Matki - Polki wyuzdane i ich Bąble ukochane!!! III - IV 2010r. - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-06, 09:25   #4471
CAROLAJKA
Raczkowanie

Dot.: Matki - Polki wyuzdane i ich Bąble ukochane!!! III - IV 2010r.

Dziewczyny w którym miejscu jest park dinozaurów jak sie jedzie nad morze ?
w poniedziałek rano wyjeżdżam z Daną i koleżanki synkiem 7 lat jedziemy do Międzyzdroji i chciałaby pokazać mu jeszcze ten park może i danie się spodoba potem prosto do Tżta pędzimy całą trójeczką bo przez wakacje mam dodatkowe dziecko bo jego mama pojechala do pracy za granicę i mi zostawila małego do opieki

---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ----------

Wypogodziło się to znowu wszystkie poznikały z wątku
CAROLAJKA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 09:36   #4472
megi-megi
Zakorzenienie

Ja o dinozaurach nic nie wiem, ale... u nas się nie wypogodziło, leje cały czas.

Wydałam stówkę na kwiaty na balkon, a wyglądają przez ten deszcz jakby wybrały się już do lepszego świata. Ja chcę słońce.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 09:46   #4473
CAROLAJKA
Raczkowanie

u nas niemiłosierny upał Dana bawi sie na tarasie a ja siedzę nad projektami

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

a może czymś przykryj te kwiatki by nie przemokły choc z druigiej strony jak dostana troszkę więcej słonka to będą pieknie rosły my nie mamy kwiatów ja boję się wszystkiego co lata a do kwiatów zawsze coś ciągnie
Stary 2011-07-06, 09:49   #4474
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

my tez dzis do piasku smigamy do rodzicow, nie chce mi sie miedzy blokami w tych brudnych siedziec , jak sa nie pozakrywane to jakos nie chce mi sie wierzyc ze koty sie tam nie zalatwiaja a toxo mi nie potrzebne.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 09:52   #4475
CAROLAJKA
Raczkowanie

HEHE Darusia ja pamiętam jak jeszcze niedawno pisałaś że nie potrzebujesz własnego placu zabaw bo wolisz na te publiczne chodzić jak to się wszystko zmienia :P
Stary 2011-07-06, 10:19   #4476
megi-megi
Zakorzenienie

Chyba póki pada zakryję te kwiaty, bo już nie będzie co zbierać. A do nich nie lecą jakoś szczególnie owady - na szczęście, bo ja sama się boję, a co dopiero o dziecia.

A my nie byliśmy w piasku od 4 dni - cały czas pada. Wczoraj robiłam kotlety mielone i Igor oszalał, jak zobaczył bułkę tartą - dziecku się pomyliło trochę a niedobra matka zabrała ten "piasek".
Stary 2011-07-06, 10:40   #4477
CAROLAJKA
Raczkowanie

moja ostatnio się tak cukrem i solą bawiła wyciągła z szafki i wysypała wszystko merdała łyżką i wołała baba a piaskownicę mamy na tarasie bo ja leniwa matka i często tam dziecia wyganiam zamiast iść z nią na placyk
Stary 2011-07-06, 10:52   #4478
megi-megi
Zakorzenienie

Cukier i sól są w użytku codziennie - ja coś do jedzenia przygotowuje, a Igor siedzi na blacie koło mnie. Ale bułka wyjątkowo mu pod piasek podeszła.

Spokój dzisiaj tu straszny. A mnie się tak nic nie chce... tylko z Wami bym trochę porozmawiała.
Chociaż... w kompleksy wprowadzacie mnie co do umiejętności dzieciowych Bo przecież ten mój dzieć nie chce ze mną w ogóle gadać, do tego taki przekorny jest... aż czasem mam dość. Za to komputer i keyboard to jego żywioły... a ma czym się bawić - w domu 5 komputerów i jeden wielki Roland do grania - biega między tym i tym, wpada na ściany, odbija się od drzwi i dalej leci nacisnąć jakiś guziczek
Stary 2011-07-06, 11:11   #4479
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Pustki, pustki...

My po gorszej nocce. Mała przebudziła mi się dwa razy do 24-tej wiec postanowilam z nią spac co by nie wstawać co chwila. No i ciężko się spało bo wiercila się przeokropnie. Potrafila tak fikac koziołki że znalazła się w 3 sekundy u mnie w nogach z glową przy ścianie. Balam sie, ze się walnie lub spadnie wiec ją musialam przekladać z powrotem co jakiś czas... zęby ją chyba męczą bo te trójki ida wszystkie na raz. Dwie juz chyba przebite a w miejscu pozostałych strasznie napuchnięte dziąsła... Do tego trochę marudzi ale nie jest najgorzej.

Mój szogun znalazł sobie nowe zajęcie- koniecznie chce wejść na ...ŚCIANĘ! wisi w przedpokoju obrazek i ona kładzie nogę na ścianę żeby się wskrobać i skrzeczy, że nie może tak samo robi przy lustrze w szafie mała himalaistka mi rośnie

Poza tym denerwuje sąsiadów bo rzuca piłką (gumową dla dzieci ale o panele- więc i tak słychać) żeby sie odbijała i krzyczy "hopa, hopa", potrafi tak z godzinę...

Moja mówić za wiele nie mówi ale rozumie wszystko i wykonuje wszystkie polecenia- no chyba ze się przekomarza
zauważyłam, ze rozumie zwroty typu "na, pod, za, obok". jak czegoś szuka i jej powiem np. "za Tobą", "pod stolem", "na krzesle" to od razu tam szuka... mała mądrala

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 11:42   #4480
CAROLAJKA
Raczkowanie

widziałyscie jakie teraz kolonie dla dzieci są
http://www.juwentur.com/Kolonie_2011...liwa-1053.html
normalnie masakra
ja pamiętam beztroskie czasy dzieciństwa a tutaj na koloni rygor jak w wojsku i nazwany świetną zabawą ciekawi mnie tylko która 10 -cio latka chce słuchać o sposobach zdrowego żywienia a moze sie mylę ciekawe co wymyśla jak nasze dzieci bedcą w tym wieku aż sie juz boje
Stary 2011-07-06, 11:52   #4481
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CAROLAJKA Pokaż wiadomość
normalnie masakra
ja pamiętam beztroskie czasy dzieciństwa a tutaj na koloni rygor jak w wojsku i nazwany świetną zabawą ciekawi mnie tylko która 10 -cio latka chce słuchać o sposobach zdrowego żywienia a moze sie mylę ciekawe co wymyśla jak nasze dzieci bedcą w tym wieku aż sie juz boje
już nie mają co wymyślać, nie chciałabym aby moje dziecko pojechało na takie kolonie.

u nas znowu leje i zimno, nawet na dwór z małą wyjśc nie można. Chodzi i stęka, bo jej się nudzi w domu.

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 11:56   #4482
CAROLAJKA
Raczkowanie

ALE TA CAŁKIEM FAJNA
http://www.juwentur.com/Kolonie_2011...nesu-1054.html
Stary 2011-07-06, 12:21   #4483
Darusiaaaa
Zakorzenienie

carolajka bo wole i jak tylko np mama sie obrobi ze wszystkim to idziemy i sobie tam obie grzebia, nie jestem nadal za takim czyms... zwlaszcza ze nie mieszkamy juz w domku i tam ma piaskownice tylko jak tam pojdziemy... ale tak to idziemy zawsze na taki drewniany placyk z pol godzinki drogi od domu rodzicow gdzie sa dzieciaki

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

a poki co wole byc ostrozna, sasiadka pielila w ogrodzie i sie toxo nabawila;/
niech no ja tylko urodze to juz piasku tak zeby sama siedziala nie zobaczy
wynocha do dzieci

jezuuu straszne te kolonie!!!!
A.Camus
Stary 2011-07-06, 12:29   #4484
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Mrowak - a ja w deichmanie byłam w zeszłym tygodniu i bucikó do wody nie mieli dla maluchów.

myślę ze to nowa dostawa-oni mają we wtorki i czwartki chyba dostawy

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Chociaż... w kompleksy wprowadzacie mnie co do umiejętności dzieciowych Bo przecież ten mój dzieć nie chce ze mną w ogóle gadać,
przyjedźcie do mnie-Gabryśka tam mu nagada, że w końcu się wkurzy i odezwie bo z nią inaczej się nie da: gada, gada i gada aż ktoś wreszcie zareaguje. Mam nagraną rozmowę z nią to kiedyś tu wstawię- 5 minut sobie rozmawiałyśmy bez problemu

Edytowane przez mrowak
Czas edycji: 2011-07-06 o 12:35
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 12:30   #4485
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Wczoraj robiłam kotlety mielone i Igor oszalał, jak zobaczył bułkę tartą - dziecku się pomyliło trochę a niedobra matka zabrała ten "piasek".
dobre

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
już nie mają co wymyślać, nie chciałabym aby moje dziecko pojechało na takie kolonie.

u nas znowu leje i zimno, nawet na dwór z małą wyjśc nie można. Chodzi i stęka, bo jej się nudzi w domu.
a ja to w obecnych czasach to nie wiem czy w ogóle bym dziecko na jakieś kolonie puściła, teraz to byle kto może wychowawcą być-wystarczy weekendowy kurs (koleżanka robiła)

A u nas piękna pogoda-trochę słoneczka trochę chmurek i optymalna temperaturka
Placyk już raz zaliczony, po obiadku uderzymy drugi raz.

Sara moja to samo jak nie możemy wyjść-chałupę roznosi

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 13:05   #4486
CAROLAJKA
Raczkowanie

a tu cos jeszcze do poczytania na temat wlasności
http://www.skarb-matki.pl/index.php/...awo-wlasnosci/

ja zamiast pracowac to siedzę na forum a wy tak malo piszecie
Dana sie z nianią bawi a ja udaje że pracuje grunt to dobra mina :P

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

a tu cos dla wszystkich podwójnych przyszłych i obecnych mam

http://www.skarb-matki.pl/index.php/...o-kuriozalnie/

---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

tyle nas jest na pasku a nikt nie pisze

to moze napiszcie co trzeba zabrać ze sobą nad nasze morze ?
co się przydaje najbardziej dodam że jak wcześniej pisałam jade z 2 dzieci
Stary 2011-07-06, 13:22   #4487
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

dziewczyny czy jest wśród was jakiś bankowiec-specjalista od kredytów mieszkaniowych??
Pocięłam się porządnie z teściem, topory w ruch poszły, wynosimy się, tylko kredyt muszę dostać na mieszkanie w jednej chwili wszelkie nasze plany wzięły w łeb....tylko nie mówcie "a nie mówiłam..." bo wiem - mówiłyście....a ja idiotka się łudziłam, ze się coś zmienił....muszę zadbać o nas, trudno z kredytem też ludzie żyją

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 13:27   #4488
P0P70
Zakorzenienie

Baobabek - ja mam siostrę co w banku pracuje i zajmuje się kredytami. Więc jak chcesz to dam Ci namiar na maila do niej to będziesz mogła napisać albo zadzwonić i ona Ci wszystko wytłumaczy. A jak powołasz sie na mnie to n apewno nie będzie próbowała Cię naciągną tylko Ci pomoże i nawet skieruje do innego banku. Tylko podam Ci numer na prywatną a nie służbową bo tam nagrywają rozmowy.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 13:28   #4489
CAROLAJKA
Raczkowanie

poczytaj na necie o kredycie rodzina na swoim z Państwa jest dość duże dofinansowanie a jak nie to cos pod hipotekę wtedy oprocentowanie nie jest takie duże
współczuję zajścia z teściem i nie napiszę "a nie mówiłam" bo nie mówiłam
Stary 2011-07-06, 13:28   #4490
P0P70
Zakorzenienie

Carolajka - ja jestem cały czas na pasku ale pracuję albo mnie nawet przy kompie nie ma albo mam jakieś spotkanie. Więc moja obecność na pasku o niczym nie świadczy.

Stary 2011-07-06, 13:31   #4491
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
dziewczyny czy jest wśród was jakiś bankowiec-specjalista od kredytów mieszkaniowych??
Pocięłam się porządnie z teściem, topory w ruch poszły, wynosimy się, tylko kredyt muszę dostać na mieszkanie w jednej chwili wszelkie nasze plany wzięły w łeb....tylko nie mówcie "a nie mówiłam..." bo wiem - mówiłyście....a ja idiotka się łudziłam, ze się coś zmienił....muszę zadbać o nas, trudno z kredytem też ludzie żyją
do Dusiaki chyba się musisz odezwać albo megi może.

może złośc minie i się dogadacie jakoś? ten twój teść to masakra;/

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Carolajka jak twojej Ali poszła maturka?

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2011-07-06, 13:35   #4492
P0P70
Zakorzenienie

Carolajka - my jak byliśmy nad morzem w zeszły roku to musieliśmy kupić, Parasol (ten duży), namiot plarzowy, i jeszcze ten parawan. Teraz bierzemy jeszcze jaki basenik i zabawki do piasku i kółko do wody i pontonik dla małej. A dla siebie płetwy i maskę. A i lodówkę albo przynajmniej taką todę co trzyma temperaturę - coby piwo zimne mieć .
Dwójka dzieci i ty sama. pozostaje mi tylko trzymać kciuki

Stary 2011-07-06, 13:41   #4493
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Baobabek - ja mam siostrę co w banku pracuje i zajmuje się kredytami. Więc jak chcesz to dam Ci namiar na maila do niej to będziesz mogła napisać albo zadzwonić i ona Ci wszystko wytłumaczy. A jak powołasz sie na mnie to n apewno nie będzie próbowała Cię naciągną tylko Ci pomoże i nawet skieruje do innego banku. Tylko podam Ci numer na prywatną a nie służbową bo tam nagrywają rozmowy.
ok, dzięki, podaj nr na priw, tylko jak mam się powołac?? że z Wizażu się znamy??hehehe

Cytat:
poczytaj na necie o kredycie rodzina na swoim z Państwa jest dość duże dofinansowanie a jak nie to cos pod hipotekę wtedy oprocentowanie nie jest takie duże
współczuję zajścia z teściem i nie napiszę "a nie mówiłam" bo nie mówiłam
nie dla mnie rodzina na swoim, bo teoretycznie to ja mieszkanie mam przepisane po rodzicach, więc się nie kwalifikuję

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 14:04   #4494
sara 85
Zakorzenienie

drcron jak z tym krasnalem?

Ana chyba w tych górach siedzi bo nie ma jej od kilku dni

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2011-07-06, 14:05   #4495
CAROLAJKA
Raczkowanie

Sara zaliczyła całą nawet nieżle
polski rozszerzony na 75 % , niemiecki na 98 % wos na 84 % i coś jeszcze zdawała ale nie wiem co < ale ze mnie matka nawet nie wiem co dziecko zdawało > to też koło 90 % miała złożyła papiery na germanistykę i pedagogikę wczesnoszkolną

Pop dam radę chyba jakby co to ala ze swoimi znajomymi będzie w tej samej miejscowości tylko troche dalej na plaże zawsze razem się możemy wybrać a synek koleżanki jest strasznie grzeczny taki trochę ciapowaty jak mu nie powiesz idź sie bawić to on będzie siedział przy stole i oglądał bajki nawet pół dnia sam potrafi sie umyć i przebrać z ubranka w piżamkę sam zasypia o 20.00 < tu trochę to zmienimy > bo Dana szaleje do 23.00 i pewnie mu nie da spać i strasznie się słucha jak coś sie powie nie wolno to on drugi raz nie zapyta czy może zupełnie inny niż moje dziecko

Baobabek a nie myśleliście o tym by tamto mieszkanie przepisać na Kubusia i wtedy starać sie o to rodzina na swoim ? koszt takiego przepisania to coś koło 300 złotych
Stary 2011-07-06, 14:08   #4496
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Hej
My dzisiaj po kolejnej nieprzespanej nocy zębowej. Zasnęła nawet bez większych problemów i BEZ smoka (przegryzła a drugiego nie mogłam znaleźć). Obudziła się o 2 i koniec.
Mielismy dzisiaj wizytę dzieci, którymi opiekuje się moja mama. Ale był sajgon . Wszystkie zabawki w ruchu, larmo jak w przedszkolu ale było fajnie choć początek nie był zachęcający.
Teraz Zosia śpi a ja sprzatam pobojowisko (teraz przerwa)

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
kupiłam w końcu inne niż zamierzałam choć takie jak planowałam znalazłam dziś w deichmanie (muszą być po dostawie, bo ja tam często szukałam i nigdy nie mieli), więc nie wzięłam ich jednak, bo okazało się, że nie ma cudów żebym tam stópkę Gabryśki wcisnęła przez ten mały, nierozciągliwy otwór i kupiłam w końcu takie przed którymi się wzbraniałam cały czas czyli te typu crocsy (AniaP o nich pisała)
Gabryśka połaziła w nich w domu, potem jej zdjęłam i chciałam ją ubrać na spacer, a ta że nie, bo ona chce TUP w butkach robić. No i tak sobie TUPtowała chyba jeszcze z pół godziny bez skarpet w tych butkach i nie miała żadnych otarć itd. Stópka lekko spocona, ale to w końcu do wody mają być buty więc tam się nie spocą nie mogę znaleźć linka do tych butków, zwą się sahara
To fajnie. Takie też widziałam w CCC, nawet mieli ładne kolory.

Cytat:
Ja przez ponad rok męczyłam sie z tym moim niejadkiem.
Jaka ulga jak dziecko zjada obiadek w parę minut i nie trzeba kombinować i wymyślać. Teraz karmienie to przyjeność a wcześniej to jak przychodziła pora jedzenia to miałam ciarki na pecach ze strachu i głupi uśleiech przyczepiony do twarzy coby dziecka nie wystraszyć.
U Oliwki zadziałał sposób na przegłodzenie

Cytat:
A my nie byliśmy w piasku od 4 dni - cały czas pada. Wczoraj robiłam kotlety mielone i Igor oszalał, jak zobaczył bułkę tartą - dziecku się pomyliło trochę a niedobra matka zabrała ten "piasek".
My wczoraj tuż po deszczu poszliśmy na spacer i czywiście do piachu. Nie muszę mówić jak moja robójniczka wyglądała

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Poza tym denerwuje sąsiadów bo rzuca piłką (gumową dla dzieci ale o panele- więc i tak słychać) żeby sie odbijała i krzyczy "hopa, hopa", potrafi tak z godzinę...
Oj pamiętam ubiegłoroczne przeboje ze szczeniakami sąsiadów z góry. Masakra.
Cieszę się że mieszkamy na parterze choć mogłabym się teraz "odwdzięczyć" bo Zosia też ma kilka fajnych zabawek i zabaw

Cytat:
normalnie masakra
Dla mnie kolonie to była trauma

---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

Cytat:
polski rozszerzony na 75 % , niemiecki na 98 % wos na 84 % i coś jeszcze zdawała ale nie wiem co < ale ze mnie matka nawet nie wiem co dziecko zdawało > to też koło 90 % miała złożyła papiery na germanistykę i pedagogikę wczesnoszkolną
Pewnie matematykę bo była obowiązkowa
Stary 2011-07-06, 14:14   #4497
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:

Pop dam radę chyba jakby co to ala ze swoimi znajomymi będzie w tej samej miejscowości tylko troche dalej na plaże zawsze razem się możemy wybrać a synek koleżanki jest strasznie grzeczny taki trochę ciapowaty jak mu nie powiesz idź sie bawić to on będzie siedział przy stole i oglądał bajki nawet pół dnia sam potrafi sie umyć i przebrać z ubranka w piżamkę sam zasypia o 20.00 < tu trochę to zmienimy > bo Dana szaleje do 23.00 i pewnie mu nie da spać i strasznie się słucha jak coś sie powie nie wolno to on drugi raz nie zapyta czy może zupełnie inny niż moje dziecko

Baobabek a nie myśleliście o tym by tamto mieszkanie przepisać na Kubusia i wtedy starać sie o to rodzina na swoim ? koszt takiego przepisania to coś koło 300 złotych
pewnie jeszcze matme zdawała super wyniki gratuluje tak zdolnej córki
ja zawsze chciałam iśc na germanistyke ale nie wyszło.
a nie chciała iśc na architekture wnętrz?
Carolajka ty z wykształcenia jesteś architektem?

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2011-07-06, 14:16   #4498
Darusiaaaa
Zakorzenienie

ja jak jestem u rodzicow to wsio ok ale mieszkac talk na stale bym nie wrocila:P
tak jest dobrze jak jest i niehc tak bedzie, jesli sie okaze ze ten w uk zmieni prace to na te 2 miesiace sie do nich przeniose ale 2 miesiace to nie znowu nie wiadomo jaki okres...

baobabek a moze emocje osiada i bedzie lepiej?
ten gosciu jakis nie za normalny jest!
A.Camus
Stary 2011-07-06, 14:34   #4499
CAROLAJKA
Raczkowanie

Izazula
dlaczego trauma ?

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ----------

Sara tak
Ale nie interesuje to co my z Tżtem robimy wręcz tego niecierpi bo wciąz się u nas w domu przewija ten temat ja chciałam aby poszła na adwokata/sędziego mamy w rodzinie wójka i dwóch kuzynów Ali wiec start w kancelarii by miała zapewniony no ale to jej wybór i my nie mozemy za nią decydować

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

Darusia a miałaś jechac do Tżta do Anglii
Stary 2011-07-06, 14:44   #4500
Darusiaaaa
Zakorzenienie

carolajka no wlasnie napisalam ze jesli sie okaze ze tz zmieni prace to sie do rodzicow na 2 miesiace przeniose, bo nie ma sensu wtedy dawac kasy gosciowi za wynajem jak za 2 miesiace bedziemy razem tam.
A.Camus
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości