|
|
#241 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wątek ANTY-kościelny..
Cytat:
|
|
|
#242 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po drugie, żeby dać do myślenia tym, którzy niby są niewierzący, do kościoła nie chodzą, ale chrzcić dzieci i brać śluby to chcą - może pójdą po rozum do głowy (chociaż wątpię). Po trzecie, żeby mieć satysfakcję z ochrony moich danych osobowych (tak, wiem, co sobie zachowali, to i tak nie oddadzą, ale przynajmniej gdyby je wykorzystali w niecnym celu, mogłabym się z nimi procesować), przechowywanych w KK z winy moich rodziców (którym wybaczyłam już ten straszny błąd, jakim było ochrzczenie mnie )Cała akcja ma między innymi na celu zwiększenie świadomości społecznej (tzn że można się z całej tej organizacji jednak wypisać na drodze prawnej). Kiedy już wyłamią się z ram silniejsze jednostki, przyjdzie czas na te słabsze, które do tej pory nie mają jaj Takie tam moje marzenie o laicyzacji społeczeństwa :P
|
|
|
|
|
|
#243 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak to z grubsza wygląda, ale KK jest ponad prawem świeckim
|
|
|
|
|
|
#244 |
|
Zakorzenienie
|
bu, ja nie dostałam
ogólnie - i tak KK słabnie, za kilka lat mohery wymrą i mało kto będzie chodził do kościółka, bo nikt nie będzie do tego zmuszał ![]() takie mamy społeczeństwo... śluby kościelne - bo super ubrać białą kieckę i zrobić wystawne weselicho, co tam, że większość się zapożycza lub wyciąga od rodziców spore sumy... chrzty - bo trzeba Wg mnie wasze wypisywanie się z KK nie zmieni społeczeństwa na lepsze, bo Polska jest Polską jesteśmy państwem kościelnym, czy nam się to podoba czy nie i jeszcze długo nie będzie można tego zmienić.Ale w sumie, na pewno podobają wam się długie weekendy, co? albo czasem wolne w tygodniu, bo jest np. Boże Ciało? To na pewno nikomu nie przeszkadza...
|
|
#245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo ja zawsze myślałam, że świeckim, przynajmniej w teorii. |
|
|
|
|
|
#246 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie - w teorii świeckim
a praktyka jest jaka jest...
|
|
#247 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ja tam bym wolała żeby KK dał mi ekskomunikę, wypisał ze wszystkich ksiąg i byłoby po problemie. Ale KK tak łatwo duszyczek nie uwalnia, więc czasami duszyczki same się uwolnić muszą
|
|
|
#248 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ponadto, dlaczego mam zamykać swój biznes i tracić dochód, bo komuś się objawił Duch Św. lub Przenajświętszą Dziewicę żywcem do Nieba wzięli
Edytowane przez Aramintha Czas edycji: 2011-07-11 o 16:15 |
|
|
|
|
|
#249 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Tak samo nie podoba mi się, że w niektórych szkołach wiszą krzyże ![]() Na szczęście w moim LO krzyży nie było.
|
|
|
#250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#251 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bądź też pracownicy na umowę-zlecenie Cytat:
|
|
|
#252 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
No u mnie też. Akurat w sali do religii mnie to nie bolało. Chociaż nie podoba mi się, że religia w szkole jest finansowana z pieniędzy publicznych
|
|
|
#253 |
|
Zakorzenienie
|
drażni mnie również połączenie szkoły z kościołem - te wszystkie uroczyste msze święte na rozpoczęcie roku, zakończenie - u mnie w gimnazjum sprawdzali obecność przed wejściem do kościoła na przykład
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
Niektóre szkoły proszą o dyspensę księdza proboszcza na zrobienie imprezy np. na zakończenie gimnazjum w piątek
Ale to wina głupich ludzi, że się w takie coś wkręcają.Moja znajoma robiła imprezę imieninową w Wielki Post, nakłamała ludziom, że ksiądz dobrodziej dyspensy na zabawę udzielił Wszyscy pili i bawili się równo
|
|
|
|
|
#255 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Za to dzieci drugiej ciotki zostały ochrzczone w późniejszym wieku i obyło się bez ślubu... Ech... ![]() ---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Wg. mnie nie, ale ślub jest Twoją (świadomą?) decyzją, a chrzest w większości przypadków zależy od rodziców. Ja np. nie miałam nic do gadania w sprawie chrztu (co nie znaczy, że mam jakieś uprzedzenia).
|
|
|
#256 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#257 | |||
|
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- A dlaczego ma nie wiedzieć? Mam parę osób w rodzinie i wśród znajomych, gdzie przez brak chrztu, ślubu rodziców itp, to dzieciom się obrywa od katechetek, księży itd i utrudnia im się życie w szkole. Np. jedna z katechetek oznajmiła dziecku, że jak nie będzie ochrzczone, to nie pozwoli mu chodzić na religię ... A wiesz jak niektóre dzieci potrafią dokuczać z tego powodu? ---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- Cytat:
|
|
|
#258 |
|
Konto usunięte
|
Jak byłam w 3 kl szkoły podstawowej i złamałam nogę, co oznaczało, ze nie mogłam iśc do spowiedzi (chodziłam miesiąc w miesiąc, ale zawsze w niedziele,m nie piątki).
Którejś niedzieli poszłam, spowiadam się ( a wtedy jak idiota podawałam dokładna datę ostatniej spowiedzi) księżulek wyjmuje kalendarz, sprawdza, że to była niedziela, a nie pierwszy piątek i zaczyna wrzeszczeć na pół kościoła, ze nie byłam półtora miecha u spowiedzi. lol;/ |
|
|
|
|
#259 | |
|
|
Cytat:
![]() Nie wyrabiam sobie zdania na podstawie zasłyszanych historii. 2. To po co komentujesz moje posty, jeżeli Cię to nie obchodzi?
|
|
|
#260 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A dzieci takie rzeczy wynoszą z domu. I uczą się od innych dorosłych - np. nauczycieli, księży...
|
|
|
#261 |
|
Zakorzenienie
|
Nimfa - skoro KK uznaje, że chrzest czyni chrześcijaninem, to ochrzczeni ale żyjący bez ślubu są grzesznikami a nie poganami.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#262 | ||
|
|
Cytat:
Co do przykładów: przeczytaj wszystkie moje posty. "Szukajcie, a znajdziecie" ![]() ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- Cytat:
Co do przykładów: przeczytaj wszystkie moje posty.
|
|
|
#263 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Zatrudnienie kogoś na umowę zlecenie to dodatkowe koszty zakładając, że są już pracownicy zatrudnieni na umowę o pracę. Czy naprawdę tyle dni wolnych od pracy z uwagi na święta kościelne jest potrzebne? Czy świętować np. WNP nie można po pracy?Cytat:
Cytat:
Z drugiej strony ochrzcić można się nawet w wieku dorosłym jak ktoś odczuwa taką potrzebę. Dlaczego pozwala się rodzicom wybiórczo traktować obowiązki płynące z uczestnictwa w danej wspólnocie religijnej? Ślubu kościelnego nie weźmiemy bo po co, ale dziecko ochrzcić trzeba. Gdzie tu jakaś konsekwencja w działaniu? |
|||
|
|
|
|
#264 | ||||||
|
|
Cytat:
A co stoi na przeszkodzie, abyś założył wątek anty- nauczycielski/ anty- urzędowy itp, itd... ![]() ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Cytat:
Nie chodzi tylko o wybory, coś się tego tak uczepił ![]() I pisałam nie tylko o polityce, ale ogólnie co m.in. podoba mi się w protestantyzmie. Dlaczego w tym temacie nie zadajesz pytań? Słyszałam niejednokrotnie wypowiedzi niektórych księży na temat tego i owego i na tej podstawie stwierdzam mieszanie się do polityki. Przeczytaj ostatni akapit jakie zdanie ma jeden z księży na temat księży i polityki: http://www.rp.pl/artykul/124605.html ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Hmm...? I co odpiszesz? ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- Cytat:
http://www.rp.pl/artykul/124605.html "-W Polsce przed wojną duchowni bywali senatorami i radnymi. -W historii Kościoła bywały różne sytuacje. Ale społeczeństwo było wtedy inne. (...) " ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Cytat:
Twoje śmiejące się emotki odbieram jako wyśmiewanie się z czyjegoś zdania Cóż, nic na to nie poradzę. Dobrze już , skupmy się na temacie wątku, a nie na Tobie ![]() ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Cytat:
Gdy rodzice nie chcą ochrzcić dziecka i zaczynają się problemy w szkole? Ludzie z mojego bloku nie chodzą do kościoła w naszej miejscowości, tylko obok. Ksiądz z naszej miejscowości odmówił chodzenia u nas po kolędzie, bo nie chodzimy do "jego" kościoła... Katechetka mojego brata namawiała moją mamę, żeby mój brat szedł do Komunii właśnie w kościele w naszej miejscowości. Mimo odmowy mamy, że syn pójdzie tam, gdzie córka , katechetka do końca starała się przekonać moją mamę, przychodząc do nas do domu... Lub jak pisałam na przykładzie 7 letniego kuzyna: kiedy przez katechetkę nie chciał chodzić na religię, ta wmówiła mu, że wtedy umrze mu mama... Co noc budził mamę, pytał czy żyje i sprawdzał, czy oddycha...
|
|
|
#265 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#266 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Aramintha Czas edycji: 2011-07-11 o 22:35 |
||||||
|
|
|
|
#267 |
|
Zakorzenienie
|
Tak akurat w temacie...
http://demotywatory.pl/3267834/Takie-tam.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#268 |
|
Zakorzenienie
|
Te procesje w mieście to ogólnie ani przypiął, ani przyłatał
![]() TŻ opowiadał mi o przypadkach, kiedy z okien bloków księdza i parafian młodzież wodą polewała. |
|
|
|
|
#269 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Po drugie: na którymśtam soborze czarownic ustalono, ze do 5 r.z dzieci nieochrzczone idą do nieba, bo to nie ich wina - a rodziców, ze ich nie ochrzczono. ---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:25 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmm to może je Cię zapisze bez twojej zgody, no nie wiem.... do młodzieży wszechpolskiej Nie masz nic przeciwko, nie? Skoro tylko na papierku będziesz częścią tej organizacji ;P A na co kumu szopki z wypisywaniem sie..... Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:41.

przecież KK nie wysyła ulotek czy jakiś tam listów na domową pocztę
po co robić szopki z wypisywaniem się, trochę zachodu z tym jest, a po co - żeby było na papierku?

Cóż, nic na to nie poradzę. Dobrze już , skupmy się na temacie wątku, a nie na Tobie