![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zaręczyny
Ludzie jacy Wy jesteście wredni i zawistni. Dziewczyna ma sweoje zdanie, ale również chciałaby pozna opinie innych. pO PROSTU CHCE WIEDZIE CZY INNI beż mieli podobnie.... Po to jest forum by zapytac, ale nie trzeba pyta tylko wtedy, gdy nie ma się własnej opinii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
będę brutalna w tym co powiek, ale chłopak ponizej 24 roku życia jest niedojrzały, jego umysł bardziej wypełniają, porywczość, popęd, może się sam utrzymywać, ale mentalnie pozostanie chłopaczkiem. Porozmawiajcie z dojrzałymi mężczyznami co myśleli w wieku 22 lat i jak się zmieniło ich myślenie z czasem. Ślub w takim wieku jest kiepskim pomysłem i to nie ważne czy się zna 2, 5 czy 10 lat.
---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- najprawdopodobniej autorka spodziewała sie że wizażanki staną po jej stronie, a skoro większość mówi inaczej to wątpliwości się nasilają |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Zaręczyny nie są po to, żeby sobie pobyć w narzeczeństwie. Nie bez kozery pan się pyta pani, czy pani zostanie jego żoną. Jak pani powie TAK to znaczy, że chce ślubu i jest na tenże ślub z tym panem gotowa.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja sobie "pobyłam" w narzeczeństwie i wcale nie żałuję. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaręczam się-wyznaczam chociaż orientacyjną datę. Chcę żyć z kimś-przyjmuję deklaracje "kiedyś chcę wziąć ślub" i czekam na pierscionek, jak oboje będziemy na ślub gotowi. Każdy robi jak chce, ale moda na zaręczyny jest dla mnie bardzo, bardzo dziwna.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i gratuluje analizy umysłu tych chłopaczków ![]()
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
u niektórych dojrzałość przyjdzie w wieku 24 u niektórych w wieku 27 a u innych nigdy, ale podręczniki (poparte doświadczeniami, obserwacjami itp) podaja granicę wieku 24-25 lat. Mam świadomość, że gdybym spotkała mojego TŻ gdy miał 21, 22 lub 24 lata to nie byłoby mowy o żadnym związku, ludzie z wiekiem dojrzewają, a mężczyźni potrzebują dużo więcej czasu.
Edytowane przez barwineczek Czas edycji: 2011-06-29 o 14:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Bardzo dobrze napisane.
Gadacie głupoty tylko o tym że za młoda, że jak się utrzymają za jedna pensję, a co was to obchodzi, każdy ma inna sytuację, innych rodziców niektórzy pomogą a niektórzy tylko narzekają na młodych, 19 lat to taki wiek ze ktos to istne dziecko ktore nic nie umie załatwic a inna osoba to ktoś co nawet 30 latka by zagioł ze swoją zaradnością. wieć nie mówcie ,że to młoda osoba i jest niedojrzała ten kto tak mowi to sam w tym wieku jest lub był niedojrzałay na takaą decyzję. ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
Gadacie głupoty tylko o tym że za młoda, że jak się utrzymają za jedna pensję, a co was to obchodzi, każdy ma inna sytuację, innych rodziców niektórzy pomogą a niektórzy tylko narzekają na młodych, 19 lat to taki wiek ze ktos to istne dziecko ktore nic nie umie załatwic a inna osoba to ktoś co nawet 30 latka by zagioł ze swoją zaradnością. wieć nie mówcie ,że to młoda osoba i jest niedojrzała ten kto tak mowi to sam w tym wieku jest lub był niedojrzałay na takaą decyzję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie to oczywiste, że 20-latki w większości przypadków nie są gotowe na małżeństwo wbrew temu, co im się wydaje... Mówię to z pozycji starej 28-letniej rury ![]() ![]() Ale każdy sam decyduje o sobie. Mnie nic do tego czy autorka wątku wyjdzie za mąż teraz czy za 10 lat ![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-06-29 o 15:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
No, tutaj możesz poczytać -> http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/...iczny_2010.pdf
![]() Strona 239 ![]()
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Dla mnie zaręczyny są deklaracją, obietnicą, że chce się z tą osobą iść przez życie. A to czy od razu będziecie zamawiać salę i ustalać listę gości czy po prostu nic nie robić w związku z weselem jest kwestią indywidualną. To po prostu nie ma znaczenia. Jeżeli chcecie się razem zestarzeć to znaczy, że nie jest za wcześnie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Więc cóż wg rozumowania niektórych tutaj jestem niedojrzałą gówniarą bo zaręczyłam się mając 18 lat ale przez te 3lata przekonaliśmy się że pomimo że jesteśmy młodzi damy sobie radę bo tu nie liczy się wiek tylko miłość zaufanie i dojrzałość do pewnych decyzji. Każdy dojrzewa w innym wieku. Moja siostra na 28 lat jej facet 30 lat ona robi na niego mają dziecko a jej pierścionek zaręczynowy gdzieś został sprzedany. I co to jest niby dojrzałe? Bo statystycznie powinni być dojrzali. A przynajmniej on 30 latek. A GUZIK PRAWDA !
A i wg statystyk moi rodzice którzy wzięli ślub w wieku 20 lat też powinni być już po rozwodzie a w tym roku obchodzą 32rocznicę ślubu i są szczęśliwi.
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2011-06-29 o 17:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-06-29 o 17:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
kicia, wszystko
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
powiem Ci tyle bo ta dyskusja nie ma sensu. Ja jestem sobą Ty jesteś sobą wyznajemy inne wartości zostałyśmy wychowane w innym otoczeniu przez innych ludzi... Więc uszanuj to że ja nie widzę nic złego w tym że gdy mój TŻ mi się oświadczył uznaliśmy że ślub weźmiemy w 2012 roku. Więc nie jestem wieczną narzeczoną tylko po prostu po zaręczynach nie rzuciliśmy wszystkiego żeby od razu brac ślub tylko wyznaczyliśmy trochę bardziej odległą datę.
14.07.2012 ![]() II kreseczki 23.11.2013 ![]() ![]() Edytowane przez (kicia) Czas edycji: 2011-06-29 o 19:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Myślę, że jeśli ktoś zakłada wątek, żeby zapytać innych o opinię na temat swoich zaręczyn, to jest dla niego na te zaręczyny ZA WCZEŚNIE
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
Ja też myślę, że to jest moda - na bycie zaręczoną... i ja tego nie rozumiem
![]() Jednak jestem zdania, że jeśli chce się zaręczać żeby rodzice potraktowali związek poważnie jest co najmniej dziecinne albo argumentacja, że fajnie jest pobyć w narzeczeństwie i nie trzeba od razu organizować ślubu. Każdy robi jak uważa/jak mu wygodnie/jak mu się podoba, ja nie chciałabym być narzeczoną bez przybliżonej daty ślubu owszem gdybym uznała, że jeszcze nie czas na ślub a TŻ zaskoczyłby pierścionkiem to nie odmówiłabym ale pewnie odłożyła termin, ale to coś innego niż plany na bliżej nie określoną przyszłość ![]() Ale jak Tobie to pasuje to czemu nie? Tylko to nie daje gwarancji, że otoczenie potraktuje Wasz związek poważnie bo każdy zapyta o datę ślubu, a po tekście, że jeszcze nie macie bo chciałaś być długo narzeczoną możesz zapomnieć o tym, że spojrzą na Was jak na dorosłych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() [1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;27828196]Myślę, że jeśli ktoś zakłada wątek, żeby zapytać innych o opinię na temat swoich zaręczyn, to jest dla niego na te zaręczyny ZA WCZEŚNIE ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Poza tym jeśli chodzi o pracę. Czy uważacie, że ukończenie studiów= znalezienie pracy? W wieku 30 lat również mogę być bez pracy więc dalej nie powinnam wychodzić za mąż? I czekać do 50-tki bo może wtedy coś załapię i hop siup za mąż? A narzeczeństwo uważam za kolejnym etap związku i nic komu do tego czy od razu po włożeniu na palec pierścionka ustalaliśmy datę czy zrobimy to za rok. Z waszych słów wynika, że najlepiej pominąć w ogóle narzeczeństwo i od razu brać ślub. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- michachacha i jeszcze jedno masz 19 lat i piszesz "że jakby Ci dziecko w wieku 18 lat...." więc trochę przemyśl swoje wypowiedzi bo dla wielu z nas to Ty możesz być "dzieckiem"
![]() |
![]() |
#59 |
Podróżniczka
|
Ciekawe co tu piszecie. Przede wszystkim autorka zapytała, dostała opinie i tyle. Jeśli pyta to znaczy, że ma wątpliwości i idąc dalej znaczy to, że nie powinna jeszcze się zaręczać, jej wiek nie ma tu nic do rzeczy. Miałaby te same wątpliwości po 30stce to co byście napisały ? Że jest niedojrzała ? Czy wytłumaczyłybyście to jakoś inaczej ?
Zgadzam sie z jednym, że moda na zaręczanie jest. Młode dziewczyny zaręczają się wcześnie, zaręczają się bo koleżanki się zaręczyły itd. Ale to nie jest reguła i nie należy wrzucać wszystkich do jednego worka. Jedni zaręczają się z miłości, składają wczesną deklarację, że chcą być razem i tyle. Ich wola. Nie stać ich jeszcze na ślub, ale chcą być razem. Nikt nikogo za miłość krytykować nie powinien, a tym bardziej snuć babciowych kazań, że to za wcześnie bla bla bla. Pytam się czy Wy tu wszystkie takie stare ? Każdy robi to co chce, a konsekwencje poniesie później sam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:58.