Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1235 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-28, 18:34   #37021
seduction
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
ratunku u mnie 44 stopni upalu a slonca brak

zwyczajna sprawa myje wlosy robie zabiegi takie jak na loki przystalo a pozniej oddzielam grzywke biore szczotke okragla podsuszam suszarka na szczocie ja a pozniej jeszcze nadaje jej ksztalt prostownica w zaleznosci co chce danego dnia osiagnac pozniej juz nic nie robie do kolejnego mycia ...
To zazdroszczę bo u mnie jak jest troszkę wilgoci to grzywka zaraz się faluje lub kręci (w zależności ile tej wilgoci), potrafią mi się kręcić nawet same końcówki na tej grzywce, co mnie do szału doprowadza

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
ja zaczynałam farbowanie w tamtym roku właśnie od Casting (perłowy blond) to była moja pierwsza farba ever (niby zmywalna), włoski rzeczywiście mięciutkie i błyszczące po niej były, potem jeszcze był Syos (nie polubiłam), ciemniejszy Casting (ciemny blond?) i ostatnio L'Oreal w musie (sama nałożyłam pierwszy raz, ale włosy wyszły dużo dużo ciemniejsze niż miały, do tego śmierdział amoniakiem, ble!)
teraz sprał się na ciemny blond z refleksami (wszystkie loreale spierają mi się na lekko rudawo)

ja jestem świeżynka ale staram się dużo czytać

u mnie zimno i pada

musę wypróbować grzywkę
Słyszałam wiele opinii, że te w musie wychodzą znacznie ciemniejsze. Też musiałabym trzasnąć jakąś farbę na głowę, ale nie wiem jaką. Czy któryś L'Oreal (ale TŻ nie chce już czerwieni ), czy jakąś farbę fryzjerską, bo z nich idzie fajnie uzyskać chłodne odcienie brązu, a taki chcę ewentualnie. Muszę zafarbować włosy, bo uwaga, uwaga... mam siwe! ale to przez wydarzenia ostatnich miesięcy

---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
W zwiazku z tym iz obecnie uzywam kosmetykow dla Afroamerykanek, ktore zawieraja mineral oil, troszke dzisiaj grzebalam w sieci

znalazlam sporo informacji i roznych dyskusji, ale takie podsumowanie jest w artykule chemiczki z NC, chyba jako jedyna starala sie byc w miare obiektywna zarowno dla parafiny jak i dla oleju kokosowego

(moze to powinno sie znalezc w watku gdzie dyskutowane sa skladniki ale informacje moga zaciekawic wiecej osob)

pomine sama chemiczna gadke bo mysle ze nikt sobie tym glowy nie zawraca (ja napewno nie)

- oba oleje zwiekszaja zdolnosc wlosow do zbijania sie w grube pukle, to pomaga lokom lepiej sie uformowac, skret lepiej sie definiuje i utrzymuje (to wszystko dzieki filmowi jaki oleje tworza na powierzchni poszczegolnych wlosow), roznica w tym zakresie: poziom zbicia, zdefiniowania i utrzymania lokow po oleju mineralnym pozostaje bez zmian natomiast po oleju kokosowym (a takze z oliwy czy slonecznika) zmniejsza sie co jest efektem wnikania oleju do wnetrza wlosa. Olej mineralny pozostaje na powierzchni wlosa az do zmycia go (co ciekawe gdzie indziej wyczytalam ze nie potrzeba sls/sles do zmycia, wystarczy np. socium cocoyl isethionate albo cocamidopropyl betaine)

- Olej kokosowy wnikajacy do wnetrza wlosa ma plusy i minusy. Plusy: uplastycznia wlos dodajac mu wiecej elastycznosci i wytrzymalosci, pomaga w utrzymaniu molekul keratyny we wlosie co zapobiega erozji protein ktora normlanie nastepuje w czasie cyklu mycia. Ciagla utrata protein w dluzszym okresie nastepujaca podczas mycia niszczy wlosy i moze zaowocowac blaknieciem koloru, rozdwajajacymi sie koncowkami, uszkodzeniami wlosa. Plusem kokosa jest rowniez to ze wlos 'naladowany' nim nie bedzie nabieral za duzo wody z otoczenia (wilgoc z otoczenia, mycie, kapiele morskie itp). O minusach kokosa ponizej.

- olej kokosowy i mineralny nie rozpuszczaja sie w wodzie i maja pozytywne dzialanie na loki, kazdy z nich okrywajac wlos filmem, pomaga utrzymac wilgoc we wlosie co moze pomoc w walce z puchem szczegolnie w suchym klimacie. Oba oleje wzmagaja skret i zbijanie sie lokow w grube pukle. Olej mineralny potrafi taki stan utrzymac dluzej. Z drugiej strony olej kokosowy moze znacznie przyczynic sie do poprawienia zdrowia wlosa i dlugoterminowej witalnosci (zwlaszcza jesli chodzi o codzienne mycie). Olej mineralny dziala tylko do zmycia go. Uwaga, MINUSY oleju kokosowego: osoby z duza porowatoscia moga zauwazyc ze ich wlosy sa szorstkie i nieprzyjemne po uzyciu kokosa, dzieje sie tak poniewaz olej kokosowy nadmiernie wnika we wlos penetrujac wszystkie jego warstwy i to moze spowodowac puch, nadmierne przetluszczanie i szybkie oklapywanie wlosow.

Sumujac, nalezy obserwowac wloski i eksperymentowac co pasuje, stosujac olej mineralny nalezy pamietac o regularnym zmywaniu i odzywianiu wlosa, po polozeniu oleju mineralnego nic z wlosa nie wyjdzie i nic nie wejdzie, olej kokosowy z czasem wniknie do wlosa jednak nie zawsze bedzie to skutkowalo pozytywnie.

Kilka osob narzekalo ze im olej kokosowy nie pasuje wiec mysle ze teraz wiadomo czemu.
O, super! Z racji tego, że nie jestem pewna, co do swojej porowatości (podejrzewam wysoką, ale nie znam się) to będę uważnie obserwować zachowanie po kokosie, a jak nie przypasuje to będę mieć oko na mineralny
I od razu pytanie z ciekawości: jeśli olej mineralny utrzymuje się tylko do zmycia to kiedy go stosować?

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

Edytowane przez seduction
Czas edycji: 2011-06-28 o 18:36
seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 18:42   #37022
caskada
Zakorzenienie

aaaa oczywiscie kiedy pada moja grzywka niestety faluje sie

niestety zaraz to sie chyba rozpuszcze wszystko juz mnie drapie i piecze przez ta duchote a najgorsze przedemna --> noc wtedy to spac nie mozna mimo ze okna poroztwierane pocieszam sie tylko tym ze zadnych insektow latajacych tu nie ma

Edytowane przez caskada
Czas edycji: 2011-06-28 o 18:51
caskada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 18:47   #37023
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
Później na ociekające wodą włosy użyłam Garniera z avocado i karite, tutaj odsączałam włosy ręką (wiem, że ręką się nie powinno, ale to ten jeden jedyny raz ),
Zawsze najpierw odsączam wodę ręką i wiem, że wiele dziewczyn tak robi. Nic niewłaściwego nie zrobiłaś. Tylko może najpierw odsącz wodę, potem nałóż odżywkę ds.
Kiedy myjesz włosy szamponem z sls trzymaj odżywkę trochę dłużej. Po jej spłukaniu na ociekające nałóż bs (np. którąś z Naturii).

Cytat:
W zwiazku z tym iz obecnie uzywam kosmetykow dla Afroamerykanek, ktore zawieraja mineral oil, troszke dzisiaj grzebalam w sieci
Bardzo przystępnie wszystko opisałaś. Zawsze broniłam się przed kosmetykami, gdzie w składzie jest mineral oil.
Miałam kiedyś jakąś odżywkę i zdecydowanie mi nie służyła.
Może czas popróbować Pewnie tak zrobię.

W sobotę szłam na imprezę, więc w piątek zrobiłam sobie fryzurę a la Ojp. Spałam w folii, to był koszmar, nigdy więcej. Jak Ty to robisz? Mogę spać w spinkach, ale nie w tym.
Rano zdjęłam i nie wiem sama jak wyszło. Nie tak równo i ładnie jak Ojp. Pewnie wstawię w końcu zdjęcie i Wam pokażę.
Niestety koleżanka stwierdziła, że fryzura niewiele się różni od tego co mam na głowie na codzień.
Na następny dzień włosy pozbijały się w grubsze loki, czyli takie jak mam zawsze. Już w nocy włosy przy karku były inne (efekt gorącego klimatu na imprezie), czyli grube loki.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 19:01   #37024
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
aaaa oczywiscie kiedy pada moja grzywka niestety faluje sie

niestety zaraz to sie chyba rozpuszcze wszystko juz mnie drapie i piecze przez ta duchote a najgorsze przedemna --> noc wtedy to spac nie mozna mimo ze okna poroztwierane pocieszam sie tylko tym ze zadnych insektow latajacych tu nie ma
Współczuję tego spania w nocy, ale dobrze jak nie masz zbytnio robali, bo ja bym zwariowała na Twoim miejscu

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Zawsze najpierw odsączam wodę ręką i wiem, że wiele dziewczyn tak robi. Nic niewłaściwego nie zrobiłaś. Tylko może najpierw odsącz wodę, potem nałóż odżywkę ds.
Kiedy myjesz włosy szamponem z sls trzymaj odżywkę trochę dłużej. Po jej spłukaniu na ociekające nałóż bs (np. którąś z Naturii).
I wtedy odsączać? Po nałożeniu bs? Dziękuję za rady

Dobra wklejam zdjęcia, ani moja ręka, ani włosy, ani telefon, którym robię zdjęcia, nie chce współpracować, więc wklejam, co mam
Włosy już troszkę w gorszym stanie, niż były wcześniej, ale jak na pierwszy dzień to jest dobrze, bo z tyłu nawet ładnie się pokręciły, co zdarzało się rzadko. Na poprzednich zdjęciach, które wklejałam ostatnio, włosy po dwóch godzinach już wyglądały gorzej

Nie wiem, czy na zdjęciach widać coś sensownego, ale nie mam już nerwów dzisiaj
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie1548.jpg (125,4 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie1554.jpg (97,5 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie1563.jpg (145,9 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie1575.jpg (80,0 KB, 37 załadowań)

Edytowane przez seduction
Czas edycji: 2011-06-28 o 19:03
Stary 2011-06-28, 19:07   #37025
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Loki są przepiękne.

Robię tak:
1. myję włosy odżywką/szamponem
2. odciskam wodę ręką i nakładam odżywkę ds
3. spłukuję, na ociekające nakładam odżywkę bs
4 odciskam ręką, potem w pieluszkę/ mikrofibrę i harmonijkuję
5. plunking
6. żel
Kiedyś najpierw nakładałam żel, a potem plunking ale nie służyła mi taka kolejność.

Stary 2011-06-28, 19:16   #37026
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Loki są przepiękne.

Robię tak:
5. plunking
6. żel
Kiedyś najpierw nakładałam żel, a potem plunking ale nie służyła mi taka kolejność.
Dziękuję liczę, że przy odpowiedniej pielęgnacji będą fajniejsze i mam nadzieję, że mają gdzieś ukryty większy potencjał

Muszę zamówić na all ręcznik z mikrofibry, bo u mnie w mieście nie ma...

Stary 2011-06-28, 19:30   #37027
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Jesteś nieoceniona

Cytat:
nie zazdroszczę

Cytat:
jest świetnie!

Cytat:
Robię tak:
5. plunking
6. żel
Robię dokładnie tak samo tzn sama końcówka różnie, zależy

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

Cytat:
Muszę zamówić na all ręcznik z mikrofibry, bo u mnie w mieście nie ma...
Nie kupuj ręcznika specjalnie przeznaczonego do włosów, bo przepłacisz ja dorwałam mikrofibrę w Auchan w dziale z akcesoriami do samochodów wydałam dosłownie kilka złotych...

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 19:35   #37028
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość

Nie kupuj ręcznika specjalnie przeznaczonego do włosów, bo przepłacisz ja dorwałam mikrofibrę w Auchan w dziale z akcesoriami do samochodów wydałam dosłownie kilka złotych...
Nie mam Oszołoma nigdzie w mieście i nie mam już pomysłu, gdzie mogłabym zapytać o mikrofibrę, jedynie co mi oferują to ścierki

Stary 2011-06-28, 19:51   #37029
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Nie mam Oszołoma nigdzie w mieście i nie mam już pomysłu, gdzie mogłabym zapytać o mikrofibrę, jedynie co mi oferują to ścierki
Popytaj w sklepach sportowych, tylko tam mogą być drogie. A ścierki to świetny patent. Sama mam takie z biedronki. I używam ich do odciskania, harmonijkowania.
Mam z Biedronki. Możesz kupić kilka ściereczek i zeszyć je razem.
Koszulka bawełniana zamiast microfibry to też bardzo dobry pomysł.

zakochałam się we wszystkich

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2011-06-28 o 19:55
Stary 2011-06-28, 20:00   #37030
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Współczuję tego spania w nocy, ale dobrze jak nie masz zbytnio robali, bo ja bym zwariowała na Twoim miejscu

Dobra wklejam zdjęcia, ani moja ręka, ani włosy, ani telefon, którym robię zdjęcia, nie chce współpracować, więc wklejam, co mam
Włosy już troszkę w gorszym stanie, niż były wcześniej, ale jak na pierwszy dzień to jest dobrze, bo z tyłu nawet ładnie się pokręciły, co zdarzało się rzadko. Na poprzednich zdjęciach, które wklejałam ostatnio, włosy po dwóch godzinach już wyglądały gorzej

Super lokasy

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 20:03   #37031
kama1615
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

Pamiętaj, że prostowanie z użyciem wysokiej temperatury zniszczyło wiązania we włosie, nie tylko łuski. Może się okazać, że włosy od razu nie odpowiedzą na pielęgnację zgodnie z Twoimi oczekiwaniami, a właściwy skręt powróci dopiero po ścięciu tego, co zdążyłaś zniszczyć do tej pory.
Ale - to nie nie oznacza, że nie warto pielęgnować i trzeba od razu ściąć. Warto przyciąć końcówki i to, co najbardziej zniszczone i zając się resztą. Włosy będą odrastać, końcówki będziesz przycinać. I tak nawet nie zauważysz kiedy nie dość, że nauczysz się własnych włosów, to jeszcze będą wyglądały jak dawniej. A może nawet - jak u mnie - będą wyglądały lepiej niż dawniej?
Tak zdaję sobie z tego sprawę, jednak będę próbować myję teraz włosy odżywką i już widać efekty i wypróbowałam żel lniany który jest po prostu świetny nie spodziewałam się takiego efektu

Jak będę miała troszeczkę czasu to zrobię zdjęcie i pokaże jak się mają moje loczki bo naprawdę to tylko kilka dni a już widać poprawę jestem w szoku ale się bardzo cieszę
Stary 2011-06-28, 20:05   #37032
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Pokażę Wam zdjęcia fryzury zainspirowanej przez Ojp.
Jej wyszły idealne, a moje roztrzepane, ale taka też była idea imprezy (kicz-party-byłam cała błyszcząca od stóp do głowy)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bez☠tytułu.jpg (37,5 KB, 104 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (32,6 KB, 106 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (27,2 KB, 90 załadowań)

Stary 2011-06-28, 20:18   #37033
Maliniarka
Zakorzenienie

Seduction super spirale ooooo niedługo będzie tak pięknie na głowie, już widać

u mnie koszulka bawełaniana daje radę, ale mikrofibry pewnie też poszukam (te ściereczki za małe a bawić w zszywanie to mi się chyba nie zechce)

Rybiorku brawo za tę robotę

---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ----------

Basiu szaleństwo drobnych loczków
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 20:25   #37034
Kociasta
Raczkowanie

Eloe77 zrobiłam, jak polecałaś - jedwab na włosy do wyschnięcia, potem Garnier karite na godzinę (bez czepka). Włosy nawilżone, błyszczące, nawet skręcone, ale gorzej niż przy odżywce Isana jedwab wymieszane z Isana z babassu na 7 min. i oklapnięte.

Kociasta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 20:27   #37035
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
A pieluszki tetrowe? też używam i spisują się świetnie cena też powalająca, całe 2,40 za sztukę

Cytat:
Jej wyszły idealne, a moje roztrzepane, ale taka też była idea imprezy (kicz-party-byłam cała błyszcząca od stóp do głowy)
Fajowe i jednak się różnią od Twoich lokasów są drobniejsze o wiele! Też kiedyś wypróbuję, ale pewnie nie wyjdę do ludzi potem...znając swoje zdolności

Stary 2011-06-28, 20:29   #37036
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Popytaj w sklepach sportowych, tylko tam mogą być drogie. A ścierki to świetny patent. Sama mam takie z biedronki. I używam ich do odciskania, harmonijkowania.
Mam z Biedronki. Możesz kupić kilka ściereczek i zeszyć je razem.
Koszulka bawełniana zamiast microfibry to też bardzo dobry pomysł.

zakochałam się we wszystkich
Koszulką bawełnianą robiłam odciskanie i harmonijkowanie. Na ręczniku zależy mi też do tych czynności, ale dodatkowo do ploppingu, który w końcu dzisiaj mi wyszedł przejdę się jutro do sportowego, bo mam blisko. Może akurat będą i cena mnie nie zabija, a będzie porównywalna do tych z all.

Torebki śliczne, ale nie do końca w moim guście. Zresztą ja nie mogę takich stron oglądać, bo to moja choroba (obok książek, lakierów i butów)

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Super lokasy
Super, że Wam się podobają

Cytat:
Nie widziałam fryzury Ojp, ale Twoja mnie powaliła na kolana też bym sobie kiedyś takie coś trzasnęła, ale mam pewnie za długie A zapuszczam (o ile nagle na pewnej długości nie będą mi się prostować)

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
Seduction super spirale ooooo niedługo będzie tak pięknie na głowie, już widać

u mnie koszulka bawełaniana daje radę, ale mikrofibry pewnie też poszukam (te ściereczki za małe a bawić w zszywanie to mi się chyba nie zechce)
Urosnę przez Was w piórka

Ja nienawidzę szyć, więc ręcznik kupię na pewno

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

Cytat:
A pieluszki tetrowe? też używam i spisują się świetnie cena też powalająca, całe 2,40 za sztukę
Aby zakupić pieluszkę tetrową musiałabym jechać na drugi koniec miasta i nie wiem, czy umiałabym z nich zrobić plopping - w sensie czy za małe nie będą, ale dziękuję za podpowiedzi - wszystkie mile widziane

Stary 2011-06-28, 20:44   #37037
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Dziękuję Wam

Cytat:
Fajowe i jednak się różnią od Twoich lokasów są drobniejsze o wiele! Też kiedyś wypróbuję, ale pewnie nie wyjdę do ludzi potem...znając swoje zdolności
Pewnie, że się różnią. Nie wiem jak koleżanka mogła nie zauważyć. Ale inne zauważyły na szczęście.

Gdyby nie impreza nie zdecydowałabym się na taką stylizację (miałam brokatową bordową mini spódniczkę, srebrną bluzeczkę, srebrne leginsy i buty koleżanki na mega-koturnie - z przed 10 lat, srebrną opaskę z kokardą we włosach i brokatowe srebrno-bordowe paznokcie, bordowe usta i sztuczne długie rzęsy no i kolczyki jabłuszka z cekinów- na trasie spokojnie mogłabym stanąć i pewnie sporo zarobiłabym, tak wsiadłam do taksówki, no może nie całkiem, bo wstydziłam się i założyłam płaszcz, ale to była jedna z najlepszych imprez na jakich byłam). Postaram się wkleić zdjęcia, jak będę je już miała Wyglądałam koszmarnie i kiczowato

Stary 2011-06-28, 20:51   #37038
Benek23
Zakorzenienie

A moje włochale obrzydliwe maja focha od kilku dni i nie moge im do rozsądku przemówić, żeby tak się łaskawie odfochały i zaczęły ładnie kręcić.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 21:01   #37039
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
wow jakie loki ale ja to wole naturalne
Cytat:
Loki są przepiękne.

Robię tak:
5. plunking
6. żel
robie tak samo poza nakladaniem zelu i wlosy myje szamponem ale zabiegi i traktowanie wlosow takie same
Cytat:

oo jaki gruby masz skret u mnie nie do osiagniecia raczej
Stary 2011-06-28, 21:02   #37040
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję Wam

Pewnie, że się różnią. Nie wiem jak koleżanka mogła nie zauważyć. Ale inne zauważyły na szczęście.

Gdyby nie impreza nie zdecydowałabym się na taką stylizację (miałam brokatową bordową mini spódniczkę, srebrną bluzeczkę, srebrne leginsy i buty koleżanki na mega-koturnie - z przed 10 lat, srebrną opaskę z kokardą we włosach i brokatowe srebrno-bordowe paznokcie, bordowe usta i sztuczne długie rzęsy no i kolczyki jabłuszka z cekinów- na trasie spokojnie mogłabym stanąć i pewnie sporo zarobiłabym, tak wsiadłam do taksówki, no może nie całkiem, bo wstydziłam się i założyłam płaszcz, ale to była jedna z najlepszych imprez na jakich byłam). Postaram się wkleić zdjęcia, jak będę je już miała Wyglądałam koszmarnie i kiczowato
Nie wiem skąd wytrzasnęłaś cały ten zestaw, ale efekt zamierzony osiągnięty

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
A moje włochale obrzydliwe maja focha od kilku dni i nie moge im do rozsądku przemówić, żeby tak się łaskawie odfochały i zaczęły ładnie kręcić.
Może chcą zrobić Ci niespodziankę i udają focha, aby potem kręcić się jak nigdy wcześniej?

Mam ochotę zrobić jeszcze jedno zamówienie i zrobić sobie jakiś krem do twarzy i mnie kusi bo niestety na moje cudo jest za ciepło, nawet na moją skórę

Stary 2011-06-28, 21:04   #37041
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
O, super! Z racji tego, że nie jestem pewna, co do swojej porowatości (podejrzewam wysoką, ale nie znam się) to będę uważnie obserwować zachowanie po kokosie, a jak nie przypasuje to będę mieć oko na mineralny
I od razu pytanie z ciekawości: jeśli olej mineralny utrzymuje się tylko do zmycia to kiedy go stosować?
Cytat:
Bardzo przystępnie wszystko opisałaś. Zawsze broniłam się przed kosmetykami, gdzie w składzie jest mineral oil.
Miałam kiedyś jakąś odżywkę i zdecydowanie mi nie służyła.
Może czas popróbować Pewnie tak zrobię.
Cytat:
Jesteś nieoceniona

jakis czas temu uzywalam kosmetykow Miss Jessie's rowniez dla Afroamerykanek glownie (i generalnie znow wrocily do lazienki ), odzywka myjaca i odzywka bs nie mialy parafiny ale wszystkie stylizatory tak, pomimo to normalnie mylam ta odzywka i jakos nie bylo obciazenia, szamponu uzywalam raz na miesiac

ta nowa seria (Doo Gro) to ma parafine i w odzywkach i maskach, stylizatorow akurat nie ma w ogole poza tymi do prostowania wlosow (wiekszosc Murzynek zawziecie prostuje), jednak porownujac Doo Groo do Miss Jessie's to w Doo Gro jest duzo wiecej parafiny (mineral oil) i dzieki dzisiejszemu czytaniu wiem czemu

mineral oil / parafina ma swietne wlasciwosci maskujace niedoskonalosci dlatego moze dac na kreconych wlosach swietne efekty (pamietajac ze film na wlosie przyciaga sasiedni wlos z filmem i dlatego wlosy zbijaja sie w grube pukle) ale co ciekawe te wlasciwosci przydaja sie przy chemicznie prostowanych wlosach (a wlasnie tak prostuja Murzynki uzywajac specjalnych produktow (relaxers), parafina otula wlos filmem i wypelnia uszkodzenia po prostowaniu (jednak na zywo to fatalnie wyglada bo wlosy Murzynek sa bardzo sztywne i po wyprostowaniu choc sa gladkie to sa jak kask), Murzynki myja wlosy rzadko a jak wczesniej czytalyscie parafina po nalozeniu na wlosie osiada na nim i wlos jest jakby w 'ubranku', fryzura az do mycia sie utrzyma (no wiadomo fizycznych zmian nic nie wytrzyma)

Basiu
- ja mysle ze to nie parafina Ci nie pasowala, poprostu kosmetyk, mnie z Doo Groo jedna odzywka ds zupelnie nie pasuje, za to druga i 2 maski jak najbardziej, z Miss Jessie's wszystkie stylizatory mi pasowaly, no prawie, bo krem stworzony rowniez z mysla o bialych dziewczynach nie, za to te typowe do afro tak (jutro chyba sobie ktorys walne na leb )
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 21:07   #37042
Basai77
Raczkowanie

Hej Benku i reszta Lokietek,
dzis polozylam ta Benka farbe,Garniera Naturalsa 660.
Troche jestem ,bo nie wyszla tak ladna jak u niej.
Nie tak intensywna,
przypuszczam,ze mam za ciemne wlosy(?).
Ogolnie farba troche "zzerala" mi skalp ale pozniej polozylam na prawie 30 min.Biovaxa do wypadajacych i skret nie jest po tym rewelacyjny ale mysle,ze dojda do siebie.
NIe wiem,co poczac,moze jakies plukanki z hibiskusa pomoga aby wieksza czerwien byla?
Albo to dopiero za ktorysm razem ladniej zlapie?(pyt.w sumie do Benka)
Aby narzekania nie bylo zbyt wiele,ciesze sie ogolnie bardzo z tej farby i pochwaly juz uslyszalam.No i kolezanka,ktora mi ja nakladala,nakladala mi rowniez jakis rok temu farbe i cytat:
"Ale tobie sie naprawde wlosy poprawily,jak ci ostatnio nakladalam,to mialas katastrofe!"
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02218.jpg (119,6 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02216.jpg (164,9 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02213.jpg (128,8 KB, 38 załadowań)
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 21:17   #37043
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
do mycia będę używać tylko odżywek ( na razie mam Alterrę morelową i Isankę z olejkiem babassu)
Alterra morelowa może nie nadawać się do mycia. Ma antystatyk (pełni rolę detergentu) ale jest b. bogata. Co nie znaczy że nie wolno, tylko może zrobić przyklap
Rybiorko - kawał dobrej roboty
Heh, może kiedyś uda mi się ocenić jaką mam porowatość :P
Dobrze wiedzieć o zmywalności, myślałam że to tylko szczotą ryżową
Szkoda, że nie porównali jeszcze do shea strzelałabym że shea ma cechy tak w pół drogi między olejem a parafinką.
Cytat:
Jak najpóźniej po całym odżywieniu np razem z b/s, raczej przed stylizatorem i stylizacją
Cytat:
Jaki duży był?

Dziewczyny - wstyd się przyznać... Tyle miesięcy, a ja dalej mam ręcznik frotte... No bo ja sobie nie wyobrażam żeby tak włosy szmatą?? Koszulką?? Bo arafatką raz próbowałam i ona nie pije!
Cytat:
Super Czekam na zdjęcia z imprezy Przebierane i na jaja są najlepsze

---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
Aby narzekania nie bylo zbyt wiele,ciesze sie ogolnie bardzo z tej farby i pochwaly juz uslyszalam.No i kolezanka,ktora mi ja nakladala,nakladala mi rowniez jakis rok temu farbe i cytat:
"Ale tobie sie naprawde wlosy poprawily,jak ci ostatnio nakladalam,to mialas katastrofe!"

Jest ognisty!

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 21:20   #37044
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Alterra morelowa może nie nadawać się do mycia. Ma antystatyk (pełni rolę detergentu) ale jest b. bogata. Co nie znaczy że nie wolno, tylko może zrobić przyklap
Alterrę miałam na myśli jako odżywkę ds - z rozpędu ją wrzuciłam jako "do mycia", ale dzięki za czujność

My tutaj cały czas o tych koszulkach bawełnianych i ręcznikach z mikrofibry. A co myślicie o ręcznikach nie frotte, a bawełnianych właśnie? Stosowała któraś?

Stary 2011-06-28, 21:21   #37045
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Ha, Rybiorku, dzięki tobie nareszcie wiem dlaczego podoba mi się wpływ parafiny na moje włosy, mimo że wszędzie ją szkalują

Moje farbnięte wczoraj włosy nadal ciemnieją, w chwili obecnej jestem na etapie "ciemny kasztan", mam nadzieję że nie zrobią się czarne

Basai77, bardzo ładny kolor, uwielbiam ciepłe ciemne kolory na włosach.

Edytowane przez Miss Transept
Czas edycji: 2011-06-28 o 21:26
Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 21:25   #37046
czikibam
Raczkowanie

GG do czikibam Send a message via Skype™ to czikibam

Eloe dzięki wielkie, przeczytam jeszcze ze 3 razy odpowiedź i wezmę sobie to wszystko do serca ^^. W sumie, to muszę się przyznać, że uwielbiam czesać włosy, więc dlatego wciskam rozczesywanie w każdym możliwym momencie pielęgnacji. Chyba powinnam za to dostać w łeb...
W każdym razie, dzisiaj umyłam włosy tym Johnsonem, dałam resztkę isany na jakieś4 minuty, spłukałam, później rozczesałam, odgniotłam wodę i dałam pantene, efekt o wiele lepszy, skręt zaczyna się wyżej i w ogóle było ładnie, ale niestety upał mnie pokonał i musiałam związać włosy, a po tym już nie są takie ładne :<. No ale jutro coś pokombinuję i jak uda mi się uruchomić aparat, to wrzucę zdjęcia tego, no na mym łbie widnieje
[pytanie może i głupie- gdzie można tę Alterrę nabyć? ]

czikibam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 21:27   #37047
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Nie wiem skąd wytrzasnęłaś cały ten zestaw, ale efekt zamierzony osiągnięty
Ubrania kosztowały całe 3 zł w sklepie z odzieżą używaną, dodatki kupiłam już w sklepie, a buty mam od koleżanki (czasy liceum, czyli ponad 10 lat temu)

Rybiorku, Tobie zawsze służyły kosmetyki dla Afroamerykanek. Pisałam już, że uwielbiam Twoje eksperymenty. Może u nas też kiedyś będą dostępne
Z kosmetykiem masz pewnie rację, że to on mi nie pasował. To była ziaja bs (nie pamiętam już jaka dokładanie). Dostałam po niej łupieżu, to były początki nowej pielęgnacji.
Poszukam czegoś w analizowym fajnego i pewnie kupię

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
Hej Benku i reszta Lokietek,
dzis polozylam ta Benka farbe,Garniera Naturalsa 660.
Troche jestem ,bo nie wyszla tak ladna jak u niej.
Kolor bardzo ładny, nie jest co prawda czerwony, ale i tak pięknie się błyszczy. Dla mnie super

Cytat:

Super Czekam na zdjęcia z imprezy Przebierane i na jaja są najlepsze
Sama jestem ciekawa zdjęć.
Mam przyjaciółkę plastyczkę i Ona pomagała nam wybrać ubrania

Stary 2011-06-28, 21:27   #37048
basienkaslov24
Raczkowanie

Bernadka20
To moje włosy nie są takie złe jak się postaram to za jakis czas bedą jeszcze bardziej "tłuste loki" takie bym chciała, kolor to mój ostatni experyment
basienkaslov24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 21:28   #37049
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez czikibam Pokaż wiadomość
[pytanie może i głupie- gdzie można tę Alterrę nabyć? ]
W Rossmanie

Stary 2011-06-28, 21:30   #37050
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Jaki duży był?

Dziewczyny - wstyd się przyznać... Tyle miesięcy, a ja dalej mam ręcznik frotte... No bo ja sobie nie wyobrażam żeby tak włosy szmatą?? Koszulką?? Bo arafatką raz próbowałam i ona nie pije!
Nie no, nie jakiś ogromny, bo takiego nie potrzebuję zupełnie wystarczający jest, nie wiem ile może mieć 50x50
Koszulką, koszulką, frotte już nie używam arafatkę może wygnieć w wodzie z płynem do prania ręcznego a potem wymocz/namocz () w płynie do płukania powinna być miękka i lepiej wpijać... pieluszki też były sztywne przed takim działaniem

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości)

Zasady wysyłania wiadomości