![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chciałybyście wiedzieć o karmieniu piersią
Cytat:
![]() |
![]() |
#32 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ile twoj maluszek ma???? powiem ci szczerze ze jak urodzilam to przez pierwszy tydzien jadłam gotowana kasze, ryż i gotowane mieso do tego, sos koperkowy ze smietana, ziemniaki, rosół, ciemne pieczywo z twarogiem, wedlina i jablka. W drugim tygodniu jak pojechalam do mamy to miala bigos- caly gar ![]() ![]() Potem po dwoch tyg zaczełam sobie już przysmażać kotlety- schabowy lub filet kurczaka. Po miesiacu jadłam już wszytsko nawet fasolke, groszek czy dania meksykanskie z chilli- oczywiscie bez przesady. Jem wszystko na co mam ochote i nie mysle nawet o tym czy malej zaszkodzi. Nie jem tylko dań z budek typu fast food- od takiego jedzenia samemu mozna dostac np. biegunki wiec dziecku było by gorzej jak mi. Nie jem tanich wędlin z MOM i unikam jak sie da konserwantów. Nie pije słodkich napojów tych gazowanych szczególnie bo maja aspartam ale np. wode gazowana pije bo niegazowanna jest dla mnie zbyt kraniasta. Duzo owoców i warzyw. Czosnek, cebule, umiarkowanie groch, fasole tez mozesz jesc. Chilli, pieprz tez jest ok. Bezsensu jest gadanie do karmiacej ze nie moze jesc tego czy tego. Mozesz jesc wszystko na co masz ochote o ile twoje dziecko nie jest alergikiem(produkty mleczne). Moja dostala uczulenia gdy zjadłam prawie kilo truskawek wiec wiecej juz ich nie jadłam- a ubóstwiam ![]() moja córcia też nie marudzi gdy zaczęłam urozmaicac jej diete- w końcu moje mleko też ma różne smaki ze wzgledu na to że jem wszystko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Może tydzień trzymałam taką diete. A potem pomyślałam że tak być nie może. Dlaczego mam tego wszystkiego unikać bo dziecko "może" być uczulone albo "może" mu zaszkodzić. I zaczęłam jeść i obserwować. Nie próbowałam tylko fasoli, grochu i kapusty ze względu na wzdęcia bo moja mała miała kolki. Podczas szczepienia lekarz powiedział żebym nie piła mleka, nie jadła nabiału i produktów które pochodzą od krowy, mięsa też bo dziecko ma prawdopodobnie uczulenie na mleko. Bardzo ze sobą walczyłam bo UWIELBIAM mleko, a makaron z twarogiem mogłabym jeść codziennie. No i rzeczywiście po ok tygoniu nie jedzenia nabiału skóra na buzi się poprawiła, wszelkie krostki zniknęły. Od niedawna piję mleko kozie i po tym jest wszystko ok. Jak dziewczyny pisały to wszystko zależy od dziecka. Ale trzeba próbować i ewentualnie wykluczać produkty niż większości unikać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A moja babcia - jak ją odwiedzam - to do tej pory zabiera mi sprzed nosa ogórki kiszone (które w domu jem kilogramami), bo przeciez karmisz... ![]() Cytat:
Choc szczerze móiac nigdy nie karmiłam piersia nosząc w chuscie. ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- Cytat:
Ale ja nie spróbuje, to sie nie dowie. Poza tym, czesc skazowców nie ma alergii na mleko kozie. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Karmienie piersią było moim największym wyzwaniem w początkach macierzyństwa. Miałam jakieś utopijne wyobrażenie, że dziecko sobie possie 10-15 minut a potem będzie 3h spało. O ja naiwna
![]() Wszystko może potoczyłoby się inaczej, gdyby nie pewne powikłania u Marysi po porodzie - wrodzone zapalenie płuc i konflikt serologiczny, który wywołał silną żółtaczkę. W efekcie w drugiej dobie mała wylądowała w inkubatorze na patologii noworodka. Na szczęście wróciła do mnie po 24 h, ale przez ten czas tylko raz pozwolono mi do niej zjechać i ją nakarmić. Potem Marysia była już ze mną, ale cały czas musiała się naświetlać. Na karmienie jej miałam jakieś 10-15 minut, potem musiała wrócić do łóżeczka. W związku z czym przystawiałam ją do piersi a potem w ruch szła butelka. Po 6 dobach wyszłyśmy i się zaczęło. Zaparłam się, że będę ją karmić piersią. I tak, przez dwa tygodnie nie wychodziłam praktycznie z łóżka. Karmiłam dzień i noc, z przerwami max 1,5h i około 1-1,5 h karmienia. Nie poddałam się, bo rozmawiałam wcześniej z koleżanką, która 5 miesięcy wcześniej przechodziła właściwie to samo. I tylko dzięki niej wiedziałam, że nie ma czegoś takiego jak słaby pokarm, że mleka nie może zabraknąć. Szczęście moje w tym wszystkim polegało na to, że młoda chciała ssać i nie okazywała niezadowolenia, które wskazywałoby, że jest głodna po karmieniu. A że za godzine chciała znów, no cóż ![]() ![]() ![]() Dziś mała ma niemal 9 miesięcy i jeszcze karmie, choć może raczej dokarmiam piersią. Oprócz posiłków stałych Marysia dostaje 2 razy dziennie mm, stres związany z powrotem do pracy spowodował, że laktacja mocno się zachwiała ![]() ![]() co do diety, to ja też początkowo świrowałam. Po 2 miesiącach wyluzowałam, i jem właściwie wszystko. Uważać chyba powinnam jedynie na nabiał - zbyt duża ilość sprawia, że mała robi się mocno niespokojna. do tego na polikach ma krostki niewiadomego pochodzenia. Wydaje mi się, że każda mama powinna chociaż spróbować karmić piersią, to naprawdę fantastyczne przeżycie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=281719
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=67849 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=47313 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=459076 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=47340 https://wizaz.pl/Mama-z-klasa/Porod-...mienie-piersia https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=67849
![]() |
#38 | |||
Wtajemniczenie
|
Ja też polecam Bepanthen na obolałe brodawki.
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez precious_81 Czas edycji: 2011-07-07 o 23:37 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 07:36 ---------- Poprzedni post napisano o 07:34 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 07:38 ---------- Poprzedni post napisano o 07:36 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
gwiazdeczka w takiej chuście możesz nosić dziecię jak długo udźwigniesz!
nic nie trzeba wiązać,więc szybko wrzucasz malucha np.na biodro Mi ta moja chusta bardzo pomaga,bo odciąża kręgosłup,a przy okazji mam wolne ręce i mogę spokojnie zrobić zakupy ![]() Mój synek ma 6 tygodni najczęściej noszę go w pozycji kołyski - chyba przypominają mu się czasy z brzuszka,bo zasypia natychmiast ![]() Ja mam skazę białkową więc tym bardziej nie wolno mi żadnych nabiałów jeść ![]() Powiedzcie mi dziewczyny czy to normalne,że 6 tygodniowy maluch ssie wieczorem a potem śpi po 6-7 godzin? ja jestem co prawda wyspana,ale boje się żeby nie stracił na wadze... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Gloria, na Twoim miejscu bym się cieszyła, że synek ma taka przerwę ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | ||
Wtajemniczenie
|
polecam
![]() u mnie poczatki trudne- cc, z pokarmem marniutko. Ale walczyłam mocno- ciągle piersi maltretowane- jak nie mała , to laktator. I laktacja się rozkręciła. Karmię 8 miesięcy, chciałabym rok. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
aaa. nigdy nie karmiłam w miejscach publicznych, jakoś nie było takiej potrzeby.
![]() |
![]() |
#44 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja poza domem też karmię tak, że nawet kawałka piersi nikt nie zauważy, ale zamiast karmić np. w samym centrum rynku wolałam wejść do przebieralni w sklepie dwa kroki dalej albo znaleść w parku ławeczkę w mniej uczęszczanym miejscu - choć jak ktoś akurat tamtędy przeszedł to mnie to nie krępowało i karmiłam dalej. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
moja córcia miała dokładnie tak samo. Jak miala 3 miesiace to mi przesypiala cala noc i trwało to miesiac moze, a teraz to juz minimum dwie pobudki. Do tego śpi w nocy jak zając- najmniejszy dźwięk potrafi ją wybudzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój syn ma 14 miesiecy - dostaje piers ok.3-4-5 razy na dobę i jeszcze NIGDY nie przespał całej nocy. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
Ostatnio (od okolo tygodnia) mała robi mi krzywde przy wieczornym karmieniu, przed snem. Nie wiem o co jej chodzi
![]() Podaje pierś. Mała szuka sutka, łapie, pije i nagle odpycha mnie łapkami i ciągnie sutek jednoczesnie nie wypuszczajac go z ust -co jest bardzo bolesne- i znowu... i tak kilka razy. Myslalam ze moze nie jest glodna ale placze gdy chowam cycusia a z kolei nic ja nie rozprasza, bo karmie w spokoju na lezaco (wyciszam ją i usypiam). Całe brodawki znów mam poranione ![]() Czy wasze dzieci może miały okres kiedy tak się zachowywały? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
a wiesz co masz racje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
gwiazdeczka mój mały robi to samo.Trzyma sutek w ustach i wierci się niemiłosiernie naciągając go do oporu.Niedługo będę miała cycki jak jamniki i faktycznie przeważnie jest taki jak się zbliża kupka.
Powiedzcie mi dziewczyny czy odciągacie pokarm? Jak często to robicie i jak dużo udaje wam się ściągnąć?Ja robię to jedynie kiedy wiem,że przed nami spacerek lub wizyta w jakimś miejscu,gdzie będę się krępowała karmić.Wtedy po karmieniu odciągam z piersi,z której akurat ,mały jadł i na ogól udaje mi się zebrać 30 ml ,muszę więc uruchamiać laktator 3 lub 4 razy,po każdym karmieniu żeby nazbierać odpowiednią ilość.Czy nie mam za mało pokarmu? Koleżanka mi powiedziała,że po porodzie nie mogła karmić córki ze względu na pokaźny biust.Położna przyniosła jej laktator a ona odciągła pół litra!!!Zapas na dwa dni ![]() A jak długo przechowujecie mleko z piersi?ja w lodówce 24 godziny,ale słyszałam na szkole rodzenie,że można 48 -nie za długo to? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#54 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
no własnie ja po karmieniu mam sutki jak stożki haha i do tego teraz cale czerwone. Ale na szczescie po karmieniu to ten wyglad sutka znika. Ja ściągałam pokarm bo chciałam małą przyuczyc do butelki- co sie nie udało z resztą i mleko musiałam wylać albo podac łyżeczką z kleikim ryzowym. Mam beznadziejny laktator, juz pisałam o nim- Lakta. Cóż za wynalazek! Mleko kapie wszedzie z tego i odciagac trzeba z godzine ![]() Wiec moze też masz jakieś takie "cudo"? Słyszalam ze mleko można przechowywac w lodowce 12h a gdzie indziej że 24h. Ja najdłużej trzymalam 6h i to była z reszta kaszka na moim pokarmie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie ma czegos takiego jak za mało pokarmu. Mój mały je cyca rano, wieczorem i 2-3 razy w nocy, laktacja jest dodstosowana do potrzeb małego, ale jak sciągałam laktatorem, nigdy nie udało mi sie sciagnać wiecej jak 30 ml, a machałam ponad godzinę. A jak ścisnę piers, to mleko aż tryska, wiec wcale nie mam "za mało pokarmu". Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2011-07-12 o 18:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
Kilogram bobu kupiłam , ugotowałam i prawie zjadłam.
Karmić dzisiaj moje dziecko (16 m) czy lepiej nie? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;28162951]Kilogram bobu kupiłam , ugotowałam i prawie zjadłam.
Karmić dzisiaj moje dziecko (16 m) czy lepiej nie?[/QUOTE]Mnie po bobie o mało nie rozerwie, to bym chyba dziecko oszczędziła jednak ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
Już pewnie po ptakach, ale ja tam po zjedzeniu kilogramu bobou karmiłam i nic nam nie było, a mały miał wtedy 2 miesiace.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, ja mam teorię... nie, nie ja mam - przyjaciółka usłyszała taką i teraz się martwi, dla mnie to kretyństwo i muszę z głowy jej wybić :d Ma naprawdę duży biust i od pewnej mamy usłyszała, że pewnie źle jej będzie karmić bo takie duże biusty to mogą przydusić dziecko... Mamy z dużym biustem, napiszcie mi coś bo muszę ją do pionu ustawić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:37.