etorebka.pl cz. 29 - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-04, 20:07   #1471
fashionaddicted
Zakorzenienie

Dot.: etorebka.pl cz. 29

Cytat:
Napisane przez Danula Pokaż wiadomość
Dodzwoniłam się do szanownego promotora Obronę mam w piątek od 10..........ale się zdenerwowałam bo mi mówi, że przekroczyłam jeden próg plagiatu o uwaga 1,8% Oczywiście ja sobie sama sprawdzałam i mi pozaznaczał antyplagiat same cytaty z przypisami ale i tak echhhh mam mega nerwa, ręce mi się trzęsą
NO wreszcie !! to będziemy trztmać kciuki najpierw w czwartek, potem w piątek
widzę że u Was antyplagat jest:P u nas to chyba była legenda... a teraz jak prace będziemy pisać po rosyjsku to już w ogóle nic nie sprawdzą:P
Stary 2011-07-04, 20:08   #1472
maggie82
Zakorzenienie

Martini - GRATULUJĘ nasz wątkowy "filmoznawco"

Planujesz coś zawodowo w tym kierunku ???

Cytat:
Napisane przez CharLizZie Pokaż wiadomość
Starlit robi zamówienie na biżuterię Katherine bardzo ładna, tania, darmowa wysyłka, możliwy odbiór w Krakowie
Można linka do tego wątku
maggie82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:10   #1473
CharLizZie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monica80c Pokaż wiadomość
kali kochana obejrzałam twojego sucker punchajestem baaardzo zadowolona podobny w klimacie jest inny film tego rezyser
http://www.filmweb.pl/film/Watchmen+...cy-2009-317089
jeśli nie widziałaś polecam- dla mnie to nawet dużo lepszy film aczkolwiek w tresci i przesłaniu inny- klimat jest podobny
Watchmen to genialny film!
Sucker punch widziałam i jak pod względem wizualnym świetny, to jednak troszkę mnie rozczarował...
Piękna Emily Browling o boskim głosie (cover Sweet dreams ).

Cytat:
Napisane przez maggie82 Pokaż wiadomość

Można linka do tego wątku
proszę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=481790&page=57

www.pomooc.pl> ustaw sobie na stronę startową, pajacyk, pusta miska, wszystko w jednym miejscu
CharLizZie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:11   #1474
fashionaddicted
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martini. Pokaż wiadomość

a tak w ogóle, to jestem od dziś dyplomowanym filmoznawcą
wakacje
GRAtuLacje
Stary 2011-07-04, 20:14   #1475
monica80c
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fashionaddicted Pokaż wiadomość
to ja mam dużo mniej cm wzrostu i więcej kilogramów ale chodze praktycznie tylko w rurkach ewentualnie w szerokich ale eleganckich spodniach do wysokich obcasów;] fatalnie się czuje w innych spodniach niż te dwa rodzaje, z tym, że w tych drugich to też tylko w wybranych:P

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

jak się ma pytania to dużo duużo daje na pewno będzie dobrze;*

haha spryciula się nie przyzna:P

DLaczego Viv nie ma w kolorze budyniu

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

hmm ja też dostałąm dzisiaj za wczorajsze użycie 4 zł
kochana- ładnym i zgrabnym we wszystkim ładnie/niestety /to po pierwsze, po drugie absolutnie nie wyglądasz na więcej kilogramów i jak pamietam rzeczywiście w rurkach bardzo ci dobrze i nie dziwie się , że się w nich dobrze czujesz , ja to może źle ujęłam - w sumie to ja nie przepadam za tym krojem po prostu i poniewaz jest on modny to prawie wszyscy tak chodzą, to trochę wymagający krój jest i często się widzi, że naprawdę sto razy lepiej by ktoś na ulicy wyglądał jakby się nie upierał co do rurek - to kilogramy i wzrost to podałam tak ekstremalnie- w sumie trzeba być po prostu zgrabnym- te spodnie niczego nie ukryją- obnażą zaś wszystko- tak mniej więcej o to mi chodziło- ja sama nie mam 178 cm- chociaż łatwiej je osiągnę niż wagę do 50kg- jak sądzę
monica80c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:15   #1476
fashionaddicted
Zakorzenienie

Cytat:
już pokazała- parę postów wyzej
zobaczyłam to dopiero później :P
Stary 2011-07-04, 20:16   #1477
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
możesz z mojego nie potrzebuję na gwałt, ale będzie mi miło
ok, użyłam Twojego kodu dzięki

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

lir391 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:16   #1478
fashionaddicted
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kali765 Pokaż wiadomość
Moniś
Cieszę się że się podobało To jest na razie najlepszy film jaki w życiu widziałam - na prawdę

Ściągnę go sobie - dzięki

Mnie się marzą miętowe platformy z deezee tż obiecał że kupimy mi je w tym miesiącu
I znalazłam idealne "kalosze"
matko jak ja CI zazdroszczę:P w tej chwili w sprawie butów:P

ja mam wielką ochotę na zakupy, ale jakoś od 2 miesięcy nawet jak się na nie wybiorę = to szkoda mi kasy, w necie też mi szkoda, a nie chce mi się szukać okazji:P
Stary 2011-07-04, 20:17   #1479
CharLizZie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lir391 Pokaż wiadomość
ok, użyłam Twojego kodu dzięki
super a jaką torebkę kliknęłaś?

www.pomooc.pl> ustaw sobie na stronę startową, pajacyk, pusta miska, wszystko w jednym miejscu
Stary 2011-07-04, 20:21   #1480
kali765
Zakorzenienie

Cytat:
matko jak ja CI zazdroszczę:P w tej chwili w sprawie butów:P

ja mam wielką ochotę na zakupy, ale jakoś od 2 miesięcy nawet jak się na nie wybiorę = to szkoda mi kasy, w necie też mi szkoda, a nie chce mi się szukać okazji:P

Tzn wiadomo tż nie pokryje całego kosztu butów. Da połowę ale to i tak jeszcze nic pewnego bo jednak wiadomo że one nie na wieki tylko na jeden czy dwa sezony. A szkoda mi tyle kasy ... Muszę to przemyśleć

Ja na wyprzedaże jadę dopiero jak będzie II tura.
Stary 2011-07-04, 20:21   #1481
monica80c
Zakorzenienie

Cytat:
Moniś
Cieszę się że się podobało To jest na razie najlepszy film jaki w życiu widziałam - na prawdę

Ściągnę go sobie - dzięki

Mnie się marzą miętowe platformy z deezee tż obiecał że kupimy mi je w tym miesiącu
I znalazłam idealne "kalosze"
jakie kalosze są kaloszami Twego życia?
Cytat:
fajnie, że jesteś zadowolona. Ja mam właśnie karmelową, to teraz chyba powinnam kliknąć niebieską

Dobrze, że się w końcu dowiedziałaś kiedy termin masz Trzymam kciuki
maggie
mopsy na prezydenta!
Cytat:
Watchmen to genialny film!
Sucker punch widziałam i jak pod względem wizualnym świetny, to jednak troszkę mnie rozczarował...
Piękna Emily Browling o boskim głosie (cover Sweet dreams ).

proszę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=481790&page=57
no ja tez jestem oczarowana Watchmenami- piateczka
Sucker punch aż taki fajny nie jest- te sceny walk trochę męczące, ale koniec filmu jest obłędny/i początek/ i może przez"krzesło" na którym ląduje bohaterka zakończenie skojarzyło mi się z Brazil i wrażenie miałam zdublowane pozytywnie
a muzyka
monica80c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:24   #1482
fashionaddicted
Zakorzenienie

Cytat:
kochana- ładnym i zgrabnym we wszystkim ładnie/niestety /to po pierwsze, po drugie absolutnie nie wyglądasz na więcej kilogramów i jak pamietam rzeczywiście w rurkach bardzo ci dobrze i nie dziwie się , że się w nich dobrze czujesz , ja to może źle ujęłam - w sumie to ja nie przepadam za tym krojem po prostu i poniewaz jest on modny to prawie wszyscy tak chodzą, to trochę wymagający krój jest i często się widzi, że naprawdę sto razy lepiej by ktoś na ulicy wyglądał jakby się nie upierał co do rurek - to kilogramy i wzrost to podałam tak ekstremalnie- w sumie trzeba być po prostu zgrabnym- te spodnie niczego nie ukryją- obnażą zaś wszystko- tak mniej więcej o to mi chodziło- ja sama nie mam 178 cm- chociaż łatwiej je osiągnę niż wagę do 50kg- jak sądzę
dziękuję ślicznie może nie wyglądam ale waże więcej:P obecnie tak ok 54kg- do wyjazdu na Wegry staram się schudnąć:P ale jak na oglądam zdjęcia z pierwszego roku studiów kiedy samoczynnie - chyba z nerwów ogólnie i z większego wysiłku fizycznego - schudłam z ok 56kg do nawet 46kg - i tak ok 46/47kg trzymało mi się około roku, to mi się łezka kręci jak się wtedy cudownie czułam ze sobą i jak dobrze wyglądałam ( w moim odczuciu bo dużo osób mi mówiło, że wyglądam za chudo chociaz na serio tego nie widze na zdjęciach a na innych widzę że ktoś jest w moim odczuciu za chudy)
ale ja tak strasznie kocham jeść i teraz maksymalnie spada mi waga do 52kg ale na chwilkę

Ja CIę zrozumiałam to co pisałam to było tak napisane z uśmiechem - szczerze mówiąc w dużej mierze się z Tobą zgadzam - na szczupłych - ale nie za chudych dziewczynach - rurki wyglądają rewelacyjnie w moim odczuciu. i jak nogi są szczupłe i zdgrabne to nawet nie muszą być długie, bo się długi po prostu wydają mi się najbardziej nie podoba jak ponad spodniami wypływają takie duże zwałki - i to się robi często u raczej szczupłych dziewczyn tylko gdy spodnie są dużo za ciasne...

---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ----------

Cytat:

Tzn wiadomo tż nie pokryje całego kosztu butów. Da połowę ale to i tak jeszcze nic pewnego bo jednak wiadomo że one nie na wieki tylko na jeden czy dwa sezony. A szkoda mi tyle kasy ... Muszę to przemyśleć

Ja na wyprzedaże jadę dopiero jak będzie II tura.
ja teraz w Rz patrzyłam na wyprzedażach ale nie było już nic co mi się podobało w moim rozmiarze

a połowa na buty - to AŻ połowa na buty chciałabym chociaż na połowę, ale ostatnio TŻ płacił za zaliczkę dla dj ( co prawda ma kasę przeznaczoną na ślub, ale jednak) i nie mam sumienia go o cokolwiek prosić
Stary 2011-07-04, 20:25   #1483
135nudziara
BAN stały

GG do 135nudziara

Cytat:
Napisane przez roxana222 Pokaż wiadomość
Ja mam jakieś 164 cm, 54 kg, a śmigam w rurkach i dobrze się w nich czuję

Wkleiłam już zdjęcia

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=239

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=240
super
Cytat:
widzę, że fajnie się bawiłaś ja w niedzielę na domówce robiłam pyszne drinki z sokiem bananowym, lodami waniliowymi i wódką, ale jak zwykle zapał ostygł po mniej więcej 3 kolejce, a drinki stawały się coraz mocniejsze, bo już lodów mniej, a alkoholu co nie miara
drinki są cudowne . szczególnie jak ktoś robi, bo ja to cierpliwości nie mam i proporcje mooocno mylę . ostatnio piłam przepyszną pinacoladę i była extra . smaczniutkie i tak fajnie "wychodzi". ale rzadko zdarzają mi się takie luksusy . ostatnio u koleżanki piliśmy najpierw piwo, potem wiśniówkę (jako popita herbata, bo nic innego nie było i jakoś tak się zakręciłam, że piłam wiśniówkę ze szklanki, a herbatę z kieliszka )

martini - gratulacje . to teraz trochę odpoczniesz?
Danula - będzie dobrze . w końcu my wszystkie będziemy kciuki trzymać, więc innego wyjścia nie ma
135nudziara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:28   #1484
hanusia505
Zakorzenienie

hello

Kali podrzuc linka do mietoych z deezee

Fashion gdzie na Wegry jedziesz?

Kosmetyki i inne produkty nietestowane na zwierzętach!
klik
hanusia505 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:29   #1485
Danula
Zakorzenienie

Co za supermen z mojego promotora, wszystkim daje te same pytania

Cytat:
to i popcorn sobie kup i coca colę

ja tez mam teraz ochotę na imprezkę i na drinka jakiegoś
Mam kukurydzę dam radę

Cytat:
to ja mam dużo mniej cm wzrostu i więcej kilogramów ale chodze praktycznie tylko w rurkach ewentualnie w szerokich ale eleganckich spodniach do wysokich obcasów;] fatalnie się czuje w innych spodniach niż te dwa rodzaje, z tym, że w tych drugich to też tylko w wybranych:P

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

jak się ma pytania to dużo duużo daje na pewno będzie dobrze;*

haha spryciula się nie przyzna:P

DLaczego Viv nie ma w kolorze budyniu

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

hmm ja też dostałąm dzisiaj za wczorajsze użycie 4 zł
Och budyńkowa vivi:lo ve:

Cytat:
fajnie, że jesteś zadowolona. Ja mam właśnie karmelową, to teraz chyba powinnam kliknąć niebieską

Dobrze, że się w końcu dowiedziałaś kiedy termin masz Trzymam kciuki

Cytat:
NO wreszcie !! to będziemy trztmać kciuki najpierw w czwartek, potem w piątek
widzę że u Was antyplagat jest:P u nas to chyba była legenda... a teraz jak prace będziemy pisać po rosyjsku to już w ogóle nic nie sprawdzą:P

Cytat:
Napisane przez 135nudziara Pokaż wiadomość
super

drinki są cudowne . szczególnie jak ktoś robi, bo ja to cierpliwości nie mam i proporcje mooocno mylę . ostatnio piłam przepyszną pinacoladę i była extra . smaczniutkie i tak fajnie "wychodzi". ale rzadko zdarzają mi się takie luksusy . ostatnio u koleżanki piliśmy najpierw piwo, potem wiśniówkę (jako popita herbata, bo nic innego nie było i jakoś tak się zakręciłam, że piłam wiśniówkę ze szklanki, a herbatę z kieliszka )

martini - gratulacje . to teraz trochę odpoczniesz?
Danula - będzie dobrze . w końcu my wszystkie będziemy kciuki trzymać, więc innego wyjścia nie ma
Będę wdzięczna za wasze kciuki, zawsze dawały radę

"Tak, jestem szczęśliwa,
i brak mi tylko dzwoneczka u szyi, który by brzęczał nad tobą, gdy śpisz."
Szymborska
Danula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:30   #1486
kali765
Zakorzenienie

Cytat:
jakie kalosze są kaloszami Twego życia?
O te (to nie do końca kalosze bo buty do jazdy na koniu ) ale mi będą służyć jako kalosze
Już je mierzyłam, śliczne obcisłe... oficerki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kalosze.jpg (14,6 KB, 13 załadowań)
Stary 2011-07-04, 20:35   #1487
CharLizZie
Zakorzenienie

Cytat:
super

dla mnie wiśniówka jest zabójcza, to mój imprezowy killer, ze szklanki bym się na nią nie pokusiła
ja mam jeszcze Sheridana śmietankowo-kawowego w szafce zostało mi po jakiejś okazji

Cytat:
O te (to nie do końca kalosze bo buty do jazdy na koniu ) ale mi będą służyć jako kalosze
Decathlon, może? podobne były popularne na wizażu
są super, wyglądają jak kozaki.

Stary 2011-07-04, 20:37   #1488
maggie82
Zakorzenienie

Cytat:
maggie
mopsy na prezydenta!

A może od razu na tron ??? Przywróćmy monarchię
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kingpug.jpg (22,2 KB, 2 załadowań)
maggie82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:37   #1489
fashionaddicted
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanusia505 Pokaż wiadomość
hello

Fashion gdzie na Wegry jedziesz?
jak co roku najpier do wujka do Miscola a stamtąd do Mezokovesd w tym roku nowe baseny otworzyli więc już się doczekać nie mogę
Stary 2011-07-04, 20:37   #1490
hanusia505
Zakorzenienie

Cytat:
Myslalam o tych kaloszach dzisiaj i zerknelam czy dalej sa w Decathlonie. Jak nadal bedzie tak lal deszcz to chyba zlamie swoje postanowienia czyli "nigdy w zyciu nie kupie kaloszy" i przejade sie po nie do sklepu
Na zywo sa duzo zgrabniejsze niz na fotce ze strony.

klik
Stary 2011-07-04, 20:38   #1491
kali765
Zakorzenienie

Cytat:
ja teraz w Rz patrzyłam na wyprzedażach ale nie było już nic co mi się podobało w moim rozmiarze

a połowa na buty - to AŻ połowa na buty chciałabym chociaż na połowę, ale ostatnio TŻ płacił za zaliczkę dla dj ( co prawda ma kasę przeznaczoną na ślub, ale jednak) i nie mam sumienia go o cokolwiek prosić
Idzie kupić rozm większe i zanieść babci,mamie, krawcowej do zwężenia
Oczywiście że to AŻ połowa! Jestem mu za to niezmiernie wdzięczna! ()
Ja póki co nie mam żadnych poważnych wydatków więc mogę poszaleć a w z tż też za jakiś czas się odkujecie

Cytat:
hello

Heloł

Klik
Stary 2011-07-04, 20:40   #1492
Danula
Zakorzenienie

Cytat:
A może od razu na tron ??? Przywróćmy monarchię
Ja nie chcę jeść suchej karmy

"Tak, jestem szczęśliwa,
i brak mi tylko dzwoneczka u szyi, który by brzęczał nad tobą, gdy śpisz."
Szymborska
Danula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:41   #1493
kali765
Zakorzenienie

Cytat:
Decathlon, może? podobne były popularne na wizażu
są super, wyglądają jak kozaki.

Są zgrabne, ładnie przylegają do nogi ACH! już je kocham a jeszcze ich nie mam

Cytat:
Myslalam o tych kaloszach dzisiaj i zerknelam czy dalej sa w Decathlonie. Jak nadal bedzie tak lal deszcz to chyba zlamie swoje postanowienia czyli "nigdy w zyciu nie kupie kaloszy" i przejade sie po nie do sklepu
Na zywo sa duzo zgrabniejsze niz na fotce ze strony.
Ja już mam dosyć przemakających kozaków jesienią i mimo że nigdy kalosze mi się nie podobały tak teraz te mnie urzekły
Zgadzam się są świetne!
Stary 2011-07-04, 20:42   #1494
135nudziara
BAN stały

GG do 135nudziara

Cytat:
dla mnie wiśniówka jest zabójcza, to mój imprezowy killer, ze szklanki bym się na nią nie pokusiła
ja mam jeszcze Sheridana śmietankowo-kawowego w szafce zostało mi po jakiejś okazji
wiśniówka i te inne żurawinówki są faktycznie mocne. z lodem dawało radę, ale szybko poczułam, że mi wesoło
Sheridan jest pyszny . tylko jakoś tak szybko się kończy . ooo, ja mam likier kawowy, zaraz namówię mamę

kali - faaaajne
Stary 2011-07-04, 20:43   #1495
hanusia505
Zakorzenienie

Cytat:
jak co roku najpier do wujka do Miscola a stamtąd do Mezokovesd w tym roku nowe baseny otworzyli więc już się doczekać nie mogę
W Mezokovesd nowe baseny sa? Nie wiedzialam
No to zycze dobrej pogody A kiedy jedziesz?

Cytat:

Heloł

Klik
Ale ladne
Tylko drogo troche

Nudi ja tez lubie wisniowke Tylko troche strac ja pic bo tak latwo i przyjemnie wchodzi, ze mozna sie zapomniec i przedobrzyc

Danulka to ja sie przylacze do kciukow piatkowych

klik

Edytowane przez hanusia505
Czas edycji: 2011-07-04 o 20:45
Stary 2011-07-04, 20:45   #1496
135nudziara
BAN stały

GG do 135nudziara

Cytat:
Nudi ja tez lubie wisniowke Tylko troche strac ja pic bo tak latwo i przyjemnie wchodzi, ze mozna sie zapomniec i przedobrzyc
noo, to samo z drinkami. takie słodziutkie, jak soczek, nic człowiek nie przeczuwa, a potem...
Stary 2011-07-04, 20:47   #1497
fashionaddicted
Zakorzenienie

Cytat:
Idzie kupić rozm większe i zanieść babci,mamie, krawcowej do zwężenia
Oczywiście że to AŻ połowa! Jestem mu za to niezmiernie wdzięczna! ()
Ja póki co nie mam żadnych poważnych wydatków więc mogę poszaleć a w z tż też za jakiś czas się odkujecie

Heloł

Klik
piękne są

---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Cytat:
W Mezokovesd nowe baseny sa? Nie wiedzialam
No to zycze dobrej pogody A kiedy jedziesz?

Ale ladne
Tylko drogo troche

Danulka to ja sie przylacze do kciukow piatkowych
ciągle tam coś przebudowują i dobudowują matko już się nie mogę doczekać Węgry to mó drugi dom
mamy zamówione domki od 18 lipca... tylko wlasnie mam śledzić prognozę pogody - jak będzie kiepska to pewnie jakoś przesunimy:P
Stary 2011-07-04, 20:50   #1498
CharLizZie
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie, idealnie to ujęłaś
dobre drinki można z nią w sumie zrobić hmmm, ciekawe czy jakby wymieszać z mlekiem czekoladowym i jakimiś lodami to byłoby dobre... chociaż takie mieszanka mogłaby być niebezpieczna

Stary 2011-07-04, 20:51   #1499
dagna1
Zakorzenienie

kali, mietowe sa w bershce

pusta miska.. ale możesz ją napełnić!
dagna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:53   #1500
hanusia505
Zakorzenienie

Cytat:
noo, to samo z drinkami. takie słodziutkie, jak soczek, nic człowiek nie przeczuwa, a potem...
Drinki taaa
Zwklaszcza zubrowka z sokiem jablkowy

Cytat:

ciągle tam coś przebudowują i dobudowują matko już się nie mogę doczekać Węgry to mó drugi dom
mamy zamówione domki od 18 lipca... tylko wlasnie mam śledzić prognozę pogody - jak będzie kiepska to pewnie jakoś przesunimy:P
Mysle, ze do 18stego pogoda sie juz poprawi

klik
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości