Zaręczyny - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-29, 13:13   #31
justynka1989
Raczkowanie

Dot.: Zaręczyny

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Skoro Ty masz swoje zdanie na ten temat, to po jaką cholerę pytasz o to ludzi na forum?
Co to w ogóle za pomysł?
Albo chcesz się zaręczać, albo nie. Zrobisz teraz statystykę z odpowiedzi, jakie tu padły i na tej podstawie podejmiesz decyzję?
Ludzie jacy Wy jesteście wredni i zawistni. Dziewczyna ma sweoje zdanie, ale również chciałaby pozna opinie innych. pO PROSTU CHCE WIEDZIE CZY INNI beż mieli podobnie.... Po to jest forum by zapytac, ale nie trzeba pyta tylko wtedy, gdy nie ma się własnej opinii.
justynka1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 13:13   #32
barwineczek
Wtajemniczenie

będę brutalna w tym co powiek, ale chłopak ponizej 24 roku życia jest niedojrzały, jego umysł bardziej wypełniają, porywczość, popęd, może się sam utrzymywać, ale mentalnie pozostanie chłopaczkiem. Porozmawiajcie z dojrzałymi mężczyznami co myśleli w wieku 22 lat i jak się zmieniło ich myślenie z czasem. Ślub w takim wieku jest kiepskim pomysłem i to nie ważne czy się zna 2, 5 czy 10 lat.

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

Cytat:
Skoro Ty masz swoje zdanie na ten temat, to po jaką cholerę pytasz o to ludzi na forum?
Co to w ogóle za pomysł?
Albo chcesz się zaręczać, albo nie. Zrobisz teraz statystykę z odpowiedzi, jakie tu padły i na tej podstawie podejmiesz decyzję?
najprawdopodobniej autorka spodziewała sie że wizażanki staną po jej stronie, a skoro większość mówi inaczej to wątpliwości się nasilają
barwineczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 13:17   #33
justynka1989
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez barwineczek Pokaż wiadomość
będę brutalna w tym co powiek, ale chłopak ponizej 24 roku życia jest niedojrzały, jego umysł bardziej wypełniają, porywczość, popęd, może się sam utrzymywać, ale mentalnie pozostanie chłopaczkiem. Porozmawiajcie z dojrzałymi mężczyznami co myśleli w wieku 22 lat i jak się zmieniło ich myślenie z czasem. Ślub w takim wieku jest kiepskim pomysłem i to nie ważne czy się zna 2, 5 czy 10 lat.

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

najprawdopodobniej autorka spodziewała sie że wizażanki staną po jej stronie, a skoro większość mówi inaczej to wątpliwości się nasilają
a co to jest jakaś granica wieku, którą przekroczysz i jesteś dojrzały i dorosły? zobacz ile dorosłych facetów po 30 jest mamisynkami, i nic nie potrasfia zrobic, oni sa dojrzali??/
Stary 2011-06-29, 13:19   #34
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olimpia92 Pokaż wiadomość
Bo tak jak dla mnie dla niej również zaręczyny to nie od razu ślub. Wiadomo, że on się kiedyś odbędzie ale przecież fajnie jest sobie pobyć w narzeczeństwie. A nie tak, że zaręczyny i na zaręczynach już rodzice mawiają sprawy wesela bez sensu...
Zaręczyny nie są po to, żeby sobie pobyć w narzeczeństwie. Nie bez kozery pan się pyta pani, czy pani zostanie jego żoną. Jak pani powie TAK to znaczy, że chce ślubu i jest na tenże ślub z tym panem gotowa.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 13:28   #35
justynka1989
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
Zaręczyny nie są po to, żeby sobie pobyć w narzeczeństwie. Nie bez kozery pan się pyta pani, czy pani zostanie jego żoną. Jak pani powie TAK to znaczy, że chce ślubu i jest na tenże ślub z tym panem gotowa.
Zgadza się, ale nie muszą od razu wyznacza daty ślubu.
Stary 2011-06-29, 13:29   #36
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście, że tak. Ale nie jest powiedziane, kiedy ten ślub ma nastąpić.
Ja sobie "pobyłam" w narzeczeństwie i wcale nie żałuję.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 13:48   #37
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Almariel Pokaż wiadomość
Oczywiście, że tak. Ale nie jest powiedziane, kiedy ten ślub ma nastąpić.
Ja sobie "pobyłam" w narzeczeństwie i wcale nie żałuję.
Ale po co się zaręczać kilka lat przed ślubem, na zasadzie-no, kiedyś fajnie by było wziąć ś☠☠☠☠☠☠☠..
Zaręczam się-wyznaczam chociaż orientacyjną datę.
Chcę żyć z kimś-przyjmuję deklaracje "kiedyś chcę wziąć ślub" i czekam na pierscionek, jak oboje będziemy na ślub gotowi.

Każdy robi jak chce, ale moda na zaręczyny jest dla mnie bardzo, bardzo dziwna.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-29, 13:55   #38
hania207
Zakorzenienie

Cytat:
a jak mu stuknie to 24, to nagle ciach , prach i bedzie dojrzaly ?
i gratuluje analizy umysłu tych chłopaczków

hania207 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 14:12   #39
barwineczek
Wtajemniczenie

u niektórych dojrzałość przyjdzie w wieku 24 u niektórych w wieku 27 a u innych nigdy, ale podręczniki (poparte doświadczeniami, obserwacjami itp) podaja granicę wieku 24-25 lat. Mam świadomość, że gdybym spotkała mojego TŻ gdy miał 21, 22 lub 24 lata to nie byłoby mowy o żadnym związku, ludzie z wiekiem dojrzewają, a mężczyźni potrzebują dużo więcej czasu.

Edytowane przez barwineczek
Czas edycji: 2011-06-29 o 14:13
barwineczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 14:29   #40
hania207
Zakorzenienie

Cytat:
u niektórych dojrzałość przyjdzie w wieku 24 u niektórych w wieku 27 a u innych nigdy, ale podręczniki (poparte doświadczeniami, obserwacjami itp) podaja granicę wieku 24-25 lat. Mam świadomość, że gdybym spotkała mojego TŻ gdy miał 21, 22 lub 24 lata to nie byłoby mowy o żadnym związku, ludzie z wiekiem dojrzewają, a mężczyźni potrzebują dużo więcej czasu.
brak mi słów

hania207 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 14:57   #41
pedri
Raczkowanie

Bardzo dobrze napisane.
Gadacie głupoty tylko o tym że za młoda, że jak się utrzymają za jedna pensję, a co was to obchodzi, każdy ma inna sytuację, innych rodziców niektórzy pomogą a niektórzy tylko narzekają na młodych, 19 lat to taki wiek ze ktos to istne dziecko ktore nic nie umie załatwic a inna osoba to ktoś co nawet 30 latka by zagioł ze swoją zaradnością. wieć nie mówcie ,że to młoda osoba i jest niedojrzała ten kto tak mowi to sam w tym wieku jest lub był niedojrzałay na takaą decyzję.

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Cytat:
Napisane przez justynka1989 Pokaż wiadomość
Ludzie jacy Wy jesteście wredni i zawistni. Dziewczyna ma sweoje zdanie, ale również chciałaby pozna opinie innych. pO PROSTU CHCE WIEDZIE CZY INNI beż mieli podobnie.... Po to jest forum by zapytac, ale nie trzeba pyta tylko wtedy, gdy nie ma się własnej opinii.
Bardzo dobrze napisane.
Gadacie głupoty tylko o tym że za młoda, że jak się utrzymają za jedna pensję, a co was to obchodzi, każdy ma inna sytuację, innych rodziców niektórzy pomogą a niektórzy tylko narzekają na młodych, 19 lat to taki wiek ze ktos to istne dziecko ktore nic nie umie załatwic a inna osoba to ktoś co nawet 30 latka by zagioł ze swoją zaradnością. wieć nie mówcie ,że to młoda osoba i jest niedojrzała ten kto tak mowi to sam w tym wieku jest lub był niedojrzałay na takaą decyzję.
pedri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 15:02   #42
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Żeby być jeszcze bardziej wredną dodam, że wg GUS najwięcej rozwodów dotyczy ludzi, którzy pobrali się przed 24-tym rokiem życia Smutne ale prawdziwe.

Dla mnie to oczywiste, że 20-latki w większości przypadków nie są gotowe na małżeństwo wbrew temu, co im się wydaje...

Mówię to z pozycji starej 28-letniej rury której jeszcze kilka lat temu też wydawało się, że jest taaakaaa dojrzała

Ale każdy sam decyduje o sobie. Mnie nic do tego czy autorka wątku wyjdzie za mąż teraz czy za 10 lat Pytała o opinię, to ją dostała

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2011-06-29 o 15:07
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 15:07   #43
pedri
Raczkowanie

Cytat:
Żeby być jeszcze bardziej wredną dodam, że wg GUS najwięcej rozwodów dotyczy ludzi, którzy pobrali się przed 24-tym rokiem życia Smutne ale prawdziwe.

Dla mnie to oczywiste, że 20-latki w większości przypadków nie są gotowe na małżeństwo wbrew temu, co im się wydaje...

Mówię to z pozycji starej 28-letniej rury której jeszcze kilka lat temu też wydawało się, że jest taaakaaa dojrzała
co ty nie powiesz
pedri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 15:11   #44
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pedri Pokaż wiadomość
co ty nie powiesz
No, tutaj możesz poczytać -> http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/...iczny_2010.pdf
Strona 239
Stary 2011-06-29, 16:13   #45
flawless
Raczkowanie

Dla mnie zaręczyny są deklaracją, obietnicą, że chce się z tą osobą iść przez życie. A to czy od razu będziecie zamawiać salę i ustalać listę gości czy po prostu nic nie robić w związku z weselem jest kwestią indywidualną. To po prostu nie ma znaczenia. Jeżeli chcecie się razem zestarzeć to znaczy, że nie jest za wcześnie!
flawless jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 16:59   #46
(kicia)
Zakorzenienie

Więc cóż wg rozumowania niektórych tutaj jestem niedojrzałą gówniarą bo zaręczyłam się mając 18 lat ale przez te 3lata przekonaliśmy się że pomimo że jesteśmy młodzi damy sobie radę bo tu nie liczy się wiek tylko miłość zaufanie i dojrzałość do pewnych decyzji. Każdy dojrzewa w innym wieku. Moja siostra na 28 lat jej facet 30 lat ona robi na niego mają dziecko a jej pierścionek zaręczynowy gdzieś został sprzedany. I co to jest niby dojrzałe? Bo statystycznie powinni być dojrzali. A przynajmniej on 30 latek. A GUZIK PRAWDA !

A i wg statystyk moi rodzice którzy wzięli ślub w wieku 20 lat też powinni być już po rozwodzie a w tym roku obchodzą 32rocznicę ślubu i są szczęśliwi.
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 17:09   #47
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:

Ale każdy sam decyduje o sobie. Mnie nic do tego czy autorka wątku wyjdzie za mąż teraz czy za 10 lat Pytała o opinię, to ją dostała
Zgadzam się, aczkolwiek moje zdanie jeszcze jest takie, że jak chcą się zarecząć, brać ślub. Prosze bardzo Także, wolna wola, róbta co chceta, co czujeta

Edytowane przez Karinio
Czas edycji: 2011-06-29 o 17:12
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 17:10   #48
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
Więc cóż wg rozumowania niektórych tutaj jestem niedojrzałą gówniarą bo zaręczyłam się mając 18 lat ale przez te 3lata przekonaliśmy się że pomimo że jesteśmy młodzi damy sobie radę bo tu nie liczy się wiek tylko miłość zaufanie i dojrzałość do pewnych decyzji. Każdy dojrzewa w innym wieku. Moja siostra na 28 lat jej facet 30 lat ona robi na niego mają dziecko a jej pierścionek zaręczynowy gdzieś został sprzedany. I co to jest niby dojrzałe? Bo statystycznie powinni być dojrzali. A przynajmniej on 30 latek. A GUZIK PRAWDA !
Z czystej ciekawości - czy zaręczyny zmieniły coś w Waszym związku? I czy fajnie jest być taką wieczną narzeczoną? Mnie by chyba szlag trafił, jakbym miała bujać się z pierścionkiem na palcu kilka lat, nie widząc ślubu na horyzoncie, mimo że powinnam, skoro facet mi się oświadczył

Cytat:
A i wg statystyk moi rodzice którzy wzięli ślub w wieku 20 lat też powinni być już po rozwodzie a w tym roku obchodzą 32rocznicę ślubu i są szczęśliwi.
Nie, wcale nie powinni. Przecież nie rozwodzą się wszystkie pary, które pobrały się w wieku 20 lat, litości.

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2011-06-29 o 17:11
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 17:11   #49
Karinio
Zakorzenienie

kicia, wszystko ładnie pięknie, ale kiedyś były inne czasy, teraz są inne i nie co porówynac, bo kiedyś było inaczej. Moi rodzice, też się młodo ohajtali, mama 21-tato 24 Żyją razem do dziś
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 19:05   #50
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Z czystej ciekawości - czy zaręczyny zmieniły coś w Waszym związku? I czy fajnie jest być taką wieczną narzeczoną? Mnie by chyba szlag trafił, jakbym miała bujać się z pierścionkiem na palcu kilka lat, nie widząc ślubu na horyzoncie, mimo że powinnam, skoro facet mi się oświadczył

powiem Ci tyle bo ta dyskusja nie ma sensu. Ja jestem sobą Ty jesteś sobą wyznajemy inne wartości zostałyśmy wychowane w innym otoczeniu przez innych ludzi... Więc uszanuj to że ja nie widzę nic złego w tym że gdy mój TŻ mi się oświadczył uznaliśmy że ślub weźmiemy w 2012 roku. Więc nie jestem wieczną narzeczoną tylko po prostu po zaręczynach nie rzuciliśmy wszystkiego żeby od razu brac ślub tylko wyznaczyliśmy trochę bardziej odległą datę.

Edytowane przez (kicia)
Czas edycji: 2011-06-29 o 19:34
Stary 2011-06-29, 19:10   #51
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Myślę, że jeśli ktoś zakłada wątek, żeby zapytać innych o opinię na temat swoich zaręczyn, to jest dla niego na te zaręczyny ZA WCZEŚNIE
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 22:09   #52
izotropia
Rozeznanie

Ja też myślę, że to jest moda - na bycie zaręczoną... i ja tego nie rozumiem Planuje się tzn. rozmawia o wspólnej przyszłości z chłopakiem i nie ma w tym nic złego/dziwnego.
Jednak jestem zdania, że jeśli chce się zaręczać żeby rodzice potraktowali związek poważnie jest co najmniej dziecinne albo argumentacja, że fajnie jest pobyć w narzeczeństwie i nie trzeba od razu organizować ślubu. Każdy robi jak uważa/jak mu wygodnie/jak mu się podoba, ja nie chciałabym być narzeczoną bez przybliżonej daty ślubu owszem gdybym uznała, że jeszcze nie czas na ślub a TŻ zaskoczyłby pierścionkiem to nie odmówiłabym ale pewnie odłożyła termin, ale to coś innego niż plany na bliżej nie określoną przyszłość

Ale jak Tobie to pasuje to czemu nie? Tylko to nie daje gwarancji, że otoczenie potraktuje Wasz związek poważnie bo każdy zapyta o datę ślubu, a po tekście, że jeszcze nie macie bo chciałaś być długo narzeczoną możesz zapomnieć o tym, że spojrzą na Was jak na dorosłych.
izotropia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 07:45   #53
michachacha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
powiem Ci tyle bo ta dyskusja nie ma sensu. Ja jestem sobą Ty jesteś sobą wyznajemy inne wartości zostałyśmy wychowane w innym otoczeniu przez innych ludzi... Więc uszanuj to że ja nie widzę nic złego w tym że gdy mój TŻ mi się oświadczył uznaliśmy że ślub weźmiemy w 2012 roku. Więc nie jestem wieczną narzeczoną tylko po prostu po zaręczynach nie rzuciliśmy wszystkiego żeby od razu brac ślub tylko wyznaczyliśmy trochę bardziej odległą datę.
Osoby, które są za zaręczynami w tak młodym wieku, piszą tutaj, że jesteśmy wredne i zawistne, pisząc, że to nie najlepszy czas na zaręczyny, a najlepszy tekst to, że zazdrościmy Tyle, że to jest forum. Każdy ma swoje zdanie i każdy ma prawo je wypowiedzieć. Jeżeli autorka sugerowała się tym, że każdy ją tutaj poprze, no to chyba pomyliła miejsca.

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;27828196]Myślę, że jeśli ktoś zakłada wątek, żeby zapytać innych o opinię na temat swoich zaręczyn, to jest dla niego na te zaręczyny ZA WCZEŚNIE [/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
Ja też myślę, że to jest moda - na bycie zaręczoną... i ja tego nie rozumiem Planuje się tzn. rozmawia o wspólnej przyszłości z chłopakiem i nie ma w tym nic złego/dziwnego.
Jednak jestem zdania, że jeśli chce się zaręczać żeby rodzice potraktowali związek poważnie jest co najmniej dziecinne albo argumentacja, że fajnie jest pobyć w narzeczeństwie i nie trzeba od razu organizować ślubu. Każdy robi jak uważa/jak mu wygodnie/jak mu się podoba, ja nie chciałabym być narzeczoną bez przybliżonej daty ślubu owszem gdybym uznała, że jeszcze nie czas na ślub a TŻ zaskoczyłby pierścionkiem to nie odmówiłabym ale pewnie odłożyła termin, ale to coś innego niż plany na bliżej nie określoną przyszłość

Ale jak Tobie to pasuje to czemu nie? Tylko to nie daje gwarancji, że otoczenie potraktuje Wasz związek poważnie bo każdy zapyta o datę ślubu, a po tekście, że jeszcze nie macie bo chciałaś być długo narzeczoną możesz zapomnieć o tym, że spojrzą na Was jak na dorosłych.
zgadzam się
michachacha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 07:56   #54
justynka1989
Raczkowanie

Cytat:
Ale po co się zaręczać kilka lat przed ślubem, na zasadzie-no, kiedyś fajnie by było wziąć ś☠☠☠☠☠☠☠..
Zaręczam się-wyznaczam chociaż orientacyjną datę.
Chcę żyć z kimś-przyjmuję deklaracje "kiedyś chcę wziąć ślub" i czekam na pierscionek, jak oboje będziemy na ślub gotowi.

Każdy robi jak chce, ale moda na zaręczyny jest dla mnie bardzo, bardzo dziwna.
Jaka znowu "moda na zaręczyny"?? To co ludzie kiedyś się nie zaręczali? To, że taraz jest np. taki wizaż i często dziewczyny piszą o swoich zaręczynach to nie znaczy, że kiedyś takich dziewczyn nie było, tylko nie było aż tak rozwiniętego przekazu. To co jak moja babcia mówi, że kiedyś nie było takich katastrof itp, że świat się kończy to to prawda? Po prostu nie było telewizji i ludzie żyli w niewiedzy, a wojny to co, one się nie liczą??/ To samo jest z zaręczynami, było jest i będzie. tO oże jest od razu moda na ślub co??
Stary 2011-06-30, 08:24   #55
michachacha
Wtajemniczenie

Cytat:
Jaka znowu "moda na zaręczyny"?? To co ludzie kiedyś się nie zaręczali? To, że taraz jest np. taki wizaż i często dziewczyny piszą o swoich zaręczynach to nie znaczy, że kiedyś takich dziewczyn nie było, tylko nie było aż tak rozwiniętego przekazu. To co jak moja babcia mówi, że kiedyś nie było takich katastrof itp, że świat się kończy to to prawda? Po prostu nie było telewizji i ludzie żyli w niewiedzy, a wojny to co, one się nie liczą??/ To samo jest z zaręczynami, było jest i będzie. tO oże jest od razu moda na ślub co??
Oczywiście, że jest teraz moda na zaręczyny. Nawet ze statystyk wynika, że więcej osób się teraz zaręcza. Co róż spotykam jakąś osiemnastek lub dziewczyne zaraz po dwudziestce, która już po zaręczynach lub ślubie. To co ty opowiadasz na temat zaręczyn naszych babć czy tam przed wojną to to zupełnie inne czasy były. Kiedyś nie trzeba było się martwić o pracę,dom, jak się wychowa dzieci itp. Większość dziedziczyła po ojcach gospodarstwo i żyła dalej. A i w mieście było łatwiej złapać posadę, bo tyle osób nie studiowało, inteligenci byli doceniani. Teraz trzeba patrzeć na zdrowy rozsądek. Pomyśleć o swoim wykształceniu,żeby dzieciom później zapewnić lepsze życie i dać jakiś przykład, znaleźć dobrą pracę, móc za co utrzymać dom, wybiegać trochę w przyszłość bo czasy są ciężkie. Zaręczyny oznaczają ślub, a ślub oznacza dzieci. A nie tak jak większość pisze, że chce sobie pożycz w narzeczeństwie. JAkby mi ktoś tak powiedział to w życiu nie potraktowałabym go poważnie nie ważne czy ma 10 czy 30 lat.
michachacha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 08:32   #56
justynka1989
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez michachacha Pokaż wiadomość
Oczywiście, że jest teraz moda na zaręczyny. Nawet ze statystyk wynika, że więcej osób się teraz zaręcza. Co róż spotykam jakąś osiemnastek lub dziewczyne zaraz po dwudziestce, która już po zaręczynach lub ślubie. To co ty opowiadasz na temat zaręczyn naszych babć czy tam przed wojną to to zupełnie inne czasy były. Kiedyś nie trzeba było się martwić o pracę,dom, jak się wychowa dzieci itp. Większość dziedziczyła po ojcach gospodarstwo i żyła dalej. A i w mieście było łatwiej złapać posadę, bo tyle osób nie studiowało, inteligenci byli doceniani. Teraz trzeba patrzeć na zdrowy rozsądek. Pomyśleć o swoim wykształceniu,żeby dzieciom później zapewnić lepsze życie i dać jakiś przykład, znaleźć dobrą pracę, móc za co utrzymać dom, wybiegać trochę w przyszłość bo czasy są ciężkie. Zaręczyny oznaczają ślub, a ślub oznacza dzieci. A nie tak jak większość pisze, że chce sobie pożycz w narzeczeństwie. JAkby mi ktoś tak powiedział to w życiu nie potraktowałabym go poważnie nie ważne czy ma 10 czy 30 lat.
Dobra Ty masz swoje zdanie, ja mam swoje. Ja uważam, że można razem się dorabia, jako mąż i żona zarabia i kupi mieszkanko, kończy studia. Ja jak będę bra ślub będę kończyła magistra, bądź już będę po obronie. Mój Tż będzie miał przed sobą jeszcvze 1,5 roku studiów zaocznych. Ja też mam zamiar iś na zaoczne. I nie uważam, że to źle. Nie planujemy dziecka od razu po ślubie. Chcemy tak z 1-2 lat poczekac. Ale nie uważam, że tak jak piszesz ślub=dzieci. Ale nie ma sensu ciągnięcie dalej tego, bo i tak każdy będzie bronił swego zdania, ja też.
Stary 2011-06-30, 09:20   #57
Jamee
Zakorzenienie

Cytat:
Muszę uświadomić mojego 22 letniego narzeczonego, że on tak naprawdę jest dziecinny i niedojrzały i na pewno nie myśli o ślubie 30 letni facet na pewno byłyby lepszym partnerem

Poza tym jeśli chodzi o pracę. Czy uważacie, że ukończenie studiów= znalezienie pracy? W wieku 30 lat również mogę być bez pracy więc dalej nie powinnam wychodzić za mąż? I czekać do 50-tki bo może wtedy coś załapię i hop siup za mąż?

A narzeczeństwo uważam za kolejnym etap związku i nic komu do tego czy od razu po włożeniu na palec pierścionka ustalaliśmy datę czy zrobimy to za rok. Z waszych słów wynika, że najlepiej pominąć w ogóle narzeczeństwo i od razu brać ślub.

Jamee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 11:23   #58
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez michachacha Pokaż wiadomość
Osoby, które są za zaręczynami w tak młodym wieku, piszą tutaj, że jesteśmy wredne i zawistne, pisząc, że to nie najlepszy czas na zaręczyny, a najlepszy tekst to, że zazdrościmy Tyle, że to jest forum. Każdy ma swoje zdanie i każdy ma prawo je wypowiedzieć. Jeżeli autorka sugerowała się tym, że każdy ją tutaj poprze, no to chyba pomyliła miejsca.

zgadzam się
A czy ja użyłam słowa zazdrość czy że ktoś jest wredny? sama napisałam że każdy ma swoje zdanie i może je wypowiedzieć. Ale wystarczy że raz napiszesz że uważasz zareczyny w tym wieku za głupotę a nie dziesięć razy w kółko macieju to samo. Nikt nie zmieni swojego życia tylko dlatego że jakąś dziewczyna na forum napisała że to głupie.

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

michachacha i jeszcze jedno masz 19 lat i piszesz "że jakby Ci dziecko w wieku 18 lat...." więc trochę przemyśl swoje wypowiedzi bo dla wielu z nas to Ty możesz być "dzieckiem"

Stary 2011-06-30, 11:30   #59
magdziaS
Podróżniczka

Ciekawe co tu piszecie. Przede wszystkim autorka zapytała, dostała opinie i tyle. Jeśli pyta to znaczy, że ma wątpliwości i idąc dalej znaczy to, że nie powinna jeszcze się zaręczać, jej wiek nie ma tu nic do rzeczy. Miałaby te same wątpliwości po 30stce to co byście napisały ? Że jest niedojrzała ? Czy wytłumaczyłybyście to jakoś inaczej ?

Zgadzam sie z jednym, że moda na zaręczanie jest. Młode dziewczyny zaręczają się wcześnie, zaręczają się bo koleżanki się zaręczyły itd. Ale to nie jest reguła i nie należy wrzucać wszystkich do jednego worka. Jedni zaręczają się z miłości, składają wczesną deklarację, że chcą być razem i tyle. Ich wola. Nie stać ich jeszcze na ślub, ale chcą być razem. Nikt nikogo za miłość krytykować nie powinien, a tym bardziej snuć babciowych kazań, że to za wcześnie bla bla bla. Pytam się czy Wy tu wszystkie takie stare ? Każdy robi to co chce, a konsekwencje poniesie później sam.

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 11:34   #60
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:

Zgadzam sie z jednym, że moda na zaręczanie jest. Młode dziewczyny zaręczają się wcześnie, zaręczają się bo koleżanki się zaręczyły itd. Ale to nie jest reguła i nie należy wrzucać wszystkich do jednego worka. Jedni zaręczają się z miłości, składają wczesną deklarację, że chcą być razem i tyle. Ich wola. Nie stać ich jeszcze na ślub, ale chcą być razem. Nikt nikogo za miłość krytykować nie powinien, a tym bardziej snuć babciowych kazań, że to za wcześnie bla bla bla. Pytam się czy Wy tu wszystkie takie stare ? Każdy robi to co chce, a konsekwencje poniesie później sam.
Tylko że jak się ktoś zaręcza z miłości to nie musi wypytywać na forum, czy to jest dobry pomysł.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości