|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł na następną część Naszego wątku
|
|||
| Czy szkrab maly czy tez duzy zmiana diety mu posłuży-mamy III-IV.2011 |
|
9 | 17,31% |
| Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011 |
|
25 | 48,08% |
| Cycki idą w odstawkę, bo czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
|
2 | 3,85% |
| Mleka już nie wystarczają, zupki maluchy zajadają- mamy III-IV.2011 |
|
1 | 1,92% |
| Słoiczki, brokuły, zupa- nie straszna nam zielona kupa- mamy III-IV.2011 |
|
2 | 3,85% |
| Mleczko idzie w odstawkę, czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
|
13 | 25,00% |
| Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy! III-IV.2011
Cytat:
można mieć odmienne zdanie ale po to jest to forum byłoby nudno ![]() Cytat:
ja też najpier osobno potem 2 razem potem 3 itd ![]() Cytat:
muszę to dopieścić ![]() Cytat:
![]() Cytat:
a lenka to silna dziewczyna tylko ja zawsze porównuję bo mój tak jeszcze nie chce i po prostu uważam że twoja się szybciej rozwija Cytat:
![]() Cytat:
każdy ma swoją teorię ja dużo też z mamą moją rozmawiam i w ogóle dobra lecę kąpciu i pajciu hehe
|
|
#842 |
|
Zakorzenienie
|
oj tam zgorszy nie jedną jak podrośnie
|
#843 |
|
Zakorzenienie
|
Eirene bosko
|
#844 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Alan powoli potrzebuje coraz więcej jeść bo te nocne pobudki o tym świadczą więc pewnie już niedługo będę dietę poszerzać ale tak czy siak najpierw skonsultuję to z pediatrą
|
|
|
|
|
#845 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a bo my jesteśmy równe babcki nie wtrącamy się w czyjeś postępowanie wyrażamy tylko swoje zdanie ![]() będziemy dobrymi teściowymi dziekujemy za komplementy OLIWIER kończy dziś 3 miesiące i 13tygodni zarazem właśnie prawie 15minut temu ![]() lecę spać
|
|
#846 |
|
Zakorzenienie
|
Eirene boskie zdjęcia
A ja wczoraj dałam małej kaszę manną na mleku z kartonu 3,2 % No to po chrzcinach. Mała się darła wniebogłosy, potem było ok. Oczywiście teściowa się przyczepiła, dlaczego nie ma bluzeczki pod sukienką, bo zimno. A ja na to, że nie bo u nas się grubo nie ubiera
|
|
|
|
#847 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szczerz to my tu sobie strasznie słodzimy ![]() nudziary z nas, na innych wątkach to jest wojna od czasu do czasu ![]() a ostatnio to chyba tylko z Montii o chodzikach podyskutowałam ![]() I jak przeczytałam o wspomnianej czekoladzie na smoczku to nie komentowałam, bo sobie myślę, nie będę prowokować, po co nie przyjemną atmosferę wprowadzać, a przecież to tylko moje zdanie. ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Cytat:
do porządnych przepisów to jeszcze daleko ![]() bo wymieszać marchewkę z ziemniakiem każdy umie ![]() Przepisami to koło roku będziemy się wymieniać fajnie będzie
|
|
#848 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#849 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla OliegoCytat:
|
|
#850 |
|
Zakorzenienie
|
na szczescie chciala. nie wiem o co jej chodzilo po poludniu
![]() mała spi, ja juz wykapana, tez zmykam spac
|
|
|
|
#851 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
daje pol lyzeczki glukozy moja mama podawala mi i mojemu rodzenstwu takie soczki od 1 miesiaca zycia o i Olence po tym soczku nic nie jest, a lepsze pierdki ida ![]() mata to tiny love kick and discover ![]() o taka |
||||
|
|
|
#852 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ciekawe co ci powie pediatra, ja swojego zapytam,ale ona dziwna.... zobaczymy,bo jesc przy Fabianie sie nie da, obserwuje jak nie wiem.. izabela niby nie, ale w mam dziecko ost byly fajne przepisy na zupki i to wg mnie wcale nie takie oczywiste jak marchewka z ziemniakiem tylko wyzsza szkola jazdy jak dla mnie...ja laik jezeli chodzi o gotowanie jakies tam dynie i inne kremy czy jogurty..ja to wszystko musze z przepisem
|
|
#854 |
|
Rozeznanie
|
traicionera a jakie dajesz soczki, ja chciałam dać sok jabłkowy z hipp, ale jej nie zasmakował, gdyż strasznie się krzywiła
|
|
#855 |
|
Zakorzenienie
|
a zeby bylo ciekawiej kiedys mamy podawaly swoim dzieciom od 2 miesiaca juz starte jabluszko i marchewke oraz soczek z jagod
i co? zyjemy daleko nie szukac, bo nie tylko moja mama tak robila, ale i tesciowa, ciocia i inne rodzinne pokolenia ![]() takze kazde dzicko jest inne, jednemu przypasuje od razu drugiemu nie tak samo dzieciom wychodza zabki w 7 miesiacu zycia, niektore sie juz z nimi rodza a niektore zabkuja majac 3-4 miesiace - jak ja
|
|
|
|
#856 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
blender zdecyduje za mnie ![]() a tak właściwie to ja słoiczki będę kupowac więc ten problem mi odpada
|
|
#857 |
|
Zakorzenienie
|
a ja z dietką nie wiem jak będzie - najpierw idę na testy z małym to wyjdzie co mu dawac nie powinnam
![]() ja pamięta jak byłam mała to mama miała z RFN traubenzucker - czy jakos tak i w tym mi i bratu na noc maczała smoczki
|
#858 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja na początku na słoiczkach będę jechać, bo nie kupię całej dyni, żeby małej zrobić 4 łyżki zupki ojjj widzisz Montii chcesz wprowadzać jak najpóźniej a trafi ci się dziecko co już obserwuje życie ... ![]() moja wogóle nie wykazuję zainteresowania jak jemy, w szoku jestem że wasze maluchy obserwują ![]() ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
nie wszystkie, moja mama karmiła nas tylko piersią do 6-8 miesiąca życia u mnie w rodzinie nie było wczesnego wprowadzania
|
|
#859 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
U mnie duza rodzina i kazdy swoim dziecia wprowadzal po 4-5mies cos innego niz mleko z cyculka |
|
|
|
|
#860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? ja tylko pisze na przykladach mojej rodziny i dalszejnie szukaj dziury w calym ![]() krusiak to juz sie spotkalas
Edytowane przez agus87 Czas edycji: 2011-07-03 o 21:46 |
|
|
|
|
#861 |
|
Zakorzenienie
|
Moja patrzy i lekko buzię uchyla, jak by dla niej było hehehe
|
|
|
|
#862 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny, jak dni szybko lecą przeraża mnie to
![]() Słodki Jacuś (uwielbiam to imię, więc za same imię dla mnie jest już cudakiem Cytat:
Cytat:
A co do informatyka Iza to ja się lepiej ustawiłam, bo mam tam męża na zleceniu Bo pracuję w biurze na przeciwko a z wykształcenia jest informatykiem. Wiec wyczysci zawsze jesli cos trzeba![]() Cytat:
Daje mu wachac rozne rzeczy i jakie miny przy tym robi no i lizal raz marchewke w ogole chyba marchewka i jabluszko to najlepsze rzeczy do wachania.Cytat:
Tez mysle czy nie powinnam poszukac korporacji. U nas jest srednia firma, w biurze okolo 15 osob, kilka w innych regionach. Ale specyfika jest taka ze przez nas jest zatrudnianych miesiecznie kolo 300 - 500 pracowników miesiecznie. Wydaje mi sie ze w korporacjach sa jasniejsze zasady. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ale to taki strzalEirene - jaki fajny góralczyk ![]() My dzis mielismy dzien wedkarza, zaraz coś dodam - mężowi na imieniny. Bo on kupil wendke i robaki. Ale nie mial jeszcze pozwolenia i robaki mu zdechly ![]() Olusia u nas dzis taka sama akcja o 14stej i potem o 18stej - krzyk taki straszny i piersi nawet do ust nie chcial, ale chwilę pochodzilam uspokoilam i zjadl ladnie. Wczoraj przed spaniem to samo. Nie wiem co jest grane.... U nas w ogóle ostatnio taki schemat: kolo 18:30 widze ze Franek jest zmasakrowany wiec biegne kapac, po kapieli chce dac cyca, ale jest placz wiec uspokajam, dw dni w marsupi, a dzis na rekach. W koncu daje cyca zasypia na nim po 5 minutach nie do obudzenia. Zanosze do lozeczka za 40 minut sie budzi wiec daje cyca bo jest glodny odkladam do lozeczka i maly zasypia tak z 30 minut choc wczoraj w 10 zasnal. Wiec idzie spac o 19 potem jeszcze raz o 20stej W ogole u nas jest dziwnie... bo maly nie ma problemu z zasnieciem a z utrzymaniem spania. On zasypia po kilka razy i budzi się. RRaz sie zdarzylo ze zasypial 2 godziny i chyba z 15 razy. Oczywiscie ide za kazdym razem, glaszcze po policzku daje smoka. W dzien zawsze klade ze smokiem i przykrywam buzie lekko pieluszką, moze sprobujcie, to pomaga mu sie wyciszyc i odciac od bodzcow, zasypia w maks 5 minut. a i mam pytanie bo chyba wanilka pisala ze myje dziecko rano, wszystkie myjecie? Bo ja jakoś o tym nie pomyslalam i myje tylko wieczorem
|
|||||||
|
|
|
#863 |
|
BAN stały
|
"Najnowsze zalecenia Brytyjskiego Departamentu Zdrowia zostały opublikowane w 2003 roku jako reakcja na zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia. Obie organizacje zalecają, aby przez pierwszych sześć miesięcy życia dziecko karmić wyłącznie piersią, czyli nie podawać mu żadnych pokarmów stałych ani mleka modyfikowanego. Wcześniejsze zalecenia Departamentu Zdrowia mówiły o wprowadzaniu pokarmów stałych między czwartym a szóstym miesiącem. Do czwartego miesiąca (17 tygodnia) nie wolno dziecku podawać żadnych pokarmów stałych, ponieważ w tym czasie wyściółka jelit dziecka nie jest jeszcze w pełni wykształcona, a nerki nie zdążyły się w pełni rozwinąć. Wprowadzenie pokarmu stałego zbyt wcześnie mogłoby nadwerężyć niewystarczająco dojrzałe organy. Obecnie wielu ekspertów uważa, że gwałtowny wzrost zachorowań na alergie na przestrzeni ostatnich 20 lat ma związek właśnie z wprowadzaniem pokarmu stałego, zanim układ trawienny dziecka jest w pełni gotowy na jego przyjęcie. Wskazówki zawarte we wznowionym wydaniu książki o żywieniu niemowląt opierają się na zaleceniach Departamentu Zdrowia, a także na moim doświadczeniu w pracy z setkami dzieci i na komentarzach, jakie otrzymałam od ich rodziców.
daje link http://rodzina.opoka.org.pl/dwaplus/...prowadzac.html ale faktycznie kazda z nas robi co uwaza za stosowne |
|
|
|
#864 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mama nawet miala taka ksiazke w ktorej pisalo wlasnie, ze po 1 msc to po 2 msc tamto ale wiem, ze to sie pozmienialo w sumie, ostatnio polozna jak byla u mnie poraz ostatni, ze kiedys tak dawali, niby teraz sie to zmienilo, ale jak podam malutkiej troszke soczku i nic jej nie bedzie to moge dawac dalej
|
|
|
|
|
#865 |
|
Zakorzenienie
|
kąpie w wanience wieczorem a rano do miseczki woda i przemywam wacikiem buzię i za uszami bo się tam poci - a po każdej kupci za dnia do wanny pod prysznic tyłeczek
mały to uwielbia
|
#866 |
|
Wtajemniczenie
|
Nasza dzisiejsza sesja
![]() 1. Eee trochę przysnąłem, ale pewnie i tak nie było ryb 2. A tata nie wie że pożyczyłem jego wentkę ![]() 3. Tu łownę rybkę, a na co dzień ratuje świat (superman)
|
|
|
|
#867 | |||
|
Zakorzenienie
|
jeszcze raz dziękujemy za komplementy
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
więc tak to ujęłam przepraszam że uraziłam jednak to zabrzmiało jak wyrzut trochę ale ok nie moja sprawa. poprawiam się ; komentarz do komentarza aguś był zapytaniem... kończę temat po co robić niepotrzebnie problemy... jeszcze tylko co do alergii spowodowanej wczesnym podawaniem pokarmów... to co wkleiłaś ten link. no nie wiem co o tym myśleć - kiedyś bardzo wcześnie podawało się pokarmy i było o wieeele mniej alergii niż teraz...i ludzie zdrowsi teraz mamy trzymają się sztywno zasad karmią dłużej piersią i co... co drugie dziecko to alergik... także i na to nie ma reguły... ![]() marsylia ale wędkarz ![]() dobra teraz na serio uciekam spac
Nasze serca przestukują się ze sobą moje głośniej, twoje dobitniej... Edytowane przez Eirene1987 Czas edycji: 2011-07-03 o 22:01 |
|||
|
|
|
#868 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale tak jak piszesz, nie ma reguly ja dalam za ta mate 169 zl, nie wiem czemu ten ma taka droga
|
|
|
|
|
#869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no dla mnie "kiedyś mamy podawały ..." zabrzmiało jak wszystkie, ale ok Krusiak ja tez się z tym nie spotakłam zeby 2-3 miesięcznemu dziecku coś dawać innego niz mleko
|
|
#870 |
|
Wtajemniczenie
|
chcę tylko dodać że Franek nie śpi na pierwszym zdjęciu - tylko udaje
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:25.

moim zdaniem to i tak nieuniknione więc po co przyśpieszać, warto dać dziecku czas , niech dojrzeje ten układ pokarmowy ale jak to napisała izabela ja tam szary żuczek jestem i to tylko moja teoria...

dla Oliego
no bo do kompotu daje się cukier. Takiemu maluchowi to chyba nie bardzo wskazany taki cukier. No chyba, że konsultowałaś to z lekarzem 

? ja tylko pisze na przykladach mojej rodziny i dalszej