Refleksja na dobry początek - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Masaż

Notka

Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-01-27, 20:52   #1
systematica
Wtajemniczenie

Refleksja na dobry początek

Oooo jest już nowe forum !!! Czekamy na gospodarza [img]icons/icon7.gif[/img]

Panie Piotrze;
pozwolę sobie zacząć od wątku refleksyjnego. Wymaga to, żebym się przyznała wobec wszem i wobec do skrzywienia kręgosłupa w paru miejscach (typowa przypadłość w moim zawodzie). Mniejsza o pełną historię przypadku; napisze tylko tyle: gdy praca przy komputerze niemal non-stop dała już znać o sobie (czyli nie mogłam ruszać szyją i pisać [img]icons/icon12.gif[/img] )
grzecznie dałam sobie wbić zastrzyki i udałam się do przychodni. Mam szczęście korzystać z usług niepublicznego zakładu, w którym są dobrzy masażyści. Magnetotron i kilkanaście sesji masażu postawiły mnie na nogi.
Najlepszym odkryciem była akupresura - technika stosowana przez niedowidzącego (niewidomego? do dzisiaj nie wiem) masażystę Adasia. Masażyści zapowiadali, że "zarobiłam" sobie na wizyty u nich co pół roku, może co kwartał. Ale ja byłam sprytna [img]icons/icon12.gif[/img] 10 sesji wystarcza żeby nauczyć się sekwencji masażu - w końcu większość punktów aktywowanych w masażu szyjnego odcinka kręgosłupa jest w zasięgu własnej ręki; więc kupiłam sobie proste książeczki i gdy problemik zaczął wracać (szum w uszach, mniej sprawne palce na klawiaturze) - "pomogłam" sobie sama. Na tyle skutecznie, że nie odwiedzam moich czarodziejów od ponad dwóch lat (a przekaz na zabiegi leży od trzech miesięcy w torebce [img]icons/icon12.gif[/img]

No więc strasznie byłam z siebie dumna. Ale od dawna chciałam sobie kupić jakąś książkę o chińskim masażu, wreszcie niedawno nabyłam "Klasyczny masaż chiński" A.W. Tauberta.
Dalej już pewnie Pan się domyśla, Panie Piotrze - ja zwracam się bardziej do moich koleżanek na forum - przeżyłam mały szok.
Nagle zrozumiałam, że wiele sygnałów ostrzegawczych, które wysyła mój organizm (mniejsze i większe bóle, a nawet - UWAGA, UWAGA, DZIEWCZYNY !!! STAN CERY ma związek, bardzo bezpośredni, z tym jak funkcjonuje mój organizm. A niewyleczone dysfunkcje kręgosłupa powodują już "efekt domina" - nieważne, że potrafię sama usunąć zesztywnienie karku; to także już tylko objaw.
No i oczywiście, na takie uszkodzenia zarabia się wiele lat ... dokładnie to powiedział mi lekarz kierujący mnie na zabiegi; ale chyba tego wtedy nie rozumiałam.

Na przykład, dziewczyny: był taki temat na forum: trądzik na plecach nie było specjalnie mądrych, co z tym począć. A według chińczyków - to tylko jeden z objawów wewnętrznych blokad w organizmie, które fundujemy sobie poprzez stres, złe nawyki, brak odpowiedniego wysiłu fizycznego. I .. daje się zwalczyć ... masażem.

Panie Piotrze !

Ogromnie się cieszę że zechciał Pan podjąć się prowadzenia tego forum; i dziękuję - KOCHANEJ REDAKCJI TAKŻE [img]icons/icon29.gif[/img]

Idealna figura daje dobre samopoczucie tylko do czasu [img]icons/icon12.gif[/img] to jeszcze nie wszystko [img]icons/icon7.gif[/img]
Stary 2003-01-27, 22:11   #2
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba
Re: Refleksja na dobry początek

Masaż jest tematem, który mnie też niezmiernie interesuje i bardzo cieszę się z powstania nowego forum [img]icons/icon20.gif[/img]
Stan mojego kręgosłupa również pozostawia wiele do życzenia (wiadomo - sport to kalectwo [img]icons/icon12.gif[/img]
Ostatnio dorwał mnie kolega, który zna się na masażu chińskim i był w szoku, kiedy mnie masował - mój kręgosłup to JEDNA WIELKA BLOKADA. I pryszcze na plecach, przy bardzo suchej skórze też nie biorą się z nikąd [img]icons/icon9.gif[/img]
Cieszę się, ze pod czujnym okiem fachowca będziemy mogły zadbać o siebie nie tylko poprzez "mazidełka" [img]icons/icon12.gif[/img]
Czekam na rozwój forum [img]icons/icon10.gif[/img]
Pozdrawiam wszystkie §§§
Ewa
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-01-27, 22:51   #3
Piotr
Rozeznanie

Re: Refleksja na dobry początek

Witam serdecznie i dziękuję za pierwsze refleksje. Oczywiscie zmiany na skórze pojawiaja się min.w przypadku schorzeń kręgosłupa, na zasadzie luków odruchowych, a na tym opiera się min. masaż segmentarny. Pani Magda pisze o bardzo dobrych skutkach leczenia masażami w czasie już rozwinietych zmian. Gratuluje powodzenia. To co Pani robi w kwesti automasazu, to całkiem normalne i godne pochwały. W wielu gabinetach tak się właśnie praktykuje, iz dostaje pacjent pewne instrukacje do automasażu i wykonuje je w domu. Uważam jednak iż od czasu do czasu powinno się korygować te polecenia nawet jezeli tak dobrze wpływaja na organizm. Chciałbym także zaprosić Państwa - piszę Państwa - bo wiem iż po tych stronach " biegaja " także mężczyźni - do szerszego spogladania na masaż, także w aspekcie relaksacyjnym, profilaktycznym, kosmetycznym. Jezeli chodzi o zmiany na drodze łuków odruchowych to podam następny przykład jak najbardziej na czasie, no bo jest zima.
Podczas przeziebień, kasztu, zapaleń oskrzeli itd w górnej części mostka mogą się pojawić niewielkie zmiany na części chrzęstnej, wyczuwalne i troche bolesne. Warto je po zejsciu stanu zapalnego rozmasować. Obrzek zniknie. Częśto jednak takie obrzęki mogą powodować komplikacje włącznie z niewielkimi zmianami kostnymi, widocznymi u szczupłych osób Nie tylko w medycynie chińskiej stosujemy taki rodzaj oddziaływań. Ogólnie jest to dział refleksologii prosze nie mylić z refleksoterapią, która jest tylko jedną z części ogromnej nauki jaką jest refleksologia. Problem w tym iz wiele aspektów takich terapii da się zauwazyć i ocenic z punktu medycznego, ale nie zawsze mozna je do końca wytłumaczyć.
Piotr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Masaż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości