No dobrze... ale co z MOTORAMI? :) - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-10, 18:41   #2011
TrueLook
Raczkowanie

Dot.: No dobrze... ale co z MOTORAMI? :)

Cytat:
Napisane przez hexxa_ Pokaż wiadomość
Ja tez patrze za honda CB lub nawet CBF ..
z 250 godnych polecenia to obejzyjcie suzuki gn 250 dosiadalam taka na kursie ,i nie spotkalam jeszcze lepiej prowadzacego sie motora,takiego wdziecznego, ukladnego. Albo kawasaki ninja -to tez 250 z malym silniczkiem ale o zupelnie innej charakterystyce ..ja trzeba wysoko krecic
Bo nie uwazam ze nalezy kupowac jakikolwiek motor na wyrost ,bo slabszy sie znudzi szybko. Co to w ogole za pojecie szybko?! co to znaczy ?! tydzien ?! dwa? Nie ma mowy.. na swojej 250 tce jezdze 3 sezon ,i jakos mi sie nie znudzila.. a jak slysze od innych ze mam ja sprzedac i kupic za te pieniadze jakiegos pascia z 92 roku ,tylko dlatego ze ma kilka konikow wiecej ,i bede mogla przekroczyc magiczne 200 km na godzine,to zostaje sie tylko popukac w czolo. Co nie zmienia faktu ze tesknym wzrokiem spogladam na CB czy Daytone(chociaz tej to sie boje)
Wieksza pojemnosc wieksze spalanie ,drozsze ubezpieczenie
Wieksza pojemnosc -potrzebne wieksze umiejetnosci,co by na luku nie pojechac prosto,co nie raz nie dwa widzi sie w gazetach,badz nie wycic jakiegos innego numeru ktory moze sie dla nas skonczyc bolesnie ,jesli nie tragicznie
Poza tym nic tak nie uczy rozsadku na drodze ,mierzenia sil na zamiary ,jak wlasnie ten brak zapasu mocy. Nawet tylko jeden sezon spedzony na czyms slabszym zapewni doswiadczenia ,ktore zaprocentuja pozniej,a skoro nie oszczedzamy na smatach na moto ,i garnkach(bo w tej kwesti nie ma miejsca na kompromisy ) ,to dlaczego w kwesti wyboru moto mamy postepowac inaczej ,i ryzykowac wlasnym zdrowiem w imie watpliwej oszczednosci.
Wybaczcie jesli ostro ,ale znow dzis widzialam goscia w krotkich spodenkach , koszulce i KLAPKACH na starej cebrze ,ktora n moje oko przegladu to nie przeszla legalnie od ladnych kilku lat- nie wiem skad sie bnierze ta ułanska fantazja.. wrrrrr .. krew mnie zalewa poprostu.
Bardzo mądrze napisane Dlatego szukam 250-tek, a nie 500-tek, na którą mnie wszyscy namawiają. Najpierw chciałabym się nauczyć jeździć na czymś słabszym, a gdy już będę się czuła pewnie za kierownicą to przesiądę się na coś większego.
TrueLook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-10, 20:00   #2012
1qazse4
Raczkowanie

Sprawdzanie nr nadwozia, norm spalin, światła , głośności wydechu, hamulce i tarcz w zaleznsci od stacji na oko tzn alb na rolkach i bieżnik w oponach. A realnie to zależy kto i czym podjedzie. Mi przepuścili amerykańska lampę (nawet nie zwrócili na nią uwagi) a następny przegląd będę musiała przejść z bardzo nielegalnym wydechem, ale wogóle się go nie obawiam. Na przeglądzie sprawdzane są tak podstawowe sprawy, że jeśli jakiś motocykl go nie przechodzi (pomijam modyfikacje wydechów i angielskie lampy) , tzn ze jest naprawdę źle, a dużo młodych woli zalac "wache" niz kupic klocki,itp

Edytowane przez 1qazse4
Czas edycji: 2011-07-10 o 20:05
1qazse4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-10, 20:13   #2013
hexxa_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Świniaczek Pokaż wiadomość
Właśnie, mam pytanie odnośnie przeglądu
Jak u was wygląda przegląd motocykla? Jak w ogóle powinien wyglądać?
Bo jak ostatnio robiłam przegląd mojego "paścia z 90 (!!) r" (przy okazji wypraszam sobie, stare motocykle niekoniecznie muszą być "paściami" ) to ograniczyli się do posłuchania jak chodzi I tak wygląda u nas przeciętny przegląd motocykla, nawet mi świateł nie sprawdził czy działają (pojechałam ze świadomością, że jedna z dwóch żarówek "stopu" nie działa i licząc na to, że jak już sprawdzą chociaż światła, to mi ją za dopłatą wymienią...).

Wybacz ,nie chcialam Cie urazic nie w tym rzecz ze kazdy moto z 90 tego to pasc ,bo sama na wlasne oczy widzialam tak wychuchana Gske ze moj satek z 2007 to wstydzil sie kolo niej stawac. Powiedzmy ze mialo to sformuowanie podkreslic podejscie goscia ktorego widzialam ,i ktory raczej wygladal na takiego co wolal zalac niz klocki zmienic..
A na pierwszym przegladzie ,ktory sie odbyl teraz szukalismy z gosciem numeru win ,w koncu wrocilam do domku po ksiazeczke-instrukcje obslugi poisluchal ,ja jeszcze poprosiulam o sprawdzenie kloskow ,opon ,bo mi sie nie podobalo cos.. i to tyle.. Nawet to posprawdzal na moje zyczenie...Czym ty w ogole smigasz?))
Co do ochraniaczy, mnie w lato wkurzaja jak diabli -skory nie mam , wdzianko tekstylne z ochraniaczami ,jeszcze kurtka meska ,wiec wyglada sie naprawde idiotycznie ..
hexxa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-10, 20:34   #2014
asvr
Zadomowienie

hexxa ale spodnie też z ochraniaczami?
ja sie napaliłam na te jeansowe z ochraniaczami

"Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy:
z nich zaś największa jest miłość."

asvr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-10, 22:15   #2015
9bcd8d6a9691606220db279acbf81f81b2ccc931_62ddcef27e2e2
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hairstorm Pokaż wiadomość
ej, teraz głupia jestem. toć z tego co widzę, B robiłaś w 2007 roku a A w tym roku
faktoza nie wiem, jak patrzylam

qqqqqqqq jutro egzamin
9bcd8d6a9691606220db279acbf81f81b2ccc931_62ddcef27e2e2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-10, 22:29   #2016
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Wybacz ,nie chcialam Cie urazic nie w tym rzecz ze kazdy moto z 90 tego to pasc ,bo sama na wlasne oczy widzialam tak wychuchana Gske ze moj satek z 2007 to wstydzil sie kolo niej stawac. Powiedzmy ze mialo to sformuowanie podkreslic podejscie goscia ktorego widzialam ,i ktory raczej wygladal na takiego co wolal zalac niz klocki zmienic..
A na pierwszym przegladzie ,ktory sie odbyl teraz szukalismy z gosciem numeru win ,w koncu wrocilam do domku po ksiazeczke-instrukcje obslugi poisluchal ,ja jeszcze poprosiulam o sprawdzenie kloskow ,opon ,bo mi sie nie podobalo cos.. i to tyle.. Nawet to posprawdzal na moje zyczenie...Czym ty w ogole smigasz?))
Co do ochraniaczy, mnie w lato wkurzaja jak diabli -skory nie mam , wdzianko tekstylne z ochraniaczami ,jeszcze kurtka meska ,wiec wyglada sie naprawde idiotycznie ..

GSa mam

Po przeglądzie ostatnim to miałam ochotę faceta zabić śmiechem, bo to było totalne nieporozumienie. Nigdy nie miał doczynienia z motorami, ale przeglądy im "robi", a w sumie to bardziej podbija niż robi

Spodnie tekstylne mi się zawsze do tyłka przyklejają, toż to cholery idzie dostać Ale już w nich się gotuję, więc skóry bym nie chciała
Kurtkę mam damską - udało mi się kupić przez przypadek jak byłam u brata w UK, ale jakiś czas jeździłam w męskiej, wyglądałam jak debil w niej

Pati, powodzenia (nie dziękuj ).
Na mój egzamin szłam z nastawieniem, że tracę kasę na dojazd tylko po to, żeby oblać. Jakoś zdałam, więc liczę na to, że Tobie też się uda

Edytowane przez Świniaczek
Czas edycji: 2011-07-10 o 22:34
Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 09:34   #2017
ksylwia
Zadomowienie

Jeśli chodzi o przegląd to w sumie nie przejmuję się nim bardzo (u nas zawsze sprawdzają światła i nr ramy). W końcu jak chcę przejeździć bezpiecznie sezon to prowadzę go do serwisu na totalny przegląd i wtedy mam pewność.

p.s. u mnie z angielską lampą przeszedł przegląd bez najmniejszego problemu. Facet pomierzył gdzie dokładnie pada snop światła i uznał, że mieści się w normie. W sobotę jechałam na zlot o 23.30 przez lasy i światła spisały się rewelacyjnie.

Co do jazdy w spodniach ochraniaczami... wczoraj np. było ok 30 stopni i normalnie w pełnym skórzanym kombinezonie śmigałam. Na trasie zupełnie mi nie przeszkadza. Kombik nawet i powyżej 30 stopni mam na sobie na dłuższe trasy. Jeśli mam jakiś krótszy przelot i przy okazji muszę coś pozałatwiać to wówczas spodnie jeansowe mottowear z ochraniaczami i skórzana kurtka z ochraniaczami.
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 12:54   #2018
Konto usunięte

Ku**a zdalam! Dacie wiare?!
9bcd8d6a9691606220db279acbf81f81b2ccc931_62ddcef27e2e2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 13:23   #2019
asvr
Zadomowienie

[1=9bcd8d6a9691606220db279 acbf81f81b2ccc931_62ddcef 27e2e2;28067297]Ku**a zdalam! Dacie wiare?![/QUOTE]
hehe no gratulujemy

Stary 2011-07-11, 13:58   #2020
hexxa_
Raczkowanie

[1=9bcd8d6a9691606220db279 acbf81f81b2ccc931_62ddcef 27e2e2;28067297]Ku**a zdalam! Dacie wiare?![/QUOTE]

Gratki!!!
Kurcze mam nadzieje ze okolo 20 tego tez powedruje zapisac sie na egzamin. Jazdy mam juz rozpisane,pozostawione 2 godzinki zapasu tuz przed samym egzamine.. to teraz juz tylko czekam niecierpliwie.
Co do szmat.. kurtka meska ,gacie damskie-dobrze ze w tym samym kolorze- z Cordury,z ochraniaczami.Butow jeszcze sie nie dorobilam,ale na dluzsze podroze ubieram wysokie buty,tak samo jak kamizelke odblaskowa. W satelisie ciezko byłoby oparzyć sie-wszytko na maxa zabudowane plastikami-taki rasowy sedes gdzie siedzisz jak na kiblu,i dopiero teraz dotarlo do mnie jak niewygodnia to jest pozycja,i o ile wieksza kontrole ma sie nad moto ,jesli jest co scisnac nogami Co nie zmienia faktu ze TZ wozony
Swiniaczek -co do przyklejania ,poszukaj u babci tzw reform
Mnie dokucza podczas podrozy po bulki kurtka czasami jestem pod nia tak spocona ze zdjac jej nie umiem i potrzebna jest pomoc drugiej osoby
hexxa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 16:04   #2021
Babcia Jaga
Zakorzenienie

gratuluję
Babcia Jaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 17:07   #2022
MdM
in love with life

Haha gratulacje!!! No widzisz Jestes zdolna i tyle
MdM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 22:06   #2023
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Napisane przez ksylwia Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o przegląd to w sumie nie przejmuję się nim bardzo (u nas zawsze sprawdzają światła i nr ramy). W końcu jak chcę przejeździć bezpiecznie sezon to prowadzę go do serwisu na totalny przegląd i wtedy mam pewność.
No niby tak, co nie zmienia faktu, że samochód przetrzepią wzdłuż i wszerz, a przy motorach nie sprawdzają praktycznie nic i to mnie dziwi

Cytat:
Swiniaczek -co do przyklejania ,poszukaj u babci tzw reform
Mnie dokucza podczas podrozy po bulki kurtka czasami jestem pod nia tak spocona ze zdjac jej nie umiem i potrzebna jest pomoc drugiej osoby
Pampersa sobie sprawię, reformy nie pomogą
Ja mam problem ze zdjęcie spodni, zawsze muszę się w kiblu zamknąć, bo ściągają za sobą gacie

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 13:55   #2024
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez asvr Pokaż wiadomość
hehe no gratulujemy
Cytat:
Gratki!!!
Cytat:
Napisane przez Babcia Jaga Pokaż wiadomość

gratuluję
Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
Haha gratulacje!!! No widzisz Jestes zdolna i tyle
Cytat:
Napisane przez Świniaczek Pokaż wiadomość
dzieki dziewczyny ale to raczej fart glupiego:brzydal :
Stary 2011-07-13, 11:37   #2025
Ewuska_90
Raczkowanie

Również gratuluje
Jeszcze Was odrobine pomęcze dziewczyny..
Czy któras z Was idac na prawko nie miała (tak jak ja) wczesniej w ogole motocykla 'w rekach'?
Chodzi o to ze nie mam pojecia kompletnie jak bedzie przebiegala pierwsza jazda, czy dam sobie rade, czytajac o zmianie biegów jest to dla mnie kosmos... Czy jest to trudne do opanowania, ta zmiana biegow?? Troche sie cykam przed pierwsza jazda..
Ewuska_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-13, 11:47   #2026
thealee
Zakorzenienie

Oj, ile ja bym dała, żeby mieć takiego ścigacza na własność
Strasznie choruję na ich punkcie, a jednocześnie mnie przerażają - nie wiem czy starczyłoby mi odwagi żeby na niego wsiąść, a co dopiero pędzić ponad 200km/h.

Może kiedyś się zdecyduję na prawko na motory, póki co pozostaje mi tylko je oglądać

thealee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-13, 13:20   #2027
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez Ewuska_90 Pokaż wiadomość
Czy któras z Was idac na prawko nie miała (tak jak ja) wczesniej w ogole motocykla 'w rekach'?
Juz wiele razy pisalysmy, ze jakas polowa z nas nigdy nie siedziala na miejscu kierowcy i idac na kurs pojecie miala zerowe (np ja; jezdzilam wczesniej jako pasazer, ale nawet nie wiedzialam gdzie jest sprzeglo ) i dalam rade. Zdalam za 1 razem i mam A juz 6 rok...
Stary 2011-07-13, 13:22   #2028
asvr
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
Juz wiele razy pisalysmy, ze jakas polowa z nas nigdy nie siedziala na miejscu kierowcy i idac na kurs pojecie miala zerowe (np ja; jezdzilam wczesniej jako pasazer, ale nawet nie wiedzialam gdzie jest sprzeglo ) i dalam rade. Zdalam za 1 razem i mam A juz 6 rok...
ja tak samo i też zdałam za 1 razem
żałuję tylko że nie poszłam na kurs wcześniej bo ominęło mnie sporo radości

Stary 2011-07-13, 19:21   #2029
Ewuska_90
Raczkowanie

Dzieki Wiem panikuje. Ale dowiedzialam sie wlasnie od kolegi ze na pierwszej jeździe jedzie sie jednak na taki mniejszy placyk ktory jest zaraz z tylu osrodka, wiec nie mam juz strasznej wizji jazdy przez miasto w godzinach szczytu zeby dojechac na plac
Ewuska_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-13, 19:28   #2030
MdM
in love with life

Na 1 godzinie nie wyjedziesz motocyklem na miasto. Ja wyjechalam dosyc pozno. Juz nie pamietam dokladnie w ktorej godzinie, ale na pewno nie przed wyjezdzeniem 10 godzin na placu. Wszystko zalezy od instruktora, jak sie o Ciebie boi to nie chce Cie szybko wziac na miasto, ale waro z nim porozmawiac
Stary 2011-07-13, 20:10   #2031
TrueLook
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ewuska_90 Pokaż wiadomość
Również gratuluje
Jeszcze Was odrobine pomęcze dziewczyny..
Chodzi o to ze nie mam pojecia kompletnie jak bedzie przebiegala pierwsza jazda, czy dam sobie rade, czytajac o zmianie biegów jest to dla mnie kosmos... Czy jest to trudne do opanowania, ta zmiana biegow?? Troche sie cykam przed pierwsza jazda..
Ja przed zaczęciem kursu jeździłam jedynie jako pasażer i pojęcie o motorach miałam zerowe
Na placu jeździłam 10 h, dopiero na 11 wyjechałam na miasto.
TrueLook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 08:31   #2032
asvr
Zadomowienie

A szybko jeździcie? czy wolicie tak turystycznie?

Stary 2011-07-15, 09:29   #2033
Hairstorm
Raczkowanie

Cytat:
A szybko jeździcie? czy wolicie tak turystycznie?
wiadomo, zależy
i "zapierd*" ma swój urok i jazda turystyczna ma swój urok
szybkośc to przede wszystkim adrenalina a wolna to ot, tak na spokojne spacerki i traski (;

och jeez za 6 dni egz i już zaczyna mi być niedobrze jak o tym pomyślę
Hairstorm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 10:04   #2034
chocolatemousse
Raczkowanie

Mam to samo..ja mam za równy tydzien i już mną telepie na mysl o Panu egzaminatorze

'numer jeden mistrz świata tylko dla mnie teraz zatańcz'
chocolatemousse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 11:15   #2035
asvr
Zadomowienie

Cytat:
wiadomo, zależy
i "zapierd*" ma swój urok i jazda turystyczna ma swój urok
szybkośc to przede wszystkim adrenalina a wolna to ot, tak na spokojne spacerki i traski (;

och jeez za 6 dni egz i już zaczyna mi być niedobrze jak o tym pomyślę
ale od kiedy to jest dla Ciebie szybko? pytam tak z ciekawości

Stary 2011-07-15, 13:36   #2036
Hairstorm
Raczkowanie

Cytat:
ale od kiedy to jest dla Ciebie szybko? pytam tak z ciekawości
no ja jedyne na czym jeździłam to egzaminatorska ybr i choppery, które do dużych prędkości stworzone nie są, dlatego uważam, że 110 km/h.
może na ścigaczu będą to inne wartości

Cytat:
Napisane przez chocolatemousse
Mam to samo..ja mam za równy tydzien i już mną telepie na mysl o Panu egzaminatorze
niech Cię nie telepie bo Pan egzaminator z pewnością będzie bardzo miły (:
Mi się niedobrze robi na myśl o 8kach. Wczoraj miałam jazdy i ponad godzinę w kółko jeździłam i z✂✂✂ałam może z raz. A na egzaminie? Jak znowu na 8ce obleję to się potnę -.-
A Pana egzaminatora miałam fajnego.. nawet przystojnego... może dlatego oblałam haha
Stary 2011-07-15, 13:46   #2037
asvr
Zadomowienie

Cytat:
no ja jedyne na czym jeździłam to egzaminatorska ybr i choppery, które do dużych prędkości stworzone nie są, dlatego uważam, że 110 km/h.
może na ścigaczu będą to inne wartości
ojej
pisałaś, że " "zapierd*" ma swój urok i jazda turystyczna ma swój urok"
więc myślałam, że szybko jeździsz

Edytowane przez asvr
Czas edycji: 2011-07-15 o 13:53
Stary 2011-07-15, 15:39   #2038
Hairstorm
Raczkowanie

nie, więcej nie miałam okazji jeździć prowadząc (;
co innego jako pasażer no ale wiadomo, to nie to samo.

mam już uzbierane 5,21% kasy na mój motocykl lol!
Stary 2011-07-15, 17:40   #2039
szarak
Rozeznanie

GG do szarak

Cytat:

mam już uzbierane 5,21% kasy na mój motocykl lol!
ważne że zaczęłaś więc jakoś to pójdzie
ja ostatnio jeżdżę trochę wolniej po tym jak widziałem stado dzików przy drodze którą śmigam na dodatek panowie drogowcy nasypali "kamyków" latając dziury
Stary 2011-07-15, 18:35   #2040
Hairstorm
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szarak Pokaż wiadomość
ważne że zaczęłaś więc jakoś to pójdzie
ja ostatnio jeżdżę trochę wolniej po tym jak widziałem stado dzików przy drodze którą śmigam na dodatek panowie drogowcy nasypali "kamyków" latając dziury
no kurde, grosz do grosza to będzie już jest 5,51 xD
summer job na razie nie znalazłam to niestety

No leśne zwierzaczki to problem... mi kiedyś jakaś sarna wyskoczyła jak autem jechałam ;/ a co dopiero motocyklem... brr
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości