|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3331 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kolczyk w pępku - opinie wrażenia problemy
Dzień dobry,
![]() W piątek trzeciego czerwca robię sobie kolczyki w pępku i języku. Na razie nie mam żadnych pytań, bo od jakiegoś czasu zbieram info na ten temat z internetu, od ludzi znających się na tym i przeczytałam też dużą część wątku. Wypowiadam się, żeby widzieć nowe wpisy i już wkrótce wymienić doświadczenia (mam nadzieję, że bezproblemowe ![]()
![]() |
#3332 |
Rozeznanie
|
Świetny wątek!
Przeczytałam kilka stron i bardzo mi pomogły Wasze porady. Chciałam mieć kolczyka ... już od dawna chciałam, a jutro miałam iść kupić i przebić pępek. Ale jednak wstrzymam się do końca wakacji. Z bólem serca (bo już plany były) ale decyzja chyba słuszna, w końcu lato = woda ![]() Raz jeszcze super wątek, sporo informacji, dobre spory i super porady ![]() Pozdro dla wszystkich!
![]() |
#3333 |
Rozeznanie
|
Jak to iść kupić i przebić? Z dala od takich salonów, gdzie do świeżego przekłucia zakładany jest kolczyk przyniesiony przez klienta prosto ze sklepu - raz, że nie wiadomo, jaki to materiał (może uczulać!), dwa, że kolczyk najczęściej nie zostanie wysterylizowany, tylko co najwyżej wrzucony do jakiegoś płynu do dezynfekcji (a więc będzie niesterylny) a trzy, że standardowej długości kolczyki sprzedawane w zwykłych sklepach są za krótkie na świeże przekłucie (musi być miejsce na występujący po przekłuciu obrzęk tkanki).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3334 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3335 |
Rozeznanie
|
Srebrnych kolczyków do pępka nigdy nie widziałam, z białego złota też nie... ze złota żółtego to i owszem, ale to w jakimś zagranicznym sklepie. Standardowo do przekłucia pępka stosuje się tytan, który nie powoduje uczuleń. Po wygojeniu można nosić jeszcze kolczyki ze stali chirurgicznej (o ile się nie ma uczulenia na nikiel).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3336 |
Rozeznanie
|
U mnie kolczyki z żółtego złota są dostępne u każdego jubilera, z białego rzadziej - ale też są.
![]() |
#3337 |
Raczkowanie
|
Czyli po jakim czasie od zrobienia kolczyka mozna sie z nim opalac? Nie mowie o calym dniu na sloncu, ale 1-2h.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3338 |
Raczkowanie
|
![]()
ja mam kolczyk w pepku i ani przez chwile nie zalowalam
![]() ![]() ![]() Jezeli ktos chce sie opalac zaraz po zrobieniu kolczyka to radzilabym poczekac kilka dni zeby kolczyk sie 'przyjal' bez problemu. I NAJWAZNIEJSZE NIE DOTYKAC I NIE KRECIC BRUDNYMI PALUCHAMI!!!!!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3339 |
Raczkowanie
|
Czy po wyjęciu kolczyka zostaje blizna?
![]() |
#3340 |
Rozeznanie
|
To zależy, w jakich okolicznościach się go wyjmie... jeśli np zacznie migrować i się go za późno wyjmie to może zostać spora blizna, a jak się wyjmie niemigrujący kolczyk to blizna owszem, też może być, ale raczej mała i niewidoczna. Mam sporo blizn po różnych kolczykach i są to tylko jaśniejsze kropki, które widać tylko wtedy jak wiadomo, czego się szuka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3341 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
Kolczyk robiłam dwa tygodnie temu, smaruję Octeniseptem, nie dotykam, nie bawię się nim, trzy lata temu robiłam kolczyk i dwa razy mi migrował, więc stwierdziłam, że do trzech razy sztuka, za pierwszym miałam ze stali chirurgicznej-nie przyjął się, za drugim-chyba zła pielęgnacja. Więc się odważyłam zrobić jeszcze raz ![]() Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam. http://img691.imageshack.us/img691/6408/p1010793l.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3342 |
Przyczajenie
|
Witam.
Mam takie pytanie i jednoczesnie problem: Kilka lat temu przekluwalam sobie pepek (i to 2 razy) i po jakims czasie skora zaczela mi "zanikac". Przeklulam go w salonie kosmetycznym, wszystko bylo sterylne, czyste. Teraz chcialabym sprobowac jeszcze raz, tym razem na dole i srebrnym kolczykiem (o ile taki znajde), ale boje sie, ze znowu skora zacznie mi sie kurczyc i bede miec kolejna blizne. Co radzicie? Czy ktos sie spotkal z podobna sytuacja? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3343 |
Przyczajenie
|
Witam.
Mam pytanie i jednoczesnie problem. Kilka lat temu przeklulam sobie pepek (i to 2 razy - drugi raz po szesciu miesiacach od tego pierwszego). Po jakims czasie przy kazdym przebicie pepka skora zaczela zanikac i sie kurczyc. Musialam wyjac kolczyk i zostala brzydka blizna. Teraz mysle, zeby sprobowac jeszcze raz, tyle ze na dole i innym kolczykiem (ze srebra jesli taki znajde). Zaznacze, ze przekluwalam pepek w salonie kosmetycznym gdzie wszystko bylo sterylne, czyste. Boje sie, ze tym razem tez skora zacznie mi znikac i znowu zostanie blizna. Czy ktos sie spotkal z podobnym problemem? Co radzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3344 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3345 | ||
Rozeznanie
|
Jak to "smarujesz"? Przecież Octenisept to płyn
![]() Cytat:
Swoją drogą masz bardzo krótki ten kolczyk jak na to, że to kolczyk założony na świeże przekłucie... za bardzo nie widać, żeby był luz na ewentualną opuchliznę. ---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- Cytat:
To co się stało to po prostu migracja - dość często spotykany problem. Niestety na migrację nie ma rady, to zależy od skłonności organizmu. Kolczyk może być świetnie wygojony i może po latach zacząć migrować. W przypadku pępka ryzyko wystąpienia migracji wzrasta np jak się nosi ciężkie, wiszące kolczyki (bo się ruszają, przez co mogą podrażniać kanał przekłucia). |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3346 |
Przyczajenie
|
Nie ma chyba kolczyków do pępka z czystego srebra. Najlepszy jest tytan, bo nie uczula. To co się stało to po prostu migracja - dość często spotykany problem. Niestety na migrację nie ma rady, to zależy od skłonności organizmu. Kolczyk może być świetnie wygojony i może po latach zacząć migrować. W przypadku pępka ryzyko wystąpienia migracji wzrasta np jak się nosi ciężkie, wiszące kolczyki (bo się ruszają, przez co mogą podrażniać kanał przekłucia).[/QUOTE] Wielkie dzieki. W takim razie kupie tytanowy o ile odwaze sie jeszcze raz przekluc pepek. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3347 |
Zakorzenienie
|
po co kupujesz-profesjonalny piercer ma u siebie sterylne takowe
mało tego jeśli są blizny to preferuje się założenie kolczyka powyżej standardowej długości .np.14-15mm z bioplastu ,żeby wejsc pod owe zbliznowacenia(wtedy jest szansa,że stara blizna "utrzyma kolec na miejscu) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3348 |
Przyczajenie
|
tyle, ze ja juz dwa razy robilam w tym samym miejscu i dwa razy mialam ta sama sytuacje, czyli skora po prostu zaczela zanikac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3349 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3350 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3351 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3352 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3353 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3354 |
Rozeznanie
|
Bo Tribiotic to antybiotyk, który stosuje się tylko i wyłącznie w przypadku stanu zapalnego; bo spirytus nie służy do polewania nim świeżych ran (jak się skaleczysz to też nie polewasz rany spirytusem; poza tym w tym przypadku chodziło o lekko przesuszoną skórę, a alkohol tylko bardziej ją wysusza); no i na koniec krem, który zapycha dziurkę i utrudnia gojenie poprzez blokowanie dostępu powietrza (ranka musi "oddychać").
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3355 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3356 |
Przyczajenie
|
Ja tam smarowałam po przekłuciu tribiotikiem i przemywałam wodą utlenioną i odpukać jest ok ; ) dodam. że szybciutko mi się to wygoiło ; P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3357 |
Raczkowanie
|
wodą utlenioną nie wolno bo czytałam, że coś tam zatyka i spowalnia gojenie ale nie wiem czy to prawda bo wolałam nie ryzykować :p
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3358 |
Rozeznanie
|
Nie zatyka, ale spowalnia gojenie, bo w ten sam sposób jak działa zabójczo na komórki bakteryjne działa też na świeżo powstające komórki nabłonka, które odpowiadają za gojenie kanału przekłucia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3359 |
Przyczajenie
|
Różnie gadają, ja robiłam tak jak mi zalecono i odpukać jest ok ; )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3360 |
Raczkowanie
|
Ja ide przebić pepek na poczatku sierpnia jak wróce z wakacji oczywiscie do salonu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:38.