Co u nas, czyli ploty, ploteczki :) - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-04, 19:36   #3601
pumas
Zakorzenienie

Dot.: Co u nas, czyli ploty, ploteczki :)

Wampirka, o wow, to fajna niespodzianka Staraj się tak dalej, to może bedziesz dostawac taką uznaniówkę każdego miesiąca.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-04, 23:02   #3602
Selene _
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Danaeee84 Pokaż wiadomość
Ja mam 160cm wzrostu i ważę 44kg Chociaż i tak się powinnam cieszyć z tych 44, bo jeszcze rok temu ważyłam 40kg (przez 10 lat nie mogłam przytyć). Teraz przynajmniej to się trzyma...
40 kg to faktycznie niedużo, ale jednak ja mam trochę więcej wzrostu a jak Ci się udało te 4 kg przytyć, bo u mnie waga jak już drgnie to tylko 1 kg wte lub wewte
Przy okazji, również gratuluję nowej pracy!

Cytat:
Napisane przez VwVampirka Pokaż wiadomość
Mi w mojej pracy zaproponowali nie za dużo, jak to w urzędach, ale dziś przyszła do mnie kierowniczka i powiedziała że daje mi 300zł premii Wogle się tego nie spodziewałam Ciekawe, czy tak co miesiąc będę dostawać
VwVampirka, a Ty pracując w urzędzie, nie musisz odbywać służby przygotowawczej? chyba że już wcześniej to przechodziłaś
o ile dobrze pamiętam, też niedługo tam pracujesz, czyli rozumiem, że premię można dostać już praktycznie na samym początku?
Selene _ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-05, 16:58   #3603
VwVampirka
Zakorzenienie

pracuję w skarbówce na umowę o zastępstwo Żadnej służby przygotowawczej nie miałam i mieć nie będę, szkoleń jakiś specjalnych też nie miałam , tyle co mi pokazali na stanowisku pracy co mam robić. A pracuję tam trochę ponad miesiąc

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-05, 18:42   #3604
pumas
Zakorzenienie

Wampirka, a co nalezy do Twoich obowiązków?
Stary 2011-07-06, 17:48   #3605
VwVampirka
Zakorzenienie

ewidencja
Czyli wklepywanie nowych i aktualizacyjnych wniosków z danymi identyfikacyjnymi osób prowadzących i nieprowadzących DG, przyjmowanie tych wniosków+wniosków z rejestracją do Vatu+ podań o wydanie zaświadczeń i duplikatów nipów, rejestracja zgonów, wzywanie do wyjaśniania danych i ich wyjaśnianie, odnotowywanie różnych papierków, układanie archiwum, itd, czyli same proste rzeczy + zbieranie regularnego opie(!!!) od ludzi za to że siedzę gdzie siedzę, ale z tym też sobie radzę

Oscar Wilde
Stary 2011-07-06, 19:09   #3606
201701300931
Konto usunięte

Cytat:
W sądzie każdy prędzej czy później zaczyna chodzić na salę, tak więc niedługo zacznie się dziać A jakie zaproponowali Ci warunki finansowe? Zadowolona z nich jesteś?
No właśnie tam wszyscy sędziowie są obsadzeni, więc ja co najwyżej będę w zastępstwie za nieobecnych chodzić. Na razie głównie poczta, rejestrowanie itp. Chociaż chwilowo siedzę, usiłuję się uczyć i sporo czasu nie mam nic do roboty i drażni mnie to niesamowicie

Warunki finansowe beznadziejnie - jak to w urzędach Ale i tak odrobinę lepsze, niż w poprzedniej robocie, mimo że stanowisko niższe i poziom Sądu też niższy

Cytat:
Napisane przez Selene _ Pokaż wiadomość
40 kg to faktycznie niedużo, ale jednak ja mam trochę więcej wzrostu a jak Ci się udało te 4 kg przytyć, bo u mnie waga jak już drgnie to tylko 1 kg wte lub wewte
Przy okazji, również gratuluję nowej pracy!
No właśnie nie wiem jak mi się udało... Najważniejsze, że waga się trzyma. Wcinam w ciągu dnia 4 śniadania w pracy Niedługo i w nowym miejscu będę znana z tego, że ciągle jem (już dzisiaj to zostało zauważone). W poprzedniej pracy miałam okres, że co kierowniczka wchodziła do pokoju, to ja jadłam, więc wyglądało to tak, że nie pracuję, tylko ciągle jem

Cytat:
+ zbieranie regularnego opie(!!!) od ludzi za to że siedzę gdzie siedzę, ale z tym też sobie radzę
Znam to uczucie. W końcu napracowałam się trochę w ZUSie i w TP (na technicznej!). Po tamtych pracach się śmiałam, że jeszcze mi skarbówki brakuje :P
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 19:54   #3607
VwVampirka
Zakorzenienie

nie no, jeszcze parę ciekawych instytucji by się znalazło, np komornik

Oscar Wilde

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-06, 21:08   #3608
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
ewidencja
Czyli wklepywanie nowych i aktualizacyjnych wniosków z danymi identyfikacyjnymi osób prowadzących i nieprowadzących DG, przyjmowanie tych wniosków+wniosków z rejestracją do Vatu+ podań o wydanie zaświadczeń i duplikatów nipów, rejestracja zgonów, wzywanie do wyjaśniania danych i ich wyjaśnianie, odnotowywanie różnych papierków, układanie archiwum, itd, czyli same proste rzeczy + zbieranie regularnego opie(!!!) od ludzi za to że siedzę gdzie siedzę, ale z tym też sobie radzę
O kurde... Po kilku godzinach dostałabym szału i chyba zaczęła drzeć wszystko na kawałk, nie cierpię papierów

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 21:26   #3609
pumas
Zakorzenienie

Też nie cierpię papierów !
Stary 2011-07-06, 22:14   #3610
Selene _
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Danaeee84 Pokaż wiadomość
No właśnie nie wiem jak mi się udało... Najważniejsze, że waga się trzyma. Wcinam w ciągu dnia 4 śniadania w pracy Niedługo i w nowym miejscu będę znana z tego, że ciągle jem (już dzisiaj to zostało zauważone). W poprzedniej pracy miałam okres, że co kierowniczka wchodziła do pokoju, to ja jadłam, więc wyglądało to tak, że nie pracuję, tylko ciągle jem
4 śniadania to jak Ty to robisz? u mnie, przyznaję, że śniadanie jest najczęściej byle jakie - rano wolę 10 min. dłużej pospać () niż porządnie zjeść, za to nadrabiam później w ciągu dnia kiedyś obowiązkowo dwa obiady jadłam - w szkole i w domu. Teraz już nie mam czasu na to, ale staram się co 3 godz. co najmniej coś zjeść, bo inaczej zaraz robię się głodna, a jak jestem głodna to źle mi się myśli i koło się zamyka :P

i ja się przyłączam do awersji "papierkowej", na sekretarkę raczej bym się nie nadawała
i choć wysyłałam swego czasu CV na takie stanowiska, w sumie nie miałam nigdy zaproszenia na rozmowę, może pracodawcy czuli, że robię to tak bez przekonania
Selene _ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-08, 17:07   #3611
pumas
Zakorzenienie

Ja obecnie mam bardzo duzo papierów i musze byc bardzo dokladna w tym, co robie. Papiery" mam na mysli dokumenty nie tylko w formie papierowej, ale glownie elektronicznej. bleee

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-08, 17:19   #3612
VwVampirka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jula Pokaż wiadomość
O kurde... Po kilku godzinach dostałabym szału i chyba zaczęła drzeć wszystko na kawałk, nie cierpię papierów
hehe, faktycznie papierków mam że hoho i do tego są to różne rodzaje papierków w tych rodzajach kolejne rodzaje a w nich kolejne i z każdym się robi co innego
Ale mi się podoba taka praca...
Tylko niestety ilość ich jest tak zatrważająca, że ledwo się wyrabiam, a podobno i tak idzie mi to wyjątkowo szybko...

Ale od września likwidują NIPy dla szaraków i papierkowa robota nieco się ukróci... Czyli za jakieś 2 lata jak w archiwum przesortuje się wszystko z segregacji po nipach na segregację po peselach (ale mam nadzieję, że akurat ta przyjemność mnie ominie)

Oscar Wilde
Stary 2011-07-08, 20:51   #3613
pumas
Zakorzenienie

Na samą myśl robi mi się słabo

Odpoczywam pełną gębą. No i czekam na 1 wypłatę jak na zbawienie hehe.
W ogóle dzisiaj dostałam desperacki telefon z mojej ex pracy.Trochę się uśmiałam i odetchnęłam, że już mnie ten bajzel nie dotyczy
Stary 2011-07-09, 07:02   #3614
VwVampirka
Zakorzenienie

A proponowali Ci chociaż coś konkretnego, czy po prostu prosili i obiecywali poprawę?

Oscar Wilde
Stary 2011-07-09, 07:46   #3615
pumas
Zakorzenienie

Wampirka, tak jak napisałam, desperacki, czyli zero profitów ;-)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-09, 08:09   #3616
VwVampirka
Zakorzenienie

To co Oni na litość Ciebie chcieli brać jak już masz lepszą pracę? Też bym się uśmiała!

Oscar Wilde
Stary 2011-07-09, 08:13   #3617
pumas
Zakorzenienie

Wampirka, oni nie wiedzą, że ja gdzieś pracuję - raczej do nich ta informacja nie doszła, ale się domyślają. Tak czy siak - brak klasy to mało powiedziane.

Ale piękna dziś pogoda. Zastanawiam się, jak zaplanować dzień - w końcu obecnie weekend to świętość, pasuje go nie zmarnować na siedzeniu przed kompem, na którym siedzę nieustannie przez 8h każdego dnia.

Całą noc śniła mi się moja praca :P
Stary 2011-07-09, 08:21   #3618
VwVampirka
Zakorzenienie

Ja w swoich planach na dzisiaj miałam właśnie siedzenie przed kompem... Z TŻ się dziś nie widzę, więc chciałam wykorzystać ten dzień naukowo... Ale faktycznie taka fajna pogoda, ze szkoda by było ją zmarnować... Muszę zaraz coś wykombinować...
Trochę się pouczę, a potem... hmmm... nie mam pomysłu... Najchętniej to bym pojechała (swoim samochodem) gdzieś nad wodę i tam posiedziała, poplotkowała... Tylko akurat dziś nie bardzo mam z kim...

Oscar Wilde
Stary 2011-07-09, 08:24   #3619
pumas
Zakorzenienie

Wampirka, to jedz sama, wez ksiazke, gazetke, picie, kanapki i zrob sobie sama biwak Ja bardzo czesto tak robiłam. Nie lubie byc zależna od kogokolwiek i jeśli nie mam z kim iść/jechać to jadę sama
Stary 2011-07-09, 08:30   #3620
VwVampirka
Zakorzenienie

hmmm, ja nigdy tak nie robiłam...

Ale to całkiem fajny pomysł, chociaż brzmi trochę dziwnie...

W każdym razie biorę się do roboty (by później nie mieć wyrzutów sumienia, że w domu praca na mnie czeka) i po obiadku wyruszam

Oscar Wilde
Stary 2011-07-09, 09:57   #3621
201701300931
Konto usunięte

Ja się zbieram zaraz do ZOO Więc dzień spędzę na powietrzu

Pierwszy tydzień pracy za mną. Każdego dnia mam na szczęście coraz więcej roboty, więc się cieszę, bo w papierach czas leci niesamowicie szybko Zobaczymy co będzie w następnym tygodniu...
Stary 2011-07-09, 10:07   #3622
pumas
Zakorzenienie

Wampirka - polecam, bo można się naprawdę zrelaksować i odpocząć od szystkiego i wszystkich. Ja niebawem też wychodzę, sama albo z psem, ale raczej sama.

Dana, u mnie to też tydzień pracy za mną. Jest dobrze. Czas bardzo szybko leci, nie dłuży się nic a nic, nim się obejrzę, a już trzeba się zbierać do domu. Mam fajnego szefa, który nie każe zostawac po godzinach (na razie, bo pozniej każdy wie, ze bedzie taka potrzeba), tylko zaleglosci nadrabiamy dnia nastepnego. Jest fajnie
Stary 2011-07-12, 20:02   #3623
VwVampirka
Zakorzenienie

Pumas, prawie posłuchałam Twojej rady... Wzięłam gazetę, mineralną i poszłam sama... do lasu po drugiej stronie ulicy

A dziś się dowiedziałam, że od jutra robię nadgodziny... do odbioru jak będzie trochę spokojniej...

Oscar Wilde
Stary 2011-07-12, 20:47   #3624
pumas
Zakorzenienie

Słuchaj, od czegoś trzeba zaczać I co fajnie było?
Ja jutro idę sama na rolki. Zreszta prawie zawsze sama chodzę.
Dobrze, że chociaz masz nadgodziny do odbioru, bo ja akurat nie moge
Stary 2011-07-28, 18:54   #3625
VwVampirka
Zakorzenienie

Ale z was plotkary, aż nie nadążam czytać

Odświeżam wątek, bo muszę się gdzieś wyżalić...

Wiecie, przyszedł dziś do mnie petent z prośbą o duplikat decyzji. Ok, poinformowałam go o opłacie i że musi złożyć podanie, on to zrobił i czeka. On chce to już, tak od ręki, gdzie ja nawet nie mam uprawnień by mu to zrobić. Uprawnienia do tego ma koleżanka, która akurat na cito robiła raport dla kontroli i wiedziałam, że nie ma czasu. Ustawowy termin na tą decyzję to 14 dni, my zwykle wydajemy je w tydzień. Ale nie, On chce już i tyle. Ja zaproponowałam mu, ze porozmawiam z koleżanką, by to było na wtorek, bo to najpierw trzeba znaleźć w aktach, potem ona musi to zrobić, potem naczelnik musi to podpisać (a on najpierw musi podpisać stosik papierków, który wpłynął przed naszą decyzją) itd... W końcu mu mówię, że nie ma szans by to było chociaż na jutro i że przykro mi, ale nic nie mogę zrobić. To była prawda, a i tak chciałam już mu pójść na rękę. Wyszedł.
Za chwilę włazi do bióra z takim wielkim szyderczym uśmiechem bo on "przyszedł po ten duplikat". Ja mówię, że będzie na wtorek, ale "to jest już ustalone, że on go teraz odbierze". Ja patrzę a z pokoju obok wybiega koleżanka i prosi mnie o jego podanie... Gościu jeszcze bardziej sie wystrzeżył, bo on w tym momencie "odbiera swój duplikat" jakby to było tak o, pstryknąć palcami i gotowe. Koleżanka mu powiedziała, że musi to jeszcze zrobić dać do podpisu, też, że on przecież ma go teraz odebrać,a Ona, że już rzuca wszystko i zaczyna to robić i wysłała mnie do archiwum bym szybko odnalazła te jego papiery. W między czasie przyszedł inny petent, więc się zawróciłam i go obsłużyłam, jak wróciłam do archiwum, to koleżanka sama już wyciągała te jego akta. Spytałam się co się dzieje, czemu on jest taki pewny że to już dostanie, dzwonił do niej po tym jak ode mnie wyszedł, czy co? A to po prostu sąsiad szefowe
Ja mu powiedziałam tak jak wszystkim innym petentom, że nie mogę nic zrobić, a On mi pokazał co to nie on i taki był z siebie dumny, że gdybym mogła, to bym wstała i mu dupę skopała! Mam nadzieję, że kiedyś będę miała okazje to zrobić! Duplikat dostał w pół godziny (gdzie po zrobieniu czegoś zwykle czeka się przynajmniej pół dnia na podpisanie tego).
Znajomości znajomościami, ale nawet jak się z nich korzysta, to nie w taki sposób, by potem tak lekceważyć osoby, które nawet nie miały władzy by coś zrobić. Jak już skorzystał z koncesji, to nie musiał się tak demonstracyjnie z tym obnosić przy mnie! I szefowa też powinna mu pomagać osobiście, a nie gonić koleżankę by rzucała coś co było na prawdę wyjątkowo pilne i spełniała czyjeś zachcianki.

Ale wiecie, we wszystkich urzędach chyba tak jest... a ja już myślałam że pracuje w fajnym miejscu...

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

A dodam jeszcze, że 5 minut wcześniej dostałam do wypełnienia ankietę nt etyki w moim miejscu pracy, m.in. z pytaniami typu: czy uważam, że moi przełożeni zawsze postępują etycznie, czy spotkałam się z sytuacjami w których widziałam, że ktoś zachowuje się nieetycznie, czy w przypadku wystąpienia takich sytuacji mam możliwość zareagowania, by taką sytuację zgłosić lub zniwelować...

Domyślacie się pewnie co miałam ochotę odpowiedzieć... ankiety jeszcze nie oddałam... Ale podejrzewam, ze nawet nie mogę szczerze na nią odpowiedzieć

Oscar Wilde
Stary 2011-07-28, 19:19   #3626
201701300931
Konto usunięte

No niefajnie Vampirka - ja bym się zdenerwowała na coś takiego. Nie w pierwszym urzędzie pracuję i nigdy nie miałam takiej sytuacji Ludzie czekają i koniec. Czasami koleżanka idzie niektórym na rękę i daje coś od ręki, bo to np. starsza osoba. A oni jeszcze się potrafią rzucać, że mają przejść do drugiego budynku opłacić wniosek

Mi ogólnie pracuje się w miarę, ale nudzi mnie ta praca. Chociaż ostatnio kierowniczki nie ma, dostaję częściowo jej robotę i nie mam w co rąk włożyć. Jeszcze w tym tygodniu biegałam na zastępstwo na salę, bo dziewczynka poszła na urlop i z nikim nie uzgodniła kto ją zastępuje ani nic. Chamstwo :/

Cieszę się, że już jutro koniec tygodnia, bo chcę weekend i odpoczynek. Strasznie mi urlopu brakuje, ale do zimy żadnego nie wezmę, bo muszę zbierać, więc nieciekawie jest Przemęczona już powoli jestem
Stary 2011-07-28, 19:50   #3627
VwVampirka
Zakorzenienie

To jest normalne, że na niektóre rzeczy się czeka. A zrobienie akurat tego duplikatu wymagało sporo zachodu, nawet gdybym mogła sama go zrobić to nie mogłabym dostać upoważnienia by go podpisać... Od ręki robi się coś co po prostu można wydrukowac z kompa i podpisać, a nie coś co najpierw trzeba odnaleźć w olbrzymim archiwum! No i to zachowanie tego klienta...

Ja coś podobnego to widziałam na filmach w których urzędnicy byli wredni, nieuprzejmi i robili ludziom na złość tym, że oni muszą na coś czekać, bo spokojnie mogli to zrobić od ręki... a potem pada hasło "to jest znajomy naczelnika", mija 5 sekund i wszystkie "procedury" okazują się zbędne i znajomy odchodzi z papierkiem... I ja sie dziś poczułam jak taka wredna zołza co próbowała biedakowi zrobić na złość, ale on mi pokazał kto tu rządzi...

Oscar Wilde
Stary 2011-07-29, 14:35   #3628
paulllinka
Raczkowanie

Witam.
paulllinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-29, 17:56   #3629
pumas
Zakorzenienie

Wampirka, ale to normalne, że jak ma się znajomości, to można wiele rzeczy załatwić szybciej - no bo niby czemu czekać? To tak na chłopski rozum. Przysługa za przysługę, tak działa ten świat.

Dana, to co to będzie z tą Twoją pracą, skoro Cię nudzi? Jestes w stanie wytrzymać? Ja bym nie była i nigdy nie wytrzymywałam dłużej niż rok, 2 lata w nudnej pracy.

Też mi brakuje wakacji, ale staram się o tym nie mysleć, bo bym zwariowała - urlopować się będę dopiero za jakieś 5-6 miesięcy. Jakoś muszę ten trudny okres przetrwać.

W pracy super, jestem bardzo zadowolona. Dziś trochę umysłowo zmęczona, oczy mnie bolą od komputera, dlatego się cieszę na ten weekend bardzo !
Stary 2011-07-29, 18:28   #3630
201701300931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Dana, to co to będzie z tą Twoją pracą, skoro Cię nudzi? Jestes w stanie wytrzymać? Ja bym nie była i nigdy nie wytrzymywałam dłużej niż rok, 2 lata w nudnej pracy.
Na razie będzie... Nudzi mnie to co robię, ale czas mi leci ekspresowo, bo mam górę rzeczy. Jeszcze dzisiaj się dowiedziałam, że przez najbliższe trzy tygodnie będę robić dodatkowe rzeczy, bo dziewczyny na urlop idą Więc będę miała wesoło. Nie ma to jak po miesiącu pracy robić swoje rzeczy, kierownika i dwóch innych osób

Mi aktualnie zależy na stałej pracy, bo wiem, że za rok będę miała umowę na stałe i będę mogła starać się o dzidziusia A to jest dla mnie teraz najistotniejsza rzecz. I to, że nie będę mieć tam żadnych problemów, nawet jeśli (odpukać!) będę musiała siedzieć na zwolnieniu albo będę szła na wychowawczy. Będę miała gdzie wrócić.

Co do znajomości - wiadomo, że się korzysta. Ale można być przy tym miłym i nie robić z tego wielkiego halo. Nie wiem, co w tym trudnego. Kultura... Ja tam np. wykorzystywałam koleżankę na szybsze wpisanie do księgi wieczystej, ale nie było to nachalne. Spokojnie sobie czekałam. I tak się powinno robić.

Bawię się teraz nowym komputerkiem Przerzuciłam wszystko ze starego i się cieszę. Nareszcie mam działający touchpad i zasilanie nie robiące mi stroboskopu jak oddycham
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości