Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1246 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-03, 14:45   #37351
seduction
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez Kociasta Pokaż wiadomość
Zrobiłam sobie wczoraj Wax na godzinkę i włosy były potem słabe... Czy odżywka emolientowa po nim by pomogła? Rozumiem, że wszystko muszę sprawdzać sama, ale jaka jest teoria? A może po prostu inny nawilżacz (np. jaki jeszcze byłby dobry?)?
Jaki Wax używałaś? Pytam, bo sama idę kupić w tym tygodniu Niestety, nie pomogę Ci, bo sama jestem laik

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 14:49   #37352
Kociasta
Raczkowanie

L'biotica do słabych i skłonnych do wypadania - ogólnie polecany

Kociasta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 15:04   #37353
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki Właśnie mam albo ten kupić, albo ten do suchych i zniszczonych

Stary 2011-07-03, 15:20   #37354
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez Sensualitka Pokaż wiadomość
Mam już ciut wyżej za sobą swój pierwszy post tutaj, niemniej wpisałam się wraz z fotkami do Dziennika regeneracji
Piękne włosy
Mnie również bardzo przyjemnie czytało się Twój wpis

Cytat:
Zrobiłam sobie wczoraj Wax na godzinkę i włosy były potem słabe... Czy odżywka emolientowa po nim by pomogła? Rozumiem, że wszystko muszę sprawdzać sama, ale jaka jest teoria? A może po prostu inny nawilżacz (np. jaki jeszcze byłby dobry?)?
Cytat:
Słabe, to znaczy suche? Bo nie do końca zrozumiałam.
Wax jest dość emolientowy. Bardziej emolientowy jest garnier awokado lub alterra morelowa.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 15:38   #37355
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
A może poświęciłaś za mało czasu tyłowi po prostu? Ja zawsze miałam tam najsłabszy skręt przez moją nieuwagę, ale teraz staram się pilnować włosów z tyłu i jest lepiej o wiele, prawie jak na przodzie
I od kilku dni jak przestałam używać pianki FC to moje włosy są o wiele lepsze, ale nie próbowałam jej w połączeniu z CG
Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Czy coś w tym zestawie albo konfiguracja była nowa?
Niestety nie umiem powiedzieć o co cho ;]
Jednak to chyba był błąd przy stylizacji bo odgniotłam mocno przód i dołożyłam trochę rabkowego żelu z tyłu i mam włosy takie jak zwykle czyli lekkie fale, bez żadnych rulonów i prostaków

A teraz wyruszam po suszarkę. ^ ^

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 17:17   #37356
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie też nie rozumiem "słabe" ?

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 17:51   #37357
nusia114
Zadomowienie

Nie zaglądałam tu strasznie dawno, bo nie mam totalnie czasu, no i piszecie ze sto stron dziennie więc ciężko wieczorem wszystko nadrabiać, ale mam problem. Mianowicie moje włosy ostatnio się baardzo puszą przez prawie cały czas mam je związane i jak je myję to ciężko je ogarnąć, jak tylko zaczynają schnąć to od razu jest puch, nie działa na nie w ogóle żel dziś wyszłam rano z domu, bo jechałam na zakupy i myślałam, że nie wyrobię, owca jak nie wiem
Jak myślicie, czym jest to spowodowane? Tym, że ciągle związuję włosy, czy może nie służy mi balsam aloesowy pottersa? czy co?

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 18:52   #37358
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Jednak to chyba był błąd przy stylizacji bo odgniotłam mocno przód i dołożyłam trochę rabkowego żelu z tyłu i mam włosy takie jak zwykle czyli lekkie fale, bez żadnych rulonów i prostaków

A teraz wyruszam po suszarkę. ^ ^
I jak ? Kupiłaś coś? To chociaż wiesz, gdzie błąd popełniłaś.

Cytat:
No właśnie też nie rozumiem "słabe" ?
Może chodziło o słabe, czyli bez życia? Oklapnięte, mniej kręcące się/falowane itd.?

Stary 2011-07-03, 19:32   #37359
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
I jak ? Kupiłaś coś? To chociaż wiesz, gdzie błąd popełniłaś.
Nic nie kupiłam. Jedna wielka . Wszystkie "dyfuzory" które widziałam były plackami wielkości mojej twarzy z kolcami max 2cm długości i to tylko na obwodzie. Równie dobrze mogłabym suszyc włosy przez talerz obiadowy z dziurą na dyszę suszarki w środku Kupię przez internet jednak...

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 19:34   #37360
seduction
Zakorzenienie

Cały dzień leje deszcz, czyli wilgotność jest bardzo duża, więc rozumiem, że najlepiej unikać humekantów, a uśmiechnąć się w stronę emolientów. Czy do odżywki bs mogę dodać kapkę oleju jakiegoś? Co zrobić? Chodzi mi o dzień, w którym nie myję włosów, czyli pozostaje mi tutaj pole do popisu przy stylizacji.

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ----------

Cytat:
Nic nie kupiłam. Jedna wielka . Wszystkie "dyfuzory" które widziałam były plackami wielkości mojej twarzy z kolcami max 2cm długości i to tylko na obwodzie. Równie dobrze mogłabym suszyc włosy przez talerz obiadowy z dziurą na dyszę suszarki w środku Kupię przez internet jednak...

To jak kupisz to daj znać, bo chętnie bym sobie też sprawiła jakąś porządna przy niespodziewanym napływie gotówki

Stary 2011-07-03, 20:12   #37361
marika161
Raczkowanie

Dzisiaj umyłam włoski Isaną, później nałożyłam odżywkę Altterkę z morelką i odżywkę bez spłukiwania Joanny z lnem Efekt bardzo mi się podoba, tylko włoski są takie troszkę dziwne w dotyku (ale tylko troszeczkę ). Nawet tył się całkiem ładnie skręcił
Jejciu, patrzcie jakie ja miałam kiedyś włosy Całe szczęście, że trafiłam na ten wątek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (15,0 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (15,0 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (36,3 KB, 43 załadowań)

Edytowane przez marika161
Czas edycji: 2011-07-03 o 20:15
marika161 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 20:29   #37362
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Mianowicie moje włosy ostatnio się baardzo puszą przez prawie cały czas mam je związane i jak je myję to ciężko je ogarnąć, jak tylko zaczynają schnąć to od razu jest puch, nie działa na nie w ogóle żel dziś wyszłam rano z domu, bo jechałam na zakupy i myślałam, że nie wyrobię, owca jak nie wiem
Jak myślicie, czym jest to spowodowane? Tym, że ciągle związuję włosy, czy może nie służy mi balsam aloesowy pottersa? czy co?
Ostatnio jest bardzo duża wilgotność powietrza. Spróbuj używać emolientowych masek/odżywek (garnier awokado czy alterra morelowa) lub do tego co masz dodawaj kapkę oleju lub masła (np. shea). Być może to rozwiąże Twój problem.
Zbyt duża ilość żelu nie zadziała na puch.

Cytat:
Może chodziło o słabe, czyli bez życia? Oklapnięte, mniej kręcące się/falowane itd.?
Jeśli tak, to być może odżywka jest za ciężka ewentualnie źle spłukana. Nie wiem. Ale w takim przypadku nie pomoże coś bardziej emolientowego, bo obciąży jeszcze bardziej. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Cytat:
Cały dzień leje deszcz, czyli wilgotność jest bardzo duża, więc rozumiem, że najlepiej unikać humekantów, a uśmiechnąć się w stronę emolientów. Czy do odżywki bs mogę dodać kapkę oleju jakiegoś? Co zrobić? Chodzi mi o dzień, w którym nie myję włosów, czyli pozostaje mi tutaj pole do popisu przy stylizacji
Możesz do stylizacji używać odrobinę oleju kokosowego.

Cytat:
Napisane przez marika161 Pokaż wiadomość

Jejciu, patrzcie jakie ja miałam kiedyś włosy Całe szczęście, że trafiłam na ten wątek
Ale jakie długie
Każda z nas od czegoś zaczynała

A ja dziś dostałam sms od zadowolonej koleżanki. Dziękowała za polecenie odżywki (kupila isanę babassu i alterrę morelową).
Pamiętam jaka była na początku sceptyczna. Pierwszą odżywkę kupiłam jej sama. Jest prostowłosa, ma pasemka i piękne grube, gęste włosy.

Stary 2011-07-03, 20:54   #37363
marika161
Raczkowanie

*Basia* e tam, wolę mieć krótsze. Przynajmniej teraz nie mam rozdwojonych końcówek, włoski są zdrowsze i mam swoje loczki, co mnie cieszy najbardziej
Stary 2011-07-03, 20:55   #37364
seduction
Zakorzenienie

Cytat:

Każda z nas od jakichś zaczynała

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Możesz do stylizacji używać odrobinę oleju kokosowego.

A ja dziś dostałam sms od zadowolonej koleżanki. Dziękowała za polecenie odżywki (kupila isanę babassu i alterrę morelową).
Pamiętam jaka była na początku sceptyczna. Pierwszą odżywkę kupiłam jej sama. Jest prostowłosa, ma pasemka i piękne grube, gęste włosy.
Dzięki

To może i ja w swoich prostowłosych koleżankach zaczepię odpowiednią pielęgnację? Ostatnio opowiadałam o CG dwóm koleżankom w piątek, bo były moimi włosami zachwycone (i nowo poznane dziewczyny też)

Stary 2011-07-03, 21:26   #37365
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
*Basia* e tam, wolę mieć krótsze. Przynajmniej teraz nie mam rozdwojonych końcówek, włoski są zdrowsze i mam swoje loczki, co mnie cieszy najbardziej
No i tak trzymać

Cytat:
To może i ja w swoich prostowłosych koleżankach zaczepię odpowiednią pielęgnację? Ostatnio opowiadałam o CG dwóm koleżankom w piątek, bo były moimi włosami zachwycone (i nowo poznane dziewczyny też)
Spróbuj, tylko najczęściej koleżanki patrzą na to sceptycznie. Ja szczegółów już nie opowiadam. Wiedzą, że od roku jestem włosomaniaczką i czasem coś poradzę, zdarza się, że przyjdą same.
Ale może to kwestia wieku, im starsze, tym bardziej sceptyczne

Stary 2011-07-03, 21:33   #37366
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Spróbuj, tylko najczęściej koleżanki patrzą na to sceptycznie. Ja szczegółów już nie opowiadam. Wiedzą, że od roku jestem włosomaniaczką i czasem coś poradzę, zdarza się, że przyjdą same.
Ale może to kwestia wieku, im starsze, tym bardziej sceptyczne
Moje znajome zatkało jak usłyszały, że nie myje szamponem, a odżywką. A jak już szamponem to rzadko

Małe info: Jakby ktoś kupował odżywkę Goldwell Curly Twist i miał połowę do sprzedania to jestem chętna bo małej się nie opłaca mi samej kupić, a z 1,5l odżywki nie wiem, co zrobię

Edytowane przez seduction
Czas edycji: 2011-07-03 o 21:44
Stary 2011-07-03, 21:35   #37367
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczynki
Ja się nauczyłam nie wyrywać się z informacjami. Jak któraś będzie chciała to się sama zgłosi. Jedna lekko falowana jest uświadomiona na tyle, że rozumie silikony, podsuwam jej czasem np próbkę Alterry albo pomysł uzdatniania maseczek. Poza tym prostuje, lakieruje, suszy - nie wtrącam się.
Wsypałam się że myję odżywką - śmiała ze mnie przez parę tygodni ;]
//Jakbym chciała kiedyś którąś przekonać do mycia odżywką to jej odleję do anonimowej buteleczki i powiem że to super naturalny szampon i dlatego się nie pieni :P //
Drugiej wytłumaczyłam "przy okazji" złe działanie alkoholu, ale przy haśle "nie czesać" przeżegnała się , splunęła przez lewe ramię i już nie pyta ;]

Tfu - puszak deszczowy ;]

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-07-03 o 21:37
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 21:43   #37368
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczynki
Ja się nauczyłam nie wyrywać się z informacjami. Jak któraś będzie chciała to się sama zgłosi. Jedna lekko falowana jest uświadomiona na tyle, że rozumie silikony, podsuwam jej czasem np próbkę Alterry albo pomysł uzdatniania maseczek. Poza tym prostuje, lakieruje, suszy - nie wtrącam się.
Wsypałam się że myję odżywką - śmiała ze mnie przez parę tygodni ;]
//Jakbym chciała kiedyś którąś przekonać do mycia odżywką to jej odleję do anonimowej buteleczki i powiem że to super naturalny szampon i dlatego się nie pieni :P //
Drugiej wytłumaczyłam "przy okazji" złe działanie alkoholu, ale przy haśle "nie czesać" przeżegnała się , splunęła przez lewe ramię i już nie pyta ;]

Tfu - puszak deszczowy ;]
Hej, hej

U mnie na szczęście obyło się bez takich, nic nie komentowały - może dlatego, że był zachwycone Tylko jedna dotykać chciała to nie pozwoliłam

I u mnie dziś leciuteńki puszak, bo niestety musiałam wyskoczyć na chwilę z domu, a leje porządnie cały dzień

Czas edycji: 2011-07-03 o 21:46
Stary 2011-07-03, 22:21   #37369
Sensualitka
Raczkowanie

Cytat:
Świetnie mi się czytało Twój wpis Baardzo zdrowe włoski
Nie znam się na typach skrętu. Moja ulubiona typologia opisuje nie tyle widoczny skręt a sposób zachowywania się włosów, poszukaj się tam i daj znać.
Opisz mi proszę jak rozumiesz u siebie ekstremalną porowatość (nie umiem ocenić swojej)
Dzięki za linka do typologii, zaraz sobie poczytam

Co do porowatości to przede wszystkim bardzo szybko tracą wilgoć bez odpowiedniego zabezpieczenia na plaży wystarczy mi kwadrans siedzenia w słońcu po wyjściu z wody by włosy były suche podczas gdy znajome ciągle mają wilgotne. Gdy używałam grubej bawełny do odciskania nadmiaru wody włosy oddawały jej aż za dużo - wierzchnie warstwy pukli były niemal suche po jednorazowym(!) odciśnięciu i odstawały, koszmar. Teraz używam cieniutkiej bawełny z dodatkiem jakiegoś sztucznego włókna która poprzez kiepską absorbcję wody zbiera jej jedynie tyle by z kosmyków nie kapało. Gdy miałam długie włosy myślałam, że odstają przez to, że są bardzo zniszczone, ale po fryzjerze, mając je zdrowe i króciutkie w dalszym ciągu nieustannie się puszyły i odstawały więc skreśliłam zniszczenia jako ewentualnego winowajcę. Silikonów nie chciałam używać, bo wiedziałam, że będą utrudniać realne okreslanie stanu włosów. Większość olei poza obciążaniem nic mi nie dała, puszenie nie ustąpiło przy czym olej kokosowy siał prawdziwe spustoszenie. Takiego siana nie pamiętam nawet przed obcięciem. Loki były kanciaste i bez życia. Początkowo myślałam, że to przez nieumiejętne nakładanie/zmycie sama sobie zrobiłam psikusa ale kiedy nałożyłam go chyba we wszystkich możliwych kombinacjach wiedziałam, że ten działa najgorzej. Jakieś czas później natrafiłam tutaj na info, ze kokos jest olejem o najlepszej wchłanialności ale jednocześnie nie służy włosom o dużej porowatości bo wnikając dodatkowo podważa łuski włosa. Zaczęłam więc podsumowywać zgromadzone informacje. Oleje zużyłam do salatek a kokosa na stopy i zaczęłam testować humektany i proteiny. Pominę wrażenia z testów ale ostatecznie zaprzyjaźniłam się jedynie z humektanami z których robie nawilżające psikadla które moje włosy chłoną jak gąbka. Ostatnim wyznacznikiem który stanowi o wysokiej porowatości jest ocet jabłkowy przy płukaniu. Jeśli przez przypadek nie zwróce uwagi na to, że się skończył a umyję włosy to zwyczajnie mogę zapomnieć o stylizowaniu i po wysuszeniu od razu je wiążę w koczek bo sama zimna woda nie domyka mi łusek i puch mam murowany. W ogóle nigdy podczas mycia włosow nie używam ciepłej wody (bo ciepło rozwiera łuski). Mocze wlosy letnia, nakladam Isane do metody OMO, szampon rozcieńczam w kubeczku z zimną wodą i tym myję skalp. Po spłukaniu jakaś samorobiona maska, potem płukanka octowa, następnie wspomniane psikadło nawilzające. Na to roztwór esencji rumianku z kwasem hialuronowym wysokocząsteczkowym dla okluzji (czesto dodaje jeszcze aloes) i włoski schna same ok 1,5 godzinki

Podsumowując moimi największymi sprzymierzeńcami w walce z domykaniem łusek i puchem okazali się ocet i kwas hialuronowy. Teraz dodatkowo zamówiłam sobie mleczko owsiane, kiedyś miałam winogronowe które też ładnie się przysłużyło moim włosom i przez lato mam zamiar dodawać do go żelu lnianego.

Jeszcze dodam zabawny akcent na koniec mojego wywodu nt walki z puchem. Teraz mogę się już z tego śmiać w duchu ale kiedyś miałam taką sytuację: gdy przyszłam na przystanek autobusowy to jakiś nieznany mi przystojny koleś chwile mi się przyglądał nie spuszczając ze mnie wzroku. Oczywiście od razu sobie wmówałam, ze to przez to, że pieknie dziś wyglądam więc przystąpiłam do działania -> plecy prosto, pierś do przodu pupa spięta a koleś swymi namiętnymi ustami rzuca w moją strone pytanie "a Ciebie to piorum porazil?"
Od strzału emocjonalnie zmalałam o kilka centymetrów chociaż odstające włosy sukcesywnie mi ich z kolei dodawały więc bilans zachowany

Cytat:

Sensualitka, widziałam twoje włoski w dzienniku, piękne

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość

Sensualistka
piekne włosy i wspaniała historia, ubawiłaś mnie
ostatnie zdjęcia

Cytat:
Witaj, witaj przeczytałam Twój wpis w dzienniku i muszę przyznać, że teraz włoski masz cudne, ale i tak wymiata pierwsze zdjęcie
Fryzjerkę bym zabiła na Twoim miejscu i chyba kasy nie zapłaciła
Też kiedyś myślałam, że u każdego wystarczy nałożyć piankę i ma kręcone Widać, że o swoje włosy ładnie dbasz, nawet na 4 dzień masz małego puszaka, więc zazdroszczę

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
sensualitka swietny wpis i ladne wlosy

Cytat:
Piękne włosy
Mnie również bardzo przyjemnie czytało się Twój wpis
Dziekuję bardzo baaardzo za miłe słowa
Jak już kiedyś jedna z dziewczyn napisała, dobra opinia współlokasek motywuje do dalszego dbania o włoski i ja się z tym zgadzam w całej rozciągłości

Iiiiiii jeszcze na ostateczny koniec końców mam nadzieje, że nikt nie pomyśli, że przyszła jakaś nowa i się wymądrza na temat pielęgnacji w pierwszej części posta:P chciałam tylko ładnie zaznaczyć, że cała wiedzę o pielęgnacji znalazłam tutaj i cóż.. chyba po raz kolejny podziękować, że jesteście ale bez lizusostwa :x

Edytowane przez Sensualitka
Czas edycji: 2011-07-03 o 22:24
Sensualitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 22:36   #37370
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za linka do typologii, zaraz sobie poczytam

Co do porowatości to przede wszystkim bardzo szybko tracą wilgoć bez odpowiedniego zabezpieczenia na plaży wystarczy mi kwadrans siedzenia w słońcu po wyjściu z wody by włosy były suche podczas gdy znajome ciągle mają wilgotne. Gdy używałam grubej bawełny do odciskania nadmiaru wody włosy oddawały jej aż za dużo - wierzchnie warstwy pukli były niemal suche po jednorazowym(!) odciśnięciu i odstawały, koszmar. Teraz używam cieniutkiej bawełny z dodatkiem jakiegoś sztucznego włókna która poprzez kiepską absorbcję wody zbiera jej jedynie tyle by z kosmyków nie kapało. Gdy miałam długie włosy myślałam, że odstają przez to, że są bardzo zniszczone, ale po fryzjerze, mając je zdrowe i króciutkie w dalszym ciągu nieustannie się puszyły i odstawały więc skreśliłam zniszczenia jako ewentualnego winowajcę. Silikonów nie chciałam używać, bo wiedziałam, że będą utrudniać realne okreslanie stanu włosów. Większość olei poza obciążaniem nic mi nie dała, puszenie nie ustąpiło przy czym olej kokosowy siał prawdziwe spustoszenie. Takiego siana nie pamiętam nawet przed obcięciem. Loki były kanciaste i bez życia. Początkowo myślałam, że to przez nieumiejętne nakładanie/zmycie sama sobie zrobiłam psikusa ale kiedy nałożyłam go chyba we wszystkich możliwych kombinacjach wiedziałam, że ten działa najgorzej. Jakieś czas później natrafiłam tutaj na info, ze kokos jest olejem o najlepszej wchłanialności ale jednocześnie nie służy włosom o dużej porowatości bo wnikając dodatkowo podważa łuski włosa. Zaczęłam więc podsumowywać zgromadzone informacje. Oleje zużyłam do salatek a kokosa na stopy i zaczęłam testować humektany i proteiny. Pominę wrażenia z testów ale ostatecznie zaprzyjaźniłam się jedynie z humektanami z których robie nawilżające psikadla które moje włosy chłoną jak gąbka. Ostatnim wyznacznikiem który stanowi o wysokiej porowatości jest ocet jabłkowy przy płukaniu. Jeśli przez przypadek nie zwróce uwagi na to, że się skończył a umyję włosy to zwyczajnie mogę zapomnieć o stylizowaniu i po wysuszeniu od razu je wiążę w koczek bo sama zimna woda nie domyka mi łusek i puch mam murowany. W ogóle nigdy podczas mycia włosow nie używam ciepłej wody (bo ciepło rozwiera łuski). Mocze wlosy letnia, nakladam Isane do metody OMO, szampon rozcieńczam w kubeczku z zimną wodą i tym myję skalp. Po spłukaniu jakaś samorobiona maska, potem płukanka octowa, następnie wspomniane psikadło nawilzające. Na to roztwór esencji rumianku z kwasem hialuronowym wysokocząsteczkowym dla okluzji (czesto dodaje jeszcze aloes) i włoski schna same ok 1,5 godzinki

Podsumowując moimi największymi sprzymierzeńcami w walce z domykaniem łusek i puchem okazali się ocet i kwas hialuronowy. Teraz dodatkowo zamówiłam sobie mleczko owsiane, kiedyś miałam winogronowe które też ładnie się przysłużyło moim włosom i przez lato mam zamiar dodawać do go żelu lnianego.

Jeszcze dodam zabawny akcent na koniec mojego wywodu nt walki z puchem. Teraz mogę się już z tego śmiać w duchu ale kiedyś miałam taką sytuację: gdy przyszłam na przystanek autobusowy to jakiś nieznany mi przystojny koleś chwile mi się przyglądał nie spuszczając ze mnie wzroku. Oczywiście od razu sobie wmówałam, ze to przez to, że pieknie dziś wyglądam więc przystąpiłam do działania -> plecy prosto, pierś do przodu pupa spięta a koleś swymi namiętnymi ustami rzuca w moją strone pytanie "a Ciebie to piorum porazil?"
Od strzału emocjonalnie zmalałam o kilka centymetrów chociaż odstające włosy sukcesywnie mi ich z kolei dodawały więc bilans zachowany

Dziekuję bardzo baaardzo za miłe słowa
Jak już kiedyś jedna z dziewczyn napisała, dobra opinia współlokasek motywuje do dalszego dbania o włoski i ja się z tym zgadzam w całej rozciągłości

Iiiiiii jeszcze na ostateczny koniec końców mam nadzieje, że nikt nie pomyśli, że przyszła jakaś nowa i się wymądrza na temat pielęgnacji w pierwszej części posta:P chciałam tylko ładnie zaznaczyć, że cała wiedzę o pielęgnacji znalazłam tutaj i cóż.. chyba po raz kolejny podziękować, że jesteście ale bez lizusostwa :x

Nowa, ale za to jaką wiedzę ma dzięki "podglądaniu". Zazdroszczę, że już wiesz, co Twoim włosom służy, a co nie, bo przede mną druga droga. Nie potrafię określić za bardzo swojej porowatości, ale wiem jedno: na szczęście nie mam, aż tak wysokiej jak Ty, bo problemów masz z tym, co nie miara. A chłopak.. no cóż, nie znał się
Podzielisz się, co to za mleczko owsiane? Jestem pełną żądzy do nowości dla moich włosów

Czas edycji: 2011-07-03 o 22:39
Stary 2011-07-03, 23:36   #37371
Sensualitka
Raczkowanie

Chodzi o mleczko owsiane z mazideł nie wkleję linka bo nie pamiętam czy można :P wcześniej - jak wspomniałam - miałam mleczko winogronowe i to było bardzo chude mleczko, wystarczyła niewielka ilość by rozprowadzić na całych włosach, ładnie się wchłaniało we włosy i nie obciążało a dodatkowo miałam świadomość, że jest jakaś warstewka emolientu na włosach jednak gdy się skończyło to jakoś specjalnie ich stan nie uległ zmianie więc go nie domawiałam ale teraz myślę, że na lato przyda się dodatkowa odżywcza wstawka mleczko ma banalnie prosty skład, jest tanie i dla mnie z powodzeniem może stanowić odżywkę bez spłukiwania
Sensualitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 23:48   #37372
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Chodzi o mleczko owsiane z mazideł nie wkleję linka bo nie pamiętam czy można :P wcześniej - jak wspomniałam - miałam mleczko winogronowe i to było bardzo chude mleczko, wystarczyła niewielka ilość by rozprowadzić na całych włosach, ładnie się wchłaniało we włosy i nie obciążało a dodatkowo miałam świadomość, że jest jakaś warstewka emolientu na włosach jednak gdy się skończyło to jakoś specjalnie ich stan nie uległ zmianie więc go nie domawiałam ale teraz myślę, że na lato przyda się dodatkowa odżywcza wstawka mleczko ma banalnie prosty skład, jest tanie i dla mnie z powodzeniem może stanowić odżywkę bez spłukiwania
Dziękuję idę sprawdzić

Stary 2011-07-04, 11:37   #37373
myszka2020
Zakorzenienie

Mleczko owsiane i winogronowe jako odżywka do włosów bs - to mnie zaciekawiłaś kochana Aż chyba się skuszę, najwyżej będę dodawać do masek albo odżywek ds

Zdjęć włosów nie ma, bo TŻ wczoraj mi je wytarmosił swoim zwyczajem Ale następnym razem mu nie pozwolę

Będę mieć jutro robione USG, zobaczę moje maleństwo
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 11:45   #37374
Maliniarka
Zakorzenienie

Sensualitka masz bardzo fajny styl pisania, normalnie w głowie widziałam tego faceta i Ciebie biedną zawiedzioną
co my się mamy z tymi włosami
w sumie więcej minusów takiej porowatości, ale ja bym chciała, żeby mi tak szybko schły

ja zaraz idę myć pewnie, nie mam pomysłu co dzisiaj...
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 12:09   #37375
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Cieszę się razem z Tobą

Stary 2011-07-04, 12:46   #37376
marika161
Raczkowanie

myszka2020 ja też się cieszę razem z Tobą Szkoda, liczyłam na zdjęcia Twoich pięknych włosków
Stary 2011-07-04, 13:58   #37377
Kociasta
Raczkowanie

Wlosy "jsłabe" (ależ się precyzyjnie wyraziłam... ) po Waxie oznacza przyklapnięte, odstające pojedyńcze kosmyki, ciężkie, ledwie falowane miejscami. Może za długo trzymam albo za dużo nakładam...
Odżywkę 2O powinno się nakładać na całe włosy? Po Isanie + jedwab na całe włosy mam fajne loczki, ale włosy na czubku głowy przylegają (tzn. nie są tłuste, ale świeże i ładnie świecą, ale też nie puszyste jak kosmyki). Przy dość krótkich włosach trudno nałożyć na parę cm od skalpu (jeśli tak trzeba), a nakładanie olejku na końcówki też jest trudne, żeby połapać te wszystkie kosmyki.

Stary 2011-07-04, 14:05   #37378
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość

I ja się cieszę, że zobaczysz małą fasolkę

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

Cytat:
Wlosy "jsłabe" (ależ się precyzyjnie wyraziłam... ) po Waxie oznacza przyklapnięte, odstające pojedyńcze kosmyki, ciężkie, ledwie falowane miejscami. Może za długo trzymam albo za dużo nakładam...
Odżywkę 2O powinno się nakładać na całe włosy? Po Isanie + jedwab na całe włosy mam fajne loczki, ale włosy na czubku głowy przylegają (tzn. nie są tłuste, ale świeże i ładnie świecą, ale też nie puszyste jak kosmyki). Przy dość krótkich włosach trudno nałożyć na parę cm od skalpu (jeśli tak trzeba), a nakładanie olejku na końcówki też jest trudne, żeby połapać te wszystkie kosmyki.
Musisz próbować, bo faktycznie może to być wina za dużej ilości lub za długiego czasu trzymania. Komuś może służyć trzymanie czegoś na głowie całą noc, a druga osoba będzie miała najlepsze efekty trzymając tylko dwie godziny
Ja ostatnio końcówki chwyciłam i dałam odżywki bs na końce jak miałam zaplecione w luźnym warkoczu

Stary 2011-07-04, 14:09   #37379
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Ja zauwazyłam u siebie, że jak nakładam polski Wax do suchych i zniszczonych na dłużej niż 10 minut, to włosy są właśnie takie "słabe" Dlatego nakładam zawsze TYLKO na 10 minut, nie od nasady włosów, pod czepek i zawijam w ręcznik.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 14:31   #37380
Kociasta
Raczkowanie

Dzięki dziewczyny, popróbuję krócej.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości