|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3901 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią
Ja takze dosc czesto opiekuje sie dziecmi moich ciotek. Jak trzeba to przyjezdzam do nich, czesciej podrzucaja na godzinke, dwie, bo musza pojechac na budowe zobaczyc, a nie chca, zeby dzieciaki sie babraly, Nie ma problemu, jak nie mma pracy to wyjde z nimi na plac zabaw, powyglupiam sie, przyda sie takie odstresowanie
![]() No ae jedna z ciotek ostatnio przegiela, dzowni do nie dzien przed, czy moglaby podrzucic corke na tydzien, bo nie ma co z nia zrobic. Zdenerwowalam sie i powiedzialam jej troche, bo dysponowanie moim czasem, gdy przez wakacje mam prace i hispzanski, do tego dowalenie mi jej dziecka i poinformowania przed tym faktem dzien przed to GRUBA przeginka. Dziecko dala, ale tydzien pozniej Na szczescie dziewczyna spokojna, dasz jej ksiazke, pobaiwsz sie z nia, dasz jesc i jest spokoj, ale i tak sie mocno zdenerwowalam
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Edytowane przez Callitus Czas edycji: 2011-07-05 o 11:20 |
|
|
|
#3902 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
zwykłe "dziękuję" - jest koniecznością, tego wymaga dobre wychowanie(ciotka nawet nie podziękowała?) czekolada - taki "bonus", nie dali to nie dali, trudno, nie miałabym o to żalu(a z tego co zrozumiałam muszynianka ma) pieniądze - zupełnie zbędne, nie przyjęłabym od rodziny w przypadku jednorazowej w pomocy Koleżanki to dla mnie co innego niż rodzina. Zresztą, tak jak napisałam: u mnie normalne jest że jak ja pomagam to mogę kiedyś oczekiwać pomocy. I wystarczy.
|
|
#3903 |
|
Zakorzenienie
|
Tak mam żal, bo ja jak coś robie to porządnie z góry do dołu bo podpisuję się pod pracą imieniem i nazwiskiem. I oczekiwałabym wdzięczności a nie potraktowania jak popychadło "i tak byś to zrobiła za darmo, po co ci czekolada"
I nie wiem jakiej pomocy miałabym oczekiwać, pomoc przy ugotowaniu bigosu? |
|
|
|
#3904 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#3905 |
|
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem ludzi z takim podejście. Ręka by ci uschła i zgniła gdybyś kwiatka dała, albo czekoladę, kawę? Jak tak można pasożytować, jednorazowa pomoc, okej, ale chyba potrafisz wnioskować - ja z rodziną dalszą bliskich kontaktów nie utrzymuję, gdy ktoś ni z gruchy ni z pietruchy wywala do mnie z bojowym zadaniem a potem sobie idzie w siną dal bo tak czy siak bym to zrobiła za darmo to po co dziękuję to po co snickersa - to coś jest nie tak. No chyba że według ciebie jest coś tak, to cieszę się że nie jesteśmy spokrewnione.
A i nie wiem o jaką pomoc można prosić? Nie wiem, zawieźć mnie gdzieś? Mam prawo jazdy i auto. Taksówki funkcjonują, autobusy funkcjonują, mapy i gps także. Nadal nie wiem o jakiej pomocy mówimy, całe życie egzystuję bez pomocy i udziału danej ciotki czy wujka, nie wiem o co miałabym ich nagle prosić? Rodzice na przykład, to co innego. Ale mówimy tu o czymś zupełnie innym... Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2011-07-05 o 12:52 |
|
|
|
#3906 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() A pomoc? Nie wiem, nie znam Twojej cioci. Nie wiadomo co może się wydarzyć w życiu i kto będzie Ci mógł pomóc. Nie musi to być teraz zaraz.
|
|
#3907 |
|
Konto usunięte
|
a dla mnie to jest normalne, bo nikt nie ma obowiązku niańczyć czyiś dzieci, a głupia czekolada jest jednak miłym gestem.
W ogóle nie rozumiem podrzucania dzieci komukolwiek, rozumiem, raz czy dwa może coś wypaść, ale jak ma to być z większą częstotliwością to się zatrudnia niańkę, a nie wykorzystuję rodzinę. |
|
|
|
#3908 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak coś ![]() a jak kogoś nie lubisz i unikasz sukcesywnie to tak czy siak dasz sobie bez niego radę. czy to ciotka czy nielubiana koleżanka. Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2011-07-05 o 12:55 |
|
|
|
|
#3909 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do tego takie kwiatki jak gotowy skrypt, np. 40 stron i zestaw 15 pytań, których trzeba się nauczyć bo 3 z nich padną na egzaminie.
|
|
|
#3910 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra, bez komentarza
bardzo się cieszę, pozdrów ciocię krawcową.
|
|
|
|
#3911 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() O rodzicach też to jest. Rodziców moim zdaniem można prosić o więcej niż ciotki. Ja pisałam koledze prace na rosyjski ZA DARMO i nawet nie pomyślałam żeby czegoś za to oczekiwać. Może kiedyś będę od niego coś potrzebowała to i on mi pomoże. Moja ciotka jest krawcową, zaniosłam do niej sukienkę na studniówkę do poprawki. Potem zapytałam ile za to, na co ona "buziaka". To dostała i nie upierałam się by jej coś wciskać, nawet głupiej czekolady nie miałam. A też ją widuję raz na rok.
|
|
#3912 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ty nie widzisz różnicy pomiędzy zadaniem pytania "ciociu a co ci mogę dać?" a "nara waflu" to fajnie
![]() chodzi o wyjście z inicjatywą nagrodzenia ciężkiej pracy. |
|
|
|
#3913 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Niestety. Nie poszłabym prosić o pomoc kogoś kogo nienawidzę. Ale póki co wielu wrogów sobie nie narobiłam, może za 2-3 takie osoby. ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
Odwołaj się więc do tego, że nic nie chciałam od kolegi za prace z ruska.
|
|
#3914 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ojciec mówi, że czuje się zaszczycony I że jakby ktoś chciał go w rękę całować to tylko na czczo! ^^ Wyjaśnię do końca sprawę tej firmy i doradzania. To było takie blabla podczas spędu rodzinnego i wujek zagadał do ojca, przedstawiał mu sytuację i zaczynał dopytywać na co ojciec, że musiałby nad tym na dwie godziny usiąść więc wujek stwierdził, że teraz mogą bo ma ze sobą dokumenty... Więc ojciec miał podczas spędu rodzinnego siedzieć nad sprawą wujka firmy, oczywiście za darmo. Nie długofalowo. Rozumiem, że teraz to już nie było świństwo bo zajęłoby to tylko dwie godziny?
|
|
|
|
|
#3915 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ahahahahaaha ok
Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2011-07-05 o 13:30 |
|
|
|
|
#3916 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Tyle że na pewno wuj nie powinien oczekiwać tego w tym momencie. Mógł poprosić żeby Twój tata zajął się tym w wolnej chwili. I to by było moim zdaniem ok.
|
|
#3917 |
|
Zakorzenienie
|
A lekarzy to dopiero non stop o poradę ludzie pytaja, czy to spotkanie rodzinne, czy grill u znajomych. Współczuję
|
|
|
|
#3918 |
|
Zakorzenienie
|
Oj dokładnie
moja mama nie lekarz, ale pracuje w szpitalu-Y ty słuchaj Renia, a może ty mi dermatologa jo? -Bo ten a mojej córce to chyba może? -Ej a neurolog? -No i powiedz mi co to może być to takie -oooo no to mówisz że to zwykłe odleżyny -uuuu sra ta ta
|
|
|
|
#3919 |
|
Rozeznanie
|
Usługi pro bono to usługi profesjonalne, szczególnie przeznaczone dla niezamożnych. Wykonane dobrowolnie.
Jeżeli ktoś zajmuję się czyimś potomkiem nieodpłatnie (wyłącznie w ramach nieregularnej i bardzo okazjonalnej przysługi), to niech rodzic tego dziecka nie nalega na nieskończoną liczbę takich uprzejmości, bo to nie jest działanie w interesie publicznym/dla dobra społeczeństwa. Wówczas to nie pro bono ani wolontariat. To jest bezpłatne świadczenie usług, które niosą ryzyko pogorszenia relacji w razie uzyskania odmowy, bo te dwie osoby łączy znajomość/pokrewieństwo.
|
#3920 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3921 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3922 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3923 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3924 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziwią mnie ludzie tzw. no-lify
czyli tacy, którzy po szkole/uczelni/pracy (i tak dobrze, jeśli jeszcze to mają) wracają do domu , siadają przed kompem/tv i tak do wieczora... a na wszelkie próby wyciągnięcia ich z domu i uczynienia ich życia ciekawszym reagują tak: "muszę się pouczyć" "muszę to tamto siamto" "muszę pomóc mamie w czymś tam" "jestem zmęczony-na"- a i on/ona i ja dobrze wiemy, że będzie w tym czasie najprawdopodobniej śledzić superaśną telenowelę w telewizji lub siedzieć na fejsie. Jejku, jak mnie to drażni! Mam taką koleżankę, po prostu coś strasznego! nie wyjdzie z grupą na imprezę (ok, nie każdy musi lubić takie klimaty, ale przecież ze znajomymi to inna sprawa niż bigbiba w megaklubie wśród obcych ziomów), zawsze ma wymówkę i cały czas siedzi w domu... co potem będzie wspominać ze swojej młodości? godziny spędzone przed tv? Litości, świat jest taki piękny, ma tyle do zaoferowania, a tak wielu młodych ludzi tego nie zauważa.Żeby nie było:jak ktoś po prostu jest odludkiem i nie lubi jakichś wyjść-spoko. Ale co jest złego w spotkaniu się z dobrą (jak mi się wydaje)koleżanką na głupią kawę lub do kina?
|
#3925 |
|
Zakorzenienie
|
No i ja tak mam z koleżankami, mamy się czym odwdzięczać - to ja zaproszę na obiad gdy głodna to ona mi da kanapkę, to ona mi notatki to ja jej tusz do rzęs jaki dostałam bo jeden do drugiego był gratis. To jest zupełnie inna relacja, KOLEŻEŃSKA, w rodzinie trudno o taką koleżeńskość i wzajemność - niestety widzę to że sytuacja jest jednostronna, wujek budowlaniec jest rozchwytywany bo o prawdziwego fachowca ciężko, gdy przychodzi do płacenia zasłaniają się rodzinnymi więzami. Z resztą, czego on by chciał w zamian jeżeli zajmuje się tym zawodowo? No chyba pieniędzy, tak mi się wydaję.
Z resztą, dla mnie to nielogiczne, jakbym brała wujka do remontu to bym nie dość że zapłaciła mu normalną stawkę to dorzuciła coś ekstra za to że tak szybko się tego podjął czy coś. Tutaj widzę natomiast odmienną tendencję 'no przecież jak płacić, to płacić? co ma nie pomóc jak pomoże?' Odkąd wyjechał za granicę i tam zarabia prawdziwą kasę za to co robi kicha po prostu na takie koligacje rodzinne. Ja mu się nie dziwie inni natomiast myślą "phi, wyrodny" edit: no nie wiem po prostu tak mnie rodzice nauczyli. że rodzinie nie dość że wypada zapłacić to wypada dorzucić coś od siebie za szybkie zajęcie się sprawą i to porządnie. mogą zatrudnić obcego fachowca i mieć Bóg wie co za dużą kasę a mogą zatrudnić wujka który zrobi to porządnie za identyczne pieniądze. nawet jeśli to jest drobna przysługa chociażby z komputerem, do głowy by mi nie przyszlo by chociaż nie zwrócić za paliwo czy bilety kuzynowi Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2011-07-05 o 15:26 |
|
|
|
#3926 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Studiuję prywatnie, ale za dobre oceny nie płacę ani złotówki. Nieważne, i tak jestem postrzegana, jak jestem.
|
|
|
|
|
#3927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moze inaczej- mam akurat prace, ktora jest b absorbujaca, Tz podobnie. Po niej MARZYMY doslownie o kanapie o filmie, relaksie... Podobnie w weekend. A ze znajomymi nie non stop ale czasem, bo bedac w zwiazku chyba jest wtedy troche inaczej. Moze mnie ludzie nie rozumieja,ale ja akurat tak lubie
|
|
|
|
|
#3928 |
|
Konto usunięte
|
Poza tym trzeba wziąć pod uwagę jeszcze jedną rzecz. Częstotliwość. Moja mama jest ekonomistką i rodzina zwraca się do niej o pomoc przy wypełnianiu pitów (co jest lenistwem bo mama sama robi to w programie, który wszystko sam wylicza i nawet ja umiem to zrobić z palcem w nosie). Tak więc raz na rok, prawda? Do mnie rodzina zwraca się średnio raz na pół roku (pominę dlaczego). A ile razy w ciągu roku stykasz się z prawem? Ile razy w ciągu roku dzieci potrzebują opieki? Z prawem stykamy się codziennie a problemy pojawiają się kilka razy w roku. Dzieci potrzebują opieki codziennie a jak widać u Muchy rodzice nie mogą/nie chcą jej zapewnić kilka razy w miesiącu. Sukienkę ciocia uszyje raz na kilka lat. Jest różnica?
|
|
|
|
#3929 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Studiuję kosmetologię w Rzeszowie. Nie ma tu kosmetologii państwowej. Krew mnie zalewa jak czytam pełne pogardy teksty o "wyższych szkołach imprez i zabaw" i jak to w nich płacisz-masz. G. prawda.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:01.

Na szczescie dziewczyna spokojna, dasz jej ksiazke, pobaiwsz sie z nia, dasz jesc i jest spokoj, ale i tak sie mocno zdenerwowalam

.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)