Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-04, 20:35   #3871
irene adler
Raczkowanie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią

Cytat:
Napisane przez infante Pokaż wiadomość
może ich wyrzucą Nie no nikomu źle nie życzę- choć uważam, że nie wszyscy muszą studiować.
O właśnie na studia teraz idzie tyle osób, które później przepycha się przez wszystkie lata chociażby na tych 3, a przecież to nie ma sensu. U mnie naprawdę trudno jest wylecieć, a przyjmują masę osób, które często nie są zainteresowane studiami czy nawet odrobinę uzdolnione w tym kierunku, ale jakoś na poprawkach, komisach itd dobrną w końcu do dyplomu. Tylko jaki będzie tego efekt? Ja bym nie chciała iść do takiego specjalisty...potem jest nadmiar takich "magistrów" na rynku, ale ilość zupełnie nie przekłada się na jakość. Nie mówiąc już o innej powszechnej praktyce - iść na takie studia na jakie przyjmą albo na płatne tylko po to żeby nie pracować i dalej być na utrzymaniu rodziców (znam masę osób, które uczelnię, kierunek wybrały na tej zasadzie).
Stary 2011-07-04, 21:09   #3872
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magica Pokaż wiadomość
Sytuacja z wczorajszej mszy: babka stała za mną i wszystkie odpowiedzi ludu mówiła z wyprzedzeniem- tak jakby różnicę jej sprawiło czy powie to chwilę pozniej . To denerwujące lekko, kiedy cały czas słyszysz wszystko w "przyspieszonym trybie", po czym cały lud mówi to samo za parę sekund. Jakoś mnie to zdziwiło i zirytowało.
O właśnie, to jest motyw - te wszystkie dewotki, które próbują być świętsze od wszystkich świętych. I jakoś przez te lata biegania na msze, nie trafiło do nich przesłanie, że dobry człowiek to ten, który czyni dobro, a nie ten, który leży plackiem w kościele i łasi się do księdza.

Deede jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 21:53   #3873
reniferek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Noa_ Pokaż wiadomość
mnie denerwują ludzie mający muchy w nosie ostentacyjnie demonstrujący to w godzinach pracy. Ja rozumiem, że każdy może mieć gorszy dzień, ale uprzejmość dla klienta chyba powinna być wymagana, a nie opryskliwa obsługa, brak podstawowych zwrotów -jak "proszę", "dziękuję". Szkoda, że wielu sprzedawców ( głównie kobiet ) zapomina o tym. Jeśli ktoś nawet jest na co dzień gburem, to powinien postarać się dopasować do specyfiki pracy.
Ekspedientka patrząca wzrokiem zabójcy potrafi skutecznie zniechęcić do zakupów
Też pracuję w sklepie ale nawet mimo gorszego dnia nie zapominam aby odpowiedzieć 'dzień dobry', 'proszę' czy 'dziękuję'. Przecież to podstawy kulturalnego wychowania popsioczyć mogę sobie na zapleczu, nie w obecności klienta.

...
Pamiętaj: kiedy znów zdziczeję,
Odrzyj mnie z wichrów i ugłaskaj!
reniferek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 22:34   #3874
Angry
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magica Pokaż wiadomość
Sytuacja z wczorajszej mszy: babka stała za mną i wszystkie odpowiedzi ludu mówiła z wyprzedzeniem- tak jakby różnicę jej sprawiło czy powie to chwilę pozniej . To denerwujące lekko, kiedy cały czas słyszysz wszystko w "przyspieszonym trybie", po czym cały lud mówi to samo za parę sekund. Jakoś mnie to zdziwiło i zirytowało.
Ja jak jeszcze chodziłam do kościoła to z kolei drażniło mnie ,że wszyscy tak wolno odpowiadają Co prawda powstrzymywałam się od bycia szybszą, ale potwornie mi się dłużyło, w ogóle ta idea mszy-klepania wszystkiego co tydzień tak samo mnie mierzi, wcale mnie to duchowo nie ubogacało a wręcz przeciwnie - wkurzało

A co do studiów to ja teraz złożyłam na jeden kierunek (potem dobrałam jeszcze jeden awaryjnie, który też mnie w miarę interesuje i otwiera jakieś perspektywy), bo nie chcę 5 lat męczyć się na czymś nudnym, nawet nie wiem czy się utrzymam (lo mnie rozleniwiło i wychodzę też z założenia, że studia dla papierka niewiele mi dadzą, tzn. papierek jest jednak w dzisiejszych czasach niemal warunkiem, ale mogę studiować zaocznie, pracować, a nie zajmować komuś miejsce na dziennych). Kiedy znajomi mnie pytali jak tam rekrutacja to był wielki szok "no co ty? i co jak się nie dostaniesz? nie ryzykuj tak!" ale po co mam składać na jakiś beznadziejny kierunek dla, za przeproszeniem, głąbów (no wiadomo, studia z założenia ie są dla "głąbów", ale jeżeli próg na dany wydział wynosi 35 punktów to coś nie tak...), żeby tylko studiować dziennie i tracić na to czas? Już lepiej iść zaocznie na uczelnię "krzak" i pracować.
Angry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 22:53   #3875
muszynianka
Zakorzenienie

Dziwi mnie moja rodzina podrzucająca moim rodzicom dzieci, którzy też z tego powodu nie są zadowoleni. "Przecież dzieci podrzucamy twoim rodzicom, nie tobie!"
Tak, na 30 metrowym mieszkaniu gdzie kuchnia jest w pokoju rodziców które jest sypialno jadalnio pracownio kuchnio salonem, także mój pokój który jest przynajmniej trzyfunkcyjny i trafiają do niego rzeczy przenoszone na czas przedszkola z pokoju rodziców, to wcale mnie nie dotyka.
Nie nie, gdzie tam, mamy taką wielką willę że nie słyszę wrzasków pięciolatków. No skądże. Naprawdę mi to nie przeszkadza.
Uwielbiam krzyki o ósmej nad ranem. Uwielbiam to że przed pracą o 15 muszę dygać na paluszkach bo dzieci mają poobiedną drzemkę. Uwielbiam to że jak wrócę z pracy muszę także dygać na paluszkach bo dzieci śpią.
Ale przecież mój tata skoro ma wolne to musi pomóc, bo ktoś musi sobie jechać na wakacje bez dzieci.
Ręce opadają, łącznie z cyckami i nogami.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 23:07   #3876
reverse
Zadomowienie

Muszynianka - u mnie w rodzinie jest identyczna sytuacja. Ale oczywiście nikt się nie odezwie, bo przecież się obrażą (ale obrabiać d... można ).
Nigdy nie zrozumiem jacy ludzie mogą być naiwni sądząc, że ktoś ma ochotę wciąż się opiekować obcymi dziećmi. Rozumiem - babcia, dziadek, oczywiście pod warunkiem, że dziadkowie sami to zaproponują. Ale podrzucać swoje dziecko komukolwiek?
Chcesz mieć dziecko - licz się z końcem spokoju i wolnego czasu.
reverse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 23:11   #3877
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Dziwi mnie moja rodzina podrzucająca moim rodzicom dzieci, którzy też z tego powodu nie są zadowoleni. "Przecież dzieci podrzucamy twoim rodzicom, nie tobie!"
Tak, na 30 metrowym mieszkaniu gdzie kuchnia jest w pokoju rodziców które jest sypialno jadalnio pracownio kuchnio salonem, także mój pokój który jest przynajmniej trzyfunkcyjny i trafiają do niego rzeczy przenoszone na czas przedszkola z pokoju rodziców, to wcale mnie nie dotyka.
Nie nie, gdzie tam, mamy taką wielką willę że nie słyszę wrzasków pięciolatków. No skądże. Naprawdę mi to nie przeszkadza.
Uwielbiam krzyki o ósmej nad ranem. Uwielbiam to że przed pracą o 15 muszę dygać na paluszkach bo dzieci mają poobiedną drzemkę. Uwielbiam to że jak wrócę z pracy muszę także dygać na paluszkach bo dzieci śpią.
Ale przecież mój tata skoro ma wolne to musi pomóc, bo ktoś musi sobie jechać na wakacje bez dzieci.
Ręce opadają, łącznie z cyckami i nogami.
Dziwni ci ludzie. Ja bym miała obiekcje przed podrzuceniem komuś psa do opieki na jeden niż więcej dzień, a oni sobie na wakacje wyjechali i dzieci komuś zostawili Masakra. Twoi rodzice tak kochają malutkie dzieciaki i ich wrzaski czy brak im asertywności?

A co do tych babci - to okropne, że niektórym starszym, schorowanym kobietom podrzuca się do opieki wnuczęta czy nawet prawnuczęta... Ludzie chyba wstydu nie mają, naprawdę. I zero empatii. Własnemu dziecku to po prostu głupio odmówić, ale te dzieci mogłyby wczuć się w sytuację rodziców i pomyśleć, czy one chciałyby zajmować się w podeszłym wieku swoimi małymi wnukami... I nie chodzi, że od czasu do czasu (to oczywiście rozumiem), tylko po prostu babcia robi jako żłobek albo przedszkole.

Edytowane przez emelie
Czas edycji: 2011-07-04 o 23:14
emelie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 23:23   #3878
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez reverse Pokaż wiadomość
Muszynianka - u mnie w rodzinie jest identyczna sytuacja. Ale oczywiście nikt się nie odezwie, bo przecież się obrażą (ale obrabiać d... można ).
Nigdy nie zrozumiem jacy ludzie mogą być naiwni sądząc, że ktoś ma ochotę wciąż się opiekować obcymi dziećmi. Rozumiem - babcia, dziadek, oczywiście pod warunkiem, że dziadkowie sami to zaproponują. Ale podrzucać swoje dziecko komukolwiek?
Chcesz mieć dziecko - licz się z końcem spokoju i wolnego czasu.
mi tego nie mów. ale ja jestem najgorszą rodzinną s*ką bo mi aż tak te dzieci przeszkadzają. nie no to nic naprawdę, że rodzice nie mają języka w gębie no ale najczęściej są stawiani przed faktem dokonanym.
po prostu to uwielbiam - ALE CO CI TO ROBI,
no qwa robi mi akurat bardzo, bo luksusów nie mamy i potykamy się o siebie nawzajem co dopiero z cudzymi gówniarzami.
jak będę stara to nie urodzę żadnego dziecka wybuduję ogromny dom po którym samotnie będę jeździła rowerem i będę najszczęśliwszą osobą na świecie

---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ----------

"bo przecież nie tobie dzieci podrzucamy" to po prostu rozbrajający argument.
doprawdy... albo nie, mogę zostać pasożytem urodzić gromadę dzieci żyć z zasiłków i rozwalać bachory po rodzince trudno oddam "na wychowanie" po sąsiadach.
Stary 2011-07-04, 23:26   #3879
reverse
Zadomowienie

Cytat:
mi tego nie mów. ale ja jestem najgorszą rodzinną s*ką bo mi aż tak te dzieci przeszkadzają. nie no to nic naprawdę, że rodzice nie mają języka w gębie no ale najczęściej są stawiani przed faktem dokonanym.
po prostu to uwielbiam - ALE CO CI TO ROBI,
no qwa robi mi akurat bardzo, bo luksusów nie mamy i potykamy się o siebie nawzajem co dopiero z cudzymi gówniarzami.
jak będę stara to nie urodzę żadnego dziecka wybuduję ogromny dom po którym samotnie będę jeździła rowerem i będę najszczęśliwszą osobą na świecie
Marzenie z dzieciństwa

Mam wrażenie, że każdy, kto decyduje się na dziecko (dobra, wiem że jest mnóstwo wpadek) powinien przejść testy psychologiczne itd. Może to by zlikwidowało głupotę.

W ogóle to zmieniłaś avatar i nie da się ciebie rozpoznać Tamten był już charakterystyczny
Stary 2011-07-04, 23:27   #3880
emelie
Wtajemniczenie

Coś, co mnie tak wkurza, dziwi i irytuje tak, że chyba padnę w grudniu, jeżeli znowu będę musiała to przechodzić.
Czy tak trudno zrozumieć, że są na świecie ludzie, którzy nie chcą obchodzić Bożego Narodzenia?
"Ale przecież nie musisz dzielić się opłatkiem, więc usiądź przy stole, to wcale nie jest święto kościelne, to tradycja, ateiści też obchodzą Wigilię, tylko ty wymyślasz, bla, bla, bla"

Pozabijam kiedyś moją rodzinę, jak Boga (nie)kocham

No właśnie, Muszynianko, chcemy stary avatar! Nie wiem właściwie, co on przedstawiał (zepsutego kota? ), ale trudno Cię teraz rozpoznać
Ale podpis i tak the best - jak zobaczyłam ostatnio podpis jakiejś wizażanki (z ciekawości przeglądałam podforum "Mama z klasą" ) i te info na temat dida to -> od razu mi się Balbinka przypomniała

Edytowane przez emelie
Czas edycji: 2011-07-04 o 23:30
emelie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 23:30   #3881
muszynianka
Zakorzenienie

oj wiem reverse :d sama siebie nie poznaję :d

na dzieci powinna być licencja i to wydawana trudniej niż w przypadku prawa jazdy.
w ogóle niektórzy nie powinni się rozmnażać.
i w ogóle to krew mnie zalewa jak można być taką mendą by po prostu stawiać kogoś przed faktem dokonanym - no musisz się zająć dziećmi bo coś tam.

po prostu nienawidzę rodzinnych więzi. wiecie taki przykład; zawodowo za zrobienie czegoś biorę 20 zł za godzinę albo 30 zł za zrobienie po prostu. ostatnio miałam komuś w rodzinie coś podobnego wykonać bo poproszono mnie. chrzaniłam się z tym trzy godziny, jak tylko powiedziałam mamie że - ej sory, z kupy tortu nie będzie albo mi zapłacą normalnie tyle ile biorę albo rzucam tow cholerę
-och ty chyba nienormalna jesteś że pieniędzy chcesz

no dżizaz qwa...
Stary 2011-07-04, 23:36   #3882
reverse
Zadomowienie

Did rządzi

Oj tak, ile razy się nasłuchałam, że coś tam zrobić trzeba/pomóc, ale za darmo. No ludzie, ja nawet swojemu TŻtowi wszystko co do grosza oddaję, a wszystko co sobie pomagamy to sobie w jakiś sposób wynagradzamy (ok, niektóre sposoby są bardzo przyjemne ).

Ja rozumiem, że ktoś może nie chcieć narobić złości w rodzinie, ale dla mnie jest oczywiste, że jeśli ktoś coś dla mnie robi, poświęca swój czas to mu to wynagradzam. Takie to trudne do zrozumienia?

Aaa... I wkurzył mnie ostatnio brat mojej babci. On jest od niej młodszy, ma samochód i często jeździ do ich siostry. Ani razu mu przez myśl nie przeszło, żeby podjechać po moją babcię i też ją zabrać. A ostatnio zadzwonił z pretensjami, że babcia na grób ich matki nie pojechała w Dzień Matki. Ale moja kochana babcia słowem się nie odezwie, że mógłby po nią podjechać, bo nie chce sobie robić złości...Strasznie nas to zdenerwowało, bo my nie zawsze mamy czas babcię zawieźć, a on jest na emeryturze, ma mnóstwo czasu i nie potrafi podjechać po własną siostrę
Stary 2011-07-04, 23:42   #3883
Hortencja
Zadomowienie

Co do tego podrzucania dzieci teściom- w rodzinie mojego tżta jest taki przypadek- młode małżeństwo, oboje pracują, więc uważają za normalne, nawet nie podrzucanie dzieciaka- ale proszenie teściową o opiekę nad dzieckiem pon- pt w ich domu. Kobiecina pięć dni w tygodniu dojeżdża pół miasta autobusem na 7 rano (!!) i do 16 bawi trzylatkę u syna i synowej w mieszkaniu. Oni myślą, że od tego jest, a ona mało asertywna i głupio jej odmówić. Ja bym tak nie mogła- rozumiem- od czau do czasu, ale nie dzień w dzień i jeszcze oczekiwać że teściowa sama przyjedzie o świcie.

2 more months...
Hortencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 23:44   #3884
muszynianka
Zakorzenienie

NOOO tym bardziej że to nie jest pomoc typu wnieść zakupy na piętro jak się moja cena za usługę nie podoba to proszę iść do konkurencji i płacić 100-150 zł.
Ale och tak od rodziny kasy się nie bierze. Dlatego ja mówię że nigdy nic nie potrafię, nie chwalę się. Jakbym zrobiła kurs paznokci od razu ustawiłyby się kolejki, ale oczywiście za darmo i moimi materiałami sępy durne

i ja sobie nie wyobrażam chociażby symbolicznie kupić czekolady, kawy czy czegoś. jakby to był mój zasrany obowiązek charytatywnie nieść pomoc.

---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:43 ----------

Hortencja no mój tata zajmie się dziećmi przez tydzień 24 godziny na dobę bo rodzice pojechali na wakacje.
Nie mów że to nienormalne. Doskonale o tym wiem, doskonale...
Stary 2011-07-04, 23:53   #3885
201604190949
Konto usunięte

Mój ojciec jest jedynym prawnikiem w rodzinie. Ok, dziadkom trzeba napisać coś do spółdzielni czy gminy, no problemo. Jakieś kłopoty w pracy i trzeba przeczytać umowę? No problemo. Ale jak mój wujek (mąż siostry mojej matki), który ma milionową firmę zaczął się ojca ZA DARMO radzić w kwestiach prawnych firmy to mnie coś trafiło...
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 23:54   #3886
Sondrina
BAN stały

Cytat:
Napisane przez BioIvO Pokaż wiadomość
I znów potrzeba" życia" ponad stan. To nic, ze wdowa ma tysiąc zł emerytury, musi postawić mężowi pomnik za kilkanaście tys. z bajerami a potem płacić z wypłaty połowe na raty za taki nagrobek. Zamiast o żywych myśleć to martwym pomniki stawiać. Dziwne. I do tego tłumaczenie, ze swoim życiem zasłużył sobie na taki wydatek, albo co ludzie powiedzieliby gdyby zobaczyli prostą płytę nagrobną, oh, ah. Moim zdaniem wystarczy czyste, skromne i zadbane miejsce spoczynku i dobre wspomnienia o zmarłym.

Ja cały czas jestem w wielkim szoku, ze w moim małym miasteczku można zrobić magistra, ehhh..chętnych nie brakuje, zwłaszcza młodych, zaraz po maturze. Jak dla mnie studiowanie tylko dla papierka.
Magistra na prywatnej uczelni czy publicznej? Może idą, bo mają darmową uczelnię i mogą mieszkać z rodzicami, inaczej nie byłoby ich stać na studiowanie?
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 00:20   #3887
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Dziwne jesteście moim zdaniem. Dla mnie rodzina to rodzina, od tego jesteśmy żeby sobie pomagać, jeśli mamy czas, nic nie tracimy to dlaczego nie robić tego za darmo? Ale to już kwestia wychowania. "Ja ci pomogłam teraz, może kiedyś będę potrzebowała pomocy to Ty mi pomożesz" na tej zasadzie. Dług jest, ale wdzięczności, nieliczony w pieniądzach.

Oczywiście nie mówię o takich przypadkach jak napisała 1000days, bo to już przegięcie.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 00:22   #3888
muszynianka
Zakorzenienie

pff ta, to nie jest pomoc tylko robienie z kogoś dojnej krowy. ile można pomagać przepraszam? i czego ja mam niby oczekiwać w zamian? oczekiwałabym podziękowania, jak nie zaproponowania 'zapłacę ci jak normalnemu człowiekowi' to chociaż 'proszę tutaj czekolada jestem ci wdzięczna'. to jest właśnie kwestia wychowania
Stary 2011-07-05, 00:28   #3889
Sondrina
BAN stały

Cytat:
pff ta, to nie jest pomoc tylko robienie z kogoś dojnej krowy. ile można pomagać przepraszam? i czego ja mam niby oczekiwać w zamian? oczekiwałabym podziękowania, jak nie zaproponowania 'zapłacę ci jak normalnemu człowiekowi' to chociaż 'proszę tutaj czekolada jestem ci wdzięczna'. to jest właśnie kwestia wychowania
Zgadzam się z Muszynianką. Ja rozumiem pomagać sobie, gdy jest to wzajemne. Np. z moimi przyjaciółmi mamy fajnie, bo jak ktoś znajdzie, zrobi, załatwi jakieś dobre materiały do nauki, to je wysyła całej reszcie i nigdy nie ma opcji, że mam nie podzielę się. Czyli ja np. spisuję wykłady na kompa, a przyjaciółka załatwia jakąś fajną książkę w postaci PDFa, to jest dla mnie pomoc Nikt nie każe sobie za nic, za wytłumaczenie, pomoc przy sprawku, płacić, ale wiem, ze też mogę liczyć na pomoc, jakbym potrzebowała. A u Muszynianki, to chyba jest jednostronne dojenie, bo z tego, co zrozumiałam żadnych dowodów wdzięczności nie ma. Nie ma symbolicznej czekolady, więc i pewnie nie ma rewanżu w niesieniu pomocy.
Stary 2011-07-05, 00:30   #3890
Hortencja
Zadomowienie

No dokładnie, wzajemne pomaganie to jedno, a szukanie jelenia, któremu nie będzie trzeba zapłacić i zasłanianie się rodziną to drugie.

2 more months...
Hortencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 00:48   #3891
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Nie rozumiem pokolenia dzisiejszych dziewczyn +/- dwudziestolatków. Nie rozumiem dlaczego wybierając studia dziewczyny kierują sie tym gdzie i co studiują ich misie-pysie. Naprawdę trzeba studiować w tym samym mieście i to samo Nie rozumiem dlaczego dziewczyny mają ciśnienie aby już na pierwszym roku studiów mieszkać z chłopem. Ciul, że spotykają się ledwo parę miesięcy i to tylko w weekendy. One muszą mieszkać ze swoim misiem bo inaczej to wstyd przed znajomymi (a że rodzice się na to godzą to w ogóle nie mam słów). A wynajmowanie pokoju z koleżanką to już w ogóle dziecinada, bo one to przecież takie pannice że hoho. Po kiego grzyba zamiast pożyć samodzielnie nastolatki pakują się w udawanie małżeństwa.
Chciałam jeszcze powrócić do tego... Osobiście mnie to nie dziwi.
Wiem że zaraz zostanę zjechana pewnie, ale ...
Idąc tym tropem powinniśmy dziwić się też młodym, którzy nie muszą pracować na pierwszych latach studiów, a jednak to robią, bo chcą być niezależni. No bo po co? Niezależni finasowo jeszcze zdążą się nabyć. Powinni korzystać z tych beztroskich lat, imprezować, albo po prostu poświęcać się nauce... Po co w wieku 19 lat pakować się w robotę, kolejne obowiązki?
itp.

---------- Dopisano o 00:47 ---------- Poprzedni post napisano o 00:42 ----------

Cytat:
Ja napisałam tylko o pieniądzach, podziękowanie i "jestem twoim dłużnikiem" to dla mnie normalka. Po prostu nie oczekiwałabym od kogoś z rodziny pieniędzy za coś co mogę zrobić za darmo, wiele się nie wysilając, nie tracąc przez to dużo pieniędzy.

---------- Dopisano o 00:48 ---------- Poprzedni post napisano o 00:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Sondrina Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Muszynianką. Ja rozumiem pomagać sobie, gdy jest to wzajemne. Np. z moimi przyjaciółmi mamy fajnie, bo jak ktoś znajdzie, zrobi, załatwi jakieś dobre materiały do nauki, to je wysyła całej reszcie i nigdy nie ma opcji, że mam nie podzielę się. Czyli ja np. spisuję wykłady na kompa, a przyjaciółka załatwia jakąś fajną książkę w postaci PDFa, to jest dla mnie pomoc Nikt nie każe sobie za nic, za wytłumaczenie, pomoc przy sprawku, płacić, ale wiem, ze też mogę liczyć na pomoc, jakbym potrzebowała. A u Muszynianki, to chyba jest jednostronne dojenie, bo z tego, co zrozumiałam żadnych dowodów wdzięczności nie ma. Nie ma symbolicznej czekolady, więc i pewnie nie ma rewanżu w niesieniu pomocy.
No właśnie widzisz: są notatki za notatki, a nie że prosisz o notatki na co słyszysz tekst "5 zł".

Stary 2011-07-05, 00:52   #3892
201604190949
Konto usunięte

Ale tu nie ma wzajemności, podziękowania. Tu są oczekiwania 'bo umiesz to zrób' bo właśnie 'rodzina'. Nie widzę żadnej różnicy między tym co opisuje Mucha a sytuacją z moim ojcem. Po prostu kiedyś się kończy swojego rodzaju limit na rodzinne przysługi.
Stary 2011-07-05, 00:53   #3893
Sondrina
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 00:48 ---------- Poprzedni post napisano o 00:47 ----------

No właśnie widzisz: są notatki za notatki, a nie że prosisz o notatki na co słyszysz tekst "5 zł".
Najważniejsze, że jest wzajemność, a nie pasożytowanie. Ja mam zasadę, ze osobie ode mnie z roku, która tylko chce, ale nigdy sama niczym się nie podzieli, nie mam problemu odmówić.
Stary 2011-07-05, 01:00   #3894
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Ale tu nie ma wzajemności, podziękowania. Tu są oczekiwania 'bo umiesz to zrób' bo właśnie 'rodzina'. Nie widzę żadnej różnicy między tym co opisuje Mucha a sytuacją z moim ojcem. Po prostu kiedyś się kończy swojego rodzaju limit na rodzinne przysługi.
Ja jednak widzę. Za to co Twój ojciec robi to się grubą kasę płaci. I sporo czasu spędza. A Twój wuj może mu zapłacić i co więcej - zdaje sobie sprawę ile. Dlatego mnie to tak razi w oczy i jest perfidne.
Cytat:
Napisane przez Sondrina Pokaż wiadomość
Najważniejsze, że jest wzajemność, a nie pasożytowanie. Ja mam zasadę, ze osobie ode mnie z roku, która tylko chce, ale nigdy sama niczym się nie podzieli, nie mam problemu odmówić.
No słuchaj, czym innym, ale jeśli np. jakaś osoba chce może nie ciągle, ale od czasu do czasu coś od Ciebie, natomiast ona nie ma nic dla Ciebie ciekawego(tzn. po prostu nie ma, nie że nie chce wysłać jakichś notatek, czy czegoś dla Ciebie zrobić) - to co, nie dasz jej/ nie wyślesz?

Stary 2011-07-05, 01:02   #3895
201604190949
Konto usunięte

Jeśli weźmiemy pod uwagę stawkę godzinową to wyjdzie na to samo bo ojcu zajęłoby to dwie godzinki co jest porównywalne z pilnowaniem dzieci (liczba mnoga!) przez cały dzień. Pracowałam jako opiekunka i wcale mało się nie zarabia
Stary 2011-07-05, 01:05   #3896
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
wiele się nie wysilając, nie tracąc przez to dużo pieniędzy.
Wcale się nie wysilając

---------- Dopisano o 01:05 ---------- Poprzedni post napisano o 01:04 ----------

Cytat:
Ja jednak widzę. Za to co Twój ojciec robi to się grubą kasę płaci. I sporo czasu spędza. A Twój wuj może mu zapłacić i co więcej - zdaje sobie sprawę ile. Dlatego mnie to tak razi w oczy i jest perfidne.
W moim przypadku akurat chodziło o przetłumaczenie dokumentów
Ciocia uznała że nie musi mi płacić, bo po co. Spędziłam nad tym jak napisałam 3 godziny a później kończyłam następnego dnia bo ona coś nachrzaniła.

Nie widzę żadnej różnicy między poradami prawnymi, tłumaczeniem czy opieką nad dziećmi. Wszystkie są w cenie, wszystkie wymagają czasu i wysiłku.
Stary 2011-07-05, 01:58   #3897
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Jeśli weźmiemy pod uwagę stawkę godzinową to wyjdzie na to samo bo ojcu zajęłoby to dwie godzinki co jest porównywalne z pilnowaniem dzieci (liczba mnoga!) przez cały dzień. Pracowałam jako opiekunka i wcale mało się nie zarabia
Z tego co napisałaś wywnioskowałam, że to nie było jednorazowe.
Jak się prowadzi wielką firmę to porad prawnych potrzeba praktycznie na bieżąco. Więc to jest różnica: 1 raz 2 godziny, a wiele razy po 2 godziny.
Poza tym druga kwestia: to tylko brat Twojej matki(czy jakoś tak?). Gdyby chodziło o Twojego dziadka(ojca Twojego ojca) moim zdaniem powinien pomóc za darmo(nawet jeśli wielokrotnie). Ja nie uznaję W OGÓLE oczekiwania pieniędzy za pracę od dziecka lub od rodzica.

A w przypadku muszynianki zrozumiałam że to jednorazowe przetłumaczenie tekstu więc dlaczego nie zrobić tego za darmo? Ja bym nie miała z tym problemu, z tego co piszesz nie wynika, by to było nagminne. Ot, przysługa.

Stary 2011-07-05, 08:00   #3898
jj4u
Rozeznanie

GG do jj4u

Cytat:
Z tego co napisałaś wywnioskowałam, że to nie było jednorazowe.
Jak się prowadzi wielką firmę to porad prawnych potrzeba praktycznie na bieżąco. Więc to jest różnica: 1 raz 2 godziny, a wiele razy po 2 godziny.
Poza tym druga kwestia: to tylko brat Twojej matki(czy jakoś tak?). Gdyby chodziło o Twojego dziadka(ojca Twojego ojca) moim zdaniem powinien pomóc za darmo(nawet jeśli wielokrotnie). Ja nie uznaję W OGÓLE oczekiwania pieniędzy za pracę od dziecka lub od rodzica.

A w przypadku muszynianki zrozumiałam że to jednorazowe przetłumaczenie tekstu więc dlaczego nie zrobić tego za darmo? Ja bym nie miała z tym problemu, z tego co piszesz nie wynika, by to było nagminne. Ot, przysługa.
Ale Muszynianka nie napisała, że oczekuje od nich ie wiadomo jakich pieniędzy, tylko, że jako 'rodzina' to ona MUSI to zrobić za darmo. Gdyby zajmowała się tłumaczeniem papierów zawodowo i miała to robić w godzinach pracy to też miała by to robić za darmo? Moim zdaniem ta głupia czekolada się jej jak najbardziej należy.
Mój tata jest elektrykiem, zna się dobrze na swoim fachu, więc każdemu w rodzinie jak potrzeba pogrzebać przy instalacji to to robi. Nigdy nie chciał od nikogo pieniędzy, no bo rodzina. Nie ważne, że spędzał przy robieniu tego kilka godzin do kilku dni. ALE każdy wiedział, że jednak się napracował to w podziękowaniu albo kupował mu drobny upominek, zapraszał na kolację lub chociaż kupował piwo.
Gdybym miała przetłumaczyć komuś jakiś dokument to nie oczekiwałabym za to pieniędzy, ale chociaż czekolady i słów dziękuję.
Niedawno był na wizażu wątek o dziewczynie, która podwoziła koleżankę do pracy i zaproponowała jej żeby dorzuciła się do paliwa a ona odmówiła i woli jeździć autobusem i jak tak można, bo ona i tak ma po drodze i tak. Tutaj podobna sytuacja, mi głupio było by codziennie z kimś jeździć i w żaden sposób mu się nie odwdzięczyć.

Nowe notki:
Flormar
Eveline Colour Instant 627I 623
Wakacyjne paznokcie

jj4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 08:24   #3899
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 10:48   #3900
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:
Widzisz to bo piszesz tak jakbyś wartościowała ludzi i ich czas. Na zasadzie: ojciec 1000days to /padnijmy w tym miejscu na kolana przed monitorem/ pan prawnik, więc to razi i jest perfidne, a że muszynianka to młoda dziewczyna jeszcze bez konkretnego i prestiżowego zawodu, więc może i cały dzień za czyjegoś osła robić .

Nie mówiąc o rzeczy podstawowej - bądźmy szczere, nie wnikając już w to jakie to jest bezczelne, od poświecenia dla kogoś dwóch godzin choćby i codziennie tata 1000days nie zbiednieje, nie obniży mu się stopa życiowa. Natomiast muszyniance wykonywanie pracy dla kogoś za darmo, choćby sporadycznie, gdy w tym czasie mogłaby robic to samo i DOSTAC ZA TO PIENIĄDZE, raczej tak i to znacząco.

(1000days Twój tata to tylko przykład )
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości