Rasowy=Rodowodowy - Strona 97 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-02, 17:25   #2881
di69
Rozeznanie

Dot.: Rasowy=Rodowodowy

Cytat:
Napisane przez Garadiela Pokaż wiadomość
niehodowlane ale rodowodowe ostatnio na allegro byly bodajze za 800 zl
Trzeba poszukac i popisac do hodowli,czesto hodowcy sami wiedza kto ma jakie szczeniaki
Jeśli masz na myśli to z hodowli z Pszczyny to ja bardzo dziękuję. Naczytałam się o tej pani i jej "hodowli" na różnych forach i tylko piesków mi żal!
di69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 18:30   #2882
a_na
Rozeznanie

Jeśli to ta hodowla, o której myślę, to nawet sama ich strona www jest mało zachęcająca....delikatnie mówiąc...
a_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 21:45   #2883
Garadiela
Zadomowienie

http://allegro.pl/shih-tzu-mini-pies...639166547.html tu jest nakolankowiec za niewielkie pieniazki
A o tamtej hodowli to ja nie wiem nic ale sama aukcja mnie zniechecila skutecznie
U mnie w czestochowie wiem ze byly za 800 zl szczeniaki z papierem ale pewnie juz sprzedane bo to bylo gdzies kolo kwietnia...
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-03, 17:38   #2884
di69
Rozeznanie

Cytat:
http://allegro.pl/shih-tzu-mini-pies...639166547.html tu jest nakolankowiec za niewielkie pieniazki
A o tamtej hodowli to ja nie wiem nic ale sama aukcja mnie zniechecila skutecznie
U mnie w czestochowie wiem ze byly za 800 zl szczeniaki z papierem ale pewnie juz sprzedane bo to bylo gdzies kolo kwietnia...

Kłopot w tym, że ja chcę sunię a oferowane są tylko pieski i przez to ich cena nie przekracza czasami 1000 zł. Choć przyznać muszę ,ze oferowane pieski są cudnej urody to ja jakoś uparłam się na sunię Choć ma to być tylko piesek do kochania. Nie mam w planach nawet jednorazowego jej rozmnażania. Mogła by to być sunia z "defektem". Papier ma dać mi tylko 100% gwarancję rasy i tyle
Stary 2011-06-04, 06:36   #2885
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez di69 Pokaż wiadomość
Kłopot w tym, że ja chcę sunię a oferowane są tylko pieski i przez to ich cena nie przekracza czasami 1000 zł. Choć przyznać muszę ,ze oferowane pieski są cudnej urody to ja jakoś uparłam się na sunię Choć ma to być tylko piesek do kochania. Nie mam w planach nawet jednorazowego jej rozmnażania. Mogła by to być sunia z "defektem". Papier ma dać mi tylko 100% gwarancję rasy i tyle
Przez wiele lat miałam shih-tzu. Chłopcy i dziewczynki tej rasy maja identyczne charaktery (nie ma męskiej dominacji a chłopaki sa uległe jak dziewczynki i mogę zaryzykować stwierdzenie , że sa bardziej "przytulasne" od nich. a ciekawym zjawiskiem jest również to, ze chłopaki siusiają jak dziewczynki . Może warto jest wziąć pod uwagę również osobnika płci męskiej?
Stellanova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 16:39   #2886
di69
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
Przez wiele lat miałam shih-tzu. Chłopcy i dziewczynki tej rasy maja identyczne charaktery (nie ma męskiej dominacji a chłopaki sa uległe jak dziewczynki i mogę zaryzykować stwierdzenie , że sa bardziej "przytulasne" od nich. a ciekawym zjawiskiem jest również to, ze chłopaki siusiają jak dziewczynki . Może warto jest wziąć pod uwagę również osobnika płci męskiej?
No proszę a wszędzie czytałam o tym, że chłopacy są bardziej nieposłuszni
Dziękuję Ci bardzo za tą cenną informację
Stary 2011-06-05, 09:14   #2887
Garadiela
Zadomowienie

ja mam nieraz na strzyzeniu shih tzu i nie widze roznicy miedzy zachowaniem psow a dziewczynek.Wszystko zalezy od wychowania i tyle.Mialam mega grzecznego chlopczyka kiedys i mega niegrzeczna panienke...Wiec roznie to bywa...
Ja bym po prostu wziela tego psiaka w ktorym sie zakocham,bez wzgledu na plec
Stary 2011-06-06, 08:41   #2888
di69
Rozeznanie

Cytat:
ja mam nieraz na strzyzeniu shih tzu i nie widze roznicy miedzy zachowaniem psow a dziewczynek.Wszystko zalezy od wychowania i tyle.Mialam mega grzecznego chlopczyka kiedys i mega niegrzeczna panienke...Wiec roznie to bywa...
Ja bym po prostu wziela tego psiaka w ktorym sie zakocham,bez wzgledu na plec
I ja też tak zrobię
Stary 2011-06-06, 15:03   #2889
Peanut 1
Raczkowanie

Zastanawiam sie nad pewna sytuacja.
Napisze od razu , ze mam psa prawdopodobnie z pseudohodowli. Dostalam go od kogos , kto chcial mi zrobic niespodzianke ale nie sadzil , ze napedzi taki biznes.
Trudno . Raz sie czlowiek uczy .
Kocham psine i nigdy jej juz nikomu nie oddam.
Niestety z ciekawosci , juz po fakcie zaczelam sie interesowac zrodlem jego pochodzenia.

Od prawie 2-3 lat obserwuje w serwisie ogloszeniowym tego kogos kto calutki czas regularnie wstawia te "rasopodobne" szczeniaki , powolujac sie na czystosc tej rasy mimo braku rodowodu.
Znaczy to , ze plodzi na okraglo aby ciagle byl pieniadz i to nie maly , bo cene pieskow podnosi.
Psy maja praktycznie podobny wyglad do mojego wiec albo ta sama samica ekspolatowana na maxa albo w najlepszym przypadku tylko samiec , w co sama nie wierze , obserwujac aktywnosc tychze ludzi.

Pies jak do nas trafil byl nienajedzony , bojac sie powiedziec wyglodzony ? Pochlanial wszystko bez umiaru , walczyl o miske , atakowal mimo iz malutki robaczek to byl.
Do dnia dzisiejszego zjada wlasne kupy , zupelnie jakby z glodu lub na zapas.
Doprowadzilismy do tego , ze nie magazynuje juz pokarmu , nie walczy o kazdy kes i nie atakuje. Kup pilnujemy.
Nie wiem czy swiadczy to o chowie wsobnym ale pies na radosc , silniejsza emocje reaguje kaszlem , duszeniem sie , jakby mial astme.
Tak wiec calkiem zdrowy nie jest. Zebow wszystkich tez nie ma.
Osoby pilnie dbaly o to aby nikt nienamierzyl ich adresu , miasta , miejsca zamieszkania. Umawiaja sie w przydroznych zajazdach taszczac transportety z wybranymi psami i tlumacza to ostroznoscia aby nie dopuscic do chorob roznoszonych przez obcych ludzi.
Co wiec maja do ukrycia , warunki w jakich trzymaja zwierzeta ? Ich stan , ich ilosc ? W internecie mozna wkleic piekne zdjecie , korespondencje prowadzic anonimowo i byc spokojnym.
Czy waszym zdaniem to jest wlasnie pseudohodowla ? Gdzie to zglosic i jak ?
Z wiadomych wzgledow nie moge napisac na glos nazwy bo tak to juz w tym kraju jest , ze kto ma pieniadze ten ma wladze a jak ktos sie poczuje " niesprawiedliwie oskarzony" to zawsze znajdzie obrone. Tu chodzi o nalot , anonimowy , celem sprawdzenia faktow.
Peanut 1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-06, 15:09   #2890
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Peanut 1 Pokaż wiadomość
Zastanawiam sie nad pewna sytuacja.
Napisze od razu , ze mam psa prawdopodobnie z pseudohodowli. Dostalam go od kogos , kto chcial mi zrobic niespodzianke ale nie sadzil , ze napedzi taki biznes.
Trudno . Raz sie czlowiek uczy .
Kocham psine i nigdy jej juz nikomu nie oddam.
Niestety z ciekawosci , juz po fakcie zaczelam sie interesowac zrodlem jego pochodzenia.

Od prawie 2-3 lat obserwuje w serwisie ogloszeniowym tego kogos kto calutki czas regularnie wstawia te "rasopodobne" szczeniaki , powolujac sie na czystosc tej rasy mimo braku rodowodu.
Znaczy to , ze plodzi na okraglo aby ciagle byl pieniadz i to nie maly , bo cene pieskow podnosi.
Psy maja praktycznie podobny wyglad do mojego wiec albo ta sama samica ekspolatowana na maxa albo w najlepszym przypadku tylko samiec , w co sama nie wierze , obserwujac aktywnosc tychze ludzi.

Pies jak do nas trafil byl nienajedzony , bojac sie powiedziec wyglodzony ? Pochlanial wszystko bez umiaru , walczyl o miske , atakowal mimo iz malutki robaczek to byl.
Do dnia dzisiejszego zjada wlasne kupy , zupelnie jakby z glodu lub na zapas.
Doprowadzilismy do tego , ze nie magazynuje juz pokarmu , nie walczy o kazdy kes i nie atakuje. Kup pilnujemy.
Nie wiem czy swiadczy to o chowie wsobnym ale pies na radosc , silniejsza emocje reaguje kaszlem , duszeniem sie , jakby mial astme.
Tak wiec calkiem zdrowy nie jest. Zebow wszystkich tez nie ma.
Osoby pilnie dbaly o to aby nikt nienamierzyl ich adresu , miasta , miejsca zamieszkania. Umawiaja sie w przydroznych zajazdach taszczac transportety z wybranymi psami i tlumacza to ostroznoscia aby nie dopuscic do chorob roznoszonych przez obcych ludzi.
Co wiec maja do ukrycia , warunki w jakich trzymaja zwierzeta ? Ich stan , ich ilosc ? W internecie mozna wkleic piekne zdjecie , korespondencje prowadzic anonimowo i byc spokojnym.
Czy waszym zdaniem to jest wlasnie pseudohodowla ? Gdzie to zglosic i jak ?
Z wiadomych wzgledow nie moge napisac na glos nazwy bo tak to juz w tym kraju jest , ze kto ma pieniadze ten ma wladze a jak ktos sie poczuje " niesprawiedliwie oskarzony" to zawsze znajdzie obrone. Tu chodzi o nalot , anonimowy , celem sprawdzenia faktow.
Zawsze mozesz napisac do fundacji pro-zwierzecych w swoim miescie/wojewodztwie. O wiele latwiej byloby gdybys miala adres. Bardzo mozliwe, ze psy sa przetrzymywane w bardzo zlych warunkach. Po tym co napisalas, to jest bardzo prawdopodobne.
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-06, 15:14   #2891
Garadiela
Zadomowienie

pewnie rozmnazalnia pelna para
Zglos to TOZ-u ew jakiejs fundacji ktora dziala na twoim terenie.
Stary 2011-06-08, 11:02   #2892
agunia82
Zakorzenienie

Może ktoś będzie zainteresowany adopcją:

Nie wiem czy słyszeliście, może ktoś z Waszych znajomych będzie zainteresowany...
Na terenie Warszawy zlikwidowano pseudohodowlę yorków, maltańczyków, chihuahua, buldożków francuskich i shitzu - jest ponad 90 psów do adopcji, łącznie z trzydniowymi szczeniaczkami i kociakami - zainteresowanych proszę o kontakt na gg Remi Urant : 28828618! Przekazujcie info dalej!

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 11:08   #2893
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Może ktoś będzie zainteresowany adopcją:

Nie wiem czy słyszeliście, może ktoś z Waszych znajomych będzie zainteresowany...
Na terenie Warszawy zlikwidowano pseudohodowlę yorków, maltańczyków, chihuahua, buldożków francuskich i shitzu - jest ponad 90 psów do adopcji, łącznie z trzydniowymi szczeniaczkami i kociakami - zainteresowanych proszę o kontakt na gg Remi Urant : 28828618! Przekazujcie info dalej!
Orientujesz sie moze, czy maja zalozony watek na dogomanii i fb?
Stary 2011-06-08, 11:16   #2894
agunia82
Zakorzenienie

Nie mam pojęcia, ale podejrzewam że na dogomanii będzie wątek. Jak z facebookiem nie wiem, ale to info umieściła moja znajoma na swojej tablicy na facebooku

EDIT: na dogomanii jest wątek
http://www.dogomania.pl/threads/2088...-pseudohodowli!!!!!!!

Na fb różne fundacje wrzuciły u siebie info

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2011-06-08 o 11:19
agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 11:59   #2895
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Nie mam pojęcia, ale podejrzewam że na dogomanii będzie wątek. Jak z facebookiem nie wiem, ale to info umieściła moja znajoma na swojej tablicy na facebooku

EDIT: na dogomanii jest wątek
http://www.dogomania.pl/threads/2088...-pseudohodowli!!!!!!!

Na fb różne fundacje wrzuciły u siebie info
Za wiele informacje na dogo nie ma, moze osoba ktora zajmuje sie ta sprawa napisze cos wiecej.
Stary 2011-06-12, 20:08   #2896
seduction
Zakorzenienie

Podobno już wszystkie psiaki z zlikwidowanej pseudo mają chętnych nowych właścicieli

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-18, 14:08   #2897
Garadiela
Zadomowienie

http://www.facebook.com/event.php?eid=219722854716230

Piękny, dobrze zbudowany labrador bez rodowodu szuka suczki labrador na randkę. Pies daje liczne mioty, sprawdzony reproduktor.”

„Sprzedam 3 – letnią sukę labrador bez rodowodu, była już 3 razy szczenna, dobra matka. Nadaje się do dalszej hodowli.”

„Śliczne szczeniaki labladora po rodowodowych rodzicach w okazyjnej cenie 250 złotych za sztukę. Dziadkowie szczeniąt mieli rodowody.”

„Szczeniaki rasowe bez rodowodu cena 300 złotych.”

Te i wiele innych podobnych ofert można znaleźć na portalach ogłoszeniowych, nie daj się nabrać - nie kupuj kundelka przypominającego psa z reklamy. Nie daj zarabiać ludziom na psiej krzywdzie.

WYPOWIADAMY WOJNĘ PSEUDOHODOWCOM W SIECI

Biorąc udział w tym wydarzeniu okazujesz swoją dezaprobatę jako obywatel, który myśli perspektywicznie.
CHCEMY WYMÓC na serwisach ogłoszeniowych typu:
allegro.pl/alegratka.pl/olx.pl/Tablica.pl/Gumtree.pl/Morusek.pl i podobne

aby KONTROLOWAŁY możliwości jakie daje narzędzie jakim jest internet

WYSTARCZY aby edytor ogłoszeniowy zawierał dwie opcje wyboru
1. pies do adopcji
2. pies z rodowodem

W TEN SPOSÓB ADMINISTRATORZY SERWISÓW OGŁOSZENIOWYCH pomogą nam w WALCE z niekontrolowanym i nielegalnym podziemiem pseudohodowców, które rocznie produkują w swych fabryczkach tysiące niechcianych szczeniąt, którzy wykorzystują sucze matki w extremalny sposób amortyzując je do tego stopnia, że sukom wypadają pochwy.

TEN APEL jest przyczynkiem do rozpoczęcia WOJNY W SIECI z PSEUDOHODOWCAMI

w świecie realnym takimi FABRYKAMI NIESZCZĘŚCIA zajmie się Urząd Skarbowy/Straż Miejska/Policja/Państwowa Inspekcja WET

DO BOJU!!!

w 2006 roku SERWIS allegro olał sprawę

TERAZ potrzebne wsparcie społeczeństwa - potem MEDIA i w blasku fleszy przekazanie wszystkim serwisom PROSBY!!!
Stary 2011-06-18, 20:55   #2898
milkanika
Rozeznanie

fajna akcja
tylko nie wiem czy to coś ruszy dopóki nie ruszy się hodowców,
ostatnio ale reproduktora ogłaszała jakaś babka i podawała zdjęcie rodowodu,pies bez uprawnień do krycia,hodowca olał sprawę,
tak samo próbowałam coś ruszyć w sprawie baby spod Torunia,ma psy rodowodowe,bez uprawnień i chwali się pomocą hodowczyni jej suczek, ma różne rasy i duże podwórko
zresztą z podejściem, suczkami i ceną szczeniąt tej hodowczyni to się nie dziwię,że ludzie tracą wiarę w hodowle,
dobrze by było wyplenić takich hodowców, tak by nie zrażali do psów rasowych
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 12:09   #2899
Cannabisia
Przyczajenie

Popieram w pełni!
Cannabisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-20, 20:02   #2900
di69
Rozeznanie

Jestem za!
Stary 2011-06-25, 20:22   #2901
tygrysia
Rozeznanie

Pomysł świetny, ale co dalej? Co zrobić konkretnie, aby te portale przystały na podane opcje?
Stary 2011-07-04, 16:07   #2902
wiola_lola
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Yvettaa Pokaż wiadomość
witam, mam pytanie czy w wielu przypadkach Yorki bez rodowodu wyrastaja na tzw. "yorkopodobne" ?
niby tyle yorków a każdy inny, to jak to jest?
wiola_lola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-04, 17:33   #2903
Garadiela
Zadomowienie

hm jak nie sa yorkshire terierami z rodowodem to niby na co innego maja wyrosnac?
Ja strzyge psy i yorkow troche w rekach mialam i kazdy inny...Od niemal karlowatych kilogramowych pieskow po 5 kg mutanty nie przypominajace yorka
Ale kazdy to "york" wg wlasicieli

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-13, 14:10   #2904
csylwiac
Raczkowanie

Cytat:
hm jak nie sa yorkshire terierami z rodowodem to niby na co innego maja wyrosnac?
Ja strzyge psy i yorkow troche w rekach mialam i kazdy inny...Od niemal karlowatych kilogramowych pieskow po 5 kg mutanty nie przypominajace yorka
Ale kazdy to "york" wg wlasicieli
A sprobuj uswiadomic takich..........

Dalmatyńczyki w Potrzebie - ile kropek tyle nieszczęść!
csylwiac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 23:13   #2905
f13
BAN stały

Nie ma sensu. Kiedy zwróci się uwagę, że to kundelek, to obraza majestatu. Bo JA MAM RASOWEGO PSA, tylko bez rodowodu ;/
Mój wujek kupił "rasową" suczkę owczarka niemieckiego, z pseudohodowli. Kiedy tylko była w stanie, dał ją pokryć - podobnego pochodzenia psem. Suczka urodziła 4 szczeniaki, jedną sunię zostawili.
Nikogo nie dziwi fakt, że suczka (mała?) rozrosła się do rozmiarów 70kg psa. Mało tego, są z tego dumni.
Przy kolejnej cieczce matki, znowu chcieli ją pokryć. Normalnie płakac mi się chce, nad ludzką głupotą.
A kiedy zwróci się uwagę, że męczą psinę, że nie powinni rozmnażać psiaków/kundelków na własną rękę, to jest obraza. Bo to rasowy pies ;/
f13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 03:54   #2906
Hiraska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez f13 Pokaż wiadomość
Nie ma sensu. Kiedy zwróci się uwagę, że to kundelek, to obraza majestatu. Bo JA MAM RASOWEGO PSA, tylko bez rodowodu ;/
Mój wujek kupił "rasową" suczkę owczarka niemieckiego, z pseudohodowli. Kiedy tylko była w stanie, dał ją pokryć - podobnego pochodzenia psem. Suczka urodziła 4 szczeniaki, jedną sunię zostawili.
Nikogo nie dziwi fakt, że suczka (mała?) rozrosła się do rozmiarów 70kg psa. Mało tego, są z tego dumni.
Przy kolejnej cieczce matki, znowu chcieli ją pokryć. Normalnie płakac mi się chce, nad ludzką głupotą.
A kiedy zwróci się uwagę, że męczą psinę, że nie powinni rozmnażać psiaków/kundelków na własną rękę, to jest obraza. Bo to rasowy pies ;/
Ja uważam, że takie praktyki powinny być karalne.
U nas sąsiad postępował podobnie. Kupił psa z pseudo hodowli i rozmnażał na potęgę a potem sprzedawał te psiaki po 500zł.
A kiedy suka miała 10 lat uśpił bo stwierdził, że jest stara. Tak naprawdę była wycieńczona ciągłymi porodami, a potem opieką nad małymi
Szkoda, że nasze prawo ma się nijak do takich praktyk i nic takiemu staremu dziadowi nie zrobisz
A jaka obraza była jak w nerwach kiedyś powiedziałam: "Przecież wciska Pan ludziom bubel i sprzedaje kundle", do tej pory sąsiad ze mną nie rozmawia
Moi wujkowie też sobie pokupowali "rasowce" na giełdzie i szpanują co to nie oni
Ja muszę ukrywać fakt ze za pieska zapłaciłam 1600zł, bo przecież cała rodzina by mnie wyśmiała i zlinczowała.
Hiraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 10:56   #2907
lapinne
Zadomowienie

ja zaplacilam wiecej niz 1600 itego nie ukrywam. niby dlaczego?
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 20:14   #2908
Hiraska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
ja zaplacilam wiecej niz 1600 itego nie ukrywam. niby dlaczego?
Bo moja rodzina uważa to za snobizm i wywalanie pieniędzy.
Hiraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 21:00   #2909
lapinne
Zadomowienie

no mnie to akurat nie interesuje, co kto na ten temat uwaza.
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 15:49   #2910
maria_mag
BAN stały

TYLKO RASOWY!!!
Mój psiak i moja sunia to psy rasowe ! Kupując takiego psiaka ma sie pewność w wielu kwestiach- chorób, genetyki i także taką, że to TA rasa a nie "coś" do niej podobnego. I nie chodzi tu bynajmniej o snobizm. Żal mi psiaków z pseudohodowli , maltretowanych i wykorzystywanych do granic możliwości
maria_mag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości