|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#37351 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Cytat:
Niestety, nie pomogę Ci, bo sama jestem laik
|
|
#37352 |
|
Raczkowanie
|
L'biotica do słabych i skłonnych do wypadania - ogólnie polecany
|
#37353 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
Właśnie mam albo ten kupić, albo ten do suchych i zniszczonych
|
#37354 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Mnie również bardzo przyjemnie czytało się Twój wpis ![]() Cytat:
Wax jest dość emolientowy. Bardziej emolientowy jest garnier awokado lub alterra morelowa. |
||
|
|
|
#37355 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A teraz wyruszam po suszarkę. ^ ^
|
|
#37356 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie też nie rozumiem "słabe" ?
|
|
|
|
#37357 |
|
Zadomowienie
|
Nie zaglądałam tu strasznie dawno, bo nie mam totalnie czasu, no i piszecie ze sto stron dziennie więc ciężko wieczorem wszystko nadrabiać, ale mam problem. Mianowicie moje włosy ostatnio się baardzo puszą
przez prawie cały czas mam je związane i jak je myję to ciężko je ogarnąć, jak tylko zaczynają schnąć to od razu jest puch, nie działa na nie w ogóle żel dziś wyszłam rano z domu, bo jechałam na zakupy i myślałam, że nie wyrobię, owca jak nie wiem Jak myślicie, czym jest to spowodowane? Tym, że ciągle związuję włosy, czy może nie służy mi balsam aloesowy pottersa? czy co?
|
|
#37358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? Kupiłaś coś? To chociaż wiesz, gdzie błąd popełniłaś. ![]() Może chodziło o słabe, czyli bez życia? Oklapnięte, mniej kręcące się/falowane itd.?
|
|
#37359 |
|
Zadomowienie
|
Nic nie kupiłam. Jedna wielka
|
#37360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cały dzień leje deszcz, czyli wilgotność jest bardzo duża, więc rozumiem, że najlepiej unikać humekantów, a uśmiechnąć się w stronę emolientów. Czy do odżywki bs mogę dodać kapkę oleju jakiegoś? Co zrobić? Chodzi mi o dzień, w którym nie myję włosów, czyli pozostaje mi tutaj pole do popisu przy stylizacji.
---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Cytat:
To jak kupisz to daj znać, bo chętnie bym sobie też sprawiła jakąś porządna przy niespodziewanym napływie gotówki
|
|
#37361 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj umyłam włoski Isaną, później nałożyłam odżywkę Altterkę z morelką i odżywkę bez spłukiwania Joanny z lnem
Efekt bardzo mi się podoba, tylko włoski są takie troszkę dziwne w dotyku (ale tylko troszeczkę ). Nawet tył się całkiem ładnie skręcił Jejciu, patrzcie jakie ja miałam kiedyś włosy ![]() Całe szczęście, że trafiłam na ten wątek
www.pustamiska.pl Edytowane przez marika161 Czas edycji: 2011-07-03 o 20:15 |
|
|
|
#37362 | ||||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Zbyt duża ilość żelu nie zadziała na puch. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Każda z nas od czegoś zaczynała ![]() A ja dziś dostałam sms od zadowolonej koleżanki. Dziękowała za polecenie odżywki (kupila isanę babassu i alterrę morelową). Pamiętam jaka była na początku sceptyczna. Pierwszą odżywkę kupiłam jej sama . Jest prostowłosa, ma pasemka i piękne grube, gęste włosy.
|
||||
|
|
|
#37363 |
|
Raczkowanie
|
*Basia* e tam, wolę mieć krótsze. Przynajmniej teraz nie mam rozdwojonych końcówek, włoski są zdrowsze i mam swoje loczki, co mnie cieszy najbardziej
|
#37364 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
To może i ja w swoich prostowłosych koleżankach zaczepię odpowiednią pielęgnację? Ostatnio opowiadałam o CG dwóm koleżankom w piątek, bo były moimi włosami zachwycone (i nowo poznane dziewczyny też)
|
|
#37365 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() Cytat:
. Wiedzą, że od roku jestem włosomaniaczką i czasem coś poradzę, zdarza się, że przyjdą same .Ale może to kwestia wieku, im starsze, tym bardziej sceptyczne ![]()
|
||
|
|
|
#37366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Małe info: Jakby ktoś kupował odżywkę Goldwell Curly Twist i miał połowę do sprzedania to jestem chętna bo małej się nie opłaca mi samej kupić, a z 1,5l odżywki nie wiem, co zrobię
Edytowane przez seduction Czas edycji: 2011-07-03 o 21:44 |
|
|
|
|
#37367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja się nauczyłam nie wyrywać się z informacjami. Jak któraś będzie chciała to się sama zgłosi. Jedna lekko falowana jest uświadomiona na tyle, że rozumie silikony, podsuwam jej czasem np próbkę Alterry albo pomysł uzdatniania maseczek. Poza tym prostuje, lakieruje, suszy - nie wtrącam się. Wsypałam się że myję odżywką - śmiała ze mnie przez parę tygodni ;] //Jakbym chciała kiedyś którąś przekonać do mycia odżywką to jej odleję do anonimowej buteleczki i powiem że to super naturalny szampon i dlatego się nie pieni :P // Drugiej wytłumaczyłam "przy okazji" złe działanie alkoholu, ale przy haśle "nie czesać" przeżegnała się , splunęła przez lewe ramię i już nie pyta ;] Tfu - puszak deszczowy ;] Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-07-03 o 21:37 |
|
|
|
|
#37368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie na szczęście obyło się bez takich, nic nie komentowały - może dlatego, że był zachwycone Tylko jedna dotykać chciała to nie pozwoliłam ![]() I u mnie dziś leciuteńki puszak, bo niestety musiałam wyskoczyć na chwilę z domu, a leje porządnie cały dzień
Edytowane przez seduction Czas edycji: 2011-07-03 o 21:46 |
|
|
|
|
#37369 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do porowatości to przede wszystkim bardzo szybko tracą wilgoć bez odpowiedniego zabezpieczenia na plaży wystarczy mi kwadrans siedzenia w słońcu po wyjściu z wody by włosy były suche podczas gdy znajome ciągle mają wilgotne. Gdy używałam grubej bawełny do odciskania nadmiaru wody włosy oddawały jej aż za dużo - wierzchnie warstwy pukli były niemal suche po jednorazowym(!) odciśnięciu i odstawały, koszmar. Teraz używam cieniutkiej bawełny z dodatkiem jakiegoś sztucznego włókna która poprzez kiepską absorbcję wody zbiera jej jedynie tyle by z kosmyków nie kapało. Gdy miałam długie włosy myślałam, że odstają przez to, że są bardzo zniszczone, ale po fryzjerze, mając je zdrowe i króciutkie w dalszym ciągu nieustannie się puszyły i odstawały więc skreśliłam zniszczenia jako ewentualnego winowajcę. Silikonów nie chciałam używać, bo wiedziałam, że będą utrudniać realne okreslanie stanu włosów. Większość olei poza obciążaniem nic mi nie dała, puszenie nie ustąpiło przy czym olej kokosowy siał prawdziwe spustoszenie. Takiego siana nie pamiętam nawet przed obcięciem. Loki były kanciaste i bez życia. Początkowo myślałam, że to przez nieumiejętne nakładanie/zmycie sama sobie zrobiłam psikusa ale kiedy nałożyłam go chyba we wszystkich możliwych kombinacjach wiedziałam, że ten działa najgorzej. Jakieś czas później natrafiłam tutaj na info, ze kokos jest olejem o najlepszej wchłanialności ale jednocześnie nie służy włosom o dużej porowatości bo wnikając dodatkowo podważa łuski włosa. Zaczęłam więc podsumowywać zgromadzone informacje. Oleje zużyłam do salatek a kokosa na stopy i zaczęłam testować humektany i proteiny. Pominę wrażenia z testów ale ostatecznie zaprzyjaźniłam się jedynie z humektanami z których robie nawilżające psikadla które moje włosy chłoną jak gąbka. Ostatnim wyznacznikiem który stanowi o wysokiej porowatości jest ocet jabłkowy przy płukaniu. Jeśli przez przypadek nie zwróce uwagi na to, że się skończył a umyję włosy to zwyczajnie mogę zapomnieć o stylizowaniu i po wysuszeniu od razu je wiążę w koczek bo sama zimna woda nie domyka mi łusek i puch mam murowany. W ogóle nigdy podczas mycia włosow nie używam ciepłej wody (bo ciepło rozwiera łuski). Mocze wlosy letnia, nakladam Isane do metody OMO, szampon rozcieńczam w kubeczku z zimną wodą i tym myję skalp. Po spłukaniu jakaś samorobiona maska, potem płukanka octowa, następnie wspomniane psikadło nawilzające. Na to roztwór esencji rumianku z kwasem hialuronowym wysokocząsteczkowym dla okluzji (czesto dodaje jeszcze aloes) i włoski schna same ok 1,5 godzinki ![]() Podsumowując moimi największymi sprzymierzeńcami w walce z domykaniem łusek i puchem okazali się ocet i kwas hialuronowy. Teraz dodatkowo zamówiłam sobie mleczko owsiane, kiedyś miałam winogronowe które też ładnie się przysłużyło moim włosom i przez lato mam zamiar dodawać do go żelu lnianego. Jeszcze dodam zabawny akcent na koniec mojego wywodu nt walki z puchem. Teraz mogę się już z tego śmiać w duchu ale kiedyś miałam taką sytuację: gdy przyszłam na przystanek autobusowy to jakiś nieznany mi przystojny koleś chwile mi się przyglądał nie spuszczając ze mnie wzroku. Oczywiście od razu sobie wmówałam, ze to przez to, że pieknie dziś wyglądam więc przystąpiłam do działania -> plecy prosto, pierś do przodu pupa spięta a koleś swymi namiętnymi ustami rzuca w moją strone pytanie "a Ciebie to piorum porazil?" ![]() Od strzału emocjonalnie zmalałam o kilka centymetrów chociaż odstające włosy sukcesywnie mi ich z kolei dodawały więc bilans zachowany Cytat:
Cytat:
Dziekuję bardzo baaardzo za miłe słowa Jak już kiedyś jedna z dziewczyn napisała, dobra opinia współlokasek motywuje do dalszego dbania o włoski i ja się z tym zgadzam w całej rozciągłości Iiiiiii jeszcze na ostateczny koniec końców mam nadzieje, że nikt nie pomyśli, że przyszła jakaś nowa i się wymądrza na temat pielęgnacji w pierwszej części posta:P chciałam tylko ładnie zaznaczyć, że cała wiedzę o pielęgnacji znalazłam tutaj i cóż.. chyba po raz kolejny podziękować, że jesteście Edytowane przez Sensualitka Czas edycji: 2011-07-03 o 22:24 |
|||
|
|
|
#37370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nowa, ale za to jaką wiedzę ma dzięki "podglądaniu". Zazdroszczę, że już wiesz, co Twoim włosom służy, a co nie, bo przede mną druga droga. Nie potrafię określić za bardzo swojej porowatości, ale wiem jedno: na szczęście nie mam, aż tak wysokiej jak Ty, bo problemów masz z tym, co nie miara. A chłopak.. no cóż, nie znał się ![]() Podzielisz się, co to za mleczko owsiane? Jestem pełną żądzy do nowości dla moich włosów
Edytowane przez seduction Czas edycji: 2011-07-03 o 22:39 |
|
|
|
|
#37371 |
|
Raczkowanie
|
Chodzi o mleczko owsiane z mazideł
nie wkleję linka bo nie pamiętam czy można :P wcześniej - jak wspomniałam - miałam mleczko winogronowe i to było bardzo chude mleczko, wystarczyła niewielka ilość by rozprowadzić na całych włosach, ładnie się wchłaniało we włosy i nie obciążało a dodatkowo miałam świadomość, że jest jakaś warstewka emolientu na włosach jednak gdy się skończyło to jakoś specjalnie ich stan nie uległ zmianie więc go nie domawiałam ale teraz myślę, że na lato przyda się dodatkowa odżywcza wstawka mleczko ma banalnie prosty skład, jest tanie i dla mnie z powodzeniem może stanowić odżywkę bez spłukiwania
|
|
|
|
#37372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#37373 |
|
Zakorzenienie
|
Mleczko owsiane i winogronowe jako odżywka do włosów bs - to mnie zaciekawiłaś kochana
![]() Zdjęć włosów nie ma, bo TŻ wczoraj mi je wytarmosił swoim zwyczajem Ale następnym razem mu nie pozwolę ![]() Będę mieć jutro robione USG, zobaczę moje maleństwo |
|
|
|
#37374 |
|
Zakorzenienie
|
Sensualitka masz bardzo fajny styl pisania, normalnie w głowie widziałam tego faceta i Ciebie biedną zawiedzioną
![]() co my się mamy z tymi włosami ![]() w sumie więcej minusów takiej porowatości, ale ja bym chciała, żeby mi tak szybko schły ja zaraz idę myć pewnie, nie mam pomysłu co dzisiaj...
|
|
#37375 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cieszę się razem z Tobą
|
|
|
|
#37376 |
|
Raczkowanie
|
myszka2020 ja też się cieszę razem z Tobą
|
#37377 |
|
Raczkowanie
|
Wlosy "jsłabe" (ależ się precyzyjnie wyraziłam...
) po Waxie oznacza przyklapnięte, odstające pojedyńcze kosmyki, ciężkie, ledwie falowane miejscami. Może za długo trzymam albo za dużo nakładam...Odżywkę 2O powinno się nakładać na całe włosy? Po Isanie + jedwab na całe włosy mam fajne loczki, ale włosy na czubku głowy przylegają (tzn. nie są tłuste, ale świeże i ładnie świecą, ale też nie puszyste jak kosmyki). Przy dość krótkich włosach trudno nałożyć na parę cm od skalpu (jeśli tak trzeba), a nakładanie olejku na końcówki też jest trudne, żeby połapać te wszystkie kosmyki.
|
#37378 | |
|
Zakorzenienie
|
I ja się cieszę, że zobaczysz małą fasolkę
![]() ---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- Cytat:
![]() Ja ostatnio końcówki chwyciłam i dałam odżywki bs na końce jak miałam zaplecione w luźnym warkoczu
|
|
#37379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego nakładam zawsze TYLKO na 10 minut, nie od nasady włosów, pod czepek i zawijam w ręcznik.
|
|
#37380 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny, popróbuję krócej.
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:44.

Niestety, nie pomogę Ci, bo sama jestem laik

Ja zawsze miałam tam najsłabszy skręt przez moją nieuwagę, ale teraz staram się pilnować włosów z tyłu i jest lepiej o wiele, prawie jak na przodzie 
przez prawie cały czas mam je związane i jak je myję to ciężko je ogarnąć, jak tylko zaczynają schnąć to od razu jest puch, nie działa na nie w ogóle żel
dziś wyszłam rano z domu, bo jechałam na zakupy i myślałam, że nie wyrobię, owca jak nie wiem

Całe szczęście, że trafiłam na ten wątek

chociaż odstające włosy sukcesywnie mi ich z kolei dodawały