![]() |
#691 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wizażanki ze SZKOCJI!!!
Madzia - dzięki za info
![]() no może jak będziemy wracać z Loch Lomond no to wstąpimy do Glasgow przelotem - zobaczymy jak z czasem będzie i z nastrojami chłopaków. Może za rok wybierzemy się do północnej Szkocji póki co jednak 2 letnie maluchy to troche ruchliwe stworzonka i jechać taki szmat drogi to ciężko by nam było bo oni dość marudni w aucie są:/ Na calton hill się wybierzemy ![]()
![]() |
#692 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() Nie ma sprawy polecam się na przyszłość ![]() Na prawdę polecam zwiedzić prawdziwą Szkocję Glencoe, Loch Ness, Pitchlory, całą północ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#693 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#694 |
Zakorzenienie
|
hej Dziewczynki
Ale super ta Szkocja normalnie zakochaliśmy się w Edynburgu! Choć tak źle oznakowanego miasta jeszcze nie widzieliśmy, chodzi mi o to jak dojść np do informacji turystycznej :/itd Ale najbardziej podobal nam się Holyrood Park, Calton hill wypas ![]() ![]() ![]() Jeszcze na powrót do domu zostawiliśmy Berwick - dzieciaki wyszalały się na plaży a potem już wróciliśmy do domku. Wypad udany i na pewno wrócimy do Szkocji za rok ale myślimy o wyprawie całkiem na północ samolotem a potem wynając autko na miejscu i zwiedzać ![]() Dziękujemy za info wszelkie bardzo mi pomogłyście ![]()
![]() |
#695 |
Zakorzenienie
|
SoNeRa-super, że wycieczka się udała
![]() ![]() I nawet nie wiedziałam, że królowa była w mieście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#696 |
Zakorzenienie
|
hanjah z tego co pamiętam ze studiów to ona co roku w tym czasie odwiedza szkocję
![]() tak pogoda była wyśmienita w niedziele nad jeziorkami było jeszcze cieplej niż w sobote w Edynburgu. My w niedziele do 1330 bylismy w Edynburgu jeszcze a potem już jeziorka do poźnego wieczora ![]() Ale Wam zazdroszczę, że mieszkacie w Edynburgu ![]()
![]() |
#697 |
Zakorzenienie
|
Ja bym się chętnie zamieniła
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#698 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() Miło mi, że rady się przydały ![]() Polecam Szkocję również za rok, tym razem odwiedź północ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#699 |
Zakorzenienie
|
hanjah - o tak akcent mają straszny musiałam się wsłuchiwać gdzikolwiek w sklepach itd masakra!
ale u nas na północy uk też mają akcent porażkowy np bus mówią a nie bas wszystkie u co powinni mówić a wymawiają u straszne to jest:/ madzia - oby się udało z tą Szkocją za rok ![]()
![]() |
#700 |
Zakorzenienie
|
mi tez sie marzy anglia bo i cieplej i jakos jezyk latwiejszy do zrozumienia tutaj mam czasami wrazenie ze jestem w niemczech no ale faktycznie zwiedzac jest co.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#701 |
Zakorzenienie
|
no to dziewczyny ktora się ze mną zamienia ihihih
![]() ![]() ![]()
![]() |
#702 |
Zakorzenienie
|
ja ja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#703 |
Raczkowanie
|
hej kochane dziewczynki
![]() ![]() tu w pl nie dajemy rady z różnych względów ![]() ![]() mam pytanko jak jest na rynku pracy w Edim ![]() ![]()
![]() |
#704 |
Przyczajenie
|
dziewczynki slyszalyscie o jakiejs pracy w edim? nie moge nic znalesc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#705 |
Przyczajenie
|
Proponuje poszukac pracy jako opiekunka osob starszych, niepelnosprawnych. Sama pracuje juz tak 2 lata dla lokalnego urzedu, wczesniej pracowalam dla agencji opieki i bardzo sobie chwale te prace. Dobre pieniazki i szybko mozna podszkolic angielski(szkocki) :0 Jest bardzo duze zapotrzebowanie na takich opiekunow, zwlaszcza w Edynburgu, najwiecej oczywiscie w agencjach opieki i domach opieki.
Zycze powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#706 |
Zakorzenienie
|
teraz pracy jest sporo ale sezonowej bo zbliza sie festiwal i np hotele potrzebuja wiecej ludzi do sprztania badz restauracji
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#707 |
Przyczajenie
|
Czesc dziewczyny,
mozecie mi powiedziec gdzie mam szukać mieszkania w bliskiej odleglosci od Uniwersytetu (University of Glasgow) oraz centrum?? Jakies nazwy dzielnic?? Zeby nie musiec wydawac pieniedzy na dojazd? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#708 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2010-12
|
Hej wizazanki-emigrantki
![]() To moj pierwszy oficjalny post na forum Wizazu, witam! Jestem studentka 3-go roku z Aberdeen i szukam pokrewnej duszy na kawe, zakupy i wino przy dobrym romansidle ![]() Mieszkajac z chlopakiem, brakuje mi damskiego towarzystwa, mam nadzieje ze znajdzie sie jakas wizazanka z Aberdeen. Moze w podobnej sytuacji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#709 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#710 |
Rozeznanie
|
U mnie dziewoje niestety podobnie, ale kompletnie samotna będę po sezonie letnim, gdzie wszyscy znajomi wyjadą do polski (wiadomo, wakacje...). Trzeba się trzymać! Ja też jestem z Edi
![]() ![]() ![]()
![]() |
#711 |
Wtajemniczenie
|
co robisz w edi?ja tam mieszkam, tznteraz jestem na wakacjach,wracam we wrzesniu. Nie moge sie doczekac powrotu bo w tym roku wynajmuje mieszkanie z 4 znajomymi na haymarket. W koncuu w centrum bo w tamtym roku mieszkalam w akademiku na obrzezach miasta
![]()
![]() |
![]() |
#712 |
Raczkowanie
|
hej Kochane
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- jak jest na rynku pracy w Edim ?? jak mi w życiu nie wyjdzie to wyjadę do Szkocji ![]()
![]() |
#713 |
Wtajemniczenie
|
Studia. a Ty? też? wnioskuję po akademiku.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#714 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#715 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
![]() |
#716 |
Wtajemniczenie
|
fajnie
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#717 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#718 |
Zakorzenienie
|
czesc dziewczyny, fajnie ze znalazlam taki watek, bo byc moze przede mna trudna zyciowa decyzja - przeprowadzka na co najmniej 3 lata do Glasgow...
w zwiazku z tym, ze dochodza do mnie sprzeczne informacje odnosnie samego miasta, moglyby osoby juz tam zakorzenione, albo znajace temat jakos z praktycznego punktu, mi to przyblizyc? 1) jak jest z klimatem? To prawda ze leje i wieje caly czas? jest parno i duszno, czy raczej powietrze jest lekkie? w chwili obecnej mieszkam w poludniowej Francji, boje sie szoku...a mam sklonnosci depresyjne, wiec nie wiem czy ten deszcz i ogolna szarowa nie wplynie na mnie destrukcyjnie. 2) jade do pracy, w zasadzie na doktorat, na University of Glasgow, na wydziale astronomii i fizyki. Czy latwo jest w tej okolicy (to jest zachodnio polnocna czesc Glasgow) znalezc mieszkania? szukalam na Gumtree, ale wszystkie sa KOSZMARNIE drogie... okolo 120£ za tydzien. tyle to w Londynie stoja, wie troche sie martwie... 3)bede zarabiac okolo 1100£, czy to jest wystarczajace na przezycie? tutaj zarabiam prawie poltora raza wiecej i nie powiem, ze udaje sie wiele odlozyc. a nie kupuje sobie zadnych ciuchow, ani drogich kosmetykow...po prostu poziom zycia taki jest. z jednego zrodla o studentach wiem, ze 500£ starczy na przezycie, z innego, ze 1000£ to ledwo starcza. wiec jak to jest ? I tutaj zawre podpunkcik 3a) czy sa jakies niebezpieczne dzielnice? czytalam, ze Glasgow nie jest pod tym wzgledem przyjazne...a ja sie cholernie boje, ze ktos mnie napadnie, zazwyczaj mam duzo zajec poza praca, byle w domu nie siedziec... 4)Czy ludzie sa sympatyczni? Francuzi maja okropny charakter - plotkuja jak stare baby...troszke mi to przeszkadza, czy w Szkocji tez tak jest, czy ludzie sa jednak bardziej powsciagliwi w przekazywaniu prawidlowych i nieprawidlowych informacji nt innych? 5)Ogolnie...czy mieszkajac w Szkocji, jestescie za tym by wrocic do Polski? 6)czy w porownaniu do Polski, jedzenie jest dobre? jest duzo sklepow z orientalna zywnoscia? uwielbiam gotowac, wiec jezeli mialabym sie pozbyc mojego hobby to chybabym...ech ![]() 7)i ewentualnie jakies orientacyjne ceny karnetow miesiecznycn na fitness, taniec, albo silownie? jak ktos zna oczywiscie. Czy duzo jest takich miejsc ? i moze orientacyjnie ceny za ufarbowanie wlosow, czy cos? doczytalam, ze mozna znalezc za 30£, czy to taki standard? 8)ile moze kosztowac kurs jezykowy na semestr? np hiszpanski? Przede mna trudny zyciowy zakret...ta szkocja troszke mnie neci, bo to taka prawie przygoda, nowy kraj, nowi ludzie, nowa kultura...Bardzo bede wdzieczna za wszelkie informacje, wskazowki, pomocne to bedzie w podjeciu decyzji. Edytowane przez Nebula Czas edycji: 2011-08-31 o 13:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#719 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
Jeśli chodzi o dzielnice to do bardziej niebezpiecznych należy Ibrox, koło stadionu Rangersów, tam są niestety najtańsze mieszkania. Govan czy Arden też można omijać. Fajnie było na Cardonald, najlepsze są też dzielnice przy univerku (Kelvinside) ale tam juz jest drogo, poza tym to rzut beretem do centrum oraz Partic. . Ale tak na prawdę jak ktoś szuka guza to znajdzie go wszędzie. Glasgow to dość brudne miasto i w zasadzie tylko na obrzeżasz miasta i w centrum jest czyściej. Ceny mieszkań obecnie się wahają, za moich czasów można było wynająć one bedroom za 350 f na miesiąc. Pokoje około 60 f za miesiąc. Ceny chyba aż tak bardzo się nie zmieniły, ale nie chcę wprowadzać Cię w błąd. Szkoci są generalnie bardzo sympatyczni. Ale tak samo dużo plotkują (głównie baby). Odnoszę też wrażenie, że ich stosunek do Polaków bardzo się zmienił ostatnio. Przestali nas szanować, bo coraz nas tam więcej, ale to naturalna kolej rzeczy. Jedzenie jak dla mnie fatalne i nigdy nie byłabym w stanie się do niego przyzwyczaić. Robiłam wszystko by jeść w miarę normalnie, ale to jest kosztowny zabieg by kupować sobie wędlinę inny niż ten ogólnodostepny. Ale wiadomo, że się da jeśli ktoś chce. Polskie sklepy są, normalna żywność też. Sklepy z Organic food można znaleźć także nie jest najgorzej. Polecam portal emito.net jeśli chcesz dowiedzieć się różnych szczegółów o Glasgow. Jest też tam bardzo przydatne forum. Do czego byś musiała przywyknąć to specyficzny akcent Szkotów, szczególnie właśnie tych z Glasgow. Początkowo znając nawet bardzo dobrze angielski ciężko jest ich zrozumieć, ale to kwestia przyzwyczajenia. Z pozytywów o Glagow, jest to miasto wielokulturowe, na swój sposób piękne. Dużo zieleni i parków, jest co zwiedzić w samym mieście i zobaczyć w okolicach (w końcu to Szkocja ![]() ![]() Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2011-08-31 o 14:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#720 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo dziekuje za odpowiedz. Musze sie teraz porzadnie zastanowic. z jednej strony obawiam sie tej zmiany, a z drugiej...zawsze bylam lekko szalona, wiec nie wiem czy nie rzuce wszystkiego i sprobuje zlapac zycie za rogi ![]() mam tak naprawde dwie opcje i nie wiem na ktora sie zdecydowac, kazda ma inne plusy i inne minusy: SZKOCJA - kiepska pogoda, kiepskie jedzenie, ladne okolice, wieksze miasto, dobry uniwersytet, ciekawy i znany juz troch temat doktoratu, przyjazny profesor, lepsze godziny pracy, nowa kultura, nowy kraj... FRANCJA - piekne male miasteczko w Alpach, pyszne jedzenie, wino, trudny, acz ciekawy temat, prostsza przeprowadzka, znane tereny, znane warunki, nieznany nadal jezyk francuski, lepsza pensja... zabijcie mnie, nie wiem co zrobic. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:26.