskiej (pyszna powtórka z wczoraj ) - du¿o warzyw i mielonego indyka, gar¶æ nachosów dla ozdoby i smaku ![]() makaron pe³noziarnisty spaghetti z piersi± z kurczaka, warzywami i sezamem - przygotowane na sposób chiñski Podwieczorek: domowy gofr orkiszowy z jogurtem naturalnym, kawa³kami owoców i p³atkami migda³owymi; nutridrink malinowy Kolacja: ca³a wêdzona makrela; bu³ka razowa z pestkami dni na pó³: mas³o, sa³ata, szynka drobiowa, papryka/mas³o, sa³ata, szynka drobiowa, pomidor, szczypiorek; skrzypopokrzywa z miodem Po wpad³a miseczka migda³ów ![]() + 2l wody |
|
|
|
|
#4674 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
Witam kobietki
. Mam taki problem. Brak okresu. By³am z tym u lekarza,okaza³o siê ¿e moja waga jest za niska. Musia³am przytyæ 2 kg. Przyty³am ale okresu nadal nie ma. Dodam ¿e wcze¶niej moja dieta by³a straszna,bo jad³am mniej ni¿ 1000 kalorii,co by³o b³êdem :conf used:![]() A i obecnie mam BMI oko³o 20.
|
#4675 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak zwykle nieziemsko pysznie mam pytanie, bo zauwa¿y³am, ¿e w twoich jad³ospisach czêsto pojawia siê pieczywo razowe w nieco niespotykanej formie, tj kajzerki, paluchy itd, ja przynajmniej jeszcze nie spotka³am siê nigdy z takim choæby razowym paluchem czy to twoje domowe wyroby czy masz jak±¶ super zaufan± piekarniê, która piecze takie pyszno¶ci? ![]() i rzeczywi¶cie, dziewczyny na p bierzcie przyk³ad z emelie, wtedy szansa, ¿e ten cel osi±gniecie bêdzie o wiele wiêksza wiêc nie ma na co czekaæ tylko braæ siê za jedzenie ![]()
|
|
#4676 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pe³noziarniste kajzerki kupuje mi tata w jakiej¶ piekarni, a resztê pieczywa piekê w domu sama
|
|
|
|
|
#4677 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 835
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4678 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 202
|
czy kto¶ pomo¿e u³o¿yæ mi jad³ospis (najlepiej na 4 posi³ki) z przek±skami je¿eli podam mu ile mam zjadaæ dziennie produktów ilo¶ciowo?
tak ¿eby by³ mniej wiecej zbilansowany?? proszê!!! a wrêcz b³agam
|
|
|
|
#4679 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
A i mam jeszcze jedno zapytanie,ile jecie kalorii na utrzymaniu?
|
#4680 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 548
|
Ka¿dy je tyle ile potrzebuje
Jeden utrzymuje wagê na 1800 kcal a inny bêdzie na tym chud³. Utrzymanie utrzymaniu nie równe.
Blog kulinarny Co mi zosta³o w ¿yciu prócz czterech ¶cian Nigdy nie chcia³am wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znik³ wch³oniêty w czerñ Nie zosta³ nikt co kocha³ mnie Nie mam ju¿ nic Nie ma ju¿ nic Nie ma ju¿ mnie... |
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:16.

- nie ma co podziwiaæ, ja nie mam ED, wiêc nie mia³am ¿adnych zahamowañ przed tyciem... Sama z siebie zechcia³am 

mam jeszcze 20 % szans na sprawno¶æ p³ciow± wiêc siê spinam...

(jestem abstynetk± z przkonania, ale dla takiej okazjii...
, koktajl truskawkowo-bananowy

; miseczka agrestu
mo¿esz powiedzieæ co to daje? czy wnosi jaki¶ nowy smak? dodajesz je w czasie gotowania owsianki na wodzie?