Plotkowy wątek dziewczyn przyjaznych zwierzętom! - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-30, 10:16   #211
EmilkaZ
Wtajemniczenie

GG do EmilkaZ
Dot.: Plotkowy wątek dziewczyn przyjaznych zwierzętom!

no właśnie widziałam chyba na youtube raw pizze, raw ciasta...fajnie, jedyne czego potrzeba to czas i chęci.
Dwa lata i rok temu miałam starszną alergię (na pyłki) kichałam i miałam wysypkę na czole. A właśnie w tym roku już mam mniejszą, zapewne za sprawą Noni vity i właśnie diety. Dlatego wydaje mi się, że witarianizm to sposób odżywiania idealny dla mnie...przynajmniej w lecie
EmilkaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 10:26   #212
201607180946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez EmilkaZ Pokaż wiadomość
no właśnie widziałam chyba na youtube raw pizze, raw ciasta...fajnie, jedyne czego potrzeba to czas i chęci.
Dwa lata i rok temu miałam starszną alergię (na pyłki) kichałam i miałam wysypkę na czole. A właśnie w tym roku już mam mniejszą, zapewne za sprawą Noni vity i właśnie diety. Dlatego wydaje mi się, że witarianizm to sposób odżywiania idealny dla mnie...przynajmniej w lecie
No widzisz, podobnie jak u mnie, też mam problemy ze zdrowiem i wiem, że surowe jedzenie dobrze mi robi. Tylko, że ja mam bardzo przekorną naturę, dlatego toczę ze sobą ciągłą walkę. Tak czy inaczej raw food to piękna sprawa. Dopiero zaczynam swoją drogę surojada i będę Wam tu na bieżąco opisywać swoje przemyślenia.
201607180946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 10:41   #213
EmilkaZ
Wtajemniczenie

GG do EmilkaZ

kasiamajo oo to fajnie, jak sprawdzisz jakiś dobry przepis to możesz napisać

Idę robić obiad, będzie potrawka którą jadłam wczoraj na kolacje (kalafior, marchewka, groszek, ziemniaki i curry) i kopereczek z mleczami mniaaaaaaammmmm
Stary 2011-06-30, 10:56   #214
201607180946
Konto usunięte

Cytat:
kasiamajo oo to fajnie, jak sprawdzisz jakiś dobry przepis to możesz napisać

Idę robić obiad, będzie potrawka którą jadłam wczoraj na kolacje (kalafior, marchewka, groszek, ziemniaki i curry) i kopereczek z mleczami mniaaaaaaammmmm
Brzmi przepysznie
Dobra, rzucę niedługo jakimś przepisem Chociaż zauważyłam, że najlepiej czuję się po owocach jedzonych solo, ale to też z czasem się nudzi, więc pewnie z czasem zacznę eksperymentować.

Na razie podam banalny przepis na salsę pomidorową. Ja jem ją z liśćmi sałaty, ale Wy możecie jeść ją z pitą, macą.
-pomidory kroimy w drobniutką kosteczkę, podobnie kroimy małą ostrą papryczkę, siekamy też suszone na słońcu pomidory (3sztuki)-do dostania w Rossmannie
-w miseczce mieszamy oliwę z oliwek nierafinowaną, wyciskamy do tego czosnek, wrzucamy świeże posiekane zioła, szczypiorek, bazylię , tymianek, pietruszkę, koperek.
-Mieszamy wszystko razem i zajadamy. Można też do tego dodać zmiksowane awokado i trochę soku z cytryny.
Stary 2011-06-30, 11:07   #215
Dzikun
Zakorzenienie

Ja jem mięso, więc jakoś tak nie mogę się wbić w rozmowę
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 11:10   #216
201607180946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
Ale nie samo mięso przecież, co nie? Może znasz jakieś fajne warzywne danie i nam polecisz?
Stary 2011-06-30, 11:13   #217
EmilkaZ
Wtajemniczenie

GG do EmilkaZ

Cytat:
Napisane przez kasiamajo Pokaż wiadomość
Brzmi przepysznie
Dobra, rzucę niedługo jakimś przepisem Chociaż zauważyłam, że najlepiej czuję się po owocach jedzonych solo, ale to też z czasem się nudzi, więc pewnie z czasem zacznę eksperymentować.

Na razie podam banalny przepis na salsę pomidorową. Ja jem ją z liśćmi sałaty, ale Wy możecie jeść ją z pitą, macą.
-pomidory kroimy w drobniutką kosteczkę, podobnie kroimy małą ostrą papryczkę, siekamy też suszone na słońcu pomidory (3sztuki)-do dostania w Rossmannie
-w miseczce mieszamy oliwę z oliwek nierafinowaną, wyciskamy do tego czosnek, wrzucamy świeże posiekane zioła, szczypiorek, bazylię , tymianek, pietruszkę, koperek.
-Mieszamy wszystko razem i zajadamy. Można też do tego dodać zmiksowane awokado i trochę soku z cytryny.
mniaaaaaaaaaam zjadłabym z awokado

Dzikun
superkowy av hahahahahahaha
Stary 2011-06-30, 11:14   #218
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
Ale nie samo mięso przecież, co nie? Może znasz jakieś fajne warzywne danie i nam polecisz?
Jasne, że znam
Zaraz coś wyszperam
Stary 2011-06-30, 11:14   #219
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Chodzi o to, żeby nie rozcieńczać soków żołądkowych, bo to utrudnia trawienie. Najlepiej pić pół godziny przed posiłkiem i godzinę po.
O rany, u mnie by to nie przeszło... Ja normalnie ledwo wytrzymuję godzinę bez picia A do posiłku picie to mus. Chyba, że mam jakiś wodnisty posiłek

Cytat:
Chatul Ty spałaś coś?
Nocą nie. Jakoś koło 8.00 poszłam spać.

Cytat:
Co do leków to już nie zażywam, czasami jak już nie mogę wytrzymać podczas miesiączki to zażywam ibuprom, ale na ogół staram się wytrzymać. Wakacje już będę miała więc mogę zadbać o zdrowie, i będę znowu ssała olej, bo później nie czułam, że mam okres.
Jaki olej? Z wiesiołka?

Cytat:
Patrzcie co znalazłamhttp://witarianie.pl/witarianizm-a-menstruacja-t49.html
Co o tym myślicie?
Bardzo fajnie... Ja zauważyłam, że jak się odżywiam lepiej przez 1-2 cykle, to mam okres krótszy o jeden dzień.

Cóż, brak menstruacji byłby fajny... Poza tym, że menstruacja jednak informuje o tym, że kobieta nie jest w ciąży To dość istotne jest
Stary 2011-06-30, 11:15   #220
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
mniaaaaaaaaaam zjadłabym z awokado

Dzikun
superkowy av hahahahahahaha
Hej
Dziękuję
Musiałam do niego wrócić, bo w Wizażankach odezwał się głos sprzeciwu, gdy wrzuciłam w av. swoje zdjęcie

Edytowane przez Dzikun
Czas edycji: 2011-06-30 o 11:16
Stary 2011-06-30, 11:15   #221
Wardruna
Raczkowanie

Cytat:
Ale to wcale nie przeszkadza, że jesz. Zawsze możesz się skusić na jakiś przepis i poznać nowe smaki. Nie sądzę, że ktoś będzie tu linczował osoby które jedzą mięso, ja nigdy tego nie robię.

Mnie również drażnią nazwy niektórych dań wegetariańskich;/ Ale to chyba tylko słaby marketing, nie chciało im się wymyślać innych nazw(mówię o różnych firmach). Słowo Kotlet, flaki są chyba mocno zakorzenione w polskiej kulturze, albo nie wiem o co chodzi Wkurza mnie niemiłosiernie też, gdy na pasztecie widzę uśmiechniętą kurę, albo świnkę;/
Albo plakaty na których widnieje uśmiechnięta krowa;/ Zachęcające reklamy, skierowane dla dzieci, że to takie pyszne ;/
Obrzydliwe.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-30, 11:19   #222
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Wardruna Pokaż wiadomość
Mnie również drażnią nazwy niektórych dań wegetariańskich;/ Ale to chyba tylko słaby marketing, nie chciało im się wymyślać innych nazw(mówię o różnych firmach). Słowo Kotlet, flaki są chyba mocno zakorzenione w polskiej kulturze, albo nie wiem o co chodzi
W polskiej kulturze jedzenie mięsa jest zakorzenione. Jak ktoś chce zrezygnować z jedzenia mięsa, to zazwyczaj szuka dokładnych odpowiedników potraw... Samiast schabowego - sojowe schabowe, zamiast flaków - sojowe flaki, itd.

Cytat:
Wkurza mnie niemiłosiernie też, gdy na pasztecie widzę uśmiechniętą kurę, albo świnkę;/
Albo plakaty na których widnieje uśmiechnięta krowa;/ Zachęcające reklamy, skierowane dla dzieci, że to takie pyszne ;/
Obrzydliwe.
Oj tak, to jest szczyt
Te kurki, świnki i krówki na pewno są przeszczęśliwe jak idą na rzeź
Stary 2011-06-30, 11:31   #223
201607180946
Konto usunięte

Nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam tą salsę , o której wam mówiłam, tylko dodałam pokrojone w kostkę awokado Nieziemskie mmmm,....
Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość

Oj tak, to jest szczyt
Też mnie to niezmiernie wku.......
Stary 2011-06-30, 11:34   #224
Dzikun
Zakorzenienie

Dziewczyny, a nie wiecie kiedy i czy będzie coś wiadomo z tą internetową petycją ws. wycofania koni jako zwierząt rzeźnych..?
Stary 2011-06-30, 11:37   #225
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam tą salsę , o której wam mówiłam, tylko dodałam pokrojone w kostkę awokado Nieziemskie mmmm,....
Smacznego

Przeczytałam dość pobieżnie ten tekst o witarianizmie i menstruacji... Niestety, niewiele w nim powiedzieli o ciąży. A szkoda. Bo jak kobieta nie ma menstruacji to nawet nie wie czy jest w ciąży.

Tak w ogóle - poleciłabyś mi jakąś dobrą książkę o witarianizmie? Chętnie poczytałabym coś o tym sposobie żywienia Wątpię żebym zaczęła tak jeść, ale chociaż elementy mogę spróbować wprowadzić.
Bo jednak do kawy, alkoholu i miodu jestem dość przywiązana. A to się chyba dość skutecznie z witarianizmem wyklucza

Edytowane przez Chatul
Czas edycji: 2011-06-30 o 11:43
Chatul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-30, 11:44   #226
EmilkaZ
Wtajemniczenie

GG do EmilkaZ

Cytat:
Hej
Dziękuję
Musiałam do niego wrócić, bo w Wizażankach odezwał się głos sprzeciwu, gdy wrzuciłam w av. swoje zdjęcie
hahahahahhahahahaa.

Cytat:
O rany, u mnie by to nie przeszło... Ja normalnie ledwo wytrzymuję godzinę bez picia A do posiłku picie to mus. Chyba, że mam jakiś wodnisty posiłek

Nocą nie. Jakoś koło 8.00 poszłam spać.

Jaki olej? Z wiesiołka?
hahaha, no ja właśnie też bardzo dużo pije, ale ogólnie jak wiem, że będę jadła to staram się nie pić. A przy posiłku nigdy nie pije, nie lubię mieć takiej papki z woda w buzi
W ogóle nocami nie sypiasz?
Ssam zwykły olej rzepakowy/słonecznikowy raz próbowałam oliwę z oliwek ale to było straszne . Podobno wyciąga toksyny z organizmu i faktycznie jak tak ssasz olej 5 min to później jest biały...fuj

Cytat:
Oj tak, to jest szczyt
Stary 2011-06-30, 11:49   #227
201607180946
Konto usunięte

Cytat:
Smacznego

Przeczytałam dość pobieżnie ten tekst o witarianizmie i menstruacji... Niestety, niewiele w nim powiedzieli o ciąży. A szkoda. Bo jak kobieta nie ma menstruacji to nawet nie wie czy jest w ciąży. A o stosowaniu takich metod zapobiegania ciąży jak NPR to można w ogóle zapomnieć...

Tak w ogóle - poleciłabyś mi jakąś dobrą książkę o witarianizmie? Chętnie poczytałabym coś o tym sposobie żywienia Wątpię żebym zaczęła tak jeść, ale chociaż elementy mogę spróbować wprowadzić.
Bo jednak do kawy, alkoholu i miodu jestem dość przywiązana. A to się chyba dość skutecznie z witarianizmem wyklucza
Już pożarłam

Nie polecę, bo niestety nie czytałam, czytam dużo w internecie, można znaleźć ogrom informacji o raw. Na YouYube też jest spora ciekawych rzeczy.
Mogę Ci natomiast polecić książkę,,Wegańska bogini,,

Alkohol i kawa odpadają. Miód jest OK Chociaż tak naprawdę wszystko zależy od Ciebie. Możesz pić trochę kawy i alkoholu, ważne po prostu by jeść jak najwiecej surowej żywności. Nie każdy musi być RAW 100%.
Podobno jest surowe wino, ale pewnie w Polsce nieosiągalne
Stary 2011-06-30, 11:56   #228
201604190949
Konto usunięte

Dziewczyny, bo nie miałam nigdy okazji podyskutować z żadnym weganinem a od dłuższego czasu ciekawi mnie jedna kwestia...
Dlaczego dla wegan jajka i mleko fuj? Mówię o tych ideologicznych weganach.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 11:59   #229
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
W ogóle nocami nie sypiasz?
Jak nie muszę to nie śpię. Zwłaszcza nocą. A teraz mam wakacje aż do października, więc się zwyczajnie obijam. Cóż, nagroda za zaliczoną w terminie sesję

Cytat:
Nie polecę, bo niestety nie czytałam, czytam dużo w internecie, można znaleźć ogrom informacji o raw. Na YouYube też jest spora ciekawych rzeczy.
Mogę Ci natomiast polecić książkę,,Wegańska bogini,,
Dziękuję
A masz jakieś stronki z przepisami witariańskimi?

Cytat:
Alkohol i kawa odpadają. Miód jest OK Chociaż tak naprawdę wszystko zależy od Ciebie. Możesz pić trochę kawy i alkoholu, ważne po prostu by jeść jak najwiecej surowej żywności. Nie każdy musi być RAW 100%.
Podobno jest surowe wino, ale pewnie w Polsce nieosiągalne
No niestety, ja piję kawy i alkoholu "trochę" więcej niż "trochę" Z tych napojów naprawdę byłoby mi trudno zrezygnować... Miałabym też problem z jajkami - bardzo często dodaję je do różnych placków itd. Bez tego się nie trzymają. Masz na to jakiś sposób? (A właśnie... Placki i tak smażę. Czyli by odpadało...).

I co z mlekiem sojowym? Można je pić na diecie witariańskiej? Czy to raczej produkt, którego należy unikać?
I co z kakao? Też odpada?

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Dziewczyny, bo nie miałam nigdy okazji podyskutować z żadnym weganinem a od dłuższego czasu ciekawi mnie jedna kwestia...
Wielu wegan sprzeciwia się jakiemukolwiek wykorzystywaniu zwierząt. W tym hodowaniu ich tylko po to żeby zabrać im jajka czy mleko.

Przynajmniej tak wiele osób mówi Ja tylko wegetarianką jestem. Ale mleka krowiego już prawie nie piję, a jajka tylko 0 i 1 kupuję

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-30, 12:02   #230
201607180946
Konto usunięte

Cytat:
W ogromnym skrócie hodzi o to, że te zwierzęta i tak wylądują na końcu w rzeźni, nie wspominając już o tym jak po drodze będą traktowane.
tu link z filmem, który wszystko wyjaśniahttp://video.google.com/videoplay?do...58742770657802
Warto obejrzeć.
Cytat:
A masz jakieś stronki z przepisami witariańskimi?

No niestety, ja piję kawy i alkoholu "trochę" więcej niż "trochę" Z tych napojów naprawdę byłoby mi trudno zrezygnować... Miałabym też problem z jajkami - bardzo często dodaję je do różnych placków itd. Bez tego się nie trzymają. Masz na to jakiś sposób? (A właśnie... Placki i tak smażę. Czyli by odpadało...).

I co z mlekiem sojowym? Można je pić na diecie witariańskiej? Czy to raczej produkt, którego należy unikać?
I co z kakao? Też odpada?
Cytat:
Czym zastąpić jajka?
poniżej podane ilości danego produktu = 1 jajko

1 łyżka mąki sojowej i 1 łyżka wody,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/4 szklanki miekkiego tofu zmiksować z płynnymi składnikami,
2 łyżki ugotowanych, zmiksowanych ziemniaków,
2 łyżki zmiksowanego avokado,
2 łyżki nasączonej bułki tartej,
1 łyżka stołowa siemienia + 3 łyżki wody,
pół dokładnie zmiksowanego banana.

Mleko można robić z orzechów, a kakao można kupić bez problemu surowe

Zaraz dam Ci ciekawe linki.
Stary 2011-06-30, 12:03   #231
Dzikun
Zakorzenienie

A to ciekawe z tym mlekiem, bo przecież mleko krowie TRZEBA z krowy wydoić 2x dziennie, bo inaczej cierpi i może zapaleń się nabawić.
Stary 2011-06-30, 12:07   #233
Chatul
ma zielone pojęcie

:d

Cytat:
Mleko można robić z orzechów, a kakao można kupić bez problemu surowe
W ogóle o tym nie pomyślałam Dziękuję

Cytat:
Zaraz dam Ci ciekawe linki.
Dzięki

I dziękuję za zamiennik jajek Na pewno wypróbuję Dzisiaj chyba pójdę na duuuuże zakupy.
Stary 2011-06-30, 12:08   #234
201607180946
Konto usunięte

Cytat:
A to ciekawe z tym mlekiem, bo przecież mleko krowie TRZEBA z krowy wydoić 2x dziennie, bo inaczej cierpi i może zapaleń się nabawić.
Mit. Nie trzeba. Od dojenia jest cielak, a nie człowiek
Krowy są utrzymywane w stanie ciągłej laktacji za pomocą leków.

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ----------

Cytat:
W ogóle o tym nie pomyślałam Dziękuję

Dzięki

I dziękuję za zamiennik jajek Na pewno wypróbuję Dzisiaj chyba pójdę na duuuuże zakupy.
to super
Stary 2011-06-30, 12:12   #235
201604190949
Konto usunięte

Filmu jeszcze nie widziałam i może tam jest o tym dojeniu, zobaczę. Ale za czasów Kargula i Pawlaka raczej nie podawano leków a mleko mieli... Nie?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 12:12   #236
Wardruna
Raczkowanie

Ja spotkałam się z różnymi atakami, gdy napisałam że jadam jajka i mam kury na podwórku. Nie kupuję jajek w sklepie!. Są ohydne, śmierdzą.To samo z miodem. Rozumiem że inni odbierają to jako to że korzystam z zwierząt. Ale nie mam zamiaru się nikomu tłumaczyć.

Ponoć są zamysły, aby w Polsce wydłużyć czas, który mają hodowcy kur, na powiększenie im klatek i poprawienie warunków, dlatego, że nadal hodowcy spłacają kredyty które mają wzięte na te małe klatki(które kupili w anglii), w których kury są teraz. Minister rolnictwa mówił że raczej się przychyli;/ Czyli jednym słowem los kur panowie mają głęboko w d... Warto czasami obejrzeć AGROBIZNES w Jedynce.
Stary 2011-06-30, 12:14   #237
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Ja słyszałam, że krowa cały czas ma mleko... Tylko w okresie laktacji jest go o wiele więcej Też mit?

Ooo, dziękuję
Myślisz, że warto robić zakupy w jakimś sklepie, który się tytułuje sklepem ze zdrową żywnością? Czy to tylko chwyt marketingowy?
Stary 2011-06-30, 12:15   #238
201607180946
Konto usunięte

Cytat:
Filmu jeszcze nie widziałam i może tam jest o tym dojeniu, zobaczę. Ale za czasów Kargula i Pawlaka raczej nie podawano leków a mleko mieli... Nie?
Oczywiście, krowy często rodziły cielaki, które potem im zabierano i przerabiano na cielęcinę, a krowa miała laktację, a ludzie mleko.
Na prawdę w internecie są odpowiedzi na wszystkie nurtujące pytania, bardziej wyczerpujące niż moje odpowiedzi.
Stary 2011-06-30, 12:15   #239
Wardruna
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ----------

to super
Tak się dzieje w hodowli, mój kuzyn ma 3 krowy, laktacja krów utrzymuje się bo doją je 2 razy dziennie, nie podaje krowom żadnych leków czy hormonów. Z laktacją jest tak: jest popyt-jest podaż. Tak jak u kobiety karmiącej Cielaczki w tej chwili u mnie na wsi są przy matkach, ssą kiedy chcą, ale ja mówię o 3 krowach, w domu, a nie o hodowlach gdzie sprawa ma się zupełnie inaczej

Chatul: krowa ma mleko zaraz po tym gdy się ocieli, wcześniej jest jałówką. W hodowli krowie zabiera się cielątko bardzo szybko;/ W domowych hodowlach, cielę ssie tyle ile pozwolą mu właściciele. Wtedy mleko krowie nie nadaje się do wykorzystania przez ludzi. Tutaj tylko człowiek może zdecydować. Po odstawieniu cielaczka, doi się krowę regularnie i to utrzymuje laktację.

Czy tak czy tak, zwierzę, nawet chowane w humanitarnych warunkach, kończy w rzeźni, czy na talerzu, mało kto już zabija krowę czy świnkę w domu. Stąd te sprzeciwy.

Edytowane przez Wardruna
Czas edycji: 2011-06-30 o 12:26
Wardruna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 12:16   #240
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Wardruna Pokaż wiadomość
Ja spotkałam się z różnymi atakami, gdy napisałam że jadam jajka i mam kury na podwórku. Nie kupuję jajek w sklepie!. Są ohydne, śmierdzą.To samo z miodem. Rozumiem że inni odbierają to jako to że korzystam z zwierząt. Ale nie mam zamiaru się nikomu tłumaczyć.
No cóż, nikt nie musi się nikomu tłumaczyć. Mięsożerca z tego, że je zwierzęta też. To jest w 100% zgodne z polskim prawem... Zresztą chyba nigdzie na świecie nie ma zakazu jedzenia zwierząt

Cytat:
Ponoć są zamysły, aby w Polsce wydłużyć czas, który mają hodowcy kur, na powiększenie im klatek i poprawienie warunków, dlatego, że nadal hodowcy spłacają kredyty które mają wzięte na te małe klatki(które kupili w anglii), w których kury są teraz. Minister rolnictwa mówił że raczej się przychyli;/ Czyli jednym słowem los kur panowie mają głęboko w d... Warto czasami obejrzeć AGROBIZNES w Jedynce.
Świetnie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości