![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Śmieciowa sprawa
Ulica, na której mieszkam, korzysta z usług wywożenia śmieci pewnej firmy. Nazwijmy ją X.
Posiadam piękną rozpiskę odnośnie dni wywozu śmieci. We wtorki zabierają śmieci codzienne, tj. dokładnie: resztki i obierki z owoców/warzyw, skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty, w tym torebkowe, stare pieczywo, resztki produktów mleczarskich, ale... NIE WYRZUCAMY: mięsa, kości, ości, oleju. Raz na miesiąc zabierane są: plastik, papier, szkło. Z zaznaczeniem, że np. opakowania po jajkach NIE wolno wyrzucić, papieru mokrego lub brudnego też nie, małych zabawek, szczoteczek do zębów, pampersów... Raz na kwartał: odpady niebezpieczne (baterie, świetlówki, żarówki, resztki farb, lakierów, olejów również jadalnych, opakowania po środkach ochrony roślin i zwierząt, leki, zużyte opatrunki, termometry, aerozole. Raz na kwartał również tekstylia (wyłącznie odzież, obuwie, zasłony, firany, pościel), z zaznaczeniem, iż pampersów NIE wyrzucamy. Jakby ktoś miał wątpliwość, no bo rozumiem, iż debilom trzeba tłumaczyć, że pampers nie jest z tkaniny? No i raz na kwartał wszelkie rzeczy duże, meble, dywany, materace, zabawki duże. I w związku z tym może ktoś mi pomoże znaleźć odpowiedź na pytanie: kiedy, do jasnej cholery, ja mam wyrzucić pampersy? Podpaski zużyte? te nieszczęsne jajcarki? I gdzie mam składować resztki zużytego oleju, wszak raz na 3 miesiące mi go wolno wyrzucić (o ile panowie nie zapomną podjechać ![]() Ale najbardziej mnie te pampersy interesują ![]() Aha, w razie pytań - zmiana firmy nie wchodzi w grę, teoretycznie jedna firma obsługuje sąsiednią ulicę a druga inne, ale w praktyce nie podejmą się, bo nie chcą w rejon kumpli wchodzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Śmieciowa sprawa
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27769471]
I w związku z tym może ktoś mi pomoże znaleźć odpowiedź na pytanie: kiedy, do jasnej cholery, ja mam wyrzucić pampersy? Podpaski zużyte? te nieszczęsne jajcarki? ![]() ![]() Przywieź do mnie. ![]() Tu wszystko idzie do jednego wora. Z wyjątkiem plastiku. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dobry temat - u mnie nie ma rozpisku co można wkładać do jednego wora .. (chyba, że ja takiego papierku nie widziałam). Mieszkam w bloku i jest taki duży kontener. Gdzie ludzie wszystko wrzucają - a obok mam duże kubły na plastik i szkło analogicznie tam wrzucam takie 'odpady' tylko idiota by wrzucał do ogólnego gdy ma dosłownie pod nosem.
W takim razie nie wiem - mozesz napisać do firmy wywożącej śmieci co z Twoimi 'osobistymi' odpadkami ? Może powstanie osobny kubeł na 'Odpady które miały kontakt z krwią i kupą' ? ![]() Nie mam pomysłów
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
u mnie tak samo, jeszcze mam osobno szkło a tak to wszystko do jednego kosza z tym ze obierki dajemy znajomej ze wsi, pojemnik po jajkach ten taki tekturowy idzie do piwnicy na zimę co by było na rozpałkę.
a próbowałaś pytać w tej firmie kiedy możesz te pampersy wrzucać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Nie, bo dopiero teraz mi rozpiska w ręce trafiła
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;27769812] po jajkach ten taki tekturowy idzie do piwnicy na zimę co by było na rozpałkę. [/QUOTE]
Yyy to w sklepie nie każa wam na wymiene ich brać ? bo u mnie w każdym sklepie tak robią.
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
U mnie przed blokiem, tak jak u wiekszości z Was, stoi 1 (słownie: JEDEN) kontener, do którego wrzucane są wszystkie śmieci. W głowie mi sie nie mieści, że w dzisiejszych czasach nie ma oddzielnych pojemników na szkło/ plastik/ papier...
U moich rodziców na osiedlu domków jednorodzinnych, podobnie jak u Ciebie Szaja - śmieci wywozi pewna konkretna firma. I tez bardzo bronią się przed zabieraniem pampersów (czy to po dzieciach, czy po dorosłych). Żadnej rozpiski co do tego kiedy jakie śmieci są zbierane nie widziałam, wiem to z opowieści mamy. W związku z tym sąsiedzi, którzy opiekują się leżącą starszą panią korzystającą z pieluchomajtek, raz na jakiś czas urządzają ognisko u siebie na działce i po prostu palą je ![]() ![]() ![]() W całej okolicy jest aż biało od tej ich prywatnej spalarni odpadów. Taka to ekologia u nas w Polsce jest ![]() Edytowane przez velluto Czas edycji: 2011-06-27 o 10:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Pampersy i podpaski przyczepiłabym do tych odpadów niebezpiecznych
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
No ok, też podpięłabym to pod te medyczne odpady, ale naprawdę składować to 3 miesiące??? Litości
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Jeju, ale rygor macie
![]()
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A pudełeczka na jajka wszystkie panie w sklepach baaaardzo chętnie biorą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przynajmniej u mnie z radością je biorą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co innego kupowanie na targowisku a co innego w Tesco czy Biedronce bo tam się nie wypytują o opakowanie. Tutaj jest prawie taki biznes jak kupowanie piwa w butelce o. ![]() Cytat:
Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile Kid Cudi Edytowane przez Bayje Czas edycji: 2011-06-27 o 13:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie przy bloku są osobne pojemniki na szkło, plastik i puszki oraz 4 kontenery na inne smieci. Ja pampersy wyrzucam razem z innymi śmieciami. W domu wrzucam je do osobnego woreczka i codziennie wynoszę. W taki gorąc ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Nie, no ja naprawdę CODZIENNIE je wyrzucam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Nie?
![]() ![]() Szajajaba, ja bym się tam nie przejmowała pieluchami i wyrzucała normalnie, jak ustalili głupie regulacje to niech teraz się użerają z tym. Edytowane przez pamfilia Czas edycji: 2011-06-27 o 12:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Tak z ciekawości, czy firma X dołączyła do swojej rozpiski jakieś pouczenie co grozi klientom w razie nie przestrzegania regulaminu?
A jak w dzień wyrzucania warzyw do śmieci wrzucisz plastik to nie zabiorą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Nie dołączyli
![]() Raz jeszcze: ja mogę sobie CODZIENNIE wyrzucać śmieci, segregując je, ale te kuchenne zbierają z kubłów raz na tydzień, plastik szkło i papier raz w miesiącu a resztę raz na kwartał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27775950]Nie dołączyli
![]() Wiec ta rozpiska to tylko takie zalecenie, żeby im się wygodniej utylizowało te odpady. Cwaniaki ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27775950]Raz jeszcze: ja mogę sobie CODZIENNIE wyrzucać śmieci, segregując je, ale te kuchenne zbierają z kubłów raz na tydzień, plastik szkło i papier raz w miesiącu a resztę raz na kwartał.[/QUOTE] Szczerze, to nie wyobrażam sobie prawie 2000 szt. zużytych pampersów zalegających gdzieś pod blokiem, jeszcze w takich temperaturach jak obecnie. W sumie to ciekawa kwestia, ja bym napisała do nich maila/list jak oni to widzą na dłuższą metę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
a u nas sa kubły,gdzie segreguje się odpady jednak panowie wszystkie 4 kategorie wsypują do jednej śmieciarki.zastanawiam się po co te 4 kontenery skoro można użyc jednego.
wiem,wiem,ludzie wrzucaliby tam wszystko i dlatego w kontenerach sa małe dziurki odpowiednie dla produktu. problem jest w tym,ze mimo chęci nie jestem w stanie segregowac dokładnie śmieci,bo mieszkam w bloku,a nie uśmiecha mi się dzielić jak kopciuszek papieru,szkła,czy metalu przed śmietnikiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
DOMator
|
Cytat:
Dziwi mnie natomiast wspomniana przez szajajabę rozpiska. Śmieci codzienne to dla nich wyłącznie odpady organiczne? A co z opakowaniami (nie każde nadaje się od recyklingu) i mnóstwem śmieci trudnych do zidentyfikowania, a wytwarzanych w domach w dużych ilościach? U mnie każdy ma pojemnik na odpady komunalne, a do tego na osiedlu stoją osobne na plastik i na szkło. Tyle, że u mnie działa sortownia i kompostownia śmieci i tylko to co nie nadaje się do recyklingu trafia na wysypisko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
A najlepszym rozwiazaniem tej sytuacji jest przejscie na pieluszki wielorazowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Velluto, a niby czemu? Mnie to nie kręci. I rozumiem, że zamiast podpasek mam sobie sprawić kubeczek menstruacyjny, tak?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Twoje dziecko, Twoja sprawa.
Twoje pieluchy, Twoje śmieci, Twoj problem. Jednym słowem - Twój wybór. Ale warto wiedzieć, że są tez inne "bezodpadowe" rozwiązania - w sytuacji pieluchowania małych dzieci. Pierwszy post dotyczył pieluch po dzieciach, a nie podpasek czy pieluch po starszych osobach. Te tematy pojawiły się "przy okazji". I wcale nie namawiam Cie do stosowania kubeczków menstruacyjnych. Sama nie wyobrażam sobie ich używać. Wszystko w granicach zdrowego rozsądku. ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Edit Doczytałam ze pierwszy post dotyczył jednak tez podpasek, jajcarek i jeszcze zużytego oleju. Jednak ilość odpadów jakie powstaja ze zużytych podpasek czy jajcarek jest nieporównywalnie mniejsza niż tony zużytych pieluch. Edytowane przez velluto Czas edycji: 2011-06-28 o 10:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
słyszałam ze panowie którzy je segreguja maja mniej roboty kiedy kosze na smieci sa na odpowiednie odpady ![]() a co ciekawe i z innej beczki ale o smieciach to u nas w kamienicy jest 7 mieszkan (22 osoby) koszy na smieci były 2 te normalne takie od góry otwierane za wywóz smieci płacimy od osoby 6 zeta nie wiem jak czesto smieciarka jezdzi ale pare miesiecy temu 1 smietnik zniknąl opłaty nie zmalały (osób w kamienicy tez nie ![]() ci znów z wodociagów naliczaja sobie opłate za głowny licznik az 19.76 a placimy juz go rok nie wiem po ile był ten licznik bo ze złota to on na pewno nie jest nie mówiac o centralnym ogrzewaniu za metr2 zycza sobie 4.5 ![]() co do smieci twoich szaja poprostu pampersy wziełabym do worka i postawiła przy tym kontenerze który najczesciej jest oprózniany
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
szaja chyba czegoś tu nie zrozumiałam.
Znaczy nie macie odbioru śmieci nie należących do powyższych grup, które można poddać recyclingowi? Z tego co wiem powinna być zbiórka również tego wszystkiego co się do innych koszy/ worów nie kwalifikuje. ![]()
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Nie mamy w rozpisce.
W praktyce - jeszcze nie zdarzyło się, by ktoś zrobił awanturę o to, co w kubłach codziennych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze jedna sprawa. Taki karton po mleku, to gdzie wrzucać? Bo w nim jest i papier i folia aluminiowa bodajze ( wewnetrzna warstwa ).To co, na części pierwsze rozwalać? Zabawa głupiego
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:32.