|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią
No, ale tak to jest, jak u nas na WDŻ puszczają filmy z porodów, a o antykoncepcji nie ma ani słowa, a na biologii uczymy się obliczać dni płodne
Do tego nie chodzi o NPR tylko o najzwyklejszy, prymitywny kalendarzyk małżeński
|
#3752 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A w dobie powszechnego internetu każdy chcący sam się szybko dokształci Właśnie - dziwią mnie rodzice, którzy nie potrafią/nie chcą rozmawiać z dziećmi o seksie i antykoncepcji. Tak jakby seks był zły i w ogóle ich dzieci nie dotyczył. Nawet jak dziecko ma już 18-19 lat ![]() Mam koleżankę, której mama jest panią ginekolog... Owa mama ani razu nie rozmawiała ze swoją córką na temat seksu, antykoncepcji. Nic
|
|
#3753 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tylko w liceum, w gimnazjum pani od biologi miała 7 dzieci :- )
|
|
|
|
#3754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
|
#3755 |
|
Konto usunięte
|
Moje dziecko to 'biedne' będzie bo od małego będzie miało penisa lub srom (w zależności od płci
) a nie siusiaka i cipcię czy jak to tam rodzice dzieciom mówią. Jak zapytają skąd ja się wziąłem/wzięłam to dostaną pełen opis stosunku seksualnego i nie ważne, że będą miały kilka lat zaledwie. Ok, nie zrozumieją ale potem jak zapytają znowu to dostaną taki sam opis, będą drążyć 'a co to jest pochwa?' i też wyjaśnię, rozrysuję. I nie będzie pszczółek, ptaszków, bocianów i 'rodzice bardzo mocno się przytulili i pojawiłeś się ty' 'wyszłaś z pępka mamy' I mam nadzieję, że to uchroni moje dziecko przed głupimi poglądami na temat seksu, antykoncepcji itp. |
|
|
|
#3756 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mnie rodzice od zawsze mówili wprost jak wygląda stosunek. Ale nie opowiadali z detalami jak miałam 3 lata Trzeba dziecku dawkować wiedzę. Pewne elementy można po prostu pominąć przy opowieści dla 3, 4 czy 5latka. A dziecko jeszcze nie raz w swoim życiu o to zapyta. Co roku można rozszerzać wiedzę ![]() Moja mama tak robiła
|
|
#3757 |
|
Konto usunięte
|
Ale tu nie chodzi o to, żeby był zadowolony
Tu chodzi o prawdę Nie bardzo wiem jak można 3 latkowi powiedzieć skąd się wziął pomijając coś. Mi srom nie przeszkadza. Czasem mówię wagina ale to w sumie niewłaściwe anatomicznie. |
|
|
|
#3758 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się podoba wagina
|
|
|
|
#3759 |
|
Konto usunięte
|
No tak ale wagina to pochwa tak na prawdę. Bożena
Najlepiej ^^
|
|
|
|
#3760 |
|
Zakorzenienie
|
dziwi mnie, ze w pracy, gdzie kazdy ma swoje kompetencje, gdy powstaje nowe tanowisko z nowymi komeptencjami, kazdy chce te kompetencje podwazyc. nie obeszloby mnie to zbyt mocno, gdyby chodzilo o papiery, ale jesli chodzi o zajmowanie sie wczesnymi nastolatkami, zwlaszcza tymi "trudnymi" kazde podwazenie kompetencji niesie za soba katastrofalne skutki i stawia to nowe stanowisko pod znakiem zapytania. tylko jak ma sobie radzic ta nowa osoba, na tym nowym stanowisku, wciaz uczaca sie odpowiednich zachowan, gdy zewszad inni podwazaja jej opinie i decyzje przy tych "trudnych" dzieciach. no jak cos takiego ma przetrwac?
pracuje na takim "nowym" stanowisku, i dopuki nikt mi nie wchodzi w parade, to sobie daje rade. raz lepiej raz gorzej, ale jesli nie dochodzi do ekstremalnych sytuacji (jak np. nie mam gdzie isc z podopiecznymi i gniezdzimy sie po roznych czesciach halu i trudno jest wtedy zapanowac nad dzieciakami) - DAJE RADE. a potem, po jednym ekstremalnym potknieciu w takiej wlasnie sytuacji, gdzie nie bylo dla nas miejsca, slysze, ze jestem za slaba do tej pracy, ze (w doslownym tlumaczeniu) do tej pracy potrzebny jest ktos ostrzejszy. lubie te dzieciaki, nawet te najtrudniejsze. i one lubia mnie. daje im cos z siebie i chociaz moze teraz natychmiast nie zmienie ich zachowania, to moze w przyszlosci moje slowa, lub czas spedzony ze mna sprawi, ze chocby w jednym procencie zmienia swoje zachowanie na lepsze. chcialabym tego doswiadczyc. chociaz codziennie spotykam na korytarzach dzieci, ktore u mnie byly, za zle zachowanie, a ktore teraz mi sie chwala, ze dostaly pochwale, albo ze byly grzeczne! chwala sie, ja je pozytywnie wzmacniam, ale widac to za malo. zgodnie z zalozeniami powinnam robic to, co robie, ale nie powinam wybuchac gniewiem, ktorym jednak czasem wybucham. z drugiej strony sa wspolpracownicy, ktorzy oczekuja, ze bede ostra jak brztwa. a jak nie, to beda gadac z dyrektorka, ze sobie nie radze. nie moge zadowolic wszystkich. clu sprawy: naiwna bylam, myslalam, ze poza granicami pl pracuje sie przyjemniej. niestety, zachowanie kobiet (bo to z nimi w 99% pracuje, jesli chodzi o doroslych) jest takie samo niezaleznie od narodowosci.... bagienko do wspolnego taplania, a jak ktos nie tapla sie na ich pozomie - zgnoic do poziomu mulu... niech sie nauczy regol.... smutne to.
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. |
|
|
|
#3761 |
|
Wtajemniczenie
|
mnie od wielu lat szokuje zachowanie mojej kuzynki i naprawdę jej rodzice to anioły.
Przykładowo powinna w tym roku pisać maturę. No i zbliżał się okres studniówek, mama ją pytała czy ma sukienkę, to powiedziała, że nie idzie, bo nie ma fajnych znajomych, za dużo kosztuje itp, no trudno- nikt jej przecież nie będzie zmuszać. Tyle, że dopiero przed maturami wyszło na jaw, dlaczego tak naprawdę nie chciała, a właściwie nie mogła iść na studniówkę. Okazało się, że na koniec drugiej klasy nie zdała, teraz ją powtarzała i praktycznie przez cały rok ukrywała to przed rodzicami, którzy byli święcie przekonani, że za parę miesięcy będą mieć w domu studentkę. Kolejna historia dotycząca tej samej kuzynki: rodzice powiedzieli jej, że jeśli zda prawo jazdy kupią jej samochód. No więc grzecznie zdała za pierwszym razem, rodzice tak jak obiecali kupili samochód, jeździła sobie nim po mieście i dopiero niedawno wyszło, że tak naprawdę nie zdała tego prawa jazdy i cały czas jeździła bez. W sumie dziwi mnie zachowanie jej rodziców, bo są z nią naprawdę duże problemy odkąd weszła w wiek dojrzewania i mimo to rodzice pozwalają jej cały czas praktycznie na wszystko i wciąż mają do niej 100% zaufanie, tłumaczą się, że to ich ukochana jedynaczka itp, ale moim zdaniem robią jej krzywdę, bo jest przyzwyczajona, że cokolwiek zrobi i tak wszyscy pójdą jej na rękę i za nic nie musi ponosić konsekwencji. |
|
|
|
#3762 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
3latek ma jednak ograniczoną możliwość skupienia się I nie wszystko też zrozumie. Dlatego wiedzę lepiej dawkować Cytat:
Cytat:
Jak tak dalej pójdzie to dziewczyna już w ogóle się niczego nie nauczy...
|
|
#3763 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nastolatek jest nastolatkiem- w teorii jest już "prawie dorosły", w praktyce- jest to w 70 procentach głupie ciele. Dobrze, ze skończyło się tylko na powtarzaniu klasy, bo jakby np. rzuciła szkołę, to też by się nie dowiedzieli Ja jak wyjmowałam papiery z jednego LO po roku (bo przenosiłam się do innego miasta i do innego LO), to się aż zdziwiłam, że nikt nie zawiadomił moich rodziców czy coś. Nie mogli być ze mną wtedy, a ja miałam tylko 16 lat. Nikt o nic nie zapytał. Mogłam spoko rzucić szkołę
|
|
#3764 |
|
Konto usunięte
|
Moim zdaniem to wina rodziców.
masakra. Mam koleżankę, która nie zdała matury, przyszła do domu, rodzice NAWET jej nie zapytali, "jak Ci poszło?" No, zero. dziewczyna boi się, że prawda wyjdzie na jaw, zanim poprawi się w sierpniu. masakra |
|
|
|
#3765 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3766 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale WDŻ to masakra - rozmawiają (ja nie chodzę, bo nauczycielka jest za bardzo subiektywna, a ja nie mogę przebywać w towarzystwie ludzi o takich poglądach, bo mi ciśnienie skacze ) o aborcji, in vitro, poradach etc., ale z tego, co mi wiadomo, to o antykoncepcji zero. Jestem w drugiej klasie, w trzeciej już nie ma WDŻ. Nie wiem, może oni chcą ich uczyć o seksie dopiero w liceum?... Ale wtedy już duża część ma za sobą /rozpoczyna współżycie, a o zabezpieczeniu się uczy przed seksem, a nie po albo w trakcie ![]() U mnie w domu nigdy nie było tematów tabu i mając już 7 lat wiedziałam mniej więcej co to seks. O metodach antykoncepcyjnych i wszelkich rzeczach, które mnie w tym temacie zainteresowały dokształcałam się sama, ale gdybym spytała rodziców na pewno chętnie by mnie poinformowali. Po prostu wiedzą chyba, że nie ma takiej potrzeby, bo należę do rozsądnych ludzi Zresztą, sama z nimi rozmawiam na takie tematy i powiedziałam, że nie ma potrzeby informowania mnie, skąd biorą się dzieci ![]() Moje koleżanki na ten temat wiedzą mało, ich to chyba nie interesuje. Może jestem jakaś zboczona, nie wiem
Edytowane przez emelie Czas edycji: 2011-07-02 o 12:42 |
|
|
|
|
#3767 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
witchwq - staraj się nie przejmować i rób swoje. Ty podchodzisz do tego z sercem i to widać, a osoby, które pracują już od wielu lat mogą być już zawodowo wypalone i ich metody, podejście mogą się zwyczajnie nie sprawdzać.
Cytat:
|
|
#3768 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3769 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
No i dziecko musi czuć, że ma oparcie w rodzicach. Że jak będzie miało pytanie odnośnie do seksu, zawsze może je rodzicom zadać Trzylatkowi to powinna wystarczyć informacja, że seks to czynność, którą wykonuje dwoje (kochających się) dorosłych ludzi. Mężczyzna wsuwa penisa między nogi kobiety. A potem w brzuchu kobiety zaczyna się rozwijać dziecko ![]() Wszystko zależy jeszcze od poziomu rozwoju 3latka. Jak to ogarnięty 3latek i pyta dalej, to jasne, że trzeba rozszerzać wiedzę Byle po prostu od razu nie wtłoczyć nie wiadomo jakiej dawki informacji do małej główki dziecka
|
|
#3770 |
|
Zakorzenienie
|
No moi rodzice też mnie nie pytali, wiedzieli że nie chcą by chodzili na wywiadówki - byłam już wtedy dużym dzieckiem, pracowałam, zarabiałam a oceny to była moja sprawa, niby czemu mieliby chodzić za każdym razem na wywiadówkę?
Ja nie wiem, 18/19 lat to prawie dorosły człowiek a zero samodzielności, to wina nadgorliwych rodziców. I problemu z komunikacją |
|
|
|
#3771 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I też uważam, że moi rodzice dobry sposób obrali - wielu rodziców np. każe dzieciom zamykać oczy gdy w oglądanym filmie wystąpi jakaś (nawet lekka) scena erotyczna, a moi tego nie praktykowali. Kiedyś sama się krępowałam, ale teraz już mi przeszło i nie mam obaw, żeby rozmawiać na takie tematy.
|
|
#3772 |
|
Zakorzenienie
|
Moi rodzice nigdy w życiu ze mną nie rozmawiali na temat seksu, antykoncepcji.
Dlatego też nie potrafiłabym z mamą rozmawiać o tym bez skrępowania mimo iż przy nikim innym nie czuję wstydu w tym temacie. Pamiętam za to jak w telewizji leciał jakiś film i była właśnie dość mocna scena - tzn po prostu dość intensywne pocałunki na stole. Mama jak to zobaczyła, szybko złapała pilota i przełączyła.
|
|
|
|
#3773 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mimo, że mam 19 lat i rodzice zdają sobie sprawę z tego, że współżyję z chłopakiem.W każdym razie - ja swojego dziecka w ten sposób nie wychowam
|
|
#3774 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Rany... Toż to metoda ze średniowiecza...
Cytat:
|
|
#3775 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3776 |
|
Wtajemniczenie
|
Edytowane przez emelie Czas edycji: 2011-07-02 o 16:45 |
|
|
|
#3777 |
|
Uzależnienie
|
Wiesz bardzo możliwe, że trzylatkowi na pytanie skąd się wziął wystarczy "z brzucha mamy". Jak zada kolejne pytania(np. jak się z brzucha wydostało) to podasz więcej informacji, bo dziecko pytając będzie sygnalizowało na jaką wiedzę jest już gotowe.
A gdy podasz mu wszystkie informacje naraz może się czuć zagubione, bo zadało proste pytanie oczekując prostej odpowiedzi a tu cały wykład
|
#3778 |
|
Konto usunięte
|
Ale ja wolę żeby się poczuło zagubione niż żeby mu się wydawało, że jest z żołądka.
|
|
|
|
#3779 |
|
ma zielone pojęcie
|
Tutaj nawet ktoś z idealnymi miesiączkami może zaliczyć wpadkę. U zdrowej kobiety, przy idealnie równych cyklach, w różnych cyklach owulacja może być w różny dzień
![]() Nawet KK uznaje kalendarzyk z metodę przestarzałą... Jak dobrze, że ja na WDŻ nie chodziłam. Wrzucili nam WDŻ w 3 klasie w LO. Jak wszyscy zakuwali do matury
|
#3780 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
Haha, skąd ja to znam ![]() Moja koleżanka natomiast wiecznie narzeka, jak to ona ma źle i nic jej się nie układa, w ogóle to ciągle tylko pecha ma, itd, itp.... I tu wymienia mi listę swoich problemów: bo niczego nie zalicza, bo nigdzie nie wychodzi i tylko siedzi w czterech ścianach, bo nie ma znajomych, bo nie ma faceta (z takim podejściem to też się nie dziwię), bo nikt jej nigdzie nie zabiera, bo jej współlokatorki mają lepiej...już słuchać się tego nie da. A ostatnio stwierdziła, że na pewno zostanie starą panną (ma 21 lat) oraz że zastanawia się, który jej problem jest największy. ![]() Do tego dochodzi jeszcze to, że ja słyszę jak to mam dobrze i że problemów to nie mam żadnych. Tylko ona ma
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:14.

Do tego nie chodzi o NPR tylko o najzwyklejszy, prymitywny kalendarzyk małżeński

A w dobie powszechnego internetu każdy chcący sam się szybko dokształci
) a nie siusiaka i cipcię czy jak to tam rodzice dzieciom mówią. Jak zapytają skąd ja się wziąłem/wzięłam to dostaną pełen opis stosunku seksualnego i nie ważne, że będą miały kilka lat zaledwie. Ok, nie zrozumieją ale potem jak zapytają znowu to dostaną taki sam opis, będą drążyć 'a co to jest pochwa?' i też wyjaśnię, rozrysuję. I nie będzie pszczółek, ptaszków, bocianów i 'rodzice bardzo mocno się przytulili i pojawiłeś się ty' 
Tu chodzi o prawdę 

Jak tak dalej pójdzie to dziewczyna już w ogóle się niczego nie nauczy...

) o aborcji, in vitro, poradach etc., ale z tego, co mi wiadomo, to o antykoncepcji zero. Jestem w drugiej klasie, w trzeciej już nie ma WDŻ. Nie wiem, może oni chcą ich uczyć o seksie dopiero w liceum?... Ale wtedy już duża część ma za sobą /rozpoczyna współżycie, a o zabezpieczeniu się uczy przed seksem, a nie po albo w trakcie