Mężatkowe pogaduszki :) Klub szczęśliwych mężatek - Strona 166 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-29, 19:25   #4951
eff8
Zakorzenienie

Dot.: Mężatkowe pogaduszki :) Klub szczęśliwych mężatek

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Aaa nie będę tu dołować, ale ogólnie nie widzę dla siebie/dla nas przyszłości.
Nie no wyżal się, może poczujesz się lepiej..
czemu tak myślisz?? Strasznie poważne rzeczy tu piszesz...

eff8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 19:26   #4952
Mamba_2008
BAN stały

Cytat:
Napisane przez arnama Pokaż wiadomość
Myśl pozytywnie dziewczyno.... (AD mieszkania)
Mam wrażenie że za bardzo sie wszystkim przejmujesz
Oddychaj do dziesięciu
hej to nie mi jest smutno?

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

Cytat:
Napisane przez eff8 Pokaż wiadomość
Nie no wyżal się, może poczujesz się lepiej..
czemu tak myślisz?? Strasznie poważne rzeczy tu piszesz...
O kurde to tak jak ja parę dni temu. Napisz o co chodzi będzie Ci lżej
Mamba_2008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 19:43   #4953
arnama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mamba_2008 Pokaż wiadomość
hej to nie mi jest smutno?

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

O kurde to tak jak ja parę dni temu. Napisz o co chodzi będzie Ci lżej
Chodziło mi o Ciebie odnośnie mieszkania, że nie wiesz jak przeżyjesz sobotę

Nie ma dobrych wymówek, są tylko słabi ludzie.

arnama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 19:44   #4954
Ariena
Zakorzenienie

Nie stać nas na życie razem i to z mojej winy. I nawet tego zmienić nie mogę już ponad rok i jest coraz gorzej i gorzej.
Stary 2011-06-29, 19:45   #4955
arnama
Zakorzenienie

Cytat:
to super mam nadzieję że później też będzie dobrze

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ----------

Nic dziwnego, trochę nie fajna sytuacja
hehe no najlepiej będzie zadzwonić do nich i się spytać czy jesteście zaproszeni bo nie wiesz czy masz sukienkę kupować
A tak poważnie to w ogóle ich nie rozumie
Może powinniście się domyślać że macie przyjść skoro tyle się znacie

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ----------

Kolorystycznie i w ogóle bardziej podoba mi się pierwsza fryzurka.
Myślę że jakaś dobra guma do włosów i fajnie by się to układało.
Chociaż osobiście chyba bym się nie odważyła na taką
No własnie myślę, że Oni tak myślą, że nasza paka wie że jest zaproszona (to dośc oczywiste) i dla tego się z tym nie śpieszą nie wiedzą jedynie że nikt z nas nie wie kiedy ten ślub jest i że wszyscy zaczynają się niepokoić

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

Cytat:
Nie stać nas na życie razem i to z mojej winy. I nawet tego zmienić nie mogę już ponad rok i jest coraz gorzej i gorzej.
A czemu niby z Twojej winy

Stary 2011-06-29, 19:48   #4956
Mamba_2008
BAN stały

Cytat:
Chodziło mi o Ciebie odnośnie mieszkania, że nie wiesz jak przeżyjesz sobotę
Acha
No wiesz to mój mąz mnie tak stresuje. Taki uparty osiołek z Niego
Stary 2011-06-29, 19:48   #4957
eff8
Zakorzenienie

Cytat:
Nie możesz się dołować i winić przez to że nie masz pracy...
Wszystko w swoim czasie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-29, 19:49   #4958
Mamba_2008
BAN stały

Cytat:
Dlaczego przez Ciebie :Noniewiem:
Stary 2011-06-29, 19:54   #4959
agusiowata
Zakorzenienie

Byłam dziś na darmowych zajęciach fitness. Muszę chwilę ochłonąć. Jestem cała czerwona, koszulka cała mokra.
agusiowata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 19:59   #4960
arnama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusiowata Pokaż wiadomość
Byłam dziś na darmowych zajęciach fitness. Muszę chwilę ochłonąć. Jestem cała czerwona, koszulka cała mokra.

Stary 2011-06-29, 20:09   #4961
Mamba_2008
BAN stały

Cytat:
To się chwali

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-29, 20:10   #4962
eff8
Zakorzenienie

Jak sie wysyła zdjęcia na pw?? Bo nie mam pojęcia

Stary 2011-06-29, 20:21   #4963
Mamba_2008
BAN stały

Cytat:
Jak sie wysyła zdjęcia na pw?? Bo nie mam pojęcia
no ja ci nie pomogę ale chyba tak jak na live kliknij zarządzaj załącznikami
Stary 2011-06-29, 20:21   #4964
eff8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mamba_2008 Pokaż wiadomość
no ja ci nie pomogę ale chyba tak jak na live kliknij zarządzaj załącznikami
no właśnie nie widziałam czegoś takiego

Stary 2011-06-29, 20:24   #4965
Ariena
Zakorzenienie

No moja wina bo to ja nie umiem sobie znaleźć pracy, nikt inny temu nie jest winien. Moja wina że poszłam na studia dzienne i wybrałam sobie takie a nie inne i moja wina że nie szukałam intensywnie pracy tak jak teraz, tylko szukałam na pół gwizdka na ostatnim roku. Chce mi się wyć bo naprawdę nie widzę naszej przyszłości razem. Jak zaczęliśmy mieszkać razem to pracowałam i pech chciał że kilka miesięcy przed ślubem zostałam bez pracy i tak jest do dziś, nie da się żyć z jednej pensji razem. No ale nie chce tutaj dołować bo to nic nie zmieni. Nie jestem smutna z powodu kłótni itp tylko z takiego powodu na którego nie mam wpływu i nie umiem tego zmienić i to jeszcze bardziej dobija. Nawet nie wiecie ile cv wysłałam, na ilu rozmowach byłam (w zeszłym roku latem doliczyłam do 20 i przestałam), ile znajomości ruszyłam, nic to nie zmienia.
A jedyne pocieszenie męża - że mam szukać dalej i mam znaleźć pracę. Nie przytuli i nie powie że znajdę, że będzie dobrze, że sobie poradzimy, tylko : masz szukać i znaleźć. Każda rozmowa na ten temat kończy się moim płaczem, a jego podniesionym głosem.

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2011-06-29 o 20:30
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-29, 20:28   #4966
olenkalejdi
Zadomowienie

Cytat:
no właśnie nie widziałam czegoś takiego
Karinio jestem z tobą myślami co prawda nie znam się za bardzo na ciąży ale też słyszałam, że takie krwawienia sa normalne. Przede wszystkim dużo odpoczynku i zero stresu. Na pewno dasz znać jak wizyta w szpitalu. Będziemy czekać, tymczasem leżeć.

Ariena- nie obwiniaj się za sytuację, jesteście jednym tworem i nie ma to rozgraniczeń moje twoje. Po prostu sytuacja jest taka nie inna, trzeba próbować sobie z nia radzić razem. Na pewno wiecznie trwać nie będzie. Ja trzymam kciuki za wyjście z kłopotów.
olenkalejdi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 20:31   #4967
agusiowata
Zakorzenienie

Cytat:
No moja wina bo to ja nie umiem sobie znaleźć pracy, nikt inny temu nie jest winien. Moja wina że poszłam na studia dzienne i wybrałam sobie takie a nie inne i moja wina że nie szukałam intensywnie pracy tak jak teraz, tylko szukałam na pół gwizdka na ostatnim roku. Chce mi się wyć bo naprawdę nie widzę naszej przyszłości razem. Jak zaczęliśmy mieszkać razem to pracowałam i pech chciał że kilka miesięcy przed ślubem zostałam bez pracy i tak jest do dziś.
Jest aż tak źle? Oszczędzajcie na czym się da. My zakupy robimy najczęściej w biedronce, bo najtaniej. Patrzymy na promocje. Oszczędzamy energię elektryczną. Nie jedździmy wszędzie autem. Czasem wsiadamy do autobusu, na zakupy jedziemy autem, ale tylko takie większe. Nie kupujemy drogich ciuchów. Np. buty do wody kupiliśmy w biedronce za 13 zł za parę, a znajomi za 35zł za parę.
Stary 2011-06-29, 20:34   #4968
olenkalejdi
Zadomowienie

Cytat:
No moja wina bo to ja nie umiem sobie znaleźć pracy, nikt inny temu nie jest winien. Moja wina że poszłam na studia dzienne i wybrałam sobie takie a nie inne i moja wina że nie szukałam intensywnie pracy tak jak teraz, tylko szukałam na pół gwizdka na ostatnim roku. Chce mi się wyć bo naprawdę nie widzę naszej przyszłości razem. Jak zaczęliśmy mieszkać razem to pracowałam i pech chciał że kilka miesięcy przed ślubem zostałam bez pracy i tak jest do dziś, nie da się żyć z jednej pensji razem. No ale nie chce tutaj dołować bo to nic nie zmieni. Nie jestem smutna z powodu kłótni itp tylko z takiego powodu na którego nie mam wpływu i nie umiem tego zmienić i to jeszcze bardziej dobija. Nawet nie wiecie ile cv wysłałam, na ilu rozmowach byłam (w zeszłym roku latem doliczyłam do 20 i przestałam), ile znajomości ruszyłam, nic to nie zmienia.
A jedyne pocieszenie męża - że mam szukać dalej i mam znaleźć pracę. Nie przytuli i nie powie że znajdę, że będzie dobrze, że sobie poradzimy, tylko : masz szukać i znaleźć.
Słuchaj, mogłabym ci w pewien sposób pomóc, Ale to na priv

Edytowane przez olenkalejdi
Czas edycji: 2011-06-29 o 21:39
Stary 2011-06-29, 20:57   #4969
arnama
Zakorzenienie

Cytat:
A jedyne pocieszenie męża - że mam szukać dalej i mam znaleźć pracę. Nie przytuli i nie powie że znajdę, że będzie dobrze, że sobie poradzimy, tylko : masz szukać i znaleźć. Każda rozmowa na ten temat kończy się moim płaczem, a jego podniesionym głosem.
A przecież mąż może równie dobrze znaleźć dodatkowy etat, lepiej płatną pracę, czy robić nadgodziny
Nie no tak na poważnie teraz: nie masz co się obwiniać i nie mówię tego tylko po to by Cię pocieszyć, ale tak na prawdę jest.
Co innego jak byś siedziała na tyłku i powtarzała że nie ma pracy dla ludzi z Twoim wykształceniem ale Ty sie kształcisz, robisz kursy, szukasz intensywnie. Nie masz sobie NIC do zarzucenia!
Musisz uwierzyć w siebie, bo inaczej rzeczywiście Cię nigdzie nie przyjmą, jak od wejścia będziesz przerażona i załamana...
Ja mam beznadziejną pracę, za grosze, co dzień prawie płaczę kiedy tam jadę i też swego czasu nie mogłam ŻADNEJ znaleźć, potem wpadła ta... ale nadal szukałam i NIC w końcu przestałam... więc wiem jak się czujesz ale nie możesz tak sobie wmawiać, zrób pranie mózgu i zmień tok rozumowania
LASKA głowa do góry na prawdę
A mąż zasługuje na ale może tak na prawdę nie mówi tego w złym tonie, może myśli że w taki sposób Cie motywuje, a może po prostu nie potrafi inaczej Pogadaj z nim, powiedz wprost czego oczekujesz, w końcu kto Cię ma wspierać jak nie ON

Stary 2011-06-29, 21:13   #4970
olenkalejdi
Zadomowienie

Cytat:
Na zajęciach spotkałam sąsiadkę. Taki wstyd.[COLOR="Silver"].
Dlaczego zaraz wstyd? e tam przesadzasz
Stary 2011-06-29, 21:15   #4971
agusiowata
Zakorzenienie

Na zajęciach spotkałam sąsiadkę. Taki wstyd.

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Wszystko mnie boli a najbardziej pupa. Może coś jej to pomoże.

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

Mąż powiedział przez tel, dobrze, że cię wymęczyli, to nie będę go dziś zaczepiać i lepiej będzie mi się spało.
Stary 2011-06-29, 21:15   #4972
olenkalejdi
Zadomowienie

dobre

a mój wczoraj sie położył i wrócił z pełną gotowością, więc przerwałam pisanie, bo trzeaba ulżyć choremu, co by mu się właśnie dobrze spało
Stary 2011-06-29, 21:16   #4973
agusiowata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olenkalejdi Pokaż wiadomość
Dlaczego zaraz wstyd? e tam przesadzasz
Pierwszy raz byłam na tych zajęciach i tak średnio mi szło. Czasem się gubiłam, raz złapałam kolkę i chwilę nie skakałam, tylko chodziłam. Nie poddałam się i nie robiłam przerwy.
Stary 2011-06-29, 21:19   #4974
olenkalejdi
Zadomowienie

Cytat:
Pierwszy raz byłam na tych zajęciach i tak średnio mi szło. Czasem się gubiłam, raz złapałam kolkę i chwilę nie skakałam, tylko chodziłam. Nie poddałam się i nie robiłam przerwy.
a to o to chodzi

ja sie kiedyś udałam na takowe zajęcia, na które chodziły panie 50+
i przeżyłam wstyd bo miały lepsza kondycję ode mnie
Teraz unikam takowych jak ognia bo nie dam rady się wkręcić w rytm zajęć.
Choć chciałabym to nie jestem jednak w stanie
Stary 2011-06-29, 21:42   #4975
Ariena
Zakorzenienie

Dziękuję Wam za pocieszenie, bo od wieczora ryczę i już mnie oczy pieką.

Cytat:
A przecież mąż może równie dobrze znaleźć dodatkowy etat, lepiej płatną pracę, czy robić nadgodziny

No właśnie znalazł, dziś przyniósł umowę podpisaną, ale nie wiadomo na jak długo
bo to umowa o dzieło. Zostało nam z tym miesiącem 1 tyś zł na koncie, a było 5 tyś zapasu. Na dniach powinien dostać zaliczkę z tej drugiej pracy więc to podreperuje budżet. Kontrakt ma do października.

Nie no tak na poważnie teraz: nie masz co się obwiniać i nie mówię tego tylko po to by Cię pocieszyć, ale tak na prawdę jest.
Co innego jak byś siedziała na tyłku i powtarzała że nie ma pracy dla ludzi z Twoim wykształceniem ale Ty sie kształcisz, robisz kursy, szukasz intensywnie. Nie masz sobie NIC do zarzucenia!

Musisz uwierzyć w siebie, bo inaczej rzeczywiście Cię nigdzie nie przyjmą, jak od wejścia będziesz przerażona i załamana...

No właśnie nie wierzę w siebie już

Ja mam beznadziejną pracę, za grosze, co dzień prawie płaczę kiedy tam jadę i też swego czasu nie mogłam ŻADNEJ znaleźć, potem wpadła ta... ale nadal szukałam i NIC w końcu przestałam... więc wiem jak się czujesz ale nie możesz tak sobie wmawiać, zrób pranie mózgu i zmień tok rozumowania
LASKA głowa do góry na prawdę

Dobrze że mnie rozumiesz.

A mąż zasługuje na ale może tak na prawdę nie mówi tego w złym tonie, może myśli że w taki sposób Cie motywuje, a może po prostu nie potrafi inaczej Pogadaj z nim, powiedz wprost czego oczekujesz, w końcu kto Cię ma wspierać jak nie ON
No chyba nie potrafi. Stwierdził dziś jak przyniósł tą umowę, że i tak nie ma co liczyć na to że będzie lepiej, że nie będziemy mieć dziecka, bo nie będziemy dopóki nie będę mieć stałej pracy. Mam ją znaleźć i już. Potem naskoczył na mnie że za mało szukam że mam to i to robić. Wydaje mi się że już go to denerwuje że tylko on pracuje, że ja się nie dokładam. Kiedyś mi powiedział że ja najchętniej to bym miała dziecko, siedziała w domu a on ma tyrać. (on nie będzie robił za nas dwoje). Nie jest tak, bo ja chcę pracować i każdego dnia mam wyrzuty sumienia że idzie do pracy a ja w łóżku leżę.
Moim zdaniem powinien przyjść, cieszyć się że dostał to zlecenie, pocieszyć mnie że będzie dobrze i że mogę szukać na spokojnie pracy i że nie będziemy się stresować, że nie starczy do 10tego. A to tak wyglądało że przyszedł z umową i całą swoją postawą stwierdził że teraz moja kolej, że niech ja w końcu też pracuje, a nie że on na 2 etaty będzie robił.
Jeszcze na początku jakoś miesiąc temu jak już było niemal pewne że dostanie to zlecenie mówił co innego. Że będzie można planować, porobić remonty, zastanowić się nad dzieckiem a teraz mówi znowu co innego. To niech się zdecyduje. Ja też nie chcę teraz usilnie się starać o dziecko, ale jak on mi mówi że mam sobie wybić z głowy na parę lat no to...
Aha i w ogóle chyba się obraził bo stawia wokół siebie mur i nawet na mnie nie spojrzy a widzi że jestem zapłakana. Poszedł do sypialni a ja zostałam w dużym pokoju.

No chyba na urodziny na 100% nie będę chciała robić tego zabiegu wyszczuplającego. Nic nie chcę na urodziny z jego pieniędzy.

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2011-06-29 o 21:48
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 21:53   #4976
olenkalejdi
Zadomowienie

Cytat:
Dziękuję Wam za pocieszenie, bo od wieczora ryczę i już mnie oczy pieką.

No chyba nie potrafi. Stwierdził dziś jak przyniósł tą umowę, że i tak nie ma co liczyć na to że będzie lepiej, że nie będziemy mieć dziecka, bo nie będziemy dopóki nie będę mieć stałej pracy. Mam ją znaleźć i już. Potem naskoczył na mnie że za mało szukam że mam to i to robić. Wydaje mi się że już go to denerwuje że tylko on pracuje, że ja się nie dokładam. Kiedyś mi powiedział że ja najchętniej to bym miała dziecko, siedziała w domu a on ma tyrać. (on nie będzie robił za nas dwoje). Nie jest tak, bo ja chcę pracować i każdego dnia mam wyrzuty sumienia że idzie do pracy a ja w łóżku leżę.
Moim zdaniem powinien przyjść, cieszyć się że dostał to zlecenie, pocieszyć mnie że będzie dobrze i że mogę szukać na spokojnie pracy i że nie będziemy się stresować, że nie starczy do 10tego. A to tak wyglądało że przyszedł z umową i całą swoją postawą stwierdził że teraz moja kolej, że niech ja w końcu też pracuje, a nie że on na 2 etaty będzie robił.
Jeszcze na początku jakoś miesiąc temu jak już było niemal pewne że dostanie to zlecenie mówił co innego. Że będzie można planować, porobić remonty, zastanowić się nad dzieckiem a teraz mówi znowu co innego. To niech się zdecyduje. Ja też nie chcę teraz usilnie się starać o dziecko, ale jak on mi mówi że mam sobie wybić z głowy na parę lat no to...
Aha i w ogóle chyba się obraził bo stawia wokół siebie mur i nawet na mnie nie spojrzy a widzi że jestem zapłakana. Poszedł do sypialni a ja zostałam w dużym pokoju.

No chyba na urodziny na 100% nie będę chciała robić tego zabiegu wyszczuplającego. Nic nie chcę na urodziny z jego pieniędzy.
Powinien cie wspierać, ale coz poradzić każdy jest inny. No mój mąż mnie wspiera ale nie można liczyć kazdego miarą siebie.
Stary 2011-06-29, 22:11   #4977
Karinio
Zakorzenienie

Jestem ,dopiero co wróciliśmy ze szpitala. Najpierw byliśmy na takim typowym oddziale połozniczym, ale nie mogły mnie przyjąc bo nie miałam skierowania do gp.
Skierowały nas do szpitala głownego, ale stwierdzilismy że pójdziemy na emergency, najpierw sie zarejestrowałam, potem wywiad i babka nas zaprowadziła na poczekalnie. Na poczekalni pełno ludzi z wypadków i nie tylko.
No, ale przyszła pielgniarka, dałam do oddania mocz, krew ( biedna moja żyła z 4 próbki pobrała ) i wszystko wporządku. Uff
Zbadała też mi ciśnienie, temperature też ok Potem doktor pogratulował, powypełniał papiery i dał skierowanie na usg w ten piątek.
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 22:17   #4978
olenkalejdi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
Jestem ,dopiero co wróciliśmy ze szpitala. Najpierw byliśmy na takim typowym oddziale połozniczym, ale nie mogły mnie przyjąc bo nie miałam skierowania do gp.
Skierowały nas do szpitala głownego, ale stwierdzilismy że pójdziemy na emergency, najpierw sie zarejestrowałam, potem wywiad i babka nas zaprowadziła na poczekalnie. Na poczekalni pełno ludzi z wypadków i nie tylko.
No, ale przyszła pielgniarka, dałam do oddania mocz, krew ( biedna moja żyła z 4 próbki pobrała ) i wszystko wporządku. Uff
Zbadała też mi ciśnienie, temperature też ok Potem doktor pogratulował, powypełniał papiery i dał skierowanie na usg w ten piątek.
Super, wiedziłam, że wszystko ok.

---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

czmycham spać, dobranoc
Stary 2011-06-29, 22:20   #4979
Ariena
Zakorzenienie

Karinio a nie mówiłyśmy, niepotrzebnie się stresowałaś.

Ja też idę do obrażonego (albo nie wiem już jakiego) męża spać, dobranoc.
Stary 2011-06-29, 23:43   #4980
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olenkalejdi Pokaż wiadomość
Super, wiedziłam, że wszystko ok. czmycham spać, dobranoc
Dziękuje
Dobrej nocy

Cytat:
Karinio a nie mówiłyśmy, niepotrzebnie się stresowałaś.

Ja też idę do obrażonego (albo nie wiem już jakiego) męża spać, dobranoc.
A no mówiłyście, ale jednak warto było tego niebagatelizować

Ariena, spokojnej nocki Doczytam zaraz Twego posta bo migneło mi, że coś nie tak.

Najlepiej jedna przyszła pobrać próbki, potem druga chciala mi pobrać mocz itp Niezauważyla w papierach, że pare minut temu zanim przyszła miałam już badanie. Doktor powiedział, że w poczatkowej ciąży plamienia są normalne do 3 miesięcy. Jeśli mnie będzie brzuch bolał, będe krwawić to mam natychmiast przyjechac. Odpukać

---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

Jestem glodna, a zaraz śpiąca
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości