|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ekskluzywny klub Stojące nad grobem-wstęp powyżęj 25lat
Aguś Zaproszenie poszło ogólnie na Facebooku. A chłopak, który to organizuje ma żonę. Rozmawiałam z innym kolegą, który jedzie tam z narzeczoną i wychodzi na to, że tylko ja byłabym tam sama. Nie podoba mi się to.
Kurczaku.. to może jednak seks... Weź no zadzwoń do męża, że masz taką silną potrzebę
Edytowane przez badymka Czas edycji: 2011-07-07 o 18:15 |
|
|
|
|
#4082 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczyny. Wybaczcie, ze tak wpadam i wypadam, troszke za Wami nie nadarzam
. Ale teraz potrzebuje porady, bom w kropce. Streszczajac, sytuacja wyglada tak: przez 11 lat bralam tabletki anty Logest, z powodu zdechnietego libido przeszlam na yaz, ktory zrobil mi duza krzywde. Wiekszosc objawow minela po odstawieniu, zostala sklonnosc do "pajaczkow" i zylaczek pod kolanem. Gin zalecil mi przejscie na nuva ring. Juz wczesniej robilam badania krwi (krzepliwosc, watroba etc) i wszystko gra. Ale ja jestem tchorzem podszyta i mam zamiar dla pewnosci zrobic dopplera,bo czasem pobolewa mnie ta noga z zylakiem. No i tu jest problem, najwczesniejszy termin dopplera, na jaki udalo mi sie zalapac to dzien po dniu, w ktorym musze sie "zaobraczkowac". Teraz jestem na logescie, ale chce odstawic, bo libido znow kaput, a to dopiero pierwsze opakowanie po przerwie...Co robic? Zaryzykowac i wziac krazek bez badania zyl? Nie chcialabym robic teraz przerwy bo to niezdrowo, a poza tym w sierpniu wyjezdzam za granice na prawie 3 tygodnie i nie chce WTEDY testowac nowej metody, bo jak bedzie nie halo, to urlop o kant dupy. Pomozcie ![]() |
|
|
|
|
#4083 |
|
Nie depcze krokusów
|
Katja - widziałam Cię w wątku o skutkach ubocznych. Przy takich komplikacjach po hormonach bałabym się je dalej stosować bez dokładnych badań.
|
|
|
#4084 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez Cie widzialam w ktoryms watku o antykoncepcji, jak mnie pamiec nie myli, to tez odstawilas?
Jakie badania moglabym jeszcze zrobic? Bo oprocz dopplera nic wiecej nie przychodzi mi do glowy... Teraz jestem na tabletkach, nic nadzwyczajnego sie nie dzieje, lydki pobolewaja tak samo, jak w 2-miesiecznej przerwie, ktora mialam wczesniej... Nie wiem, czy to jeszcze pozostalosc po yazie? Odkad go odstawilam dolegliwosci z miesiaca na miesiac sa coraz slabsze. Boje sie, ze jesli znow zrobie przerwe to narobie sobie niezlego burdelu w hormonach :/ Wtedy moglabym zaczac brac hormony od wrzesnia, bo jak mowilam, na urlop wolalabym sobie nie fundowac zadnych nowosci. BTW, znasz jakies skuteczne smarowidlo na te cholerne pajaczki? Oslawiony krem z Avy nie zrobil prawie nic, a zuzylam chyba z 5 czy 6 tubek przez 4 miesiace. |
|
|
|
|
#4085 |
|
Nie depcze krokusów
|
Katja - mam pajączki, a kobiety w mojej rodzinie żylaki i między innymi dlatego nie biorę hormonów. Nic na nie nie działa
|
|
|
#4086 |
|
Zakorzenienie
|
Nawet zahamowac sie tego nie da?
![]() Od 2,5 miesiaca obzeram sie roznymi tabletami na uszczelnienie naczyn i poprawe krazenia, moze dlatego czuje sie lepiej... Przeczytalam swoje posty na skutkach ubocznych, faktycznie wtedy nie bylo ciekawie, na szczescie juz jest o wiele lepiej. Jestem wkurzona jak cholera, ze konowal, ktory mi przepisal yaz nie spytal ani o zylaki (ktorych wtedy nie mialama, choc zyly zawsze przeswitywaly mi przez skore) ani o pajaczki. A wszedzie na necie mozna znalezc info, ze progesteron w nich zawarty bardzo zle wplywa na problemy z krazeniem |
|
|
|
|
#4087 |
|
Wtajemniczenie
|
Katia ale skoro czytasz fora i wiesz że po hormonach się pogarsza to samemu mówi się lekarzowi takie rzeczy. Jeśli w rodzinie były takie problemy, a Ty takich nie miałaś jeszcze wtedy to też powinnaś powiedzieć sama.
|
|
|
#4088 |
|
Wtajemniczenie
|
Katja a Lioven-u próbowałaś? sama używam od jakiegoś czasu i pajączki są mniej widoczne, wiem,że nie znikną ale estetyczniej nogi wyglądają. A i rutinoscorbin łykam nałogowo.
![]() Też brałam Logest przez długie lata,a teraz wiem,że już nigdy do tabletek nie wrócę.
|
|
#4089 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry
idę się rozpakowywać, więcej napiszę i nadrobię później ![]() co do zmiany awatarka - Kurczaku - jak urodzisz, to faktycznie będziesz Super-Krowa, strzelająca mlekiem Uwielbiam Krowę i Kurczaka, nic mi z wiekiem nie przechodzi
|
|
|
#4090 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() No dzisiaj znowu dałam sobie do wiwatu... Całe późne popołudnie i wieczór szukałam sobie zajęć w ogródku Co się nastękałam, to moje - ale może pomoże ![]() W kwestii środków hormonalnych się nie wypowiem, bo mam mizerne pojęcie... Osobiście zraziłam się po tym, jak mi się libido rozjechało... Ale tez bym nie ryzykowała brania czegokolwiek bez badań - jeśli wcześniej były jakieś skutki ujemne...
|
|
|
#4091 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurczaku ja to mam potrzebę niemal permanentną.
Jutro wizyta w pupku Potem jakieś mini zakupy, zmiana koloru włosów i rehabilitacja. Co to imprezy sobotniej... Coraz więcej liczbie osób "coś wypadło". Jak na razie zapowiada się 4 pary i ewentualnie ja... to by była masakra maskrytyczna, jeśli nadal taka będzie tendencja to ja się wykręcam z imprezy. Kiedy bawimy się razem to razem, ale jak znam takie imprezy to potem się pary rozejdą po kątach, a ja co... jakoś mi to nie pasuje. Dobrej nocy.... Kurczaku, a może ciepła kąpiel?? ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Ja to chyba będąc nawet 2 dni po terminie to bym się do ginia pędem toczyła.
|
|
|
#4092 |
|
Marudziara
|
Witajcie wieczornie ja dziś musiałam jechać do paczkomatu odebrać moje kosmetyczne zakupy normalnie zbankrutuję koleżanka mi poleciła jeden internetowy sklep z kosmetykami p.a.t.al ( wpiszcie sobie bez kropek) matko już 130zł w plecy jestem, no ale ceny mają zabójcze
jutro jeśli nie będą się indiańce wcinać to lecę na łowy lumpkowe .Na sobotę jestem zaproszona do Tz na rodzinny obiad mam poznać jego rodzinkę z Łodzi ,a dzis jak mnie baaaardzo indiańce atakowali pościelił mi łóżko
|
|
#4093 |
|
Nie depcze krokusów
|
Pataal ma paletki Sleek
|
|
|
#4094 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie staruszki
![]() Kurczak - a może mały nie chce wyjść na przekór wszystkim? takie zainteresowanie, wyczekiwanie więc wykombinował sobie skrzat, że po złości nie pokaże się, a co tam....niech czekają... Co do hormonów - nie biorę od 6 lat i jestem przeszczęśliwa.... badymka - 4 pary i Ty he he ciekawa perspektywa zabawy... No i numer roku - widziałyście siniaka na palcu środkowym (od spodu dłoni)??? bo ja wczoraj tak nieszczęśliwie klaskałam, że uderzyłam tym palcem w kość dłoni i mam siniaka dobra jestem, co? ![]() Na dworze przyjemny wiatr, ale zapowiadali burze... |
|
|
|
|
#4095 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Dostalam skierowanie do chirurga naczyniowego, ale sie za dlugo czeka, a zalezy mi na badaniu przed urlopem wiec ide prywatnie. A badania krwi zrobilam od razu jak tylko moglam.---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ---------- Cytat:
A moge spytac, co Ci po Logescie bylo? W ogole jestem w rozterce, nie wiem co robic. Jesli nie hormony to gumy, a ciazy sie boje jak ognia. Zwlaszcza boje sie tego, ze na urlopie mi peknie, a jade do Czarnogory i Chorwacji, ze zdrowotnych spraw umiem powiedziec tylko "Mam biegunke" No i bedac na hormonach wiem, kiedy wypadnie mi okres, zaraz po urlopie, a tak to dupa blada. Z drugiej strony boje sie o swoje zdrowie.
Edytowane przez katja_24 Czas edycji: 2011-07-08 o 10:07 |
||
|
|
|
|
#4096 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiecie, ze od 9-ciu miesięcy biore tylko prysznic? A po zakładanym terminie lekarze dają jeszcze z 10 dni - taka "zaliczka" na złe policzenie No ostatecznie w poniedziałek dostanę skierowanie do szpitala - i wtedy oksytocynka ![]() Cytat:
Cytat:
"Cytat:
Ależ to bolało... Cytat:
a tak powaznie - to gumki nie są takie straszne... moze mniej wygodne ale w sumie calkiem skuteczne, jak się je odpowiednio stosuje
|
|
|
#4097 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
), dobrze się czułam ale jazdy się zaczęły po odstawieniu. Przez kilka miesięcy po było ok, a potem wysyp pryszczy na plecach, lecące włosy, spadek wagi, okropne rozstępy, włosy w dziwnych miejscach i przebarwienia na twarzy gospodarkę hormonalną mam rozwaloną do dziś i latam od gina do dermatologa i endokrynologa i z powrotem.tez mnie noga bolała, byłam na dopplerze też prywatnie,bo bałam sie zakrzepicy. Na szczęście akurat z tym wszystko mam ok., dowiedziałam sie tylko że mam skórę marmurkową i płytko unaczynioną i żyły mi po prostu widać. Liovenu nie łykam tylko kupuję ten w żelu i smaruję nim nogi,a rutinoscorbin biorę z polecenia dermatologa. Co do gumek, to nie mam obaw, bo mi nigdy żadna nie pękła i z biegiem czasu ich używanie nie jest żadnym problemem. A patrząc na to w jakim stanie jest moje ciało, wiem że to była słuszna decyzja. Zrobisz jak chcesz,ja wiem,że hormony nie są dla mnie i jakbym miała jeszcze raz brac to bym sie nigdy nie zdecydowała. Dobrze robisz,że idziesz prywatnie do lekarza, nie ma na co czekać,a zdrówko najważniejsze.
Funny, we're all one, but one also means that we are lonely... Edytowane przez Sephinrot Czas edycji: 2011-07-08 o 10:46 |
|
|
|
|
|
#4098 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stosowalam gumki przez te dwa miesiace przerwy, stresu co niemiara. ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- Cytat:
No wlasnie, ja bralam Logest 10 lat i libido bylo rowne 0, stad pomysl na zmiane...a na yazie myslalam ze zdechne, dopiero po odstawieniu doszlo do mnie, ze mdlosci, bole glowy i brzucha, zawroty glowy i kilka innych watpliwych atrakcji to zasluga yazu. Mam nerwice, myslalam ze to od niej, a tak to meczylam sie ponad rok Sama nie wiem, mam jeszcze prawie dwa tygodnie, bede bacznie obserwowac swoj organizm i wtedy zadecyduje, czy ryzykowac, wziac tablete/krazek i ewentualnie odstawic po wizycie czy nie. Chociaz tego krazka sie boje, nie chce sobie narobic syfu przed wyjazdem, a opinie o nim sa rozne. Zreszta kazdy organizm reaguje inaczej. A jesli chodzi o plytko unaczyniona skore, to mozliwe ze ja tez mam, zyly mam widoczne od dziecka, a wtedy przeciez hormonow nie bralam ![]() Ooooo, jeszcze jedno pytanie do "obdarzonych" pajaczkami: od czego zalezy kolor? Bo jedne sa jasne, a inne ciemniejsze....Te swieze sa jasne, a stare ciemne czy jak? Pytam, bo juz nie moge dojsc, czy mam nowe czy nie :/ Ile czasu musze cpac ten varixinal, zeby przestaly sie pojawiac nowe? Edytowane przez katja_24 Czas edycji: 2011-07-08 o 11:00 |
||
|
|
|
|
#4099 | |||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() To miłe ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
|
#4100 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
jeszcze nie mogę dojść do siebie, choć od ponad roku już nie biorę tabletek..Po pixach wylazły mi żyłki, pajączki i inne zwierzaki, to jeden z powodów, dla których je odstawiłam (po w sumie kilku latach brania - Cilest i Yasmin). Moje libido wciąż nie może się obudzić. Cytat:
a ja zawsze zapominam o łykaniu (mam Cerutin), po prostu nie mam nawyku. A może by to pomogło chyba sobie jakieś przypomnienie ustawie w telefonie ![]() Cytat:
Co do tej imprezy - martwiłabym się na Twoim miejscu faktem utrudnionego powrotu do domu, a nie towarzystwem Nie wiem, jak Twoi znajomi, ale ja na imprezach z TŻem akurat nie przebywam ciągle (bo jego mam na codzień Więc to nie do końca tak, że pary zajmą się sobą, a Ty zostaniesz sama. Znasz tych ludzi? Lubisz? ![]() Ciekawe, w jakim wątku chciałaś o tym napisać ![]() Cytat:
wstydniś taki ![]() Cytat:
![]() "całkiem skuteczne" ![]() Cytat:
![]() Gumki kiedyś (dawno- dawno temu) często mi (czy raczej - przy mnie ) pękały, zwłaszcza masakrował je mój tzw pierwszy. Za dziki był, czy coś AJak się bardzo nie chce dzidzi, to stresujące są bardzo ![]() Cytat:
pewnie zależy od głębokości pod skórą? Nie znam się...Hmm, chyba nie wszystko mi się pocytowało, obstawiam, że za dużo treści. Kurczaku, co do Cow & Chicken, wiele razy wklejałam tu fragmenty bajek z jutuba czy innych takich (m.in. odcinek, jak to krowa połknęła kurczaka - czyli prawie sytuacja, jaką mamy teraz u Ciebie
|
|
|
|
#4101 |
|
Zakorzenienie
|
Malla, ja wiekszosc mam ciemnoczerwona, a ostatnio wypatrzyłam jasne, widoczne przy naciagnieciu skory i teraz mam schize, czy to "swiezynki" czy po prostu wczesniej ich nie widzialam, a moze te akurat wcale nie sa pekniete
![]() Kasza Manna, ja BARDZO nie chce zajsc w ciaze, gumki pekaja, zsuwaja sie itd, a na tabletkach (odpukac) do tej pory nie zaszlam. Najlepsze jest to, ze stosujac ostatnio gumy uwazalam wrecz przesadnie, znacznie bardziej niz w czasach nastoletnich. A te fioletewe to plytko czy gleboko sa? Ja oprocz takich cienkich mialam jeszcze takie "koleczko" z grubszych fioletowych, ale stosowniu kremu z Avy juz prawie zlazło, to jedyne miejsce w ktorym podzialal, czerwone maja sie swietnie. Grunt, ze chociaz zylak nie rosnie w sile
Edytowane przez katja_24 Czas edycji: 2011-07-08 o 11:39 |
|
|
|
|
#4102 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tylko sie nie stresuj w sobotę ![]() wiem , bo mam stamtąd ![]() Cytat:
Cytat:
I tez bym się raczej o powrót do domu martwiła.
|
|
|
#4103 |
|
Zakorzenienie
|
Co do podróży - moja śliczna i niepraktyczna walizka dostanie areszt domowy - podróż z nią (ciężką jak ja pierdziu przez Rzym (turlanie w nocy po okołodworcowych ulicach w poszukiwaniu naszego noclegu, turlanie w ogóle) - masakra. TŻ w Napletku się nade mną zlitował i po wyjściu z pociągu nie musiałam drżeć na myśl o podróży do domu via metro (z przesiadką na jednej ze stacji) i późniejszym turlaniu jej od stacji metra do domu (teren górzysty, w większości chodniki krzywe lub zastawione przez samochody
Walizka nadaje się TYLKO na Lufthansę.W Rzymie było gorąco , ale i temperatury), w Napletku jest ciut chłodniej, ale najbliższy tydzień ma dać w kość http://www.ilmeteo.it/meteo/Napoli . Co tam, wygrzebałam z szafy kolejny wentylator Aaa, czy wspominałam, że winda nadal nie jest naprawiona? TŻ zachojrakował wczoraj i niosąc własny, ciężki plecak, jedną ręką targał na to 9 piętro jeszcze moją walizę. Dobrze, że dzisiaj żyje ![]() Szybko minęły te 2 tyg w Polsce, co prawda pogoda nie dopisała, bo w większości było deszczowo, ale jadąc napletkowymi ulicami czuliśmy się, jakby nas nie było tu ze 2 mce Teraz zostaje ogarnięcie i robienie kolejnych porcji prania (2 już za mną Miłego dzionka
|
|
|
#4104 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie po Cileście jest podobnie... a to już sporo lat... no chyba, ze to po prostu... starość ![]() Eeeee... a może mu głupio, bo wszyscy czekają na "Niego" a "On" to tak naprawdę "Ona"? Wiem, wiem... obdżydliwe... ale wiesz... czasami cel uświęca środki Cytat:
Co do naczynek... ja mam popękane w okolicach kostek... i to nie jest fajne, bo są widoczne... Kombinowałam już nawet z korektorem i podkładem, żeby tak nie raziły latem... No ale cóż... taka już moja "uroda" ( I niestety - nie wiem od czego zaeży kolor... ja mam fioletowe... :/
Miłość jest jak wędlina: jest salami i jest mortadela... ![]() Carlos Ruiz Zafón Edytowane przez kurczak Wolf Czas edycji: 2011-07-08 o 11:45 |
||
|
|
|
|
#4105 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tam podrozuje tylko z plecakiem. Moze to malo wytworne, ale za to wygodniejsze
Zazdroszcze Ci tych Wloch, jak diabli. Urlop? Chcialam jeszcze nadmienic, ze generalnie jak nie urok to sracz.ka. Jak w koncu jestem prawie zadowolona ze swojego wygladu, to sie przypaletaly te pajaczki... Edytowane przez katja_24 Czas edycji: 2011-07-08 o 11:44 |
|
|
|
|
#4106 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też mam mocne przy kostkach, trochę też pod kolanami, ale te pierwsze są bardziej (ogólnie - bardzo) widoczne. TŻ mi ciągle na nie marudzi, ale co ja mam z nimi niby zrobić? (Tak samo marudzi mi ostatnio na halluksy - no przecież ich sobie nie obgryzę Cytat:
)W Rzymie ktoś miał identyczny plecak, jak ten mój i wziął TŻowy z taśmy A myślałam, ze fjordy-nanseny sprzed 9 lat nie są już popularne ![]() Urlop miałam w Polsce
|
|
|
|
#4107 |
|
Nie depcze krokusów
|
W tym, przecież Mandragona nad moim postem pisała o tym sklepie.
Pękanie i zsuwanie wynika ze złego użytkowania. Pęka, jeśli zbiorniczek nie jest ściśnięty przy zakładaniu lub jeśli guma jest stara (np. noszona pół roku w kieszeni spodni). Zsuwa się, jeśli się jej nie pilnujemy w trakcie, przy zmianie pozycji czy intensywniejszym wyciąganiu i wpychaniu. Wbrew pozorom nie tak łatwo o pęknięcie, nawet tych cienkich...
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2011-07-08 o 12:16 |
|
|
|
|
#4108 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Ale wystarczy, zeby sie z nim zaladowac do auta i z powrotem.A ja sie zastanawialam, o co chodzi z tym napletkiem ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- Cytat:
Ale ktoras juz tu pisala, ze jej gumka zostala w srodku...Roznie to bywa.
|
||
|
|
|
|
#4109 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Bo w natłoku różnych ważkich tematów (żylakowo-ciażowo-innych) nagle taki goły post kosmetyczny wydał mi się z innego świata Z postu Mandry widziałam i to o paczkomatach, i to o planowanym rodzinnym obiedzie, ale jakoś nie widziałam powiązania z Twoim. Gupia Kasza ![]() Cytat:
Nie to, co Alpenisy i inne Campusy Tajemnica Napletka narodziła się ponad rok temu, jeszcze w pierwszej części wątku. Niektóre twardzielki przeczytały wątek od początku, zanim dołączyły ![]() Taaa, też kiedyś jednej takiej "szukałam" w sobie. Dziwaczne doświadczenie A, właśnie. Z tych, które mi się niezacytowały - Agusia, szkoda, że w Gdańsku nie było Cię wtedy, kiedy byłam ja
Edytowane przez Kasza Manna Czas edycji: 2011-07-08 o 12:30 |
||
|
|
|
|
#4110 |
|
Zakorzenienie
|
A widzisz, ja nic wczesniej nie czytalam, wlazlam z partyzanta, skuszona tytulem
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:39.

. Ale teraz potrzebuje porady, bom w kropce. Streszczajac, sytuacja wyglada tak: przez 11 lat bralam tabletki anty Logest, z powodu zdechnietego libido przeszlam na yaz, ktory zrobil mi duza krzywde. Wiekszosc objawow minela po odstawieniu, zostala sklonnosc do "pajaczkow" i zylaczek pod kolanem. Gin zalecil mi przejscie na nuva ring. Juz wczesniej robilam badania krwi (krzepliwosc, watroba etc) i wszystko gra. Ale ja jestem tchorzem podszyta i mam zamiar dla pewnosci zrobic dopplera,bo czasem pobolewa mnie ta noga z zylakiem. No i tu jest problem, najwczesniejszy termin dopplera, na jaki udalo mi sie zalapac to dzien po dniu, w ktorym musze sie "zaobraczkowac". Teraz jestem na logescie, ale chce odstawic, bo libido znow kaput, a to dopiero pierwsze opakowanie po przerwie...Co robic? Zaryzykowac i wziac krazek bez badania zyl? Nie chcialabym robic teraz przerwy bo to niezdrowo, a poza tym w sierpniu wyjezdzam za granice na prawie 3 tygodnie i nie chce WTEDY testowac nowej metody, bo jak bedzie nie halo, to urlop o kant dupy. Pomozcie 

), dobrze się czułam ale jazdy się zaczęły po odstawieniu. Przez kilka miesięcy po było ok, a potem wysyp pryszczy na plecach, lecące włosy, spadek wagi, okropne rozstępy, włosy w dziwnych miejscach i przebarwienia na twarzy
a ja zawsze zapominam o łykaniu (mam Cerutin), po prostu nie mam nawyku. A może by to pomogło