|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
podróże pociągiem po Europie - opłaca się, jest bezpiecznie?
Zaczynam powoli myśleć o jakimś wyjeździe wakacyjnym. Nalatałam się już samolotami i szczerze mówiąc, teraz mam ochotę na nieco bardziej swobodne podróżowanie, tak, żebym mogła gdzieś po drodze zatrzymać się na dzień lub dwa, pojechać dalej, zatrzymać się itd. Chodzi o to, żeby nie zwiedzać tylko zatłoczonych stolic ale rónież zobaczyć trochę przyrody i krajobrazów
![]() Zastanawiam się nad kilkoma opcjami - np wyjazd do Rumunii przez Czechy i Węgry, ewentualnie przez Ukrainę. Planuję wyruszyć pociągiem z Warszawy lub Poznania, zatrzymać się gdzieś po drodze i pojechać dalej w okolice Karpat w Rumunii - marzy mi się zwiedzanie Transylwanii. Zastanawiam się, po pierwsze - czy to bezpieczne? Podróż pociągiem przez Rumunię lub Ukrainę....Oczywiście podróżowałabym z kimś, w dzień, ale mimo wszystko, trochę się obawiam... Po drugie - która opcja jest lepsza - wyjazd przez Ukrainę czy przez Czechy i Węgry? Po trzecie - czy to się opłaca? Gdy doda się ceny biletów, tym bardziej, że pewnie będę jechać InterCity, to wyjdzie jakieś 400-500zł w jedną stronę, czyli tyle, co samolot....A chciałabym nie wydać więcej niż 1000zł na wyjazd wakacyjny. Co o tym myślicie, macie podobne doświadczenia, a może są jakieś korzystniejsze opcje? |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: podróże pociągiem po Europie - opłaca się, jest bezpiecznie?
Podróż pociągiem często jest droższa od podróży samolotem,ale wiadomo - daje dużo możliwości, można wysiąść i pozwiedzać, czyli właśnie to, co planujesz.
Jeśli planujesz jechać z kimś, to raczej nie masz się czego obawiać w kwestii bezpieczeństwa, oczywiście zdarzają się kradzieże, ale tak jest wszędzie, trzeba się po prostu pilnować. Co do pociągów na Ukrainie - jeżdżą gorzej, niż u nas, są problemy z rozkładami, a panie w okienkach na dworcu np. we Lwowie nie sprzedadzą biletu jak nie wyskoczycie do nich z pudełkiem czekoladek czy czymś podobnym(sama byłam świadkiem). Ukraina jest piękna, ale mimo wszystko polecam podróż przez Węgry, jeśli już zdecydujesz się na podróż pociągiem(po prostu obejdzie się bez stresujących przygód, szczególnie, że to pierwszy raz).
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
Dzięki za odpowiedź
![]() Faktycznie słyszałam sporo niegatywnych opinii na temat podróży przez Ukrainę, problemów na granicy, niskiej jakości transportu itp. Poza tym chyba wolałabym zwiedzic przy okazji Węgry, w których jeszcze nie byłam Co do trasy to jeszcze nie podjęłam decyzji. Możliwe, że tańsza okazałaby się taka podróż pociągiem przez Niemcy - zaczynając w Berlinie a potem zatrzymanie się na dzień-dwa w Bawarii, potem Frankfurt i stamtąd może już lot powrotny do Poznania/Warszawy Muszę tylko jeszcze dokładniej to sobie skalkulować...
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Hej!
Podróż pociągiem często jest tańsza niż samolotem. Najlepszym rozwiązaniem na taką podróż jest wykupienie biletu w opcji "City Star" (niestety nie ma opcji wyjazdu z Polski - dwa lata temu wycofali bilet "Rumunia Specjal). Bilet ten umożliwia przejazd z podanej stacji w kraju A (słowacja) do stacji w kraju B (rumunii). Ważny jest miesiąc. Przejazd do 5 osób. Tam i z powrotem tą samą podaną trasą (przez te same przejścia graniczne) przez węgry (nie można jechać w tej opcji przez czechy ani przez ukrainę). Bilet umożliwia dowolną liczbę postojów na trasie (na zwiedzanie) dla was idealnie. Koszt takiego biletu na trasie Poprad - Constanca (nad morzem przez całą Rumunię) - Poprad dla dwóch osób to 180 E (info z maja tego roku) a więc 360 zeta za osobę w dwie strony (dokupuje się do biletu jedynie miejscówki i ewentualnie kuszetki). Do miejscowości w górach gdzie chcesz jechać będzie ciut taniej (przy większej liczbie osób też). Do Popradu są autobusy z Zakopanego koszt o ile pamiętam to 20 złotych. Co do moich obserwacji (jeździłem pociągami po Polsce, Rumunii, Węgrzech, Słowacji, Serbii i Czarnogórze) najgorzej jest w Polsce i na Słowacji jeśli chodzi o bezpieczeństwo (w pociągach i na dworcach). Rumuńskie dworce są bezpieczne również w nocy (byłem w Brasov, nad morzem, w Devie, Aradzie...). Nt. Ukrainy się nie wypowiadam - nie byłem. Jeśli masz jakieś pytania chętnie odpowiem (nie słuchaj ekspertów typu Darla13 bo o większości spraw jak widać nie mają pojęcia) |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Hej!
Podróż pociągiem nie musi być droższa. Najlepszym rozwiązaniem w tym wypadku jest zakup bilety „City Star” na trasie Słowacja – Rumunia (przez Węgry, nie ma możliwości przejazdu przez Czechy czy Ukrainę) Jest to bilet dla podróżujących w grupach (przy czym grupa to już 1 osoba dorosła + 1 dziecko). Max 5 osób. Podróż różnymi pociągami (również Ex, Ic lub odpowiedniki w danym kraju). Bilet jest ważny miesiąc, przerwanie podróży w okresie ważności odbywa się bez ograniczeń (dowolna liczba postojów na trasie). Dodatkowo płatne są tylko miejscówki, kuszetki, miejsca sypialne. Podróż musi odbywać się z góry ustaloną trasą (podaną na bilecie) tam i z powrotem. Bilet można kupić od 60 dni przed wyjazdem do dnia wyjazdu. Bilet na trasie Poprad – Konstanca – Poprad (info z maja tego roku) to koszt 180 E (przy dwóch osobach dorosłych) czyli 360 zeta za osobę w dwie strony. Tam gdzie chcecie jest ciut bliżej więc cena biletu może być niższa (niższa na osobę będzie również przy większej liczbie podróżnych). Z Zakopanego do Popradu są autobusy po około 20 złotych. Co do bezpieczeństwa (jeździłem pociągami po Rumunii, Słowacji, Polsce, Węgrzech, Serbii i Czarnogórze) w Rumuni w pociągach i na dworcach (również w nocy) jest bezpiecznie. W razie czego pytaj. |
|
|
|
|
#6 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
trzyfuntylnu - polecam doinformowanie się na temat taniego latania choćby na stronie fly4free, zanim się napisze, że podróż pociągiem jest tańsza niż samolotem
|
|
|
#7 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Yuri nie zaznaczyła wyraźnie że interesuje Ją Ukraina tylko "ewentualnie przez Ukrainę" a to zasadnicza różnica. Może na dowód co się bardziej opłaca podasz jakiś konkret - jakieś przykłady lotów z Polski (przez Słowację, Węgry czy Czechy) do Rumunii, z postojami, w wakacje. Stronę fly4free znam Nie napisałem nigdzie że podróż pociągiem jest tańsza niż samolotem. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Czy te bilety City Star sa nadal w sprzedazy ? bo jakos nie moge sie doszukac aktualnych informacji..
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
Wybacz, ale ślepa to ja nie jestem. Ze Szczecina do Warszawy bardziej się opłaca lecieć samolotem w promocji na połączenia krajowe niż pociągiem. Zdarzało mi się trafić na połączenie od 60zł. Poza tym komfort - nikt nie kradnie, nie zaczepia, nie śmierdzi uryną, jest czysto. Ostatnie ciekawe do Warszawa - Tbilisi z LOTem za 300zł, albo Katowice - Kijów z Wizzair za 115zł w dwie strony. Można też znaleźć tanie połączenia autobusowe, często za te same pieniądze, co pociągiem.
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Ja byłam w Rumunii już pare razy. Zdarzyło mi się jechać i przez Słowację, Węgry i przez Ukrainę. Jeśli chodzi o pierwszą trasę to najlepiej chyba pojechać autokarem z przesiadką w Budapeszcie, który można sobie przy okazji zwiedzić. Autokary na pewno wyjeżdżają z Krakowa, a cena to ok. 140 zł.
Przez Ukrainę jechałam pociągiem - wyszło to bardzo tanio jednak trasę ok. 400 km ( w linii prostej) pokonaliśmy w 12 godzin. Jechalismy nocą, potem przejście przez granicę i dalej już jazda po Rumunii ( ja akurat jechałam dalej autostopem). Bilety na pociąg kupowałam tego samego dnia i nie miałam z tym żadnych problemów. Warunki w pociągach ukraińskich delikatnie mówiąc niezbyt dobre. Co do bezpieczeństwa to na pewno trzeba uważać, jak wszędzie. Mi akurat nic się nie stało, poznałam równiez przesympatycznych ludzi, ale nigdy nie wiadomo na kogo się trafi. Jeśli chcesz zwiedzać Transylwanię to gorąco polecam. |
|
|
|
|
#11 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie jesteś ślepa. Spójrz zatem na jedno małe słówko które zmienia troszkę znaczenie zdania "Podróż pociągiem często jest tańsza niż samolotem" (tak napisałem). Podajesz za przykład lot Szczecin - Warszawa bez konkretnej daty. Pociąg jest w tej cenie codziennie. Autobus Polskibus.com relacji Szczecin -Warszawa za 1 pln (np. 17.08). Ale co to ma wspólnego z Rumunią? Co ma wspólnego z przejazdem do Rumunii promocja do Gruzji na wakacje nieaktualna od kilku miesięcy? Czy promocja do Kijowa? Bez podanych dat? A z Kijowa jak do Rumunii dalej samolotem? Czy "śmierdzącym uryną pociągiem"? Maddie_M Informacji o City Star w internecie niewiele oferta jest jednak dalej w sprzedaży. Moje info pochodzi z maja tego roku. Wydaje się że cennik na tym forum nie uległ znacząco zmianie: http://www.travelforum.pl/koleje-eur...wny-bilet.html Trochę informacji można znaleźć na stronie kolei słowackich http://www.slovakrail.sk/index.php?i...va-pre-kazdeho Nowością jest możliwość przejazdu do Czarnogóry w ofercie City Star http://www.slovakrail.sk/index.php?i...om-k-moru-2011 Najlepiej z konkretnym pytaniem o połączenie pisać na Info@slovakrail.sk (podać trasę, liczbę osób itd.) nika. Jeśli chodzi o połączenia autobusowe to tańszy niż podany przez Ciebie Orangeways do Budapesztu jest volanbusz (http://www.volanbusz.hu/) czyli Eurolines Hungary od 5900 HUF w dwie strony (niecałe 90 złotych, terminy również na wakacje). Dalej można Orangewaysem za około 9000 HUF (w dwie strony) do Cluj Napoca lub pociągiem do Aradu lub Oradei (za 32,5 - 36 E w dwie strony)... |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I nie wiem, po cholerę się do mnie czepiasz ,bo ja tylko autorce odradziłam podróż przez Ukrainę, i nie powiedziałam, że koleją jest be, ani wcale się nie uważam za jakąś specjalistkę w dziedzinie podróżowania. Nie mam pojęcia która część mojej pierwszej wypowiedzi Cię tak bardzo poruszyła, ale radziłabym trochę mniej przejmować się otaczającym światem, na zdrówko
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli kogoś podróż pociągiem po Europie jeszcze zainteresuje, proszę tutaj lub na priv do mnie pisać. Jestem specjalistą w tej dziedzinie.
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Przez internet.
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
Ja nienawidze latac wiec podroz pociagiem po calej europie to dla mnie wspanialy pomysl
juz od dawna myslalam o zakupie biletu euro rail... no coz moze w 2013 sie uda
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.thetrainline.com/farefind...ad51356892a549 Co do koleżanki wyżej, to powiem, że nie zawsze opłaca się kupować bilet InterRail. Na całą Europę jest bardzo drogi w dodatku do pociągów dużych prędkości często są wysokie dopłaty. Zależnie od trasy polecam pomyśleć nad kupnem biletów po promocyjnych cenach na stronach internetowych danego przewoźnika. Zazwyczaj 2-3 miesiące wcześniej.
„Quidquid latine dictum sit, altum viedetur.” Edytowane przez ToMi290 Czas edycji: 2012-11-06 o 12:28 |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zgodze się z tym Pociągi są przyzwoite i duuuużo tańsze! Dodam ze podróżowałąm nocnymi = miejsce do spania dla każdego. Naczytałam się jakiś głupot jak to gwałcą kradną i piją podczas podróży a okazało się, że tymi najtańszymi jeżdżą normalni ludzie - na przeciwko nas miała miejscówkę babka grająca na pianinie w filharmonii we Lwowie. Obok nas popijali wódeczkę ale jak ludzie zaczęli kłaść się spać to oni też się grzecznie położyli. Bilety zarówno we Lwowie, Kijowie i Odessie kupiłam bez problemu! Jesteś pewna na 100%, że chodziło o sprzedaż normalnego biletu? Oczywiście bilet trzeba kupić w miarę wcześniej bo tam nie sprzedają biletów bez miejscówek. I możliwe że w wyżej opisanej sytuacji chodziło właśnie o brak biletów a babka mu załatwiła jakiś spod lady. Mi wystarczyło jak kupiłam bilet z rana na tą lepszą klasę na nocny pociąg. Na ten gorszej klasy kupowałam z 2-3 h wcześniej i też było ok.Wątpię by prze Ukrainę dało radę dojechać do Rumuni ale musiałam obronić ukraińskie pociągi
Edytowane przez Kate Noir Czas edycji: 2012-11-15 o 12:36 |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Jeździłam po Rumunii, czasami sama i nie było tak źle
![]() Pociągi normalne, takie jak w Polsce, opóźnień większych nie ma, bilety trochę droższe. |
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
Pociągi na Ukrainie są rzeczywiście bardzo fajne, jeśli się wybieracie z Ukrainy gdzieś dużo dalej (np. do Rosji) to trzeba kupić bilety nawet miesiąc wcześniej, jednak podróże po tym kraju są bardzo w porządku, jechałam pociągiem Lwów-Odessa (800km!) i miał opóźnienie tylko 5 minut - a w Polsce na odcinku 100 km potrafią się spóźnić godzinę...
Jeśli już jest mowa o pociągach w Europie południowo-wschodniej: spoko połączenia Budapeszt - Belgrad, tylko jedzie się całą noc żeby zrobić ok.350 km. Sama nie testowałam, ale podobno jest beznadziejnie jechać z Belgrady do Sofii - kolejne 350 km i droga trwa 12 godzin (!!!) a podobno jest to połączenie na którym zawsze się zdarzy kradzież (tak mówili zarówno Serbowie jak i Bułgarzy, wierzę im). A jako że to trochę te okolice - super podróżuje się pociągiem po Turcji - tanio, szybko, czysto Spokojnie można sobie zrobić taką wycieczkę zamiast kupować wyjazd z biurem podróży....Jeśli macie jakiekolwiek pytania - jestem do Waszej dyspozycji
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.

Pociągi są przyzwoite i duuuużo tańsze! Dodam ze podróżowałąm nocnymi = miejsce do spania dla każdego. Naczytałam się jakiś głupot jak to gwałcą kradną i piją podczas podróży a okazało się, że tymi najtańszymi jeżdżą normalni ludzie - na przeciwko nas miała miejscówkę babka grająca na pianinie w filharmonii we Lwowie. Obok nas popijali wódeczkę ale jak ludzie zaczęli kłaść się spać to oni też się grzecznie położyli. Bilety zarówno we Lwowie, Kijowie i Odessie kupiłam bez problemu! Jesteś pewna na 100%, że chodziło o sprzedaż normalnego biletu? Oczywiście bilet trzeba kupić w miarę wcześniej bo tam nie sprzedają biletów bez miejscówek. I możliwe że w wyżej opisanej sytuacji chodziło właśnie o brak biletów a babka mu załatwiła jakiś spod lady. Mi wystarczyło jak kupiłam bilet z rana na tą lepszą klasę na nocny pociąg. Na ten gorszej klasy kupowałam z 2-3 h wcześniej i też było ok.