mój tż-et i pieniądze... - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-06, 17:09   #691
blair witch
Zakorzenienie

Dot.: mój tż-et i pieniądze...

Cytat:
Napisane przez kurczak Wolf Pokaż wiadomość
no i znowu to samo... Pokaż - gdzie ja obraziłam Autorkę?
Gdybym chciała to zrobić, to sto procent Wizażanek nie miłaoby co do tego żadnych wątpliwości... Ale nie chciałam... Trochę wiecej dystansu
Znaczy że gdyby ktoś przyrównał Cię do dajmy na to osła, zatrzepotałabyś rzęsami w podzięce za komplement?

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy jednak poczucie humoru nie ma nic do tego...

Uwaga była celna, inteligentna, zabawna, można rzec: humor z wyższej półki.

Jak autorka chce słodkopierdzące opinie, to niech zapyta swojej babci, taty, mamy, dziadków chłopaka.

Ty, Garnek, a powiedz mi jeszcze...

Kuraczku, nie ma sensu tłumaczyć zasad działania ironii, porównań i innych takich, jak ktoś nie kuma, to już nie zakuma
Jeżeli dla Ciebie to humor z wyższej półki, to wolę nie wiedzieć z jakim humorem stykasz się na co dzień.

Cytat:
Napisane przez All That Jazz Pokaż wiadomość
Komentarz nie musi być miły ani przyjemny żeby był celny i inteligentny skoro już takie upierdliwe jesteśmy.
Oh oui, jesteśmy upierdliwe, straszliwie wręcz
Ale pasowałoby mieć chociaż na tyle uczciwości żeby nie wmawiać innym że wcale nie próbowało się ich obrazić, bo to już byłoby oszustwo, prawda? To tak jakby złodziej zaklinał się, że wcale nie chciał komuś ukraść pieniędzy
Stary 2011-07-06, 17:18   #692
Dzikun
Zakorzenienie

A co jest obraźliwego w łosiu? A osły to bardzo urocze zwierzęta. Serio.
A powiedzenie komuś w przenośni, że jest naiwny i mało spostrzegawczy, to nie jest obraza.
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 17:19   #693
CytrynowaPannica
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gg22 Pokaż wiadomość
CytrynowaPannico

nie widzę powodu dla którego mamy wzajemnie się cytować i udowadniać sobie "prawdziwą prawdę". Wyraziłam swoje zdanie, podobnie jak Wy i tak jak Wy, tak i ja mam do tego prawo. Jest ono w pewien sposób odmienne i tyle. I nikomu niczego nie zabraniam.
Po co na ten temat dyskutować?

I tak jak już dwukrotnie napisałam- m.in. jedna z Twoich wypowiedzi była jedynie przykładem, a Waszego zdania nie muszę generalizować, bo w większości macie podobne.

Ty nie widzisz powodu, dla którego mamy się wzajemnie cytować, a ja tak. Zarzucasz nam, że prawie jednogłośnie KAŻEMY autorce nas słuchać; że podważamy Twoje zdanie, ale nie potrafisz przytoczyć słów, które by na to wskazywały. Nazywasz moją wypowiedź niezgodną z tematem, pomimo że nie czytałaś poprzedzających jej postów.
Nie neguję Twojego zdania, nie mówię też, że masz myśleć tak samo jak my. Chcę jedynie zrozumieć, dlaczego nadinterpretujesz akurat moje wypowiedzi i doszukujesz się w nich chamstwa.

P.S. Mówiąc, że Twoja opinia nie jest obiektywna, nie miałam na myśli subiektywizmu. Zamotałam się, kiedy zwróciłaś mi uwagę.
Wydaje mi się, że przedstawienie opiniowanej sytuacji w sposób racjonalny, rzeczywisty (obiektywizm), jest dużo bardziej pomocne, niż odwoływanie się do własnych przekonań, uprzedzeń (subiektywizm).

Edytowane przez CytrynowaPannica
Czas edycji: 2011-07-06 o 17:25
CytrynowaPannica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 18:44   #694
gg22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez All That Jazz Pokaż wiadomość
Komentarz nie musi być miły ani przyjemny żeby był celny i inteligentny skoro już takie upierdliwe jesteśmy.
nie wiem po co to, ale...
jeśli to był komentarz inteligentny to sorry.....(nie obrażając autorki tego komentarza).

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość
Ale pasowałoby mieć chociaż na tyle uczciwości żeby nie wmawiać innym że wcale nie próbowało się ich obrazić, bo to już byłoby oszustwo, prawda? To tak jakby złodziej zaklinał się, że wcale nie chciał komuś ukraść pieniędzy
klask i: (tak już poza głównym tematem)

Cytrynowa:
miałam się już nie wypowiadać, bo nie widzę sensu tej dyskusji, ale nie mogę. Proszę czytaj ze zrozumieniem moje wypowiedzi. Co najmniej 3x napisałam, że zacytowane wypowiedzi posłużyły jedynie jako przykład.
Jeśli chodzi o ścisłość to do Twojej odp. odnośnie tego, że autorka nie odejdzie od niego i należy jej współczuć (co zacytowałam) napisałam, że
"nawet jeśli ma nas w d....to ma do tego święte prawo.
Jeśli chce z nim być to też ma do tego prawo.
No a wypowiadające się tutaj osoby mogą jej współczuć lub raczej to olać.
"
I wiesz co? cofam to co poprzednio napisałam, że użyłam Twojej wypowiedzi jako przykładu, bo specjalnie przeczytałam jeszcze raz moje poprzednie posty i to nawet nie było to użycie jako przykładu tylko odniesienie się do Twoich słów, co chyba jest normalne na forum.

Cytat:
Ty nie widzisz powodu, dla którego mamy się wzajemnie cytować, a ja tak. Zarzucasz nam, że prawie jednogłośnie KAŻEMY autorce nas słuchać; że podważamy Twoje zdanie, ale nie potrafisz przytoczyć słów, które by na to wskazywały.

Nigdzie nie napisałam, że jej KAŻECIE.
chcesz koniecznie przytoczenia, proszę:

Cytat:
Napisane przez aniolecek89 Pokaż wiadomość
Po coś napisała ten wątek więc nie powinna się bronić tylko nas posłuchać w końcu chciała od nas dobrych rad, a my jej takich udzielamy...
żeby tylko nie było, że teraz będzie Aniołecek pisać, że cytuję jej wypowiedzi....

Cytat:
Nazywasz moją wypowiedź niezgodną z tematem, pomimo że nie czytałaś poprzedzających jej postów.
nazwałam Twoją wypowiedź niezgodną z tematem???
Przeczytałam w zasadzie każdy post, jeden bardziej pobieżnie inny mniej.

Cytat:
Nie neguję Twojego zdania, nie mówię też, że masz myśleć tak samo jak my. Chcę jedynie zrozumieć, dlaczego nadinterpretujesz akurat moje wypowiedzi i doszukujesz się w nich chamstwa.
pisałam już o tym 3x

dla mnie to tyle w temacie
.
gg22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 19:59   #695
CytrynowaPannica
Zadomowienie

Cytat:
Jeśli chodzi o ścisłość to do Twojej odp. odnośnie tego, że autorka nie odejdzie od niego i należy jej współczuć (co zacytowałam) napisałam, że
"nawet jeśli ma nas w d....to ma do tego święte prawo.
Jeśli chce z nim być to też ma do tego prawo.
No a wypowiadające się tutaj osoby mogą jej współczuć lub raczej to olać.
"
"Przyganiał kocioł garnkowi." Ktoś już chyba użył tych słów. Piszesz, że mamy czytać ze zrozumieniem, a sama masz z tym problemy.
Cytujesz mnie, więc powinnaś zauważyć, że współczuję autorce, ale nie robię z tego afery.

Cytat:
I wiesz co? cofam to co poprzednio napisałam, że użyłam Twojej wypowiedzi jako przykładu, bo specjalnie przeczytałam jeszcze raz moje poprzednie posty i to nawet nie było to użycie jako przykładu tylko odniesienie się do Twoich słów, co chyba jest normalne na forum.
Proszę bardzo, masz takie prawo. Dziwi mnie tylko, że czepiasz się tej wypowiedzi, widząc inne, w moim mniemaniu - bardziej niesmaczne.
Cytat:
Nigdzie nie napisałam, że jej KAŻECIE.
Czyżby? Z racji, że nigdzie nie napisałyśmy, że autorka MUSI nas słuchać, pozwolę sobie przytoczyć Twoje wypowiedzi, które przynajmniej moim zdaniem, sugerują, że jest inaczej:
Cytat:
mogłabym Ci przytoczyć co najmniej jedną wypowiedź odnośnie nie słuchania Was przez autorkę
Cytat:
poza tym ona nie musi słuchać żadnej z nas.

Pomijając kwestię "nakazywania", jeśli chodzi o:

Cytat:
nazwałam Twoją wypowiedź niezgodną z tematem???
Tak:
Cytat:
Wasze posty zacytowałam jako przykład wypowiedzi, który w mojej ocenie nie ma nic do tematu

Edytowane przez CytrynowaPannica
Czas edycji: 2011-07-06 o 20:11
CytrynowaPannica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 20:13   #696
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Oh oui, jesteśmy upierdliwe, straszliwie wręcz
Obrazić? Wcale. Ja zwyczajnie jestem prawdomówna. Nie napiszę komuś, że "musi być bardzo mądry" jeśli uważam inaczej.
Opieramy się na tym co piszą autorzy watków, jesli chcą w naszych oczach lepiej wyglądać to muszą się się nam lepiej przedstawiać.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 23:30   #697
Hultaj
BAN stały

raczej miałam na myśli, że ten wątek wzięły sobie do serduszka zarówno te panie, które nie mogły pogodzić się z myślą, że autorka chce być z chłopakiem takim, jakim go w tym wątku przedstawiła, jak i panie z bulwersikiem w tle.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-07, 00:12   #698
aniolecek89
Raczkowanie

Cytrynowapannica szkoda słów na tą całą gg22 ona nas po prostu prowokuje, a nie chcemy przecież aby nam wątek zamknęli z jej powodu...każdy ma prawo do własnego zdania i własnej opinii, a jeśli się z nami nie zgadza to już jej indywidualny problem...
Stary 2011-07-07, 07:28   #699
gg22
Zakorzenienie

Cytat:
Cytrynowapannica szkoda słów na tą całą gg22 ona nas po prostu prowokuje, a nie chcemy przecież aby nam wątek zamknęli z jej powodu...każdy ma prawo do własnego zdania i własnej opinii, a jeśli się z nami nie zgadza to już jej indywidualny problem...
miał się wycofać z tej dyskusji,bo uważam ją za bezsensową, ale przed kawą skutecznie mi podniosłaś ciśnienie.
Jak sama napisałaś każdy ma prawo do własnego zdania. Z reguły na świecie jest tak, że ludzie różnią się wyrażanymi opiniami, a co za tym idzie nie muszą się ze sobą zgadzać. Wynika to jedno z drugiego-> jak masz problem ze zrozumieniem definicji patrz ciocia wikipedia.
Więc jeśli Wy macie prawo do własnego zdania to ja też, a że Wam to się może nie podobać (ups, sorry Tobie, bo znowu zostanę posądzona o generalizowanie) to nie jest to na pewno mój problem.

Tak jak napisałam w 1szym moim poście w tym wątku- bardzo często na wizażu występuje zjawisko zbiorowej solidarności w wyrażanym zdaniu i biada temu, co ma inne zdanie- widać na załączonym obrazku.
żegnam.
.
gg22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-07, 07:36   #700
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
miał się wycofać z tej dyskusji,bo uważam ją za bezsensową, ale przed kawą skutecznie mi podniosłaś ciśnienie.
Jak sama napisałaś każdy ma prawo do własnego zdania. Z reguły na świecie jest tak, że ludzie różnią się wyrażanymi opiniami, a co za tym idzie nie muszą się ze sobą zgadzać. Wynika to jedno z drugiego-> jak masz problem ze zrozumieniem definicji patrz ciocia wikipedia.
Więc jeśli Wy macie prawo do własnego zdania to ja też, a że Wam to się może nie podobać (ups, sorry Tobie, bo znowu zostanę posądzona o generalizowanie) to nie jest to na pewno mój problem.

Tak jak napisałam w 1szym moim poście w tym wątku- bardzo często na wizażu występuje zjawisko zbiorowej solidarności w wyrażanym zdaniu i biada temu, co ma inne zdanie- widać na załączonym obrazku.
żegnam.
Wręcz przeciwnie, ten wątek jest jednym z nielicznych, w którym prawie każdy ma identyczne zdanie
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-07, 10:54   #701
shirleyyy
Rozeznanie

Cytat:

nie nazwałabym odmiennego zdania czyimś "problemem" wiem co miałaś na myśli ale żle to ujęłąś i strzeliłaś sobie właśnie w stopę dając kolejny powód do oburzenia dla gg22

i zgadzam się z dawidowskąkasią, jesteśmy (o dziwo) wyjątkowo zgodne w tym temacie
I don't even need your love
But you treat me like a stranger"...
shirleyyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-07, 11:05   #702
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:

Naucz się czytać ze zrozumieniem. Gg zgadza się co do tego że facet jest nie teges, ale nie podoba się jej sposób w jaki się tutaj naśmiewacie z autorki. Co z tego że jest to okraszone miłymi slodkopierdzącymi słóweczkami i spijaniem sobie miodziku z pysiuniów swoich słodziuchnych, jak dalej pozostaje to obrażaniem i naśmiewaniem.

A indywidualny problem masz Ty, ponieważ nie potrafisz uszanować zdania dyskutantki, nie umiesz czytać ze zrozumieniem, i nie umiesz formułować myśli. Hmm, w sumie - to masz kilka indywidualnych problemów.
Stary 2011-07-07, 12:13   #703
201803080934
Konto usunięte

widzę, że na intymnym nic się nie zmieniło
autorka przychodzi nabuzowana emocjami, rozgorączkowana żali się na faceta, wizażanki, jak zawsze oczywiście, służą jedyną słuszną radą: rzuć buca! następnie pod nagonką całokształtu owego buca, autorka zaczyna opisywać inne sytuacje, dochodząc do streszczenia całego związku. jednak wizażanki są nieugięte i nie wierzą, że taki pajac mógł kiedykolwiek zachowywać się inaczej, a jeśli już w ogóle coś tak nieprawdopodobnego miało miejsce, to na pewno była to poza i dopiero teraz wyszło szydło z worka i pokazał swoją prawdziwą twarz. więc chórem orzekają, że on się nie zmieni, i że ona musi być naiwna, skoro w to wierzy, bo `każda z nich już dawno kopnęłaby go w dupę na pożegnanie`. autorka zaczyna bronić faceta i to jest jak iskra! bum! wizażanki się rozkręcają! robią sobie z niej żarty [koniecznie te z `wyższej półki`], próbują jej przemówić, że facet jest nic nie warty, ale apogeum następuje gdy prorokują nad ich przyszłością! to jak spełnienie, +100 do dobrego humoru i mały bonusik +20 do nabicia postów. potem zwykle temat się urywał, ale tu nie! nie, to jeszcze nie koniec! autorka założyła sobie nowe konto i zabawa zaczyna się od nowa. ona broni sama siebie, a wizażanki są w swoim żywiole. po prostu never ending story.

ciekawe która pierwsza nazwie mnie kolejnym klonem narciarki
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-07, 12:24   #704
aniolecek89
Raczkowanie

Ten problem tyczy się Ciebie, bo z tego co zauważyłam wszystkich się czepiasz i tylko prowokujesz do kłótni ;] Czytać ze zrozumieniem to potrafię, więc nie praw mi tu kazań bo nie jesteś moją matką ! Każdy ma prawo do własnego zdania, a tym bardziej iż jest to forum więc daruj sobie i z nikogo się nie naśmiewam ;]
Stary 2011-07-07, 12:46   #705
kara2109
Raczkowanie

Dajcie sobie spokój, na jaki wątek się nie wejdzie to po paru postach zamiast pisać na temat to większość się kłóci kto to nie umie czytać ze zrozumieniem, jaki to jest ktoś chamski, że tylko obrażać umie itp...pogadajcie sobie na te tematy na privie a na wątkach piszcie na temat, swoją drogą ciekawe gdzie moderatorzy są
kara2109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-07, 12:49   #706
aniolecek89
Raczkowanie

Też się zastanawiam gdzie są moderatorzy, no bo sorry nawet zdania swojego nie można mieć, bo już się nie które na maksa czepiają...

Droga autorko wątku i co w końcu będzie z tą kasą od babci?Oddasz mu część na samochód czy zostawisz wszystkie pieniądze na wakacje?
Stary 2011-07-07, 13:19   #707
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Naucz się czytać ze zrozumieniem. Gg zgadza się co do tego że facet jest nie teges, ale nie podoba się jej sposób w jaki się tutaj naśmiewacie z autorki. Co z tego że jest to okraszone miłymi slodkopierdzącymi słóweczkami i spijaniem sobie miodziku z pysiuniów swoich słodziuchnych, jak dalej pozostaje to obrażaniem i naśmiewaniem.

A indywidualny problem masz Ty, ponieważ nie potrafisz uszanować zdania dyskutantki, nie umiesz czytać ze zrozumieniem, i nie umiesz formułować myśli. Hmm, w sumie - to masz kilka indywidualnych problemów.
Nie uważasz,że sama wykazujesz się agresją?
Wyjątkowo podły post
Stary 2011-07-07, 13:26   #708
narciarka
Rozeznanie

Cytat:
Droga autorko wątku i co w końcu będzie z tą kasą od babci?Oddasz mu część na samochód czy zostawisz wszystkie pieniądze na wakacje?
wszystkie pieniądze idą na wakacje
Stary 2011-07-07, 13:48   #709
aniolecek89
Raczkowanie

No i dobrze, że idą na wakacje,a nie na jego samochód...dobre posunięcie

Dawidowskasia nie warto już na ten temat dyskutować, bo nie przegadamy im one wiedzą swoje,a my swoje...
Stary 2011-07-09, 16:49   #710
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez narciarka Pokaż wiadomość
wszystkie pieniądze idą na wakacje
twoje wszystkie pieniądze ida na wakacje,jego działka na auto
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-09, 22:35   #711
House
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
No i po co drążysz to dalej. Autorka napisała ,że wszystkie - to wszystkie. A potem znowu będą jakieś scysje ;]
A co do samego wątku- wydaje mi się ,że autorka nie jest całkowicie dojrzała i pod wpływem emocji zapewne ubarwiła swą historię. A teraz ponosi tego konsekwencje. Później chciała wyjść z tego z twarzą- ale wyszło jeszcze gorzej Ale to moja opinia
W każdym razie udanych wakacji życzę
House jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-09, 22:38   #712
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wierzę w ani jedno słowo, ale na SZCZEŚCIE to mnie nie dotyczy
Stary 2011-07-10, 07:23   #713
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
No ciezko sie nie usmiac z takiego frajerstwa...Mnie tam ten wątek bawi
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-10, 20:10   #714
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez House Pokaż wiadomość
No i po co drążysz to dalej.
A-bo mam taki kaprys
B.bo mam takie prawo /wolność słowa/
C.bo to ogólnodostępony watek,gdzie można się wypowiadac

Cytat:
Autorka napisała ,że wszystkie - to wszystkie. A potem znowu będą jakieś scysje ;]
wszystkie nie znaczy obojga.biorac pod uwagę całokształt wątku do słowa wszystkie można podpiąć wszystkie moje .
Stary 2011-07-10, 22:12   #715
House
Raczkowanie

Cytat:
A-bo mam taki kaprys

wszystkie nie znaczy obojga.biorac pod uwagę całokształt wątku do słowa wszystkie można podpiąć wszystkie moje .
Jasne ,że masz takie prawo -tylko czy to ma sens I sądząc po pytaniu- na które autorka dała taką, a nie inna odpowiedzieć- można rozumować -że chodzi o całość sumy <pieniądze od babci> . Poza tym wydaje mi się ,że się czepiasz na siłę- ale to w sumie nie moja sprawa.
Stary 2011-07-10, 22:24   #716
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne ,że masz takie prawo -tylko czy to ma sens I sądząc po pytaniu- na które autorka dała taką, a nie inna odpowiedzieć- można rozumować -że chodzi o całość sumy <pieniądze od babci> . Poza tym wydaje mi się ,że się czepiasz na siłę- ale to w sumie nie moja sprawa.
O to to to
Stary 2011-07-11, 08:03   #717
House
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
O to to to
Co nie zmienia faktu - że mam prawo czepiać się czepiania ,bo jak napisała wizażanka:
A-bo mam taki kaprys
A to co robicie (nie tylko TmargoT) przypomina mi kopanie leżącego - ale skoro w ten sposób chcecie pomóc dziewczynie -no to gratuluja

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-11, 09:56   #718
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Co nie zmienia faktu - że mam prawo czepiać się czepiania ,bo jak napisała wizażanka:
A-bo mam taki kaprys
A to co robicie (nie tylko TmargoT) przypomina mi kopanie leżącego - ale skoro w ten sposób chcecie pomóc dziewczynie -no to gratuluja
pomagałysmy ,tłumaczyłymy,pokazywałyś my jej zbytnia ufność 3 strony-nie pomogło.
teraz obnażamy naiwność,może taka krytyka coś da
Stary 2011-07-11, 10:09   #719
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
A-bo mam taki kaprys
A ja mam zamiar dalej komentować, ponieważ jeszcze nie wyszłam z szoku,że można pozwolić facetowi na taką roszczeniową postawę wobec swojej rodziny.
Stary 2011-07-11, 12:57   #720
House
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
A ja mam zamiar dalej komentować, ponieważ jeszcze nie wyszłam z szoku,że można pozwolić facetowi na taką roszczeniową postawę wobec swojej rodziny.
A chyba ,że tak. Ty uważasz inną wersję za prawdziwą, a dla mnie to bardzo przekoloryzowana historia. Ale prawdę zna tylko autorka <i jej TŻ>
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości