|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku | |||
Maty, grzechotki, gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki |
![]() ![]() ![]() ![]() |
7 | 17,07% |
Maty, grzechotki i smaczne gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki |
0 | 0% |
Nasze dzieciaczki siadają, na wakacje spacerówki czekają |
1 | 2,44% |
Wreszcie mamy pełnie lata, nasze bobasy ciekawe świata |
6 | 14,63% |
Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy |
27 | 65,85% |
Głosujący: 41. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4351 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011
Izabela, i super
![]() ![]() Ptysza, ![]() Wanilia, ja też wierzę że to jednak nie pęcherzyca, zdecydowanie bardziej realna jest jakaś alergia. Super że pęcherzyki maleją, oby tak dalej ![]() Tra, mojemu Aleksowi pediatra też wymyśliła kręcz szyi choć widziałam że rusza główką w obie strony, tyle że przeważnie układał ją w ulubioną i bardzo niechętnie przekręcał. My nie możemy sobie pozwolić na utratę pracy i to mnie przeraża, musimy obydwoje pracować bo inaczej nie dalibyśmy rady spłacać mieszkania. A to jeszcze 29 lat ![]() ![]() Natka, przykro mi z powodu bratowej ![]() Monti, ale super wywija nożynami ![]() Tajka, silna ta Twoja Lenka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4352 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a co do rozszerzania diety to do głowy dostaję.... ![]() Cytat:
![]() ![]() haha ![]() moze pilkarz? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() on ogolnie b.kontaktowy jest, jak kogos widzi np w kolejce w sklepie jak stoje z nim w marsupi to zagaduje po swojemu, smieje sie, kazdemu moglabym go sprzedać..nie boi sie obcych ![]() ![]() ale sobie zrobilam wieczór spa..odżywka na włosy i balsam.. pff kawy nie ma to nie zrobiłam peelingu ![]() ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4353 |
Zakorzenienie
|
![]() Trzeba fusiaki ładnie zapakowac i może biznes z tego będzie ![]()
#4354 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4355 |
Zadomowienie
|
witajcie
1.śliczne maluszki ![]() ![]() montii Fabian super fika na macie u nas raczej lezenie i pociaganie za zabawki nozki niet poki co ![]() ptysza ![]() ![]() wanilia ![]() ![]() laseczka dzielna jestes na pewno Kacperek niebawem da mamie wytchnac ![]() ![]() i zapomnialam co jeszcze mialam pisac bylam dzis z wizyta u kardiologa mam nadal brac potas i musze zglosic sie we wrzesniu na kolejna wizyte ![]() ![]() ![]()
#4356 |
Zakorzenienie
|
ewelqa kup sobie coś do picia, tj jakieś elektrolity, wspolczuje biegunki
![]() pewnie lada moment zainteresuje się nóżkami ![]()
#4357 |
Zakorzenienie
|
dokładnie to samo dziś stwierdziłam
![]() właśnie ja też dziś sprawdziłam i moja też zupełnie na płasko się rozkłada ![]() ![]() ja też... ale postanowiłam że będę słuchać swojej intuicji i mojej mamy bo ona jednak wychowała 3 dzieci ale mądrze hehe i pamięta co kiedy dawała a dawała wcześnie... tylko ta kasza manna ale ja chyba tez poczekam no nie wiem może w małych ilościach ale na pewno nie tak od razu. a za 2 tygodnie chcę zacząć powoli ![]() ![]() i nie słucham pediatry bo już mam przykład że nie zawsze to nam wychodzi na dobre ![]()
#4358 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jeszcze wracając do tematu mam, bo napisałaś, że ty jesteś jedynaczką, posiadanie większej ilości dzieci, wiąże się także z posiadaniem większej ilości wnucząt, i moja mama która zawsze przywiązywała dużą wagę do tego, że być bardzo sprawiedliwa wobec mnie i sióstr, i każdej dawać po równo, i w sensu psychicznym swojego czasu i miłości oraz ostatnio materialnie, to decydując się opiekować na cały etat moją córką, musiała by także zaproponować opiekę moim siostrom, ma jeszcze 4 letnią wnuczkę i 8 miesięcznego wnuka, a jeśli wszystko będzie ok to może pojawi się w ciągu najbliższego roku kolejny maluch ![]() a potem pewnie się siostra ostatnia zdecyduję na dziecko, a potem może kolejna tura bo będą chciały mieć po drugim dziecku ![]() Cytat:
już kupiłam ![]() wiesz co bo my za dużo czytamy i myślimy, a to przecież nic trudnego nie jest, moja siostra prawie nic nie czytała, sugeruje się napisami na słoiczkach i kaszkach ![]()
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-06-24 o 21:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4359 |
Zakorzenienie
|
izabela, dokładnie
![]() ale muszę coś postanowić i trzymać się jednej wersji i już nie czytać ![]()
#4360 |
Zadomowienie
|
Eirene, wiesz ci Twoj Oli sporo za=jada na dobe. musisz zejsc na te 6 razy na dobe bo utuczysz malego tak jak ja
![]() mamy w domu mleko Nan i bede chciala sprobowac jak wrocimy w niedziele w koncu do domku z wojazy ![]() coralady wybranka mojego Tyma jest cudna ![]() Wanilko trzymam kciuki za Was ![]() Ptysza , pewnie rozne emocje i mysli toba miotaja, jednak pamietaj ze Bog doswiadcza nas tym co jestesmy w stanie zniesc. jestem z toba ![]() byla moja kolezanka, logopeda i od razu zwrocila uwage na pare rzeczy min . czy dziecko spi z otwarta czy zamknieta buzia, zeby dziecko na MM jak najszybciej to mozliwe oduczac pic z butli, b o jezyk sie inaczej uklada niz przy piersi i to moze utrudniac potem wymowe niektorych glosek, oraz zeby smoka odstawiac od 5 miesiaca. bo do pol roku dziecko potrzebuje duzo ssania, natomiast potem mimo ssania wlacza sie przyzwyczajenie i trudniej jest dziecko roczne odzwyaczic niz pol roczne. Monti po obejrzeniu filmiku utwierdzilam sie w przekonaniu ze dobrze zrobilam kupujac nowa mate. kurde moj jeszcze sie nogami nie naklada ![]()
#4361 |
Zakorzenienie
|
u mnie kilka znajomych mam rozszerzało dietę właśnie od tej kaszki bezglutenowej : http://allegro.pl/holle-kaszka-bezgl...677800382.html
muszę o niej poczytać ![]() diatoma a jaką masz matę dla Tymka? ![]()
![]() |
#4362 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() gratulacje 11 tyg ![]() ptysza trzymam za Was kciuki ![]() wanilko nie martw się na zapas, wiem, ze to łatwo powiedzieć, ale wierzę że będzie dobrze ![]() mój też tak pierwszy raz, zobaczymy dzisiaj ![]() Eirene moim zdaniem spróbuj zagęszczać, bo naprawdę można pójść z torbami, zobacz ja karmię piersią a i tak na mleko wydajemy fortunę, bo głodomorra trzeba dokarmiać, a ile bym wydawała jakby nie jadł z piersi? I też się zgadzam, ze matka wie najlepiej co dziecku potrzeba agus no to fajnie mają z Wami ![]() montii Fabianek przecudowny i co niby ma jakieś napięcie jak tak zwinnie porusza nóżkami i chwyta zabaweczki, mój tak nie robi ![]() noooo ![]() a my zrobiliśmy sobie dzisiaj grilla ze znajomymi, mały był grzeczny, ale oczywiście rano był skwar, a jak pojechaliśmy do nich to deszcz lał i nagle zrobiło się 19 stopni lecę się kąpać, bo mąż znów szykuje wieczór filmowy ![]() miłej nocki |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4363 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli chodzi o manną to wprowadzę trochę w 6 miesiącu, ale tak z łyżeczki ![]() no i obserwować reakcję a będę bazować na kleiku i kaszkach bezglutenowych do 10 miesiąca, a zaczynam z tym w 5 miesiącu, zarówno do zagęszczania mleka jak i jako obiadek z owocami czy cuś ![]()
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-06-24 o 21:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4364 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4365 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4366 |
Zakorzenienie
|
Eirene, Aleksowi podawałam gluten od 6 m-ca, choć pediatra zalecała już w 5, nie było żadnych problemów. Teraz Anice może podam już od tego 5
![]() Laseczka, współczuję Wam tych wieczorów ![]() Monti, o matulo, mój Aleks miał 67cm kończąc 6 miesięcy ![]() Izabela, to fakt, jakby tak każda z Was urodziła po dwoje dzieci to Twoja mama miałaby niezłą grupę przedszkolną ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4367 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4368 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurcze ... moja tylko 5 razy, początkowo się cieszyłam, że ma tyle posiłków, ale teraz to nie wiem ![]()
![]() |
#4369 |
Zadomowienie
|
ewelqa sprawdzonym sposobem na conieco jest loperamid lub laremid
![]() Monti teraz taka kupilam http://allegro.pl/mata-edukacyjna-bi...676324132.html, a ty jaka masz mate? nie pochwalilam sie , czytalam dzis Tymkowi przygody kubusia puchatka i przekrecila mi sie ksiazka tak ze synu widzial obrazki , przez pol godziny wzroku nie mogl oderwac. takze cos nowego , ijak cudnie misia lapal,az mi sie lza zaakrecila w oku. dziewczyny właśnie sączę martini bianco z lodem.....pyszota:brzydal :
![]() |
#4370 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4371 |
Wtajemniczenie
|
a ja karmi malinowa pasja
![]() ![]() super Tymuś sie rozwija, mój jeszcze nic nie chwyta chyba że przypadkowo, ach zapomnialam wczoraj przewrócil sie z brzuszka na plecki prawie, tzn na boczku sie zatrzymal, ale nie wiem czy nie przypadkowo bo mu sie rączki jakos dziwnie ulożyly |
![]() ![]() |
![]() |
#4372 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Lecę spać Dobranoc
Edytowane przez Natka3008 Czas edycji: 2011-06-24 o 21:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4373 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
wiem będę musiałą coś z tym zrobic zacznę ok kleiku ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a ja kupiłam winko i czeka na otwarcie jutro tata robi imieniny ale grila no to nie pasuje ale wypiję sobie na pewno niedługo ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4374 |
Zakorzenienie
|
uciekam spać
![]()
#4375 |
Zadomowienie
|
#4376 |
Zadomowienie
|
eirene nam polecila pediatra zagescic. ale wiesz co ja np sama Tymka bralam o 23 do jedzonka mimo ze sie niedopominal , i postanowilam wlasnie poczekac o ktorej sam zawola, ale nie to ze sie wierci czy marudzi tylko juz sie rozbeczy, bo wtedy wiem ze to glod. ale dzis np o 2 juz sie wiercil tak ze mnie obudzil, a u rodzicow spie z nim w 1 pokoju, i poszlam zagotowac wode, wracam on spi, wiec sie klade, za 5 minut znow sie bardzo wierci i w sumie zwlekalam z tym jedzonkiem cala godzine, bo juz sily nie mialam nie spac, ale gdybym miala to bym sie jeszcze przemeczyla to by pozinej jeszcze zjadl.
albo tez robie ze jak sie wierci to zatykam go smoczkiem lub wode daje. ale nie wtedy kiedy sie obudzi juz tylko jak zaczyna te swoje ruchy ![]() mnie przeraza to ze komorki tluszczowe-adipocyty jak sie pojawia to mamy je na cale zycie i dlatego tak wazne jest zeby niemowlaki nie byky grube bo duza ich czesc cierpi na otylosc w przyszlosc ![]()
#4377 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no to juz lepiej ![]() Cytat:
uwAZAJCIE Z TYM ZAGESZCZANIEM mleka KASZEK itd sorki za caps, bo tak na logike samą, rozpycha się w ten sposób dziecku żołądek, nic dziwnego, że potem dzieci na mm mają kłopoty z otyłością, bo wiąże się to nie z tym, że mleko mm powoduje otyłośc, tylko własnie rodzice nie stosują się do zaleceń, zagęszczają, podają większe porcje itd... dla własnej w sumie wygody, a lepiej żeby dziecko jadło częsciej mniejsze porcje, niż tak go napychać. Cytat:
![]() Cytat:
moja też sie rozkłada na niemal płasko, ale mała nie lubi tak, ona chce siedzieć ![]() Cytat:
no ale przeciez nie ma obowiązku wprowadzania kaszy mannej, czy w ogóle innych kaszek, jak dziecko jest na cycu to można tego nie wprowadzać, ogólnie mlecznych rzeczy, można same warzywka, owoce, zupki... a kaszki potem, po roku ![]() Pamiętajcie, że te schematy to sa PROPOZYCJE, a nie obowiązki, zawsze trzeba taki schemat zindywidualizować do konkretnego dziecka, jego potrzeb, warunków itd... stąd ja, bardziej bym zaufała np pojedyńczemu gastrologowi, jeśli doradził nam po zapoznaniu się z naszym dzieckiem, historią chorób w rodzinie itd... niż z schematem, który został opracowany dla tzw. przeciętnego dziecka, bez uwzględnienia indywidualnych uwarunkowań. Dzieci to nie trzoda chlewna, żeby wszystkie tak samo paść ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2011-06-24 o 22:22 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4378 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a teraz tak patrzę na swoje notatki że w sumie on tylko 2-3razy dziennie je po te 150ml a tak to 100-120... czasem mniej... czyli faktycznie mniej a częściej... a zagęszczacz mam przepisany przez pediatrę na ulewanie a nie dla wygody tylko dlatego że wymiotował. tzn my pijemy mleko bebilon ar który ma mączkę z ziaren chleba świętojańskiego która powoduje że mleko to staje się po 10minutach geste i dziecko nie ulewa.
![]() |
#4379 |
Zadomowienie
|
eirene , powiem ci tak, Tymo jadl przez caly 3 miseiac od poczatku do konca 150 x 6 a czasem sie i 7 butla trafila! nagle przychodzi koniec 3miesiaca i zaczelo sie ladnie regulowacm i teraz jestem w szoku z moja mmama ze on wytrzymal dzis od 3 w nocy do 11 na 1 butli! bez tankowania po drodze! takze zycze ci zeby u was bylo podobnie! klade sie spac , bo mnie to martini rozlozylo i gadac mi sie zachcialo
![]() ![]()
#4380 |
BAN stały
|
dzieczyny blagam o rade bo juz nie wiem sama co o tej sytuacji myslec
maly ładnie przybywa choc widze ze w ost czasie zrobil sie dłuzszy i nie jest juz taka kluska jak wczesniej. od pewnego czasu zrobil sie strasznie marudny postanowilam po tygodniu boju kiedy plakal i nie wiedzialam dlaczego podawac raz dziennie butle 120ml zrobil sie po tym spokojnieszy i widze ze to mu bylo potrzebne butle podaje 14-16 roznie w nocy probuje karmic normalnie i mam pokarmu tyle ze az mi leci i wszystko jest mokre a w dzien moje piersi sa jak dwa balony z ktorych spuszczono powietrze nie wiem dlaczego... jestem przerazona bo wizja wstawania w nocy i robienia mleka... brrr tak to cyca wyciagne i po sprawie jak janek spi ze mna... czy ja trace pokarm??? ps maly strasznie plakal i nie chcial spac dalam mu pol h temu butle wypil 90ml i zasnal/dyndal wczesniej cycka/ czy myslicie ze on sie nie najada?? wazy prawie 7kg wiec to duzy chlop... nie wiem sama co myslicie//? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:05.